Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

19горан80

Помозимо манастиру

Оцени ову тему

Recommended Posts

Потресно – Монах са Космета: Брисао сам сузе са иконе, али су оне само навирале

 

Jeromonarh-Aleksej-Foto-Marko-Todorovi%CЈеромонах Алексеј прича о чуду које се десило у метохијском манастиру Будисавци, који једва опстаје у чисто албанском окружењу, без ичије помоћи и заштите, често без струје и хране, изложен сталним притисцима

Чудо из Метохије! Сузе на икони Пресвете Богородице подсетиле су многе који су то заборавили, да у срцу Метохије и даље постоје српски манастири, међу њима и манастир Будисавци, где се ово чудо и десило. Јеромонах Алексеј прича за Телеграф како се догодило чудо да најстарија икона у манастиру, на празник Светог јована Златоустог заплаче, али и какав је живот у потпуно албанском окружењу, без ичије заштите, често без струје, основних животних намирница и онога што им најтеже пада – без људи.

Када су проплакале очи Богородице на икони, помислио сам да је реч о случајно просутом уљу, те сам га обрисао са иконе, каже отац Алексеј и додаје:

- Међутим, сваки пут када сам обрисао, сузе су се поново појављивале. Вратио сам се у собу и негде око 8 сати, пошто ми нешто није дало мираи, вратио сам се у цркву и видео сам да Мајка Божија плаче. Пријавио сам сестрама, а људи који су бии у манастиру на ноћењу су сликали. Нисмо никоме објављивали, тек када је владика дошао рекли смо му да је икона мироточива. Потом је дошло још доста монаштва и сви су се сложили да није добро када икона точи сузе. Као и када човек плаче, то је увек јер има неку муку, нико не плаче кад је добро – прича јеромонах.

Питали су, каже, и духовнике и речено им је да се само моле Богу јер “није добро”.

- Отац Јоил нам је казао да ће бити великих страдања и искушења, али за цео свет. Не односи се то само на наш народ на Косову и Метохији. И међу монаштвом је био оних који нису поверовали, нису дошли да виде. Али, знате, за нас то није чудо јер монаси често присуствују чудесима. То је чудо за народ који не верује – објашњава он и додаје да су многи који су се молили пред иконом Богородице доживели чудо. Икону је на платну 1860. године насликао отац Рафаило, јеромонах манастира.

Међу људима који су дошли да виде икону, било је каже, и Албанаца.

- Један је чак, пре неколико дана, изразио жељу да се крсти у манастиру, али нажалост, морао сам да га одбијем и упутим на неког другог јер немам услова за то.

Српски народ је доле, подсећа он, увек пролазио голготу, а Мајка Божија моли свог сина да престану страдања.

- Она воли сваког, па и највећег грешника, и моли се свом сину да престану бол и туга. Преко 1.000 цркава и манастира је срушено. Али, страдања нису само на Космету, већ и у Београду. Сваки дан се дешавају убиства, самоубиства, дрога…

Manastir-Budisavci-300x204.jpgНекад сам служим литургију јер нигде никог нема…

Манастир је иначе окружен искључиво шиптарским селима, Срба готово да нема. Преживели су доста тога, па и нападе на манастир.

- Уништен нам је конак, али боримо се да опстанемо на нашој земљи. Слабо има народа који долази. Недељно можда двоје-троје или нико. Некад сам служим литургију. Буду само сестре и појац. Никакву помоћ немамо, шта нам Бог и Мајка Божија пошаљу, имамо. Некад добри људи пошаљу храну и уље – прича отац Алексеј.

У околини, у три села у близини манастира има, каже, повратника, али са све њима Срба је укупно десетак. Нема услова.

- После свега овога, није добро. Биће још теже за Србе, али и за манастире јер манастири и народ не могу живети једни без других. Добили су људи и тракторе и стоку, али све им је углавном покрадено. Владика Јован је скоро обезбедио краву једном повратнику јер има децу, да би имали млека. И чим се то прочуло крава је украдена. Прошле недеље нама је на манастиру разбијена капија и однето је сено – каже он.

Пријавили су Еулексу, али као и сваки пут, како каже, међународне снаге се труде да сакрију истину.

- Од како је престао рат и дошли Кфор и Еулекс, ни један случај није решен. Није тим лоповима потребна та крава. То је само притисак и порука да би се људи одселили. Тешко је живети кад знаш да те Србија не прима или те заборавља, а на Косову те не желе. Ми морамо бити нечији грађани. Имали смо притиске да извадимо косовска документа, полиција нам је рекла да не можемо без њих да се крећемо по Косову. Тешко ми је било тада јер је испало да сам грађанин Косова, а не Србије. А Косово је Србија и никад не може бити другачије. Ја сам се ту родио и докле год се служи света литургија и има макар и једног Србина, биће српско – поручује јеромонах.

У манастиру немају компјутер, телевизор, а ретко кад имају мрежу за телефон. Живе у потпуној изолацији.

- За ослобађајућу пресуду Харадинају су нам јавили телефоном, немамо никакав извор информација. Нико нам не долази, изоловани смо од свега. Тешко смо примили вест о ослобађању. Имао сам тужан осећај поражености. Народ се једва бори да опстане доле јер ми немамо где да одемо. А ту је и непрестани страх од одмазде. Полиција је ту, на 500 метара од нас, али као да није. Манастир нема коме да се обрати сем Богу – каже јеромонах манастира Будисавци.

Често немају ни храну. До њих не стиже помоћ из других манастира.

- Немамо башту. Кад се мора, беремо коприве па кувамо. Од државе немамо ништа, она ни не зна да Будисавци постоје. Некад по неколико месеци, па и читаву годину не видим никога у манастиру. А и ми смо људи, волели бисмо да некога угостимо, с неким да поразговарамо. Већину времена проводим сам, са Богом и молитвом – прича он сетно, али са осмехом на лицу и очима пуним неке смирујуће наде.

Има, каже, деце међу Србима доле, али је њихово детињство тужно јер га проводе изоловани, ретко излазе из куће.

Jeromonarh-Aleksej-Foto-Marko-Todorovi%C- Најближи наш град је Митровица, која је 2,5 сати вожње и то ако имаш превоз. Ми у манастиру немамо ни кола нити било какво средство. Кад год је потребно да негде идемо, замолимо једног од наших људи који нас превезе колима где треба. Али не дај Боже, кад нешто хитно затреба, ноћу, не можемо ништа. Монахиње су старе, а чак и ја, млад, био сам болестан и нисмо могли ни до лекара. Њаближе село је Осојане које је три километра од манастира. Кад падне снег, путеви се не чисте и будемо затрпани. Често нема ни струје, и по неколико дана. Седиш у хладном, молиш се. Добили смо 20 метара дрва, па колико потраје – каже отац Алексеј.

Оца Стефана киднаповала ОВК и ни дан данас се ништа не зна

- Отац Стефан је 1999. године киднапован из манастира заједно са једним учитељем, и дан данас се не зна где је његово тело. Када се заратило и српски народ почео да бежи, отац Стефан је хтео да спаси народ и да их сакрије у манастир, али нажалост, Албанци су га киднаповали. Оца Харитона, у Призрену, су пронашли, али без главе. На пуду до епископије, кренуо је код владике Артемија, из кола су га извукли и био је мучен од стране ОВК. Он је сахрањен у Црној Реци – прича Алексеј.

Ипак, труди се да без обзира на све шта су људи доле преживели, у њима пронађе снаге за праштање.

- Хришћански је праштати и не пожелети зло никоме. Чак и највећем непријатељу. Господ је рекао “Молите се за своје непријатеље”. Тешко је народу да прашта, па чак и монаштву. У нама мора да буде много љубави, јер морамо да је пренесемо и на вернике – прича он.

 

Од страних контигената Кфора, међу којима су Италијани, Французи, Немци, у манастир сврате само Словенци, понекад.

Будисавци су задужбина сестре светог Стефана Дечанског, који га је направио још пре него што су изграђени Дечани.

- Мајка је мене и сестру довела у манастир када сам имао пет година и ту смо остали. Сестра и мајка су монахиње у Грачаници, а ја сам у Будисавцима од 2008. године. Живео сам и са патријархом Павлом, он ми је дао благослов да будем у манастиру у коме ћу, надам се, остати до краја свог живота – констатује јеромонах Алексеј.

 

(Телеграф)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Жалосно. потресно и несхватљиво.

Како опстају ти људи?

Њихова снага и вјера су моћне, Господе буди им на помоћи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

        Ово је више него потресно и страшно. За многе од нас се рат завршио још у јуну 1999.г. а за ове несрећне људе још траје и рат и

заробљеништво.

 

        ''Манастир нема коме да се обрати сем Богу – каже јеромонах манастира Будисавци.

Често немају ни храну. До њих не стиже помоћ из других манастира.

- Немамо башту. Кад се мора, беремо коприве па кувамо. Од државе немамо ништа, она ни не зна да Будисавци постоје. Некад по неколико месеци, па и читаву годину не видим никога у манастиру.''

       

         Зато за њима и плаче Пресвета Богородица пред престолом свога сина, не каже народ џаба, ''Богу плакати''...

Share this post


Link to post
Share on other sites

          Молим Ти се Боже, спаси оца Алексеја и старе монахиње да се не смрзну ове зиме и умру од глади, кад нема ко други да их спаси.

          Ако се неко као он  ту родио и са пет година био доведен у манастир са сестром,и ту био цео живот, он то заиста и заслужује.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Неки моји пријатељи следеће недеље иди тамо... Прикупили су нешто мало помоћи али ни из близа довољно... Од градоначелника Крушевца су, такође, добили ваучер за куповину неких намирница... Тренутно јуре неки превоз до тамо, колико сам обавештена...

Share this post


Link to post
Share on other sites

       Јелена, хајде дај неки телефон да ако можемо пошаљемо преко тих људи неку помоћ за +манастир Будисавце?

       МОЛИМ ТЕ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo bi dobro, ako moze, da se vidi sta je sve najpotrebnije, neka lista potrebstina ili tako nesto, kao i preko koga moze da se posalje, pa da to postavimo ovde i da tako to znaju svi koji vide ovu temu, tj. da ta informacija uvek stoji ovde gde je dostupna velikom broju ljudi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temu sam zakacio (pinned, mali zuti znak pored imena teme), tako da ce uvek da bude na prvoj strani ovog podforuma, sa ostalim vaznim temama...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ово чудо је Божји знак да се људи пробуде и помгну манастиру и његовим житељима.

Знам за доста манастира који су били у очајној ситуацији, малтене пред затварањем и онда се нешто деси, људи почну да долазе, доносе помоћ, помажу радом и све заблиста и покаже нам како је тако мало од свих било потребно.

И да ово није само због манастира, него због нас.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако је неко у могућности да, преко ових Крушевљана, пошаље помоћ манастиру Будисавци, нека ми се јави на пп за број телефона.

 

Можете да контактирате и покрет Двери у Крушевцу.

 

У контакту су са оцем Алексејем и кажу да им је потребно... Све...

 

Мало пре ми је друг јавио да се и братство манастира Св. Роман у Ђунису прикључило помоћи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

manastir je veoma siromasan i uvek je bio. U manastiru zive monahinja Tekla i monahinja Jelena, koje su stare i bolesne. citav kompleks izgleda kao iz vremena od pre 55 godina kada su tu dosle sa poznatim starcem Serafimom Koprivicom, rodom iz Banjana, koji je daljni rodjak vladike Joanikija. Manastir je metoh Pecke Patrijarsije, koja o njima brine. U tom manastiru je sluzio i otac Stefan Puljic koga su siptari ubili, cesto sam imao blagoslov da sluzim na ovom svetom mestu. pomoc mozemo proslediti na nekoliko nacina, pa ako hocemo da se organizujemo da javimo tamo vladiki Jovanu koji je zaduzen za ta dva manastira. algabacaju

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.311895838910814.57057.100002712007419&type=1

 

23.12.2012 смо отишли у Будисавце и однели сакупљену помоћ. Хвала свима који су својим донацијама помогли манастиру.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...