Jump to content
Guest Светлана

Бугарска и Косово

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Светлана

Братство бугарског манастира Зограф на Светој Гори упутило отворено писмо Председнику Бугарске Георги Прванову

6. март 2008 - 14:31

Братство бугарског манастира Зограф на Светој Гори, упутило је данас отворено писмо Председнику Бугарске Георги Прванову, председнику бугарског Собрања (скупштине) Георги Пиринском, и председнику бугарске владе Сергеју Станишеву као и Светом Синоду Буграске Православне Цркве, а у поводу последњих дешавања на Косову и Метохији. "Са великим болом у срцу примамо вести које последњих дана долазе из области Косово и Метохија и због уништавања православних светиња цркава и манастира.Огромна је њихова културна и историјска вредност.Али је неупоредиво већа њихова вредност као Божијих обитељи, у којима се вековима освећују милиони људских душа и свакодневно се шаљу молитве за мир по целом свету."

У писму се даље категорично изјављује како је област Косово и Метохија део Србије, и у том смислу се каже следеће:

"Области Косово и Метохија су нераздвојни делови српске државности, а њихова историја заузима основно место у свести српског народа у целости.Потврда за то је и огромна већина словенских топонима, као и само име ових области. С краја 12.века у Метохији а одмах затим и на Косову налазимо мноштво метоха велики српских манастира, Хиландара, Студенице, Бањске, Грачанице, Дечана и других.Још један аргумент су и византијских и српских владара као и многи други историјски документи.Ово такође потврђује и хиљаде народних песама о битци на Косовом Пољу 1389.године, када српски народ на челу са Светим кнезом Лазаром штити своју православну веру и стреми се вечности у Царству Божијем."

У писму се спомиње и како се после 2.светског рата нарушава хармоничан суживот два народа на Косову и Метохији.

"Захваљујући економској и војно-стратегијској политици великих сила, шовинистичним великоалбанским стремљењима, као и недалековидној политици комунистичке власти у Југославији, продуженој и у годинама диктатуре Слободана Милошевића, стање на Косову и Метохији се веома усложњава у политичком, социјалном и демографском смислу.Саздају се претпоставке за један непомирљив антагонизам између српског и албанског народа.Ми никако не одобравамо варварство, жестокост, ратнички национализам, ма ко да их испољава.Са друге сматрамо да је српски народ неправедно лишен од онога што му је вековима припадало - земља, народ, светиње и у њих уткана вера.Сматрамо да је правда тешко погажена и преступљена.

Прво, нарушена је Божанска правда.Од 1999.године је уништено, саборено, опожарено, оскрнављено око 150 цркава и манастира, који су били у служби целом човечанству.Унижене су и њихове иконе, свете мошти и посуде.

Друго, нарушена је и људска правда.Погажени су основни међународни споразуми и принципи.Такав је принцип неповредивости територијалне целости држава, што пише и у уставу УН.Нарушени су мировни споразуми који опредељују границе држава након 2.светског рата.Нарушена је и резолуција 1244 Савета безбедности УН, која утврђује широку аутономију Косова и Метохије у оквиру СРЈ.Због насилног прогона стотина хиљада Срба из села и градова, који су вековима насељени њиховим прадедама, разрушени су или заузети њихови домови.

Исте оне земље које чине једро УН, сада признају независно Косово.Оваквим политичким цинизмом они показују да су љихови стварни интереси у региону различити од декларисаних у међународним уговорима. У ово нас уверавају и други факти, нпр.никаква контрола албанског тероризма против народа и светиња након прекида војних дејстава (само током 2004.године за око 48 сати је уништено 35 цркава и манастира), некажњавање албанских терористичких дејстава.Исто тако се поштују ни параграфи горе споменуте Резолуције 1244 који предвиђају безопасан повратак српских прогнаника у своје домове.У периоду у ком је срушено 150 православних цркава и манастира, саграђено је око 400 нових џамија.И све то се догађа пред очима међународних цивилних и војних снага УН и НАТО.

Након свега што смо у овом писму изложили, обраћамо вам се као личностима и институцијама, и смирено вас позивамо да покажете разум и мудрост у овој ситуацији.Нарушавање Божанске и људске правде у оваквом степену, неминовно ће довести до огромних трагедија.Духовни закони су много непроменљивији од природних.Када неко поступа неправедно, и потуно је свестан да тако чини, Бог скида са њега Своју благодат и заштиту и он остаје незаштићен од сваке невоље и трагедије. Исте последице погађају и оне који су помагали да се постигне неправда, било директно или индиректно, самом својом саглашношћу.Признавањем независности Косова од стране бугарске државе, било би тачно такво пасивно дејство и саучесништво у историјској неправди.Ако Бугарска буде увучена у то, неминовно ће осетити Божији гнев.Сматрамо да је наш народ у својој најновијој историји већ довољно био товарен и мучен од досадашњих недалековидних дејстава у унутрашњој и спољној политици. Једна од највероватнијих трагедија коју би могли очекивати је да би признавање косовског суверенитета могло послужити као преседан за слична сепаратистичка дејства и у другим земљама, а могуће и у нашој домовини.

Знамо да није лако да буде направљен такав избор.

Молимо нашег Господа Исуса Христоса, Његову пречисту Мајку, Светог великомученика Георгија и све свеце, да помогну и да просветле наче државнике како би узели праведно решење по савести, у складу са истином и правдом, а не притиснути од лажних и привремених интереса.

Верујемо да ће то укрепити Божију заштиту наше земље и помоћи заједништву и оплемењењу бугарског народа." - каже се у писму монаха из бугарског светогорског манастира Зограф упућеног државним главама Бугарске.

Зоран Пешут, Софија

http://www.spc.rs/sr/bratstvo_bugarskog_manastira_zograf_na_svetoj_gori_uputilo_otvoreno_pismo_predsedniku_bugarske_georg

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest Светлана

Отворено писмо сто водећих бугарских интелектуалаца поводом признања "Републике Косовa" од стране Бугарске

20. март 2008 - 11:08

Разумни политичари, државници Грчке и Румуније, су изјавили да не признају самопоркламовану државу Косово. Те земље су чланице Европске Заједнице (ЕЗ) и НАТО пакта. Њихова позиција одражава заштиту њихових фундаменталних националних интереса.

У ЕЗ и НАТО показују разумевање за овакав став. Међутим, у држави Бугарској има неких псеудо политичара који тврде како би требало што пре признати чудну територију, названу независна држава Косово.

Који су то људи? Не баш интелигентни, подложни спољним утицајима (зна се којим) или обични дилетанти? Нису ни први, ни други ни трећи. Али, ипак, ко су они?

То су очигледно људи лишени способности расуђивања о стратегијским националним интересима наше Отаџбине. А ти интереси нису везани ни са левицом, нити са десницом, нити са центром. Нису коњуктурни и привремени. Они су вечни.

Данашњи бугарски руководиоци, изгледа, не схватају тежину своје историјске одговорности. На жалост, катастрофалне последице њихових неодговорних решења ће поднети њихови наследници.

Сви ми ћемо плаћати цену ове национално-издајничке, несрећне политике овдашњих данашњих моћника.

Небеска казна увек постоји, али није лоше и да има земаљске казне.

Ми - писци, научници, уметници, музичари, глумци и обичне патриоте, вам кажемо: Господо државни управници, може да сте глуви и слепи, али знајте да има и друга позиција о важним националним питањима !

Не затварајте се у луксузним кабинетима, изађите из својих лимузина. Знајте да постоји и народна воља. И она је различита од ваших коњуктурних и неодговорних решења.

Срби су наша браћа по крви и вери, данас ми издајемо њих а сутра ћемо ми бити издати.

Пре седам година влада Ивана Костова је дозволила да се из бугарског ваздушног пространства изврше варварски напади натовских бомбардера на братски српски народ.

Погинуло је много невиних људи.Разрушени су мостови, јавне зграде, храмови. Гинули су чак и страни дипломате погођени "интелигентним " ракетама.

Данас бугарска влада преузима историјску одговорност да призна једну криминалну државу, у супротности са свим међународним правним нормама, притом постављајући мину са сатним механизмом који откуцава нашој сопственој националној сигурности.

Да ли сте луди, јесте ли слепи, или сте само купљени?

Која је цена вашим душама?

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил, Архимандрит Борис, акад. Кирил Василев, Леда Милева, акад. Људмил Стајков, Георги Калојанчев, проф. Андреј Пантев, акад. Светлин Русев, Андреј Слабаков, Љубомир Левчев, Нешка Робева, акад. Никола Попов, проф. Георги Марков, Велислава Дарева, проф. Николај Василев, Виктор Пасков, Николај Петев, Јорданка Христова, Алек Попов, Никола Манев, проф. Александар Јосифов, Георги Трифонов, Марија Петкова, Атанас Косев, проф. Димитар Сотиров, проф. Георги Костов, Евтим Евтимов, Пламен Карталов, Христина Ангелакова, Никола Инџов, проф. Венцеслав Кисјов, Лилјана Стефанова, Петар Караангов, Веселин Стојанов, Евстати Бурнаски, Вели Чаушев, Ценко Минкин, Минчо Минчев, Никола Радев, Владимир Владигеров, Иван Гранитски, проф. Иван Маразов, доц. Владимир Јанев, Панко Анчев, Владимир Кондарев, Тодор Иванов, Георги Константинов, Димитар Танев, Војмир Асенов, Иван Димов, проф. Чавдар Добрев, Никола Статков, Иван Налбантов, проф. Захари Захариев, проф. Огњан Сапарев, Чавдар Стоименов, Христо Карастојанов, Тањо Клисуров, Љубомир Коларов, Маргарита Петкова, Љубомир Котев, Панчо Панчев, Петко Братинов, Драгомир Шопов, Петар Велчев, Петар Анастасов, Петко Тотев, Димитар Томов, Лучезар Еленков, Рашко Стојков, Свилен Каролев, др Александар Фиданов, Димитар Стефанов, Стојан Бојчев, Павел Писарев, Петар Динчев, Бојка Присадова, Надја Попова, Евгениј Кузманов, Володја Кенарев, Петар Добрев, Андреј Андреев, Паруш Парушев, Тодор Коруев, Катя Гумнерова, Валентин Измирлиев, Џени Петрова, Цветан Казанџиев, Валери Станков, Анибал Радичев, Бојко Ламбовски, Ана Александрова, Христо Чернјаев, Борис Данков, Иван Есенски, Димитар Милов, Минко Бенчев, Тодор Велчев, Трендафил Василев.

Зоран Пешут, Софија, Бугарска

http://www.spc.rs/sr/otvoreno_pismo_sto_vodecih_bugarskih_intelektualaca_povodom_priznanja_quotrepublike_kosovaquot_od_st

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Иако ово читамо годину дана по објављивању, чини се да овакви текстови имају вредност за увек, па се увек и могу читати.

Хвала ти господе што си нас удостојио овакве пажње и дај нам снаге да и се и наш глас молитвено чује.

Дај нам господе  љубави братске, да знамо узвратити на овакве гласе, а дај и њима, постојаности у вери.

Дај нам и још оваквих прилога, па да коначно упознамо братски народ, од кога нас перфидно одвојише непријатељи наши.

Гледајући телевизијске репортаже о манастирима у Бугарској, први пут сам видео лепоту једне земље која је као и ми  уздом

комунистичког лудила вођена у пропаст. Даће Бог да и то остане ружна прошлост.

Читајуши мемоаре војводе Живојина, сетих се генерала Кљусева, и Мишићеве опаске, да је он остао начелник штаба, ми никада не бисмо ратовали.

Да не дужим, волео бих да се поново окренемо православној браћи , а  да се манемо југоносталгије, Тита и "братства и јединства", које нам перфидно сервираше.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Креирај ново...