Jump to content

Како се успешно представити на форуму

Оцени ову тему


Go to solution Solved by Саша од Москве,

Препоручена порука

 • Гости
Guest Светлана

Razvijeno je shvatanje da na Internetu postoji više slobode nego u stvarnom svijetu. U suštini, to je tačno, ali postoji opasnost da ono što neko smatra normalnim, nekom drugom može da smeta. Mi imamo samo jedan Internet, što znači da moramo biti spremni na maksimalnu međusobnu toleranciju i obzire, ali i odgovornost za ono što radimo. Ovo su neki od savjeta koji Vam mogu pomoći da bezbrižno surfate na Internetu.

Budite etični.

Poštujte sva sajber pravila, regulacije i zakone gdje god se mogu primjeniti.

Ostanite virtuelno udaljeni od sajtova gdje “ne pripadate”.

Budite obazrivi prilikom primanja savjeta od sajber prijatelja na Internetu.

Nemojte lako planuti i nemojte spamovati.

Nemojte se uključivati u svađalačke diskusije.

Ne prihvatajte olako razna mišljenja, glasine i nepotvrđene komentare kao suštu istinu. Čuvajte se propagande i pristrasnih informacija.

Tačnost informacija provjerite kod pouzdanih izvora kada je god to moguće. Razvijajte naviku da kritički procijenite sadržaj na Webu.

Zaštitite se od virusa i hakera. Nemojte rizikovati.

Antivirusni program se mora redovno ažurirati i neka je auto-protekcija stalno aktivirana.

Pazite da svoje fotografije i lične podatke ne dajete nepoznatim, kao i da olako ne upisujete lozinke i broj sa kreditne kartice, ukoliko je posjedujete.

Ukoliko morate unijeti lozinku ili dati broj kreditne kartice, uradite sa oprezom i samo ukoliko ste sigurni da je bezbjedno. Ključ ili ;) su obično vidljivi kada je sajt zaštićen, a hypertext transfer protocol “http” u polju za adresu u browseru se promijeni u “https” naglašavajući tako da postoji zaštita.

Ako vam se nešto učini sumnjivim ili pogrešnim, konsultujte se sa nekim kome možete vjerovati.

Pažljivo pročitajte ugovore, važne stavke, termine i uslove prije nego što potpišete, downlodujete, registrujete, kupite ili naručite bilo šta na Internetu.

Ne šaljite mailove ni fajlove koji su privatni i koje neko drugi ne bi smio vidjeti, čuti ili znati o njima.

Budite sigurni da je adresa nekoga kome šaljete email ispravna. Ukoliko korisničko ime nije dobro napisano, dobićete poruku da Vaš email nije isporučen. Ukoliko ste pogrešno upisali korisničko ime (a koje neko drugi koristi), Vaš email će završiti kod nekog totalnog stranca.

Prije nego što pošaljete email koji ste sastavili u ljutnji ili frustraciji, sačuvajte ga 24 časa. Ukoliko se i nakon toga budete isto osjećali, pošaljite ublaženu i modifikovanu verziju Vašeg email-a.

Nemojte pisati poruke samo velikim slovima, JER BI TO MOGLO IZGLEDATI KAO DA VIČETE.

Nikad ne otvarajte email dodatak (attachment) koji ima ekstenziju .exe ukoliko niste apsolutno sigurni da možete vjerovati osobi koja Vam ga je poslala.

Nikad ne odgovarajte na email koji traži da nazovete neki nepoznati telefonski broj. Neki pozivni brojevi mogu Vas poprilično koštati.

Da bi izbjegli mogućnost slanja virusa prijateljima, kao attachment ne šaljite link na neku Web stranu, već taj link iskopirajte kao tekst email poruke.

Ne prijavljujte se za bilo kakav email ukoliko Vam nije potreban.

Ukoliko dobijate neželjene email poruke (:D) odjavite se sa sajtova koji Vam ih šalju. Budite oprezni, jer je jedan od trikova da prilikom odjave morate unijeti email adresu. Vaša adresa (za koju se sada zna da je validna) će najvjerovatnije tada biti prodata ili proslijeđena drugim sajtovima bez Vašeg znanja i pristanka.

Koristite opciju BLOCK SENDER da bi zaustavili primanje neželjene pošte sa određenih sajtova koji Vam ne dozvoljavaju da se odjavite.

Koristite opciju FILTER da bi se neželjena pošta proslijeđivala direktno u kantu za otpatke (TRASH) umjestu u Vaš “sandučić” za poštu (INBOX).

Zaštite svoj personalni email, tako što ga nećete davati bilo kome. Otvorite besplatan email nalog (yahoo ili hotmail) koji možete javno koristiti i koji može služiti za primanje potencijalno neželjene pošte.

Kada šaljete email korištenjem opcije To: ili Cc (Carbon Copy), sva imena ili sve email adrese koje se nalaze u zaglavlju biće vidljive svima koji su dobili tu email poruku. Primaoci čija se email adresa nalazi u Bcc (Blind Carbon Copy) neće moći znati da li je ta poruka još nekom poslata.

Bcc je privatan način slanja emaila. Kada se koristi Bcc, primaoc neće moći da proslijedi (Forward-uje) poruku nekom drugom.

Kopije važnih email poruka uvijek čuvajte na disketi, hard disku ili odštampajte.

Kada prosljeđujete dobijenu email poruku, pobrinite se da uklonite adresu pošiljaoca, osim ako pošiljalac ne želi drugačije.

Ne uključujte se u lanac slanja email poruka u kojim piše da tu poruku proslijedite osobama koje poznajete.

Ne šaljite besplatne email čestitke jer Vaša email adresa, koju unesete prilikom slanja, može biti prodata nekom trećem licu bez Vašeg znanja i pristanka. U tom slučaju Vi i Vaši prijatelji možete početi dobijati ogromnu količinu :D emaila. :D je neželjeni komercijalni email i postao je ozbiljan problem na Internetu.

Naučite kako da efikasno pretražujete Internet pošto informacije na Internetu nisu sistematično organizovane.

Postavite vremensko ograničenje ili odredite broj termina za pretragu.

Ako želite nešto da uradite ne dozvolite da Vam sajber oglasi odvrate pažnju, ostanite fokusirani na onome šta radite.

Ne postanite prekomjerno zavisni Internetom i ne zapostavljajte one do kojih Vam je stalo.

Označite svoje omiljene sajtove.

Otprintajte ili sačuvajte informacije koje smatrate korisnim, jer možda nećete pronaći taj isti sajt ponovo.

Uradite backup svih podataka koje ne želite da izgubite.

Sačuvajte važne CD-ove i sistemske diskete koje se mogu iskoristiti u slučaju hitne potrebe.

Ne brišite sistemske fajlove za koje ne znate čemu služe.

Uvijek koristite UNINSTAL umjesto DELETE opcije da biste se riješili neželjenih programa.

Da bi deinstalirali programe koje ne želite, idite na Start-Settings-Control Panel. Kliknite na Add/Remove Programs. Kliknite na ime programa koji želite deinstalirati. Kliknite na Change/Remove. Na opciju da li želite deinstalirati “Ime_programa” ? kliknite “yes”. Dobićete poruku: “Ime_programa” je uspješno deinstaliran sa Vašeg računara. Kliknite “OK” i iziđite.

Redovno uklanjajte nepotrebne fajlove i emailove.

Zdravlje je na prvom mjestu. Čuvajte svoje tijelo i potrudite se da dobije potrebne vježbe, odgovarajuću ishranu i odmor koji zaslužuje.

Na prve znakove naprezanja očiju, zamora, grčeva, gladi ili žeđi, ugasite računar.

http://www.teol.net/cms/view.php/2038.html

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • 9 months later...
 • Одговори 67
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Да не отварам нову тему, примећујем да у последње време на овом форуму све више има појаве обраћања саговорницима у омаловажавајућем и закамуфлирано увређујућем тону.   Једна од најчешћих појава је

Пре свега није довољно само оставити основне податке, мислим и то је потребно а било би добро и фотографију, али то није све.   Потребно је оставити траг на форуму, траг о себи, нешто по чему ће вас

Па ваљда је поента тог скривеног дела форума да не буде баш тако ...  Упознају се људи кроз ставове, а кад би на миру, насамо да поразговарају охрабре се тиме што виде да је тај неко отворен за разгов

Na početku rada ovog Foruma bilo je reči o postavljanju posebne teme u zaglavlju Foruma o Pravilniku, ne znam da li je to zaživelo ali bi dobro bilo da s epodsetimo nekih nepisanih i pisanih pravila o forumima

Šta znači biti moderator?

U suštini, biti moderator u tehničkom smislu nije ništa drugo do posedovanja mogućnosti da se u dodeljenom odeljku menjaju poruke i teme svih korisnika. Iznad svakog

posta (a ne samo svog) moderator će pronaći nove alate: Obriši, Izmeni i slično, pored uobičajenih Citiraj, Prijavi. Na dnu svake stranice neke teme, on će videti dugmiće poput Premesti temu, Zaključaj temu, Obrisi temu i slicno.

Sa proširenim privilegijama dolazi i odgovornost. Za nestanak teme ili pojedinačnih poruka, moderator mora odgovarati svim članovima foruma i Administratorima.

Moderatori nikako ne smiju ulaziti u direktne rasprave sa korisnicima foruma. Ne smiju zloupotrebljavati svoja ovlascenja i svoditi odnose sa pojedinim korisnicima na nivo licnog obracuna. Svaka zloupotreba ovlascenja bice sankcionisana.

Ali šta znači BITI moderator? Šta on radi?

1. Moderator mora da nadgleda forum(e) i da se stara da nema nepoželjnih poruka, spamova, prozivki. To radi iz dva razloga. (a) Da bi svi članovi bili zaštićeni od uvreda i da bi na forumu vladala dobra kooperativna atmosfera. (confused Da bi se sačuvao kvalitet i ugled foruma u celini. U slučaju da pronađe uvredljive i/ili nepoželjne poruke, moderator ima puno pravo da na svoju odgovornost obriše te poruke, i/ili zaključa ili ukloni temu.

Naravno, Moderator ima pravo odluke da li da odredjenu temu pomjeri u neki drugi pdf ili da je spoji sa nekom drugom temom.

2. Moderator ima obavezu da nove članove upozna sa pravilima ponašanja na forumu ako proceni da su napravili određeni prekršaj osnovnih pravila. U tu svrhu moderator bi trebalo da koristi diskretnu komunikaciju (privatne poruke, e-mail i sl) kako ne bi kompromitovao ugled članova. Moderator takodje moze da koristi i javne opomene ako smatra da je to neophodno. Novim clanovima na forumu je pozeljno diskretno skrenuti paznju na greske ukoliko ih prave, pa tek ako to ne uvaze prostupiti ozbiljnijim sankcijama.

3. U slučaju usijanih rasprava, moderator ima zadatak da raspravu kanališe u pravcu povoljnog rešenja i/ili smiruje strasti. U tu svrhu može koristiti i diskretnu komunikaciju. Ali je pozeljno da se umijesa i prekine svaku raspravu ili razgovor za koji je jasno da nije posao u dobrom smjeru.

4. Moderator ponekad održava nivo aktivnosti u svom forumu. Ako nema dovoljno svežeg sadržaja, moderator može postaviti novu temu kako bi zainteresovao članove.

5. Moderator na prvom mestu sva pravila mora poštovati i nikako ne sme da pokušava da iskoristi/zloupotrebi svoj položaj.

*************

Osnovne preporuke o ponašanju na forumu namenjene su svim članovima foruma. Članovi koji se ne pridržavaju ovih preporuka neće biti kažnjeni, ali mogu doći u situaciju da im postovi budu obrisani, a teme premeštene, bez obzira na sadržaj.

Osnovne preporuke o ponašanju na forumu:

      - Teme treba otvarati u tematski odgovarajućim forumima.

      - Pre otvaranja teme pretražite forum pomoću pretrage, možda je neko već postavio pitanje slično vašem i dobio odgovor.

      - Naslovi tema treba da budu jasni i precizni i treba da se tiču sadržaja teme.

      - Ukoliko se vaša tema ili post odnose na neki problem iznesite što više detalja o problemu.

      - U tekstu poruke i naslovima tema nemojte pisati samo velikim slovima (nemojte “vikati”).

      - Pazite na jezik koji koristite, pišite smislene i razumljive rečenice, koristite interpukciju. Pre nego što pošaljete post pročitajte ga, koristite i pregled izgleda posta.

      - Nemojte bespotrebno citirati tuđe postove. Ako imate potrebe za citatom, citirajte samo najpotrebnije delove posta, a ostatak obrišite. Nemojte citirati fotografije! Nemojte citirati poruku koja se nalazi odmah iznad vaše. Citat nema smisla ako je vaša poruka mnogo kraća od citata.

      - Izbegavajte kopiranje tuđih autorskih tekstova i vesti u svojim postovima.

      - Nemojte ubacivati fotografije velike rezolucije u postove i svoje potpise.

      - Trudite se da pratite osnovnu liniju diskusije na temi. Ako želite da kažete nešto što nije u direktnoj vezi sa temom bolje otvorite novu temu.

      - Nemojte nepotrebno višestruko ponavljati poruke i odgovore (“dupliranje postova”).

      - Nemojte četovati (ćaskati) na temi i slati poruke reč po reč.

      - Ako nemate šta reći, ne odgovarajte na temu. Trudite se da pišete nešto smisleno i sadržajno. Ne postavljajte postove čiji su jedini sadržaj emotikoni (“smajliji”) ili par reči tipa “slažem se”, “tako je” i sl.

      - Članovi foruma koji se konstantno i namerno ne pridržavaju prethodne četiri preporuke smatraju se spamerima i mogu da budu kažnjeni u skladu sa Pravilnikom ponašanja na forumu.

VI Pravilnik ponašanja na forumu

Pravilnik ponašanja na forumu namenjen je svim članovima foruma. Članovi koji ne poštuju pravilnik biće kažnjeni.

Zabranjeni oblici ponašanja na forumu:

      - Namerno otvaranje tema koje nisu u vezi sa određenim forumom.

      - Ponovno otvaranje ranije zatvorenih tema pod novim naslovom ili nastavljanje rasprava koje su u vezi sa zatvorenim temama.

      - Svaki oblik spamovanja tema.

      - Prijavljivanje pod tuđim nalogom i postovanje sa tuđeg naloga.

      - Korišćenje više različitih naloga sa ciljem provokacije ostalih članova foruma.

      - Otvaranje tema o drugim učesnicima foruma ili o sebi.

      - Otvaranje tema koje za svrhu imaju predvidivu burnu reakciju članova foruma.

      - Podsticanje na svađu drugih članova foruma, pozivanje na svađu i javno svađanje na forumu. (svađa ili tzv. flame)

      - Nepristojno ponašanje, korišćenje vulgarnih reči i izraza, psovanje u bilo kom obliku.

      - Objavljivanje privatne komunikacije i činjenica koje zadiru u privatnost učesnika u prepisci, osim uz saglasnost svih strana koje učestvuju u prepisci ili ako su u pitanju poruke upućene od strane moderatora kažnjenim članovima foruma.

      - Obelodanjivanje ličnih podataka o ma kom učesniku foruma bez njegove izričite i javne saglasnosti.

      - Promocija piratskog softvera i linkova ka takvom softveru.

      - Narušavanje autorskih prava, posredno ili neposredno.

      - Postavljanje potpisa korisnika koji za cilj imaju reklamiranje proizvoda, usluga i sajtova koje određenim stranama donose zaradu.

      - Otvaranje tema i postavljanje postova koji za cilj imaju reklamiranje proizvoda i usluga koje određenim stranama donose zaradu, a nisu u direktnoj vezi sa studijama na fakultetu, drugih foruma koji nisu u direktnoj vezi sa studijama na fakultetu, profitabilnih sajtova...

      - Otvaranje naloga sa svrhom reklamiranja proizvoda, usluga, drugih foruma koji nisu u direktnoj vezi sa studijama na fakultetu, profitabilnih sajtova i sl.

      - Vređanje članova foruma, članova korisničkih grupa, članova moderatorskog tima, učesnika u raspravama i posetioca foruma.

      - Vređanje članova foruma po nacionalnoj, verskoj, rasnoj i drugoj pripadnosti, ili seksualnoj orijentaciji.

      - Odgovaranje na uvrede istom merom.

      - Otvaranje političkih tema, diskusija i raspravljanje o politici

      - Neposredna promocija i veličanje određenih političkih partija, njihovih lidera ili članova, političkih i drugih akcija i inicijativa iza kojih stoje politička udruženja. Pod neposrednom promocijom podrazumeva se otvaranje tema, postavljanje fotografija i linkova u avatare, postove i potpise.

      - Vređanje javnih ličnosti koje se bave politikom, članova političkih partija i nevladinih organizacija, živih i mrtvih političara.

      - Omalovažavanje i vređanje studenata fakulteta, profesora, asistenata i uopšte nastavnog kadra Farmaceutskog fakulteta.

      - Pozivanje na kriminalna i kažnjiva dela, podržavanje takvih i sličnih dela, pozivanje na nasilje.

      - Postavljanje slika i natpisa koji mogu biti uvredljivi po nacionalnoj, verskoj, rasnoj i drugoj pripadnosti, ili seksualnoj orijentaciji, u postove, potpise, avatare, i profile korisnika.

      - Promocija i veličanje nacizma, rasizma, šovinizma, sektaštva; isticanje simbola, fotografija i linkova ka sajtovima ovakvih pokreta u postovima, avatarima, potpisima i profilima korisnika.

      - Postavljanje slika pornografskog porekla u avatare, fotografije u profilu ili potpise članova; promocija pornografskih sadržaja i postavljanje linkova ka njima u postove ili profile korisnika.

http://forum.pharmacy.bg.ac.rs/viewtopic.php?f=4&t=158

Moderatori su obavezni da interese foruma stave ispred svojih ličnih interesa u toku diskusija i obavljanja svojih moderatorskih dužnosti, kao i da se ovim načelom vode u celokupnoj svojoj aktivnosti koja direktno ili indirektno može uticati na  forum.

Zarad dobijanja poverenja novih i postojećih korisnika, jedna od najbitnijih stvari u radu foruma je stvaranje utiska o stabilnosti cele zajednice; moderatori su jedini koji mogu i moraju da spreče svađe, vandalizam i svaki vid neprimerenog ponašanja kod članova ili moderatora  foruma; poštovanje ove tačke i skladna i smirena diskusija koja iz nje proizilazi je jedno od osnovnih načela foruma. Zapamtite da je čak i prividna stabilnost ostavlja bolju sliku od svake vrste haosa na sajtu.

0203_cool

crvenilo.gif' class='bbc_emoticon' alt='0703_read' />

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • 1 year later...
 • 2 years later...

Да не отварам нову тему, примећујем да у последње време на овом форуму све више има појаве обраћања саговорницима у омаловажавајућем и закамуфлирано увређујућем тону.

 

Једна од најчешћих појава је "лупаш глупости" изјава која може да буде ствар жаргона и производ страствености дискусије али пошто је ово писани облик комуникације, тешко да може да се оправда тим чињеницама. Рећи саговорнику којег не познајеш да "лупа глупости" иако можеш да напишеш "ја мислим да грешиш (ниси у праву)" је очигледан покушај да се саговорник, пред читалачким аудиторијумом омаловажи, увреди и да му се стави до знања да не треба да учествује у дискусији.

Иако је ово врста културе која се доноси из сопствене околине, куће, од родитеља, ипак би требали да обратимо пажњу да се, пре одговора, поставимо на место онога коме одговор упућујемо и да видимо да ли би нама пријало да нам се неко обрати на такав начин на који се ми обраћамо другима.

 

Постоји још један фактор који је битан у томе да се смањи овакво обраћање а то је долазак нових чланова на форум, јер ни један озбиљан човек неће себи дозволити да му се обраћају таквим начином а у том случају, на губитку је сам форум. Или ово заиста треба да постане Крстарица?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Да не отварам нову тему, примећујем да у последње време на овом форуму све више има појаве обраћања саговорницима у омаловажавајућем и закамуфлирано увређујућем тону.

Брате, од кад је сајта има и тога...нажалост и биће, само ћемо га анскционисати.

Били би захвални свима да пријављују поруке.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Брате, од кад је сајта има и тога...нажалост и биће, само ћемо га анскционисати.

Били би захвални свима да пријављују поруке.

Знаш како, пријављивање је у реду али хтео сам да нагласим овај проблем јер се то понављало у више дискусија у којима су учествовали и админи и модератори.

А опет, ово је само жеља да се подсетимо сви заједно какав је ово форум и да му се ниво одржи.

Простаклук је интересантан и буди пажњу, признајем. Може да буде иницијатор распламсавања дискусије. Али моје мишљење је да ово није форум који треба да буде интертесантан по сваку цену и управо је то оно што га разликује и дефинише. У супротном ће бити само један у низу.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Да не отварам нову тему, примећујем да у последње време на овом форуму све више има појаве обраћања саговорницима у омаловажавајућем и закамуфлирано увређујућем тону.

 

Једна од најчешћих појава је "лупаш глупости" изјава која може да буде ствар жаргона и производ страствености дискусије али пошто је ово писани облик комуникације, тешко да може да се оправда тим чињеницама. Рећи саговорнику којег не познајеш да "лупа глупости" иако можеш да напишеш "ја мислим да грешиш (ниси у праву)" је очигледан покушај да се саговорник, пред читалачким аудиторијумом омаловажи, увреди и да му се стави до знања да не треба да учествује у дискусији.

Иако је ово врста културе која се доноси из сопствене околине, куће, од родитеља, ипак би требали да обратимо пажњу да се, пре одговора, поставимо на место онога коме одговор упућујемо и да видимо да ли би нама пријало да нам се неко обрати на такав начин на који се ми обраћамо другима.

 

Постоји још један фактор који је битан у томе да се смањи овакво обраћање а то је долазак нових чланова на форум, јер ни један озбиљан човек неће себи дозволити да му се обраћају таквим начином а у том случају, на губитку је сам форум. Или ово заиста треба да постане Крстарица?

 

Наравно да има, то је интернет комуникација, излете људима разноразне ствари које не мисле у препуцавању.

 

Ја лично не доживљавам то увредљивим одавно... више схватам као изазов за прозивку :cheesy3::)):))

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
више схватам као изазов за прозивку :cheesy3::)):))

Јасно да схваташ тако јер ти је интересантније да се ти забавиш а има ко ће да брине о форуму и о томе како исти изгледа са стране, зар не?

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Били би захвални свима да пријављују поруке.

i kad prijavimo nekog šta se onda desi ?

Negde na planeti, ugine jedna mala foka :rolleyes:

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

@,

 

mislim da nije lepo da mi tako odgovaraš

ti si sajt administrator koji je rekao da prijavljujemo poruke

zato sam te i pitala šta se desi kad se pošalje prijava

ali dobro

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Svim administratorima stigne obaveštenje , da je konkrtna poruka prijavljena.

Desi se eto to, mislio sam da to znaju i ptice ne grani.

Uglavnom, ne ugrožavaš foke ;)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
 • Креирај ново...