Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Оцени ову тему

Recommended Posts

Мада постоје бројне хуманитарне организације и удружења, помоћ често не долази најугроженијим. Оптерећене непотребном администрацијом, недостатком информација, мноштвом посредника и спорим одлучивањем, њихова испорука стиже до крајњих корисника прекасно, или никако. Тужна је, срамотна, али истинита чињеница да широм света дневно умре од глади и неухрањености 18.000 деце. Ту, поред нас, слепих и глувих.

Глад је, на срећу, заобишла нашу отаџбину. Али, није неимаштина. Сведоци смо лоше демографске слике нашег народа, опадања наталитета,пораста броја нежења, абортуса, старења становништва, и генерално слабог економског статуса домаћинства у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

   

Бела куга је озбиљно запретила,просечан брачни пар је "пао" на једно дете. Аналитичари упозоравају да ће у наредном веку Срби постати мањина у матичној држави уколико се народ,појединци и власт не пробуде из безнађа у коме се налазе!

   

На другој страни, оно о чему се недовољно говори, породице са више деце муку муче, живећи у оскудици. Окупиране тек пуким преживљавањем, стидљиве су у својим захтевима за остваривање права која им припадају. Њихове животне приче, страхови и проблеми су идентични, али скоро невидљиви и нечујни да би скренули пажњу шире јавности, медија,па и државе.

   

Зато је пре три године рођена идеја о хуманитарној организацији СРБИ ЗА СРБЕ. Њену окосницу чини група енергичних младих људи, окупљених заједничком визијом  помоћи онима који су благословени бројним потомством, свесних да сваком ко не живи у материјалном изобиљу и мала помоћ значи пуно. Налазимо се већином у дијаспори, далеко од домовине физички, али не и срцем. Окупила нас је хумана идеја да богоугодним делом помогнемо најугроженијем делу српске нације. Искрене намере, жеља и вера у оно што смо наумили урадити превазишла је сумње међу нама, а географска раздаљина не представља тешкоћу да будемо у свакодневном контакту и договору.

 

Ово је уводна прича о групи младих ентузијаста расутих по свету,који су поред властитих обавеза успели крајем 2005. године покренути  Хуманитарну организацију СРБИ ЗА СРБЕ, неполитичку, непрофитну, невладину и потпуно јавну. Спремну да се суочи са тенденцијом тихог изумирања Срба у отаџбини, и да помогне сваку српску породицу са ПЕТОРО и више деце на просторима бивше Југославије. Речју и делом.

   

Ми поклањамо време,труд,наду и новац многочаним домаћинствима којима су људска реч, братска солидарност, и помоћ преко потребни. Боримо се да наша младост не расте неухрањена, усамљена, голотрба и босонога, док туристи са Запада путују на месец!

 

СРБИ ЗА СРБЕ настоје покренути успавану енергију српске дијаспоре која би минималним али редовним месечним уплатама ојачала наш народ, а изнад свега помогла српској деци да будућност не траже ван својих вековних огњишта. Потенцијал Срба у расејању је огроман, и са малим али редовним појединачним донацијама били би у стању да брзо решимо виталне проблеме оних који немају довољно материјалних средстава за живот!

Прикупљеним новцем до сада смо донирали преко 70 вишечланих породица, а у току је разматрање нових које би обухватили програмом помоћи. То није наизглед много, али тих 70 породица броји скоро 500 деце!

   

Транспарентност и добровољност рада у организацији СРБИ ЗА СРБЕ је оно на чему  инсистирамо и за шта се залажемо!  Чињеница да сваки прикупљени евро (долар) презентујемо јавно на сајту је веома битна ради стицања поверења у наш рад. Поред тога, уплатнице сваке уручене помоћи скенирамо и постављамо на сајт, и у архиву коју можете у сваком тренутку прелистати. Месечни извештаји и увид у стање новца на рачуну су свакодневно доступни свим нашим члановима, донаторима, пријатељима и виртуелним посетиоцима.

   

Надамо се,и верујемо,да и у вама постоји зрно доброчинства, и да ћете нам се придружити у борби против сиромаштва .Свака донација је добродошла, без обзира на износ.

Боже благослови и сачувај све вишечлане српске породице, и наше донаторе који учествују у племенитој борби да вратимо осмех на дечија лица.

                 

ДЕЦА СУ НАША БУДУЋНОСТ !   ДОСАДАШЊА ПРИЗНАЊА УРУЧЕНА ХУМАНИТАРНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ СРБИ ЗА СРБЕ  Захвалница Епархије Рашко-Призренске за помоћ при отварању 4. народне кухиње на Косову и Метохији (11.10.2009)  http://www.srbizasrbe.net/index.php

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

Вера без дела је мртва

МОЖДА број од 70 породица којима смо помогли и не звучи тако импозантно, али те фамилије броје више од - 500 деце!

Постављена слика

Скромно и одмерено, као да су захвалнице које им сваког дана стижу од угрожених Срба са простора бивше Југославије нешто сасвим нормално, Милош Марковић (24) и Предраг Маринковић (26) говоре о свом необичном, а толико племенитом “хобију”.

Јер, када не студирају и не раде, њих двојица, уз још десетак младих људи из земље и иностранства (најмлађи члан, Стефан Јечменица, има тек 18 година!), чине окосницу хуманитарне организације “Срби за Србе”, која је досад поклонила помоћ у вредности од више десетина хиљада евра онима којима је то најпотребније - родитељима са више од петоро деце.

За невоље сазнају из новина и преко телевизије, практично случајно. Али зато помажу врло - намерно. Њихово доброчинство осетили су, тако, Илићи из Новог Пазара (са шесторо деце), Коматине испод Голије (са петоро), Гогићи из црногорских Плужина (родитељи десеторо), Блажићи из Лукавице, једанаесточлана фамилија Наранчић из Лике, четири повратничке породице из Крајине, стотине Срба са Косова… Списак је дугачак и - доступан на њиховом сајту.

-Идемо свуда где се тешко живи, а идеја се, у ствари, и родила преко Интернета. Схватили смо колики је потенцијал српске дијаспоре, и потом, пре око четири године, основали организацију: невладину, непрофитну и неполитичку - прича Милош Марковић, апсолвент на Вишој електротехничкој школи. - Поента је да са малим појединачним донацијама можемо брзо да решимо проблеме оних који немају довољно материјалних средстава за живот, а то су вишечлане породице. Њихове животне приче, страхови и проблеми су идентични, али скоро невидљиви и нечујни да би скренули пажњу јавности, па и државе. Принцип је једноставан: појединци из Србије и целог света (не само Срби, већ и Грци и Руси…) на сајту организације “Срби за Србе” дају скромне прилоге - и по неколико евра - а вредни момци и девојке из организације сачекају да се накупи и онда крећу у помоћ.

-Никад не дајемо новац. Углавном одемо до породице и питамо их шта им треба. Онда им то и купимо: белу технику, намештај, храну, пелене… Чак избегавамо да им дајемо храну, боље је када им купимо краву, свињу, козе - говори Предраг Маринковић, који је студије завршио у Америци, али је желео да се врати у Србију. - Део новца увек оставимо за народне кухиње.

После проглашења независности Косова, када је за српски живаљ постало неподношљиво у нашој јужној покрајини, ови млади људи почели су чешће да помажу тамошњим породицама. - Небројено пута били смо на Косову у мањим акцијама, а већ пет пута у већим. “Веза” нам је попадија Светлана Стевић из Грачанице, која води организацију “Мајка девет Југовића” - објашњава Милош. - Она нас одведе код људи којима треба помоћ, са њима причамо и саслушамо шта им треба.

НЕМАЈУ НИ АУТО!

ШИРОКО срце ових момака и девојака до људи којима треба помоћ долази - превозом. Иако су досад донирали десетине хиљада евра, нико од њих нема свој аутомобил!

-То нам је највећи проблем - кроз смех признају Милош и Предраг. - Најчешће путујемо аутобусом, или молимо некога да нас вози.

ДОКАЗИ

ОСИМ преко динарског и девизног рачуна, прилози се могу упутити и са мреже - путем “Пејпала” и “Манибукерс” система.

-Сви на сајту имају увид у то колико је новца уплаћено и куда он иде. То пропратимо фотографијама, снимцима, рачунима… Зато нам људи верују, и поново дају новац - каже Предраг.

Марко ПРЕЛЕВИЋ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Месечни извештај Хуманитарне организације Срби за Србе за месец децембар

http://issuu.com/srbizasrbe/docs/mesecni_izvestaj_za_decembar_2009

Share this post


Link to post
Share on other sites

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Годишњи извештај Хуманитарне Организације ''Срби за Србе'' - 2009.

http://issuu.com/srbizasrbe/docs/godisnji_izvestaj_2009-szs

НЕМА ПРЕДАЈЕ - ИДЕМО ДАЉЕ!

Браћо Срби, хвала вам на подршци!

Поред новчаних примамо и духовне донације - савети, похвале, идеје, ''критике'' оне су најбоље јер са њима идемо брже напред...

Велики поздрав за све

Share this post


Link to post
Share on other sites

Постављена слика

Све се може кад се Срби сложе! Ову народну изреку потврдили су Срби и њихови пријатељи из Калгарија у Канади који су одржали хуманитарну томболу којом приликом је прукпљен износ од 1.460 долара уплаћено на рачун наше организације! Прослава Нове године 31. децембра 2009. иста као и свака претходна. Свако свакоме уз пољупце пожели добро здравље, пуно пара и среће, а кад прослава прође, остане посла само за оне малобројне који ће да рашчисте неред, врате столове на своје место, побацају остатке хране и пића, боце, папирне чаше, тањире... Јутро после, дан као и сваки други.

Једни се буде насмејани и сити, други наборана чела и несигурна корака крећу у будућност пуну брига. Брига како прехранити, oбући и ишколовати своју децу, како их усмерити на прави пут...

Детаљније на: http://www.srbizasrbe.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1343&Itemid=73

Share this post


Link to post
Share on other sites

СЗС у Политици за помоћ Дањековима

Постављена слика

Новинар Петко Копривица објавио је чланак у ''Политици'' од 09.01.2010 извештај о посети Хуманитарне организације Срби за Србе породици Дањек крајем децембра. Овом приликом и званично желимо да обавестимо јавност да покрећемо свеопшту друштвену акцију помоћи овој породици како би прикупили довољно финансијских средства како би откупили нову кућу у којој Дањекови привремено живе.

http://www.srbizasrbe.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1344&Itemid=73

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да Божић свима буде на радост

Постављена слика

Хуманитарна организација СзС у Републици Српској у сарадњи са Православном хришћанском заједницом Пале је почетком јануара покренула акцију „Да Божић Свима Буде Радост“. Акцију је водио наш нови члан Недељко који је тих пар дана несебично жртвовао своје слободно вријеме и све успјешно организовао, спровео и завршио. Акција се одвијала у Тржном центру „Бартула“ чијем се власницима Зорану и Јадранки Бартула овим путем још једном захваљујемо.

Детаљније на: http://www.srbizasrbe.net/images/RepublikaSrpska/SZSakcije/bozicna-akcija-3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Постављена слика

Срби за Србе у посети породици Маркагић са седaм српских принцеза

Постављена слика

Св. Сава у Јовановим рукама

Извештај: Стефан Јечменица

У уторак 12. јануара представници Хуманитарне организације Срби за Србе спровели су шесту по реду велику посету на Косову и Метохији под називом ''Божићна акција 2010 – Нема предаје''. У сарадњи са студентским фондом ''Осмех на дар'' и уз свесрдну помоћ Х.О. Мајка девет Југовића, у Божићној акцији помогли смо девет српских породица у општини Штрпце које укупно броје преко 40 деце са куповином једног замрзивача, 11 каучева, 3 електрична шпорета, 4 веш машине, једним шпоретом на дрва, кравом, куповином јаја и млека за четири народне кухиње, помоћ деци оболелој од рака, као и поклони у виду слаткиша и књига. Укупна утрошена средства премашују 500.000 дин.

Kомплетан извештај као и фотогалерија и рачуни на:  http://www.srbizasrbe.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1349&Itemid=73

ИДЕМО ДАЉЕ - НЕМА ПРЕДАЈЕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Велика Божићна акција СЗС у РС

Постављена слика

Тужно детињство у потрковљу штале

Постављена слика

Из Сарајева на Пале - деветоро у једној просторји

Извештај: Добрина Кусмук, Република Српска

Aкцију Да Божић Свима Буде Радост коју је СЗС у Реп. Српској у сарадњи са Православном хришћанском заједницом Пале почетком јануара покренула успјешно је окончана. У Тржном центру „Бартула“ гдје се акција одвијала, власници Зоран и Јадранка Бартула су нам великодушно уступили дио свог складишта и ту смо успјели направити пакете за породице које смо планирали помоћи. Од дариваних намирница, дјечије гардеробе, играчака и новца смо покушали направити колико толико једнобразне пакете.

Сви су пакети имали основне намирнице (шеђер, сол, брашно, уље, сок, мало слатикиша, рибе, гершло/рижа, шкољку јаја и сухомеснатих прерађевина). Количину смо одређивали сходно броју чланова у домаћинству а неким породицама смо додавали играчке и гардеробу ако је за тим било потребе.

Детаљније, рачуни, фото галерија на: http://www.srbizasrbe.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1365&Itemid=73

ИДЕМО ДАЉЕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах

 • Сличан садржај

  • Од ризница богословља,
   Дана 11. јануара у поподневним часовима Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим у манастиру Успења Пресвете Богородице сазвао је састанак високих представника јавног културног и друштвеног живота српске заједнице у Републици Хрватској.   Састанку су присуствовали председник Главне скупштине СДСС др Војислав Станимировић, саборска заступница гђа Драгана Јецков, председник ЗВО г. Срђан Јеремић, г. Јово Вуковић, заменик жупана г. Ђорђе Ћурчић, председник градске организације СДСС г. Срђан Колар, директор СКЦ г. Срђан Секулић, као и начелници општина г. Југослав Весић, г. Душан Јецков, г. Миле Злокапа и заменици начелника г. Душко Дробић и г. Мирослав Јелача.   Главна тема састанка била је помоћ Богословији Света Три Јерарха у манастиру Крки. Српска заједница наставиће са давањем помоћи младим богословима већ 17. годину за редом.   Извор: Српска Православна Црква
  • Од ризница богословља,
   Под покровитељством Фонда за најугроженије Епархије бихаћко-петровачке као и љубављу добрих људи, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије посетио је 5. јануара 2019. године најугроженије становнике у Босанском Петровцу и околини.
   Обилне снежне падавине и временске неприлике нису спречиле намеру да и ове године владика Сергије обиђе најсиромашније породице и подели им божићну помоћ у виду печенице, кућних потрепштина и новчаних средстава, показујући тако да Епархија бихаћко-петровачка увек уз свој народ, посебно помажући оне у тешкој ситуацији како би и они осетили духовну радост празника Рођења Христовог.
    
   Извор: Српска Православна Црква
  • Од ризница богословља,
   Хуманитарна организација „28. јун“ успела је 28. децембра 2018. године да достави хуманитарну помоћ становништву које живи у српским еклавама на Косову и Метохији, као прва организација којој је то пошло за руком после увођења блокада у децембру. Камион са најосновнијом помоћи носио је двадесет палета брашна, уља и конзервиране хране, а стигао је на адресе српских народних кухиња и вртића у јужној српској покрајини уз помоћ добротворног фонда „Човекољубље“ и Митрополије црногорско-приморске.   Очекује се и нова помоћ од осам тона медицинске опреме и санитетског материјала, вредности 700 хиљада долара, која стиже из америчке државе Кентаки. Хуманитарна организација „28. јун“ током празника планира да српском становништву на Косову и Метохији достави помоћ у вредности од укупно милион долара.   Извор: Српска Православна Црква
  • Од Драгана Милошевић,
   Захваљујући нашој браћи и сестрама из Митрополије Црногорско-приморске, Добротворног фонда „Човјекољубље“ које је дубоко погодила тренутно тешка и кризна ситуација  на Косову и Метохији , у кратком року организована је и успешно реализована акција прикупљања помоћи за свој братски народ на Косову и Метохији.   Синоћ, у касним вечерњим сатима, донација од никада драгоценијих 25 тона брашна  стигла је у централни магацин народних кухиња у Прековцу и даје шансу народним кухињама да „преживе“ наредне дане и обезбеде хлеб за своје кориснике, чији се број, нажалост, ових дана драстично повећао.   Епархија Рашко-призренска и њена хуманитарна организација "Мајка Девет Југовића" која води програм 6 народних кухиња за најугроженије наше људе на Косову и Метохији, свесрдно благодари Добротворном фонду „Човјекољубље“ и свештенику Бранку који је помогао реализацију ове изузетно значајне акције, и остајемо у  нади да ће се ситуација на Косову и Метохији ускоро стабилизовати и да ћемо моћи да наставимо са редовним активностима.     епархија рашко призренска
   View full Странице
  • Од Драгана Милошевић,
   Захваљујући нашој браћи и сестрама из Митрополије Црногорско-приморске, Добротворног фонда „Човјекољубље“ које је дубоко погодила тренутно тешка и кризна ситуација  на Косову и Метохији , у кратком року организована је и успешно реализована акција прикупљања помоћи за свој братски народ на Косову и Метохији.   Синоћ, у касним вечерњим сатима, донација од никада драгоценијих 25 тона брашна  стигла је у централни магацин народних кухиња у Прековцу и даје шансу народним кухињама да „преживе“ наредне дане и обезбеде хлеб за своје кориснике, чији се број, нажалост, ових дана драстично повећао.   Епархија Рашко-призренска и њена хуманитарна организација "Мајка Девет Југовића" која води програм 6 народних кухиња за најугроженије наше људе на Косову и Метохији, свесрдно благодари Добротворном фонду „Човјекољубље“ и свештенику Бранку који је помогао реализацију ове изузетно значајне акције, и остајемо у  нади да ће се ситуација на Косову и Метохији ускоро стабилизовати и да ћемо моћи да наставимо са редовним активностима.     епархија рашко призренска
×