Jump to content

Online часови византијског појања на ЖРУ - Игор Зиројевић


Препоручена порука

 • Гости

logo_net_skole.jpg

Интернет школа појања Тројеручица је прва школа такве врсте на свијету. Ради веома успјешно од 2008. године. Њен програм је истовјетан са програмом званичних грчких појачких школа, са разликом што се настава одвија на српском језику, а материја која се обрађује је на црквенословенском језику. Резултати које до сада имамо су изванредни. У рад наше школе су укључени осим појединаца и манастири (нпр: манастир Хиландар, манастир Св. Архиђакона Стефана у Горњем Жабском код Врања и др.). Могућност учења на даљину је изузетна прилика за све који хоће да науче и озбиљно се баве црквеном музиком, а нису у могћности да проведу минимално шест година у Грчкој.

Принцип наставе је такав да сваки ученик има један час седмично. (У изузетним случајевима, могу да се договоре и два часа седмично). На сваком часу ученик одговара сво градиво које му је на претходном часу задато. Уколико је задовољио нивоом напретка, професор му даје упуства и материјал како да настави са учењем.

Програм званичних грчких појачких школа, кога се и ми у општим цртама придржавамо, обухвата градиво које се прелази за пет школских година. Свакако, постоји могућност, у складу са брзином усвајања градива и напретка ученика, да се градиво пређе за мање или више од пет година. Градиво које се проучава у школи обухвата цјелокупни појачки репертоар, што практично значи да ће један успјешан ученик по завршетку учења бити у стању да отпјева сваку пјесму, са било ког богослужења. Наравно, након усвајања овог петогодишњег градива, ученици имају могућност да наставе учење и на напреднијем нивоу.

Оно што је веома важно нагласити је то да ће ученици који то желе, након савлађивања петогодишњег градива, које поред практичног појачког знања подразумијева и знање теорије музике, као и других сродних области, имати могућност да своје знање озваниче у нашем атинском одсјеку, који је званично признат од грчке државе и Цркве. То практично значи да ће имати прилику да положе пред званичном комисијом неопходне испите, и дипломски рад, и да добију званичну појачку диплому.

Постоје два нивоа часова:

 1. Почетни ниво (изучавање неумске нотације, која је основа за прелазак за наредни ниво)
 2. Напреднији ниво (за оне који су већ савладали комплетну неумску нотацију)

Постоје три категорије часова:

 1. Појединачни часови
 2. Часови у малим групама (2-3 ученика)
 3. Часови у већим групама (4-8 ученика)

Трећа категорија се односи само на полазнике почетног нивоа. Цијена школарине је различита за сваку од три категорије часова. Школарина се уплаћује на почетку сваког мјесеца.

Наставу обавља професор византијског појања и протопсалт г. Игор Зиројевић из Атине.

Упис у школу је могућ у току читаве године. Почетак рада сваке нове групе, тј. групног часа, почиње искључиво у првој недељи мјесеца. Прије почетка наставе, професор и ученик су дужни да потпишу Уговор о сарадњи, којим се детаљно описује и одређује сваки детаљ сарадње.

За све додатне информације заинтересовани могу да се обрате на телефон +306945588434, или електронском поштом на адресу: [email protected], са обавезном назнаком у наслову „Интернет школа појања Тројеручица“.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • Одговори 37
 • Креирано
 • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Интернет школа појања Тројеручица је прва школа такве врсте на свијету. Ради веома успјешно од 2008. године. Њен програм је истовјетан са програмом званичних грчких појачких школа, са разликом што се

Драги моји ЖРУовци, Ево да подијелим једну радост са вама! У суботу рано ујутро смо моја супруга Маљија и ја добили треће дијете. Родила нам се дјевојчица, жива, здрава и права 51cm, 3450gr. Кажу д

Кратка биографија Игор Зиројевић је рођен 1977. године у Требињу. Од 1997. године се налази у Атини ради студија црквене музике. Студирао је и дипломирао на конзерваторијуму „Никос Скалкотас“ у

 • Гости

Кратка биографија

DSCF1617.jpg

Игор Зиројевић је рођен 1977. године у Требињу. Од 1997. године се налази у Атини ради студија црквене музике. Студирао је и дипломирао на конзерваторијуму „Никос Скалкотас“ у Атини, учећи се уз познате атинске протопсалте и учитеље, Ангелопулоса, Ангелидиса, Констандинуа и Арванитиса. Постдипломске студије је завршио на „Атинском конзерваторијуму“, такође у Атини. Бави се мелотворењем на словенском, грчком и српском језику, тумачењем (=дешифровањем) старих српских, словенских и грчких рукописа, изучавањем теорије музике, музичке палеографије, писањем научних радова и чланака, химнографијом на српском, словенском и грчком језику и образовним радом. Мелотворио је мноштво црквених пјесама и служби на црквенословенском, грчком и српском језику.

У сарадњи са манастиром Хиландаром припрема издање цјелокупног богослужбеног и образовног репертоара црквеног пјенија на црквенословенском и српском језику. Као професор појања сарађивао је са више српских и грчких манастира.

У Атини је као протпопсалт служио у више храмова. Тренутно има мјесто лампадарија у универзитетском храму Ваведења Пресвете Богородице – Капникареји, у центру Атине.

Професор је и оснивач школе византијског појања при храму Св. Герасима у Атини. Његови назначајнији научни радови тичу се музичке теорије, палеографије, нотације и израза. Посебно интезивно се бавио изучавањем музичког израза и предања Свете Горе.

Оснивач је Научно-истрживачког центра Тројеручица, у оквиру кога води Српски византијски хор, Хор појаца Тројеручица и Интернет школу појања Тројеручица (која је уједно и прва интернет школа појања на свијету). До сада је снимио 6 ЦД-ова (три дупла ЦД-а) са својим мелотворењима, али и химнографским текстовима, на црквенословенском и грчком језику. У оквиру активности Научно-истраживачког центра Тројеручица истражује хиландарску рукописну библиотеку, и припрема издавање детаљног каталога музичких рукописа овог манастира. Такође, бави се изучавањем српског народног појања, и његове повезаности са византијским.

У августу 2011. године заједно са манастиром Хиландаром је организовао Први љетни семинар византијског појања, на коме је био и главни предавач.

У септембру 2011. године у сарадњи са једном од најважнијих и најактивнијих грчких појачких школа, а под духовним покровитељством манастира Хиландара, отвара одсјек за византијску музику намјењен прије свега Србима и другим Словенима.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

algabacaju Бравооооо!!!

Нема шта, сад имамо и најјачег учитеља појања, ово ће стварно бити најјачи православни портал на Балкану!

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
 • Гости

algabacaju Бравооооо!!!

Нема шта, сад имамо и најјачег учитеља појања, ово ће стварно бити најјачи православни портал на Балкану!

Заиста је велика част што је брат Игор са нама. Он се радо одазвао учешћу у раду на нашем пројекту и овде га можете питати баш све шпто желите.

Веома битно обавештење: Свим члановима форума специјалан попуст за учење византијског појања, али о томе ће много више да вам каже сам брат Игор Зиројевић.

Имаћемо ексклузивно право на одређене аудио материјале које ће брат Игор да поставља за чланове форума.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Помози Бог, добри људи!

Ево да се захвалим најприје домаћинима, и да поздравим све посјетиоце овог изванредног сајта! Као што већ рече о. Иван, почињемо са радом, а члановима форума повољни услови учења. А, најважније и најповољније је то што ћемо да радимо марљиво, јер без тога нема озбиљног рада :) А озбиљне ствари, као што је појање, не могу се радити неозбиљно и траљаво. Тј., боље да се уопште и не раде ако се не раде на прави начин.

Сви који сте заинтересоавни за часове, будите слободни да пишете и да ме питате све што желите. Добро нам дошли! Сретан почетак саслуживања!

И као што неко некада рече: "Ево мене, ево вас..." али нећу завршити на исти начин, јер ми не ратујемо ни против кога, већ ми градимо заједно... значи, "Ево мене, ево вас...живило појање" :)

Ваш Игор

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Ево, рекох да поставим два линка, која би многима могла бити занимљива. То је један интервју и једна емисија са мном о појању, у којој се говори не само о томе шта радимо, већ и како радимо, и изнијети су моји ставови о многим "врућим" темама која се тичу византијског појања, српског народног појања, мјесту појања у Цркви, сличностима и разликама појања са неким другим видовима музике, итд..

Интервју на блогу Музика Анђела:

http://www.spc.rs/sr/intervju_igora_zirojevica_na_blogu_muzika_andjela

Емисија Откривења, Татјане Радић, на радију "Слово љубве":

http://www.slovoljubve.com/emisije/otkrivenja-18-jun-2011

Будите слободни да коментаришете, да изнесете своје ставове на теме којих се дотичемо. Радовао бих се да размијенимо мишљења, ставове, искуства... Очекујем вас :)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Боље вас нашао!

Па, што се тиче текста, садржи велики број веома корисних података, посебно са историјског аспекта. Неке ствари, ипак, изречене су непрецизно. Нпр. да је у ГПЦ некада уведена вишегласна музика, што није тачно. Појавила се и вишегласна, али није уведена! Или о томе да мој драги пријатељ Паја Аксентијевић поје заиста старо српско појање (то нису исправна тумачења нотног текста, и о томе говорим у интервјуима које сам горе поставио), итд. Неке друге ствари су изнесене непажљиво, нпр. о одсуству еклисиолошке свијести. С обзиром да се претходно говори о одлуци блаженопочившег Патријарха, некако по логици ствари закључујемо да се сматра да је он имао одсуство еклисиолошке свијести, са чиме се ја лично не слажем. Поред тога, да будемо праведни, иако се ради о мојој браћи византинцима (мада су ми и сви остали исто толико браћа!), прећутане су и грешке оних који се баве византијским појањем, а истакнут погрешан став само оних који забранили употребу византијског појања. Мислим да је грешака било и има са обје стране! Осим тога, тексту недостаје музиколошки аспект, ово је више социолошко-историјски рад. А, нећу прећутати, да се осјети и један револт (у најбољем случају), коме не знам колико мјеста треба да буде остављено у науци. Мени лично се свиђа када се бавимо музикологијом да будемо заиста музиколози, и да не мијешамо бабе и жабе, нити да се кријемо (не кажем да не користимо) иза других наука.

У сваком случају, проблематика је јасна, и она постоји. Заиста, објашњења која су својевремено дата за разлоге забране византијског појања су, у најмању руку, неозбиљна, и то овај текст одлично документује.

Што се тиче ситуације данас... не знам шта да кажем... зависи са које стране се посматрају ствари. Једна је ствар како Свјатјејшиј Патријарх г. Иринеј гледа на ствар. Други аспект је како остали клир посматра ствар. Трећа ствар је како народ гледа на све то. И четврта, шта се практично ради по питању појања, од стране оних који се баве њиме. Свака од ове четири ставке је прича за себе. С обзиром да ја не живим у Београду, а текст се тиче митрололије Београдско-крловачке, можда боље да нам кажу они који живе у Београду, или у митрополији.

Оно што могу да кажем је то да мислим да постоји, уопште у СПЦ, интересовање, и један позитиван покрет. Али, с друге стране, постоји и једна површност у приступу, не смао оних који желе да науче, него и многих других, нажалост. Ето, толико за сада :)

(радујем се што сте почели да "причате") :)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Чланови који сада читају   0 чланова

  Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

 • Сличан садржај

  • Од Поуке.орг - инфо,
   Свети старац Порфирије говорио је о томе какав значај има византијско појање за душу верника, потенцирајући његово исцелитељско дејство.
    

    
   Византијско појање освећује човека без крви и оно је једно важно исцељујуће средство за измучену душу палог и острашћеног човека.
   Због тога је старац Порфирије, као мудри лекар душа, учио на следећи начин:
   „Византијско појање је веома корисно. Ниједан хришћанин не би требало да постоји, а да га не познаје. Треба сви да га учимо. Јер има непосредну везу са душом. Појање освећује душу бескрвно. Без напора, у радости, постајеш свет“. Особито за исцелење депресије византијско појање је веома делотворно средство.
    Ово појање, учио је мудри старац, исцељује депресију.
   „Једном је (причао је Старац) неко био обузет демоном, цар Саул, и дошао му је Давид и отпевао му [неки псалам] и демон је ишчезао. Понео је псалтир – псалтир је био инструмент. Kада га је обузимао демон депресије, долазио је Давид и појао му уз псалтир и тако је демон нестајао. Где су ти који јуре да нађу лека депресији. Kада науче византијско појање и виде тугу да наилази, хоп! једну Славу и туга која долази да те обузме, као нека врсте душевне меланхолије, постаје химна Богу. Ја то верујем. Без имало сумње то верујем. Kажем вам да један зналац појања, који воли појање, и који је побожан, може неку тешкоћу своју да преобрати у музичко дело, или да отпева неко постојеће дело. Тако, уместо да плаче и да се мучи, приноси једно славословље Богу“.
   Здрав човек живи у хармонији, а врлина је хармонија, говорио је Старац.
   „Византијско појање је веома лако, када га душа заволи. Толика је корист души од хармоније! Онај ко зна појање и има смирење, има благодат Божију. Дође му да се разгневи, да експлодира, али се плаши дисхармоније, јер и гнев и сва та греховна стања не носе хармонију. И тако постепено омрзне грех и усваја врлину, која је хармонија“.
    
   Извор: Епархија зворничко-тузланска
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Свети старац Порфирије говорио је о томе какав значај има византијско појање за душу верника, потенцирајући његово исцелитељско дејство.
    

    
   Византијско појање освећује човека без крви и оно је једно важно исцељујуће средство за измучену душу палог и острашћеног човека.
   Због тога је старац Порфирије, као мудри лекар душа, учио на следећи начин:
   „Византијско појање је веома корисно. Ниједан хришћанин не би требало да постоји, а да га не познаје. Треба сви да га учимо. Јер има непосредну везу са душом. Појање освећује душу бескрвно. Без напора, у радости, постајеш свет“. Особито за исцелење депресије византијско појање је веома делотворно средство.
    Ово појање, учио је мудри старац, исцељује депресију.
   „Једном је (причао је Старац) неко био обузет демоном, цар Саул, и дошао му је Давид и отпевао му [неки псалам] и демон је ишчезао. Понео је псалтир – псалтир је био инструмент. Kада га је обузимао демон депресије, долазио је Давид и појао му уз псалтир и тако је демон нестајао. Где су ти који јуре да нађу лека депресији. Kада науче византијско појање и виде тугу да наилази, хоп! једну Славу и туга која долази да те обузме, као нека врсте душевне меланхолије, постаје химна Богу. Ја то верујем. Без имало сумње то верујем. Kажем вам да један зналац појања, који воли појање, и који је побожан, може неку тешкоћу своју да преобрати у музичко дело, или да отпева неко постојеће дело. Тако, уместо да плаче и да се мучи, приноси једно славословље Богу“.
   Здрав човек живи у хармонији, а врлина је хармонија, говорио је Старац.
   „Византијско појање је веома лако, када га душа заволи. Толика је корист души од хармоније! Онај ко зна појање и има смирење, има благодат Божију. Дође му да се разгневи, да експлодира, али се плаши дисхармоније, јер и гнев и сва та греховна стања не носе хармонију. И тако постепено омрзне грех и усваја врлину, која је хармонија“.
    
   Извор: Епархија зворничко-тузланска
  • Од Поуке.орг - инфо,
   Најоштрије осуђујем упад непознатих лица у комплекс Владичанског двора у Новом Саду и, посебно, кампању неистина и лажи која се води у вези са реконструкцијом његове фасаде.

    
   Истина је само једна и веома јасна: реконструкција се изводи под надзором најстручнијих људи које Војводина има у Покрајинском заводу за заштиту споменика и уз учешће мајстора специјализованих предузећа проверених у радовима у земљи и иностранству.
   У последње четири године, након промена у покрајинској администрацији, свим инвестицијама приступа се професионално и одговорно и не постоји ниједна, укључујући и ову, да није спроведена искључиво вољом стручних људи уз гаранције банака за употребу јавног новца.
   Оваква прљава кампања и напад јесу покушај линча епископа бачког Иринеја и свих којима је стало до очувања црквених и народних вредности.
   Поносан сам што сам учествовао у овом пројекту, као и раније, у реконструкцији крова двора, фасаде и партера Саборног храма и наставићу да помажем установе које ће одговорно приступати заштити објеката од великог значаја.
   Од полиције тражим да пронађе одговорне за упад у двориште Двора, а све учеснике у обнови јавно похваљујем за стручност и професионализам.
    
   Извор: Инфо-служба Епархије бачке
  • Од Поуке.орг - инфо,
   У навечерје празника Преподобнг Саве псковског и крипецког, 9. септембра 2020. лета Господњег благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, из Цетињског манастира, емитовано је уживо петнаесто издање емисије "Живе речи". Специјални гост  емисије био је презвитер Игор Балабан, парох цетињски. Емисију је својим песмама украсила Николина Ковачевић, проф. философије и песникиња из Никшића. Модератор емисије био је катихета Бранислав Илић.       Емисија је почела молитвом Светом Петру Цетињском чије се нетљене мошти чувају у Цетњском манастиру дарујући укрепљење свима који притичу тражећи његово молитвено посредништво.      О Светом Петру Цетињском, великом архијереју Српске Цркве, Митрополиту Црногорском, Скендеријском и Приморском, огњеносном подвижнику, сузном молитвенику за цео свет, најчистијем девственику, великом чудотворцу, богоозареном пророку, даровитом писцу, прекрасном песнику, храбром војсковођи, вештом дипломати, мудром измиритељу браће, милостивом хранитељу гладних, свеблагом утешитељу невољних и уцвељених, благословеном осветнику Косова, одлучном ујединитељу српских земаља, самоуком полиглоти, првом српском научнику, даровитом историчару, талентованом мистику и вештом практичару живота по Богу у свим његовим сферама - од тајанственог литурга у Светој Евхаристији до вредног баштована у владичанској башти, и чудесном дару Неба за цели српски род, говорио је наш гост - презвитер Игор Балабан.      Отац Игор је наше гледаоце подробно упознао са историјатом и значајем Цетињског манастира, као и са свим знаменитостима које красе ову светињу. Посебну пажњу наш гост посветио је путовању светиња (честици Часног Крста Господњег, десници Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег и чудотворној икони Пресвете Богородице Филеримске), које су се благовољењем и чудом Божјим нашле у Цетињском манастиру, да укрепљују верни народ који им притиче.      Као секретар Црквеног суда Митрополије црногорско-приморске, отац Игор је са жаљењем поделио са нама статистику о великом броју разведених бракова. Недостаје нам смирења и спремности да превазиђемо своје "ја" и са љубављу се односимо према другом човеку, а посебно брачника према брачницима, истакао је парох цетињски указујући да се сва животна искушења превазилазе једино снагом вере и љубави, као и спремношћу за праштање.      На самом крају емисије наш гост је упутио пастирску поруку уз кратак осврт на еванђелску перикопу о винограду и виноградарима. Живот је пун искушења и тешкоћа, а наш пут је да се угледамо на Господа и ходимо Његовим путем, да примимо благослов Његов, бивајући спремни и на страдање, али и на наслађивање благодатним даровима Божјим, закључио је отац Игор.     Приредио: катихета Бранислав Илић    
       Извор: Ризница литургијског богословља и живота
  • Од Поуке.орг - инфо,
   -Уведени у дужност нови пароси при храму у Футогу-

   На празник Успења Пресвете Богородице, 15/28. августа 2020. године, у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Футогу, свету Литургију служио је протопрезвитер Миливој Мијатов, архијерејски намесник новосадски први. 

   Звучни запис беседе проте Миливоја
   Звучни запис обраћања приликом увођења у дужност
       Спроводећи одлуке Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина др Иринеја, прота Миливој је увео у дужност нове парохе футошке: протонамесника Игора Игњатова, досадашњег пароха у Ветернику, и презвитера Негослава Бељанског, досадашњег пароха у Српском Милетићу. Прота Миливој је новим паросима футошким честитао постављење и пожелео успех у пастирском раду, а верном народу поручио да нове свештенике прими срдачно и благонаклоно, као што је то чинио и са досадашњим паросима.    Новопостављени пароси су заблагодарили владици Иринеју на указаној части и поверењу и од присутних затражили молитвену подршку за даља пастирска прегнућа. Новим свештеницима добродошлицу је пожелео настојатељ храма протопрезвитер Жељко Тешић.    Од присутних се опростио и протопрезвитер Борислав Милић, који одлази на ново пастирско послушање у Ветерник, а протопрезвитер Миле Мајкић свештеничку службу наставиће у Српском Милетићу.     Извор: Инфо-служба Епархије бачке
×
×
 • Креирај ново...