Jump to content
vinston

Цвијеће - украс творевине Божије

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest Светлана

Cveće kroz istoriju

27/8/2008

Cveće... juče... danas... sutra...

Današnji trendovi u aranžiranju cveća menjaju se i prilagođavaju zahtevima tržišta, ali u svakom tom trendu nalazi se i deo hiljadugodišnje tradicije veličanja lepote cveta.

Boje, mirisi, teksture, oblici oduvek su bili inspiracija mnogima a posebno umetnicima kojima možemo zahvaliti što su u svojim delima na svoj način opisali kako je to izgledalo u davnim vremenima...

U Egiptu je kultura gajenja cveća i ukrasnog bilja bila na vrlo visokom nivou. Biljke su se donosile sa brojnih putovanja a priča kazuje da je :) Hatsepštu želela drvo mirte. Sa putovanja u zemlju Punt dopremljeno je 31 stablo mirte. Stabla su posađena na terasama kraljičinog hrama i o tome verovatno ništa ne bi znali da nečije vredne ruke taj događaj nisu zapisale u obliku slika na zidovima istog hrama kao i mnoge druge prikaze na zidovima brojnih hramova piramida, grobnica...

Egipćani su koristili cveće u mnogim svečanim prilikama, pazilo se na simbolički jezik cveća, bilo je bitno doba cvetanja, boja izgled i miris cveća. Velike količine cveća Egipat je izvozio u Grčku i Rim gde lepota cveća i simboličko značenje dobijaju novi dimenziju: ukrašavali su se kipovi božanstava bogatim cvetnim girlandama. Laticama cveća zasipali su se oltari, ukrasne korpe punile su se cvećem i voćem. Rimljani su uzgajali omiljene ruže u posebno građenim ružičnjacima kako bi cvetale kroz čitavu godinu jer su svetkovine i slavlja bili nezamislivi bez ruža i ružinih latica.

Simbolika cveća isprepletala se sa mitovima, pa prolećno cveće predstavlja početak novog ciklusa jedne godine, a u Atini su se u danima slavlja dolaska proleća nosili venčići od ljubičica, zumbula i perunika koje je bilo cenjeno još od Egipta.

Kinezi su ponosni na ideju da su baš oni prvi koji su u posudu sa vodom složili cveće. U 6 veku otvorene su škole aranžiranja cveća u kojima se uz tehnike slaganja cvetnih aranžmana poučavalo o simboličkom značenju svakog cveta. Japan preuzima deo tog znanja i usavršio ga je do stila koji je i danas poznat po svojim osnovnim principima sa naglaskom na elemente koji predstavljaju nebo, čoveka i zemlju, do veštine aranžiranja cveća koju nazivamo ikebana.

Na prelazu iz antike u rano hrišćanstvo u Evropi je došlo do opiranja bogatoj simbolici jezika cveća, pokušavalo se zaboraviti na vezu cveća i božanstava i antičkih junaka. Ali takav otpor nije dugo trajao, cveće ponosno zauzima važno mesto u umetnosti pa tako ruža, ljiljan, vinova loza, smokva, žito, palma, maslina... predstavljaju simbol duhovne lepote i ljubavi. U hrišćanstvu npr. cvet ljiljana je rajski cvet, simbol neprolazne lepote.

Period gotike uz predivne katedrale donosi i likovne prikaze sa motivima prirode a lepota cveća opisivana je slikarskom četkicom često i do botaničke preciznosti. U kasnom srednjem veku nastaje kult ruže koji su podržavali i svetovna i religiozna umetnost. Trubaduri pevaju o ruži kao o simbolu ljubavi a to zanimanje Evropom se proširilo sa Bliskog Istoka gde je ruža uzgajana i cenjena kao plemeniti cvet.

Dela velikih majstora 17 i 18 veka dočaravaju nam kako se tada aranžiralo cveće: bili su to veliki raskošni aranžmani od raznolikog cveća sa mnoštvom boja. U to vreme uvoze se egzotične vrste cveća koje se pokušavaju uzgajati u divnim Evropskim vrtovima. Pravu cvetnu groznicu izazvali su tulipani krajem 16 veka kada su donešeni iz veličanstvenih Carigradskih vrtova i vredeli su prava mala bogatstva. Trgovački zapisi čuvaju podatke kako su sakupljači bili spremni nekoliko lukovica platiti kućom u gradu pa je tulipan, postao simbolom bogatstva ali i oholosti i uobraženosti dok je u Persiji iz koje potiče bio simbol lepote, ljubavne uznesenosti i čežnje. Iz Persije tulipan je došao u Tursku gde je svake godine organizovan praznik tulipana. U vreme baroka cveće je prisutno u svim sferama života i postaje neizostavan elemenat u stvaranju prijatne atmosfere dok dame cvećem ukrašavaju odeću, frizure i šešire.

U drugoj polovini 18 veka cveće se počinje slagati u jednostavnim simetričkim formama što je most od romantične opijenosti do impresionističkog doživljaja umetnika poput Degasa, Moneta, Cezannea, Van Gogha, Renoara... Cveće na njihovim slikama deluje bogato, raskošno ali i vrlo, vrlo prirodno.

Izvor: http://www.cvecara-neven.com

http://www.topvita.info/clanak.asp?id=730

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

                          Овде  можете  писати  и  о  цвећу  које  волите.         Из  ваше  баште  или  из  цвећаре.         О  томе  да  ли  волите  да  вам  га  поклањају, да  узимате и  дајете  пелцере.         Како  се  узимају  пелцери,ако  знате, и  све  што  о  цвећу  знате, а желите да         научите  и  нас.         Слободно  напред, сигурна сам да има доста да се каже.                                                                       t1253

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Ciklama, zimska lepotica

Ako ste u potrazi za nekoliko dobrih biljaka za baštu, zašto ne probate sa sađenjem ciklame? Ciklama je biljka koja broji 23 vrste, tradicionalno klasifikovana u porodici Primulaceae, ali u poslednjih nekoliko godina je preklasifikovana u porodicu Myrsinaceae. Mnoge vrste su jednogodišnje i uzgajaju se u kući, dok su višegodišnje vrste veoma izdržljive i savršene za pejzaže u hladnijim regionima. Poreklom je sa Mediterana i Afrike, a uglavnom raste u bukovim šumama, ogoljenim i stenovitim područjima i alpskim livadama.

Ciklama je najlepša biljka, koja cveta tokom zimskog perioda, a krase je mali, nežni i mirišljavi cvetovi bele ili različitih nijansi ružičaste boje. Novije sorte imaju tamnozelene listove, srcastog oblika sa srebrno-zelenim šarama, koji poput prstena izlaze iz gomolja. Cvetovi ciklame sastavljeni su od pet latica, koje su okrenute unazad i mogu biti bele, svetloružičaste i ljubičaste, do tamnocrvene boje. Svaki list ili cvet raste na pojedinačnom stablu.

Listovi na stabljikama rastu od oko 6 cm do 9 cm u visini. Listovi su oblikovani trouglasto, 2-10 cm dužine i 2-7 cm širine, često raznobojni u obliku bledo srebrne potkovice na polovini lista. Vrh lista je podeljen produžecima koji se povezuju sa stablom. Ciklama ima mnoštvo pupoljaka koji izbijaju iz samog cveta, a ukupna veličina biljke, uključujući i cvetove, je 30 - 38 cm.

Постављена слика

U prirodi, ciklama je u mirovanju u letnjem periodu, počinje sa rastom za vreme hladnog i vlažnog vremena, a cveta u jesen, zimu i proleće. Ako se gaji kao kućna biljka, odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od jakog podnevnog sunca, kao i temperatura od 10 do 15 stepeni. U vreme cvetanja, ciklamu treba zalivati vodom četiri puta nedeljno, a bujniju biljku sa više cvetova i listova zalivati svakodnevno. Prihranjuje se tečnim đubrivom za cvetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja.

Prilikom kupovine uzgojene biljke, treba obratiti pažnju da je lišće čvrsto i zdravo, da ima mnogo cvetova i pupoljaka, kao i da gomolj koji malo viri iz zemlje nema znakova truljenja. Postoji mnogo prelepih hibrida ciklame na raspolaganju, i budući da cvetaju duži period, možete odabrati Vašu biljku dok su cvetovi otvoreni i tačno ćete znati šta dobijate.

Prema narodnom verovanju cveće ima fantastične moći, a svaka vrsta cveta šalje svoju poruku. Ciklama je cvet iskrenosti. Ona izglađuje nesporazume i miri osobe, a posebno je pogodna za raščišćavanje odnosa između svekrve i snahe.

                            http://www.virtualnigrad.com/Ciklama_biljka_zimska_lepotica-159-13929

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

Trešnjin cvet – tradicija, lepota i miris u jednom

Razmislite da li treba da štampate ovu stranicu!

Trešnjin cvet je karakterističan po tome što kada pada, on padne odjednom. Trešnja je biljka koja je izuzetno otporna na niske temperature i tokom zime, neko kraće vreme, može da izdrži temperature i do -28ºC. Uslovi pogodni za razvoj ove biljke podrazumevaju adekvatnu temperaturu, puno svetlosti i bogato i umereno vlažno zemljište. Prevelika količina vlage, tokom dužeg perioda, dovodi do truljenja korena trešnje. Veća količina padavina u fazi dozrevanja plodova, uzrokuje pucanje plodova i povećan, izraženiji napad štetočina i bolesti. Najčešće, ova biljka dostigne visinu od oko 20 metara.

RoziCvetTresnje

CvetTrešnjeCvetTrešnjeCvetTrešnjeUJapanuCvetTrešnjeCvetTrešnje

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet i simbol sreće. Zbog toga, već hiljadama godina stara tradicija, koja se naziva ohanami, što na japanskom znači ići i gledati trešnjin cvet, i dan danas živi u ovoj zemlji. Cvetanje trešanja, svakog aprila, predstavlja veliki događaj u Japanu. Izuzetno je teško opisati stanje u kojem se tada Japanci nalaze.

Постављена слика

U vreme cvetanja trešnje, svi pričaju samo o tome. U hotelima su tada popunjena sva mesta, na radio i televizijskim stanicama se jedan deo programa odvaja za davanje detaljnog izveštaja o njenom cvetanju, isto tako i novine su preplavljene slikama ovog cveta. Ovaj događaj predstavlja prekretnicu u životima Japanaca svake godine. Tada počinje školska godina za đake, ali i fiskalna godina za privrednike. Obzirom na to da se veruje da cvet trešnje svima donosi uspeh, mladenci, za sreću, piju čaj od trešnjinog cveta, a porodice provode ceo dan ispod procvetale trešnje.

CvetTresnje

Pored simbola sreće, cvet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistote. Ono što bitno razlikuje Japance od nas, jeste to da, za razliku od nas, Japanci značaj pridaju samom cvetu trešnje, ali ne i plodu.

U Japanu je cvetu trešnje posvećeno nebrojeno mnogo pesama, književnih dela i legendi. Pretpostavlja se da u Japanu ima više od milion stabala ove biljke. Jedno stablo pitome trešnje, Somei Josino, ukrašava i dvorište Bele kuće, a Amerika ga je dobila od Japana, kao znak pružanja prijateljske ruke i otvaranja prema svetu, pre otprilike 150 godina.

            http://www.virtualnigrad.com/Tresnjin_cvet___tradicija_lepota_i_miris_u_jednom_japanski_nacionalni_cvet-159-13607

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ах цвијеће, волим свако цвијеће, па и оно које је необично, и можда на неки начин мање лијепо, просто се дивим бојама, волим да га поклањам, волим да ми буде поклоњено, волим пољско, собно и култивисано цвијеће, од кактуса до љубичица.

Ево пар савјета како да направите икебану:

Poput ceremonije ispijanja čaja, origamija ili kaligrafije, ikebana je još jedna tradicionalna japanska veština koja, uprkos statusu hobija, sadrži primese umetnosti, filozofije i religije.

Ikebana (jap. kado, u slobodnom prevodu ’put cveta’) kroz naizgled jednostavne aranžmane cvetova, grančica i trave nastoji da istovremenim fokusom na formu i suštinu prevaziđe vizuelni utisak i „uhvati” prirodu kakva jeste.

Ikebana u svom prvobitnom obliku potiče iz Kine. Po legendi, njen koncept se zasniva na harmoniji tri elementa koji se sastoje od linija koje predstavljaju nebo, čoveka i zemlju, svaka od njih fundamentalna u dizajnu. U 7 veku, umetnost ikebane je stvorena pored grada Kyoto, koristeći kineska pravila aranžiranja kao osnovu za ovu novu i različitu formu dizajna. Ikebana je bazirana na principima proporcije, balansa i ritma. Naglašenost je na liniji i asimetriji, a ne na boji. Pored toga što je korišćen na oltarima hramova, stil ikebana cvetnog aranžerstva takođe postaje popularan van religioznih okruženja.

Ikebana je kreativna umetnost koja za materijal koristi žive ili suve biljke. Suština gotovog aranžmana je lepota koju čini kombinacija prirodnih boja i gracioznih oblika biljnog sveta, skrivajući u sebi neko dublje značenje.

Tri glavne šeme su nastale iz prve dvodimenzionalne stilizovane forme ikebane. Prva se zvala ’Shin’ što predstavlja nebo. Shin aranžmani koriste biljke ili cveće u vertikalnim cvećarskim posudama jer tako rastu u prirodi. Druga linija, koja predstavlja čoveka se zove ’Soe’, ona je veličine dve trećine do jedne polovine Shin-a. Treća linija koja se naziva ’Tai’ predstavlja zemlju i ona je jedna četvrtina do jedne trećine veličine Shin-a, postavljena suprotno od Soe-a , u horizontalnijoj poziciji. Cveće za dopunu, koje se naziva Nejime, se koristi da poveže tri glavna elementa, u mnogim ikebana aranžmanima.

Druga klasifikacija, koja je manje formalna se naziva Cyo i koristi krivudajuće graciozne linije peteljke u vertikalnim vazama takođe, koje su nešto niže nego one korišćene u Shin dizajnima.

Iako u ikebani danas postoji nebrojeno mnogo različitih pravaca, svi oni proističu iz tri osnovne škole: Ikenobo, Ohara i Sogetsu. Ikenobo je kao najstariji stil istovremeno i najformalniji.

Ukoliko ste nameravali da se oprobate u ovoj umetnosti, predlažemo vam nekoliko kratkih uputstava za početak. Ukoliko niste razmišljali o ikebani, možda ćemo vas ova priča podstaći na to.

Pribor za izradu ikebane:

Posuda - može biti plitka, duboka, ovalna, četvrtasta, zavisi od oblika aranžmana koji želite da postignete.

Držač za biljke - Kenzan, drveni štapići, žica... Kenzan je postolje sa ravnomerno raspoređenim šiljcima koje se koristi uglavnom za aranžmane u ravnim, plitkim posudama. Za duboke posude i nagnute oblike koriste se ukršteni drveni štapići, žica i slično.

Makaze - za ikebanu, ali mogu poslužiti i obične baštenske makaze. Važno je samo da su dovoljno oštre.

Biljke koje se koriste za ikebanu mogu se podeliti prema obliku:

Uspravni oblik predstavljaju biljke koje rastu uspravno (čempres, nandina, pampas trava, perunika, ljiljan, gladiola, hrizantema, lala, amarilis, trska, sunovrat...)

Nagnuti oblik su biljke koje imaju iskošene ili savijene grane (azaleja, magnolija, šljivin cvet, jorgovan, kamelija, hortenzija, javorov list, vrba, dunja, palmin list, ruža...)

Ravan oblik su biljke sa kratkim stabljikama ili granama (bela rada, kadifa, begonija, orhideja, suncokret, zmajeva krv, gardenija, ciklama, kamelija...)

Viseći oblik su biljke sa visećim granama (žalosna vrba, glicinija, forzicija, bršljen, spirea, mimoza, asparagus, ruža puzavica, vinova loza, žutilovka...)

Na osnovu ovih oblika zavisi i koji stil u oblikovanju ikebane će biti primenjen.

Izvor:Stil

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf

Samo klikni misem na ekran i saraj, saraj...

t4431

    PD, ово је сјајно, не могу да станем са шарањем, а записала сам и мужу

    да стави адресу на сто на послу, да када жели да се одмори шара по овоме. harp

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Aromatična baštica


Opojan miris, interesantan izgled, a uz to su lake za negu: začinske biljke uvek su dobrodošle
Šarm Mediterana
Ruzmarin nas iznenađuje mnoštvom oblika: viseći, kao niski žbun ili kao
stablo. Ova začinska biljka širi intenzivan aromatični miris.
Da biste intenzivno mogli i da uživate u njemu, najbolje je da saksije postavite u blizini mesta za sedenje. Ne zalivajte često jer ruzmarin voli toplo i suvo stanite
Ušteda prostora Stepenice su idealne da na njih smestite žardinjere. Tako sve začinske biljke dobijaju svetlost koja im je potrebna: bosiljak je gladan sunca (u plavoj saksiji desno) i nalazi se na višem stepeniku, dok nana lepo uspeva i na donjem stepeniku (u sredini žardinjere), jer joj najviše prija polusenka.
Parfem s juga Uredite „tematsku" leju, kao što je to ovde učinjeno sa začinskim biljkama, jer će vam ona probuditi uspomene sa godišnjeg odmora: lavanda, žalfija, ruzmarin, majčina dušica i macina trava imaju divan miris! Za akcenat u boji poslužiće narandžasti cvetovi kalifornijskog maka.

Постављена слика

Praktično
Ovde su sve omiljene začinske biljke u jednoj žardinjeri. Važno: napravite dobar odvod vode i, ako je moguće, koristite zemlju za začinske biljke.

Ukrasno
Idealno je da u saksijama odnosno žardinjerama uvek kombinujete začinske
biljke koje traže istovetno stanište

Plan za začinske biljke u saksiji
ZALIVANJE Hladna voda šokira biljke, najbolje je da koristite ustajalu kišnicu. Prethodno proverite da li je zemlja suva. Sušu dobro podnose lavanda, žalfija (vidi fotografiju desno), majčina dušica
ĐUBRENJE Začinske biljke u saksijama moraju se čeće prihranjivati od onih u leji: od marta do sredine avgusta svake druge nedelje
BERBA Pre podne, kada se osuši jutarnja rosa, najbolje je vreme za berbu. Pri tom koristite oštar nož, jer se samo glatke površine ponovo zatvaraju
ZAČINSKE BILJKE: bosiljak, dragoljub, origano, peršun, limun-verbena, žalfija, vlašac, nana, majčina dušica itd.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Убедљиво.... свих боја...

Постављена слика

Вечерас сам конфисковала један љубичасти са главноцеливајуће иконе... уз благослов наравно...

И Гербери...

Постављена слика

http://www.fotke.hr/controls/imgSizer2.aspx?img=38929&w=444&h=0

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Креирај ново...