Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Sign in to follow this  
Дејан

Konobar zaštitio dečaka sa Daunovim sindromom

Оцени ову тему

Recommended Posts

Morao sam :)

Moj brat od rodjenog strica, ima daunov sindrom i baš me je pogodila ova priča.

Ja zaista ne znam kako bi odreagovao u takvoj situaciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

    Рече недавно сестра Лидија на некој од тема  истину о нама данашњима, па је цитирам...

   

''И у време када је Господ у ходао по земљи и чинио чудеса, било је скептика, оних који из разних разлога нису хтели, желели, да виде истину, а камо ли данас, кад нас гордост, сујета, и самодопадање поједоше.''

:cmizdrenje: :cmizdrenje: :cmizdrenje:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ех, драги моји увек смо некако на маргинама и нисмо се померили ни за 1 метар од глупих предрасуда. Али, погледајте како мали напор мајци значи много.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"VOLIM UNU, ONA JE POSEBNA" Ispovest žene koja je usvojila devojčicu sa Daunovim sindromom

Ana Đokić, Goran Jevremović | 01. 10. 2016 - 21:15h
 

Humanost i želja da pomaže drugima pratile su Silvanu tokom celog života. Još kao dete naučila je koliko je važno biti dobar čovek.

 
Una je vesela i umiljata devojčica
Foto: FacebookUna je vesela i umiljata devojčica
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

- Ja sam usvojena kada sam bila beba, pa sam uvek u sebi gajila potrebu da pomažem drugima. Biološki sam ispunjena, imam ćerku od 24 i sina od 20 godina. Ideja za hraniteljstvom javila se pre nekoliko godina - priča Veselinovićeva za "Blic".

 

Nakon završene edukacije socijalni radnici pozvali su Silvanu da vidi devojčicu u Zvečanskoj koja ima Daunov sindrom.

- Odmah sam zavolela Unu. Unini roditelji su izgubili roditeljsko pravo. Bila sam njen hranitelj od 2012. godine, zatim staratelj i sada sam njena majka - kaže Silvana.

Ova plemenita žena tvrdi da nije teško brinuti o detetu sa Daunovim sindromom ukoliko gajite veliku i pravu majčinsku ljubav.

- Ja je volim takvu kakva jeste, posebna je. Ona je vesela i umiljata devojčica. Porodica mi veoma pomaže i mi smo veoma srećni - tvrdi naša sagovornica.

Za Unu kaže da je veoma druželjubiva, 1. septembra je krenula u osnovnu školu, a do kraja godine bi trebalo sa majkom da se preseli u Pariz.

- Ja sam žena širokih shvatanja, moja ljubav je velika, ali Jagodina je malo mesto još ima predrasuda. U Francuskoj su bolji uslovi za decu koja imaju Daunov sinrom. Tamo ih zovu "Božja deca", upravo zato želim da se odselim, kako bih joj obezbedila bolje uslove za život i školovanje. U Parizu mi živi sin, tako da ćemo otići kod njega. Naša država bi trebalo više da pomaže porodicama sa decom koja imaju ovaj sindrom - priča Silvana.

Una govori deset reči i dobro ih razume, a još pet može samo da ponovi. Uprkos tome, njena majka savršeno shvata Unine potrebe.

- Kada nekog toliko volite ne trebaju vam reči da biste ga razumeli - kaže hrabra majka.

Silvana Veselinović je jedina osoba u srbiji koja je odlučila da usvoji dete koje ima Daunov sindrom, kako kaže, volela bi da ima više ljudi koji se odlučuju na taj korak.

- Deca koja imaju Dauna su draga, njima je potrebna pažnja i ljubav, oni su posebni - priča Veselinović.

Svake godine vesela devojčica sa svojom majkom odlazi na takmičenje "Hoću da se igram" koje organizuje "Plava školjka", udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom.

4H1ktkqTURBXy9iN2QwNTNkNGQ2ZmJhZmFmNDJhM
Foto: Facebook
share_v1_pintrest_gray_ico.pngshare_v1_facebook_gray_ico.png

- Velika borba njene majke je za svako divljenje. Ona toliko brine o Uni, voli je, razume i pruža podršku. Već joj je kupila stan u Jagodini - priča Nadica Blažić, predsednik udruženja.

Una ima prijatelje i sa smetnjama i bez njih, a svoju radost i sreću pokazuje na svakom koraku.

- Ona voli da bude u centru pažnje, deli zagrljaje, draga je. Njena porodica je doprinela puno njenoj emocionalnoj inteligenciji koja je ogromna. Uvek je nasmejana i to pokazuje koliko je ljubavi u nju utkano - priča Blažić.

Tokom snimanja spota udruženja "Plava školjka" ova devojčic zadivila je sve prisutne kada je, i pored toga što ne govori dobro, uzela mikrtofon i nekim svojim jezikom izrazila sreću.

- Tada je dobila ogroman aplauz. Pokazala nam je koliko je jaka i hrabra - zaključuje Nadica.

Šta je Daunov sindrom

Daunov sindrom je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posledica trizomije hromozoma 21. Karakteristike su specifičan izgled lica i umna zaostalost kao obavezni pokazatelj ovog sindroma. Opisao ga je prvi put Lagdon Daun (engl. Lagdon Down) 1866. godine na sopstvenom detetu, a tek 1957. godine je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Učestalost ovog sindroma u ljudskoj populaciji je 1:700 živorođenih. Na tu učestalost utiče starost majke, tako da se kod žena starijih od 40 godina ta učestalost povećava na 1:45 živorođenih.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/volim-unu-ona-je-posebna-ispovest-zene-koja-je-usvojila-devojcicu-sa-daunovim/4vx0bww

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja Goca pokoj joj dusi je imala Daunov sindrom kao i njen brat...najlepsi deo zivota sam provela sa njom i hvala joj na tome...:skidamkapu:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах
Sign in to follow this  

×