Jump to content

13 godina od poraza Miloševića

Оцени ову тему


Ignjatije

Препоручена порука

13 godina od poraza Miloševića

IZVOR: B92, BETA

Beograd -- Navršava se 13 godina od kada je bivši predsednik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice.

 
3824983775240cbab003ad253705721_220x275.
 
(FoNet, arhiva)

Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 glasova ili 50,24 odsto.

Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Predsednički izbori 24. septembra 2000. su održani istovremeno sa lokalnim i izborima za savezni parlament. Ne želeći da prihvati poraz i prizna rezultate izbora, do tada vladajuća SPS i njen lider izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije. 

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića. 

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji. 

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije. 

Na tim izborima pobedio je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) osvojenih glasova birača. Milošević je osvojio 1.826.799 (37,15) odsto glasova birača. 

Milošević je 11. marta 2006. umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. 

Od uvođenja višepartiskog sistema 1990. SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore. Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS. 

SPS se vratila na vlast u julu 2008. ušavši u koalicionu vladu premijera Mirka Cvetkovića, koju su činile DS, SPS i G17 plus. 

U toj vladi SPS je imao tri ministarska mesta, a predsednik stranke Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova. Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je bila predsednica parlamenta. 

Nekoliko meseci posle formiranja vlade, lideri socijalista i demokrata Ivica Dačić i Boris Tadić potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju. 

U novoj koalicionoj vladi, formiranoj posle majskih izbora ove godine, lider SPS Ivica Dačić je predswdnik vlade i ministar unutrašnjih poslova. Toj partiji su pripala još tri minstarstva: za saobraćaj, zdravlje i prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ima jedna arapska prica, kaze (davno sam je cuo, mozda bas u vreme njegovog poraza i ,,nase" pobede): Svrgnuoa narod kalifu, svi slave, pevaju, vas cjeli grad na nogama i prolazi mladic ulicom i vide starca koji tiho place. Pita mladic starog: Zasto places, da nije od srece? Sto ne slavis? Vidis li da smo svrgnuli ovog krvnika!? Starac podize glavu i rece: E moj sine, ti ne znas , a ja pamtim. Svaki naredni kalif je bio gori od prethodnog! Ne placem od srece sto je svrgnut stari kalifa, nego od bojazni sta ce raditi sledeci...." 

Gde smo mi, pitanje je... :):(

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да ли мислите да је сада боље или горе него што је било за време Милошевића? Немојте ту да увијате у обланде него реците. :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да ли мислите да је сада боље или горе него што је било за време Милошевића? Немојте ту да увијате у обланде него реците. :)

Moze bit' a i ne mora :)......Vodeci se onom ,,Svako vreme  nosi svoje breme..", pradeda je govorio ,,Bez kralja ne valja",  deda ,, Druze Tito mi ti se kunemo", stari citira Crncevica ,,Milosevic je drzavnik sa greskom, ovi su greska bez drzavnika".....a kud' cu ja poj'ma nemam :). Uglavnom da je valjalo duze bi i trajalo, tako da mislim da je malo bolje :D, jer sto kaze pre neki dan Teofil ,, Nije normalno da DB zna sta je doruckovao Curuvija a ne zna ko svercuje oruzije na Kosovu..." ali u jedno sam ubedjen da je sudstvo bilo 100000 puta nezavisnije u Slobino vreme nego danas.... 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

СА ЛИЈЕПИМ СЈЕЋАЊЕМ НА СВОГ ПРЕДСЈЕДНИКА

 

 

 

Пророчански говор Слободана Милошевића 

 

 

 

Поводом 11 година од преврата у Србији, тзв. Петооктобарске револуције „Српске новине” својим читаоцима поклањају својеврсно пророчанство – интегрално обраћање предсједника тадашње Савезне Републике Југославије. Слободан Милошевић се последњи пут, као државни функционер, нацији обратио 2. октобра 2000. године… Ваљда би свакоме после ових десет година требало да буде јасно да они не нападају Србију због Милошевића, него нападају Милошевића због Србије. Моја савест је у том погледу савршено мирна. Моја савест, међутим, не би била ни најмање мирна ако свом народу не бих, после свих ових година на његовом челу, рекао шта мислим о његовој судбини ако би му ту судбину наметнуо неко други, макар и тако што би народу објашњавао како је такву судбину изабрао самПоштовани грађани,

пред други круг избора желим да вас на овај начин упознам са својим виђењем изборних и политичких прилика у нашој земљи, посебно у Србији.

Као што и сами знате пуну деценију трају напори да се цело Балканско полуострво стави под контролу неких западних сила. Велики део тог посла је обављен успостављањем марионетских влада у неким земљама, претварањем тих земаља у земље ограниченог суверенитета или лишене сваког суверенитета.

Због нашег отпора таквој судбини за нашу земљу, ми смо били изложени свим притисцима којима у савременом свету људи могу бити изложени. Број и интензитет тих притисака умножавао се како је време пролазило. Своје искуство у другој половини двадесетог века које велике силе имају у рушењу влада, изазивању немира, подстицању грађанских ратова, компромитовању и ликвидирању бораца за националну слободу, довођења држава и народа на руб сиромаштва – све је то примењено на нашу земљу и наш народ. Догађаји који су организовани за наше изборе су, такође, део те организоване хајке на земљу и народ, зато што су наша земља и народ баријера успостављању потпуне доминације на Балканском полуострву.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Slobodan Milosevic:


Uspostavljanjem vlasti koju podržava, odnosno koju instalira zajednica zemalja okupljenih u NATO alijansi,Jugoslavija bi neizbežno postala zemlja cija bi se teritorija brzo rasparcala. To nisu samo namere NATO, to su i predizborna obecanja Demokratske opozicije Srbije. 

U sklopu te politike za rasparcavanje Jugoslavije Kosovo bi bila prva žrtvaNjegov sadašnji status bi se proglasio za legalan i definitivan. To je prvi deo Srbije sa kojim bi se ona morala da oprosti, ne izražavajuci, pri tom, cak ni nadu da ce joj taj deo njene zemlje jednom moci da bude vracen.

                                                    *   *   *

Što se Crne Gore tice njena sudbina bi bila prepuštena mafiji cija bi pravila igre gradani trebalo dobro da znaju. Svaka nedisciplina, a pogotovo svako protivljenje interesima mafije stavlja vas na listu za odstrel koja iskljucuje pravo na svako pomilovanje.

Dao sam ovaj prikaz o sudbini Jugoslavije u slucaju da se prihvati izbor NATO-a za našu zemlju, sa ciljem da upozorim i na to da bi u tom slucaju osim gubitka zemlje i poniženja njenih gradana, svi živeli pod neprekidnim nasiljem.
Novi vlasnici državne teritorije nekadašnje Jugoslavije kao i okupatori preostale srpske teritorije vršili bi, po prirodi stvari, teror nad stanovništvom, ciju su teritoriju okupirali. Sam srpski narod bi istovremeno vodio neprekidnu borbu za ponovo uspostavljanje srpske države i za svoje ponovno okupljanje u njoj. Oni ne žele mir i blagostanje na Balkanu, oni žele da ovo bude zona stalnih sukoba i ratova koji bi im pružili alibi za trajno prisustvo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Slobodan Milosevic:

 

 

Zatim, sve zemlje koje su se našle u statusu ogranicenog suvereniteta, sa vladama pod uticajem stranih sila, vrtoglavom su brzinom postajale siromašne. I to na nacin koji iskljucuje nadu u pravednije i humanije socijalne odnose. Velika podela na vecinu siromašnih i manjinu bogatih - to je slika Istocne Evrope vec nekoliko godina i nju svi možemo da vidimo. Ta slika ne bi mimoišla ni nas. I mi bismo, pod komandom i kontrolom vlasnika naše zemlje, brzo stekli ogromnu vecinu veoma siromašnih cija je perspektiva da iz tog siromaštva izadu veoma, veoma neizvesna i daleka. Manjina bogatih bila bi sastavljena od švercerske elite, kojoj bi bilo dopušteno da bude bogata samo pod uslovom da bude u svakom pogledu lojalna komandi koja odlucuje o sudbini njihove zemlje.

Javna i društvena svojina bi se brzo transformisale u privatnu, ali vlasnici te svojine, iz dosadašnjeg iskustva naših suseda, bi po pravilu bili stranci.
Mali izuzeci bi bili iskljucivo oni koji bi pravo na vlasništvo kupovali lojalnošcu i pokornošcu koja ih izmešta iz sfere elementarnog, i nacionalnog i ljudskog, dostojanstva. Najveca nacionalna dobra u tim prilikama postaju vlasništvo stranaca, a oni koji su njima do sada upravljali, cinili bi to, u ovim izmenjenim prilikama, kao službenici stranih firmi u sopstvenoj državi.

Uz nacionalno poniženje, rasturanje države i socijalnu bedu nužno bi moralo da dode do mnogih oblika socijalne patologije, medu kojima bi kriminal bio prvi. To nije puka pretpostavka vec iskustvo svih zemalja koje su prošle taj put koji mi izbegavamo po svaku cenu. Prestonice evropskog kriminala vec skoro decenijama nisu na Zapadu, kao što je nekada bilo, vec na istoku Evrope. Našem narodu i ovaj sadašnji kriminal teško pada jer smo dugo, od Drugog svetskog rata do 90-ih godina, živeli u društvu koje za kriminal tako reci nije znalo. A neki veci kriminal koji se ne može izbeci u društvu koje bismo postali, gubljenjem suvereniteta i velikog dela teritorije, taj veci kriminal bio bi za naš mali i na kriminal nenaviknut narod, opasan kao što je za društvo i njegove gradane opasan rat.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да ли мислите да је сада боље или горе него што је било за време Милошевића? Немојте ту да увијате у обланде него реците. :)

Bolje je nego za vreme Milosevica, gore je nego sto smo se nadali  :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Popović:Milošević je silovao Srbiju

Utorak 24.9.2013 | 10:38 | Izvor: B92

Beograd -- Advokat Srđa Popović kaže da zlo koje je posejao Milošević još uvek niče i da je Srbija i danas duboko ponižena zemlja s političarima koji se bore za plen.

Govoreći o 13 godina od kako je Slobodan Milošević izgubio na izborima od Vojislava Koštunice, Popović je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da je teško reći da li je Milošević zaista „gotov“, kao što je glasio jedan od slogana prilikom rušenja njegove vlasti. On je, kako kaže popović, ostavio veliko nasleđe, a zlo koje je posejao još uvek kliče.

Danas kada vidim Vukovar, a često idem i u Zagreb, vidim kakvo je raspoloženje prema Srbima i šta se o nama misli. Isto važi i za to šta Srbi misle o Hrvatima. U tom smislu njegova filozofija je pobedila, kazao je Popović.

Odgovarajući na pitanje da li je bolje govoriti o tome ko je bio gotov 24. septembra 2000, a ko j epobedio, on kaže: „Za mene je to bilo veliko pitanje, ko je pobedio, a ko je gotov. Meni je bilo nelogično da su pobedili Vesna Pešić i Vojislav Koštunica. Kada je nastalo dvovlašće, a nastalo je odmah, jer su Đinđić i Koštunica imali svako svoj deo države, to je bilo nepodnošljivo i završilo se atentatom. Mislim da su obojica mislili da će ovaj drugi da kratko traje. Bilo je jasno da ne mogu ostati obojica. Mislim da je Zoran Đinđić bio veštiji jer je uspeo da izbaci DSS iz Skupštine i da ga ostavi bez funkcije nakon raspada SRJ. Tako da je tada bila situacija čudna, da DSS bude najjača stranka, a Koštunica najpopularniji političar, ali koji nije imao vlast.“

On se slaže sa ocenama da se za 5. oktobar može reći da predstavlja izgubljenu energiju i vreme, ali i dodaje da o tom vremenu ima drugačije, usamljeno mišljenje, s kojim se mnogi ne slažu: “Ja mislim da je to bio puč, da su Miloševića izdali njegovi, a sve ono što se dešavalo na ulici je bila neophodna kulisa da se stvori nada da su ljudi ti koji su rušili vlast i nada da će se sve promeniti iz osnova. Mislim da to nije tačno.“

Milošević je, kako kaže, vladao plebiscitarnom podrškom i oko njega je stvoren takav kult ličnosti koji ranije nije postao. Imao je mnoge obožavaoce i one koji su ga podržavali, tako da je sada to teško promeniti, pa tako imamo mišljenja da je on u Hagu branio Srbiju, istiće Popović.

On smatra i da je Srbija doživela velika poniženja. „Mislim da je Milošević silovao Srbiju i da to Srbija teško priznaje. Taj stepen puzanja pred njim, taj stepen straha, ta arogancija i osionost koju je pokazivao...to je poniženje. Doživeli smo sankcije, NATO intervenciju, izgubili smo svaki kredibilitet i ugled u svetu, bankrotirali smo i finansijski i moralno i društvo se nalazi u takvom stanju da je uopšte teško govoriti o društvu“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, društvo je skup vrednosti u kom mora da postoji osnovna saglastnost o vrednostima, ali u Srbiji danas imamo dva sistema vrednosti koji nisu podjednako glasni. Imamo, na primer, kako kaže, silne tužbe koje se svode na povredu časti i ugleda, a časti nigde nema. S druge strane, nema uniformnog seta moralnih normi jer što je za nekog uvreda za nekog je čast. Ta dva sistema se u Srbiji nikad nisu složila, objašnjava Popović.

Komentarišući smenu aktuelnog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, Popović napominje da u Srbiji tradicionalno važi pravilo da pobednik mora da nosi sve. „U Srbiji je uvek bila ideja onih koji se bave politikom jednopartijski sistem. Protivnika nije dovoljno pobediti već ga treba sabiti dva metra pod zemlju, totalno ga poniziti... Još je gore što stranke generišu neverovatnu količinu mržnje i to se onda prenosi i na javnost, na medije, na komentare. Jer, kada pogledate kako ljudi komentarišu bilo šta, to je uvreda za uvredom, gadost do gadosti. Na kraju, ne znate šta je predmet mržnje, ko koga kritikuje. I na kraju sve je ’target’, sve je dobro za mržnju. Ta sila razbija društvo i ne dozvoljava mu da se sklopi u celinu, već ga cepa na rat svih protiv svih“, kazao je advokat Popović.

Na pitanje šta danas može da motiviše ljude da izađu na protest, u smislu poziva DS da se izađe na ulice ukoliko bude smenjen Đilas, Popović smatra da ljude ništa ne može motivisati na tako nešto, jer su oni već jednom izašli i ništa nisu dobili. Sada ih je, kako kaže, teško motivisati i stvoriti nadu da može nešto da se postigne. To je obeshrabrenje, ljudi su shvatili da su objekt vladanja i da ništa ne mogu da učine i da su na kraju krajeva članovi stranke „Gledaj svoja posla“, naglasio je Popović.

Ne može se posle toliko poraza očekivati da se narod ponovo ponada. Takođe, i intelektualna elita je danas podeljena oko dva osnovna politička stava i tu se ništa ne dešava, kaže Popović i dodaje: „Ona ne sme da kritikuje, jer na obe strane podele, postoji strah od Vučića i on taj strah generiše svesno. Nastupa sa ledenim mirom, u koji ja ne verujem, ali to je slika koju on želi da projekture. I svaka njegova izjava sadrži prezir, poput one da će dati DS-u ljude ako im zafali za protest. Kakva je to izjava, to je prezir. Svaki ozbiljan političar tako ne govori o opoziciji.“

Takođe, dodaje on, postoji i strah u javnosti da se o Vučiću ne govori, kao što postoji i teškoća da ako ga kritikujete budete označen kao „žuti“, pa ljudi i ako hoće da ga kritikuju neće da budu identifikovani sa poraženom DS. Oni (sadašnja vlast) su tako postavili stvari da ih je i teško kritikovati, napominje Popović i kao primer navodi da svako normalan ne može ništa reći protiv briselskog sporazuma ili protiv borbe protiv organizovanog kriminala, „mada tu ima puno priče, a malo mesa“, dodao je on.

S druge strane, niko ne postavlja pitanje da bi sve to uradila i Demokratska stranka da je SNS nije sabotirala. Sad su došli na vlast i kritikuju DS što to nije učinila, a sadašnja vlast ju je aktivno onemogućavala, napominje Popović.

Govoreći po otkrivanju političke pozadine ubistva premijera Đinđića, Popović kaže da to danas nikoga ne zanima. Ako pogledamo diplomatije zemalja koje su kao i mi na marginama EU ili su se malo više približile Uniji, vidimo da su oni naučili da bi im bilo bolje da o nekim poitanjima „ne talasaju“, kaže Popović i dodaje da se i u Srbiji vidi da je bolje da se o tom pitanju ne talasa i da ne treba ni pokušavati sa procesuiranjem lidera DSS.

„Međutim, to pitanje truje zemlju i život, iako ono nije stalno na vidiku. jer kada se dogodi takav zločin i kada javnost prilično jasno naslućuje šta se dogodilo i šta se dogodilo iza toga, a taj ne ostane procesuiran i zadrži politički status i uticaj,.onda je to jako teško. To je kao s početka Hamleta ’Ima nešto trulo u državi Danskoj’. To je nepodnošljivo, dakle ima nešto trulo u državi Srbiji, sve dok se to ne raščisti. Ali, za to ne postoji politički interes što je takođe jedno od poniženja“, rekao je on.

Na pitanje šta misli o ujedinjenju opozicije, Popović kaže da misli da su sve to potrošeni ljudi, potrošene partije, potrošene ideje. „To izgleda očajnički i ne verujem da išta može da donese. Pogrešno je tražiti spas u stranačkoj areni. Oni su se konsolidovali u političku klasu i razlike među njima su minimalne, a brobe im se odnose na podelu plena i u svemu ostalom će sebi čuvati leđa“, zaključio je o

Link to comment
Подели на овим сајтовима

U sklopu te politike za rasparcavanje Jugoslavije Kosovo bi bila prva žrtvaNjegov sadašnji status bi se proglasio za legalan i definitivan.

 

 

On je potpisao i napravio sadasnji legalni status Kosova. Sto niko ne napise tu da je Milosevic imao ponudu NATOa da Kosovo ostane u sastavu  i pod upravom Srbije, samo da bude pod nadgledanjem UN-a?

I da on tu priliku nije prihvatio.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...