Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Светлана

Православна Црква Кипра

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Светлана

Η Κύπρος τίμησε τη μνήμη Μακαρίου

5/8/2008

Η Κύπρος τίμησε τη μνήμη του πρώτου της Προέδρου, αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου του Γ΄, με πάνδημα μνημόσυνα σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της νήσου, επ’ ευκαιρία της τριακοστής πρώτης επετείου από το θάνατο του.

http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp?id=3711

Кипар је одао част свом првом Председнику, незаборавном Архиепископу и Вођи Нације Макарију Трећем, многобројним поменом у свим слободним градовима острва, приликом 31. годишњице његове смрти.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

29. јун 2008. 18:33

Кипарска Црква покреће протестну кампању због узурпираних цркава на северу острва 

Извор: KΠΕ, обрада: Епархија рашко-призренска

Кипарска црква снажно протестује због наставка пљачкања верских објеката у северном делу земље окупираном од стране Турске, осуђујући наставак скрнављења хришћанских цркава од којих су неке претворене у џамије, војне кампове, кокошињце, мртвачнице и силосе.

Тврдње експерата о укупном исходу пљачкања у последње три деценије од Турске окупације Кипра 1974 године говоре о око 550 оскрнављених цркава и између 15-20,000 несталих икона, вероватно украдених и продатих на црном тржишту, и јесу основ за добро организоване и сконцентрисане акције протествовања у вези са овом проблематиком које се тренутно одвијају на многим међународним скуповима.

"Ми смо започели борбу у циљу информисања светске јавности и то чинимо свим могућим средствима - предавањима, литературом, личним контактима, диполоматским путевима - представљајући неспорне доказе изведене кроз пажљиву и професионалну истрагу на ову тему", рекао је у интервјуу за кипарску националну новинску агенцију КΠΕ Хараламбос Хоцакоглу, археолог и експерт у области византијске уметности запослен у музеју манстира Кико.

Он је рекао да је циљ да се сачувају ови верски објекти чему се Турци жестоко супростављају уз тврдње да су сви ови верски објекти сада део муслиманске верске фондације ЕВКАФ.

Истраживачи Кико манастира који су посетили и фотографисали неких 550 цркава у окупираном делу Кипра кажу да су 50 цркава војни објекти као на пример црква Марије Дјеве Аксеропииту у селу Ламбуса или Св. Пантелејмона у селу Мирту. Манастир Св. Анастасије у селу Лапитос сада је луксузни хотелски комплекс, манастир Светог Пантелејмона се користи као депонија за гориво, а црква Христа Спаса у селу Хрисилиу у области Морфу сада служи као мртвачница.

"Призор је био шокантан. Тела која леже на светом олтару. Мени се дизала коса на глави док сам гледао ове призоре у хришћанској цркви", рекао је Хоцакоглу, наглашавајући потребу за обновом ових цркава.

Црква  Св. Ђорђа Ексориноса у Фамагусти сада је позориште, док је црква Св. Луке у селу Лапитос претворена у плесни студио.

Мало је сумње по питању ко је одговоран за ову бескрупулозну пљачку - окупациона власт Турске.

Првобитни одговори окупационог режима на позиве да се помогне обнова хришћанских светиња и других верских објеката били су "одлучно не", рекао је са жаљењем.

Одговарајући на питања рекао је и то да би се започело са обновом поред пристанка окупационог режима потребан је и споразум који би обезбедио одвијање овог пројекта у складу са одређеним начелима.

Стручњаци за византијску уметност потврдили су да оно што режим зове "добро одржаваним" црквама у ствари се односи на цркве претворене у музеје које служе индустрији туризма.

Када је говорио о важном питању кријумчарења верских уметнина из окупираних области, Хоцакоглу је рекао да постоје добро организоване акције турске војске одношења икона и фрески из цркава непроцењиве вредности које се даље пласирају на црна тржишта у иностранству.

Хоцакоглу је рекао да је један од проблема с којим су се истраживачи суочили недостатак валидне листе цркава, храмова, манастира, великих и малих, из времена пре турске инвазије. Био је потребан велики напор да се добију ове информације, да се оне верификују и евидентирају, објаснио је он додајући да су добијеном материјалу сада приложене фотографије окупираних цркава.

"Тренутно радимо на вишејезичној публикацији која је усмерена на ширу јавност,не само стручну, у којој се указује на спроведено истраживање, а кад то учинимо издаћемо публикацију у више томова у којој ће бити садржани фотграфски материјали и сви подаци које смо прикупили радећи на овом пројекту.", закључио је он.

http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?idvestra=3089

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

Писмo Архиепископа Кипра Г. Хризостома којим изражава подршку СПЦ и верном јој народу на Косову и Метохији

9. јул 2008 - 14:09

У складу са одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве број 988/зап.690 од 2. јула 2008. године објављујемо садржај писма Његовог Блаженства Архиепископа Кипра Г. Хризостома којим изражава подршку Српској Православној Цркви и верном јој народу поводом нелегалне и једнострано проглашене независности Косова и Метохије:

Архиепископ Кипра

Х Р И З О С Т О М

Блажењејшиј митрополите Београда и Патријарху целе Србије, нама веома љубљени и драги брате и саслужитељу, господине Павле, целивајући братски Ваше часно Блаженство у Господу, упућујемо Вам већма мили поздрав.

У рукама држимо писмо Вашег часног Блаженства од 10. априла, које говори о једностраном проглашењу независности Косова.

Наша Света Црква на Кипру, сматрајући Косово и Метохију неодвојивом територијом Србије, безрезервно осуђује горе поменути противзаконити чин и јавно потврђује, у свим правцима, право православних Срба који живе на Косову и Метохији.

Наша Црква апелује и на владу Кипарске републике не само да не призна, већ да и осуди отцепљење Косова од Републике Србије.

Молећи се Господу за здравље Вашег Блаженства, упућујемо братски целив

Дано у Светој Архиепископији Кипра,

22. маја 2008.

С многом љубављу у Господу,

Архиепископ Кипра Хризостом

http://www.spc.rs/sr/pismo_arhiepiskopa_kipra_g_hrizostoma_kojim_izrazava_podrsku_spc_i_vernom_joj_narodu_na_kosovu_i_met

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Alefshin

Као што знамо, хришћанска Црква на Кипру је апостолског порекла и историја Цркве на Кипру је неодвојива од политичке историје овог острва.

Наш познати историчар Цркве протојереј Радомир Поповић разликује 5 периода у историји ове Цркве:

1. период , од 45. до 1191., најстарије време и византијска епоха

2. период , од 1191. до 1571., под млетачком влашћу

3. период , од 1571. до 1878., епоха турског ропства

4. период , од 1878. до 1960., време енглеске управе на острву

5. период , од 1960 до данас, савремено доба живота Републике Кипра и Цркве

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

Συνεχίζεται η καταστροφή των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα

18/7/2008

Постављена слика

Συνεχίζεται η συστηματική καταστροφή των κατεχόμενων εκκλησιών στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Αυτό καταδεικνύουν νεότερα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, από το Διευθυντή του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Στυλιανό Περδίκη και τον Βυζαντινολόγο, Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου για παρουσίαση της εκδόσεως: «Τα θρησκευτικά Μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής».

http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp?id=3702

Наставља се систематско разарање окупираних цркава у делу Кипра који држе Турци. То показују новије чињенице, које су дате данас у јавност, од директора Музеја Светог Манастира Кику г. Стилиана Пердики и Византолога Харалампија Хоџакоглу, при посети новинара у вези с представљањем издања: “Религиозни споменици на делу Кипра држаном од Турака. Погледи и праксе једне настављајуће катастрофе”.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

Црква Кипра се спрема да уложи тужбу против Турске у Европском суду за људска права због рушења у трајању 522 цркве у окупираном делу острва. Познато је да се многе цркве користе као штале, стоваришта, кокошињце, ноћне клубове, библиотеке, културна центра, мртвачнице, џамије и војне логоре.

http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp?id=3975

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Светлана

КИПАРСКА ТУЖБА

Поглавар Православне Цркве Кипра, архиепископ Хризостом Други, саопштио је да је Црква подигла тужбу пред Европским судом за људска права против турске државе. Тужба символично носи датум 29. мај (дан пада Цариграда).

Црква тражи мере против Анкаре због нарушавања права и узурпације имовине. На северном, од Турака окупираном делу острва, разарају се светиње, а Грцима, са југа, не допушта се да посећују места из којих су избегли. Храмови и манастири на северу су у међувремену толико пропали да им прети рушење, а турске власти не одобравају поправке и обнову.

Архиепископ је незадовољан политиком кипарске владе према питању уједињења и ослобођења острва. Он, такође, сматра да и председник Деметрис Христофијас не води пожељну политику.

http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1014/tekst/kroz-hriscanski-svet/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Постављена слика

ПОГЛАВАР КИПАРСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПРВИ ПУТ ОД 1974. ГОДИНЕ ПОСЈЕТИО МАНАСТИР СВЕТОГ АПОСТОЛА АНДРЕЈА, КОЈИ СЕ НАЛАЗИ НА ТУРСКОМ ДИЈЕЛУ КИПРА

Објављено од стране Светигора на 22. март 2010.

НИКОЗИЈА, 22. марта - Поглавар Кипарске православне цркве, Архиепископ Хризостом Други, први пут од 1974. године посјетио је манастир светог Апостола Андреја, који се налази на турском дијелу острва.

Манастир Апостола Андреја, који се налази на полуострву Карпас, један је од древних светиња за православне вјернике грчког дијела Кипра.

Посјета Хризостома Другог има за циљ да привуче пажњу на тужно стање православних цркава и манастира које се налазе на турском дијелу острва.

Прије посјете, Архиепископ је упутио писмо премијер-министру Турске, Реџепу Тајипу Ердогану, у којем је молио да се дозволи рестаурација и обнова манастира Апостола Андреја, као и других објеката културног наслеђа, који се налазе под контролом турских власти.

Осим тога, Хризостом Други планира да од 16. до 19. априла посјети Турску и преда предсједнику Владе списак од 520 цркава, манастира и капела које су опљачкане или оскрнављене послије подјеле Кипра. Многе од њих треба хитно рестаурирати.

Сјеверни дио Кипра Турска је окупирала 1974. године. Од тада се острво дијели на два дијела. Инвазија је осуђена на међународном нивоу, међутим, проблем ни до данас није ријешен. 1. маја 2004. године Кипар је ушао у састав Европске Уније.

http://www.sedmitza.ru/news/1060305.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

ПРАВОСЛАВЉЕ КИПРА

Становници Кипра су пренеражени што се у последње време скрнаве гробови познатих јавних личности. То се никада није раније дешавало. Тело покојног председника Тасоса Пападопулоса извађено је из гроба, да би се од његове породице тражио откуп. Након тога оскрнављени су гробови тројице архиепископа кипарских, Софронија Трећег, Кирила Другог и Кирила Трећег. По свему судећи, један дошљак из Румуније тражио је у гробовима вредне предмете. Он је ухапшен. Архиепископ Хризостом Други захвалан је полицији на ефикасном разјашњењу најновијег случаја.

Архиепископ Хризостом је 11. марта оперисан и успешно се опоравио. Најавио је да ће од 16. до 20. априла посетити Фанар, и замолио васељенског патријарха Вартоломеја да посредује у Анкари како би се сусрео са турским премијером Ердоганом, да би издејствовао обнову манастира на северу Кипра.

После 35 година окупације севера острва од стране Турске, и оснивања у свету непризнате државе, архиепископу је омогућено да посети окупиране просторе, где је провео своје детињство. Обишао је два манастира, Св. апостола Варнаве, оснивача кипарске Цркве, и Св. апостола Андреја. Оба треба обновити, а пројекти о томе већ постоје. Окупационе власти нису ометале ову историјску посету. Првојерарх је рекао да је сигуран да ће се уједињење оба дела острва десити ускоро.

Црква Кипра разматрала је своје финансијско стање. Она, између осталог, поседује девет хотела у Пафосу, Лимасолу и Агиа Напа. Они су, према речима архиепископа, прошле године донели упола мање прихода. Да би се њихова конкурентска способност повећала, даваће се већи рабати гостима и агенцијама.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

КИПАРСКА ЦРКВА СЕ НАДА ДА ЋЕ СЕ ОБНОВИТИ МОНАШКИ ЖИВОТ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВАРНАВЕ

kipar_manastir-svetog-apostola-varnave.jpg?w=300&h=225

Објављено од стране Светигора на 24. јун 2010.

КИПАР, 23. јуна – У манастиру светог апостола Варнаве, који се налази на територији Сјеверног Кипра, окупираној Турцима, протекло је свечано богослужење на дан кад се прославља тај светитељ. Литургију је служио Митрополит Константије и Фамагусте Василије у саслужењу настојатеља манастира игумана Гаврила и у присуству око 600 богомољаца који су ту дошли специјално аутобусима, саопштава агенција Ромфеа.

Турске окупационе власти претвориле су манастир, поред којег се налази гроб апостола Варнаве, у музеј црквене умјетности. Архиепископ кипарски Хризостом саопштио је да му је стигао позив од лидера турских Кипрана, Дервиша Ероглу да се организује засједање Светог Синода Кипарске православне цркве у здању манастира апостола Варнаве. Одговорити на такав предлог данас није баш умјесно, међутим он говори о томе да преговори са турском страном активно теку како на државном тако и на црквеном нивоу.

Архиепископ је изразио наду да ће ова година бити последња да манастир дјелује као музеј и да ће се игуман Гаврило и монаси преселити у манастир и обновити монашки живот у њему.

Извор: Pravoslavie.RU

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Поп пјевачица отказала концерт у сјеверном Кипру

Популарна америчка поп пјевачица Џенифер Лопез је званично отказала концерт на европској територији која се налази под војном окупацијом, тврдећи да никада не би пристала да наступа да је била упозната са „важним околностима“ које окружују тамошњу напету политичку ситуацију.

Концерт је био заказан у сјеверном дијелу Кипра, области која се од 1974. налази под турском окупацијом и коју ни Уједињене Нације ни Европска Унија не признају као независну суверену државу.

Након што је објављена вијест о концерту заказаном за 24. јул, услиједиле су оштре реакције грчких и кипарских званичника.

У званичном саопштењу њеног менаџмента каже се да „Џенифер Лопез никада не би свјесно подржала било коју државу, институцију или режим који су повезани са било којим видом злоупотребе људских права“.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

КИПАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ДОНИЈЕЛА НОВИ УСТАВ

Постављена слика

Објављено од стране Светигора на 18. септембар 2010.

НИКОЗИЈА, 17. септембра – 13. септембра Свети синод Кипарске православне цркве засиједао је у присуству предсједника Димитриса Христофиаса и других водећих представника власти Републике Кипар да би се утврдио нови Устав Цркве, саопштава сајт „Оrthodoxie“.

Устав предвиђа значајне реформе које треба да одговоре потребама садашњице и отклоне недостатке претходног Устава. Осим тога он треба да истакне аутокефални карактер Кипарске цркве.

Аутокефални статус, који подразумијева да Помјесна Црква има потпуну канонску и административну независност и сама бира свог сопственог поглавара и епископа, Кипарска православна црква је добила на Трећем Васељенском (Ефеском) сабору још 431. године. Од тада Кипарском црквом управља архиепископ који не зависи ни од какве више духовне власти, мада његова Црква остаје у канонском јединству са другим помјесним православним Црквама.

Најважнији моменти новог Устава треба да обухвате:

1. Формирање тринаест нових архијерејских катедри. То ће омогућити Кипарској црвки да располаже потпуним Синодом, у чији састав улази седамнаест јарараха (архиепископ и шеснаест митрополита) . Кипарска црква се на тај начин више неће обраћати другим помјесним Црквама са молбом да делегира своје јерархе ради учешћа у Синоду или на Сабору, који треба да ријеши унутрашње проблеме црквеног живота Кипра.

2. Успостављање три викарне епископске катедре.

3. Измјена начина и избора архиепископа и митропилита. Одсада народ може кандидовати било којег клирика, који одговара захтјевима предвиђеним за будућег архијереја, а Синод путем тајног гласања од три кандидата изабраће онога који добије највећи број гласова.

4. Привремена предаја четири парохије, које се налазе у приграђу Никозије, у састав Киренијске митрополије (на територији коју је окупирала Турска) да би митрополит могао реализовати своје архијерејско служење у пракси и духовно кријепити паству која се тамо налази.

5. Формирање црквеног суда и давање права окривљеном на адвоката.

6. Брак: нови Устав признаје државну институцију брака и допушта максимално дозвољену разлику у старости између будућих супружника од 25 година. Као и прије Црква не признаје држави поништавање брака који је као Тајна склопљен у Цркви.

7. Устав је утврдио стварање јединствене касе за архиепископије, митрополије, цркве и ставропигијалне манастире, из које ће се исплаћивати парохијски свештеници без обзира у којој епархији служе.

Извор: Sedmitza.RU

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

КИПАРСКОЈ ЦРКВИ ЋЕ БИТИ ВРАЋЕНЕ СВЕТИЊЕ КОЈЕ СУ ПОКРАДЕНЕ ИЗ ХРАМОВА НА ОКУПИРАНОЈ ТЕРИТОРИЈИ

Постављена слика

Објављено од стране Светигора на 2. октобар 2010.

МОСКВА, 30. септембра – Суд града Минхена (Њемачка) донио је рјешење о предаји Кипарској православној цркви драгоцјености , које су пронађене у дому турског грађанина Ајдина Дикмена у току заједничке истраге Интерпола и њемачке полиције. Пронађене су фреске скинуте са православних храмова који се налазе на окупираној територији Кипра: фрагмент мозаика из шестог вијека из цркве Пресвете Богородице у Канакарији, фрагменти фресака деветог вијека из цркве свете Соломоније, затим фрагменти фресака из 14. и 15. вијека.

Дикмен је дужан да према судској одредби плати 60 хиљада евра Кипарској цркви.

Према мишљењу Кипрана та одлука је важна не само због повратка поменутих светиња, него и због откривања пута за повратак Цркви других фресака, мозаика, икона и црквених утвара које су Турци извезли на Запад из опљачканих православних храмова Сјеверног Кипра.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Оливера

Обраћање Архиепископа кипарског Хрисостома Патријарху српском

Постављена слика

11. октобар 2010.

Свјатјејши Митрополите београдски и Патријарху целе Србије, возљубљени нам и велеуважени брате и саслужитељу, господине Иринеје, Вашу поштовану Светост братски у Господу поздрављајући, најрадосније вам се обраћамо.

Најдубље ганути, вратили смо се успешно, благодаћу Божијом, на наше вољено Острво, са наше посете Србији, где смо имали изузетну радост да учествујемо у званичном Чину устоличења Ваше возљубљене нам Светости, као наследника вечног спомена претходника Ваше Светости блаженопочившег Митрополита београдског и Патријарха српског Павла.

Преиспуњени пријатним успоменама, изражавамо из дубине срца, опет и много пута, наше поздраве и жеље са честиткама поводом овог Богоугодног догађаја. Упућујемо још нашу најсрдачнију личну захвалност, као и наше пратње, Вашој уваженој Светости, на изузетно топлом дочеку и још више аврамовском гостољубљу, на које смо наишли.

Нека је благословено и препрослављено Име Небескога Архипастира Цркве, што је сестринској Цркви Српској подарио, у лику Ваше Светости, њеног новог, по свему достојног, Предстојатеља обдареног многим врлинама и благодатним даровима, ношеног свештеном ревношћу, како би могао успешно крманити и сигурно водити ведром пристаништу поверено му духовно добро.

Молећи се из дубине душе за дуготрајни наставак благоугодне и Богоугодне Првојерархије Ваше возљубљене нам Светости, на добро сестринске Цркве Српске, али и Православне Цркве у целости.

Целивајући, стога, изнова Вашу светост целивом светим остајемо,

Ваше уважене Светости

у Господу љубљени брат

Архиепископ Кипарски Х Р И С О С Т О М

У Свештеној

Архиепископији Кипарској,

07. октобра 2010. године

превео и доставио:

Гајо Гајић, протојереј

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...