Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

marija

Рецепти за посна јела

Recommended Posts

Slana idea od pecenih paprika

Potrebni sastojci:

- 20 gr kvasca

- 2 dl piva

- 1 dl ulja

- 25 kasika brasna

- so

- 10 pecenih mesnatih paprika

- 2-3 krompira

- 100 gr margarina

- 300 gr posnog majoneza

- veza persuna

- 5 kiselih krastavcica

- vegeta

- biber

- 50 gr pecenog susama

Nacin pripreme:

Otopiti kvasac u soljici mlake vode, dodati mu kasicicu soli i secera, pa sacekati da nadodje. Umesiti testo od nadoslog kvasca, piva, ulja, brasna i soli. Izruciti testo u pleh i preko njega poredjati pecene, oljustene, ociscene od semena i dobro ocedjene polovine pecenih paprika. Peci u cetvrtastom plehu, na papiru za pecenje, oko 20 minuta, na 200 stepeni.

Fil:

Penasto umutiti margarin i majonez. Obariti i propasirati krompir. Sitno iseci krastavcice i persun. Sve sastaviti i dobro umutiti. Posoliti, pobiberiti i dodati vegete po ukusu.

Pecenu koru iseci po duzini na dva dela. Tortu nafilovati, posuti secenim susamom i ostaviti da se dobro ohladi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bob

Sastojci

1/2 kg boba

2-3 lorberova lista

1 glavica crnog luka

3-4 češnja belog luka

1 kašičica ljute aleve paprike

1 kašika brašna (ravna)

1-2 kašike ulja

mlaka voda

so

Priprema

U jednu šerpu staviti bob, naliti ga toplom vodom (da ga pokrije) i ostaviti ga tako da prenoći. Sledećeg dana, očistiti bob (skinuti ljuspu),naliti ga novom, toplom vodom i staviti da se kuva dok se sasvim ne raskuva. Kada je gotov, procediti ga kroz cediljku, propasirati uz malo dodatka vode u kojoj se kuvao. Na zagrejanom ulju, propržiti sitno iseckan crni luk, dodati brašno, alevu papriku, promešati i dodati pasirani bob. Smanjiti temperaturu, dodati još jednu kafenu šoljicu mlake vode i uz neprestano mešanje kuvati još 4-5 min. Dodati lorberov list, jednu šoljcu (za crnu kafu) mlake vode, so, smanjiti temperaturu na najmanje i ostaviti još 5-6 min. da krčka. Beli luk iseckati na tanke listiće i staviti u kuvani bob.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boranija sa pirinčem

Sastojci

½ kg žute boranije

2 krompira

2 šargarepe

1 kašika paradajz pirea

3 struka mladog crnog luka

2-3 češnja belog luka

200 g pirinča

1 kašika iseckanog peršuna

½ l bujona od povrća

1 kašika ulja

so i biber (po ukusu)

Ostali materijal:

300 ml bujona od povrća

1 kašika ulja

1 kašika integralnog pšeničnog brašna

1 kašika paradajz pirea

1 kašičica aleve paprika

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckani crni luk. Dodati na krupnije opranu i isečenu boraniju, na kolutove iseckanu šargarepu, opran, oljušten i na kockice iseckan krompir i bujon (1/2 l). Smanjiti temperaturu i uz povremeno mešanje kuvati – dinstati 10 min. Masi dodati ispresovani beli luk i so. Masu potom promešati, poklopiti sud i nastaviti s kuvanjem – dinstanjem još 15 min.

Povrću dodati iseckani peršun, kuvani pirinač, promešati i izručiti u đuveč – vatrostalnu posudu. Preliti sosom i staviti da se dalje dinsta – zapeče na 220°C oko 25-30 min.

Sos: na zagrejanom ulju propržiti brašno, dodati, alevu paprika, bujon (promešati), paradajz pire i uz mešanje kuvati 2-3 min. Sos preliti preko pripremljene mase i staviti u rernu.

Po želji dodati i 1-2 iseckane ljute papričice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čorba za badnje veče

Ovako se u stvari u Dalmaciji sprema bakalar, ali jako dobro ga zamenjuje oslić koji ima malo blaži ukus, a i jeftiniji je.

Sastojci za 4 porcije

700 g fileta oslića

10 čenova belog luka

1 vezica perušunovog lista

dosta mlevenog bibera

1 dcl maslinovog ulja

soli i vegete po ukusu

oko 1 kg kvalitetnog belog krompira

Priprema

Krompir iseći na pločice oko 2-3 mm. Beli luk dobro usitniti. Peršunov list iseckati što sitnije. Filete oslića iskidati prstima na zalogajčiće.

Šerpi u kojoj će se kuvati, lagano premažite dno maslinovim uljem. Složite red krompira, onako bogato. Posolite krompir. Na krompir dodajte usitnjeni oslić da ga prekrije. Na oslić stavite dosta belog luka, mlevenog bibera i vegete.

To poprskajte maslinovim uljem. Onda ponovite postupak isto dok ne potrošite ribu i krompir. Na vrh dođe krompir i opet se doda maslinovog ulja. Ovo naliti vodom. Vode toliko da bude oko 3 cm iznad ribe i krompira. Kad prokuva, kuvati oko 25-30 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ćevap od bele ribe

Sastojci za 4 porcije

2 kg bele rečne ribe

1 glavica crnog luka

5 čena belog luka

2 supene kašike vegete

1 kašičica so

biber po ukusu

1/2 l ulja

Priprema

Bela riba se očisti i odstrani od kosti. Ribu samleti na vodenici za meso 2 puta. Beli i crni luk se takođe samelje na vodenici za meso i sjedini se sa ostalim sastojcima. Ribu i sastojke lepo umesiti (jediniti) i ostaviti u frižideru da odstoji jedan dan. U zagrejanom ulju ili na roštilju peći formirane ćevape dok ne porumene. Prijatno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dinstana zelena tikvica

Sastojci

1 kg tikvice

4 krompira

3 crvena paradajza

1 zelena paprika

1 glavica crnog luka

3 češnja belog luka

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika mirođije (iseckane)

so, biber

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan luk, dodati iseckanu papriku i pržiti još 5 min. Dodati ispresovan beli luk, oljušten i na kockice iseckan paradajz, na krupnije kocke iseckan oljušten krompir i tikvice, so i biber (po ukusu). Poklopiti sud, smanjiti temperaturu i uz povremeno protrešanje (ne mešanje) dinstati 25 min. Dodati iseckanu mirođiju, promešati i dinstati još 5 min.

P. S. Paradajz staviti u vruću vodu 30 min. da stoji, a zatim oljuštiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gulaš od bukovača

Sastojci za 4 porcije

1/2 kg bukovača

3 srednje glavice luka

so

biber

peršunov list

beli luk u prahu

1 kašika brašna

1 kašičica aleve paprike

Priprema

Gljive naseći na krupnije komade, a luk na tanka rebarca. Doliti čašu vode, posoliti i dinstati oko 45 minuta.

Pred kraj dodati ostale začine, alevu papriku i kašiku brašna.

Lagano umešati i skloniti s vatre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suva Punjena Paprika

Potrebni sastojci:

200 gr pirinaca ili pasulja

10 crvenih dugackih suvih paprika

3 glavice crvenog luka

aleve paprike

so

biber

nane

ulja

50 gr pecenih semenki ili proprzenih tucanih oraha

Tumačenje mjera

Imate bolju sliku?

Priprema jela:

Ako se pune pasuljem, oprati ga dobro i skuvati ali paziti da se ne raspadne, posoliti.

Pirinac probariti u slanoj vodi i ocediti. Paprike potopiti u mlaku vodu da omeknu i ocediti. Luk ocistiti, sitno iseci i dobro proprziti na ulju. Dodati alevu papriku, so, biber, nanu i tucane semenke ili orahe. Pomesati sa pirincom i puniti paprike. Posudu u kojoj ce se sluziti jelo podmazati, paprike poredati, preliti uljem i malo zapeci.

Ovo jelo se sluzi toplo, a jos ukusnije je hladno. Na isti nacin moze se spremiti i posna sarma od kiselog kupusa. Sarmice treba da su male, dobro zapecene i sluze se hladno.

Tipp:

Ovo jelo se moze i sa svezim paprika spremati ( crvene babure).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...