Jump to content

Proročanstva Sv. Malakije

Оцени ову тему


Препоручена порука

Proročanstva Sv. Malakije

"Malakija" ima značenje "angeo Gospodnji"

Biografija Sv. Malakije

san%20malaquias.jpg

Rodio se u Armagh-u, Irska, 1094, u porodici O’Morgair, posle Sv.Bernard Clairvaux. Bio je kršten imenom Maelmhaedhoc (latiniziran kao „Malachia” (Malakija)), što znači „anđeo Gospodnji”).

Sv. Malakija je bio rukopoložen kao Arhiepiskop Armagh-a 1132, iako je to teško prihvatio zbog svoje velike poniznosti.

Putuje u Rim i uz put posećuje Sv. Bernarda u Clairvaux-u. U Rimu je bio rukopoložen kao predstavnik Pape u Irskoj. Na drugom putovanju u Rim, Sv. Malakija se razboleo stigavši u Clairvaux i umire na rukama Sv. Bernarda, 2. novembra. Pripisuju mu se puno mirakla, ali je najviše poznat po daru proročanstva.

Među ovima najpoznatije je ono što se odnosi na pape. Po hipotezi igumana Cucherat-a (1871), Sv. Malakija je napisao proročanstvo u Rimu, između 1139. i 1140. godine kada je posetio Papu Inocencija II-og radi izveštavanja o postojaćim problemima u svojoj episkopiji.

Proročanstva Svetog Malakije

O svojoj sopstvenoj smrti

irlanda.jpg Kako nam dostavlja Sveti Bernard, Sveti Malakija je tačno predvidio dan njegove smrti (2. novembra) kada se nalazio skupa s njim, u manastiru iz Clairvaux (Klervo).

O Irskoj

On je predvidio da će Irska, njegova domovina, biti ugnjetavana i proganjana od Engleske, da će joj biti nanošene nesreće u toku sedam vekova, ali će čuvati veru prema Bogu i Njegovoj Crkvi ispred svih iskučenja. Na kraju ovog perioda biće oslobođena a njeni osvajači će biti kažnjeni. Katolička Irska je imala esencijalnu ulogu povratku Engleske prema veri. Kaže se da je ovo proročanstvo bilo prepisano od Dom Mabillona iz starog rukopisa iz Klervoa.

O Papama

papa%20urban%20viii.jpgNajlepše proročanstvo dodeljeno Svetom Malakiji jeste ono o Papama. Ovo je sastavljeno iz nekih “motoa” za svakog od 112 Papa, počevši sa Celestino II-im, izabranom 1143, pa sve do "kraja sveta".

Ovi "motoi" koji opisuju Pape, mogu se odnositi na simbol zemlje njhovog porekla, na njhovo ime, na štit-grbu, na nekom talentu ili na bilo čemu što se odnosi na Papu. Na primer, “moto” dodeljen Urbanu VIII-om je Lilium et Rosa; on je bio iz Florence, Italija, na čijem se štitu pojavljuje cvet krin.

Ova su proročanstva bila izgubljena do XVI- og veka, kada se izdala knjiga "Lignum Vitae" benediktanskog istoričara Arnolda Wiona. Po igumanu Cucheratu (1871), Sveti Malakija je napisao proročanstva u Rimu, između1139. i 1140, kada je posetio Papu Inoćencija II- og da bi ga utešio u svojim brigama. Papa je čuvao rukopis u rimskim arhivama, gde je ostao zaboravljen sve do njegovog otkrića 1590. (Cucherat. "Proročanstvo redosleda papa", ch. xv).

Među poslednjima:

 • # 106: „Pastor angelicus» (Anđelski pastir). Pijus XII-ti (1939-1958). Poznat kao veliki intelektualac i branilac mira.

 • # 107: „Pastor et nauta» (Pastir i moreplovac). Jovan XXIII-ći (1958-1963) bio je kardinal Venecije, grad moreplovaca. Rukovodio je Crkvom na II-om Vatikanskom Saboru.

 • # 108: «Flos florum» (Cvet cvetova). Pavle VI-ti (1963-1978). Njegov grb sadrži cvet krina (cvet nad cvećem).

 • # 109: «De meditate Lunae» (Polovine Meseca). Jovan Pavle I-vi (1978-1978). Njegovo ime je bilo „Albino Luciani» (bela svetlost). Rođen je u episkopiji Belluno (na latinskom: lepi mesec). Bio je biran 26. avgusta 1978. U noći između 25. i 26. mesec se nalazio u „drugoj četvrtini (polovina meseca)“. Umro je posle nekog mesečevog pomračenja. Takođe, njegovo rođenje, dan kada se zapopljen i dan kad je bio postavljen za episkopa bili su u vreme polumeseca.

 • jovan%20pavle.jpg# 110: «De labore solis» (Sunčeva radnja). Jovan Pavle II-i (1978-2005). Bio je sposoban da izvanredno mnogo radi. U godinama njegovog rođenja i smrti bila su pomrčenja Sunca. Rođen je u Poljskoj, jedini Papa iz jedne Istočno (gde izlazi Sunce) evropske zemlje.

 • # 111: «Gloria Olivae» (Maslinova slava). Benedikt XVI-ti (2005). Rodio se u jednoj Slavnoj Suboti, poslednja subota pre Svete Nedelje (za vreme Velikog Posta) koji počinje sa Cvetima (grančicama maslina). Sa drugog aspekta, „benediktski red“ dobija tradicionalan nadimak „maslinasti“.

PREOSTAJE SAMO JOš JEDAN PAPA:

 • # 112: «Petar Rimljanin» (Petrus Romanus). Ovaj će biti poslednji Papa, jer će već u ovom periodu nastupiti kraj, kako takođe govori Sv. Malakija:

U krajnjem progonu Svete Rimske Crkve na prestolu će sedeti
Petar Rimljanin
(
Petrus Romanus
) koji će brinuti o stadu usred velikih komešanja. Posle toga, grad sedam brežuljaka biće uništen i zastrašujući sudija sudiće svom narodu. Kraj.

el%20fin.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Још један занимљив текст о Малакији :

Uzbunjujuće proroštvo piše: Nikola Perušić

što će biti s kršćanima? Nalaze li se zapadni kršćani pred neslućenim nedaćama, tema je sve brojnijih diskusija koje prate proroštvo Svetog Malahije

Mirko Ikić u Katoličkom tjedniku Vrhbosanske nadbiskupije bilježi kako je Sveti Malahija (St. Malachy O'More, ili O'Morgair) rođen u Irskoj, gdje je kršten kao Mael Maedos Ua Morgair. školovao se u samostanskoj školi, a zatim postaje redovnik, pa biskup, te nadbiskup Armagha, jugozapadno od Belfasta. Zabilježeno je kako je bio veoma odan Katoličkoj Crkvi, te da je pošao na hodočašće u Rim i svratio u francuski Clairvaux gdje je tada živio Sv. Bernard, jedan od najvećih ljudi kršćanske Europe. Bernard je pohvalno govorio o Malahiji. Na svome drugom hodočasničkome putovanju u Rim opet se zaustavio u Clairvauxu, bolestan, predvidio je svoj brz kraj i umro je na Dušni dan 1148. g. Crkva ga je proglasila svetim 42 godine poslije njegove smrti. To je bilo doba Paracelzijusa i Nostradamusa, kada su bila u modi proroštva i gatanja, a nastalo je i takozvano proroštva o Papama koje je pripisivano Sv.. Malahiju. To proroštvo je navodno sastavio benediktinac Arnaldo Wion (Arnold de Wyon) te ih je pripisao Sv. Malahiji.

Proroštvo

malachia2.jpgSvetom Malahiji se pripisuje puno mirakla, ali je najviše poznat po daru proročanstva. Među ovima najpoznatije je ono što se odnosi na Pape. Po hipotezi igumana Cucherat-a (1871), Sv. Malahija je napisao proroštvo u Rimu, između 1139. i 1140. godine, kada je posjetio Papu Inocencija II-og radi izvještavanja o postojećim problemima u svojoj episkopiji. Onda je uručio svoj rukopis Papi kako bi ga utješio u njegovim nevoljama. Navodno je Papa čuvao rukopis u rimskim arhivama, gdje je ostao zaboravljen sve do njegova otkrića 1959. O svakom Papi iskazano je odgovarajuće objašnjenje.

Među poslednjima se navode:

# 106: „Pastor angelicus» (Anđeoski pastir). Pio XII-ti (1939-1958). Poznat kao veliki intelektualac i branilac mira.

# 107: „Pastor et nauta» (Pastir i moreplovac). Ivan XXIII-ći (1958-1963) bio je kardinal Venecije, grad moreplovaca. Rukovodio je Crkvom na II-om Vatikanskom Saboru.

# 108: «Flos florum» (Cvijet cvjetova). Pavao VI-ti (1963-1978). Njegov grb sadrži cvijet krina (cvijet nad cvijećem).

# 109: «De meditate Lunae» (Polovine Meseca). Ivan Pavao I-vi (1978-1978). Njegovo ime je bilo „Albino Luciani» (bijela svjetlost). Rođen je u episkopiji Belluno (na latinskom: lijepi mjesec). Bio je biran 26. kolovoza 1978., u noći između 25. i 26. se mjesec nalazio u „drugoj četvrtini (polovina mjeseca)". Umro je nakon mjesečeve pomrčine. Takođe, njegovo rođenje, dan kada se zaređen i dan kad je bio postavljen za biskupa su bili su u vrijeme polumjeseca.

Sv. Malahije

# 110: «De labore solis» (Sunčeva radnja). Ivan Pavao II-i (1978-2005). Bio je sposoban izvanredno mnogo raditi. U godinama njegovog rođenja i smrti bila su pomrčine Sunca. Rođen je u Poljskoj, jedini Papa iz jedne Istočno (gdje izlazi Sunce) europske zemlje.

# 111: «Gloria Olivae» (Maslinova slava). Benedikt XVI-ti (2005). Rodio se u jednoj Slavnoj Suboti, posljednjoj suboti prije Svete Nedjelje (za vrijeme Velikog Posta) koji počinje Cvjetnicom (grančicama masline). Sa drugog aspekta, „benediktski red" dobija tradicionalan nadimak „maslinasti".

# 112: «Petrus Romanus» (Petar Rimski). Ovaj će biti posljednji Papa, jer će već u ovom periodu nastupiti kraj, kako takođe govori Sv. Malakija: «U krajnjem progonu Svete Rimske Crkve na prijestolu će sjedeti Petrus Romanus (Petar Rimski) koji će brinuti o stadu usred velikih komešanja. Poslije toga, grad sedam brežuljaka biti će uništen i zastrašujući sudija sudiće svom narodu.»

("In persecutione extrema S. R. Ecclesiae sedebit Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus, quibus transactis civitas septicollis direutur et judex tremendus judicabit populum suum")

Pripreme i panika

Prema pisanju Josipa Blaževića, postoji molitvena zajednica Sv. šarbela (Order of St. Charbel) sastavljena od katolika posebnesaint_charbel2.jpg orijentacije. Oni svojim članovima savjetuju ispovijed i pričest prije svakog njihovog molitvenog susreta. Propovijedaju "bolečljivu, apokaliptički obojenu pobožnost, koju hrane na privatnim objavama i ukazanjima cijeloga svijeta, bez ikakvog kritičkog selektiranja, a napose tzv. diktatima Blažene Djevice Marije svojoj tajnici dr. Mary Jane Even".

Pripadnici ovih molitvenih zajednica se čuvaju od konzumiranja crne kave i jabuka, a njihova bratstva od po desetak do petnaest članova sastaju se po obiteljima svakog trinaestog datuma i svake prve subote u mjesecu. Takvih bratstava u svijetu navodno ima oko 40.000 (prema njihovim statistikama, a Gospa ih traži 100.000). U Hrvatskoj ih ima petnaestak.

Bogoslužje započinju blagoslovima ulja, predmeta i vode. Blagoslov obavljaju sami laici jer je prema navodnim Gospinim porukama, katoličkim svećenicima oduzeta moć blagoslivljanja, budući su vjernicima dopustili pričest na ruke, što članovi Reda Sv. šarbela smatraju neoprostivim grijehom. Valjana pričest, prema njima, jest samo na usta, i to - klečeći.

Drugi razlog zašto su laici preuzeli dijeljenje blagoslovina je i taj, kako kažu, što Gospa najavljuje krvave progone kršćana uslijed čega će poginuti brojni svećenici te ih neće biti za dijeljenje blagoslovina.

nat_pebble_22.jpgNa čelu Reda sv. šarbela nalazi se njezin još živući osnivač i "Božji prorok" iz Nowra, Australija, William Kamm poznat kao "The Littl Pebbl" ("Mali kamen") koji se potpisuje i kao "Petar II." i "Mali Abraham". William Kamm koji je, navodno, sa židovstva prešao na kršćanstvo, napustio vlastitu ženu s četvero djece, i sada živi u novoj vezi s nekom djevojkom. Vidioci ove zajednice najavljuju da će nakon Ivana Pavla II. najprije, za kratko vrijeme, na njegovo mjesto zasjesti antipapa koji će u Jeruzalemu sklopiti savez s Antikristom. Poslije njega, naučavaju dalje sljedbenici, vodstvo će preuzeti William Kamm i tada će nastupiti "vladavina mira".

Apokalipsa, možda

Dakle, mada postoje brojni pokušaji i pobijanja i pretjerivanja proroštva Svetog Malahija, ipak bi ga valjalo ozbiljnije shvatiti u prvom redu zbog same naravi kršćanstva koje nije predviđeno da ono u ovom obliku egzistira neograničeno, već da se kao most prostre do Sudnjeg dana. Biblija predviđa kraj svijeta, a to bi onda značilo i ovozemaljskih instalacija, pa je moguće i da sadašnji religiozni sustav dobije neku posve drugu narav. Jer, tada bi bilo drugačije stanje sa sakramentima i potrebama cijele religione zajednice.

Ukoliko ima istine u navedenom proroštvu, kršćani bi se trebali pripremiti na teška vremena. Religioznost već dulje vrijeme "nije u modi", a ukoliko bi se kršćani postavili protiv svjetskog poretka kojim caruje novac, profit i izrabljivanje, zasigurno bi na koncu doživili mučeništvo.

Na Zapadu su crkve već puste, a u slučaju eshatoloških dešavanja, gubitka vođstva i Pape, pitanje je koliko bi izdržali i pojedini današnji svećenici, koje viđamo u obličju suvremenih "uspješnih ljudi", koji nose skupu odjeću, voze strana kola, koji se ponašaju kao političari, ili pak one koje već ionako bije glas grijeha.

Kršćanstvo je veoma dugo živjelo u katakombama, u tajnosti, bez crkvi i tolikog pretjerivanog značaja hijerarhije, i moralo bi biti spremno na sve žrtve koje bi apokalipsa donijela. Po tome bi se i trebali razlikovati vjernici, vjerom da ova nebeska igra ima svoj kraj, te da ne smijemo postati sužnji zemlje, već navijesnici nebeskog kraljevstva.

Žig zvijeri, za koji Biblija kaže da se bez njega neće moći ni prodavati niti kupovati na koncu vremena je uz sadašnje tehnologijama mikročipovanja i svjetsku ekonomsku krizu veoma blizu i moramo razumijeti Božju volju. A to zasigurno nije stvaranje društvenog uređenja u kojem će čovječanstvo biti upravljano financijama, koje će kombinacijom komunizma, fašizma i liberalnog kapitalizma istupjeti religiozni instinkt i humanost.

Prisjetimo se samo koliko su se kršćanski vjernici stoljećima zalagali protiv zelenašenja, banki, kredita. To je bio veliki grijeh, te su se time bavili vjernici drugih religija. A sada nam sve sfere života uređuje ekonomija bazirana na ekstraprofitu, špekulacijama, izvlačenju koristi, zaduživanju, burzi i trgovini ljudskim sudbinama, potrošačkoj pomami. Današnji svijet, u kojem četvrtina svijeta u Aziji robovski radi kako bi održavala blagostanje Zapada, a ljudi Zapada upadaju u nezaposlenost ili im se nudi karijera svjetskih vojnih policajaca doista sliči na Rim, a današnji dominantni moral na Babilonski.

Ne bi bilo čudno da veliki podvižnik poput Sv. Malahije dobije blagoslov prorokovanja, upozorenja za današnje ljude. Bilo bi čudno da ga nije dobio.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 • # 106: „Pastor angelicus» (Anđelski pastir). Pijus XII-ti (1939-1958). Poznat kao veliki intelektualac i branilac mira.

Сасвим довољно да би се "пророштво" одбацило као очигледно неистинито

 • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сасвим довољно да би се "пророштво" одбацило као очигледно неистинито

Не занима мене толико пророштво колико лик и дело Малакије и његов утицај на савремене рмк кршћане.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Прокопаћу мало, мислим да сличну причу доноси неколико значајних личности рмк (међу њима чак и Нострадамус колико се сјећам),

та прича о последњем папи који доживи невиђени и страшни прогон хришћана, скрива се и бјежи преко океана је чест мотив.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
 • Креирај ново...