Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
РадиоКамчатка

Лажне трибине о Косову у организацији Артемијевих присталица

Оцени ову тему

Recommended Posts

22.12.2011. У Шапцу одржана је трибина насловљена са Косовски завет или (Косовска) клетва у организацији православне народне хришћанске заједнице Братство св. краља Милутина. На поменутој трибини акценат је стављен на заједништво под капом "свесрпског" националног већа Срби на окуп и "српског" националног већа Косова и Метохије. Доле сам ставио линк ка организатору предавања па можете погледати ко су били излагачи. Но све у свему излагали су нас лепо. Под окриљем неке њима знане борбе за Косово, ни помена није било о неком конкретном решењу ни барем о предлогу решења, већ се одмах приступило блаћењу установљеног поретка СПЦ, као и изношењу најгорих неистина у добро познатом маниру. Све наравно праћено сликама и слајдовима које сви знамо а којима се они тако лепо хвале да их је милина не прекидати. Мислим да је изузетна срамота (мене је бар) што је шабачка Епархија дозволила да се под окриљем борбе за Косово, у најгорем светлу прикаже и Епархија и сам Преосвећени Владика Лаврентије (наравно незаобилазно је било поткачити еп. Атанасија, еп. Теодосија и све остале којих су се сетили па и самог Патријарха) као екуменисти и да не причам све какве називе су користили. Тужно је и жалосно што се под изговором патриотизма подстиче не само на разједињење народа, већ и на непослушност СПЦ, а канонски епископи и свештеници приказују и називају сатанама. Овакви људи нит су патриоте, нит су верни људи и престављају следбенике, бићу слободан да кажем култа (читај секте) окупљеног око рашчињеног владике. Питам се само што је та особа уопште и монах а камоли да себе назива владиком и гласником Христа, користећи овакве методе да стекне популарност. Нас неколико који смо одмах видели о чему се ради, ћутали смо до краја трибине, мислећи да ће бар бити неке конкретне ствари речене па да опростимо будалаштине на конто тога, међутим ни говора. После неког "јеромонаха" Максима на сцену ступају локалне "патриоте" и "покрети" где се са још већим жаром наставља са исмевањем СПЦ. Овај догађај је и више него сраман и ја бих још штошта овде написао али не Хришћанска савест обавезује да то задржим за себе. Чувајте се браћо и сестре оваквих "покрета" и ако већ хоћете да будете патриоте и чланови било чега, следите пут СПЦ и слушајте оне који својим програмима подржавају канонско јединство и устројство Цркве. Благо је речено ако кажем да су покрети окупљени око шизофреније артемизма, уствари шарлатани и преваранти који на одјекујуће глупости хватају лаковерне, али задржаћу се на томе јер не желим о таквима ништа више да кажем. Ево линк ка страници "покрета" који је вероватно организатор целе лакрдије, па нек им је наздравље "патриотизам".

Поздрав и свако добро од Бога,

Бојан

http://www.svetosavskipokret.com/?p=1455

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Догађај

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ У ШАПЦУ

Шабац је град, који у правој мери показује забрињавајућу и страшну слику данашње Србије. “Заборавише Бога, спаситеља својега …; … не слушаше гласа Господњега; него се помијешаше с небозабошцима и научише дјела њихова; стадоше служити идолима њиховим, и они им бише замка; проливаше крва праву, крв синова својих и кћери својих, које приношаху на жртву идолима Хананским (Европским), и оскврни се земља крвнијем дјелима“ (Пс.105-21,25,35,36,38).

Vladika+Artemije+u+%25C5%25A0apcu.jpg

Он је потонуо у таму и безнађе евроунијатских интеграција, у коме царују криминал, неморал и очајање, у коме се грех сматра прогресом и све више личи на проклете градове Старог завета Содом и Гомор. Владајућа класа, људи режима, обузетим блудом и среброљубљем, понашају се према граду као да је он њихова дедовина, коју користе да би задовољиљи сопствену похлепу. Међутим, оно што посебно боли нас обичне људе и верно Христово стадо, је то што Шабац зову “Мали Ватикан“. Тај назив потиче од тога што је свака делегација, која је долазила из јеретичког Ватикана у Србију, обавезно дочекана и у Шапцу. Римокатолички клир у Шапцу се понаша као код своје куће, раде шта хоће и колико хоће, а све уз благослов владике Лаврентија и његових послушника у мантијама без образа и части, који им чак и активно помажу. Тако је само у Шапцу, у протеклих десетак година, римокатолички фратар Ђероламо успео је око 200 Срба, па чак и читаве породице, да одвуче у римокатоличку јерес. У знак захвалности (на успешном унијаћењу Срба), када је одлазио из Шапца, испраћен је на највишем нивоу, као “велики добричинетељ“. Бојимо се да долази време да ће више људи бити на миси у римокатоличком храму у Шапцу, него на Литургији у Саборном храму СПЦ у истом граду.

У том и таквом граду, у суботу 10. 12. 2011. године, на тренутак је засијала светлост, родила се нада и осетила огромна благодат Божија. Тога дана наш град се удостојио да угости у овом моменту највећи Православни светионик у нашој отаџбини, и много шире, нашег светог владику Артемија. Заједно са њим дошло је и неколико његових монаха и око 70 браће и сестара из свих Србских земаља, које одликује јака и небокољебљива вера у Бога и у Србство, који су спремни на сваку жртву ради ИСТИНЕ. А све то је било у оквиру једне дивне светосавске патриоске организације “СРБИ НА ОКУП“. Ова организација ради по благослову владике Артемија и сабира све Србе истините исповеднике Православне вере, који су верни Богу и Роду, који су достојни светих предака, који су спремни за Христа и Реч Божију пострадати. To je организација која сабира друге организације, удружења, појединце са циљем опште саборности Светосавског Србског народа у борби за Крст Часни и слободу златну. Мудрошћу нашег владике Артемија, ова организација има пре свега за циљ да сабере разједињено Христово стадо, со овој земљи, Светосавску Србију под један барјак, а у одбрану Православне вере и Отачаства. На поменутом величанственом сабрању, седмој седници Свесрбског националног већа “Срба на окуп“, договарало се како бранити Србију (КиМ) од непријатеља споља и велеиздаје изнутра, а пре свега како пробудити Србски народ из смртног сна. Нашем братству је том приликом указана двострука част, и то: прво што смо позвани у ту велику Светосавску породицу која се доследно држи Светосавско-Косовског завета “За Христа све, а Христа ни за шта“; а друго што смо ми били домаћини тог великог и светог сабрања браће и сестара у Христу. Морамо признати да због опасности да отпадници од Бога и рода, који су због своје похлепе одани јахачима апокалипсе Европској Унији и Ватикану, не покушају да спрече наведено сабрање у тајности смо држали долазак владике Артемија, јер само помињање његовог имена код екуменитиста изазива бес због којег се претварају у звер (пример Ћелије на Благовести ове године). И сада, када је све прошло како се само пожелети може, и како само Господ може уредити, с поносом и из све гласа вичемо душманима: “Били смо домаћини нашем светом владики Артемију и организацији “Срби на окуп“. “Ко је мудар, нека запамти ово, и нека познаду милости Господње“(Пс.106-43)

Под утиском оног што смо чули, видели и доживели, позивамо свеколико Србство, сву браћу и сестре и све патриоске организације да се придруже организацији “СРБИ НА ОКУП“, како би сабрани под један Светосавски барјак и држећи се Светосавског – Косовског завета, храбро, исповеднички с вером у Бога устали у борбу за Крст Часни и слободу златну. Налазимо се на крају времена, а велеиздаја од стране сатаних слуга је коначна, продадоше веру, државу, част и образ. Пред нама је коначни избор или Косавски завет или Косовска клетва. Ми само треба да дамо све од себе, а Господ ће остало учинити.

“С Тобом ћемо избости непријатеље своје, и с именом Твојим изгазићемо оне који устају на нас. Јер се не уздам у лук свој, нити ће ми мач мој помоћи. Него ћеш нас Ти избавити од непријатеља нашијех, и ненавиднике наше посрамићеш.“ (Пс.43-5,6,7)

Како чинили тако нам Господ и помагао!

Дана 30.11/13.12.2011. лета Господњег на спомен Светог апостола Андреја Првозваног,

С љубављу у Господа верна браћа и сестре у Христу

Братство Светог краља МилутинаШабац

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ко стоји иза тог удржења "свети краљ Милутин" и има ли то удружење благослов Епископа?

живо би ме занимало ко би им дао благослов за овако нешто ...

http://borbazaveru.i...nt/view/3205/1/

http://www.bogotrazitelj.com/?p=4522

http://www.srpskapol...tinica/012.html

http://www.svetosavs...kret.com/?p=259

http://forum.ihtus.o...pic.php?p=43399

http://bratstvosveti...n.blogspot.com/

"Светосавски народни покрет" вам представља песме:

"Ми нећемо римског папу" и "Да нам вера буде чиста"

у извођењу "Братства Светог краља Милутина" из Шапца.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Зар је отац Артемије занимљив још некоме ко је припадник Цркве. Толико је и упозорења и објашњења издато, да би било више досадно коментарисати Артемијев случај и ту нешто још објашњавати шта и како.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

свим неутврђенима, националистима и моралнима ... што му дође поприлично.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Зар је отац Артемије занимљив још некоме ко је припадник Цркве. Толико је и упозорења и објашњења издато, да би било више досадно коментарисати Артемијев случај и ту нешто још објашњавати шта и како.

мислим да ово није само Артемијев "случај", јер овде није укључен само Артемије и његов "клир" и неки тамо леви људи који хоће то да слушају, већ се ствара читава мрежа, удружења и организација штетних и по Цркву и по праве патриотске организације, које ништа заједничко са овим будалаштинама немају. Под изговором Косова те бриге за српски народ блатити канонски поредак Цркве и правити великопојанија рашчињеном епископу који око себе ствара секту, на 500м од епархијског дома и саборног храма Епархије, по мени не да је дрскост, него изван свих оквира памети да би се могло о томе ћутати и мирно посматрати, и рећи себи ма идем ја на колаче то је случај владике Артемија. Ни ја се можда не слажем са многим Црквеним одлукама и можда ми нешто смета у неком поретку и сматрам да сам ја у праву , али то задржавам за себе и онда је то мој случај. Али не могу људе позвати на расправу о јавној расвети (знајући да ће их вазда доћи) и онда им причати о својим Црквеним или каквим већ ставовима.....то мени мало личи на Јим Јонеса и ону несрећну секту јер само су се они служили таквим методама.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

мислим да ово није само Артемијев "случај", јер овде није укључен само Артемије и његов "клир" и неки тамо леви људи који хоће то да слушају, већ се ствара читава мрежа, удружења и организација штетних и по Цркву и по праве патриотске организације, које ништа заједничко са овим будалаштинама немају. Под изговором Косова те бриге за српски народ блатити канонски поредак Цркве и правити великопојанија рашчињеном епископу који око себе ствара секту, на 500м од епархијског дома и саборног храма Епархије, по мени не да је дрскост, него изван свих оквира памети да би се могло о томе ћутати и мирно посматрати, и рећи себи ма идем ја на колаче то је случај владике Артемија. Ни ја се можда не слажем са многим Црквеним одлукама и можда ми нешто смета у неком поретку и сматрам да сам ја у праву , али то задржавам за себе и онда је то мој случај. Али не могу људе позвати на расправу о јавној расвети (знајући да ће их вазда доћи) и онда им причати о својим Црквеним или каквим већ ставовима.....то мени мало личи на Јим Јонеса и ону несрећну секту јер само су се они служили таквим методама.

Treba im predloziti da se transformisu u NVO, to je nekako logicnije. Vukovi siti a jaganjci na broju greengrin

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Treba im predloziti da se transformisu u NVO, to je nekako logicnije. Vukovi siti a jaganjci na broju greengrin

ovakva pozicija im savrseno odgovara, jer posto su jos u crkvi onda mogu da organizuju tribine, rade pod blagoslovom, ucestvuju u crkvenim odborima..... narod moze slobodno da im odlazi... sve je to odlicna pozicija.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ljudi u Ljuljacima su se desila dva čuda u crkvi u kojoj je Artemije služio, kako to objašnjavate? Meni ništa nije jasno.

http://youtu.be/TfzyUHnCg_k

"чуда" се дешавају увијек код секти. То један од начина како да оправдају своје дјеловање.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ovo je kopija ikone Make Božije koja koju su kozaci donijeli iz Rusije. Na originalnoj ikoni u Rusiji se takođe dešava čudo i cvijetaju grančice dva do tri mjeseca u godini, ne znam tačno, međutim Majka Božija je darovala srpski narod još većim čudom da na ovoj kopiji originalne ikone grančice cvijetaju neprestalno. Mislim da se ovde ne treba da sumlja u čudo jer i sam snimak, a ima ih više sve dobro pokazuje. Pitanje je zašto se to desilo u hramu gdje Artemije služi. Ja ne mislim da Bogorodici slučajno ispadaju čuda kojekuda bez nekog višeg Njenog i Božijeg promisla. Do danas sam bio veliki protivnik Artemijev, sada sam jako zbunjen. U Rusiji postoje mnoge čudotvorne ikone Majke Božije tako da je jako neumjesno čuda povezivati sa sektama.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ovo je kopija ikone Make Božije koja koju su kozaci donijeli iz Rusije. Na originalnoj ikoni u Rusiji se takođe dešava čudo i cvijetaju grančice dva do tri mjeseca u godini, ne znam tačno, međutim Majka Božija je darovala srpski narod još većim čudom da na ovoj kopiji originalne ikone grančice cvijetaju neprestalno. Mislim da se ovde ne treba da sumlja u čudo jer i sam snimak, a ima ih više sve dobro pokazuje. Pitanje je zašto se to desilo u hramu gdje Artemije služi. Ja ne mislim da Bogorodici slučajno ispadaju čuda kojekuda bez nekog višeg Njenog i Božijeg promisla. Do danas sam bio veliki protivnik Artemijev, sada sam jako zbunjen. U Rusiji postoje mnoge čudotvorne ikone Majke Božije tako da je jako neumjesno čuda povezivati sa sektama.

Претпостављам када би видео какава и која све чуда постоје код копта, монофизита, да би по аналогији коју сам пројављујеш у свом писању постао један од њих! Па зар је ''чудо'' мерило...

Брате мој драги, па каква чуда постоје код Будиста рецимо.. има их и код муслимана... не брини има их и код потпуних секташа... Чудо није мерило нечије вере нити икакав доказ нечијег правоверја... Па зар с ене сећаш како упозоравају многи свети да ''онај непомјаник'' може узети и сам анђеоски лик ..појавити се као светитељ... зар и то није чудо...

Мани се чуда... гледај где је Вера, Љубав, мир... дакле оно од чега се Живи са великим Ж. Наша Вера је пре свега Реалност..а не чудо! Васкрсење је Чудо за невернике.. за Верујуће је РЕАЛНОСТ... ми се не ЧУДИМО... нисмо ЗБУЊЕНИ... него препознајемо шта откуд и зашто долази...

Конташ...

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   Ми се боримо за цивилизовану Црну Гору. Боримо се да одбранимо Црну Гору 21. вијека од налета средњег вијека. Али ми бранимо грађанску Црну Гору, поручио је отац Гојко Перовић у Подгорици.     Протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, одржао је синоћ изузетно посјећено предавање Библијска Црна Гора у организацији Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори. Књижара Матице српске у Подгорици била је тијесна да прими све оне који су жељели да чују бесједу пароха цетињског о паралелама између Библије и Црне Горе кроз њену историју.   “Црква је носећа државотворна култура Црне Горе, а Цетињски манастир је мјесто, наша светиња, гдје се одиграо онај историјски трансфер између античке старе Дукље и модерне државе, коју су установили владике и владари из династије Петровића”, поручио је отац Перовић.   Прота Гојко је констатовао да има много примјера сличности између онога што нам Библија – књига над књигама говори и писаних свједочанстава које су нам оставили они који су стварали Црну Гору и њен идентитет.   “Његошево штиво је дубоко библијско”, казао је о. Гојко Перовић и додао да је идентитет Црногораца утемељен управо у дјелу нашег највећег пјесника и владара.   “Идентитет Црне Горе и Црногораца је филозофија збјега, како је то Његош забиљежио у свом непролазно вриједном дјелу. Његош је то више пута истицао, и у својој поезији и у дипломатској преписци”, подјстио је о. Гојко.   Он је истакао да су Црногорци непрестано тражили мир, који нису проналазили, баш као и израиљски народ како је то описано у Библији. Управо однос ропства и слободе, како је казао је отац Перовић, доминира Његошевим дјелом и филозофијом.   “Као што је израиљски збјег предводио Мојсије, тако је наш, црногорски предводио Св. Петар Цетињски – законодавац, ратник, пророк и државник”, казао је цетињски парох.   “Народу какав је црногорски – чији је идентитет утемељен на Цркви, на личностима какви су Св. Петар Цетињски, Његош, на непрестаној борби за слободу, мир и правду, тражити нови идентитет `који је другачији од идентитета у другој држави`, како је недавно казао предсједник државе, граничи се с здравим разумом”, нагласио је о. Перовић.   Поручио је да литије против Закона о слободи вјероисповјести нису никакав напад, већ борба за боље друштво и боље људе, и да у том смислу у њима нема мјеста за политику ни страначке подјеле.   Отац Гојко је истакао да Црна Гора треба да буде држава у којој су сви пред законом исти, без обзира да ли су православци, муслимани или католици, а да Закон о слободи вјероисповјести ставаља православне вјернике и Цркву у неравноправан положај у односу на друге вјероипсовјести. Позвао је власти да “оставе Цркву, њене светиње у којима постоји ред већ два миленијумима”.   “Ми се боримо за цивилизовану Црну Гору. Боримо се да одбранимо Црну Гору 21. вијека од налета средњег вијека. Ови који су донијели закон оптужују нас да литијама враћамо Црну Гору у средњи вијек. Али ми бранимо грађанску Црну Гору, хоћемо закон који неће одвајати православне од католика. А, тако ће бити ако се овај закон буде примјенио”, поручио је отац Гојко Перовић.   Све црногорске владике хиротонисане ван Црне Горе   “Оно што чини аутокефалност једне Цркве је да она сама себи бира поглавара, што никад није био случај с Црквом у Црној Гори. Она је била аутокефална само у Уставу краљевине Црне Горе. Ни један владика није хиротонисан на тлу Црне Горе”, подсјетио је о. Гојко Перовић. Владика Саво Очинић је хиротонисан 1692. у Хергег Новом, а владика Данило Петровић у Печују у Угарској, а рукоположио га је Арсеније Чарнојевић из Бајица. Саву Петровића је хиритонисао пећки патријарх Мојсије Рајевић, Василија Петровића пећки патријарх Атанасије Гавриловић. Св. Петра Цетињског хиротонисали су Мојсије Путник и други архијереји Карловачке митрополије. Отац Перовић је подсјетио да Св. Петар, док је био архимандрит, бечком двору писао да Црногорци сами себи бирају поглавара и хиротонишу га ван Црне Горе све док се не врати патријарх у Пећ.     Извор: Митрополија црногорско-приморска
  • Од Логос,
   У недељу, 23. фебруара, Свету литургију у манастиру Светог Великомученика Георгија у Улофстрему у Шведској, служили су протосинђел Методије Лазић и протојереј Жељко Бјелић, парох при манастирској парохији. Послије богослужења, у црквеној сали, монах др Павле Кондић одржао је предавање посвећено 800 година самосталности Српске Православне Цркве.   Звучни запис предавања   У знак захвалности за мисионарску службу на просторима Шведске и 75. година живота, прота Жељко предао је дар протосинђел у о. Методију, икону Светог Сергија Радоњешког.     Икону Светог Серафима Саровског са честицом земље из Дивјејева где се подвизавао овај угодник Божји, као и умјетнички израђену кашичицу за Свето причешће, о. Жељко је даровао монаху Павлу, за манастир Свете Тројице Стањевићи, као дар и спомен неразориве богослужбене везе ова два манастира и духовне заједнице верника који се у њима сабирају на молитву.     Извор: Радио Светигора
  • Од Логос,
   Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске: Црква није против Црне Горе, али неће бити послушник атеистичких владара који желе да је устројавају!     Поново је премијер Црне Горе г. Душко Марковић грубо и неодговорно оклеветао Српску Православну Цркву подмећући јој ничим доказан став да, како је рекао „Црква жели да се стави изнад државе и да не признаје њен сувенеритет и независност“. Истина је потпуно другачија. Власт се континуирано ставља изнад државе кршећи чак и Устав Црне Горе. Никада Црква није именовала министре, посланике и државне службенике, али зато се власт директно мијеша у канонско устројство Цркве и одређује ко је црква а ко није, нарушавајући принцип одвојености Цркве и државе. Црква никада није била, нити ће икада бити против Црне Горе, али неће ни бити слијепи послушник атеистичких владара који желе да је устројавају по својим мјерилима и аршинима. Упорно саопштавамо, сада понављамо, да Црква није ни против доношења Закона, већ искључиво против појединих дискриминаторних и антиуставних чланова којима се врши правно насиље не само према Цркви, већ и према важећем правном поретку Црне Горе.   Све ово је саопштено данас и на састанку чланова Епископског савјета СПЦ у Црној Гори са члановима делегације Европског парламента који је одржан у Подгорици. У веома срдачном разговору Епископски савјет, који је на овом састанку предводио Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, још једном је констатовано да је став међународне заједнице да се до решења мора доћи дијалогом, укључујући не само примјену, већ и измјену спорних чланова. То је оно на шта Епископски савјет од почетка инсистира.   Ако је дијалог једини пут, а мислимо да јесте, чему служе изјаве које долазе са најважнијих државних адреса, а које су се претвориле у својеврсну мантру, да се Црква бори против Црне Горе. Ако нешто доприноси угледу Црне Горе пред Европом и свијетом, ако је нешто за понос у Црној Гори то су наше величанствене литије у којима стотине хиљада људи мирно и достојанствено исказују незадовољство доношењем оваквог Закона. Умјесто да као свака одговорна и демократска власт чује глас народа, ова црногорска показује своје тоталитарне облике и тај исти народ назива издајницима, рушитељима државе и лудацима. Ова сабрања по бројности и духу не памти Европа у последњих сто година. Али и поред тога, са жаљењем примјећујемо да нема те државне институције коју власт ових дана није упрегла у прљаву борбу против Православне Цркве и њених вјерника, који траже да имају иста права која припадају и другима. Изјавама и понашањем предсједник Ђукановић јуче у Женеви а премијер Марковић данас, показују да су они и њихова партија једини који се стављају изнад Црне Горе, претворивши институције система у машинерију за остваривање својих политичких и партијских интереса, а не у служби грађана који свакој држави, па и Црној Гори обезбјеђују суверенитет.   Тражимо само једно, да се над Црквом примјењују исти закони који важе и за друге вјерске заједнице, као и за свако правно лице у Црној Гори. И нећемо стати у тој борби.     Извор: Митрополија црногорско-приморска
  • Од Владислав Голић,
   У ОДБРАНУ ИСТИНЕ И ЈЕДИНСТВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРК
  • Од Логос,
   У Месопусну недељу, 23. фебруара, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин поделио је литургијску радост празника са верницима Цркве Рођења Пресвете Богородице у Косјерићу. На Светој Литургији саслуживали су: архијерејски намесник црногорски јереј Жељко Пантелић, протојереј Радомир Трипковић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Томислав Гајић.     Епископ се народу сабраном на Светој Литургији обратио беседом којом је, сумирајући црквено искуство, истакао како значај припремних недеља великог поста, тако и разумевање саме суштине и карактера поста у Православљу. Поучио нас је да прва припремна недеља Великог поста, недеља Митара и фарисеја, учи смиреноумљу. Недеља Блудног сина учи да живот без Оца нашег небеског води у пропаст, а живот у покајању и посту води у живот вечни.   Такође, подсетио нас је да је први човек изгубио рај прекршивши пост, а да се нама пост даје као начин којим ћемо поново задобити рај, као начин којим ћемо умањити бригу за житељске ствари, а посветити се бризи о спасењу душе своје. Нагласивши битност Месопусне и Сиропусне недеље, Епископ нам је указао на мудрост Цркве која нас постепено уводи у Васкршњи пост.     За пример најузвишенијег начина да се започне Часни пост, Владика је указао на Тримирје. Подсетио је да је то начин којим посте испосници, подвижници, светитељи Божији, а да је плод таквог поста мир и радост у Духу Светом.   Након окончања Свете Литургије, верни народ је са својим Епископом поделио трпезу љубави током које се старешина цркве јереј Жељко Пантелић захвалио Епископу на посети и пожелео му свако добро од Бога.     Извор: Епархија жичка
×
×
 • Креирај ново...