Jump to content

Abortusa dvaput više od porođaja u Srbiji


Препоручена порука

У СРБИЈИ ИЗМЕЂУ 150 И 200 ХИЉАДА АБОРТУСА ГОДИШЊЕ

БЕОГРАД – У Србији се, према проценама здравствених радника годишње обави између 150 и 200 хиљада абортуса код жена које углавном не користе савремена средства контрацепције, док је стопа прекида трудноће знатно нижа у другим земљама западне Европе, у којима жене захваљујући коришћењу контрацептивних метода „одлучују”, тврде медицински стручњаци.

Абортус се у Србији обави код сваке дванаесте жене старости од 15 до 49 година, а за разлику од других европских земаља, у којима се непланирана и трудноћа углавном дешава младим и неудатим женама, у Србији се највећи број абортуса (чак 80 до 90 одсто) обави код жена старијих од 20 година које су у браку и већ имају једно или више деце, изјавила је начелница Републичког центра за планирање породице при Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије др Катарина Седлецки.

Према њеним речима, на озбиљност тог проблема указује и податак да се сваки четврти абортус обави код жене која већ има четити и више намерна побачаја у својој „репродуктивној историји”.

Наводећи разлоге због којих се жене опредељују за прекид трудноће, Седлецки је казала да је основни разлог тај што се трудноћа догодила непланирано јер се жене ослањају на „традиционалну” и недовољно ефикасну контрацепцију, попут прекинутог сношаја, која није увек најпоузданија.

Она је навела да су искуства показала да женама у Србији лакше да прекину трудноћу него да редовно и дисциплиновано користе контрацептивна средства.

„Паровима у Србији није омогућено да стекну савремена знања и вештине за ефикасно спречавање трудноће, нити је у довољној мери развијено саветовање о контрацепцији”, објаснила је саговорница Танјуга, наводећи да у Србији нису доступни сви методи контрацепције који су доступни у другим земљама Европе. Када је реч о економском фактору, паду стандарда, проблемима налажења сигурног посла и чињеници да све већи број брачних парова рађање оставља за касније године, Седлецки је навела да економски фактор није главни разлог високог броја намерних побачаја у Србији већ то што су жене недовољно информисане о ризицима. „Истина је, међутим, да би известан број жена родио дете када би имао већу социјалну подршку”, рекла је Седлецки, и додала да је и у другим земљама Европе запажен низак ниво рађања или његово одлагање, али да у тим земљама жене контролу рађања врше применом ефикасне контрацепције.

Танјуг

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Ја сам радио једну емисију о Моравској Светој Гори (манастирима поред Мораве), и у разговору са новинаром сам рекао да се код мене служи Акатист покајаних мајки које су вршиле абортус. Онда сам казао пар речи о абортусу и рекао сам нешто о броју абортуса. Шта је то изазвало? За неколико дана, по објављивању емисије, моју кућу су напунили новинари са свих страна! (Курир, Глас Јавности, Политика, Ало...) Питања су била, одакле су ми подаци, како је то грех, шта Црква каже итд... Тада сам заиста сватио да људи апсолутно нису свесни овог погубног греха. Нажалост многе немајке и неочеви убијају своју нерођену децу, као да је то уређивање фризуре.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Moj prof ginekologije rekao nam je da je u svom zivotu uradio preko 3000 abortusa,on sam,a nije star tj sa nekim preterano velikim radnim stazom....Mislim da je problem u pogresnom pristupu jer se propagira kontracepcija,znaci sve je dozvoljeno samo daj da pronadjemo nacin da nekeko doskocimo tim nezeljenim trudnocama i polno prenosivim bolestima....A zene koje su vec u braku i zatrudne pa abortiraju jer socio-ekonomski razlozi nisu povoljni(sto bi rekli u zoni zamfirovoj oskudacija)- potrebno je vere da ce Bog sve urediti,imace i za to dete sigurno,ne treba sumnjati u to....cim se zacelo znaci da je volja Bozja i da se rodi i zivi...Verujmo Bogu....(22.Davidov psalm je prelep za utvrdjivanje u toj veri...)...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У средњој школи, кад сам имала око 17 година, имала сам прилику да гледам абортус 2 пута. Пошто тада нисам размишљала као сад, нисам одлазила на Литургију, ријетко кад постила...то сам и сама одгледала као рутинску медицинску радњу.

Данас, мислим да не бих имала снаге ни да стојим у сали за абортусе.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

ZASTRASUJUCE ! "UDATE ŽENE ABORTIRAJU PO 15 I VIŠE PUTA"

 

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/udate-zene-abortiraju-po-15-i-vise-puta-67793.php

Mozda nije novina od "poverenja" ali neka je i delimicno tacno, STRASNO je !

Kuda ide ovaj svet ?   algabacaju 4chsmu1 0304_smile4

36787.jpg

"BEOGRAD - Statistički podaci o broju namerno prekinutih trudnoća u Srbiji nisu pouzdani jer privatne ginekološke ordinacije ne dostavljaju podatke, a mnoge te intervencije obavljaju i bez dozvole Ministarstva zdravlja.

Rukovodilac Centra za informatiku i biostatistiku u zdravstvu Gradskog zavoda za javno zdravlje Jasna Ristić kazala je da se zbog loša statistike o namernim prekidima trudnoće stvara lažna slika da se iz godine u godinu smanjuje broj pobačaja.

- Od 80-ih godina se, prema statistici, konstantno godišnje za deset odsto smanjuje broj namerno prekinutih trudnoća i sa oko 30.000 obavljenih kiretaža godišnje u Beogradu pre tridesetak godina, došli smo na oko 8.000 - navela je Ristić.

To, prema njenim rečima, ne znači da se manje radi taj zahvat, već da se obavlja u privatnim zdravstvenim ustanovama koje često nemaju dozvolu za to ili ukoliko je imaju, ne dostavljaju podatke.

Ristićeva je navela da se u Srbiji na prekid trudnoće najčešće odlučuje starije žene, udate ili razvedene, koje imaju željeni broj dece i kojima je to - vid kontracepcije.

- Udate ili razvedene starije žene odlučuju se na kiretažu kao vid kontracepcije. Njima je tako lakše, pa to urade i po 15 i više puta.

U razvijenim zemljama, međutim, trudnoću češće prekidaju mlade osobe - navela je Ristić. Prema njenom mišljenju, problem sa lošom statistikom je i u neadekvatnoj inspekcijskoj službi.

Šef odseka zdravstvene inspekcije Beograda Jelica Radović rekla je da je odavno propisana obaveza svih ginekologa da dostavljaju podatke o obavljenim kiretažama i da je teško utvrditi da se to radi u privatnim ordinacijama koje nemaju dozvole.

- Ta obaveza je propisana odavno i odnosi se na celokupno zdravstvo. Pretpostavljam da u praksi ima onih koji obavljaju prekid trudnoće bez dozvole, ali to je teško utvrditi jer se nigde ne evidentira - kazala je Radovićeva.

Ona je navela da inspekcija o obavljenim kiretažama u ordinacijama koje nemaju dozvole saznaje samo "ako neko to javi ili ako pacijentkinja zbog komplikacije dođe u drugu ustanovu".

- Kazne za vlasnike tih ordinacija su od prekršajnih prijava do zabrane rada - navela je Radović.

Ministarstvo zdravlja je izdalo oko 50 dozvola ginekološkim ordinacijama za obavljanje prekida trudnoće.

Prema statistici, dnevno više od 500 žena u Srbiji prekine trudnoću, odnosno - godišnje se obavi između 150.000 i 200.000 kiretaža."

Izvor: kurir.info.rs

Link to comment
Подели на овим сајтовима

То говори на ком је нивоу свест жена у Србији. Прво, најлакши вид контрацепције је абортус! Ееееј! :cmizdrenje: vrtiloptu bendoff

Друго, не схватање да абортус није контрацепција већ УБИСТВО. Да ли су религиозне или нису па не верују да им је Бог лично послао дете, мене то не занима. Али то је факат убиство. А за убиство се иде у затвор. Е, за ово убиство нико не иде у затвор ато што се иде Богу на истину...ееех то је тек кад се умре. Далеееко.

А Србија све мања и мања. Цврц.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

    Удате  жене које су вероватно и венчане у цркви.Онда те приче слушају и девојке,и једног дана им

ваљда буде лако да и оне направе тај корак ка убиству детета.

    А са друге стране имамо жене које не могу да рађају, и жуде за бебом.Уопште једна велика несрећа,која

је некад била незамислива.

    А неки се бусају како живе у 21. ом веку, у некој цивилизацији. :cmizdrenje:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...