Jump to content
Владан

Сјећање на жртве "Олује"

Recommended Posts

kolona.jpg

Навршава се 16 година од напада на подручје бивше Републике Српске Крајине у Хрватској и 13 општина у БиХ у којем су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2.650 и протерале око 340.000 Срба. Хашки трибунал пресудио, у априлу ове године, да је "Олуја" била удружени злочиначки подухват са циљем протеривања Срба из Книнске крајине.

У војној операцији "Олуја" која је почела на данашњи дан пре 16 година, на подручју Републике Српске Крајине у Хрватској, убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протерано око 220.000.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре "Олује" живело више од 90 одсто Срба. За само неколико дана, сломљен је отпор Српске војске Крајине, која је бројала око 30.000 војника.

Oluja--527.jpg

Народ Републике Српске Крајине, више од 200.000 људи, натеран је на повлачење у правцу Србије и Републике Српске, при чему су избегличке колоне биле под дејством хрватске артиљерије и војног ваздухопловства.

Они који су остали, а реч је о цивилима, углавном старијим и немоћним особама, били су изложени терору и после формалног завршетка операције "Олуја" 7. августа.

Тадашњи командант цивилне полиције мировних снага УН за подручје Книна, генерал Алан Горан, на крају своје мисије написао је у извештају да је полиција УН на том подручју, након доласка хрватских снага, пронашла 128 убијених српских цивила и 73 одсто уништених кућа.

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", у акцији хрватске војске је убијено или нестало 1.960 Срба, од чега 1.205 цивила, а међу њима 522 жене и 12 деце. Хрватски хелсиншки одбор саопштио да је у току операције "Олуја" убијено 677 цивила.

Правда достижна?

Gotovina-Cermak-Markac-527.jpg

Хашки трибунал, у априлу ове године, осудио је генерала Анту Готовину на 24, а Младена Маркача на 18 година затвора, док је генерал Иван Чермак ослобођен кривице.

У пресуди Анти Готовини утврђено је да је операција "Олуја" била удружени злочиначки подухват на челу с председником Фрањом Туђманом, ради протеривања српског становништва из Книнске крајине.

Хашки трибунал је 26. јула 2001. године подигао оптужницу против пензионисаног хрватског генерала Анте Готовине који је био командант операције.

Анте Готовина, Иван Чермак и Младен Маркач

Готовина је од тада био у бекству, а ухапшен је у Шпанији 7. децембра 2005. године, када је и изручен Хашком трибуналу.

У марту 2004. године, Трибунал у Хагу подигао је оптужнице против хрватских генерала Ивана Чермака и Младена Маркача који се терете по личној и командној одговорности за убиства, злочине против човечности, прогон, депортације и кршења закона и обичаја ратовања током и после операције "Олуја", након чега су они добровољно отишли у Хаг.

У мају 2007. године, бивши амерички амбасадор у Загребу Питер Галбрајт рекао је да верује да су хрватске власти биле умешане у злочине.

"Нико не може порећи да су се злочини након 'Олује' догодили, укључујући и кораке чији је циљ био спречавање повратка Срба", рекао је Галбрајт.

Тужилаштво Хашког трибунала одустало је од подизања оптужница против генерала Петра Стипетића који је командовао војним акцијама у склопу операције "Олуја", и Мирка Норца који су саслушани у статусу осумњичених.

Норац је у Хрватској раније осуђен на 12 година затвора због ликвидације најмање 50 српских цивила на подручју Госпића и Карлобага 1991. године, а у мају 2009. године осуђен је на седам година затвора за ратне злочине над цивилима у војној акцији "Медачки џеп".

"Брионски транскрипти"

Gotovina-Tudjman-527.jpg

Такозвани "брионски транскрипти" са састанка хрватског председника Туђмана са војним и државним руководством, уочи "Олује", откривају детаље плана оружаног напада на подручје Крајине. Остала је упечатљива Туђманова реченица "да Србе треба ударити тако снажно да нестану".

Веродостојност транскрипта је потврђена, а на основу њих, Хашко тужилаштво је у проширеној оптужници против хрватских генерала Чермака и Маркача, оптужило "бројне именоване и неименоване, војне и државне дужноснике" за кривично дело злочиначког удруживања с циљем "присилног и трајног елиминисања српског становништва из региона Крајина".

Концепт решења такозваног "српског питања" у Хрватској, Фрањо Туђман давно је описао у својој књизи Беспућа повијесне збиљности, у којој објашњава да "насилне, па и геноцидне промене, доводе до етничке хомогенизације појединих народа, до већег склада националног састава пучанства и државних граница појединих земаља, па то може имати позитивне учинке на кретања у будућности, у смислу смањивања разлога за нова насиља и повод за нове сукобе и међународне потресе".

Туђман је прогон Срба након "Олује" којим је, према његовом мишљењу, завршено етничко чишћење простора бивше Републике Српске Крајине, описао у говору на отварању Ратне школе "Бан Јосип Јелачић" у Загребу 14. децембра 1998. године: "Српско смо питање, дакле решили, неће више бити 12 посто Срба или 9 посто Југославена, као што их је било. А хоће ли их бити три или пет посто, то не значи угрожавање хрватске државе", рекао је тада Туђман.

Дан када је почела операција "Олуја" Хрватска обележава као државни празник, док исти датум Срби посвећују сећању на своје страдале сународнике.

Хрватска је крајем јуна 1998. године усвојила План за повратак избеглица и прихватила принципе на којима је инсистирала међународна зајендица, посебно УНХЦР.

ртс

Share this post


Link to post
Share on other sites

Парастос жртвама "Олује" служи патријарх Иринеј

patrijarh-irinej-sabor_500x250.jpg

БЕОГРАД, БАЊАЛУКА - Патријарх српски Иринеј служиће данас у београдској цркви Светог Марка парастос жртвама хрватске војне операције "Олуја", спроведене августа 1995. године против српског становништва у Хрватској.

Парастосу ће присуствовати председник Србије Борис Тадић, потпредседник владе задужен за проблеме избеглица Јова Кркобабић и други државни званичници.

Представници Владе Србије, избегличких удружења и удружења несталих и убијених Срба у Хрватској потом ће положити цвеће на спомен плочу недалеко од храма у ташмајданском парку и одати пошту свим жртвама ратова од 1991. до 2000. године.

Представници више од 100 избегличких и завичајних удружења Срба из Хрватске најавили су да ће у амбасади Хрватске предати отворена писма за председницу Владе Хрватске Јадранку Косор и потпредседника владе из редова српске заједнице Слободана Узелца.

Они између осталог, од Владе Хрватске траже, да пре уласка земље у ЕУ, Србима врати станове, куће, викендице, пољопривредно, грађевинско и шумско земљиште, исплати заостале пензије, динарску и девизну штедњу.

Годишњица страдања Срба у операцији "Олуја" и у њеном наставку, акцији "Маестрал", када је извршена агресија хрватских снага на 13 општина БиХ, биће обележена низом манифестација у Републици Српској које трају од 3. до 7. августа.

Паљењем свећа испред храма Христа Спаситеља у Бања Луци синоћ је одата пошта свим жртвама, након чега су се окупљенима обратили званичници РС.

"У агресији Хрватске војске на РСК почињено је највеће етничко чишћење у Европи након Другог светског рата у периоду од 4. до 7. августа 1995. године", рекао је, обраћајући се окупљенима у Бања Луци, помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту РС Душко Милуновић.

"Оно што нису извршили Павелићеви злочинци у времену фашизма довршили су њихови следбеници потомци под вођством Туђмана у центру Европе и до краја провели политику из времена НДХ, којом је планирано да се трећина Срба убије, трећина протера и трећина покрсти", истакао је Милуновић.

Он је подсетио да је Тужилаштво Хашког трибунала након дугогодишње истраге подигло оптужницу против хрватских генерала који су учествовали у операцији "Олуја" и 14. априла ове године донело осуђују пресуду.

"Овом пресудом правда није задовољена. Правда ће бити задовољена када сви налогодавци и крајњи извршиоци злочина буду процесуирани, а опљачкана и потом уништена српска имовина буде враћена и обновљена", нагласио је Милуновић.

Милуновић је закључио да је РС брањена и сачувана бројним жртвама војника Републике Српске и војника из РСК.

У храму Свете Тројице 4. августа, на дан када је почела операција "Олуја" биће служен парастос свим жртвама, а потом ће на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" бити положено цвеће на спомен-обележја палим српским борцима и цивилима током последњег рата.

У Академији наука и уметности РС у Бања Луци, у организацији тамношњег огранка "Веритаса", 5. августа ће бити одржан округли сто на тему: "Злочин и казна поводом ратова на простору бивше СФРЈ".

У Новом Граду, у Сводни, где је колону избеглица бомбардовало хрватско ратно ваздухопловство, 6. августа ће бити одржан парастос.

На Јањилама код Петровца, 7. августа биће откривен метални крст као знак сећања на Србе који су у егзодусу из Републике Српске Крајине страдали на петровачкој цести.

У операцији "Олуја" која је почела у зору 4. августа 1995. хрватске снаге, у садејству с муслиманским снагама Босне и Херцеговине, побиле укупно 2.650 и у егзодус натерале 340.000 људи.

У "Олуји" је с простора Српске Крајине нестало близу 2.000 Срба и протерано око 220.000, а у акцији "Маестрал" која је била њен продужетак, убијено је 655 и изгнано око 125.000 Срба с подручја 13 општина БиХ.

Према подацима "Веритаса" још се трага за 1.011 несталих Срба, међу којима је 660 цивила од којих 337 жена.

Операција "Олуја" која је довела до пада РСК, према пресуди коју је Хашки трибунал изрекао хрватским генералима 15. јула ове године, била је "удружени злочиначки подухват", с тадашњим председником Хрватске Фрањом Туђманом на челу, чији је "циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва и насељавање тог подручја Хрватима".

Хашки трибунал је првостепеном пресудом хрватског генерала Анту Готовину, који је командовао операцијом "Олуја, осудио на 24 године, а команданта специјалне полиције Младена Маркача на 18 година затвора.

РТВ

Share this post


Link to post
Share on other sites

СРБИ ПРЕДАЛИ ПИСМО ЗА КОСОРОВУ

Предсједник Коалиције избјегличких удружења Срба из Хрватске Миодраг Линта оцијенио је као више него циничне наводе одбране хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача да Срби из Хрватске нису побјегли због акције "Олуја" већ због тешке економске ситуације.

000539.jpg

- Чињенице говоре да је један од циљева хрватска акције Олуја било етничко чишћење Срба, с обзиром на то да их је протјерано више од 220.000, а убијено и нестало 1.920 - рекао је Линта новинарима испред Амбасаде Хрватске након што је предао отворено писмо за хрватску премијерку Јадранку Косор.

Он је напоменуо, да је у тој акцији опљачкана скоро сва покретна имовина Срба, да је срушено и спаљено 45.000 стамбених, пољопривредних и других објеката, да је срушен већи дио објеката јавне комуналне инфраструктуре.

Уништене су, навео је Линта, школе и обданишта, као и велики дио културно-историјских споменика Срба, гробови и музеји.

- Заиста је јасно да је та изјава одбране хрватских генерала више него цинична - сматра Линта.

РТРС

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrtve u tom ratu -bas se sjetih da sam u austrijskom nekom tw programu  cula da wranicki  taj tada politicar uz kratki film koji pokazan kako se bombarduje taj narod na putu  bjezanja,dok je poceo da prica istovremeno su prekinuli jednostavno mislim daje pola rijeci neka  neizgoverena ostala koliko se sjecam-da cesto i svake godine se  tuzno osjecam  i bezbroj pitanja imam koje nikada niko nece na zemlji odgovoriti    -po tom kratkom filmicu  na zapadu dal su znali  dal nisu - juce hrvatske neke pisu sada kako su preko sto pedeset hiljada srbi u vukovaru protjerali -mnogo pobijenih hiljadama-dal narod sav naopako zivi dali se ista moze  ljudskim bicima vjerovati vise  ili su svi pakosni da se vesele zlu koji su pocinili jedni drugima-kako uvijeka mir boziji svima neduznim zrtvama 

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/markac-srbe-oterao-jadan-zivot-109298.php                                                               sada ovaj  laze pa prestize sve -polako   nekako zamislite sada neko u tom bjezanju izgubio nekoga i ovo procita sta javno  se izjavljuje -ima taj neko dugme  da pritisne da sva zemlja se ponisti i sve na njoj-dali bi to uradio taj neko-nepitam sada samo zbog ovoga vec uopste  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам да ли је неко био на парастосу који је данас служен у цркви Светог Марка, али ту сам видио све наше слабости као народа, државе, цркве. Парастос је служио владика Атанасије, зашто не Патријарх питам се, иако је тако најављено. Или зашто се не нађе још неко од епископа (макар они из сусједних епархија, да не помињем оне из удаљених) који знају да превале и по 300км да дођу када се дочекује Новак, или када му се додјељује орден или кад долазе Медведев и Путин, а дан који треба да памтимо и сјећамо се као Јевреји Израела у ропству вавилонском их уопште не интересује, те није ни чудо, кад су такви епископи да је такав и народ. Озвучење у цркви катастрофално (очито да старјешина и братство нису одговорили задатку организације овог за нас веома важног догађаја), поред велике граје (људи око мене причају као да су на пијаци, у устима већине су жваке, звоне телефони) ништа се није чуло осим хора. Од бесједе владике Атанасија се чуло ...браћо...сабрали...страдање...свјатијејши....., да сам сам морао кући да слажем ријечи и да видим шта је хтио да каже. У центру Образовци који прилазе и љубе свог лидера, ваљда је то по светосавском србском духу да дајемо једни другима цјелив док владика говори, и тако још више допринесемо несношљивој граји. А онда видиш лица вриједна дивљења, али и сажаљења, бакице и декице који скоро па плачу, измучени, јадни, по облачењу се види да живе у тешкој биједи, који ни сада не могу честито да чују ријечи молитве и утјехе. И наравно више народа ван цркве него у цркви, што је обичај код оваквих догађаја.

Све у свеме јадно, жалосно, болно. Питам се куда идемо и куда ћемо стићи. Гледајући представнике наше власти Тадића и Кркобабића, и народ који је разуларен и убеућен, чини ми се да идемо у земљу Недођију. Не само да немамо национални понос, него немамо национално поштовање.

Туга :drugarstvo: 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha 0102_laugh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Када је Александар Јанеј освојио многе територије у суседству Јудеје , Грчки политичари (тадашњи ЕУ) су тражили објашњење за те његове војне акције.

Он је одговорио просто , иако на тој земљи више не живе Јудеји, ми нисмо заборавили своја села и градове и да су то некада биле наше земље.

То је било 50 година после ондашње "олује" у којој су растерани многи Галилејци у Јудеју као избеглице, са својих вековних огњишта.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Када је Александар Јанеј освојио многе територије у суседству Јудеје , Грчки политичари (тадашњи ЕУ) су тражили објашњење за те његове војне акције.

Он је одговорио просто , иако на тој земљи више не живе Јудеји, ми нисмо заборавили своја села и градове и да су то некада биле наше земље.

То је било 50 година после ондашње "олује" у којој су растерани многи Галилејци у Јудеју као избеглице, са својих вековних огњишта.

0102_laugh 0102_laugh womens

Share this post


Link to post
Share on other sites

Када је Александар Јанеј освојио многе територије у суседству Јудеје , Грчки политичари (тадашњи ЕУ) су тражили објашњење за те његове војне акције.

Он је одговорио просто , иако на тој земљи више не живе Јудеји, ми нисмо заборавили своја села и градове и да су то некада биле наше земље.

То је било 50 година после ондашње "олује" у којој су растерани многи Галилејци у Јудеју као избеглице, са својих вековних огњишта.

0102_laugh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јосиповић похвалио "Олују"

Операција "Олуја" била је легална, легитимна, брза, ефикасна и бриљантна војна акција, у највећој мери у духу ратног права, изјавио је у Загребу хрватски председник Иво Јосиповић.

v213613p0.jpg

Иво Јосиповић са генералима (tportal.hr)

Он је додао да се "због једног малог дела догађаја, који се нису ни морали ни смели десити, често неоправдано доводи у питање смисао целе операције, што је нетачно с војног, моралног, политичког и сваког другог аспекта".

Поводом Дана победе и домовинске захвалности који се у Хрватскох слави 5. августа и 16-годишнице Олује Јосиповић је примио учеснике акције, нагласивши да су то "били дани поноса и славе које нико више не може оспорити ни довести у питање".

"С поносом се сећамо вашег огромног доприноса ослобађању домовине, ви представљате скоро 200.000 учесника битке која ће заувек остати златним словима уписана у историји нашег народа", рекао је Јосиповић окупљеним генералима и официорима.

"Сви ми у Хрватској дубоко и искрено жалимо за сваком невином жртвом, сваким непотребним злочином и сваким непотребним разарањем", рекао је он и додао да је Хрватска уз своју победу поносна и на своју снагу да се суочи и с тим незаобилазним делом приче, а исто тако и да казни оне који су одговорни.

Нагласио је и потребу да се Хрватска усмери ка потпуној правној држави, према највишим стандардима демократије, привреде и подизању стандарда јер ће се "само тако испунити жеља свих који су се борили од Вуковара до Дубровника и Хрватску замишљали као демократску и просперитетну европску земљу".

Пензионисани генерал армије Павле Миљавац нагласио је да је Олуја била дело хрватских официра и генерала, изведена по модерним принципима и доктринама ратовања која је имала ођек, не само у оквиру Хрватске, већ је и спречила пад Бихаћког џепа, омогућила мирну реинтеграцију источне Хрватске и прекинула рат у БиХ јер је омогућила потписивање Дејтонских споразума.

И Миљавац је признао да је у "данима брзе победе, било неких сенки које се сису требале десити и неких ствари које су изишле из контроле". "У тако великој операцији тешко је контролисати сваки детаљ и сегмент у операцији, али ће Олуја остати забележена као победоносна славна битка", рекао је.

Генерал Рахим Адеми рекао је да су оптужница за злочине у Медачком џепу 1993. коју је против њега подигао Хашки суд 2001. и процес који је трајао до 2010. кад је ослобођен за њега је, како је рекао били тежи него рат.

"Ако буде Бога и правде, биће ослобођени и Анте Готовина и Младен Маркач",рекао је Адеми.

За злочине у Олуји још нико није осуђен пред хрватским судовима, иако је према проценама Хрватског хелсиншког одбора убијено скоро 700 цивила, док су процене Веритаса и других невладиних опрганизација у Србији много веће.

Осим тога у егзодус је тада кренуло између 150.000 и 250.000 људи од којих се већина није вратила, спаљено и срушено је преко 20.000 кућа, а опљачкана је врло вредна имовина, док су бројне куће узурпиране.

(Тањуг)

http://www.mondo.rs/s213613/Info/Info/ex-YU/Josipovic_pohvalio_Oluju.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Операција "Олуја" била је легална, легитимна--Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", у акцији хрватске војске је убијено или нестало 1.960 Срба, од чега 1.205 цивила, а међу њима 522 жене и 12 деце.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иво Јосиповић са генералима (tportal.hr)

Он је додао да се "због једног малог дела догађаја, који се нису ни морали ни смели десити, често неоправдано доводи у питање смисао целе операције, што је нетачно с војног, моралног, политичког и сваког другог аспекта".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хрватска поновила: Олуја - легитимна акција

Хрватска је поновила став да је акција Олуја била легитимна и праведна, реагујући на критике председника Србије Бориса Тадића поводом изјаве хрватске премијерке Јадранке Косор којом је поздравила хашке оптуженике Анту Готовину и Младена Маркача.

v214164p0.jpg

"У вези са ставовима председника Србије Бориса Тадића о овогодишњој прослави Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранилаца, канцеларија премијерке Јадранке Косор поново истиче да је ослободилачка акција Олуја била легитимна и праведна акција којом је побеђена агресорска политика Слободана Милошевића", наводи се у саопштењу хрватске владе.

"Осим што су Олујом ослобођена окупирана подручја у Хрватској, победа над тиранином је и нашим суседима отворила пут у демократију", поручују из кабинета Косорове.

"Хрватска влада ће се и даље заузимати за развој добросуседских односа заснованих на принципима слободе и демократије и одбацивању сваког облика рехабилитације или релативизације Милошевићеве агресорске политике", саопштено је из владе.

Тадић је у свом саопштењу најоштрије осудио изјаву хрватске премијерке на прослави Олује, којом је она поздравила генерале Анту Готовину и Младена Маркача, неправоснажно осуђене у Хагу за злочине почињене над српским цивилима за време и након Олује.

"Никакве предизборне кампање и борбе за власт не смеју имати за циљ величање оних који су починили ратне злочине", наводи се у Тадићевом саопштењу уз оцену да је то била неодговорна политика и подсећање да је Олуја довела до страдања невиних жртава и егзодуса више од 200.000 Срба из Крајине.

Тадић је у изјави навео и да изјава премијерке Косор не доприноси развоју добросуседских односа двеју земаља.

http://www.mondo.rs/s214164/Info/Info/ex-YU/Hrvatska_ponovila-_Oluja_-_legitimna_akcija.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Извор: РТРС

У Цркви Свете Тројице у Бањалуци служен је парастос жртвама хрватске војне акције "Олуја

Поручено је да је суђење хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу била само фарса, која је требало да скине одговорност са свјетских моћника, одговорних за избијање грађанског рата и егзодус српског народа с подручја Хрватске.

За страдале Србе у акцији "Олуја", данас ће бити прислужене свијеће и на Тргу палих бораца, у Вишеграду.

У цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос за убијене у хрватској акцији "Олуја", на којем је владика хвостански Атанасије поручио да су ослобађањем хрватских генерала у Хашком трибуналу убијене и истина и правда."На овом парастосу објединили смо наше молитве за упокојење душа ваших сродника, али смо истовремено опевали и истину и правду у које сте се уздали да ће вам олакшати бол", поручио је окупљенима након парастоса владика Атанасије.

Он је истакао да су у Хашком трибуналу истина и правда устријељени опет баш тамо гдје су требале да говоре. "Устрељене су и убијене. Издахнуле су обе, и истина и правда", истакао је владика Атанасије.

Владика Атанасије је рекао да данас не мисле сви да је убиство правде губитак и указао на радост која се ничим људским не може оправдати, не само на трговима у Хрватској, него и у катедралама.

"Занемео сам од ужаса кад сам чуо како слуге божијег олтара у свештеним одорама кажу да су она двојица која су предводила злочиначку акцију звану `Олуја` ишли стопама никога другог него господина Исуса Христа", рекао је владика Атанасије.

Владика је додао да је човјек сада у недоумици шта да мисли, осјећа и како да поново живи у оваквом свијету, јер они који могу да славе "Олују", могу и да је понове.

Владика је позвао српски народ да не губи наду. "Нека је вечан покој пострадалима у акцији `Олуја` и молимо се да прогледају они који не чине добро и да заједно у миру сви заједно славимо господа Бога у истини и правди", поручио је владика Атанасије.

Парастосу, који је организовало Удружење породица несталих и погинулих лица "Суза" из Београда, присуствовао је велики број грађана, породице убијених у Хрватској, представници избјегличких удружења, као и градоначелник Београда Драган Ђилас.

У агресији хрватских оружаних снага на сјеверну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, која је названа "Олуја", са својих вјековних огњишта протјерано је око 230.000 крајишких Срба.

Према евиденцији "Веритаса", у војној акцији и послије ње, погинуло је и нестало 1.922 Срба, од којих су 1.192 били цивили, а око половине је било старије од 60 година.

Жалбено вијеће Хашког трибунала је у петак, 16. новембра, ослободило хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача, који су пред овим судом у априлу 2011. године првостепеном пресудом осуђени на 24, односно 18 година затвора за ратне злочине почињене над Србима 1995. године током војне операције "Олуја".

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=74499

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...