Jump to content

Молитвословља Св. Тројици

Оцени ову тему


Recommended Posts

AКАТИСТ СВЕМОГУЋЕМ БОГУ ПРИ НАЈЕЗДИ ИСКУШЕЊА


Постављена слика


Кондак 1.

Војводо заробљених и Господе, радости и весеље слугама Твојим, где си Ти – тамо нестаје сваке жалости; где Тебе нема – тамо је свака радост празна. Погледај на мене грешнога, пропадам у јаду моме; посети ме спасењем Твојим, вапијем Ти:

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Икос 1.

Творче Ангела и Господе Сила, да би спасао палога човека, Ти се ниси згадио девичанске утробе, а доцније си претрпео пљување и срамну смрт, Сине Божји, јер си благ и човекољубив. Сећајући се тога, и ја се ево усуђујем да Ти приступим и да Те са сузама молим:

Господе, о Господе мој, милосрдни Спаситељу мој, спаси ме, пропадам!

Господе, о Господе мој, дошао си да спасеш не праведнике, него грешнике – избави ме од ових искушења!

Господе, о Господе мој, недуге си наше узео на Себе и болести понео – исцели патње срца мога!

Господе, о Господе мој, Крстом си Својим мир свету подарио – даруј мир Свој земљи нашој!

Господе, о Господе мој, смрћу си Својом смрт умртвио – умртви сва лукавства нечастивога нагрнула на нас!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 2.

Видевши многе примере човекољубља Твога на људима Твојим, ево и ја се усуђујем да подигнем очи своје к Теби, Који живиш на Небу: Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; избави ме горког јада овог и туге, и удостој ме да Ти с радошћу и весељем певам: Алилуја!

Икос 2.

Створио си нас као разумна бића, Створитељу наш, а ми разгневисмо благост Твоју, Спаситељу, зато си нас с правом ударио муком овом. То ми увиђамо и кајући се, прибегавамо к Теби, молећи се овако:

Господе, о Господе мој, не узврати нам по гресима нашим, него поступи с нама по милости Својој!

Господе, о Господе мој, сачувао си нас у младости нашој – сачувај нас и од непријатеља наших који нападају на нас!

Господе, о Господе мој, Крепости и Надо наша, укрепи нас, изнемогавамо духом и телом!

Господе, о Господе мој, Утехо душе моје, утеши ме тужног!

Господе, о Господе мој, Наставниче мој, настави ме на пут спасења!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 3.

Силни у биткама, Господе, дођи нам у помоћ – малаксавамо! И буди нам Заштитник од видљивих и невидљивих непријатеља наших! Ето, отац мој и мати моја оставише ме; пријатељи моји и ближњи моји далеко одступише од мене, али Ти, Оче сиротана и Заступниче удовица, буди Помоћник беспомоћнома који Ти певају: Алилуја!

Икос 3.

Небо Ти је престо и земља подножје, Боже силни и страшни; од Тебе дрхте Херувими и Серафими и све Небеске Силе, не одгурни мене који сам прах и пепео, али се усуђујем обратити се Теби, Свудаприсутноме и Свемоћноме, и говорити:

Господе, о Господе мој, крени силу Своју и дођи да нас спасеш из руку силника и неправедника!

Господе, о Господе мој, Тебе се сви боје и дрхте – поштеди нас, јер страх и трепет дођоше на нас, и тама смрти покри нас ради грехова наших!

Господе, о Господе мој, Ти се одеваш светлошћу као ризом – просвети ме помраченог мукама и невољама животним!

Господе, о Господе мој, Ти си простро небо као кожу – простри и на нас покров заштите Твоје!

Господе, о Господе мој, Ти си Сила која речју држи сав свет – даруј мир Свој ништавној души мојој и свој земљи нашој!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 4.

Потапани страховитом буром усковитланог живота овог, ми пружамо руке своје к Теби, Сине Божји, и као што си спасао Петра тонућег, тако и нама пружи крепку руку Своју, и избави нас од садашњег искушења овог да бисмо с радошћу и с благодарношћу певали Теби: Алилуја!

Икос 4.

Чух, Господе, реч Твоју дивну, коју си рекао: „Призови ме у дан невоље своје и избавићу те, и ти ћеш ме прославити”. Ево, из дубине очајања мога усуђујем се слободно приступити к Теби, овако говорећи:

Господе, о Господе мој, сагреших Небу и Теби, прими ме као што си примио блуднога сина!

Господе, о Господе мој, Ти си цариника оправдао, не фарисеја – немој се судити са слугом Својим, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом!

Господе, о Господе мој, премудрости Наставниче, настави ме правдом Твојом!

Господе, о Господе мој, Даваоче разума, подај ми разум да узмогнем избегавати препредене лукаве нападе ненавидника мојих!

Господе, о Господе мој, Ти на смирене погледаш, види муку моју и труд мој, и јави ми милост Своју!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 5.

Божанском крвљу милог Сина Твог Исуса Христа помирих се с Тобом, Оче Небесни; али се ево опет враћам у грех и западам у безакоња, зато ме с правом кажњаваш овом љутом невољом. Но услиши ме, Господе и Боже мој, у дан искушења овог, и посети ме милошћу Својом, и дај ми спасење Твоје, јер Ти покајнички вапијем: Алилуја!

Икос 5.

Давид, видевши где га пророк Натан изобличава због онога што учини, дође к себи и исповеди грех свој и рече: „Сагреших пред Господом, и услиши ме Господ, и уклони грехе моје“. А ми недостојни, иако сагрешисмо више од њега, не родисмо родове покајања; зато и наиђоше на нас ове страшне невоље и искушења; но милостив буди и нама који Ти се овако молимо:

Господе, о Господе мој, Ти си укрепио Мојсија против Амалика – укрепи и нас силом с висине да не паднемо под теретом искушења овог!

Господе, о Господе мој, Ти си самилосно погледао на Језекијине сузе – погледај оком самилости Своје и на проливање суза наших пред Тобом!

Господе, о Господе мој, Ти си услишио Манасијине уздахе – услиши и уздахе срца нашег!

Господе, о Господе мој, Ти на висинама живиш и на смирене погледаш – погледај и на нас грешне!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 6.

Проповедник покајања, Претеча Твој, Сине Божји, много пута довикује савести нашој: „Покајте се и родите родове достојне покајања“. Али ми грешни не марисмо за то, стога нас и постиже праведни гнев Твој, јер напасти, велики немири и међусобице и невоље нападоше на нас. Али Ти, Господе Боже, Спаситељу мој, пре него што нас осудиш, даруј нам време покајања да усплачемо због злих дела и Теби завапимо: Алилуја!

Икос 6.

Нека тузи нашој засија утешна реч Твоја, Спаситељу мој, коју си изрекао: „Иштите, и даће вам се“. Бежећи од таме очајања, ми са надом на Твоје човекољубље прибегавамо к Теби, молећи се овако:

Господе, о Господе мој, Утехо моја, утеши ме – у искушењу сам!

Господе, о Господе мој, Заштитниче мој, заштити ме од оних што устадоше на мене!

Господе, о Господе мој, помози ми, јер изнеможе душа моја од муке ове!

Господе, о Господе мој, Уме предвечни, даруј ми да свагда имам на уму доброчинства Твоја и да никада не паднем у очајање очекујући милост Твоју!

Господе, о Господе мој, Крепости моја, укрепи ме да без смућености иштем од Тебе помоћ Твоју!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 7.

Злочестиви цар Навуходоноосор хотећи некада да погуби невине младиће, нареди да их вргну у пећ огњену, али Ти, Оче Небесни, посла Ангела Свог да расхлади разбуктали пламен, пошљи и нама, Господе, утеху Своју, нама – слугама Твојим. Јер иако сагрешисмо, ипак не одступисмо од Тебе, већ Теби, Јединоме Истинитоме Богу, поклањамо се и кличемо: Алилуја!

Икос 7.

Ти се дивно прослави у Египту, Господе Боже Израиљев, јер си погледао на злопаћење и муку изабраних људи Твојих, и вапај си њихов услишио. Услиши стога и нашу молитву и спаси нас који вапијемо к Теби:

Господе, о Господе мој, Ти си некада избавио људе Израиљце из руку непријатеља – избави и нас из понора суровости, несреће, братоубиства и мржње!

Господе, о Господе мој, Ти си изабране људе Твоје, Јевреје, извео из земље Египатске, изведи и нашу земљу из ропства греху и међусобном непријатељевању!

Господе, о Господе мој, Ти обустављаш борбе – обустави опаке клевете против Цркве Твоје свете и људи Твојих!

Господе, о Господе мој, Ти си војску Фараонову потопио у Црвеном Мору, потопи мноштво неправди наших у мору милосрђа Свога!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 8.

Оче Небесни, злим делима својим ја одбацих себе од милости Твојих, удаљих себе од правде Твоје и поробих себе сујетном свету овом; стога ме и витла љута невоља, и ево тонем у дубоким вртлозима очајања, но Ти, као жалостив и човекољубив, прими ме заблуделог, и спаси од ове напасти мене који вапијем к Теби: Алилуја!

Икос 8.

Сав сам опседнут искушењима, јадима, и из понора мука подижем очи своје к Теби Који живиш на Небу: услиши плачевни вапај мој:

Господе, о Господе мој, Ти си сунчаном светлошћу обасјао дан – просвети душу моју, помрачену тамом таштине овога света!

Господе, о Господе мој, Утешитељу Преблаги, испуни Божанском утехом грешну душу моју!

Господе, о Господе мој, Твојом се речју Небеса утврдише – утврди нас у исповедању пресветог Имена Твог!

Господе, о Господе мој, на Херувимима ношен и од Серафима слављен, прими од нас грешних мољење које Ти приносимо!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 9.

Изворе сваке милости и Даваоче разума, Преблаги Утешитељу, научи нас шта да говоримо пред Тобом: јер потамни ум наш, смућиван искушењима и невољама, и помрачише се душе наше; испуни их Твојом Божанском утехом да Ти с радошћу запевамо: Алилуја!

Икос 9.

Најречитији говорници не могу изразити обиље доброте Твоје и љубави према роду људскоме, Сине Божји, јер си понизио Себе узевши обличје слуге. Стога не одбаци ни нас који неизмерно грешимо, али са страхом пред Тобом стојимо и овако Ти се молимо:

Господе, о Господе мој, Пастиру Добри, Ти си душу положио за овце – избави и нас, овце стада Твога!

Господе, о Господе мој, нас ради исмејани и бијени, и на крсту приковани, ради тих самих страдања Својих сачувај нас од исмевања видљивих и невидљивих непријатеља!

Господе, о Господе мој, Безгрешни, међу безаконе разбојнике увршћени, избави нас из руку врагова видљивих и невидљивих!

Господе, о Господе мој, Твојом се раном ми исцелисмо – исцели срце наше, изранављено искушењима и свакодневном жалошћу!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 10.

Желећи да изабрани Тобом Израиљ спасеш од насиља египатског, Ти си из купине која је огњем горела позвао Мојсија, слугу Твога, и рекао му ово: „Видех невољу народа свога у Египту и чух вапај њихов“; стога погледај и сада, Господе, на злопаћење и страдање православних људи Твојих, избави нас и спаси од погибли, да са благодарношћу запевамо Теби: Алилуја!

Икос 10.

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, буди милостив и нама слугама Твојим, погруженим у тузи; посети, укрепи нас који Ти се овако молимо:

Господе, о Господе мој, Ти си Апостоле научио да говоре друге језике – научи и нас страху Твоме!

Господе, о Господе мој, Ти си Мученике пред мучитељима испуњавао неустрашивошћу – даруј и нама да неустрашиво стојимо за правду против греха, непријатељства и мржње!

Господе, о Господе мој, Свети, освети верне Твоје, освети душе наше, да будемо достојни назвати се домом Твојим!

Господе, о Господе мој, Светлости и Даваоче светлости, просвети нас, помрачене тамом невоља!

Господе, о Господе мој, Ризнице добара, не лиши нас дарова благодати Твоје!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 11.

О, Преблаги Господе, не презри нас који Ти свеумилно појање приносимо и скрушеним срцем Ти се молимо за предстојеће људе и за сву земљу нашу: одврати лице Своје од грехова наших, али не одврати лице Своје од слугу Твојих и услиши брзо нас, који Ти тужно певамо: Алилуја!

Икос 11.

Христе Боже, Истинита Светлости, светлошћу благодати Своје просвети помрачене страстима душе наше грешне, да Ти се радо молимо, говорећи овако:

Господе, о Господе мој, не погуби нас јадне, који нисмо исправили живот свој, а усудили смо се стати пред Тобом!

Господе, о Господе мој, загреј нас топлином у мраку љутог искушења!

Господе, о Господе мој, Блистање Славе Очеве, облистај нас светлошћу заштитништва Твога!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 12.

Из доброте и љубави к роду људском, Оче Небесни, послао си Јединородног Сина Твог, Господа нашег Исуса Христа, који на земљи с људима поживе, а касније, иако Безгрешан, би увршћен међу безаконике и крвљу Својом обнови иструлелу грехом природу нашу, и сав свет научи певати: Алилуја!

Икос 12.

Опевајући Твоје неисказано човекољубље, Христе Боже, јер си ради спасења нашег изволео претрпети Крст и смрт, ми исповедамо и правосуђе Твоје, јер си истином и праведним судом Својим навео на нас невољу ову, грехова наших ради. Но Ти, Који си дошао да зовеш не праведнике, него грешнике на покајање, услиши и нас који Ти се овако молимо:

Господе, о Господе мој, Јагње Божје, Ти узимаш грехе света – узми од нас тешко бреме грехова наших!

Господе, о Господе мој, Ти си као Јагње вођен на заклање – помози нам да без роптања претрпимо нагрнуле на нас невоље и муке!

Господе, о Господе мој, Ти си подерао Адамово рукописаније – подери рукописаније безбројних грехова наших!

Господе, о Господе мој, Ти си разбојниково покајање примио – прими покајање и нас грешних!

Господе, о Господе мој, Васкрсење мртвих – васкрсни душе наше умртвљене гресима!

Господе, о Господе мој, Подизање палих, подигни нас пале!

Господе, о Господе мој, Радости моја, обрадуј ме милошћу Својом!

Кондак 13.

О, Свемилостиви и Свеблаги Господе, Боже мој, Заштито злостављаних и Надо безнадежних, погледај оком самилости Своје на страдање и невоље људи Твојих и ради милости Твоје спаси нас, земљу наш и све људе, који певају Теби: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

МОЛИТВА У ТУЗИ ДУШЕВНОЈ

Господе Исусе Христе, помози ми. Тешком чамотињом притиснут сам; животне невоље и искушења, и многобројне нужде и туге витлају ме и придављују; тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости Незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је - мука и невоља, а са Тобом - успокојење и радост.

Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих ме мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно, и нека се у Теби, Спаситељу нашем - оправдам, јер си Ти - „умилостивљење за грехе наше” (1 Јн.2,2) - пострадали на крсту ради грехова наших.

Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти једини Добар и Човекољубив; дао си утеху верним слугама Својим, говорећи: „нећу те оставити, нити ћу од тебе одступити” (Јевр. 13,5); „може ли жена заборавити пород свој...? А да би га и заборавила, Ја нећу заборавити тебе” (Ис. 49,15). Ти си кроз уста апостола Твог рекао: „Понизите се под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас” (1 Петр. 5,6-7).

Господе, ево ја многогрешни, сву муку своју, све бриге и главобоље своје преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ Твоју у свим искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на Добро, по светој и спасоносној вољи Својој.

Нека ме не смућују људске неправде и увреде; опрости ближњима мојим све те неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе, и не лиши ме заштите Твоје и милостивог благослова Твог, да бих могао смело говорити: „Господ је помоћник мој, и нећу се бојати, шта ће ми учинити човек?” (Јевр. 13,6).

О, свежалостиви Господе, почуј тужну душу моју; умири је и избави је; сачувај је под кровом доброте Твоје у све дане живота мога, и Сам управи живот мој ка спасењу, молитвама Владичице Богородице и свих Светих Твојих. Амин.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

  

Хехе,мало ми је тај израз "најезда" хеви...

Замишљам сцену,одем на посао,и тамо ми кажу да сам добио отказ,враћам се кући,кад на паркингу нема кола...бесан долазим бусом  дому свом,и затекенем жену у кревату са другим...

И сетих се да на нету има акатист за најезду,кад оно црко ми комп... 1414_feel

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Хехе,мало ми је тај израз "најезда" хеви...

Замишљам сцену,одем на посао,и тамо ми кажу да сам добио отказ,враћам се кући,кад на паркингу нема кола...бесан долазим бусом  дому свом,и затекенем жену у кревату са другим...

И сетих се да на нету има акатист за најезду,кад оно црко ми комп... girl_jumping

dada  4chsmu1

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • 7 months later...

                                                     

АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ ТРОЈИЦИ

RubilevTrinity.jpg

Кондак 1

Предвечни Царе векова и Господе, Створитељу свеколике твари видљиве и невидљиве, Теби, у Светој Тројици слављеноме Богу, клања се свако колено небеских, земаљских и преисподњих створења. Стога и ми, као крштени у Трисвето Име Твоје, иако недостојни, усуђујемо се поднети Теби ову похвалну песму; а Ти, као Творац, Промислитељ и Судија наш, почуј глас слугу Твојих и не уклони милост Твоју од нас, да бисмо Ти из дна душе увек клицали: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја.

Икос 1

Архангели и Ангели, Начала и Власти, Престоли и Господства, који стоје пред самим престолом славе Твоје, нису у стању изразити величине савршенстава Твојих; а многооки Херувими и шестокрили Серафими, заклањајући лица своја, само са трепетом и љубављу узвикују један ка другоме: свет, свет, свет је Господ Саваот! Утолико пре ми, који смо прах и пепео, треба да пригрлимо ћутање. Али, да се не бисмо показали заборавни и неблагодарни према толиким добротама, изливеним на нас при стварању и искупљењу, ми, угледајући се на Небеске Житеље, кличемо са вером и љубављу: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, неисказана висино савршенстава и неистражљива пучино тајана! Свет си, Господе Боже наш, Ти си свуда и све испуњаваш, један и исти јуче, данас и вавек! Свет си, Господе Боже наш, Ти све можеш, Ти називаш непостојеће као постојеће, Ти низводиш чак до ада и опет изводиш! Свет си, Господе Боже наш Ти испитујеш срца и изнутрице људске, Ти избрајаш звезде и свима им дајеш имена! Свет си, Господе Боже наш, сви су путови Твоји истинити и сви судови Твоји оправдани, уједно и многожељени! Свет си, Господе Боже наш, Ти отпушташ грехе отаца на деци, и милујеш и награђујеш из нараштаја у нараштај! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 2

Видевши Те на високом и преузвишеном престолу, Исаија говораше: Јаох мени! јер сам човек нечистих усана, и Господа Саваота видех својим очима! А када се уста његових дотаче жар, донесен Ангелом, он чисто слављаше Тебе: Оца и Сина и Светога Духа, једнога Бога. Стога, о Пресвета Тројице, огњем Божанства Твог попали и трње наших многобројних безакоња, да бисмо чистим срцем ускликнули Теби; Алилуја!

Икос 2

Иштући да сазна несазнајно знање, велики међу пророцима Мојсије говораше: Покажи ми лице Своје, да Те јасно видим! А Ти му рече: Видећеш леђа моја, а лице своје нећу ти показати, јер не може човек лице моје видети и жив остати. А нама, иако недостојнима, Ти си благоволео показати Себе у лицу јединородног Сина Твог; стога ми благодарно кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, пламена љубави Серафима, и свагда светлећа премудрости Херувима! Свет си, Господе Боже наш, свевишњи Царе небеских Престола и свеистинити Господе надсветских Господстава! Свет си, Господе Боже наш, непобедива крепости Вишњих Сила и свемоћни Владару Небеских Власти! Свет си Господе Боже наш, сверадосна благовести Архангела и неућутна проповеди Ангела! Свет си, Господе Боже наш, врховно Свеначало Разумних Начала и моћни Заповедниче свих осталих Чинова Небеских! Свет си, Господе Боже наш, јер Ти једини имаш бесмртност и живиш у неприступној светлости, а са избраницима Твојим говориш лице у лице као са пријатељима. Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 3

Силом Своје неисказане моћи Ти држиш све и сва; речју Своје неистражљиве премудрости Ти стројиш све и сва, духом уста Својих Ти оживљујеш и радујеш све и сва, о Тросунчани Сведелателу! Измерио си небо дланом и земљу пеђу, сву твар носиш и храниш; све и сва зовеш по имену, и нема тога који се може сакрити од моћне деснице и погледа Твог. Тога ради, падајући пред Тобом са свима горњим и доњим силама, ми Ти у умилењу кличемо: Алилуја!

Икос 3

Имајући свако створење послушно заповести Твојој, Ти свуда показујеш трагове промисла и неизбројних савршенстава Твојих. Стога видећи на створењима Твојим невидљивости Твоје и вечну силу и Божанство, ми са дивљењем и радошћу кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, моћни Створитељу видљивога и невидљивога, и богати љубављу Стројитељу садашњости и будућности! Свет си, Господе Боже наш, који си од четири стихије образовао твар, и са четири доба венчао круг године! Свет си, Господе Боже наш, јер си наредио сунцу да светли дању, и месецу са звездама да обасјавају ноћ! Свет си, Господе Боже наш, јер изводиш ветрове из скровишта, застиреш небо облацима, и шаљеш кишу и росу за расхлађење! Свет си, Господе Боже наш јер опасујеш хумове радошћу и долине весељем, украшаваш љиљане пољске и венчаваш поља класјем! Свет си, Господе Боже наш, јер шаљеш храну птићима, напајаш све звери пољске, и добротама Својим заливаш сва дела Своја! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створењем Твоја!

Кондак 4

Имајући у себи буру душегубне јереси, други Јуда – Арије безумни, одрече се Тебе, Сина Божијег, једног од надбожанствене Тројице. А ми, иако говоримо да је једно Лице Очево, друго Синовље, треће Светога Духа, ипак исповедамо срцем и устима да је Божанство једно, равна сила, савечно величанство Оца, Сина и Светога Духа; и пошто смо у купељи крштења озарени Тросунчаном Светлошћу, ми се клањамо Оцу и Сину и Светоме Духу, једноме Богу, кличући: Алилуја!

Икос 4

Пастири и учитељи Свете Цркве, чувши да се Аријe као љута звер увукао у словесно стадо Христово и отима овце од истинског исповедања православне вере, састадоше се у Никеји на Сабору и исповедише да је Христос Бог а не створење, и штујући Сина и Светога Духа равнима Оцу, громогласно ускликнуше: Свет, свет, свет си, Господе, Боже наш, Боже Оче, Боже Сине, Боже Душе Свети, један истинити Боже а не три Бога! Свет си, Господе Боже наш, нестворени Оче, нестворени Сине, нестворени Душе Свети, један скупа нестворени, а не три понаособ нестворени! Свет си, Господе Боже наш, Отац који превечно рађа Сина, Син који се безвременски рађа од Оца, Дух Свети који од века происходи од Оца, али се не рађа! Свет си, Господе Боже наш, Отац који нас је дозвао из небића, Син који је крстом Својим искупио нас пале, Дух Свети који благодаћу Својом освећује и оживотворава све! Свет си, Господе Боже наш, који си благоволео обновити у нашем духу, души и телу троделну скинију за Своје обиталиште, и ниси допустио да она у нама буде потпуно разрушена грехом! Свет си, Господе Боже паш, који си ставио знак Триипостасног бића Свог па сва дела руку Својих у свету видљивом и невидљивом! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 5

Надбеспочетна и свестваралачка Тројице, саздавши нас по слици и прилици Твојој, Ти си нам заповедила да чинимо оно што је угодно Теби, а ми бедници, заволевши своју злу вољу, одбацисмо обете крштења, слику Твоју помрачисмо. Сада пак опет к Теби прибегавамо и молимо се: подај нам благодат Твоју, ишчупај нас из руку видљивих и невидљивих непријатеља, и како год знаш спаси нас, да бисмо Ти кроз све векове клицали: Алилуја!

Икос 5

Видећи Твоја надразумна савршенства и неизразива доброчинства према бедним синовима Адамовим (јер истински верујући у троједног Бога: мртви духом се оживљује, оскврњени савешћу се очишћује, пропали се спасава), ми преклањамо колена, и благодарним умом, благодарним срцем, благодарним устима, које си Ти створио, говоримо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си у Триипостасном савету Свом одлучио да створиш човека, и у тело његово, од прашине узето, удахнуо си дах живота из Твојих уста! Свет си, Господе Боже наш, јер си нас у лицу Адама све почаствовао Твојим ликом и приликом, и учинио нас наследницима раја сладости! Свет си, Господе Боже наш, јер си нас разумом уздигао изнад свега видљивога, и сву доњу твар покорио под ноге наше! Свет си, Господе Боже наш, јер си нам дрво живота подарио за храну и обогатио нас даром бесмрћа! Свет си, Господе Боже наш, јер и по грехопаду ниси оставио наше прародитеље који нарушише заповест Твоју, него си их настанио према Едему у нади на спасење! Свет си, Господе Боже наш, јер си нас извео из утробе матере наше, и по рођењу нас осветио благодаћу Еванђеља! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј пас, пала створења Твоја!

Кондак 6

Проповедник правде и ревнитељ светог имена Твог, Илија чудесни, позван од анђела, стаде на гори Хориву: и би јак ветар који брда разваљиваше, би трус велик и огањ који спаљује, али Те у овима он пе виде. Но иза огња дође глас тих и танан, и у њему Господ. И заклонивши лице своје плаштом, Илија с радошћу и страхом клицаше: Алилуја!

Икос 6

Tриипостасни Боже и Господе, засијао си светлошћу Трисветлог Божанства Свог на просвећење целоме свету: одагнао си све идолопоклоничке заблуде, и привео си сав род људски из дуготрајне таме незнабоштва у чудесну светлост Еванђеља, којом озарени, ми славимо свемоћни промисао Твој о нама, кличући: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си потопским водама истребио потпуно пропалу грехом твар, и у лицу Ноја обновио сав род људски! Свет си, Господе Боже наш, јер си оца верујућих, Авраама, одвојио од мешања с незнабошцима, и у потомству његовом основао истиниту Цркву! Свет си, Господе Боже наш, јер си људе Своје извео из Египта, прехранио их маном у пустињи, и увео у земљу која кипти медом и млеком! Свет си, Господе Боже наш, јер си Давида подигао, пророке Духом Светим испунио, и помоћу њих сачувао у Израиљу веру у обећаног Искупитеља! Свет си, Господе Боже наш, јер си сагрешивше људе Своје казнио вавилонским ропством, и по завршетку ропства наредио да се Јерусалим поново изгради! Свет си, Господе Боже наш, јер си Макавеје показао непоколебљивима до смрти у вери и предањима отачким, и сачувао читавом Цркву подзакону, као невесту, до доласка возљубљеног Женика! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 7

Желећи да покажеш величину љубави и милосрђа Свог према палом роду људском, Ти, када се наврши време, посла јединородног Сина Твог, који се роди од жене и би под законом, да искупи оне што су под законом. И Он, поживевши на земљи као човек, и искупивши нас Крстом Својим, узнесе се на небо, одакле нам, испуњујући обећање, ниспосла Пресветог Духа Свог, да бисмо сви клицали: Алилуја!

Икос 7

У истини дивно и ново чудо показао си, дивни на висинама Господе, када си, ниспославши на изабране ученике и апостоле Пресветога Духа, извео њих на проповед целоме свету, да објаве велико име Пресвете Тројице и заробе све народе у послушност вери. Стога, дивећи се сили и дејству богонадахнутих речи њихових, ми радосно кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, који си изабрао слабе,незнатне и луде пред светом, да посраме јаке, знамените и мудре! Свет си, Господе Боже наш, јер си одушевио безбројна мноштва Мученика, да хиљадама и хиљадама мука и смрти запечате истину Еванђеља и силу благодати Христове! Свет си, Господе Боже наш, јер си знамењем Крста приклонио срце равпоапостолног Константина, и преко њега учинио крај љутим гоњењима на хришћане! Свет си, Господе Боже наш, јер си са седам Васељенских Сабора богоносних Отаца као са седам кула оградио Цркву, и учинио је неприступном за јеретичке буре! Свет си, Господе Боже наш, јер си даровао богомудрим учитељима и великим подвижницима побожности да као пресјајне звезде засијају на небу Цркве! Свет си, Господе Боже наш, јер си и нашу земљу упутио к светлости истините вере, и тако наш народ ослободио од обмане многобоштва! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 8

На необичан и чудесан начин угледавши Те код Мавријског дуба у облику три човека, Авраам Ти се обраћаше као једноме, говорећи: Господе, ако сам нашао милост пред Тобом, немој проћи слуге Свога! – Он се дакле поклони до земље тројици, који му се јавише у три лица, Оцу и Сину и Светоме Духу, а једноме по бићу Богу, кличући: Алилуја!

Икос 8

Сав си свуда и свагда, не само моћју неизмерне силе Своје, него и богатством свестваралачког промишљања Свог о сваком створењу Твом; а нама је, као што рече Син Твој, и коса на глави сва избројена код Тебе, те ни једна длака не пада из ње без воље Твоје. Стога, уздајући се у Твој промисао, ми са смелошћу и љубављу кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си благоволео да се сав род људски раздели на племена и народе, и свакоме си од њих указао место и време живљења! Свет си, Господе Боже наш, Тобом цареви царују и силни пишу правду, Ти чуваш избране Своје као зеницу ока! Свет си, Господе Боже наш, јер од Тебе долази свака премудрост и разум, свака крепост и сила, свако здравље и лепота! Свет си, Господе Боже наш, јер Ти наводиш и уклањаш ратове, Ти венчаваш победом оружје правде, а оружје неправде, и усред самих победа, осуђујеш на пораз! Свет си, Господе Боже наш, јер дајеш знаке на небу и на земљи, шаљеш огањ, помор и глад, на људе, да не би потпуно одлутали са путева Твојих! Свет си, Господе Боже наш, јер подижеш смирене са земље, да их посадиш крај владара народа њихових, и обараш горде да им се ни место не нађе. Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 9

Свака природа, и горе и доле, непрестано слави Тебе, предвечног Творца и Бога: на небу, једни и дан и ноћ кличу: свет, свет, свет! а други венце своје крај ногу Твојих стављају; на земљи пак: са целокупном твари ми, украшени ликом вечне славе Твоје, молимо се Теби и очекујемо од Тебе велику и обилату милост, кличући: Алилуја!

Икос 9

Красноречиви говорници, иако се много труде размишљањем у испитивању о тајанству Пресвете Тројице, ипак не могу да схвате како је то Бог по природи један а у три савршена Лица. Ми пак само томе верујемо и исповедамо, а како је то, не испитујемо; и добро знајући неизбројна доброчинства према нама сваког од Трију Божанских Лица, ми са вером и благодарношћу кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, који си праведним судом Својим одредио свима нама да се вратимо у земљу од које смо узети, и да у дан васкрсења опет устанемо из ње! Свет си, Господе Боже наш, јер си унапред определио сунцу, месецу и звездама да у своје време помрчају, а земљи, и свему што је па њој, да се огњем преобрази, и да се место њих јави ново небо и нова земља где правда живи! Свет си, Господе Боже наш, јер си установио дан у који ће претстати на суд сва племена и народи, да сваки прими по делима својим! Свет си, Господе Боже наш, јер ћеш у дан наплате рећи праведницима: Ходите бла-гословени Оца мога, и наследите царство које вам је приправљено од постања света! Свет си, Господе Боже наш, од кога ће нераскајани грешници чути тада са страхом: Идите од мене проклети у огањ вечни, приправљен ђаволу и анђелима његовим! Свет си, Господе Боже наш, јер си обећао да Цркву Своју очуваш непоколебљивом до краја света, да јој ни врата адова неће моћи одолети! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 10

Желећи да спасеш свет, Ти си се пресвета и све-божанствена Тројице јавила на реци Јордану: Отац у гласу с неба, сведочећи о возљубљеном Сину; Син у обличју човечјем, примајући крштење од слуге; Дух Свети, силазећи у виду голуба на крштаванога. Стога се ми научисмо да свакога човека који долази на свет просвећујемо крштењем у име једнога Бога, а у три Лица: Оца, Сина и Светога Духа, кличући: Алилуја!

Икос 10

Царе превечни, који заповедаш сунцу те обасјава и добре и зле, који праведнике љубиш и грешнике милујеш, – спери нашу душевну и телесну прљавштину; благоволи начинити обитељ своју у нама, иако недостојним слугама Твојим; истреби нечисте помисли наше; избриши недолична дела; упути наш језик да говори оно што је благоугодно пред Тобом, – да бисмо чистим срцем и устима у умилењу клицали: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, о коме апостолски лик јавно говори, а ка коме пророка скуп увек гледа! Свет си, Господе Боже наш, кога војска Мученика богодолично исповеда, а војинство Преподобних славослови пресвето име! Свет си, Господе Боже наш, за којим мноштво Пустињака непрестано уздише, и који крунишеш подвиге Постника! Свет си, Господе Боже наш, Теби светитељи и пастири приносе благодарно појање, Тобом Учитељи васељене богоумују на наше спасење! Свет си, Господе Боже наш, прими молбу и посредовање свих Светих за нас, а нарочито Пречисту Дјеву која нас ради пружа руке Своје к Теби! Свет си, Господе Боже наш, огради нас светим Анђелима Твојим, и одагнај од нас поднебесне духове зла! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 11

Изнемогава свака песма која се стара да потребну благодарност за све и за сва принесе Теби, у Тројици слављеноме Богу, јер недостаје ни разума који би могао мишљу обухватити мноштво доброта Твојих према нама, ни речи да их достојно искаже. Но и поред тога, за све што видимо и што нам се даје, нека Ти је од нас, Пресвета Тројице, благодарност, част и слава, какве Ти сама сматраш да су достојне Твога величанства и да су пријатне Теби. А ми, клањајући се Теби, са смиреношћу и љубављу узвикујемо: Алилуја!

Икос 11

Са захвалношћу исповедајући да си се Ти јавио као лучезарни светионик нама који смо у тами незнања односно будућег удела нашег, и желећи да добијемо бар једно од блаженстава, објављених Твојим Јединородним Сином, ми са вером свеу-милно кличемо: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си избранима Својим уготовио блага, каква око не виде, ни ухо не чу, ни у срце човеку не дођоше! Свет си, Господе Боже наш, кога ће сви чисти срцем угледати какав јесте, и познати га као што Он њих познаје! Свет си, Господе Боже наш, у коме ће сви гладни и жедни правде обрести савршено насићење! Свет си, Господе Боже наш, од кога ће миротворци, као подражаваоци Јединородног Сина Твог који је све умиротворио, бити названи возљубљеним синовима! Свет си, Господе Боже наш, код кога ће кротки наследити земљу, и сиромашни духом добити бескрајно царство! Свет си, Господе Боже наш, јер си обећао милостивима вечно помиловање, и онима који плачу – бесконачно радовање! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 12

Пресвета Тројице, подај нам Твоју свемоћну благодат; прими исповедање грехова наших пред величанством славе Твоје; погледај на уздахе наше; ниспошљи нам Духа умилења и самилости, да бисмо се, очишћени душом и срцем, удостојили неосуђено клицати к Теби на земљи, као што Анђели кличу на небу: Алилуја!

Икос 12

Опевајући Твој свечовекољубиви домострој спасења, ми Те сви славимо, свебеспочетна Тројице; верујемо у јединога Бога Оца, Бога Сина, и Бога Духа Светог; другог Господа осим Тебе не знамо; пред Тобом падамо и Теби се молимо, вапијући: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, буди нам на спасење – да се не уплашимо никаквог зла, и на заштиту живота нашег – да се не устрашимо никаквог врага! Свет си, Господе Боже наш, Ти спасаваш кајуће се грешнике, – спаси и нас многогрешне! Свет си, Господе Боже наш, јер умножаваш према свима милост Своју, – умножи је и према нама, и помилуј нас, јер смо немоћни! Свет си, Господе Боже наш, продужи нам век ради покајања и не осуди нас на посечење са неродном смоквом! Свет си, Господе Боже наш, избави нас од искушења, која наилазе на нас од света, тела и ђавола, и укрепи нас у вери и љубави према Теби! Свет си, Господе Боже наш удостоји нас да Те видимо лице у лице, и да уђемо у светле дворе Твоје на Јагњетову свадбу! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 13

О пресвета, животворна, нераздељива и свества-ралачка Тројице: Оче, Сине и Душе Свети, једини истинити Боже и Творче наш! примивши ово наше благодарење, ниспошљи нам благодат и силу с висине светог престола Свог, да бисмо, сатрвши све телесне похоте, поживели у свакој побожности и чистоти до краја дана наших, непрестано славећи пресвето име Твоје и кличући: Алилуја! (трипут)

Икос 1

Архангели и Ангели, Начала и Власти, Престоли и Господства, који стоје пред самим престолом славе Твоје, нису у стању изразити величине савршенстава Твојих; а многооки Херувими и шестокрили Серафими, заклањајући лица своја, само са трепетом и љубављу узвикују један ка другоме: свет, свет, свет је Господ Саваот! Утолико пре ми, који смо прах и пепео, треба да пригрлимо ћутање. Али, да се не бисмо показали заборавни и неблагодарни према толиким добротама, изливеним на нас при стварању и искупљењу, ми, угледајући се на Небеске Житеље, кличемо са вером и љубављу: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, неисказана висино савршенстава и неистражљива пучино тајана! Свет си, Господе Боже наш, Ти си свуда и све испуњаваш, један и исти јуче, данас и вавек! Свет си, Господе Боже наш, Ти све можеш, Ти називаш непостојеће као постојеће, Ти низводиш чак до ада и опет изводиш! Свет си, Господе Боже наш Ти испитујеш срца и изнутрице људске, Ти избрајаш звезде и свима им дајеш имена! Свет си, Господе Боже наш, сви су путови Твоји истинити и сви судови Твоји оправдани, уједно и многожељени! Свет си, Господе Боже наш, Ти отпушташ грехе отаца на деци, и милујеш и награђујеш из нараштаја у нараштај! Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!

Кондак 1

Предвечни Царе векова и Господе, Створитељу свеколике твари видљиве и невидљиве, Теби, у Светој Тројици слављеноме Богу, клања се свако колено небеских, земаљских и преисподњих створења. Стога и ми, као крштени у Трисвето Име Твоје, иако недостојни, усуђујемо се поднети Теби ову похвалну песму; а Ти, као Творац, Промислитељ и Судија наш, почуј глас слугу Твојих и не уклони милост Твоју од нас, да бисмо Ти из дна душе увек клицали: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја.

МОЛИТВА БОГУ ОЦУ

Свемогући Владико, премудри и свеблаги Господе, свебеспочетни Родитељу светлоначалног Сина, и вечни и постојани Самоизводитељу животворног Духа Твог; величина је Твоја неизмерна, слава неисказана, и милост безмерна; благодаримо Ти што си нас дозвао из небића и почаствовао нас драгоценим ликом Својим, што си нама недостојнима даровао не само да Те познамо и љубимо, него, што је најслађе, да Те и Оцем својим називамо. Благодаримо Ти, Боже милосрђа и доброте, што нас, који смо преступили заповест Твоју, ниси оставио усред греха и замке смрти, него си благоволео Јединородног Сина Свог, којим су и векови створени, послати на земљу ради спасења нашег, да бисмо се Његовим очовечењем и страшним страдањима ослободили насиља ђавољег и трулежности смртне. Благодаримо Ти, Боже љубави и сила, што си, по вазнесењу на небо премилог Спаситеља нашег, умољен Крстом Његовим, ниспослао Духа Свог на Његове изабране ученике и апостоле, да они, силом бого-надахнуте проповеди своје, обасјају сав свет бесмртном светлошћу Еванђеља Христова. Стога, човекољубиви Владико, услиши сада смирену молитву недостојних чеда Твојих, да, као што си нас саздао једино по доброти Својој и искупио нас једино по самилости Својој, тако нас и спасеш једино по беспримерном милосрђу Свом: јер по делима нашим немамо ни трунке спасења већ чекање праведне одмазде и одбацивање од пресветог лица Твог. Јер, када ће се на дан Суда испитивати и истраживати и свака празна реч, какав ћемо онда, ми бедници, одговор дати за безбројна безакоња наша којима сагрешисмо пред Тобом? Зато, без икакве наде на оправдање делима нашим, ми прибегавамо једино Твојој доброти, која превазилази сваки ум и сваку реч; и имајући њу као тврди темељ наше наде, ми Те молимо: сагрешисмо, Господе, очисти нас! безаконовасмо, Владико, опрости нам! прогневисмо Те, Дуготрпељиви, не срди се на нас, и сачувај од прљавштина светских ум наш, савест и срце! избави нас и спаси од опасне буре страсти и грехопада, вољних и невољних, знаних и незнаних, и упути нас у тихо пристаниште вере, љубави и наде па вечни живот! Помени нас, Господе, у милости Својој, даруј нам све што молимо за наше спасење, нарочито пак чист и безгрешан живот; удостоји нас да Те љубимо и да Те се од свег срца бојимо, и да у свему творимо Твоју свету вољу, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице, и свих Светих Твојих, јер си благ и човекољубив Бог, и Теби славу и благодарење и поклоњење узносимо, са Јединородним Твојим Сином, и са Пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и кроза све векове, Амин.

МОЛИТВА БОГУ СИНУ

Јединородни Сине и Речи Божја, Ти си изволео оваплотити се и смрт поднети ради спасења нашег; а сада, када и са пречистим телом Својим седиш са Оцем на престолу на небесима и управљаш целим светом, не заборави милосрђем Својим нас доле на земљи, искушаване многим напастима и невољама; и мада смо потпуно нечисти и недостојни, но ми верујемо у Тебе, Спаситеља и Господа нашег, и не знамо за другог посредника и за другу наду спасења. Подај нам, о Искупитељу свеблаги, да се увек сећамо колико си душевних и телесних мука поднео за наше спасење, и како си пречистом душом Својом са крста сишао чак до ада, да нас ослободиш власти и насиља адова; а сећајући се тога, дај нам да се чувамо од страсти и грехова, који су били узрок љутих страдања и смрти Твоје, и да љубимо правду и врлину, што је Теби пријатније у нама од свакога дара. Као искушан у свему, Ти сам знаш, о Свеблаги, како је велика немоћ духа и тела нашег, а непријатељ наш моћан и препреден, јер као лав ричући ходи и иште кога да прождере. Зато нам не ускрати Своју свемоћну помоћ, и буди увек с нама, чувајући и крилећи, упућујући и укрепљујући, радујући и веселећи дух наш. Ми пак, бацајући се у наручје љубави и милосрђа Твог, предајемо Теби, Владици нашем, Искупитељу и Господу, сав наш временски и вечни живот, молећи из дна душе, да како год знаш, учиниш да ми безопасно пређемо мрачну долину овог земаљског живота, и доспемо до богокрасних дворова Твојих, које си обећао припремити свима који верују у име Твоје и следују божанственим стопама Твојим. Амин.

МОЛИТВА БОГУ ДУХУ СВЕТОМ

Царе небесни, Утешитељу свеблаги, Душе истине, који од Оца вечито исходиш и у Сину увек почиваш. Независни Изворе божанствених дарова, које раздељујеш свакоме како хоћеш, којима се и ми недостојни осветисмо и запечатисмо у дан крштења нашег, – погледај на молитву слугу Твојих; дођи к нама, усели се у нас, и очисти душе наше, да будемо спремљени за обиталиште Пресвете Тројице. О Свеблаги, немој се згадити на нашу нечистоту и ране греховне, него их исцели свелечећим помазањем Твојим: просвети ум наш, да бисмо познали таштину света и оно што је у свету; оживи савест нашу, да би нам неућутно казивала шта треба чинити и шта одбацивати; исправи и обнови срце наше, да не точи из себе дан и ноћ зле мисли и неприличне жеље; укроти тело наше и росоносним дахом Својим угаси пламен страсти, којим се помрачује у нама драгоцени лик Божји; одагнај из нас дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, а подај нам дух љубави и трпљења, дух кротости и смирења, дух чистоте и правде, да бисмо, исправивши раслабљена срца и колена, вредно хитали путем светих заповести, и тако избегавајући сваки грех и испуњујући сваку правду, удостојили се добити крај миран и непостиђен, ући у Небесни Јерусалим, и тамо се поклонити Теби, уједно са Оцем и Сином, појући кроза све векове: Тројице Света, слава Теби!

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ ТРОЈИЦИ

Пресвета Тројице, једносушна моћи, узроче свих добара, чиме ћемо Ти узвратити за све што си дала нама грешнима и недостојнима пре но што дођосмо на свет; за све што свакоме од нас дајеш сваки дан, и за оно што си свима нама припремила у будућем животу! Требало је стога да ти за толика доброчинства и доброте, благодаримо не само речима него поготову делима, држећи и испуњујући заповести Твоје; али ми, занети својим страстима и рђавим навикама, стрмоглависмо се од младости у безбројне грехе и безакоња. Зато ми нечисти и оскврнављени, не само нисмо били достојни јавити се пред трисветло лице Твоје, него ни име Твоје пресвето изговорити, да Ти сама ниси благоизволела, на охрабрење наше, објавити да, љубећи чисте и праведне, Ти и грешнике који се кају милујеш и милосрдно примаш. О свебожанствена Тројице, са висине свете славе Своје погледај на нас многогрешне, и нашу добру вољу прими уместо добрих дела, и подај нам дух истинског покајања, да бисмо, омрзнувши сваки грех, поживели у чистоти и правди до краја дана наших, творећи пресвету вољу Твоју, и славећи чистим мислима и добрим делима преслатко и величанствено Име Твоје. Амин.

извор : Светосавље.oрг

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • 1 month later...

                               

ЗАХВАЛНИ АКАТИСТ - Слава Богу за све

398_05_398_398.jpg

Кондак 1.

Царе векова, Који држиш у Десници Својој све путеве живота човековог силом Свог спасоносног Промисла; захваљујем Ти за сва видљива и скривена добра Твоја: за земаљски живот и за небеске радости Твога будућег Царства. Изливај богато и у будуће милост Своју на нас који Ти певамо:

Слава Ти, Боже, у векове!

Икос 1.

Као слабо и беспомоћно дете родио сам се на земљи, али Анђео Твој, раширивши своја светла крила, заклањао је моју колевку. Од тога часа љубав Твоја сија на свим путевима мојим и чудесно ме води у светлост вечности. Зато Те хвали душа моја и кличе са свима који Те знају:

Слава Теби Који си нас позвао у живот!

Слава Теби Који нам откриваш лепоту васељене!

Слава Теби Који отвараш пред нама небо и земљу као вечну књигу мудрости!

Слава Твојој вечности у овом пролазном свету!

Слава Ти за тајне и јавне милости Твоје!

Слава Ти за сваки уздах мога срца!

Слава Ти за сваки корак живота, за сваки тренутак радости!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 2.

Господе, како нам је добро да будемо Твоји гости. Како нам је лепо у Твоме свету. Миришу поља, горе се дижу у небеса, златна светлост сунца и лаки облаци огледају се у води. Сва природа тајанствено говори о Теби, све је пуно Твоје милости и све носи печат Твоје љубави. Нека је благословена земља која својом пролазном лепотом буди чежњу за вечном домовином у Царству Твоме, где у непролазној лепоти одјекује песма: Алилуја!

Икос 2.

Увео си ме у овај живот као у прекрасни врт. Видим небо дубоко и плаво, птице како цвркућу у лету; слушам умирујући шум дрвећа и звучну песму вода; уста се моја наслађују мирисним и сочним плодовима. Како је лепо у Твоме свету и како је радосно бити у гостима код Тебе.

Слава Ти за празник живота!

Слава Ти за мирис ђурђевка и руже!

Слава Ти за обиље и разноврсност земаљских плодова!

Слава Ти за блистање јутарње росе!

Слава Ти за радостан осмејак зоре којом ме будиш!

Слава Ти за вечни живот и Царство Небеско!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 3.

Силом Духа Светог одише сваки цвет. Твој дах осећам у тихом лелујању мирисних поља. Теби се дивим гледајући склад боја. Куд год погледам, свуда видим лепоту Великога у малом. Слава и хвала животворноме Богу Који застире земљу цветним ливадама, венчава поља златним класјем и украшава их плавим различком, а душу моју - радошћу созерцања. Радујте се и певајте Му: Алилуја!

Икос 3.

Како си диван у лепоти пролећа кад се сва земља подмлађује и хиљаде звукова певају о Теби: Ти си извор живота, Ти си победитељ смрти. На бледој месечини и уз песму славуја почивају долине и шуме под снежно белим велом. Сва земља - невеста Твоја чека Тебе - Вечног Женика. Кад траву пољску тако одеваш, како ћеш украсити изабране Твоје кад васкрсну у будућем веку. Како ће тада просијати наша тела и заблистати наше душе.

Слава Теби Који из тамних дубина земље изводиш толико боја и мириса!

Слава Ти за лепоту природе!

Слава Теби Који си нас окружио хиљадама Твојих створења!

Слава Ти за дубину Твоје мудрости чији печат носи сва твар!

Слава Ти за умиљење с којим целивам траг Твоје невидљиве стопе!

Слава Теби Који си од искони ужегао јарку светлост вечног живота!

Слава Ти за наду у савршену и вечну лепоту!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 4.

Како наслађујеш срца оних који размишљају о Теби, Боже. Храниш душу њихову Речју Твојом светом. Разговор с Тобом бољи је од уља и слађи од меда. Молитва Богу крепи и оживљава; испуњава радошћу срце моје. Како величанствен изгледа тада овај свет и сав живот. Где Тебе нема - све је пусто. Где си Ти - тамо је богатство душе. Тамо се као жива вода излива песма: Алилуја!

Икос 4.

Кад се на земљу спусти ноћ, завлада тишина сна и замру звуци минулог дана, ја видим сјај Твојих небеских станова. Огањ и пурпур, злато и азур наговештавају неисказану красоту дома Твога и свечано позивају: Пођимо Оцу.

Слава Ти у тихим часовима вечери!

Слава Ти што изливаш дубоки мир на земљу!

Слава Ти за зраке залазећег сунца!

Слава Ти за одмор благодатног сна!

Слава Ти за утеху у мраку када ми изгледа далек сав свет!

Слава Ти за топлу молитву моје растрзане душе!

Слава Ти за обећање да ћемо се пробудити у радости Твог невечерњег дана!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 5.

Бура живота не плаши онога у чијем срцу сија светлост Твог Божанског Огња. Око мене витлају олује и завијају ветрови, страх и тама окружују ме; али у мојој души је мир и светлост. У њој је Христос. И моје срце пева: Алилуја!

Икос 5.

Гледам Твоје небо осуто звездама. О како си богат. Колико је светлости у Теби. Кроз светлост далеких звезда гледаш ме из вечности. Ја сам мали и убог, али Господ је са мном. Његова Рука увек је уза ме и Он ме с љубављу води по свим путевима мојим.

Слава Теби Који непрестано бдиш нада мном!

Слава Теби Који промишљаш о сваком мом сусрету с људима!

Слава Ти за љубав сродника и за верност пријатеља!

Слава Ти за кротост домаћих животиња које ми служе!

Слава Ти за светле тренутке живота!

Слава Ти за чисте радости срца!

Слава Ти за срећу што живим, осећам и видим!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 6.

Како си велики у вихору и бури. Како је величанствена Рука Твоја у блеску муње. Глас Господњи диже се над пољима. Он шуми кроз дрвеће, пролама се у грмљавини. Глас Господњи хучи над водама. Силу Твоју оглашује огањ вулкана. Ти потресаш земљу и до небеса подижеш таласе морске. Слава Теби Који смирујеш гордост срца човековог. Слава Теби Коме покајнички вапијемо: Алилуја!

Икос 6.

Кад блесак муње обасја ноћ, како нам јадне и бедне изгледају наше земаљске светиљке. Тако и варљиве земаљске радости постају безбојне и тамне кад Твоја светлост заблиста у души. Зато се душа отима Теби и за Тобом чезне срце моје.

Слава Теби Који си усадио у срце човеково неутољиву жеђ за Богом!

Слава Теби што нас ништа земаљско не може у потпуности задовољити!

Слава Теби Који нас одеваш у светлост!

Слава Теби, Победитељу духова зла и таме!

Слава Ти за откривења Твоја, за блаженство што осећамо Тебе и живимо Тобом!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 7.

У хармонији звукова ја чујем Твој зов. У узвишеној лепоти музике, у сјају уметничких дела дајеш нам да наслутимо рај. Све што је истински лепо уздиже к Теби и учи душу да Ти пева победну песму: Алилуја!

Икос 7.

Духом Твојим Светим надахњујеш мисао уметника, песника и научника. Силом Твоје мудрости они пророчки улазе у тајне закона Твојих и откривају нам дубину Твоје мудрости. Њихова дела и нехотице говоре о Теби. О, како сивелики у делима Својим. О, како си велики у човеку.

Слава Теби Који нам показујеш Своју моћ кроз законе васионе!

Слава Теби Који све испуњаваш!

Слава Ти за све што нам откриваш по милости Својој!

Слава Ти за све што скриваш од нас по мудрости Својој!

Слава Ти за дубину људскога ума!

Слава Ти за човекову стваралачку моћ!

Слава Ти за изливе Твоје благодати!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 8.

Како си близу нас у дане болести. Ти посећујеш болног, спушташ се на постељу страдалника и срце његово разговара с Тобом. Ти озарујеш миром душу у време жалости и страдања. Ти шаљеш неочекивану помоћ. Ти си Утешитељ, Ти си свезнајућа Љубав, Теби певам: Алилуја!

Икос 8.

Кад сам Ти се као дете први пут свесно обратио, Ти си испунио моју молитву и обасјао ми душу великим миром. Разумео сам тада да си Ти добар и да су блажени они који Ти прибегавају. И зато не престајем да Ти се молим и да Те призивам:

Слава Теби Који испуњаваш и на добро изводиш жеље моје!

Слава Теби Који бдиш нада мном дан и ноћ!

Слава Ти за време које пролази и односи нашу тугу и жалости!

Слава Теби у Коме се ништа не губи, јер свима дарујеш живот вечни!

Слава Теби Који си нам обећао жељени сусрет с нашим умрлима!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 9.

Зашто се сва природа тајанствено смеши у дане празника? Зашто је тада тако лако и радосно на души? Зашто ваздух у храму бива тако светао? То је све због струјања благодати Твоје, због одблеска таворске светлости. Небо и земља тада заједно певају похвалну песму: Алилуја!

Икос 9.

Када ме надахњујеш да служим ближњима и када обасјаваш моју душу смирењем, тада зраци Твоје светлости падају на моје срце те и оно почиње да зрачи и сија. Као сунце у води тако се у тим тренуцима огледа у мојој души Твој бескрајно кротки, пун љубави и неизрецивим миром озарени Лик.

Слава Теби Који кроз добра дела преображаваш наш живот!

Слава Теби Који си запечатио неисказаном сладошћу сваку своју заповест!

Слава Теби Који невидљиво присуствујеш у делима милости!

Слава Теби Који нам шаљеш невоље и жалости како би нас научио да саосећамо у туђим страдањима!

Слава Ти за љубав коју си уздигао изнад свега земаљског и небеског!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 10.

Што је уништено не може се повратити. Али Ти оживљујеш оне чија је савест замрла и враћаш првобитну лепоту душама које су је изгубиле. Твоме милосрђу све је могуће. Ти си Љубав, Ти си Творац и Обновитељ. Тебе хвалим песмом: Алилуја!

Икос 10.

Боже мој, Који знаш да је горди анђео Деница отпао од Тебе, не дај ми да посумњам и одступим од Тебе. Изоштри слух мој да бих свагда слушао Твој тајанствени глас и призивао Тебе, свуда присутног:

Слава Теби Који премудро управљаш мојим животом!

Слава Ти за надахнута предосећања!

Слава Тн за опомене тајанственог гласа!

Слава Ти за откривења у сну и на јави!

Слава Ти што ометаш моје некорисне намере!

Слава Ти што ме кроз страдања избављаш од страсти!

Слава Ти што смирујеш срце моје и спасаваш ме од гордости!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 11.

Кроз сав протекли ланац векова осећам топлоту Твог Светог Духа и струјање Божанског Живота. Ти си близу. Времена као да нема. Ја видим Твој Крст - он је ради мене. Дух се мој до праха смирује пред Твојом љубављу, бескрајном и несхватљивом. Зато ћу довека под Крстом величати Тебе свога Спаситеља песмом: Алилуја!

Икос 11.

Блажени су они који вечерају с Тобом у Царству Твоме. Али блажени су и они које си још овде на земљи примио за учеснике Твоје Тајне Вечере. Колико пута си Својом Божанском Руком давао мени грешном да у причешћу примим Твоје Тело и Крв. И ја сам примао Светињу и осећао Твоју љубав неисказану и чудесну.

Слава Ти за несхватљиву и животворну силу благодати!

Слава Теби Који си установио Цркву Твоју да нам буде тихо пристаниште!

Слава Теби Који нас наново рађаш кроз животворну воду крштења!

Слава Теби Који прашташ грешнику који се каје и обнављаш у њему непорочну чистоту љиљана!

Слава Ти, непресушни Изворе праштања!

Слава Ти за Хлеб небесни и Чашу живота!

Слава Теби Који нас уводиш у царство вечне радости!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 12.

Видео сам много пута одсјај славе Твоје на лицима умрлих. Каквом неземаљском лепотом и радошћу сијају њихова лица. Како прозрачне и нематеријалне постају њихове црте. Ћутањем својим они певају о Теби. Када наступи часи моје смрти, просвети, Боже, и моју душу да Ти пева: Алилуја!

Икос 12.

Шта је хвала моја пред Тобом. Уши моје нису чуле песму херувима, њу слушају само душе праведника. Ја знам само како Те хвали природа. Гледао сам зими како обасјана месечином и под белим огртачем од снега који светлуца сребрним сјајем, сва се земља тихо Теби моли. Видео сам како се радују Теби румени зраци излазећег сунца и како хорови птица брује хвалу Теби. Слушао сам како тајанствено говоре о Теби шуме, како певају ветрови и жуборе потоци Имену Твоме; како својим устаљеним кретањем кроз бескрајна пространства проповедају о Теби јата звезда. Шта је хвала моја пред Тобом, Господе. Природа је послушна, а ја не престајем да Те жалостим. Док живим и видим љубав Твоју хоћу да Те славим, Теби да се молим и Тебе да призивам:

Слава Теби Који си нам показао Светлост!

Слава Теби Који си нас заволео љубављу дубоком, неизмерном, божанском!

Слава Теби Који нас ограђујеш светлим војскама анђела и светих!

Слава Теби, Свесвети Оче, Који нам дајеш Царство Твоје!

Слава Теби, Душе Свети, животворно сунце будућега века!

Слава Ти за све, Тројице божанствена и свеблага!

Слава Ти, Боже, у векове!

Кондак 13.

О, Свеблага и Животворна Тројице, прими нашу благодарност за сва добра Твоја и покажи нас достојним Твојих вечних блага, како бисмо, умножили поверени нам талант, достигли Царство Твоје и ушли у вечну радост Господа свога, певајући Му победну песму: Алилуја!

(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)

извор : молитвеник.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...