Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Guest

Теолошки погледи – версконаучни часопис

Оцени ову тему

Recommended Posts

Guest

Теолошки погледи – версконаучни часопис

29. Септембар 2011 - 12:19

svet-knjiga-1_tpogledi150.jpg

У мају ове године из штампе је изашла 1. свеска часописа Теолошки погледи за 2011. годину, са занимљивим радовима домаћих аутора, преводима светоотачких текстова, освртима и приказима нових књига. После вишегодишње паузе, овај богословски часопис поново је доступан читаоцима – у патријаршијској књижари и књижарама ПБФ, као и путем претплате.

Овај часопис, са поднасловом „Версконаучни часопис“, покренуо је Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве 1968. године. Први уредник часописа Теолошки погледи био је Владан Д. Поповић, професор Београдске богословије „Свети Сава“.

Часопис је основан како би доносио богословске радове, приказе, оцене и расправе, белетристичке прилоге, коментаре догађаја из света културе и науке... Разноврсна тематика – од осврта на најновија археолошка открића, музиколошка истраживања, преко критичког вредновања савремене поезије, философских расправа и историјских истраживања, до лингвистичких студија и богословских текстова, будила је интересе многих читалаца, и часопис Теолошки погледи је – још од својих почетака – стекао бројну читалачку публику, иако је покренут у времену када се на Цркву – а тим пре на црквену периодику – није гледало благонаклоно, у друштву које је било антитеолошки расположено.

Часопис је, као двомесечник, почео да излази 1968. године, са благословом блажене успомене Патријарха српског Германа, и до 1970. године је излазио у шест свесака годишње. На предлог Патријарха Германа, Свети Архијерејски Синод 1971. године за главног и одговорног уредника поставља блажене успомене епископа Данила (Крстића). Тада је промењен темпо излажења часописа, који је од 1971. године излазио четири пута годишње.Владика Данило је часопис уређивао пуних двадесет година, све док није прешао на катедру Епархије будимске – 1991. За главног и одговорног уредника тада је постављен доцент Богословског факултета СПЦ у Београду др Радован Биговић, који је ову дужност обављао током деведесетих година 20. века. Часопис је, услед проблема техничке природе, имао прекиде у излажењу од 1997-2003. године; у 35. години излажења, 2003. године за главног уредника часописа је постављен мр Зоран Јелисавчић, асистент на Богословском факултету СПЦ у Београду. Међутим, изашла је само једна свеска 2003. године, и часопис из техничких разлога није излазио до 2008. године, када је на дужност главног и одговорног уредника постављен презвитер мр Александар Ђаковац и када је покренута нова серија часописа Теолошки погледи, који од тада излази три пута годишње. Након поновног покретања часописа објављено је укупно пет свесака: 1/2008, 2-3/2008, 1-3/2009, 1-3/2010 и 1/2011, а у припреми су свеске 2 и 3 за 2011. годину.

Током свог четрдесетогодишњег постојања Теолошки погледи су српским читаоцима донели обиље ауторских чланака из пера еминентних домаћих теолога, философа, историчара и научних радника, вредне преводе светоотачких текстова, као и преводе радова најугледнијих светских богослова. За Теолошке погледе писали су Еп. Данило Крстић, Амфилохије Радовић, Атанасије Јевтић, Владета Јеротић, Игнатије Мидић, Милорад Лазић, Давид Перовић... У часопису су објављивани радови Архиепископа бриселског Василија (Кривошеина), Георгија Флоровског, Христа Јанараса, Василија Гондикакиса, Павла Евдокимова, Митр. Јована Зизиуласа, Јована Мајендорфа, Георгија Манзаридиса, Јована Романидиса, Роберта Тафта, Леонида Успенског, Александра Шмемана...

Часопис током своје историје није био ограничен на теолошка разматрања у уском смислу речи, већ је пратио и научно-културна дешавања, издаваштво, догађаје из научног и академског света – промовишући црквени поглед на свет – али је одржао свој научни карактер, не претворивши се у популарни магазин. Упркос томе, часопис је штампан у за наше прилике високом тиражу, достижући број од више стотина сталних претплатника током деведесетих година.

Теолошки погледи су првенствено наклоњени објављивању оригиналних богословских научних радова, као и научних радова из других области који су повезани са теологијом, а у њима се објављују и преводи са античких језика, прикази и критички осврти на савремене научне радове. Апстракти на енглеском језику прате текстове објављене у овом версконаучном часопису малтене од самих његових почетака, већ од прве половине седамдесетих година 20. века.

Часопис Теолошки погледи, као један од најстаријих и најутицајнијих теолошких часописа на овим просторима, сам представља културну и научну вредност: значајан за популаризацију теолошких наука, за развој интердисциплинарног приступа у науци, као и за промовисање и проучавање српског теолошког културног наслеђа. Будући да на српском језику постоји свега неколико часописа који објављују стручне, научне богословске радове, постојање и поновно покретање Теолошких погледа је од изузетне важности за српску културу уопште, а посебно за развој и унапређење српске теологије.

С. Петровић

Извор: Православље

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имају ли "Теолошки погледи" неки сајт, контакт мејл, било шта? Жалосно је што је, некад, такав колосалан часопис данас неприметан. Надам се да ће са новим уредништвом доживети ренесансу.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Теолошки погледи XLVI/1 (2013)

 
 
teoloski_pogledi_2013_1.jpg
 
У мају је из штампе изашла 1. свеска часописа Теолошки погледи за 2013. годину. На укупно 320 страна нови број овог часописа читаоцима доноси радове домаћих аутора, преводе светоотачких текстова, осврте и приказе нових издања.
 
Ово је једанаеста свеска Нове серије овог часописа (покренуте 2008. године), са наново успостављеном нумерацијом годишта – од године оснивања часописа (1968), те носи ознаку годишта XLVI.
 
Нови број домаћег версконаучног часописа у продаји је доступан у књижарама Православног богословског факултета, а могуће га је поручити преко службе за претплату – (+381) 11 30-25-103, 30-25-113, 064/17-83-786, pretplata@spc.rs, као и преко уредништва – teoloski.pogledi@spc.rs.
 
Из садржаја нових Теолошких погледа:
 • Квинт Септимије Флоренс Тертулијан, „Против Праксеја (Поглавља 6–7)“ (са латинског превео Радован Пилиповић), стр. 3–6;
 • Св. Климент Александријски, „Стромате (1.1.1.1–1.1.18.4)“ (са старогрчког превео Вук Машић), стр. 7–22;
 • Саво Денда, „Личност – темељ обожења у учењу Старца Софронија (Сахарова)“, стр. 23–38;
 • Жељко Р. Ђурић, „Икона и савремени визуелни медији“, стр. 39–68;
 • Ненад Д. Мијалковић, „Богословље Свете тајне свештенства у Римокатоличкој Цркви“, стр. 69–96;
 • Јован Благојевић, „Левитско свештенство у опусу Излазак–Исус Навин – редови и службе –“, стр. 97–120;
 • Борис Фајфрић, „Настанак Септуагинте“, стр. 121–136;
 • Никола З. Поповић, „О проблему супротстављености јеванђелских Пасхи“, стр. 137–150;
 • Милена Стефановић Сајц, „Свет(л)ост ореола: настанак и развој у оквиру хришћанске иконографије“, стр. 151–172;
 • Ивица Чаировић, „Служба викарног епископа у 8. веку у Западној Европи“, стр. 173–188;
 • Вукашин Милићевић, „Преговори о сазивању васељенског сабора из 1367. године“, стр. 189–226;
 • Радован Пилиповић, „О српском пребегу из Босне 1873. године (Необичан канонски пријем пре 140 година)“, стр. 227–236;
 • Адам А. Ј. Де Вил, „Спасење као преображење: литургијска сотириологија Светог Максима Исповедника“ (превод са енглеског: Златко Вујановић), стр. 237–252;
 • М. Хоман, „Производња пива убацивањем хлеба у воду: ново тумачење Књиге Проповедникове 11, 1–2“ (превод са енглеског: Маријана и Срећко Петровић), стр. 253–260;
 • Емануел М. Кареира, „Антропички принцип“ (превод са италијанског: Зоран Ђуровић), стр. 261–274;
 • Ивица Живковић, „Православно схватање папског примата (Одбрана докторске дисертације јереја Бобана Димитријевића)“, стр. 275–280;
 • Јадранка Ахлгрен, „Иконописац на путу: иконе Мијалка Ђунисијевића (Поводом отварања изложбе икона Мијалка Ђунисијевића Светлост од светлости, Центар за културу Ваљево, Ваљево, 12. април 2013)“, стр. 281–290;
 • Прикази (стр. 291–317).
С. Петровић

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мој супруг је кренуо да скенира и поставља на нет,из 70,80 година неке занимљиве текстове.Обавезе су га спречиле да ради даље али зимус планира да настави.

http://teoloskiputokazi.weebly.com/10431077108610881075108011121077-106010831086108810861074108910821080.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е,лепо :) Има пуно добрих текстова,само треба времена да се све то скенира и постави.Биће дана,надамо се.

Поштована Валентина,

Студент сам српске књижевности и пишем рад о песнику Момчилу Настасијевићу. У Теолошким погледима из 1971 се налази чланак Ђорђа Јанића о Богу у поезији Момчила Настасијевића. Да ли бисте ми могли рећи како могу да дођем то тога броја часописа. У библиотекама имају само новије бројеве часописа. Хвала Вам унапред на одговору! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Креирај налог или се пријави да даш коментар

Потребно је да будеш члан ЖРУ-а да би оставио коментар

Креирај налог

Пријавите се за нови налог на ЖРУ заједници. Једноставно је!

Региструј нови налог

Пријави се

Већ имаш налог? Пријави се овде

Пријави се одмах

×