Jump to content

Rate this topic

Recommended Posts

Филм "Парада" као идеолошка проституција

Датум: 25/11/2011 15:16

parada-film.jpg

Амерички нови свјетски поредак опћенито је попраћен уцјенама, економским санкцијама, демонизацијама, војним агресијама на оне слабије, те осиромашењем културних, духовних и естетских вриједности.

Све се то ради у име хуманизма који обилује хипокризијом. У осиромашење културних вриједности које је дио универзално спровођеног САД менталног геноцида, спада и "геј филм" Срђана Драгојевића "Парада", талентираног режисера који је, у овом случају, продао душу ђаволу "за шаку долара". Не би било чудно када би овај филм, препун неукуса и апсурда, добио и понеку престижну филмску награду, а можда и сами Оскар. То би се уклопило у актуално западно хуманистичко смеће које обухваћа и накарадно приказану хомосексуалност, сексуалну оријентацију коју нитко паметан не спори као чињеницу. А тај дио смећа, та вулгаризација човјекове интиме, све више постаје дио постмодерне перверзне цивилизације холивудског типа препуне баналних хепиенда и срцепарајуће мелодраматике у вези с новокомпонираним људским правима.

Режисерска хипокризија, вулгарност и проституираност

kojo%20parada.jpg

Речено је да је једна од порука овог филма наводно обрана хомосексуалних слобода. На челу те обране стају злочинци из свих крајева еx-Југославије. Они који су убијали и клали народ раних деведесетих, сада су се проституираним режисеровим "просвјетљењем" преобратили у невине овчице и анђеле добра који су спремни да своје злочиначке вјештине употријебе против свих оних који нападају "највриједнију од свих слобода": право на истицање свог педерства (погрдан израз којег обилато користи режисер у симпатичном значењу).

У жижи филма је заљубљени хомосексуални пар који доживљава различите увриједе од околине, али који се не стиди својих посебности. Ово двоје заљубљених, заједно с неколико других хомосексуалаца, ангажирају више злочинаца који ће их штитити од наводно профашистичких маса који се агресивно постављају према содомијским слободама, посебно у вријеме геј парада. Читава ствар је у тој мјери перверзна да окорјели злочинци и сами показују на крају филма висок ступањ склоности ка хомосексуализму, а можда би и сами то постали да је филм дуже потрајао. Прича завршава срцепарајуће трагично, смрћу једног од хомосексуалаца, а симболички означава осуду бестијалних, нељудских хетеросексуалаца препуних предрасуда према наводно нормалној и племенитој хомосексуалној посебности.

Режисер је примио паре од међународне заједнице да хомосексуалност прикаже гледаоцима као нешто што је нормално и прихватљиво, али је очито да ни он сам није превише у то вјеровао. Елем, у овом је филму однос међу хомосексуалцима приказан изузетно чедно, и своди се на тек покоји додир и покоји поглед. Не љубе се, не милују по ерогеним зонама тијела, нема страсти у њиховим односима, нема лежања једног над другим. Дакле нема апсолутно ничег што је нормално за "застарјели" тип сексуалних односа, а што филмска индустрија у читавом свијету обилно и обавезно користи приказујући те "застарјеле" хетеросексуалне односе. Поред тога, два главна лика у својим сусретима имају глатко избријана лица.

parada2.png

Могли су, рецимо, бити обојица брадати и барем се једном пољубити пред камерама, или су се могли хтјети вјенчати или, пак, тражити усвајање неког дјетета, дакле радити све оно што је у геј заједницама на Западу свакодневан начин опхођења. Све у свему, хомосексуализам је у овом филму, да апсурд буде већи, приказан бесполно, у облику људских анђела који се достојанствено боре за своја не-сполна хомосексуална права. Режисер се очито бојао негативне реакције гледатеља у случају да је хомосексуалност био приказао у својим појавним облицима (љубљење, итд), а за то не би ни добио паре од међународне заједнице којој је стало да геј односе убаци у наш "традиционализам" како би смо, ето, брже ушли у Еуропу. Али, недостатак реалности, аутор филма је надокнадио обиљем вулгарности. У филму скоро и да нема дијалога без сочних, сексистичких псовки које све више осиромашују језик. А режисер овог одвратног дјела се потрудио да свој фројдовски интониран отпор према хомосексуализму, а и према филму којег је направио по наруџби, видљиво изрази крајње вулгарном реченицом: "Нема доброг секса док се јаја не ударају."

Манипулирање хомосексуалношћу

Хетеросексуалност је у досадашњој повијести била нужан увјет одржања врсте. Ерго (дакле), све институције, природне и изведене из хетеросексуалности (породица, брак, итд) биле су означене као моралне, друштвено прихватљиве. Насупрот томе, јалови облици сексуалности као содомија (без обзира на то дали се практицира од хомо или хетеросексуалаца), инцест (из којег се стварају дегенерирана дјеца), педофилија и опћење са животињама, сматрани су неморалним и најчешће правно кажњавани. Тако се, у појединим државама САД, содомија и данданас правно санкционира.

Напомена: Творац филма којег разматрамо не може се суздржати а да не вријеђа албански народ импутиравши му интензиван сексуални однос са животињама. Или је, можда, плаћени пророк који нам унапријед каже да ће и тај облик сексуалности убрзо бити проглашен једним од основних људских слобода и права?

Како је, онда, могуће да је хомосексуалност на Западу, у врло кратком времену, из кажњивог чина прешла у домену основних људских слобода? То сигурно не можемо приписати западном хуманизму који држи у неоколонијалном положају три четвртине човјечанства узрокујући директно и индиректно смрт милијуна људи годишње. Ствар је у томе што је западна реторика формално базирана на људским правима која, у ствари, треба да послуже разједињавању људи на самом Западу како би се револуционарни потенцијал становништва разбио и усмјерио на међусобне сукобе.

За илустрацију, довољно је подсјетити се на тврдње теоретичара хомосексуалности у којима се истиче како је ова не-уобичајена врста сексуалности темељ посебне геј цивилизације која паралелно егзистира са цивилизацијом хетеросексуалаца!

paradas.pngГеј параде поноса нису, према томе, само израз једног обесправљеног и проказаног слоја људи који сада има прилику да се, напокон, јавно манифестира. Штовише, хомосексуалци су поносни што припадају посебној цивилизацији и што би, по њима, требало да имају властите институције те друге облике друштвеног и индивидуалног живота одвојених од досадашњих хетеросексуалних.

Други разлог због којег је Запад експресно увео хомосексуалност међу основне људске слободе, везан је за изборно гласање. Наиме организиране хомосексуалне заједнице представљају значајно бирачко тијело које није занемарљиво. Ради тога се политичари изузетно труде да их придобију и утркују се у предлагању закона и уредби које тим заједницама пашу.

Манипулирање злочинима

Нови свјетски поредак тражи од својих плаћених слугу да буду до краја проституирани и одвратни према властитој домовини и народу. Аутор овог филма добрано се потрудио да изврши захтјеве свог господара. Тако један од ликова, Албанац, приказан као окорјели злочинац који у филмској радњи тргује дрогом, одлази преобраћен у Београд да брани права српских хомосексуалаца. Оно о чему аутор филма није хтио да говори, то је убијање тисућа Срба на Космету од стране Албанаца након НАТО окупације, распродаја њихових органа, уништавање њихове културне баштине, истјеривање Срба из те српске покрајине, те у овом часу свакодневно рањавање и убијање Срба који се налазе у правом концентрационом логору сјеверно од Ибра окружени са свих страна високом бодљикавом жицом. По ком духу светом ће се данашњи Албанци који су вршили и врше сва та злодјела, прикључити Србима у спасавању геј популације у Београду?

003.jpg?lightbox%5Bmodal%5D=true

Исто тако, у филму приказан, окорјели усташа за кога су сви Срби четници, који обожава генерала Готовину као свог хероја и који сматра да све четнике треба побити, придружује се "српско-албанској коалицији" у обрани геј права. Да није нестварно, одвратно и издајнички, било би смијешно.

Што се може? Ако нетко хоће паре са Запада, мора жртвовати свој понос, своју част. Због изузетних "заслуга" у ниподаштавању властитог народа, аутор овог филма заједно са Наташом Кандић, Соњом Бисерко и низом других, сличних "хуманитараца", вјеројатно ће убрзо постати почасни грађани Еуропске заједнице.

Како истински остварити поједина људска права

Хомосексуалност је проблем како за друштво, тако и за оне који га практицирају. Друштво, наравно, мора бити толерантно према том феномену и не смије на тој основи дозволити било какву дискриминацију. Али ова сексуална посебност је, у највећем броју случајева, генске природе која се може ријешити оперативним захватом тако да жене, с којима се природа поиграла, ухваћене у замци мушког тијела, постану оно што изворно јесу. Иста је ствар и са лезбијском популацијом.

Наравно, узроци хомосексуалности могу бити и културолошки везани било за референцијалну заједницу, било за трауматизирано дјетињство те у таквим случајевима, ако не помаже психотерапија, те индивидуе морају уживати иста права као и сви други грађани. Најгора варијанта је ипак она коју "хуманитарни" нови свјетски поредак сада намеће: презентирање геј популације као малтене вјечите категорије која ће углавном служити као средство идеолошке манипулације.

Емил Влајки

Извор: Фокус

Share this post


Link to post
Share on other sites

radnja filma ovde je opisana delimično tačno... Nema zaljubljenih gej parova, već samo veterinar homoseksualac koji spašava život čovekovog najboljeg prijatelja, psa čiji je vlasnik taj glavni lik (nikola Kojo) koji je, u filmu, heteroseksualac. Gledala sam samo trejler, a sutra idem u bioskop da gledam film, jer mi se mnogo dopada.

Nažalost, mi Srbi smo poznati po tome što smo ubeđeni da se u svemu krije neka teorija zavere i da sve ima neko skriveno značenje. Moje lično mišljenje je da ovaj film treba prikazati kao komediju u kojoj se nalaze svi današnji aktuelni... pa, ne bih ih nazivala problemima, ajde da ih nazovemo teme- homoseksualnost, ekstremni nacionalizam,koji maltene prelazi u nacizam, nasilje, i mnogo drugih još. Gledano iz perspektive normalnog čoveka, od nabrojanih problema, homoseksualnost je najmanji problem... Tako da bi bilo lepo da mi, za promenu, neki film koji je komedija, i gledamo kao komediju, a ne kao teoriju zavere koja je smišljena da bismo svi mi bili pederi i lezbijke. Vozdra

Share this post


Link to post
Share on other sites

radnja filma ovde je opisana delimično tačno... Nema zaljubljenih gej parova, već samo veterinar homoseksualac koji spašava život čovekovog najboljeg prijatelja, psa čiji je vlasnik taj glavni lik (nikola Kojo) koji je, u filmu, heteroseksualac. Gledala sam samo trejler, a sutra idem u bioskop da gledam film, jer mi se mnogo dopada.

Nažalost, mi Srbi smo poznati po tome što smo ubeđeni da se u svemu krije neka teorija zavere i da sve ima neko skriveno značenje. Moje lično mišljenje je da ovaj film treba prikazati kao komediju u kojoj se nalaze svi današnji aktuelni... pa, ne bih ih nazivala problemima, ajde da ih nazovemo teme- homoseksualnost, ekstremni nacionalizam,koji maltene prelazi u nacizam, nasilje, i mnogo drugih još. Gledano iz perspektive normalnog čoveka, od nabrojanih problema, homoseksualnost je najmanji problem... Tako da bi bilo lepo da mi, za promenu, neki film koji je komedija, i gledamo kao komediju, a ne kao teoriju zavere koja je smišljena da bismo svi mi bili pederi i lezbijke. Vozdra

Mi Srbi ovo , mi Srbi ono...

Емил Влајки писац овог текста није Србин, он је полу Јевреј полу Хрват и нема ништа од његовог српског неонацизма, он је човек чија је породица утамањена у средњој европи од нациста у Аушвицу и другим логорима за Јевреје .

Тако да ... пробај поново у неком другом контексту...и пре свега прво погледај филм.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jesam Srpkinja, rođena sam u Srbiji, i pravoslavne sam vere, možda mi jedan roditelj nije Srbin, ali dotičnog nisam ni upoznala :))

Pogledala sam film, drug je uspeo da ga skine sa neta, pa mi doneo... u svakom slučaju, u pravu sam, ko god bio pisac, kako u prvom delu opisuje film - malo se zeznuo :))) Ja ga gledam baš kao komediju, i slatko sam se ismejala... u svakom slučaju je bolji od Srpskog filma (koji ja nisam gledala, i nema ni potrebe) i šišanja (koje sam, nažalost, odgledala )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jesam Srpkinja, rođena sam u Srbiji, i pravoslavne sam vere, možda mi jedan roditelj nije Srbin, ali dotičnog nisam ni upoznala :))

Pogledala sam film, drug je uspeo da ga skine sa neta, pa mi doneo... u svakom slučaju, u pravu sam, ko god bio pisac, kako u prvom delu opisuje film - malo se zeznuo :))) Ja ga gledam baš kao komediju, i slatko sam se ismejala... u svakom slučaju je bolji od Srpskog filma (koji ja nisam gledala, i nema ni potrebe) i šišanja (koje sam, nažalost, odgledala )

Komedija, ali ipak u službi politike...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jel si gledao film ?

ili samo donosis sud o tekstu ,a ne o filmu ?

Обећао сам да нећу да се упуштам у конетарисање тема које имају везе са хомосексуалцима. Зато нећу ништа више да кажем од: одличан текст.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Обећао сам да нећу да се упуштам у конетарисање тема које имају везе са хомосексуалцима. Зато нећу ништа више да кажем од: одличан текст.

ja nisam pitala nista vezano za homoseksualce ,pitala sam da li si gledao film ?

a isto tako ne mislim da je u redu da Zeljko otvara novu temu kada tema o filmu postoji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By Жељко
   На могућност забране „Параде „ Срђана Драгојевића у „Известијама „ је указао нико други него Сем Клебанов , власник дистрибутерске куће „Филм без граница „ која је увезла и филм „Клип“. Клебанов је иначе познати филмски критичар и телевизијски водитељ. Он је „Известијама „ изјавио да је већ добио неке наговештаје како „Парада „ , која је овенчана наградама признањима на међународним фестивалима , има проблема са приказивањем у бископима у Петербургу .
   Занимљиво је да ће на филмском фестивалу, „Порука човеку „једном од најпрестижнијих у Русији, који ће се одржати у Петербургу од 22. до 29, септембра, у жирију бити Маја Милош, редитељка „Клипа“ победника међународног филмског фестивала у Амстердаму у јануару ове године.У знак поштовања и солидарности са младом српском редитељком, организациони одбор фестивала је планирао специјалну вечерњу пројекцију „Клипа“ коме Министарство културе није издало дозволу за приказивање у Русији.О угледу петербуршког фестивала „Порука човеку“ сведочи и чињеница да је на његовом челу у функцији директора већ две године познати руски редитељ документарних и играних филмова Алексеј Учитељ.
   „Известија „ је детаљно набројала сва признања које је „Парада „ добила на Берлинском фестивалу.
   Б.Ракочевић
   Извор: Русија.рс

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...