Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Guest ага пије млеко

Основана аутокефална "Хрватска православна црква" !

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest ага пије млеко

У Задру је данас основана тзв. хрватска православна црква за "хрватске православце" који не желе да се поистовјећују са Србима?!

Постављена слика

Један од инцијатора оснивања "нове цркве", извјесни "игуман Јелисеј" изразио је наду да ће хрватска држава и цјелокупна јавност обнављање "хрватске православне цркве" доживјети као "духовну потребу дијела својих житеља и признати је као примарну и главну православну цркву у Хрватској".

У Хрватској је, према посљедњем попису становништва, око 15 000 "хрватских православаца", истичу покретачи тог пројекта.

Задранин Иво Матановић раније је изјавио да у "Хрватској живи велики број православаца који не желе да се поистовјећују са Србима, због чега желе да оснују аутокефалну православну цркву у Хрватској".

Претходно су, прије неколико мјесеци, основали тзв. хрватску православну заједницу, с циљем да у њу укључе што више Хрвата и Хрватица, које су у прогласу позвали да "својим разумом процијене насушну потребу за постојањем такве организације", подсјећајући на "братске кршћанске народе који су живјели у Независној Држави Хрватској".

Оснивачи су се позвали и на податке Канцеларије за просвјету Задарске жупаније према којима од готово 15 хиљада ученика основних школа на подручју жупаније часове православне вјеронауке похађају само 64.

Од три хиљаде Задрана српске националности ниједно дијете не похађа православну вјеронауку, што су покретачи те инцијативе протумачили као њихову потребу да им се понуди алтернатива у виду "хрватске православне цркве".

извор

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Сатанисти и масони могу да се труде колико год хоће да уништавају Православље и да оснивају којекакве "православне цркве",али ма колико се трудили Цркву неће уништити.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest ага пије млеко

Сатанисти и масони ...

не бих рекао да су они у питању...просто, мислим да су у питању неки шарлатани...

Који су "некад" били Срби, променили држављанство а вера остала.....они су у принципу највећи пљувачи.

Ко што рече онај имам у Вуковом "Ножу" : "Нема бољег муслимана од потурченог Србина"...

А држава их наравно подржава (Хрватска)....

У принципу мислим да неће та дружина још много.....сад ће се још лакше еманциповати у околиш (околину)... stadaradim

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Има ту доста истине што кажеш,али ја мислим да су у свему умешани исти (слични) људи.

Све расколе (скорије) правили су они,иста екипа у разним својим видовима.

Раскол у Грчкој је био њихово масло,као и у Македонији,па у Црној Гори - све је то иста екипа,са истом намером.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest ага пије млеко

Раскол у Грчкој је био њихово масло,као и у Македонији,па у Црној Гори - све је то иста екипа,са истом намером.

Не знама брате, кад видим како ми православни међусобно разговарамо, мислим да нам трећи нису потребни за расколе...

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

Вест од 22. децембра...

Иницијатива за успостављање "Хрватске православне цркве"

22. децембар 2009.

БЕОГРАД - Коалиција удружења избеглица у Србији апеловала је данас да се државни органи у Хрватској "позабаве" иницијативом за успостављање "Хрватске православне цркве" и зауставе "профашистичко подземље у намерама даљег застрашивања својих грађана српске националности".

Коалиција у саопштењу наводи да се ова иницијатива појавила у Хрватској у последњих месец дана "од неидентификоване групе људи" и да имају сајт који "по своме садржају фалсификује историјске чињенице, шири верску и националну нетрпељивост, негира постојање Срба у Хрватској и употребљава фашистичке симболе из тзв. Независне државе Хрватске (НДХ)".

У саопштењу Коалиције, коју чини 48 избегличких удружења, подсећа се да идеја о "Хрватској православној цркви" није нова и да је настала у крилу франковачке идеологије коју је касније преузела Павелићева нацистичка НДХ као део геноцидног уништавања Срба у Хрватској и БиХ.

Данас, кад су државе и народи бивше СФР Југославије на прагу интеграције у ЕУ и кад је захтев времена да нормализују односе и успоставе сарадњу, иницијатива о прављењу Хрватске православне цркве није ништа друго него опструкција тог неминовног процеса", додаје се у саопштењу.

Данашња Европа, како се наводи, саграђена је на темељима и вредностима антифашизма, па се ова "профашистичка и пронацистичка иницијатива усмерена на негацију Срба у Хрватској и њихов нестанак" не може оквалификовати никако другачије него као штетни историјски анахронизам супротан европским вредностима.

"Апелујемо на државне органе Хрватске да се у складу са постојећим кривичним законом позабаве овом накарадном и антицивилизацијском иницијативом и зауставе профашистичко подземље у намерама даљег застрашивања својих грађана српске националности", каже се у саопштењу.

У Огулину је покренута иницијатива за оснивање, како је наведено, "Хрватске православне заједнице", која не би имала ништа са Српском православном црквом и која би имала своју - аутокефалност.

На плакату "иницијативног одбора" који је објављен у хрватским медијима, насликана је карта Независне Државе Хрватске, односно Хрватске која укључује и БиХ, а ту су и шаховница и крст, те слика Николе Тесле.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

Петицију потписало 16 особа

"Једино Хрватска", последње политичко уточиште људи као што су Ивић Пашалић, Љубо Чесић Ројс, Анто Ковачевић, Милан Ковач те Иван Векић, подржавај идеју да се забрани деловање Српске Православне Цркве у Хрватској, те да се оснује Хрватска Православна Црква, преноси хрватски портал Индекс.хр .

Наиме, на службеним страницама странке, тачније на форуму који је резервисан за вести око деловања странке, освануо је позив на потписивање петиције.

"Српска православна црква шири мржњу и националну нетрпељивост. Хрватска православна црква потребна је за спречавање даљњег деловања продужене четничке руке у Хрватској, те како би се спречило хушкање Срба од попова СПЦ на Хрвате које је опет започело", стоји у позиву за потписивање петиције коју је у два месеца, у складу са популарношћу странке "Једино Хрватска", потписало свега 16 "лица".

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

UDRUGA GRAĐANA ŽELI OSNOVATI HRVATSKU PRAVOSLAVNU ZAJEDNICU

NOVA AUTOKEFALNA CRKVA? Udruga građana: Pravoslavci smo, nismo Srbi

U Hrvatskoj živi velik broj pravoslavaca koji ne žele da ih se poistovjećuje sa Srbima. Deklariraju se kao Hrvati, ima ih i drugih nacionalnosti i traže da se nešto poduzme da budu diferencirani od Srba pravoslavne vjere. Njihova djeca u školama ne pohađaju nastavu vjeronauka za učenike pravoslavne vjere, jer ih u školi automatski drže Srbima – riječi su grupe ljudi iz Ogulina, odakle je krenula inicijativa za osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice.

Слободна Далмација

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Оливера

Иначе, овакава "црква" је већ постојала...

Хрватска православна црква

Указом Анте Павелића од 3. априла 1942. године по наређењу немачких власти, основана је Хрватска православна црква као настојање НДХ да се покаже да нема прогона Срба у Хрватској те да се потпуно онемогући утицај из Београда путем Српске православне цркве.

Анте Павелић је изабрао Геромегена (Григориј Иванович Максимович), руског калуђера, емигранта, као погодну личност за патријарха Хрватске православне цркве, а покренут је и часопис "Хрватска Православна Црква" чији је главни уредник био Савић Марковић Штедимлија. Павелић је имао потпуну контролу над њеним радом, чиме је обезбедио да та црква, нарочито када се ради о пропагирању усташког покрета, постане права и прворазредна агентура тог покрета.

На основу законске одредбе о ХПЦ од 3. априла 1942. објављене у Народним новинама број 77 од 7. априла 1942, 5. јуна 1942. године хрватски поглавник потписује статут ХПЦ, а у недељу 7. јуна 1942. устличује Гермогена као патријарха у цркви Светог Преображења у Загребу. Патријарх ХПЦ је уједно и митрополит загребачке митрополије и носи наслов "митрополит загребачки и цијеле Хрватске".

    * ХПЦ је аутокефална и једина те за њу не важе догматска и канонска начела СПЦ.

    * Грб ХПЦ је 25 наизменичних белих и црвених поља у пет редова а почетно поље је бело, у средини је полуштит са крстом плаве боје у средини.

    * Застава је црвено-бело-плава тробојка с једнокраким златним крстом на белом делу.

    * Службени језик је хрватски а слова су хрватска.

Уз загребачку митрополију основане су и бродска, сарајевска и петровачка епархија, где су упућени млади православни свештеници из Срема, тада окупираног од стране НДХ.

Православци ипак нису били изједначени у правима и дужностима са осталим грађанима а прогони су настављени иако је усташка пропаганда настојала да сакрије или бар ублажи злочине (Мужић, стр. 52-54)

Хијерархија ХПЦ:

    * патријарх, свети архијерејски сабор и велики црквени суд

    * епископ и епархијски суд

    * наджупник (архијерејски намесник)

    * жупник (парох)

    * црквено-општински управни одбор

Патријарха бирају од епископа и то тако да изборни сабор кога сазива поглавник Павелић бира три кандидата међу епископа од којих Министарство правосуђа записнички предлаже поглавнику једнога за именовање.

Хрватска Православна Црква нестаје са нестајањем Независне Државе Хрватске 1945.

године.

Каснији покушаји рестаурације

2008. године "Једино Хрватска", политичка партија из Хрватске предлаже петицију да се забрани деловање Српске православне¹ цркве у Хрватској и да се оснује Хрватска православна црква, Као разлог између осталог наводи се да: "Српска православна црква шири мржњу и националну нетрпељивост. Хрватска православна црква потребна је за спречавање даљњег дјеловања продужене четничке руке у Хрватској, те како би се спријечило хушкање Срба од попова СПЦ на Хрвате које је опет започело."

Политика...

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Раскол у Грчкој је био њихово масло,као и у Македонији,па у Црној Гори - све је то иста екипа,са истом намером.

Не знама брате, кад видим како ми православни међусобно разговарамо, мислим да нам трећи нису потребни за расколе...

И то је сасвим тачно,на жалост.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...