Jump to content

Katolici nisu kršteni, pa nisu ni Hrišćani?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ovo je jedan inovativni predlog da se preispita i pročešlja sva obnevidjelost u smislu pozivanja na zajedničarenje sa 'hrišćanima',kakve nam čak i Pravoslavni sveštenoslužitelji nekad,uistinu predstavljaju.

Kako se ophoditi sa onima koji nisu Hrišćani je definitivno konfesiona uloga,što je samo po sebi apsurd,Hrista na zemlji ne možete vidjeti u različitim istinama,u formama da,ali u istinama ne,jer je Istina jedna i nerazdjeljiva,Saborna i apostolska..

Bio sam gotovo pa pristupio toj kvazi-vjeri pod surogatom mog hrvatskog naroda,međutim,kao da me je Božija Promisao do kraja vodila nekud sa strane,pa je sama izjava rimokatoličkog sveštenika na pragu te 'crkve' razjarila u meni tu pomalo još bjesnu i posesivnu i impulsivnu mladalačku prirodu,i na konstataciju da se moram godinu punih dana pripremati za taj čin 'svetog krštenja',šta mi je drugo preostalo nego da ispoljim gnušanje,odbojnost..Ko to da očekuje prvobitno od 'pastira' čiji je prostor i dijapazon djelovanja praktično sveden na minimum u ovoj Pravoslavnoj sredini..Ipak,ta hladnoća i distanca navela me je na alternativu,i da ne dužim,primio sam Pravoslavlje,prošle godine,na Veliku Subotu,neka je slava Bogu!

Ovaj naslov se odnosi na teatralno umiljavanje,ne onaj pristup iz ljubavi,već čisto kad nisi s nekim načisto,onda mu i glumataš,privodiš mu tople jarčeve..podilaziš i uvijaš kako se kojim slučajem ne bi uvrijedio..Ma šta ima da se vrijeđa osim ponosa,kao da je ponos toliko cjenjen,kad se surova Istina usporedi sa tim!

Ko prilaže neke dokaze ili tvrdnje,zašto je to tako,dobrodošao je da uveliča domet ove teme,pozivam sve rimokatolike da ovdje okače sve kontraargumente,da je lako demantovati sam sebe..Pozivam i Pravoslavnu braću pa da se potrudimo da u nahođenju i bez trunke predubjeđenja zaspemo ovu kategoriju neispisanog papira što kraćim retoričkim imperativima..Oni će naravno ići u prilog ili moralu ili Hristu..Znamo kome šta pripada,ko stoji iza čega..

Hula na Duha Svetoga je nespojiva sa preduslovom blagodati..Kad nemaš blagodat Duha Svetog,nisi primio Hrista..Evo,na Pedesetnice,prisjetimo se da je Hrist sa nama u Duhu od Oca..Duh ne ishodi od Sina!

Kad je neko oko milenijum u zabludi,čemu istrajavanje u modelu prihvatljivog,za istinu uzetog,jednomislija da Hristu pripadaju svi koji Ga ispovjede vjerom,bez krštavanja..

Kad je Istina u pitanju,ili konkretno za efikasno ili nešto za 'unuduće'..Lojalni smo taktici da se prerušava neka tehnička varijabilnost,a kakve oscilacije trpi promjena ličnosti u zabludi,dok im se oštro ne pripiše neka otpadnička titula,neće se trgnuti i doći svjesti,dok to i nasuprot,može da ima kontra-efekat..Kad je neko 'napadnut' brani se sredstvima koja nisu ljudska,humana..Pribjegne kažnjavanju 'izrtanja' njihove slike realnosti za koju su se tako čvrsto i vješto vezali,ali postupno i likvidno,to se već vidno uklanja pri našoj tananoj obazrivosti..Hajde da pokažemo koliko smo krhki u zalaganju za sve što produkujemo u ispravne miljee teritorijalne odbrane baze podataka pohranjenih u našem ograničenom univerzumu i posuđenih artefakata internetskog surfovanja,listanja knjiga..Šta god vam palo po ruku,osjetićete da je ključni trenutak da vremena ima sve manje,da se približilo ono što zanosimo za blago,a prikupljamo samo onaj talog nečistote i bestidnosti,kruna prljavih postupaka,o kojima ni govora pred oficijelnim žamorom..

Oprostite,malo sam se zanjeo prozaički,ali to me obuzima tek u ekstazi zagovaranja opšteg tretmana u prijemčivosti ovakve prilike da saznam sve što se od vas pametnih ljudi,s dužnim poštovanjem mene neskromnog i budalastog,može izvući,jer željan sam da mi prezentujete sve što se od ovog posta traži..

Amin za braću u Hristu koja su krštena,i neka se Bog smiluje prevashodno mojim roditeljima,da i oni prime vjeru Pravoslavnu,a za to će mi biti potrebno i dobro davljenje njihovog slobodnog vremena,kog je iole i manje za preokupaciju..Nasrtljivo,dabome..

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 312
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Полако, брате, полако.

Ево пар навода. СПЦ признаје крштење водом католицима, али не и Духом, па се чин њиховог Крштења мора допунити нашим Миропомазањем. Грци ништа не признају (мораш се крстити "од почетка"), док у РПЦ траже само покајање (писмено да се одричу претходне заблуде, али признају и крштење и миропомазање). Као што видиш, није све црно-бело, мада би најлакше било да јесте. Онда не би све ово трајало тако дуго. Али добро, млад си, има времена...

Шта је Црква?

Где су границе Цркве?

Пронађи ов(акв)е теме на нашем форуму.

А насртљивост је честа карактеристика неофита. Губи се временом и узрастањем у Духу Светоме ;)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А насртљивост је честа карактеристика неофита. Губи се временом и узрастањем у Духу Светоме ;)

 

Ne razumijem brate Janko zašto odmah takve kvalifikacije na brata koji je samo iznio svoj stav, ima pravo čovjek na svoje mišljenje, što bi sad ono moralo biti pogrešno. Možda je pogrešno ovdje na ovom forumu ali ima i gdje nije, zar nije to tako?Treba si važit tuđeg mišljenja i kad je različito, ne mora on odmah bit u krivu i samo mu objasniti da je s tim ponekud promašio sajt, gospodin Marko Radosavljević, gospodin Nemanja Stanković i još neki drugi tvrde sve isto što i on pa je onda najbolje poslati ga za njima i upoznati ga s njima. Bolje ga onda poslat za istomišljenicima nego mu odmah skakati za vrat i objašnjavati mu kako nije u pravu. Odrastao je i zreo čovjek pa onda nek sam birta koja istina mu jse čini istinitija. Kao ovi dole pravoslavci iz Moskve što su izabrali Katoličku Crkvu. On ako hoće nek mi napiše privatno pa mu pošaljem kontakt na njih i linkove na njihove sajtove i FB stranice. Vidjet je da je tu novi i da se baš dobro još ne orijentiše a ni u pravoslavlju a ni na forumu. Kod nas mi katolici priznajemo pravoslavnima i Sveto Krštenje i Svetu Potvrdu, vidjet je to ovdje gdje se nad tim koji su pokršteni i krizmani u pravoslavnoj Crkvi ne provodi nikakav dalji obred osim ovog primanja i potpisivanja sjedinjenja s Katoličkom Crkvom što ustvari nikakakvim obredom a pogotovu Svetom Tajnom ili sakramentom nije. U suštini je to samo svečanija forma ponavljanja krsnih obećanja i kolektivnog potpisivanja dokumenata o priključenju za vrijeme Mise. U katoličkoj matrikuli, knjizi krštenih i kritzmanih će biti prepisano ono što stoji na njihovvom pravoslavnom krsnom listu tj. u pr5avoslavnoj knjizi Krštenih i miropomazanih i uložena kopija ovog dokumenta koji su potpisali za vrijeme ove Mise. Zato tamo svi sjede s tim papirima a nikakvo se krštenje a ni miropomazanje uopšte ni ne vrši, nije potrebno:

 

Присоединение к Католической Церкви 2 марта 2013 года

Римско-католический Кафедральный Собор Москвы.

Адрес: г. Москва, ул. Малая Грузинская, дом 27/13.

Когда будет следующий набор в группы по подготовке

к очередному присоединению, можно узнать обратившись

в ризницу Собора по указанному выше адресу.

Сайт автора видео: http://credoindeum.ru/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

To priključenje Katoličkoj Crkvi se može to uraditi na dva načina: posebno kao na videu ili u okviru Mise kao završni dio službe čitanja u formi obnavljanja krsnih obećanja, o tom odlučuje mjesni episkop ili sveštenik. Ovdje na videu je to pripremljeno van Mise iza čega obično slijedi (ne mora obavezno uvijek) odmah redovna Misa, izabere se onakav način koji je njima tj. toj parohiji prigodniji i praktičniji. Svejedno je kako se to uradi, bitno je primjetiti da pri tom niko ko je već kršten u pravoslavnoj Crkvi ne biva ponovo krštavan a ni miropomazan, Zato se to zove. присоединение - priključenje, sjedinjenje a ne krštenje ili miropomazanje a tako se ne može ni zvati jer se nikakvo ni krštenje ni miropomazanje tamo ponovo ni nad kim  ko je već kršten i miropomazan ne vrši.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Jurodivi, u Crkvu se ulazi iz ljubavi prema Bogu.

Zayron, neko ima opravdanja samome sebi i da je ubijati dobro, pa ipak nemožeš nikako da kažeš da mu je mišljenje dobro. 

Još jednom za Jurodivog. Brate, ima sveštenika i ovakvih i onakvih i svi su oni deo Crkve ali NISU Crkva. Očigledno si naišao ne nekoga ko ti nije prijao a sa druge strane, vidim da si kivan na njega što je tražio dugotrajnu priprmemu za krštenje. Pa svakako da je trebalo to da učini. Krštenje nije magijski čin i treba da poduči onoga ko ga prima koliki dar dobija. Eto već samo to sa koliko besa i mržnje nastupaš prema KC, daje opravdanje njegovom zahtevu da je trebalo da imaš dužu pripremu - ne zbog nas, katolika, koje ne smatraš ni krštenima, već zbog svoje sopstvene duše.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Dakle taj čin Присоединениa tj. priključenja je obavljen 02.03.2013. u moskovskoj katedrali s već krštenim i krizmanim osonama. Tada je dovoljno samo priključenje potpisivanjem akta, izjave o formalnom stipanju u jedinstvo s Katoličkom Crkvom. Ima tu još dosta pravila oko obreda ali sada se nije potrebno o tom širiti detaljno, ostavim link na ruskom pa oni koji znaju ruski mogu to pročitati. No, osobe koje nisu krštene nio od pravoslavnih ni od katoličkih sveštenika onda se moraju krstiti jer se ne smatraju uopšte hrišćanima. I Moskvi je to učinjeno 30.03. 2013. na katoličku Pashu ili Vaskrs tj. tj. na Veliki subotu a na videu je to tačno od 1:00 do 1:20 minute. U Moskvi a uopšte u cijeloj Rusiji je mnogo nekrštenih osoba što je posljedica dugogodišnje ateizacije za vrijeme komunizma, danas se javljaju zato i mnogo starije nekrštene osobe za krštenje, takvi koji su prije bili u komunističkoj partiji pa se pod starost obratili i potomci, nepokrštena djeca, unuci i praunuci ateista i komunista. Dakle da zaključimo: akt priključenja se odnosi samo na već krštene osobe a nekrštene se moraju krstiti i ne može ih se u Crkvu primiti samo takvim aktom.

 

Великая суббота. 30 марта 2013 г.

O tom aktu ili obredu priključenja Katoličkoj Crkvi

možete pročitati više ovdje - ko zna rusji, naravno:

Вопросы и ответы: присоединение к Католической Церкви и смена обряда

http://www.cathmos.ru/content/ru/publication-2010-04-23-10-39-52.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zayron, neko ima opravdanja samome sebi i da je ubijati dobro, pa ipak nemožeš nikako da kažeš da mu je mišljenje dobro. 

 

Daleko od toga da ja tvrdim kako mu je to njegovo mišljenje dobro, napisao sam da njemu, za njega ne mora biti pogrešno a ne da je to dobro. Na kraju krajeva on nikoga ne ubija tim što vjeruje tako da niko osim pravoslavnih nije hrišćanin. Imamo i mi katolika koji vjeruju da niko osim katolika nije nikakav hrišćanin, ali ti su negdje po svojim forumima pozatvarani a imaju ponegdje čak i svoje crkve, episkope itd. Razni ti tridentinci, sedevakantisti i slični ali nisu s nama u Crkvi jer s takvim mišljenjima s nama ne mogu ni biti - nalaze se sasvim mimo Katoličku Crkvi i u raznim su stupnjevima ili stadijima otpadnuća od nje. Ja se samo držim one: ko hoće kam, pomozme mu tam. Ako hoće gospodin Jurodivi vjerovati tako, ništa lakše nego ga poslati gospodi Radoslavljeviću i Stankoviću pa nek tamo onda praktikuje to što hoće, što želi i misli da je ispravno. Druga je stvar, takva mala sitnica jedna, valjda za njega skoro nevažna i nebitna, koja ga nadam se neće toliko suvišno opterećivati, da su dotična gosopoda davno prestala biti članovima SPC, to sam mu htio napisati s tim linkovima da mi se obratio na pvt poruke. Onoga kome takav način vjere i takvo poimanje i shvatanje pravoslavlja (ili katoličanstva) odgovara, teško uvjeravati u nešto što oni neće da povjeruju, vidite o. Midrash da mu se katolici gnušaju itd. To s njim ne bude baš jednostavno, on već ima odnjegovanu alergiju prema Katoličkoj Crkvi i ne vjerujem da će se nekim ubjeđivanjima i samo riječima oraspoložiti promjeniti bilo šta na svojim stavovima. No ako je sav uzrok njegovog ogorčenja prema Katoličkoj Crkvi u tome što je nekakav katolički sveštenik povrijedio njegovo suviše veliko ego izjavom da će se na Sveto Krštenje morati pripremati godinu dana, onda barem to nije nikakav propust s naše strane pa ne nosimo nikakvu krivnju za tu njegovu odluku jer danas se to rekne svakom adeptu na krštenje tj. katekumenu isto. Da bez najmanje godišnje pripreme nema krštenja i zašto bi se sad njemo reklo nešto drugo nego svima ostalima? No, kad shvati da život u Crkvi i priprema na krštenje nije bitka suprostavljenih supermarketa ili taxi službi koje se bore o kupce ili klijentelu onda će napraviti veliko korak u svom duhovnom i crkvenom životu, sasvim svejedno da li kod nas ili kod pravoslavaca. U nikakvom problemu nisu ni pravoslavlje ni katoličanstvo već samo on ako to sve ovako shvaća i poima.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Trenutna faza u kojoj se nalazi jurodivi je nešto kroz špta nas je većina prošla .

Prvo ti sebe brate opravoslavi a za ostalo će biti vremena :)

 

Inače ova tema je Dejane, nešto najbizarnije što sam u svom dosadašnjem životu imao priliku vidjeti, za balkanske prilike i uslove zaista prebizarna, da se u katoličko-pravoslavnom dijalogu sa po svake strane ukljućujući i mene, na jednoj temi nađe na jednom mjestu toliko osoba (4) sa najblaže rečeno vrlo nestandardnom etno-crkvenom "konfiguracijom", da se izrazim tehnički. Zaista neviđen unikat. Mislim da ti je jasno kamo smjeram.

 

http://www.catholicbridge.com/catholic/orthodox/timeline_history_of_catholic_orthodox_relations.php

Link to comment
Подели на овим сајтовима

šta ja da ti radim,ja sam se navikO :D

 

Ma znam, navikao sam i ja, al previše nas se našlo na ovako kratkoj temi, 4 najednom, hahahaha. Sjetio se šta napisa jedan američki pisac, porijeklom Falaš, crni etiopski Jevrejin u svojoj biografiji kad je kao mlad doselio u uSA i to baš na jug, u jednu od južnjačkih država. Tako se on početkom pedestih godina prošlog vijeka vozio autobusom a KKK članovi tada često presretali i prepadavali te autobuse i maltretirali crnce i Jevreje. A on tamo umirao od straha svaki put kad se vozio tim autobusom i samo si govorio u sebi: "Joj mene. šta ću ja ako uđu u autobus i pitaju ima li tu kakav Jevrejin ili crnac a ja to oboje i crnac i Jevrejin." I to je baš dosta bizarno i freak, otkačeno, zar ne? Hitlera bi strefila kap da je nekog takvog vidio, tako nešto ne bi preživio.. Toliki atentati i atentatori na njega, ništa nije uspjelo al poslat mu Falaša u Berlin, to bi bio njegov kraj.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Nekog će sigurno zanimati kako to izgleda u obrnutom smjeru, primanje nepravoslavnih u pravoslavlje. Imam ovdje vrlo zanimljivo uputstvo iz RPC: "О чинах присоединения к православию (практика Московской епархии)", dakle o prključenju nepravoslavnih u pravoslavlje. Vrlo jasno, razumljivo i pregledno je to tamo objašnjeno čak i sa tabelom u kojoj su popisani svi najčešćo mogući praktični slučajevi koji se mogu desiti u praksi. 

 

О чинах присоединения к православию

(практика Московской епархии)

http://infomissia.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=251:prisoedinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...