Jump to content

Препоручена порука

Овај ресор има дужност да кроз своје саветовалиште помогне људима да разреше проблеме у породици, браку и васпитању деце, што је један од најосетљивијих животних сегмената. Наши саветници често учествују у радио емисијама на ове теме. У рад су укључени: свештеник (духовник), лекар и социјални радник.

           На челу овога ресора налази се др сци мед Милијана Савић, која је протеклих година била изузетно активна на пољу помоћи породицама, деци, мајкама око исхране и дојења и која стоји на челу организације „Помоћ породици“. Ова организација је од времена ратних година до данас много урадила и постигла на помоћи и збрињавању најугроженијих а са ВДС-ом има најтешњу сарадњу управо захваљујући др Милијани Савић.

У оквиру овога ресора организује се Трибина за Породицу брак и васпитање, на Православном народном универзитету у Патријаршији, сваког последњег четвртка у месецу, чији је домаћин и водитељ управо др Милијана Савић. У рад Саветовалишта активно су укључени:

 

1. др сци мед Милијана Савић, педијатар

2. Мирјана Костадиновић, васпитач

3. Даница Симић, социјални радник

4. Ана Похержник, психолог

5. Наташа Павићевић, социјални радник

6. Владимир Марјановић, социјални радник

7. Вук Матијашевић, вероучитељ

8. мр Михајло Смиљанић, вероучитељ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 1 month later...
 • Гости

Васкршње активности Верског добротворног старатељства

13. Мај 2013 - 7:05

 

 

Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској - Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су 29. априла 2013. године посетили Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској.

Ово је била друга  посета у кратком временском року организована у циљу да се ближе упозна начин рада ове реномиране установе и  успоставе нови облици сарадње. Центар има дугу традицију привременог збрињавања деце свих узраста услед немогућности њиховог боравка у природној породици.

vrbica13_27_april_2013.jpg

Представници управе и стручних тимова Центра су у срдачном разговору са члановима Милосрдне секције ВДС-а истакли колико је важно да деца, од којих њих 130 има тешкоће у развоју, буду активна, укључена у наставу и задовљна. Врло је важно и да не буду у друштву изолована - „невидљива”. За рад са овом децом су, поред стручног знања, потребни и велики труд и стрпљење. Ми бисмо рекли, и љубав коју васпитачи и психолози са којима смо разговарали очигледно имају. После обиласка деце завршили смо посету уз договор да се чланови Милосрдне секције ВДС-а укључе у систем волонтера Центра и пруже подршку овој деци којој, рекли су нам у Центру,  најлепша играчка јесте људско лице.

vrbica16_27_april_2013.jpg

Удружење Живимо заједно - Прослава црквених празника је увек радосна, јер сваки од њих, на свој начин, преноси радост јеванђељске вести. Међу празницима којима се посебно радују деца зацело је Лазарева субота, Врбица. Лепи обичај кога се сећају старије генерације, да се на Врбицу дете понови и са родитељима дође у цркву и, носећи звончић и врбицу,  крене у литију на посредан начин је говорио деци да се дешава нешто врло свечано и важно, и да су и она, иако мала, део тог великог и радосног догађаја

zvecanska_1_2942013.jpg

Да бисмо обрадовали своју децу, родитељи окупљени у Удружењу за помоћ особама са сметњамa у развоју Стари град - Живимо заједно су организовали у суботу 27. априла 2013. године прославу Врбице на платоу испред капеле Свете Петке на Калемегдану. По лепом и изузетно топлом дану, на платоу је око 11 часова било пуно чланова Удружења, њихових родитеља и васпитача, учесника приредбе и других гостију. Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су се, као и претходних година, одазвали позиву и придружили прослави. Окупљеној деци и учесницима приредбе поделили су врбице и звонца што их је обрадовало.

Протојереј Милорад Средојевић, духовник при цркви Ружици, поздравио је присутне и  благословио. Пожелео је да сви у добром здрављу дочекају Васкрс и да се што достојније припреме за овај велики Празник. Казао је да само ако нам  Јеванђеље и живот по Јеванђељу буде свима на првом месту, можемо сачувати Божји лик у себи. А то, између осталог, значи да имамо осећај за оне који су поред нас и којима је потребна наша пажња, разумевање и помоћ.

zvecanska_2_2942013.jpg

Програм су извели чланови Удружења Живимо заједно и њихови гости, међу којима су били хор Основне школе „Лаза Костић”, карате клуб „Нипон” и чланови Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд. Хор Удружења је отпевао своју омиљену песму „Врбица”  са стиховима „Мирише пролеће, на тебе мирише. Цветна је недеља Васкрс се примиче... Христос васкрсе - Ваистину васкрсе! Наду, љуба, радост свима нам донесе.” Верујемо да је и ова заједничка  прослава Врбице била под окриљем  те наде, љубави и радости.

Извор: ВДС, СПЦ

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • Гости
 • Гости
Васкршње активности Верског добротворног старатељства

17. Мај 2013 - 12:58

sajt_vaskrsna_jaja_5.jpg
 
 
 

Радост Васкршње Литургије и ангелског поздрава Благодатној: „Пречиста Дјево, радуј се! И опет велим: Радуј се! Твој Син васкрсе тридневан из гроба и мртве подиже - народи веселите се!...” чланови Милосрдних секција Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке и храма Светог Александра Невског су и ове године желели да пренесу и поделе са сиромашнима, болеснима и немоћнима.

 

Зато су на Васкрс, 5. маја 2013. године, у раним јутарњим часовима обишли установе социјалне заштите града Београда и поједине болнице и честитали празник Васкрсења Христовог и поделили васкршња јаја, „ Православље” и „Светосавско звонце”. Ове установе се посећују редовно у току године, па је за све била посебна радост да се њиховим корисницима и особљу честита овај Празник над празницима.

 

Средства за 3000 јаја намењених овим посетама обезбеђена су из фонда  ВДС-а и прилога парохијана храма Светог Александра Невског који већ годинама ревнују у милосрдној секцији при овом храму и који су као и волонтери ВДС-а  офарбали васкршња јаја. Све активност су спроведене с благословом секретара ВДС-а јереја Владимира Марковића и старешине храма Светог Александра Невског протојереја ставрофора Ваје Јовића.

 

На први дан Васкрса 5. маја 2013. године чланови Милосрдних секција ВДС-а и храма Светог Александра Невског су у заједничкој акцији посетили следеће установе:

 

 

 

Посета Специјалној затворској  болници

 

Чланови милосрдних секција су са јерејем Глигоријем Марковићем, духовником  Специјалне затворске болнице Београд, у јутарњим часовима дошли у посету затвореницима који издржавају казну у Специјалној затворској болници и донели им васкршња јаја и “Православље”. Из техничких разлога нису могли да присуствују заједничкој молитви и честитају Васкрс затвореницима. Тако, нажалост, нису имали прилику да покажу да смо се у нашој Цркви заједно организовали, прикупили новац и офарбали јаја желећи да се затвореници на тај начин обрадују, да виде да нису заборављени и да неко на њих мисли.

 

 

 

 

Посета домовима за децу без родитељског старања: „Драгутин Филиповић-Јуса“, „Моша Пијаде”, „Јован Јовановић Змај” и „Дринка Павловић”        

   

Чланови милосрдних секција посетили домове за децу без родитељског старања: „Драгутин Филиповић-Јуса”, „Моша Пијаде”, „Јован Јовановић Змај” и „Дринка Павловић” и честитали Васкрс присутној деци и особљу и оставили васкршња јаја, „Православље” и „Светосавско звонце”.

 

 

 

Посета дечјем одељењу Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић”

 

Чланови милосрдних  секција су посетили ово дечје одељење, честитали Васкрс особљу и оставили васкршња јаја, „Православље” и „Светосавско звонце”.

 

 

 

Посета деци на Педијатријском одељењу Института за онкологију и радиологију Србије

 

Уследила је посета чланова милосрдних секција дечјем одељењу овог Института приликом које су честитали Васкрс деци и особљу и оставили васкршња јаја, „Православље” и „Светосавско звонце”.

 

 

 

Посета Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду „Рудо”

 

Чланови милосрдних секција су затим посетили и Специјалну болницу за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду „Рудо”, честитали Васкрс и оставили васкршња јаја и „Православље”. Чланови милосрдних секције су посетили старачке домове на Карабурми Геронтолошког центра Београд, који се налазе у Диљској и Пљешевичкој улици. Донели су васкршња јаја и црквену штампу и корисницима домова и особљу честитали Васкрс и пожелели да га у миру и добдром здрављу проведу.

 

 

 

Посета Дому за бескућнике

 

Завршна посета на први дан Васкрса милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског била је Дому за бескућнике - Центру за збрињавање одраслих лица на Вождовцу. И овде су поделили васкршња јаја и „Православље”. У краћем разговору са корисницима Дома и особљем честитали су им Васкрс и пожелели да у добром здрављу и расположењу проведу Велики Празник.

 

 

 

Печеница за Дом за бескућнике

 

На Велику суботу 5. маја 2013. године чланови Милосрдне секције ВДС-а са секретаром јерејем Владимиром Mарковићем однели су велику печеницу у Дом за бескућнике - Центар за збрињавање одраслих лица на Вождовцу. У краћем разговору са особљем и корисницима Дома честитали су им Васкрс и пожелели добро здравље и стабилизацију животних прилика.

 

 

 

Печеница за доручак у Црквеној кухињи

 

Корисници Црквене кухиње ВДС-а су на први  дан Васкрса у недељу 6. маја 2013. године и овом приликом могли да осете да је и за њих празник. Вредни волонтери ВДС-а су поранили и припремили празничне пакете у којима је било печење и васкршња јаја и пакет са колачима. Празнични ручак је обезбедио ВДС, колаче шира породица која се бави производњом колача и редовно их бесплатно испоручује Црквеној кухињи, а васкршња јаја госпођа Радмила Шуловић. Велики број корисника Црквене кухиње је тог дана дошао у кухињу, тако да је подељено близу 260 празничних пакета. И овом приликом је све учеснике у овим празничним активностима, који су свако према својим могућностима у њима учествовали од свег срца,  руководила је жеља да кроз указану макар и скромну пажњу поделе и пренесу  радост васкршњег поздрава „Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!” намењену свим људима, а посебно онима који болују, страдају или пате из било којих разлога.        

 

 

  

Верско добротворно старатељство на Васкршњем сајму

 

Васкршњи сајам је и ове године у врло прометној улици Краљице Наталије био права мала оаза Православља. Сајам је одржан од 15. до 28. априла с благословом Патријарха српског Иринеја, у чије име је сајам отворио Епископ хвостански Атанасије Ракита. Уз мирис тамјана и духовну музику посетиоци Васкршњег сајма су имали прилику да на штандовима издавача пронађу бисере духовне литературе, иконице, бројанице и друге предмете за своје потребе или празничне поклоне и да чују занимљива предавања на духовне теме и концерте духовне музике. Догађај који је, према речима организатора оплеменио сајам  била је акција прикупљања добровољних прилога за Црквену кухињу. Већ препознатљив пано „Помозимо - ваш прилог нахраниће гладне” уз кутију за добровољне прилоге и врло преданог волонтера госпођу Славицу Стефановић спремну да да одговор на сва питања у вези Црквене кухиње, подстакао је многе да се одазову на овај апел и дају свој допринос раду кухиње. Посебан успех и одобравање имала је акција продаје колача за Црквену кухињу, која је спроведена захваљујући великим пријатељима и донаторима Црквене кухиње, породици која се са пријатељима бави производњом колача и редовно их испоручује кухињи, у којој је учествовала и једна девојчица као најмлађи донатор. Посетиоци Сајма су 18. априла имали прилике да се упознају с радом Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке. Јереј Владимир Марковић, секретар ВДС-а, говорио је о овој епархијској установи која се на нивоу Београда бави унутрашњом мисијом Цркве и подсетио на препоруку да се при свим београдским храмовима формирају пододбори ВДС-а да би се што већи број верујућих људи укључио у бригу о сиромашнима, старима и немоћнима, на коју смо сви позвани двема најважнијим јеванђељским заповестима о љубави према Богу и ближњем. Јер, рекао је јереј Владимир Марковић, „знамо да ће нас Господ препознати као своје ...ако гладног нахранисмо, жедног напојисмо, болесног обиђосмо,   нагог оденусмо... (Матеј 25, 35-36)”. Он је детаљно говорио о раду свих седам ресора ВДС-а у којима су бесплатно, добровољно ангажовани људи који су активни чланови Цркве и који желе да своје знање пренесу другима кроз саветодавну медицинску и правну помоћ, бесплатне часове и друге видове помоћи. Посебну пажњу јереј Владимир Марковић је посветио Црквеној кухињи у којој данас обедује и до 300 људи, истакавши да она ради захваљујући свесрдном ангажовању волонтера, помоћи донатора, али, рекао је, „кад нестане хране, увек се нешто појави. Господ чини чуда.” О раду Милосрдне секције чији чланови редовно посећују установе социјалне заштите града Београда и о топлом људском контакту који много значи људима који се посећују,  говорила је госпођа Јована Зорица. Руководилац ресора за породицу, брак и васпитање госпођа др сци мед Милијана Савић је 21. априла имала  саопштење о здравственом васпитању као теми којом ће се њен ресор врло активно бавити у наредном периоду. У сали Патријаршије ће се једном месечно одржавати трибина посвећена здрављу. Подаци које смо приликом њеног излагања чули речито говоре да наше здравље умногоме зависи и од тога како се хранимо, што значи да то јесте важна тема. Чланови Милосрдне секције су се с великим задовљством одазвали позиву својих пријатеља из Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд да посете њихов штанд на Сајму и присуствују „јавном часу” из веронауке. Васкршња украсна јаја, иконе, керамика, ткани и други изложени предмети  урађени су с пуно труда и љубави и зато су врло лепи. Из истих разлога је био врло леп и час из веронауке, где су ова велика деца, упркос ограничених могућности, показала да су пуно научила о нашој вери и нашој Цркви. Имали су и госте на часу чланове црквеног хора храма Светог Трифуна из Малог Мокрог Луга који су отпевали неколико духовних песама. Чланови Милосрдне секције ВДС-а су, уз честитке за оно што су видели и чули,  вредним ђацима веронауке поделили пригодне  поклоне. Издавачки фонд Архиепископије београдско-карловачке је учесницима Васкршњег сајма доделио повеље које ће их подсећати на ово јединствено сабрање које је у данима који претходе Васкрсу окупило оне који су желели да нешто науче или употпуне своје знање о Богу и нашој Цркви и оне који су у томе могли да им помогну писаном или усменом речју или примером делатне љубави и милосрђа као што је Верско добротворно старатељство и Црквена кухиња који на њима почивају.

 

 

 

Извор: ВДС, СПЦ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • 2 weeks later...
 • Гости
 • 3 weeks later...
 • Гости
Пријем за велике донаторе Црквене кухиње

14. Јун 2013 - 13:41

img_1067.jpg
 
 
 

Његова Светост Патријарх српски Иринеј примио је данас, 14. јуна, у Српској Патријаршији у Београду представнике фирми и појединце заслужне за двогодишње несметано функционисање Црквене кухиње у Београду у оквиру Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке. Пријему је присуствовао и секретар Верског добротворног старатељства јереј Владимир Марковић.

Овом приликом Његова Светост је одликовао својом граматом заслужне донаторе: брачни пар госпођу Тамару  Жујовић и господина Вељу Жујовића из компаније „Хлеб и кифле“, који већ пуне две године испоручују Црквеној кухињи дневне потребе за хлебом; господу Небојшу Шапоњића и Ранка Сочанца из компаније „Неопланта“, који од почетка испоручују своје прехрамбене производе, и господина Марка Стефановића, приватника из Љубовије који је најзаслужнији за технологију припремања хране и стално донирање професионалне кухињске опреме.

Сви донатори су у знак захвалности добили од Његове Светости копију иконе Богородице Млекопитатељице, која представља духовну потпору и заштиту свима који су укључени у рад Црквене кухиње. Запослени и  волонтери који стављају на располагање свој рад и труд, то врло добро знају и свакодневно се уверавују у чудесну заштиту и благослов Пресвете Богородице. Велика је ствар да човек који има добра подели и са онима који немају. Такав човек постаје канал љубави Божје, сарадник Божји, и када се такви људи препознају, онда се и истичу као пример другима.

Патријарх је пожелео свим донаторима и њиховим породицама благослов и покровитељство Пресвете Богородице Млекопитатељице истакавши као светли пример њихово хришћанско милосрђе и љубави према Мајци Цркви и свима онима који свакодневно у Верском добротворном старатељству добијају неопходну помоћ.

У ово тешко време материјалне кризе 300 људи свакодневно добија кувани оброк у Црквеној кухињи Верског добротворног старатељства, помоћ у лековима, здравствену заштиту, просветне услуге и духовну помоћ. Број корисника кухиње се сваким даном повећава, и потребан је све већи труд и ангажовање наше Цркве на овом пољу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
 • Креирај ново...