Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Оливера

Вести из православног света

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Оливера

Постављена слика

ЛИТВАНСКИ КАТОЛИЦИ ЋЕ ПРЕДАТИ ПРАВОСЛАВЦИМА ЦРКВУ, КОЈА ЈЕ НЕКАДА ПРИПАДАЛА ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

ВИЉЊУС, 30. децембра – 30. децембра у Виљнусу ће се одржати свечана церемонија предаје здања цркве у Пабраду (Швенченски рејон) Литванске католичке цркве Православној цркви, саопштава Интерфакс-Религија.

Надбискуп виљњуски Аудрис Јозас Бачкис уручиће Митрополиту виљенском и литовском Хризостому акт о предаји цркве.

1927. године Православна црква у Пабраду је претворена у католичку цркву и освештана у име св. Јосафата Кунцевича – унијатског епископа из 17. вијека, који је био познат по својим репресивним мерама против православаца.

Последњих година у том мјесту је изграђена нова црква, а стара је по одлуци виљнуске курије предата месној православној општини. Правне формалности пререгистрације здања већ су сређене и данашња церемонија ће бити символична, окончањем процеса предаје.

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 31/12/2009

http://www.sedmitza.ru/news/915064.html

Светигорапрес

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

ИЗАБРАН ИГУМАН

За новог игумана манастира светога Тихона Задонског у Пенсилванији изабран је монах Сергије (Bowyer). У својој дугој историји, први пут братство само бира себи старешину. Ово је најстарији православни манастир не само Америке, већ и западне хемисфере, основан је 1905. Под јурисдикцијом је Православне цркве Америке (ОЦА) и има ставропигијалан статус. Нови игуман биће свечано уведен у дужност 2. јануара.

При манастиру је седиште источнопенсилванијске епархије, као и богословске школе. У њему је последње године земаљског живота провео Свети Николај Жички.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1024/tekst/kroz-hriscanski-svet/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

ИЗНАД КОПТСКЕ ЦРКВЕ У КАИРУ – НЕОБИЧНА ЛУМИНИСЦЕНЦИЈА, КОЈУ ВЈЕРНИЦИ СМАТРАЈУ ЈАВЉАЊЕМ МАЈКЕ БОЖЈЕ

КАИРО, 28. децембра – У престоници Египта, са наступањем ноћи хиљаде људи се сакупља у област Ел-Варак, гдје изнад коптске цркве посматрају необичну појаву, коју многи доживљавају као јављање Мајке Божје у виду необичног свјетлуцања.

Први пут је Богородицу са вијенцем на глави и са птицама око храма, примијетио неки муслиман ове године 10. децембра увече.

Да подсјетимо да је 1968. године у предграђу Каира – Зејтуну, 2. априла увече радник аутобуског парка, такође муслиман, видио чудан призор – на крову коптске цркве Дјеве Марије, стајала је полупрозрачна женска фигура у заслепљујућој бијелој одежди, која је свјетлуцала. Јављање Богородице, чији свједоци су били стотине хиљада житеља Каира, се наставило скоро 12-14 мјесеци. За то вријеме, Мајка Божја се на коптском храму појављивала више од 70 пута. Вијест о овоме је обишла читав свијет. Очевици чуда су били стотине хиљада људи. Многи од њих су добили исцјељења, што се касније потврдило медицинским испитивањем.

Последњи пут Дјева Марија се у Зејтуну јавила 1971. године.

Чудо у Зејтуну није једино у Египту. 80-их година необична свјетлост се виђала и ноћу у храму светог мученика Дамијана у каирском рејону Шубра. А у једној од најстаријих коптских цркава, посвећеној светим мученицима Сергију и Вакху, која је изграђена над пећином, гдје се по предању зуастављала света породица, мироточи крст на каменом стубу.

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 28/12/2009

http://www.sedmitza.ru/news/910870.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

ПРАВОСЛАВНИ ГРЦИ КОЈИ ЖИВЕ У ТУРСКОЈ ПЛАШЕ СЕ ЗА СВОЈУ БЕЗБЈЕДНОСТ

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 15/01/2010

МОСКВА, 13. јануара – Три од четири постојеће православне грчке општине у Турској трпе стални страх за своју безбједност. То потврђује турско издање Cumhuriyet, које преноси резултате социолошког истраживања, од јануара прошле године. Испитано је 820 православних Грка, који живе у Истанбулу и Измиру, саопштава Седмица.ру.

Према подацима социолога, сада у Турској живи од двије до три хиљаде православних Грка.

Скоро 40% испитаних хришћана „живи у сталном страху, плашећи се за своју безбједност“, 38% испитаника је изјавило да се понекад плаши за своју безбједност.68% испитаних је казало да Турска држава не цијени своје грађане који припадају хришћанској вјери.

Двије трећине упитаних су убијеђени да је држава заинтересована за попуштање хришћанским мањинама. Половина испитаних се залаже за обнову духовне православне семинарије на острву Халки, која је затворена прије 40 година и која ће у земљи омогућити даље постојање Константинопољске патријаршије.

http://www.pravoslavie.ru/news/33548.htm

Светигора пресс

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

У ИНДИЈИ РАДИКАЛНИ ХИНДУИСТИ РАНИЛИ 11 ХРИШЋАНА

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 26/01/2010

ЊУ ДЕЛХИ, 25. јануарa – На западу Индије радикални хиндуисти су напали хришћане за вријеме молитвеног сабрања и том приликом је тешко рањено 11 хришћана, саопштава сајт Religion News Blog.

Инцидент се десио 17. јануара у граду Удајпур индијске државе Раџастхан. Чланови једне радикалне хиндуистичке групе напали су вјернике, који су заједно са својим пастором били на молитви. Нападачи су били наоружани сјекирама и палицама.Пострадалима ја указана дјелимична помоћ у локалној болници, међутим, администрација болнице је одбила да пострадалима напише извјешатаје, јер по мишљењу милиције, руководство болнице не жели да помаже хришћанима.

Полиција је притворила шесторо осумњичених, међутим, истога дана су пуштени.

http://www.pravoslavie.ru/news/33726.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

ПРАВОСЛАВНИ АРХИЈЕРЕЈИ КРИТА СПРЕМНИ СУ ДА ПРИМЕ ТУРСКО ДРЖАВЉАНСТВО

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 26/01/2010

АТИНА, 26. јануара – Епископи полуаутономне Критске цркве, која се налази под јурисдикцијом Константинопољске патријаршије (иако учествује у раду Синода Грчке православне цркве), изразили су спремност да приме турско држављанство. Тај корак ће им дати право да кандидују своје представнике на патријарашки престо, саопштава сајт 0110_hahaha.

Данас постоји реална опасност да на Константинопољски трон нема ко да буде постављен. Према турским законима, Константинопољски патријарх обавезно мора да буде грађанин Турске, али се грчка заједница смањила. Осим тога, турски Грци немају гдје да добију богословско образовање. Семинарију на острву Халки турске власти су затвориле 1971. године и покушаји да се поново отвори нијесу били успјешни.У новембру 2009. године Патријарх константинопољски је упутио посланицу свим јерарсима Константинопољске цркве по читавом свијету (осим јерараха „нових земаља“ у Сјеверној Грчкој), у којој је саопштио, да ако желе, сагласно договору између Фанара и турских власти, они могу добити држављанство Турске. На ту посланицу позитивно су одговорила четири критска епископа, најмлађи по хиротонији у критском епископату. Синод Критске цркве, размотривши такву могућност, једногласно је одлучио да прихвати предлог премијер-министра Турске Реџепа Ердогана.

Колико је познато, ту одлуку су прихватили и јерарси острва Додеканеса, а епископи из Грчке архиепископије у Америци су је одбили.

По неким мишљењима, у основи иницијативе Константинопољске патријаршије лежи не само жеља да се прошири број јерараха, који могу учествовати у избору Патријарха константинопољског, него и тежња да се прида „међународни статус“ Патријаршији у спору са турским властима.

Истамбул сматра да Патријаршија представља само грчке православне у Турској, и одриче њен васељенски карактер.

http://www.sedmitza.ru/news/942451.html

Svetigorapress

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

У ЗАТВОРУ У ПОРТУГАЛУ ПРВИ ПУТ СЛУЖЕНА ПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИЈА

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 21/01/2010

ЛИСАБОН, 21. јануара – На Крстовдан, 18. јануара, у португалском затвору Вал-де-Жудеуш, који се налази на 60 км сјеверно од Лисабона, служена је вечерња и Божанствена литургија – прва православна литургија у историји казнених установа Португалије. Благовијест-инфо је информисала лисабонска православна парохија Свих светих.

У богослужењу, које је служио настојатељ лисабонске парохије Свих светих, игуман Арсеније (Соколов), учествовали су православни затвореници тог затвора. Раније су се у затвору служили само молебни, обављали јеванђелски разговори и исповиједали затвореници – дошљаци из Русије, Украјине, Молдавије, Румуније.

Осим затвора Вал-де-Жудеуш, ова парохија португалске престонице води бригу такође о православним затвореницима истражног затвора у Лисабону.

http://www.pravoslavie.ru/news/33652.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

ИСТРАЖИВАЧ КОЈИ ЈЕ ПРЕЖИВИО СКОК СА НЕОТВОРЕНИМ ПАДОБРАНОМ, ИЗГРАДИО ХРАМ НА АНТАРКТИКУ

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 20/01/2010

МОСКВА, 20. јануара – Истраживач Петар Задиров заблагодарио је Богу за срећно слијетање без падобрана, изградњом цркве Свете Тројице на Антарктику.

Професионални падобранац, Петар Задиров један пут је извео опасни скок са 800 метара. Његов падобран из техничких разлога се није отворио у ваздуху и Петар је пао у рупу и чудом је остао жив упркос убојима и модрицама – на чуђење љекара, није му био повријеђен ниједан унутрашњи орган, пише „Московски комсомолац“.

Од тада је Петар Задиров за чудесно спасење, у знак захвалности Богу подигао три храма, а један од њих је на Јужном полу.

„Мада се на Антарктик већ организују туристичке туре, храм је у првом реду био потребан поларницима – истраживачима на Јужном полу. Сви они који су погинули овдје, не да нијесу опјевани него су једноставно сахрањивани у снијегу“, пише падобранац.

Пројекат храма у стилу дрвене архитектуре још је 2000. године благословио Његова Светост Патријарх Алексије Други. Храм је подворје Тројице-Сергијеве лавре и тамо настојатељи служе по смјенама.

http://www.sedmitza.ru/news/936071.html

Svetigora press

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

НА ГРАНИЦИ БУГАРСКЕ И ГРЧКЕ ГРАДИ СЕ КАПЕЛА ПОСВЕЋЕНА СВЕТОМ ЂОРЂУ

Објављено од стране Славко и Марија Живковић на 18/01/2010

СОФИЈА, 18. јануара – На граници Бугарске и Грчке биће подигнута православна капела, саопштава бугарско интернет-издање Монитор.

Капела светог Ђорђа на бугарско-грчкој граници, како се очекује, биће освештана на Ђурђев дан 2010. године.

Иницијатива изградње капеле припада градоначелници града Смољана (Бугарска) Дори Јанковој, која сматра да ће захваљујући капели граница бити не објекат раздвајања, него мјесто спајања, општења Бугара и Грка.

Својеврсни „крсни родитељи“ капеле су бугарски и грчки премијери, Бојко Борисов и Георгиос Папандреу. Премијер Бугарске је активно подржао иницијативу, а небески покровитељ његовог грчког колеге је свети Ђорђе, коме је посвећена капела.

http://www.sedmitza.ru/news/934917.html

Svetigora press

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

ВЈЕРНИЦИ ИЗ САД ПОМАЖУ ПРАВОСЛАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА ХАИТИЈУ

Објављено од стране svetigora на 29/01/2010

ХАИТИ, 28. јануара, Antiochian Orthodox Christian Archdiocese of North America - Руска Загранична Црква и Митрополија Мексика Константинопољске Патријаршије имају парохије на Хаитију које су  у различитим степенима погођене разорним земљотресом од 12. јануара. Протојереј Виктор Потапов, извршни директор Фонда за помоћ Руске Заграничне Цркве, саопштава да је Фонд скупио 50 000 долара и преко свештенства на терену исплатио 16 000 долара помоћи страдајућем народу на Хаитију. „Скупљање прилога и даље тече“, објаснио је он, „Циљ нам је отварање клинике на подручју једне од наших парохија на Хаитију. Молим вас, молите се за о. Григорија, о. Жана, многострадалне парохијане и чланове наше делегације, који раде фантастичан посао на Хаитију, достављајући помоћ уз помоћ Уједињених нација, Црвеног крста, IOCC и других организација“.

Ђакон Руске Заграничне Цркве Метју Вилијамс, који се недавно вратио са Хаитија, поднио је извјештај о стању тамошњих парохија, у коме се каже: „Три парохије (Порт-о-Пренс, Леоган и Џакмел) директно су погођене земљотресом. У Порт-о-Пренсу црква је тешко оштећена и док се не оправи није безбједна за богослужење, а црква у Леогану је у потпуности уништена“.

Поред тога, ђакон Метју наводи да је „школа коју је водио о. Жан Шенијер-Думас потпуно уништена, заједно са његовим домом и аутомобилом… У Леогану… куће парохијана су уништене и цијела парохија живи у кампу“.

На Хаитију се налазе и двије парохије Константинопољске Патријаршије, које су под јурисдикцијом Мексичке Митрополије. Прва је парохија св. Јована Крститеља у Петионвилу, области у главном граду Порт-о-Пренсу, а друга је новооснована парохија св. Матеја. У посланици од 13. јануара, архиепископ Америчке Архиепископије Димитрије је написао: „Прије свега молим православне у Америци да узнесу топле молитве за људе на Хаитију. Помозимо им да нашим молитвама у овом часу жалости и бола пронађу небеску утјеху, и да у Њему пронађу снагу и наду кроз вјеру и службу љубави и исцјељења из цијелог свијета. Помолимо се и за вјерне двије грчке парохије на Хаитију који се налазе под омофором високопреосвећеног митрополита Мексичког Атинагоре. Молимо се за њихову безбједност и добробит, и за њихово свједочанство и службу у овом тешком тренутку“.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

СТАЛНО УГЊЕТАВАЊЕ ХРИШЋАНА У ЕГИПТУ

Објављено од стране svetigora на 01/02/2010

ФРИБУР, 29. јануара - Два коптска хришћанина који живе у Швајцарској, изјавили су за агенцију „Арис“, да хришћане у Египту постојано угњетавају. Уочи обраћања ова два Копта редакцији агенције, у Берну је протекла манифестација у спомен убијених хришћана на Божић у Наг-Хаммади.

Шест чланова Коптске православне цркве (дохалкидонске) упуцани су на излазу из храма послије Божићне службе.

Аутори из безбједносних разлога нијесу открили своја имена. Они већ неколико година живе у Швајцарској, али њихови рођаци су остали у Египту.

Према њиховим ријечима, египатске хришћане, исламски фундаменталисти угњетавају већ деценијама. Свједоци се сјећају напада на коптски манастир Абу-Фана и похару коптских дјевојака у Александрији. Подсјећају на свештеника Метаос-Вахба који је вјенчао Копта са муслиманком која је прешла у хришћанство и због тога био осуђен на пет година затвора.

Последња два мјесеца коптској општини су стално пријетили. О нападу на цркву раније се знало. Епископ Наг-Хамадија Кирилос је обавијестио градске власти, али за вријеме божићне службе ниједан представник милиције није био присутан.

По мишљењу швајцарских Копта, одговорност за напад лежи на Абделу ел-Гулу, депутату Национал-демоктратске партије у Наг-Хамадију (тој партији припада и предсједник земље Хосни Мубарак). Прије десет година хришћани те области нијесу указали подршку ел –Гулу и он је изгубио. 2005. г. је побиједио, али напади на хришћане су били организовани политиком из мјеста пораза 2000 г. Свједоци кажу да медији морају утицати на власти.

Коптска православна црква припада древноисточној (дохалкидонској) цркви. Данас чланове те Цркве чини 10% становништва Египта.

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=3&id=32274

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

ПРАВОСЛАВНИ ВЈЕРНИЦИ ФРАНЦУСКЕ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН СВЕТОГ АНТОНИЈА ВЕЛИКОГ ПОРЕД ЊЕГОВИХ МОШТИЈУ

Објављено од стране svetigora на 02/02/2010

ПАРИЗ, 2. фебруара - Није први пут да се православни вјерници Француске на дан светог Антонија Великог, окупљају у бившој опатији Сент-Антуан (департамент Изер). И ове године православни поклоници из разних крајева Француске су се молили код мошти светог Антонија на литургији, којом је началствовао јеромонах Алексије (Дјумен), настојатељ цркве Казањске иконе Мајке Божје у Марсељу (Корсунска епархија), у саслужењу свештеника Максима Массалитина, настојатеља цркве светог Архангела Михаила у Кану (Руска загранична црква).

Мошти преподобног оснивача пустињожитељства, чувају се у ковчегу и пренијете су испод централног престола и постављене на поклоњење вјерника.

Прва црква на том мјесту, гдје се чувају данас мошти преподобног Антонија, изграђена је прије хиљаду година када су мошти преподобног Антонија пренијете из Византије. То мјесто је постало нарочито познато у вези са епидемијом ерготизма („Светог огња“, „Антонијева огња“). У будућу опатију, која је постала центар католичког Ордена каноника-хоспиталаца светога Антонија, притицали су смртно боелесни – многи од њих су добили исцјељења код моштију преподобног.

Поштовање светог Антонија у Француској има дубоку историју и почиње од превода на латински језик житија преподобног, одмах након што га је на грчки језик написао свети Атанасије Велики у четвртом вијеку. Постоје основе да се латински превод појавио на упорне молбе првих галских монаха, који су били у контакту са светим Атанасијем, за вријеме његовог изгнања у Трир или у друге западне градове. Латинско житије светог Атанасија је постало један од основних текстова, који је послужио рађању организованог монаштва у Галији.

Монашко дјелање древних манастира Галије има свој наставак и данас. 1978. године, 30 км јужно од опатије Сент-Антуан основано је прво подворје атонског манастира Симонопетра у Француској. Његови оснивачи су архимандрит Плакида (Дезеј) и два друга католичка монаха, који су примили православље на Светој Гори. 30. јануара, на дан светог Антонија, поклоници из Кана су посјетили његово подворје и имали могућност да разговарају са оцем Плакидом. Он је испричао о чуду, захваљујући којем су се монаси—Светогорци населили на том мјесту.

1978. г. када је отац Плакида допутовао са атонском братијом у Француску, они дуже времена нијесу могли да нађу мјесто за оснивање православног манастира. Дошло је вријеме да се врате на Свету Гору. И тада су монаси пошли у Сент-Антуан, помолили се крај моштију светог Антонија, обећавши да ће у случају проналаска мјеста за манастир, обитељ посветити преподобном. Након неколико дана послије повратка на Свету Гору, француски монаси су добили писмо, из којег је постало јасно да су добили дио земљишта за изградњу православног манастира.

У разговору са поклоницима, отац Плакида се дотакао питања припадности руског Николајевског сабора у Ници, који се по његовом мишљењу законски враћа Русији. Казао је да му је прије 20 година, Патријарх константинопољски Димитрије (1972-1991) говорио да се у случају пада комунизма у Русији, западноевропске парохије, које су под привременим власништвом Константинопољске патријаршије, врате у крило Руске цркве.

http://www.sedmitza.ru/news/948471.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

У ПАКИСТАНУ РАДИКАЛНИ ИСЛАМИСТИ РАНИЛИ 65 ХРИШЋАНА

Објављено од стране svetigora на 06/02/2010

ИСЛАМАБАД, 4. фебруара - У Пакистану је гомила радикалних исламиста напала на хришћане, који су се молили у протестантској цркви уграду Калар Кахар, провинцији Пенџаб, саопштава сајт „Religion News Blog“, цитирајући агенцију Bos News Life. Упавши у цркву, разјарени исламисти, наоружани пендрецима и металним шипкама напали су на хришћане, од којих је најмање 65 задобило тешке повреде.

По ријечима мјесног пастора Навида Џона, екстремисти су се разјарили пошто су парохијани почели градити нову цркву на малом дијелу земљишта, које је одвојено за ту намјену.

„Разрушили су нашу малу цркву, оскрнавили Јеванђеље и свете књиге псалама и химни, дуго и јако су нас тукли“, саопштио је Н. Џон.

„Напала нас је огромна гомила муслимана. Тукли су свакога, чак жене и дјецу. Био је страшан призор. Људи су падали, стењали од бола и шока. То је трајало око сат, а онда су отишли, али прије тога су запријетили да ће нас убити, ако опет покушамо да служимо у тој цркви“, казао је један од претучених парохијана, који је задобио озбиљне трауме главе и ногу.

Мјесна полиција није притворила ниједног нападача. Међутим, пријетње са њихове стране се настављају, а локална хришћанска заједница не може већ неколико недјеља да служи богослужења. Протекле године, радикални исламисти у Пакистану су убили око 130 хришћана.

http://www.pravoslavie.ru/news/33895.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...