Jump to content

Препоручена порука

http://pescanik.net/2012/08/hvala/

Ukoliko vas obrazovanje čini bespomoćnim, treba ga saseći u korenu.

 
Poštovani ministre Obradoviću,

Vaš ponovni izbor na ministarsku funkciju ću shvatiti kao nagradu za Vaš dosadašnji rad, a ta nagrada ne bi ni postojala da nije nas, vernih učesnika u procesu kojim Vi predsedavate, procesu obrazovanja.

Smatram da bi bilo nedolično kad ne biste dobili ni hvala od Vaših studenata i učenika.

Ovo je moj način da Vam kažem hvala.

Kao prvo, hvala Vam za ovakvo stanje u osnovnim i srednjim školama:

Krajem januara učenik sedmog razreda Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi” u Požarevcu za vreme školskog odmora silovao je druga iz klupe. Kažnjen je četvorkom iz vladanja i premeštanjem u drugo odeljenje.

U isto vreme učenik sedmog razreda Osnovne škole “Jožef Atila” u Novom Sadu drugaricu iz razreda držao je za noge da visi preko ograde prvog sprata. Incident je prijavio njen otac, a dečak je tvrdio da je “sve bilo šala”.

Krajem januara i početkom februara u Prokuplju u jednoj školi učenik je učeniku slomio vilicu usred učionice, a u drugoj vršnjaci su dečaka skinuli golog, umazali ga izmetom i zaključali u toalet.

Majka desetogodišnjeg učenika Osnovne škole “Milica Pavlović” iz Čačka u februaru je najavila da će tužiti školu jer su vršnjaci “ozbiljno povredili kičmu njenog sina, koji već četiri godine trpi nasilje, a to niko ne sprečava”.

Četrnaestogodišnji A. T. iz Novog Pazara prošlog decembra je izbo svog vršnjaka u blizini osnovne škole koju su obojica pohađala. Mesec dana ranije pukom srećom niko nije stradao kada je srednjoškolac iz Paraćina pucao u učionici. Na isti način pred drugovima se “dokazivao” krajem 2010. i jedan učenik šestog razreda u Valjevu. Nešto kasnije se ispostavilo da ovaj 12-godišnjak već ima dosije u policiji.

Pretprošle godine osnovac iz Novog Pazara umro je od rana koje mu je nožem naneo vršnjak.[1]

Hvala Vam u ime Alekse Jankovića, „imao je 14 godina, bio je odličan đak. Svakog dana je trpeo maltretiranje vršnjaka u školi i niko mu nije pomogao“. Prošlo je više od godinu dana od njegovog samoubistva.[2] Hvala Vam na tome što se „krvnici“ koji su osuđeni zbog toga što su eventualno izazvali smrt mladog Alekse i dalje bave obrazovanjem nekog drugog Alekse.

Hvala Vam za ovakve natpise na školama:

 

strlerdi.jpg

 

 

Hvala Vam i na tome što za dve hiljade dinara Vaša deca mogu da upišu srednje škole koje god žele:[3]

 

Hvala.jpg

 

Hvala Vam i na tome što i dalje niste doneli Zakon o obrazovanju odraslih:

Obrazovanje odraslih jedan je od prioriteta obrazovnih reformi u Srbiji, uslov za sve značajnije zadatke u oblasti ekonomije, zapošljavanja, dalju demokratizaciju, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović i najavio da je u toku izrada nacrta zakona o obrazovanju odraslih. (RTS, 14.11.2009)

Hvala Vam i na tome što ste dobro poimali poentu PISA testiranja.

Jer poenta PISA testiranja i jeste da NE vidimo gde se naš obrazovni sistem nalazi u odnosu na obrazovne sisteme drugih zemalja.

Hvala Vam na priredbama predškolaca (imaju šest godina ako niste znali) na kojima nastupaju Bora Đorđević i Vitez. Hvala Vam u ime dece na primerenim izjavama: „Što bi rekao naš narod, došlo mi je iz g…. u glavu i shvatio sam da trebam da prepevam ‘Amsterdam’ na jezik budućnosti, a to je ruski“, objašnjavao je začuđenoj publici Bora Đorđević. „Ko nam je dao kredit? Rusi! Ko nam je dao lovu ? Rusi! Ko nam prodaje gas, doduše skupo? Rusi!“[4]

Hvala Vam na predlogu da studenti sa privatnih fakulteta mogu da stanuju u studentskim domovima. Mislim da je jednakost neophodna po ovom pitanju jer je sasvim logično i jasno da ste pre toga izjednačili kvalitet studiranja na privatnim i na državnim fakultetima.

Hvala Vam na anualnoj svečanosti studentskih protesta koji imaju za cilj donošenje dekreta da budžet bude 48 ESPB. Ukoliko Vam neko svake godine saopšti istu stvar, molim Vas, shvatite da će je govoriti sve dok je ne usvojite zauvek.

Hvala Vam što ste studirali besplatno. Hvala Vam što ću ja studirati besplatno. Hvala Vam što 95 posto budžeta za obrazovanje ide na plate profesora koji nikad nisu napuštali svoju katedru da vide da li ta njihova predavanja uopšte imaju korist.

Hvala Vam što profesori u Srbiji misle da njihovo gradivo ima praktičnu primenu bilo gde u svetu.

Hvala Vam što idete linijom manjeg otpora i hvala Vam što akademski radnici u ovoj državi idu linijom manjeg otpora.

Hvala Vam na tome što svakog meseca čujem da je neko iz mog okruženja izvršio samoubistvo, a ja se kao budući psiholog bavim učenjem pet stotina samopobijajućih eksperimenata. Hvala Vam što ovakvim kvalitetom obrazovanja stvarate jak sistem podrške budućim mrtvacima u mom okruženju. Hvala Vam što je moja struka danas pasivna u svakoj pobuni protiv sistema jer ste ih navikli da uče i da gaze mrtve. Njihovo vreme, po Vašem mišljenju, očigledno još nije došlo.

Hvala Vam na tome što rukovodite procesom sekularizacije države i to tako što dozvoljavate predavanje veronauke na onaj način na koji se ono trenutno sprovodi. Hvala Vam što sam prisustvovao časovima veronauke u kojima se pre pitanja „Ko nije tu?“ recitovao „Oče naš“ i niko iz mog bivšeg odeljenja nije video problem u tome. Jer nijedno drvo nije starije od Mojsija. Hvala Vam i na tome što se na časovima sociologije zdušno podržavala smrtna kazna od strane istih onih koji su naizust recitovali „Oče naš“.

Hvala Vam što organizujete prijem za mlade matematičare kojima ranije niste hteli ni putovanje da platite. Hvala Vam što mislite da oni žele da se vrate u Srbiju.

Hvala Vam što mislite da iko želi da živi u Megatrend državi.

Hvala Vam što devojčica stara deset godina (treći razred Vaše osnovne škole) u udarnom terminu na najgledanijoj komercijalnoj televiziji peva sledeći tekst: Dotakla sam dno, Nije me niko odavno, častio pićem, skidao pogledom…[5]

Hvala Vam na autizmu jer onoliko koliko je autistična vlast u odnosu prema svojim građanima jeste autistično i akademsko društvo u odnosu prema svojim naslednicima. Građani su svoje nezadovoljstvo iskazali na izborima.

Na koji način studenti da izraze svoje nezadovoljstvo akademskim društvom? U ovoj državi se sve u svemu ne isplati ići u školu. Ukoliko vas obrazovanje čini bespomoćnim, treba ga saseći u korenu.

Hvala Vam na tome što se moje predispitne obaveze svode na izrabljivanje u svrhu nečijeg doktorata. Moji ispiti su zasnovani na obrazovnom sistemu koji primorava na prepisivanje i „fušarisanje“. Hvala Vam na tome što fakultet u Srbiji ne mogu da završim bez prepisivanja. Probao sam. Pao sam. Hvala Vam i na tome što profesori sve vreme znaju za prepisivanje i ništa ne preduzimaju povodom toga misleći pritom da je problem u meni a ne u njima.

Hvala Vam što me učite da budem lažov.

Hvala Vam na stanju u kome se nalazi studiranje u Srbiji danas. Hvala Vam što deca imaju izgrađeno kritičko mišljenje a i žive sa roditeljima do četrdesete.

Hvala Vam na tome što se studijski program ne menja u skladu sa vremenom u kome živimo nego u skladu sa time kad će profesor da umre.

Hvala Vam na tome što su omladinske organizacije de facto firme. Hvala Vam i na pesnicama koje sam dobio od rukovodilaca firmi. Hvala Vam što studentske organizacije trguju ogrevom i zarađuju na studentima umesto da učine nešto za njih. Hvala Vam i što ste mi dozvolili da mislim da su studentske organizacije nezavisne, a još se u junu znalo ko će u oktobru ove godine (kao simpatizer SPS-a) biti izabran za novog studenta prorektora Beogradskog Univerziteta.

Hvala Vam što se sposobnost u Srbiji vrednuje.

Ovo je država u kojoj je Srpska pravoslavna crkva institucija od ogromnog poverenja, dok je s druge strane ovo država u kojoj maloletna deca nose table na pola iskorišćenih pilula za kontarcepciju u torbama. Proverite.

Takođe bih hteo da Vas obavestim da Vaši studenti diluju marihuanu da bi isplatili Vaše obrazovne namete. Proverite.

I na kraju, hvala Vam što živite u konstantnom strahu da ostavite državu na brigu mladim ljudima. To kazuje koliko i sami verujete u proces kojim rukovodite.

A ko misli da situacija nije na izmaku kontrole, laže sebe ili ne želi da prihvati istinu. Izađite na ulicu. Ovo nije trabunjanje depresivne osobe. Ovo je život. Ovo je Srbija 21. veka. Ovo je naše breme. Ovo je delić nenašminkane istine. Nemamo ključ ali brava sve više rđa.

Ministre, Vi ne živite u paralelnom univerzumu, Vaše reči imaju težinu, Vaše odluke imaju primenu.

Prihvatanje civilizacije kakva jeste praktično znači prihvatanje propasti. Vi ste mrtvi.[6]

I da, hvala Vam na mrtvima.

 
Peščanik.net, 03.08.2012.

 

———–    

 1. Novi Magazin, Anatomija slučaja Alekse Jankovića, 28.06.2012. ↑
 2. Politika, Škola kriva za smrt đaka Alekse Jankovića, 23.07.2012. ↑
 3. Nadlanu.com, Testovi za malu maturu prodavani na ulici za 1000 din, 21.06.2012. ↑
 4. RTS, Skandal na predškolskoj priredbi, 16.06.2012. ↑
 5.  ↑
 6. Džordž Orvel.
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • Одговори 254
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

http://pescanik.net/2012/08/hvala/ Ukoliko vas obrazovanje čini bespomoćnim, treba ga saseći u korenu.   Poštovani ministre Obradoviću, Vaš ponovni izbor na ministarsku funkciju ću shvatiti kao nag

Можда у тексту има мало претеривања (што је Р.Жискар уочио), а и сајт на којем је текст објављен има своју политичку предисторију, али опет тема убада у срце проблема. Ако се сећате оне епизоде из "На

Па види, ако желиш да било шта промениш мораш да урадиш нешто ново и необично чиме онда аутоматски себе доводиш на пенал свима осталима који не раде како треба и којима је у интересу да се ништа не ме

Шта рећи, а не заплакати? Колико само сурове истине, а колико тога још није речено. 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Као да је министар крив за све лоше у просвети...

 

Текст пун незадовољства и очајања.

 

Tako je sročen da bolje zvuči, malo pesnički :)  Mislim, valjda niko nije toliko nenormalan da krivi za sve stvari koje traju već decenijama nekog Obradovića ili Miku ili Žiku, ko da je jedan čovek doveo do svega ovog...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Hvala Vam na tome što fakultet u Srbiji ne mogu da završim bez prepisivanja. Probao sam. Pao sam.

 

Жив је Гебелс, умро није, док је Пешчаника ...лалалала...(мрско ми је да смишљам риму али схватате шта хоћу да кажем).

Дакле, пробао је да положи испит без преписивања.

За сваку похвалу.

Па није успео.

Дешава се.

И сад је немогуће положити испит у Србији без преписивања? Е, ту почиње масна лаж. Моја школска, машински инжењер (или инжењерица, по новосрпском), никада у животу није преписивала и варала на било који други начин на испитима. Молим без упадица са сексуалним конотацијама.

Дакле, писац текста (под условом да тај постоји, мада "будући психолог", то већ непријатно мирише на једну познату личност) је, у основи, ленчуга и лезилебовић који је нашао оправдање за своју неспособност да заврши факултет. И наравно, сад је свако крив осим њега самог. Из такве чињенице извлачим закључак да је ова збирка речи направљена са само једним циљем, а то су два циља: ред, рад и дисциплина....а, не, то је из друге приче...

Циљ текста је очигледно да представи ствари онаквима какве нису, да од комарца направи магарца како би;

а) добио мало више милостиње од које живи

б) истакао се као "ултрадемократа" у очима својих господара

ц) задовољио своју глад за пажњом

д) оправдао свој мизерни живот вечног пљувача и завидника

е) сакрио чињеницу да се дрогира тј. да пушта плин у шољу са млеком а онда то попије...

(не заокружуј ништа, није ово квиз)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Можда у тексту има мало претеривања (што је Р.Жискар уочио), а и сајт на којем је текст објављен има своју политичку предисторију, али опет тема убада у срце проблема. Ако се сећате оне епизоде из "Надреалиста" кад Џемалудин Перајић зарања на дно језера и тамо проналази пензионере, па их пита да ли је ово дно, а они кажу - није, испод нас су рудари и просветни радници:

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

S obzirom da je u pitanju moj kolega, mogu reći da to što je napisao za naš fakultet i naš smer poptuno važi. Pogotovo što se tiče prepisivanja. Kad sam bila demonstrator na jendom predmetu koji uopšte nije bio nenaučiv, na kolokvijumu sam morala da uyimam telefone, knjige i puškice, da razmeštam ljude; toliko su prepisivali da je bilo mučno i meni, koja nikad nisam trenirala strogoću... Realno, kakv ćeš ti biti psiholog, i čovek, pošto psiholozi nisu ljudi, kad si ceo fakultet resavio? Međutim, od prve godine je bolonjskim generacijama utuvljivano u glavu da prosek mora da bude što viši, pa otud i te zezancije, i pisanje seminarskih po narudžbi. Obrazuje se i vaspitava gomila "stručnjaka" sa ekstremno permisivnim superegom, tj. budućih psihopata...

 

Ukoliko vas obrazovanje čini bespomoćnim, treba ga saseći u korenu.

 

Ovo je apsolutna istina. Jer obrazovanje nije samo utuvlljavanje činjenica u glavu, nego i oblikovanje pogleda na svet, delovanja i ličnosti. Zato je loš obrazovni sistem zaista poguban...

 • Волим 1
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Nego koga da ja krivim?

Као да је министар крив за све лоше у просвети...

 

Текст пун незадовољства и очајања.

 

Taj ministar je bio to isto i u prosloj vladi. Taj ministar je na spisku Megatrenda gde dobija platu od nekoliko hiljada evra,

Taj ministar opstaje i ostaje jer cini usluge tom Megatrendu,tog ministra skolstvo u Srbiji zanima jos manje od lansjkog snega.

Nego koga da ja krivim? Svakako da on nije jedini krivac jer skolstvo u Srbiji ne lici ninasta jos iz vremena MIlosevica, a on

tada nije bio ministar. Za lose skolstvo,korpupciju krivi su u prvoj liniji roditelji koji daju lovu i Kurti i Murti, pa idu i na sudove

da bi dokazali da su njihova deca pametna, a da ih nastavnici mrze.

 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Највећи проблем са школством данас је тај што би сви хтели да заврше факултет а нико нема благу представу шта би волео да ради у животу. Кад на то додамо понекад болесне амбиције извора прихода, ака. родитеља, ето невоље.

И после таксира са факултетом. И треба да таксира, кад је уписивао археологију због Мице из четвртог три а не зато што га интересује, зато што воли и зато што је тако у могућности.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Највећи проблем са школством данас је тај што би сви хтели да заврше факултет а нико нема благу представу шта би волео да ради у животу. Кад на то додамо понекад болесне амбиције извора прихода, ака. родитеља, ето невоље.

И после таксира са факултетом. И треба да таксира, кад је уписивао археологију због Мице из четвртог три а не зато што га интересује, зато што воли и зато што је тако у могућности.

 

Vidi, ako neko zaista zavrsi tu arheologiju, znaci da mu nista nije palo s neba nego je iz ovih ili onh razloga

bas to zeleo da studira. Ja cak i pozdravljam svakoga ko zeli da studira to sto ga zanima ( pa neka je i slikarstvo, primenjena umetnost,

muzika, teologija, klasicna filologija, rezija, , ali i etnologija i arheologija). Rade i reziseri kao taksisti.

 

Mene ubijaju u pojam oni koji idu na Megatrend da bi dobili diplomu bizMismena.

Inace, ko se odluci za ove "umetnickie" studije taj zna da ce morati da taksira ili da lepi plocice.

 

Pa to je oduvek bilo tako. Osim toga, sta i ako je neko genije pa zavrsi ETF? Ide oma u Jameriku? Pa zar je to

uspeh za srpsku dzavu.

 

Zaboravih filozofiju, a filozofiju zavrsava jedva i 5% od broja upisanih.

 

I ja sa svojih 18 godina nisam razmisljala sta ce biti sa mnom kada zavrsim fakultet i u koju cu partiju da idem da

bih se zaposlila ( Doduse u moje vreme, bila samo jedna:)))

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Vidi, ako neko zaista zavrsi tu arheologiju, znaci da mu nista nije palo s neba nego je iz ovih ili onh razloga bas to zeleo da studira.

Управо то и причам.

За овакав факултет требају ти предуслови. Предуслови су да имаш од чега да живиш а да то није археологија. Дакле, или богати родитељи или баба у Америци. Даље, треба да волиш то што учиш али је проблем што студенти уче за оцену а не за то да науче нешто.

 

И да додам још нешто на уводни текст, ако аутор (или група аутора) имају сазнања да се поједини студенти баве производњом и пуштањем у промет опојних супстанци, треба то одмах да пријаве полицији, у супротном, по закону, сносе одговорност.

Међутим, знајући да у Србији можеш преко новина свакоме да кажеш све и о свакоме да исписујеш километре лажи и клевета а да се затим сакријеш иза "слободе штампе", онда и не чуди оваква "храброст". 

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
 • Креирај ново...