Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
Никола Попмихајлов

Класификација литургијских песама

Recommended Posts

Један од критеријума за класификацију литургијских песама могао би бити према гласу у којем се композиција изводи. Основна подела, у том смислу, била би на:

 

1. Песме које се поју увек у истом гласу (непромењиве и промењиве)

2. Песме које се поју у различитим гласовима

3. Песме које не припадају осмогласју

 

У прву категорију, песама које се увек певају у истом гласу улазе: Антифони, Придите поклонимсја, Свјати Боже (или друге песме које се певају пред чтеније Апостола), Благословен грјади, Видјехом свјет истини, Да исполњатсја, Буди имја Господње, али и Блажена, Ирмоси празника (уместо Достојно јест) и друге.

Важно је напоменути да поједине од ових песама могу имати мелодије састављене у различитим гласовима, али то нема за циљ задовољавање прописаног стандарда, већ представља израз слободе композитора (појца).

 

У другу категорију песама спадају мелодије оних делова литургије за које је типиком утврђен глас у којем се изводе (на свакој литургији, глас песме се може мењати), попут Алилује пред Јеванђеље. У ову групу спадају и оне песме којима глас извођења није утврђен типиком, али се у пракси мења у складу са владајућим гласом, као што су Херувимске песме, Достојно јест, причасни стих.

 

Трећој скупини припадају сва литургијска одговарања и чтенија, која се само условно могу сврстати у један од осам гласова, док суштински, уопште не припадају овом систему.

 

Алилуја, глас 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Набавио сам књигу "Водич за појце (са савременом неумском нотацијом)" и она ми је доста помогла да стекнем увид у основе византиског појања, посебно због звучних записа на диску. У књизи су песме разврстане по гласовима али би ме занимало да ли постоји приручник/зборник литургијских песама, ако је могуће са пратећим звучним записом, и како доћи до њега?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иване ПТ

Ако пажљиво прегледаш Водич за појце, видећеш да садржи све литургијске песме.

Ту је и прва и друга Слава; ту су васкрсна блажена. Наћи ћеш и Придите, Свјати Боже, Јелици (ако треба); имаш Алилују, Канон евхаристије и Достојно, као и све песме до краја.

У додатку се налазе Херувимска песма и Причастен, али њих нисам снимио. За њих је потребно више труда, а ко не жели да се потруди, признаћеш, не мора ни да их пева.

Сигуран сам да ћеш пронаћи све што тражиш.

Желим ти пуно успеха

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хвала на одговору!

Приметио сам да има али ме је мало збуњивало што је распоред направљен по гласовима а не по поретку Литургије, а такође сам био несигуран и због тога што су неке песме дате у два или три гласа а неке само у једном. Свакако, треба још да се потрудим. Поздрављам Вас и још једном захваљујем.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нема на чему! Ту сам за сва питања.

 

Песме су груписане по гласовима, зато што је то подела која омогућује систематично учење. Већина сталних песама на литургији пева се у Другом гласу. Неке песме се, с друге стране, увек певају у владајућем гласу, дакле, мењају се сваке недеље.

 

У сваком случају, трудио сам се да у једној књизи дам све песме које се певају на простој, недељној литургији.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...