Jump to content

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Guest - . . .-

Да ли штитите Ваше Фејсбук податке?

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest - . . .-

take-this-lollipop-baner.jpg

Verovatno kao i većina ostalih korisnika Facebook-a malo vodite računa o privatnosti vaših podataka. Svaki put kad “pristanete” na neku Facebook aplikaciju ili ako drugačije ne odredite u vašim opcijama, bilo ko može doći do svih podataka, fotografija i slično sa vašeg profila. Evo sajta i interaktivnog filma koji će vas naterati da porazmislite o tome.

Ovde se radi o viralnoj kampanji koja vas stavlja u samo srce gore navedene problematike, pravi interaktivni film u kome ste vi akteri. Naravno ovde je sve preuveličano, vaš profil posmatra neki poremećeni lik, otkriva sve o vama, čak i gde živite i on dolazi po vas! Cilj ove kampanje nije da postanete paranoični već samo da porazmislite o tome koliko su vaši podaci privatni a koliko ne.

Posetite sajt http://www.takethislollipop.com/ , kliknite na Facebook connect i dozvolite pristup sajta podacima sa vašeg profila, uvalite se u sedište i pojačajte zvuk (ukoliko niste strašljivi previše icon_wink.gif ).

Hajde da prodiskutujemo na ovu temu, kakvi su vaši komentari na ovo ?

Članak je preuzet sa ovog bloga :

http://megablog.svrl.../#ixzz1bK388A2f

Novosti iz sveta filma, muzike, softvera, stripa i još ponečeg…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno kao i većina ostalih korisnika Facebook-a malo vodite računa o privatnosti vaših podataka. Svaki put kad “pristanete” na neku Facebook aplikaciju ili ako drugačije ne odredite u vašim opcijama, bilo ko može doći do svih podataka, fotografija i slično sa vašeg profila.

Pazim koje aplikacije koristim.... i podesio sam opcije :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja se o tom ništa ne moram brinuti, kod mene je to automatski, ta zaštita podataka. S vremena na vrijeme FB provede nekakvu takvu intervenciju ili šta već to a poslije toga su ti podaci nepristupačni i meni samome a kamo li nekom drugom. Ni vi sami dakle ne možete doći do tih svojih sličica, friend liste, raznih adresara i vlastitih veleumnih žvrljotina. Zadnji put su to proveli tako što su mi nestala sva dugmeta s profila, kako su to uspjeli nemam pojma. Morao sam otvoriti novi profik jer nisam mogao da čekam nekoliko godina da mi one poprave taj stari.

tanning

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јесте ли пробали овај линк: http://www.takethislollipop.com/ ? Погледајте интерактивни филмић где сте ви у улози.

Jesam samo fora je sto je ovaj gledao slike palacinki i kola na koje sam tagovan :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Symantec tvrdi da su otključani pristupi mnogim facebook profilima

13 May, 2011

Dont-allow-300x168.jpg

Pristup stotinama hiljada Facebook naloga je bio omogućen zbog grešaka u nekim aplikacijama.

Firma Symantec je otkrila da su programi nenamerno omogućili pristup Facebook nalozima koji mogu biti iskorišteni od strane oglašavača.

Procene su da je prošlog meseca 100 000 aplikacija omogućilo pristup nalozima.

Facebook je izjavio da je radio na unapređenju metode autentifikacije.

“Radili smo sa Symantec-om kako bi identifikovali probleme u našem toku autentifikacije kako bismo osigurali sigurnost“, objavio je u postu na Facebook-u jedan od zaposlenih.

Zaposleni u Symantec-u je objasnio u svom izveštaju kako je omogućen pristup Facebook nalozima.

Tokeni pristupa su kao “rezervni ključevi”. I ovi tokeni se sa korisničkom dozvolom daju na raspolaganje, kako bi aplikacije na Facebook platformi funkcionisale.

Sa ovim ključevima, aplikacije mogu da pristupe korisničkom profilu i fotografijama, kao i da postavljaju poruke na njihovom zidu.

Ipak, nedavno je otkrivena slabost u metodu stare autentifikacije koja dozvoljava da se rezervni ključevi proslede do treće strane, kao što su oglašavači.

“Facebook aplikacija je sada u poziciji da nenamerno da pristup tokenima trećim licima“.

“Mi smo tokom godina procenili da bi se ovako nešto moglo desiti”, “Srećom, treća lica možda nisu ni svesna da mogu da pristupe ovim profilima“.

Facebook direktor za razvojne odnose, Kevin Purdy je odbacio ove nalaze.

On je izjavio: ” Sproveli smo istraživanja koja pokazuju da nema dokaza o ovom problemu, odnosno nema dokaza da su korisnikove lične informacije dospele do trećih lica.“

Symantec je obavestio korisnike da promene svoje šifre, ako su zabrinuti oko zloupotrebe njihovih ličnih informacija.

IT Rešenja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li biste i vi tužili Facebook?

Maks Šrems zaprepastio se kada je ustanovio da Facebook o njemu ima 1.200 strana podataka. Žalio se evropskoj komisiji za zaštitu podataka građana, a pokrenuo je i sajt Evropa protiv Facebooka. Za njegovim primerom povelo se 350.000 ljudi, pa je FB "zatrpan" zahtevima korisnika za uvid u podatke.

v221903p0.jpg

Facebook bi mogao da se suoči sa kaznom u iznosu do 100.000 evra nakon što je student prava iz Austrije otkrio da ova društvena mreža o njemu ima 1.200 strana podataka, od kojih je on većinu ranije obrisao.

Maks Šrems (24) odlučio je da zatraži Facebooku kopiju podataka o sebi u junu, nakon što je u Kaliforniji, gde je bio u okviru programa razmene studenata, prisustvovao predavanjima izvršnog direktora Facebooka na Santa Klara univerzitetu.

Kada mu je iz Kalifornije stigao CD sa porukama i informacijama za koje tvrdi da ih je odavno obrisao, bio je šokiran. Odlučio je da uputi 22 odvojene pritužbe komesaru za zaštitu podataka u Irskoj, jer se ispostavilo da je za evropske korisnike nadležan ogranak Facebooka u toj zemlji. Sledeće nedelje očekuje se izveštaj o prvoj reviziji, a ako poverenik za zaštitu podataka građana utvrdi da su Šremsove žalbe osnovane, i ukoliko se na sudu dokaže da je Facebook ili neko od zaposlenih odgovoran za povredu zaštićenih privatnih podataka korisnika, kompanija bi mogla da bude kažnjena sa 100.000 evra, piše "Gardijan".

Među 1.200 stranica podataka koji su dostavljeni Šremsu, nalaže se svi odbijeni zahtevi za prijateljstvom, slučajevi u kojima je nekoga izbrisao sa liste prijatelja, kao i evidencija svih njegovih ćaskanja sa prijateljima, informacije o događajima kojima je prisustvovao, poruke na koje nije odgovorio...

Informacije su podeljene u 57 kategorija, uključujući "lajkove", logovanja (spisak IP adresa koje je koristio), mejlove, uključujući i neke mejl adrese koje Šrems nikada nije lično uneo na profil, ali za koje pretpostavlja da su prepoznati iz profila drugih korisnika.

"Utvrdio sam da je Facebook čuvao krajnje privatne poruke koje sam napisao i zatim ih kasnije obrisao, čije bi objavljivanje moglo ozbiljno da naruši moj ugled", izjavio je Šrems.

"Nema tu ničeg kriminalnog ili zabranjenog, ali recimo da je reč o informacijama koje bi, budući da želim da se bavim pravom, mogle da mi otežaju pronalaženje posla. Čuvajući podatke za koje korisnici veruju da su obrisani, Facebook se ponaša kao CIA ili KGB", kaže Šrems.

"Informacija je moć, a informacije o ljudima su moć nad ljudima. Zastrašujuće je što Facebook čuva sve ove podatke. Naravno, kompanija ih ne zloupotrebljava trenutno, ali zabrinjavajuća je i sama mogućnost da neko na primer zlonamerno ugrozi privatnost korisnika, bilo hakerske grupe, bilo neko od zaposlenih u kompaniji."

U izjavi portparola kompanije Facebook navodi se da je "Facebook gospodinu Šremsu dostavio podatke koje je zahtevao", ali da su se neki njegovi zahtevi odnosili i na informacije koje nisu iz domena privatnih podataka korisnika, već se tiču sigurnosnih i analitičkih procedura kompanije.

"To očigledno nisu privatni podaci korisnika, a irski zakon o zaštiti podataka postavlja veoma važna, razumna ograničenja kada je reč o informacijama koje smo dužni da dostavimo", navodi se u saopštenju kompanije.

Šremsu je ovo poslužilo kao inspiracija za pokretanje kampanje kojom će pokušati da primora društvene mreže da poštuju evropske zakone o privatnosti, a 350.000 ljudi koji su posetili sajt "Evropa protiv Facebooka" već je poslalo Facebooku zahtev za dostavljanje ličnih podataka.

Ipak, Facebook tvrdi da se zakoni o privatnosti ličnih podataka u potpunosti poštuju.

"Kao deo servisa za slanje poruka, korisnici, naravno, imaju mogućnost da obrišu poruke iz foldera na svom profilu, ali poruka koju pošalju drugom korisniku, naravno, ostaje u njegovom inboksu ako je on lično ne obriše, i na to ne možemo uticati. Smatramo da je to u skladu sa očekivanjima korisnika, a to ćemo izložiti i komisliji za zaštitu privatnosti", navodi se u saopštenju kompanije.

Mondo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Program koji vas štiti od špijunaže

Fejsbuk Diskonekt program koji onemogućava ovoj društevnoj mreži da vidi vaše kretanje na internetu, postao je pravi hit.

179724_1022-fejsbuk01-afp-justin-sullivan_f.jpg?ver=1319531263

Za veoma kratko vreme daunlodovan je čak 152.000 puta.

Ni najnovija uveravanja Marka Cukenberga, osnivača ove društvene mreže da će privatnost svih korisnika ostati netaknuta nije urodila plodom, nakon što je Fejsbuk otvoreno priznao da prati koje sajtove posećuju njegovi korisnici.

Korisnici su za sada oduševljeni programom Fejsbuk Diskonekt iako im onemogućava korišćenje nekih opcija kao što je na primer linkovanje slika.

Ovaj vid zaštite je postao toliko popularan da je predstavljena nova verzija koja čuva privatnost podataka i od Gugla i Tvitera.

Program Diskonekt radii na Mozili, Hromu i Safariju. Možete ga daunlodovati ovde.

Nakon masovnog daunlodovanja pomenutog programa, oglasili su se i predstavnici Fejsbuka:

„Fejsbuk ne gleda svaki sajt koji vi posetite. Ukoliko ste ulogovani na Fjesbuk i posetite vebsajt koji je integresan sa našom socijalnom mrežom, vaš bouzer nam šalje tu informaciju, uključujući vaš brouzer, informacije o operativnom sistemu i vaše korisničko ime. Ovo radimo kako bismo vam pomogli da personalizujete vaše iskustvo. Sem toga mi ne koristimo informacije koje dobijemo da bismo pratili vaše aktivnosti na internetu, niti da bismo iste prodavali. Takođe, svi podaci koje imamo brišu se u periodu od 90 dana.

Blic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posetite sajt http://www.takethislollipop.com/ , kliknite na Facebook connect i dozvolite pristup sajta podacima sa vašeg profila, uvalite se u sedište i pojačajte zvuk (ukoliko niste strašljivi previše icon_wink.gif ).

мој први коментар је да нећу кликнути, само зато што пише да треба да кликнем, па ни под изговором хумора, јер је и овај вирални узео и покупио свакојаке моје податке. :)

хм, вирална кампања која скупља податке, прави ме мајмуном и преувеличава оно што сви знамо - да је фејсбук шупаљ и несигуран и да заиста не знамо где гкорпоративни гигант односи или шта ради са нашим подацима ...

баш смешно и тако поучно.

само ви кликћите на свашта, радозналост је мана понекад.

могу да се кладим да 90% овдашњих корисника није на фејсу подесило да има security HTTP протокол док сурфује њиме.

дакле, проблем је у свести последице, тачније у образовању, шта ће да се деси кад кликнеш нешто.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пазите шта лајкујете и твитујете, ЦИА прати Твитер и Фејсбук

У неименованом индустријском парку у Вирџинији, ЦИА прати информације које објављују корисници друштвених мрежа широм света, и то до пет милиона "твитова" дневно, пише данас агенција Ашосијетед прес.

96373_cia-ap_hs.jpg?ver=1320423192

Резултати истраживања прослеђују се највишим органима Беле куће

"Центар отворених извора" (Опен Соурце Центер), чије запослене аналитичари ЦИА зову још и "Библиотекарима осветницима" прикупља и прати информације које се објављују на Фејсбуку, сајтовима других друштвених мрежа, новина, тв програма, интернет чатова и локалних радио станица ван САД.

Задатак организације је оцењивање јавног мњења и праћење значајних догађаја.

Информације се прикупљају из целог света, често на изворном језику, и затим пореде са информацијама које објављују локални медији или са пресретнутим телефонским разговорима.

Резултати истраживања прослеђују се највишим органима Беле куће и улазе у дневни обавештајни брифинг председника Барака Обаме.

Праћењем активности на интернету, организација је могла да оцени распложење у Пакистану након убиства Осаму Бин Ладена, као и да предвиди која блискоисточна земља је спремна на побуну.

На тај начин је предвиђен устанак у Египту, једино није било могуће предвидети његово време, рекао је агенцији Асошијетед прес директор центра Даг Накин, током прве посете новинара тој организацији.

Центар је основан на предлог Комисије 9/11 (за истразизвање терористичких напада извршених 11. септембра 2011), и првобитно је његов приоритет била антитерористичка активност.

Међутим, његових неколико стотина аналитичара - прави број се чува у тајности - прати широк опсег тема: од приступа интернету у Кини до расположења на улицама Пакистана.

Највећи број аналитичара се налази у Вирџинији, али их има и при америчким амбасадама широм света.

Накин је изјавио да добре агенте центра чине дипломци са мастером из библиотекарства и више језика, док су највреднији они који су одрасли у земљама у којима енглески није матерњи језик.

Центар је усмерио пажњу на друштвене медије након што је откривена значајна улога Твитера у иранској "Зеленој револуцији" 2009, у којој је десетине хиљада демонстраната изашло на улице након избора који су вратили Махмуда Ахмединеџада на место председника државе.

Након убиства Бин Ладена у Пакистану маја ове године, ЦИА је проучавала расположење у тој земљи на основу података прикупљених на Твитеру.

"Фарси у је то време био трећи најзаступљениј језик на блоговима друштвених медија на вебу", рекао је Накин.

Како се твитови не могу увек географски лоцирати, аналитичари су реакције поделили према језицима. Резултат је показао да је већина твитова на Урду језику, који се говори у Пакистану, као и већина кинеских твитова, одражавала негативан став.

Након говора председника САД чија су тема биле земље Блиског Истока, одржаног неколико недеља након рације у Пакистану, негативни коментари на твитеру преовладали су у Турској, Египту, Јемену, Алжиру, Персијском заливу и Израелу.

Име директора организације се не крије од јавности, међутим, локација њеног центра се држи у тајности како би се заштитила од напада, физичких и електронских.

За време нереда у Бангкоку, у којима су представници медија били изоловани у зградама, ЦИА је пратила 12 до 15 корисника који су на друштвеним мрежама објављивали информације о току догађаја и фотографије са демонстрација. Прикупљене информације поредиле су се са новинарским извештајима и тако добијала прецизна слика развоја ситуације.

Blic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Покренуто питање поштовања приватности на Фејсбуку

Посланица Европског парламента Франсоаз Кастеикс (Françoise Casteix) упутила је питање Европској комисији (ЕК) да буде размотрено по хитном поступку да ли америчка друштвена мрежа "Фејсбук" поштује прописе Европске уније (ЕУ) пре свега у погледу чувања (па самим тим и брисање) личних података.

70133_1019-facebook_f.jpg?ver=1321020779

Како су пренели француски електронски медији, Кастеиксова, чланица социјалистичке посланичке групе у ЕП, је у писму оценила да "Фејсбук", највећа друштвена мрежа у свету, предуго држи податке корисника, а да они не могу да дају експлицитну сагласност за коришћење њихових података, што је у супротности с европском директивом о заштити приватности.

ЕК ће морати да се изјасни у року од три седмице о захтеву посланице Кастеикс.

Blic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Broken,
   Poštovane kolege veroučitelji, napravio sam Facebook grupu koja bi trebalo da omogući ( lakše i brže) razmenu iskustava u vezi sa nastavom u srednjim školama. Vodio sam se, pre svega, time da je meni potrebno da vidm kako drugi rade. Da pokupim neke ideje, dobijem inspiraciju za izvođenje kvalitetnijih časova itd.
   Evo ga link pa dođite   https://www.facebook.com/groups/788776624847097/
  • Од WiseMan,
   Kako se nekada flertovalo  
    
    
  • Guest
   Од Guest,
   LinkedIn je danas novim izgledom osvježio cijelu stranicu, a novi dizajn bi ovu društvenu mrežu mogao polako uvesti u 21. stoljeće, piše The Verge. Iako mnogi njegovi korisnici LinkedIn vjerojatno ne posjećuju prečesto, novi dizajn čini navigaciju i snalaženje po stranici mnogo jednostavnijim. Na stranici sada postoji sedam rubrika za navigaciju: Home, poruke, poslovi, obavijesti, ja, moja mreža i pretraga.
   Naslovna stranica sada malo podsjeća na Facebookovu, s aktualnim pričama koje objavljuju i organiziraju urednici ili algoritmi. Na LinkedInu sada jednostavno možete prestati ‘slijediti’, ali i sakriti priče koje vas ne zanimaju (baš kao i na Facebooku).
    
   Najveća promjena je chat
   LinkedIn je, također, popravio svoju pretragu, pa je sada jednostavnije naći poslove, ljude, tvrtke i ostale stvari. Možda najveća promjena je chat na kojem se možete dopisivati s drugim korisnicima mreže, a koji se nalazi na dnu stranice (jednako kao na Facebooku).
   Ako tražite posao i poznajete nekoga tko radi u toj kompaniji, LinkedIn će vam predložiti da započenete razgovor s njim kako biste dobili referencu ili neke savjete oko postupka prijave za posao. Ovo je najveća izmjena u dizajnu LinkedIna još od vremena njegova lansiranja, 2003. godine.
   http://www.telegram.hr/biznis-tech/linkedin-je-danas-predstavio-novi-dizajn-i-svi-kazu-da-malo-previse-podsjeca-na-facebook/
  • Од Хаџи Срђан,
   За све НОВЕ АНДРОИД апликације и АКТУЕЛНА ажурирања  можете пратити и на фејсбук страници https://www.facebook.com/Православне-андроид-апликације-1874123442818611/
   такође можете и пратити и на званичном сајту http://hodocasnik.com.
   Желим Вам свако добро. Надам се и верујем да ће некоме користити на радост и спасење моје андроид апликације.
   Нека је Вечна слава Богу и пресветој Богородици!

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...