Jump to content

Вести из Антиохијске Патријаршије

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

 • 4 months later...
 • Одговори 82
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

 • Гости
Guest Оливера

МЕДВЕДЕВ УРУЧИО ОРДЕН АНТИОХИЈСКОМ ПАТРИЈАРХУ

Постављена слика

Објављено од стране Светигора на 12. мај 2010.

ДАМАСК, 11. маја - Предсједник Русије Дмитриј Медведев 11. маја уручио је орден Пријатељства Патријарху антиохијском и цијелог Истока Игњатију Четвртом.

Церемонија награђивања уприличена је у Патријарашкој резиденцији, која се налази у старом дијелу Дамаска, поред катедралног сабора Успења Пресвете Богородице.

Патријарх Игњатије је казао да је за њега велика част да прими таквог високог госта, представника највеће у свијету помјесне Цркве.„Ми имамо одавно заједничку историју, ми смо заједно у свим условима, без изузетка. Поносим се тиме што сам мост између наших братских Цркава, народа“, казао је Игњатије Четврти.

Он је изразио благодарност Дмитрију Медведеву за то што Русија наставља да тражи мир и то чини заједно са Сиријом.

Медведев је казао да између Антиохијске и Руске цркве постији братски и сестрински однос, древна традиција и то је веома важно за развој Сирије и Русије.

Предсједник је предао Игњатију Четвртом топле поздраве од Патријарха московског и све Русије Кирила и укратко испричао о преговорима које је водио са предсједником Сирије Башаром Асадом, казавши да су они односе између Русије и Сирије довели „на нови ниво“.

http://www.sedmitza.ru/news/1145860.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 months later...
 • 8 months later...

Помаже Бог,

Опростите ми уколико нешто погрешим у техничком смислу, јер сам први пут на форуму. (било којем ).

Моје име је Бранко Милошевић. Живим са својом женом православном Филипинком на Филипинима 10 сати пута до прве православне цркве. Први одлаѕак на Свету Литургију био је у једну малу капелицу Антиохијске цркве.

Молим Вас да ми помогете у разрешењу једног проблема. Пре почетка Литургије свештеник ме је обавестио да ће служба бити "Грегорио", Затим се причешћивало вином из пехара и хостијом.

Молим неког да ми објасни да ли је то у реду.

Хвала унапред и зБогом

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • Гости

Помаже Бог,

Опростите ми уколико нешто погрешим у техничком смислу, јер сам први пут на форуму. (било којем ).

Моје име је Бранко Милошевић. Живим са својом женом православном Филипинком на Филипинима 10 сати пута до прве православне цркве. Први одлаѕак на Свету Литургију био је у једну малу капелицу Антиохијске цркве.

Молим Вас да ми помогете у разрешењу једног проблема. Пре почетка Литургије свештеник ме је обавестио да ће служба бити "Грегорио", Затим се причешћивало вином из пехара и хостијом.

Молим неког да ми објасни да ли је то у реду.

Хвала унапред и зБогом

Бог Ти помогао Бранко. Добродошао на форум  0110_hahaha . Од Тебе ми могли чути многе ствари из "прве руке".

Можеш ли да поставиш неке слике Твоје цркве? Иначе, изгледа да је свештеник служио Литургију по римском обреду (што није погрешно јер су одувек постојале различите литургијске праксе, али је све то ЈЕДНА Литургија). Вероватно је то чинио затошто се тог данаславио неки свети отац са Запада.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Помаже Бог,

Велика хвала на брзом одговору. Драго ми је што ово ради (форум) а није само нека слика на интернету. Био сам веома кратак са питањем, хоћу рећи нисам написао све што ме занима јер нисам био сигуран да ће ово неко видети.

Дакле сама Литургија по Светом Григорију ( или  светом Грегорију нисам сигуран), како сам касније сазнао служи се једним малим делом и у нашој цркви за време неког празника, тако да ми је тај део мање више јасан. Свештеници у тој капелици врше сваку прву недељу у месецу Свету Литургију Светога Јована Златоуста а остале Светога Грегорија по благослову епископа Антиохијске цркве на Филипинима. Касније сам сазнао да они припадају западном мисионарском огранку што ме је још више успокојило. Унеспокојио ме начин причешћивања испијањем вина и бесквасним хлебом , хостијом коју виђам када понекад одем у католичку цркву. ( О томе ћу следећи пут, и та тема ме веома занима.)

Следећи пут сам отишао у Грчку цркву чију слику ћу покушати да копирам на крају текста. Свету Литургију сам већ могао да пратим јер је то била по Светом Златоусту, а одвијала се на енглеском језику па још приде и и текст одговарања на грчком, енглеском и тагалог (Филипинском) језику.

Причешће како сам навикао.  Оба ова места се налазе у Манили на десетак сати од овог места, па ми је и скупо и тешко отићи чешће иако ми душа гладује.

Разлог због чега ми је јако важно да ми неко појасни случај са Антиохијском црквом на овом месту, јесте понуда ова два свештеника да пошаљу сабрата свештеника из исте школе, у место где ја живим уколико једног дана успем да обезбедим било какав простор за служење. И даље размишљам зашто ме је Господ довео на ово кишно острво отворивши ми пут и отварајући ми посао на овом месту, па се носим мишљу да усмерим своје снаге на установљење места за молитву мене, моје од скоро Православне супруге и ако Бог да других Филипинаца који ме животом и скромношћу постиђују на сваком кораку, али и то ако је по Божијем промислу.

Дакле те ме мисли заокупљају а моје знање је скромно, само ми срце нешто шапуће али се не усуђујем да слушам, зато Вас молим браћо за помоћ.

Са поштовањем

Бранко Милошевић,  зБогом

 • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • Гости

Драги Стефане, веома нас је обрадовало што нас пратите са Филипина. Надам се да ћемо направити веома успешну сарадњу и да ћемо убудуће једни друге обавештавати о свему шта се дешава у Цркви.

Искрено, нисам баш упознат са начином служења у антиохијској Цркви, под чију јурисдикцију спадају цркве на Филипинима. Можда има неко литургичара на форуму који би то могао мало боље да појасни.

Веома се радујем када чујем дгде су све православци! ne_shvata

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хвала свима на добродошлици.

Брате, захваљујући твојој примедби и сам сам приметио и слатко се смејао. Уистину, дебели бре!

Нема хумора без Срба, али стварно. Пуно сам пута покушавао да им причам вицеве (Филипинцима). Али за то ваљда треба бити ДУХ'ОВИТ. И да причаш и да слушаш.

Поздрав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 1 month later...
 • Гости

Антиохијска патријаршија изабрала дванест викарних епископа

                   Ignatius_Hazim.jpg

На заседању Светога Синода Антиохијске патријаршије под председништвом Антиохијског Патријарха Игнатија IV,  које је одржано у Баламандском манастиру Пресвете Богородице 23. јуна ове године, изабрано је 12 викарних епископа. Ово је оправдано тиме што су границе појединих митрополија Антиохијске Цркве и сувише широке и брига за паству једног митрополита није довољна, викарни епископи ће помагати митрополитима у пастирском служењу, проповеди и административним пословима.

Имена викара су:

Архимандрит Николај викарни епископ за Дамаск

Архимандрит Константин викарни епископ за Дамаск

Архимандрит Исак викарни епископ за Дамаск

Архимандрит Атанасије викарни епископ Акарске епархије за Тартус

Архимандрит Димитрије викарни епископ Акарске епархије за Сафиту

Архимандрит Илија викарни епископ Акарске епархије за Мармариту

Архимандрит Игнатије викарни епископ за Мексичку епархију

Архимандрит Игнатије викарни епископ Замадноевропске епархије за Париз

Архимандрит Јона викарни епископ Западноевропске епархије за Берлин

Архимандрит Јефрем викарни епископ Западноевропске епархије за Лондон

Архимандрит Роман викарни епископ Бразилске епархије за Сан-Паоло

Архимандрит Марко викарни епископ Бразилске епархије за Сан-Паоло

ИЗВОР

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 months later...
 • Гости

Патријарх антиохијски Игњатије сусрео се са поглаваром Маронитске цркве

balamand-susret.jpg?w=175&h=235

Патријарх Игњатије IV

Патријарх антиохијски Игњатије IV сусрео се у уторак 20. септембра са поглаваром Либанске маронитске цркве, патријархом Бешара Раијем. Тема сусрета било је јачање хришћанског јединства услед растуће нестабилности на Блиском истоку.

Маронистски патријарх истакао је потребу за дијалогом и јединством међу хришћанима, као и међу хришћанима и муслиманима, посебно под тренутним околностима у региону.

У саопштењу објављеном након сусрета у Баламанду, манастиру Антиохијске Патријаршије у сјеверном Либану, изражава се нада на успостављање држава у којима ће сви грађани имати једнака права и обавезе и живјети у слободи, без дискриминације на вјерској основи.

„Оба патријарха су подвукли значај позивања међународне заједнице на подршку арапских националних интереса“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се такође истиче историјска улога хришћана на Блиском истоку, како на културном, тако и на државном нивоу.

Радио Светигора

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
 • Креирај ново...