Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Маша

Кефир

Recommended Posts

Mlečni kefir je dijetetski probiotski napitak koji se dobija fermentacijom iz mešovite kulture mikroorganizama koju čine nekompetitivne mlečno kiselinske bakterije i kvasci. Potiče sa severnog Kavkaza.

Za reč kefir se smatra da je nastala od turske reči KEIF koja u slobodnom prevodu znači „dobar osećaj“, jer sam napitak redovnim korišćenjem dovodi do opšteg zdravstvenog blagostanja.

Tradicionalni kefir se priprema mešanjem svežeg mleka sa pomenutom kulturom, za koju ne mogu da nađem podesan naziv – to može da bude biomasa, biomatrix, granule, zrna...

To u stvari predstavlja prvobitan vid konzerviranja mleka bez hlađenja. Osnovu kefira čini grupa mekih, želatinoznih parčića biomase i svaki od njih se sastoji od proteina, lipida i rastvorljivog polisaharidnog KEFIRAN kompleksa.

Mikroorganizmi koji stvaraju te komponente matriksa ih koriste i kao sklonište od štetnih uticaja spolja i kao oklop u kome stvaraju optimalne uslove za svoj rast i razvoj.

Danas se kefir lako priprema u kućnim uslovima. Sveže mleko, pasterizovano ili nepasterizovano, sa manjim ili većim procentom masnoće se sipa u čist, pogodan sud (najbolje veća staklena tegla) i dodaju se granule kefira. To se ostavi na sobnoj temperaturi oko 24h. Posle tog vremena se granule kefira ceđenjem odvoje od samog kefira koji može odmah da se koristi, ostavi u frižideru za kasnije korišćenje ili se proceđen napitak ostavi da dozri na sobnoj temperaturi nekoliko dana (što se preporučuje osobama koje žele da smanje količinu laktoze u napitku, jer bakterije koriste laktozu – mlečni šećer za fermentaciju). Bitno je naglasiti da svo posuđe koje dolazi u dodir sa granulama (cediljka, kašika...), treba da bude od plastike ili drveta, nikako od metala. Granule koje ostanu na cediljci se mogu, ali i ne moraju, isprati vodom ili svežim mlekom, vrate u posudu i nalije nova količina mleka. Ovako može da se postupa unedogled, ali bakterijama moramo održati optimalne uslove za rast i razmnožavanje što se vrši vrlo lako. Pošto se u tom procesu osnovna masa uvećava i otprilike udvostruči za nekih 7 dana, jednostavno se odvoji oko polovina te osnove da bi sprečili prekomeran broj mikroorganizama. Odvojen deo može da se pojede, ostavi u zamrzivač (na 6 meseci najduže), dehidrira i uskladišti ili pokloni zainteresovanim stranama da započnu svoju kefir priču.

Jedan od važnih sastojaka osnove i samog kefira je već pomenuti KEFIRAN. U njegovom stvaranju bakterije koriste mlečni šećer – laktozu, od čijih komponenata glukoze i galaktoze prave dugolančani i razgranati lanac kefirana. U eksperimentima izvedenim, doduše na miševima, ustanovljeno je da ovaj polisaharid ima antitumorska svojstva. Oralno uzimanje kefirana je doprinelo smanjenju tumora, stimulišući specifičan imuni odgovor kod miševa. Kefir granule imaju i sistemski antiinflamatorni efekat, što ukazuje na to da mogu doprineti poboljšanju bolesti kod kojih je inflamacija u osnovi problema kao što su ulcerozni kolitis ili reumatski procesi. U eksperimentima na određenom soju pacova, ustanovljeno je da kefiran značajno smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola. Takođe reguliše i nivo glukoze u krvi, jer za stvaranje svoje „okućnice“ bakterije koriste i glukozu i holesterol. Kao mlečni proizvod značajan je izvor kalcijuma, a kvasci iz granula su zaslužni za stvaranje značajne količine komleksa B vitamina. Redovnim korišćenjem, kefir pomaže regulisanju stolice, odnosno zatvora.

Korišćenjem kefira mi, u stvari, naseljavamo naša creva ovom kulturom, koja rastom u njima dovodi do ovih dobrih efekata. Da bi efekti bili potpuniji treba obezbediti i odgovarajuću sredinu za njihovo naseljavanje, što se postiže dovoljnim unosom biljnih vlakana (voće, povrće, žitarice). Pošto su ovo „dobre“ bakterije i kvasci, njihovim rastom u crevima sprečava se razvoj „loših“, što proređuje ili sprečava probleme od strane digestivnog trakta (razvoj candide, trovanje hranom...). Redovnim korišćenjem kefira, čovek može sebi pomoći u mnogim zdravstvenim problemima, ali treba naglasiti da to ipak nije lek, već dodatak ishrani, a terapiju propisanu od strane lekara redovno uzimati. U zdravlje!

Autor: dipl. pharm Olivera Čolić

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt

КЕФИР

КЕФИР је бактерија која кувано кравље млеко за 24 h преради у укусно пиће. КЕФИР са млеком се чува у херметички затвореној посуди на температури од 15- 20 степени. КЕФИР се може оставити да сазрева и до 48 сати а потом се пије.

  Становници Кавказа пију КЕФИР од ране младости и не знају за обољења од рака, ТВС, желудачних болести и др. Ово је установио Професор Др. Ремешко који је цео свој живот посветио проучавању КЕФИР и његове вредности. У Немачкој је Др. Марсох установио његово лековито  својство и са њим успешно лечио катар дисајних органа, грчеве у желудцу,чир на желудцу и дванастопалачном цреву,запаљење црева, запаљење бубрега и бешике, женских болести, повраћање у трудноћи, а посебне резултате даје у лечењу свих облика обољења изазваних гљивицом  Candida albicans.

ПРИПРЕМА

У стаклену посуду( теглу са херметичким затварачем) налити кувано хладно кравље млеко. При врху посуде оставити 1-4 см празног простора да посуду не би разбила угљеникова киселина, а затим у наливено млеко убацити гљивицу КЕФИРА , па посуду херметички затворити.Овако спремљену смешу оставити у просторији са температуром од 15 до 20 степени, с тим да температура не пређе 30 степени. За нормалну употребу припремљени КЕФИР након 24 h процедити кроз цедиљку за супу у посуду за коришћење. Теглу за спремање КЕФИРА опрати, па у њу сипати хладно кравље млеко, убацити гљивицу КЕФИРА из цедиљке, херметички затворити и одложити на место за сазревање. КЕФИР из желуца иде директно у крв. Може се чувати и употребљавати најдаље 48h од спремања. КЕФИР се ни моменат не сме оставити без млека осим кад се пере, 12h стар КЕФИР прогони, 48h стар затвара.

Сваких седам дана КЕФИР треба темељно опрати у хладној води 20-25 степени, а затим га одмах ставити у ново млеко. Када се КЕФИР јако увећа треба га приликом прања  поделити, налити  млеком и понудити пријатељима.

ПРИМЕНА

1.  Обољења нервног система : 1 лит. дневно

2.  Несаница : 1 литар дневно

3.  Обољења желуца : пола литра дневно у току два месеца

4.  Бронхитис и астма : пола литра дневно 2 -3 месеца

5.  Малокрвност : 1-2 литра дневно најмање 3 месеца

6.  Екцем : пола литра дневно уз мазање КЕФИРОМ  оболелих места 2 недеље

7.  Склероза : 1 литар дневно

8.  Висок крвни притисак: 1 литар дневно 1-6 месеци

9.  Жуч : 1 литар дневно

10.  Затвор: пола литра дневно КЕФИРА старог 12h

11.  Бубрези : 1 литар дневно

12.  Жутица : 1 литар дневно 2-3 месеца

13.  Желудац и црева : пола литра дневно. Киселина нестаје за пар дана

14.  Кандида : 1 литар дневно. Уколико је потребно разблаженим раствором увече испрати вагинално.

15.  Рак : 1 литар дневно као превентива.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Alefshin

Mle?ni kefir je dijetetski probiotski napitak koji se dobija fermentacijom iz mešovite kulture mikroorganizama koju ?ine nekompetitivne mle?no kiselinske bakterije i kvasci. Poti?e sa severnog Kavkaza.

Za re? kefir se smatra da je nastala od turske re?i KEIF koja u slobodnom prevodu zna?i „dobar ose?aj“, jer sam napitak redovnim koriš?enjem dovodi do opšteg zdravstvenog blagostanja.

???? ????? ????? ??????. ???? ??? ??????? ??? ?????, ??? ????? ?? ??? ????????, ????? ??? ?? ???? ????...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  У  новинама  типа  Биље  и  здравље ,  су  људи  путем  огласа  нудили  на  продају

  гљивице  кефира и  разне  врсте  лековитих  јапанских  печурки... leteti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nekada je nasa pancevacka mlekara proizvodila nadaleko cuven i kvalitetan kefir,no mlekara se privatizovala a od kefira ni traga ni glasa...Kefir se danas moze naci u prodavnicama zdrave hrane i kazu da je onaj od kozijeg mleka kvalitetniji i zdraviji.....Nadjoh na netu recept za pravljenje kefira pa ko pronadje gljivice moze da se oproba sa srecom!!!

http://mamajacooks.blogspot.com/2009/02/kefir-od-tibetanske-gljive.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Овај  рецепт  са  Визиног  линка  је  одличан. Можете  га  слободно овако  правити.

  Пре   неколико  година  сам  добила  кефирна  зрнца  и  баш  сам  га  тако  правила.

  Мора  се  користити  пластична  кашичица и  пластична  цедиљка . Поред  свих  овде

  наведених  позитивних   својстава ,  одличан  је  и  за  дијету  јер  убрзава  метаболизам.

  Брзо  се  и  умножава  и  можете  га  поклањати   на  све   стране. joooj

  А  онај  Имлеков  не  може  ни  ципеле  да  му  чисти. crvenilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

  ????  ??????  ??  ???????  ?????  ??  ???????. ??????  ??  ???????? ?????  ???????.

  ???   ????????  ??????  ???  ??????  ???????  ?????  ?  ???  ???  ??  ????  ???????.

  ????  ??  ?????????  ?????????  ???????? ?  ?????????  ??????? . ?????  ????  ????

  ?????????  ??????????   ????????? ,  ???????  ??  ?  ??  ??????  ???  ???????  ???????????.

  ????  ??  ?  ????????  ?  ??????  ??  ?????????   ??  ???   ??????. pravilaa

  ?  ????  ???????  ??  ????  ??  ??????  ??  ??  ?????. 319.gif

????? ?? ???????? ?? ?? ????? ????? ??? ?? ????? ? ??? ????? ??? ?? ???? ?? ????????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Једна мала исправка само...та биомаса што прави кефир,те гљивице или шта су већ, могу много дуже од 6 месеци да буду у замрзивачу. Наиме, моја баба је то давно правила, још док сам ја био клинац,али је остарила па није могла више да прави, а и сморила се више јер је годинама правила и ставила у замрзивач...и тако је то стојало у замрзивачу више од 7 година, а и баба је потпуно заборавила да то уопште и постоји...Онда сам ја на нету налетео на неки текст о кефиру и сетио се да можда и ми то негде имамо у кући и питао бабу,она нашла у замрзивачу и оставила ми рецепт како се то прави. Прво сам сумњао ,мислио сам да су те гљивице одавно угинуле у замрзивачу,али сам се зезнуо, раде бре као змајеви. Ево већ годину дана правим и кад сам вадио крв последњи пут,кажу ми да је све ок, крвна слика ко код бебе. Препоручујем свима. Заиста велик дар од Бога.

Е да,имам и једно питање у вези овога. Да ли се заиста могу и јести те гљивице? мислим, нисам чуо за то још...Увек сам имао утисак да кад бих појео то,да би ми чудо направило у стомаку,да бих се сав надувао? Хелп

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах

×