Jump to content

Роботика

Оцени ову тему


Препоручена порука

Робот змија, који се пење уз дрво:

 

 

http://singularityhub.com/2010/09/02/carnegie-mellons-incredible-robot-snake-climbs-a-real-tree-video/

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Одлично је ово. И у тим пројектима у САД учествују и студенти основних студија, срећници. :)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 

Шта је робот?

 

Робот је аутономни систем направљен за одређену сврху, способан да прима информације из своје околине и да утиче на околину ради остварења свог циља. Може бити и теледиригован, тј. да њиме оператер или управља или да му задаје циљеве.

Роботи су направљени да замене човека у тзв. 3D пословима - dirty, dull, dangerous, односно на пословима који су прљави, досадни и опасни.

 

Сваки робот има сензоре, који му омогућавају да прима информације из своје околине. На основу тих информација робот закључује о статусу своје мисије и одлучује шта даље. Ти сензори су разноврсни: сонар, лидар, компас, GPS, камере итд. Избор сензора зависи од сврхе за коју је робот направљен, нпр. лидар уопште неће дати информацију о стакленој препреци.

Осим ових сензора који дају информацију о спољњем свету, робот може имати и сензоре који дају податке о стању самог робота и његових делова (број обртаја, положај зглоба итд.).

 

Како би утицао на своју околину, робот је опремљен актуаторима: гусенице, точкови, механичке хватаљке и шта год је потребно.

 

 

Како размишљају роботи

 

Роботи који су теледириговани, тј. управљани од стране човека и они који обављају аутоматизоване радње овде нису интересантни.

 

За аутономне роботе постоје различите парадигме, инжењерски приступи.

 

Први је реактивна парадигма. То значи да такав робот није промишљен, већ сензорски податак аутоматски активира неко понашање. Нпр. ако сонар ,,каже" да је испред робота препрека реакција ће бити скретање или стајање. Или уколико можица робота удари у камен, реакција је аутоматско подизање ножице у циљу да се препрека прескочи.

Ова парадигма је настала по угледу на животињски свет и етологију.

Следећа је промишљена парадигма, која подразумева доста логике око одлучивања.

Промишљеност и реактивност се комбинују како би се добило најбоље од оба приступа (хибридна парадигма).

 

На нивоу одлучивања постоји више подсистема: систем за обраду сензорских података, за креирање мапе (картографер) и градњу модела света, за стање мисије, за подзадатке потребне за остварење циља, за планирање руте кретања, за управљање (пилот) и сл. Сви ови системи су процесорски захтевни и зато робот не чека на резултате обраде података, већ реактивно извршава претходно генерисане задатке паралелно. Нпр. за ,,иди на ту и ту координату" је углавном довољна реактивна парадигма без промишљености, просто упали мотор и вози (и избегавај препреке).

 

 

...

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

“Morphologically, we’ve built a jellyfish. Functionally, we’ve built a jellyfish. Genetically, this thing is a rat,” says Kit Parker, a biophysicist at Harvard University in Cambridge, Massachusetts, who led the work.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Tehnoloski nije mozda revolucionarno, ali deluje stvarno impresivno:

 

ово је феноменално

 

а, ево како један фазон из роботике може да буде примењен у свакодневном животу:

 

1005102_498555173547525_896092914_n.jpg

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=498555173547525&set=a.139188862817493.25247.139188202817559&type=1&relevant_count=1

 

 

нешто слично овоме се користи у роботици за детекцију неравнина, где робот анализира дисторзију линија што му говори о конфигурацији терена испред

  • Волим 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...