Jump to content
Radmila

Покајни и Акатист пре Причешћа Светим Тајнама Христовим

Оцени ову тему

Recommended Posts

                             

 

Акатист пре Причешћа Светим Тајнама Христовим

pricesce.jpg

Кондак 1

Изабрани жениче душа и срца, Који си очовечењем Својим и смрћу на Крсту, обручио Себи сав род људски, давши нам у залог вечног живота Само Пречисто Тело и Крв Своју, на глас Твој и ја, недостојни, усуђујући се, приступам Божанственој Трпези Твојој и порежен величанством њеним, вапијем Ти:

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом занавек!

Икос 1

Ангела Твога пророку Исаији са угљевљем ужареним од олтара небескога послао јеси, да њиме очистиш уста његова, а овај, када Те угледа како на престолу седиш, због нечистоте своје се сакруши: и ја, оскврњен душом и телом зар да се усудим да приступим причешћу Божанственим Тајнама Твојим, осим ако ме Сам Ти свише не очистиш? Зато из дубине душе вапијем Теби:

Исусе Сведобри, додирни огњем благодати Своје и моја нечиста уста!

Исусе, спали трње многих прегрешења мојих!

Исусе, саздај у мени срце чисто, обнови у мени дух прави!

Исусе, изведи из тамнице страсти пребедну душу моју!

Исусе, уништи у мени похоте зле и нечисте помисли моје!

Исусе, управи преслабе кораке моје на пут заповести Својих!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 2

Зажелевши да с ученицима једеш последњу Пасху пред страдање Своје да би им, на њој, предао последњи и највећи залог љубави Своје, два дана пре доласка Свога у Јерусалим послао си двојицу ученика да припреме Пасху. Поучивши се из овога како и нама треба благовремено се припремити за једење наше Божанствене Пасхе, то јест Тела и Крви Твоје, благодарствено Ти кличемо: Алилуја!

Икос 2

«Изуј обућу своју са ногу својих, јер је света земља на којој стојиш», рекао јеси Мојсију из грма горућег а несагоревајућег, од невидивога у њему присуства Твога. Од грма овог сасуд с Божанским Телом и Крвљу Твојом ваистину је већи и светији: зато и ја, сав земан и нечист, и подвлашћен греху, са вером и смирењем Ти вапијем:

Исусе, Свемогући, свуци са мене старога човека са делима његовим!

Исусе, умртви семе трулежи што се у мени угнезди!

Исусе, раскини узе греха којима свеза ме враг!

Исусе, подај ми срце смирено и дух скрушени!

Исусе, одврати од мене искушења и саблазни!

Исусе, утврди ме у вери и љубави према Теби!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 3

Оци наши једоше манну у пустињи и помреше. «Ја сам Хлеб Који силази с Неба и ко једе од њега живеће вавек: и Хлеб који ћу дати Тело је Моје, које ћу дати за живот света», рекао си Јудејцима, који од Тебе тражаху да виде знамење с Неба, слично манни Мојсијевој. Ово слушајући и испуњење прореченога гледајући са страхом кличемо: Алилуја!

Икос 3

Од вечере уставши, како казује апостол Јован, и убрусом се опасавши, ученицима Својим ноге си умио, тиме нас научивши да трпези Твојој Божанској не приступамо неомивени сузама покајања за грехе наше. Свестан свенеопходности тајанственог омивења оваквог, као и оскудности суза помраченога срца мога, са Петром апостолом Ти вапијем:

Исусе Предобри, не само ноге, но и руке и главу ми умиј!

Исусе, откриј ми бездан душевне моје свеоскврњености!

Исусе, отвори у мени источник унутарње скрушености!

Исусе, ороси ме капљама милосрђа Твога!

Исусе, обвиј ме страхом од Суда и мука вечних!

Исусе, пробуди савест у мени заспалу и глас њен укрепи!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 4

Није ли овај – Исус, син Јосифов, Ком знамо оца и мајку? Како онда за Себе говори да сиђе с Неба? И како нам може дати Тело Своје да га једемо? – међу собом Јевреји говораху, чувши за преславно Твоје обећање да ћеш вернима дати Себе да Те једу, због отврдлих срца својих не знајући да смирено верују и кличу Теби: Алилуја!

Икос 4

«Ако Тела Сина Човечијег не једете, и Крви Његове не пијете немате у себи живота», говорио си спорим на веру Јудејцима, а беседа се ова тврдом за слушање показа и некима од ученика Твојих, који још не знађаху Тајну Царства Божијег. Ми пак, светлошћу Јеванђеља озарении откривена лица божанску славу Твоју гледајући, с вером и љубављу Ти кличемо:

Исусе, Који све можеш величанством силе и власти Своје!

Исусе, Који твориш и савршаваш оно што не можемо ни појмити ни помислити!

Исусе, Који си негда манну с неба, као предзнамен садашње Свете Тајне, подарио!

Исусе, Који си, као предображење Свете Тајне, воду из камена источио!

Исусе, Који си облак препелица за насићење гладнима у пусињи Јудејцима послао!

Исусе, Који си пред очима Јудејаца неверних, с пет хлебова пет хиљада људи наситио!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 5

Узевши хлеб на Вечери, благословио си га и, преломивши, дао ученицима, док једоше рекавши: «Примите, једите, ово је Тело Моје које се за вас ломи на остављење грехова». Овом божанственом и пресладосном гласу одазивајући се, са благодарењем кличемо: Алилуја!

Икос 5

«Који Тело Моје једе и Крв Моју пије у Мени пребива и Ја у њему: тај ће имати живот вечни и Ја ћу га васкрснути у последњи дан»,у васкрсење живота и блаженство. Овога, дакле, пречезнутога васкрсења у живот иштући да се удостојим, из дубине душе вапијем Ти:

Исусе, приближи се мени који сједињење са Тобом иштем!

Исусе, уђи у утробу моју, у саставе моје и кости!

Исусе, светлост мог ума помраченог буди!

Исусе, испуни самим Собом бескрај мог срца, што се ничим од света овога наситити не може!

Исусе, говори гласом савести моје!

Исусе, вољу моју покрећи и управљај њоме!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 6

«Заиста, заиста вам кажем: један од вас издаће Ме», рекао си у тузи духа ученицима Својим на Вечери. Они пак, ако и чисти од саме помисли да би Те могли издати, питаху Тебе: «Да нисам ја, Господе?», показавши тиме дубину своје смиреномудрености. А шта ја да Ти кажем, који седам пута на дан падам и издајем Тебе? Но, Ти сам, удостој ме да не отпаднем потпуно, већ да Ти благодарно кличем: Алилуја!

Икос 6

«Као што лоза родити рода не може сама од себе, ако на чокоту не остане, тако ни ви не можете ако у Мени не останете: ко у Мени остаје и Ја у њему, тај ће многи плод донети». Овако, тајнодјствујући, поучио јеси љубљене ученике Своје на путу за Гетсиманију. Ову, дакле, поуку пажљиво слушајући и знајући немоћ природе моје без благодати Твоје, усрдно вапијем Ти:

Исусе, наднебесни Делатељу, Сам ме насади у живоносни виноград Твој!

Исусе, Чокоте Истинити, прицепи ме на Себе, мене лозу дивљу!

Исусе, Корене Неувениви, прожми ме животом  вечним!

Исусе, Који си умртвљеност сваку победио, одбаци све што је у мени усахло од жеге страсти мојих!

Исусе, добротом Прекрасни, украси ме цветањем осећања и мисли добрих!

Исусе, милошћу Пребогати, обдари ме плодовима покајања истинитог и праведности!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 7

«Ко је тај који ће Те предати?», упита Те ученик који на Вечери Тајној беше наслоњен на груди Твоје и Ти му одговори: «Онај је коме Ја, умочивши, залогај дам». И умочивши даде га Јуди Симоновом Искариотском, позвав га тиме на покајање. Но он, духом злобе свепомрачен, не хте да разуме глас љубави Учитеља и Господа свога. Да такве ослабљености срца избављен будем благодаћу Твојом, непрестано Ти кличем: Алилуја!

Икос 7

Поштедевши немоћ природе наше, која би се кушањем тела човечијег саблазнила, не очевидно, већ у виду хлеба и вина благоволео јеси да нам предаш Пречисто Тело и Крв Твоју: премудро и човекољубиво устројивши свецело дело спасења нашег, Исусе, саме спасоносне Свете Тајне Твоје немоћима примања и осећања нашег самерио јеси. Дивећи се пред таквим снисхођењем премусрости Твоје немоћима природе наше, благодарно славословимо Те овако:

Исусе, Који си, да неверне увериш, на Светој Трпези много пута, уместо хлеба и вина Само Тело и Крв Своју пројавио!

Исусе, Који си достојним служитељима олтара Свога показао Духа Светога како при освештању Дарова с неба силази!

Исусе, Који уместо недостојних служитеља олтара Ангеле Своје невидиво ради савршења Божанске Тајне шаљеш!

Исусе, Који се јављањем чудеса над Светом Трпезом многе међу зловерницима у веру обратио!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 8

И по залогају, то јест, по кушању од Тобом преданог му хлеба, како казује Апостол Јован, у Јуду издајника уђе сатана. О, страшне казне, за неверје! О злосрећне судбе издајникове!

Оно што је требало на спасење да буде, у смрт и погибељ преобрати се њему. Пред таквим, дакле, судом правде Твоје побожно стојим, са страхом и трепетом кличући Ти: Алилуја!

Икос 8

«Ово творите у мој спомен», рекао си Ученицима Својима на Вечери, у виду вина предавши им Крв Своју. Зато кад год од Хлеба једемо и кад год од Чаше пијемо смрт Твоју објављујемо, по речима Светога Павла. Сећајући се сада Страдања Твојих, са умиљењем Ти кличем:

Исусе, у руке непријатеља Својих за спасење света Себе си драговољно предао!

Исусе, легионима Ангела да долете у заштиту Твоју ниси допустио!

Исусе, невернога ученика Петра погледом Својим и оглашавањем петла на покајање си обратио!

Исусе, Кајафи и Пилату који Те неразумно ислеђиваху ниси одговорио!

Исусе, са крста си од Оца отпуштење греха онима који Те разапеше молио!

Исусе, Мајци Својој си љубљенога ученика Свога премилостиво усиновио!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 9

«Јудо, зар целивом Сина Човечијег издајеш?», горко си рекао ученику неверном, кад је са стражом дошао у врт Гетсимански, да Те целивом изда. Међутим, ни претешка ова реч на покајање није нагнала злом помрачену душу његову. Знајући непостојаност воље своје, бојим се да Ти кадгод и ја не дам издајнички целив Јудин. Ти Сам ме укрепи благодаћу Својом да са покајаним разбојником непрестано кличем: Алилуја!

Икос 9

«Да сви једно буду, Оче: као што си Ти у Мени и Ја у Теби, да и они у Нама једно буду, да свет верује да си Ме Ти послао», тако си говорио у последњој, првосвештеничкој молитви Оцу. Овом пресладосном гласу Твоме одзивајући се и на мољење силом молитве Твоје одважујући се, са вером кличем Ти:

Исусе,  Који све у једно сабираш, сједини нас нераздвојиво са Тобом и Оцем Твојим!

Исусе, Који све измирујеш, дај нам да будемо једномислени у вери и љубави према Теби!

Исусе, Који не трпиш распре и поделе, окончај злосрећне јереси и расколе!

Исусе, Који све љубиш и милујеш, сабери у једно све овце заблуделе!

Исусе, Који мир свима дајеш, угаси завист и клевете међу онима који призивају Име Твоје!

Исусе, Који ме причешћујеш Самим Телом и Крвљу Својом, дај да уистину будем Тело од Тела Твога и Кост од Кости Твоје!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 10

На вечери у Кани Галилејској, воду у вино претворивши, прво знамење божанствене силе Твоје показао јеси. Полазећи на Распеће, као Женик душа људских, последње чудо љубави верујућима у Тебе пројавио јеси, хлеб у Тело Твоје и вино у Крв Твоју претворивши; њима насићујући се и ја на живот вечни, благодарно кличем ти: Алилуја!

Икос 10

У дан Васкрсења Твога, двојицу ученика Својих, путујући са њима у Емаус, у лику странца, поучио јеси о Тајни Страдања Твога: њихове очи беху затворене да Те не познају, а срце њихово гораше у њима од сладости речи Твојих. Приставши на мољења њихова, остао си са њима да обедујеш, и благословивши хлеб подао им га јеси: тада им се отоврише очи да Те препознају. Уподобљавајући се ученицима овим, одважујем се и ја са смирењем да Теби узносим мољења ова:

Исусе, Дуготрпељиви, не остави мене усамљеног на путу живота мога због оскудности вере моје!

Исусе, научи ме као и њих да разумем пророштва сва о Теби и тајну благодатног сједињења с Тобом!

Исусе, загреј и разгори, као у ученика оних, и моје охладнело срце!

Исусе, Предобри, обедуј са мном јер се к вечери нагнуо дан живота мога!

Исусе, дај да Те уистину познам у ломљењу Хлеба светотајинскога и у пијењу од Свете Чаше!

Исусе, учини да и ја, познавши силу љубави Твоје, будем њен весник браћи мојој!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 11

Ономе који победи обећао си да ћеш дати да једе од манне скривене и Дрвета Живота, које је усред Раја. За ово окушање на Небесима нека ми припремом буде на земљи причешће Телом и Крвљу Твојом, коме недостојан приступам сада, кличући Ти: Алилуја!

Икос 11

Ко једе и пије недостојно суд себи једе и пије, не разликујући Тела и Крви Господње – опомиње неболетни Павле све који Причешћу Светом приступају. Зато и ја, дрхтећи и трептећи од страха због недостојности своје, да не бих – удаљујући се задуго од општења с Тобом – од вука духовнога уловљен био, приступам Теби овако се молећи:

Исусе, прими ме као што си примио цариника, блудницу и разбојника!

Исусе, не згнушај се ући под кров дома душе моје, јер је срушен и пуст!

Исусе, отвори очи душе моје као што си отворио очи слепоме од рођења!

Исусе, реци и мени као што рече узетоме: устани и ходи!

Исусе, заустави течење нечистих жеља душе моје као што си течење крви жени крвоточивој зауставио!

Исусе, исцели губу душе и савести моје!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 12

Завишћу ђавола, који кроз уста змије говораше, свецели род људски кушањем од плода забрањеног изгуби рај и смрти се предаде. Кушањем од Пречистог Тела и Крви Твоје, сви земнородни се изнова живота вечног удостојавају и усходе ка првом наслеђу човековом. Причешће животворним тајнама Твојим лек је од отрова змијског и семе бесмрћа Твога. Стога благодарно Ти кличем: Алилуја!

Икос 12

Пред сасудом с Божанским Тајнама Твојим стојим, а од злих помисли својих не одступам: једина свемогућа благодат Твоја привлачи ме и укрепљује. Стога, поверавајући себе бескрајном милосрђу Твоме, вапијем Ти:

Исусе, Који си дошао да на покајање позовеш не праведне већ грешне, разреши ме од греха и страсти мојих!

Исусе, Који сваку болест и сваку рану исцељујеш, излечи и ране загнојене душе моје!

Исусе, Који гладне насићујеш, насити ме Телом и Крвљу Својом!

Исусе, Који мртве васкрсаваш, оживи ме умртвљеног гресима!

Исусе, Победитељу над адом, избави ме из чељусти духа злобе!

Исусе, Боже срца мога, дођи и сједини ме с Тобом у векове!

Кондак 13

О, преслатки и Свештедри (Сведарежљиви) Исусе! Ти Који у Тајни Пречистог Тела и Крви Твоје непрестано силазиш, као манна с Небеса, да нахраниш душе и тела наша, удостој ме да се неосуђено причестим Божанским Тајнама Твојим, да исцељен, насићен и обожен Тобом у векове, благодарно Ти кличем: Алилуја!

(овај Кондак се чита 3 пута, ѕатим Икос 1 и Кондак 1)

извор:Православнифорум

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Акатист покајања

crying_girl.jpg

Кондак 1

Теби Војводо, Који се бориш за нас и Господе, Радосто деце Твоје, Теби ја грешни прилазим у покајању. Прими ме, Оче, прими покајника, не одбаци сузе моје и уздахе из срца и не презри мене који Те призивам: Милостиви Боже Мој помилуј ме палог!

Алилуја!

Икос 1

Нарушио сам заповести Бога Мог и душу и тело сам упрљао делима страшним. Одакле да почнем оплакивање свог срамног живота? Какав почетак да поставим у животу мом? Приђи покајана душо моја са телом својим и исповеди се Створитељу свих са сузама. Милостиви Боже Мој, погледај на мене Твојим Оком Милостивим и прими моје топло покајање. Мили Боже Мој, сагрешио сам више од свих људи. Једино сам ја сагрешио пред Тобом, али Ти, као Бог, помилуј створење Твоје, Љубави једина, Боже Мој, као блудница и ја проливам сузе, помилуј мене грешно дете Твоје. Оче Мој, затамнио сам у себи оно што је створено по слици и облику Твоме. Помрачио сам душу своју грешним задовољствома и ум свој сам учинио прахом.

Мили Боже Мој, помилуј ме палог.

Кондак 2

Погледај душо моја – крај се приближио и Бог је пред вратима твојим. Пробуди се, размисли о делима својим која си починила, покај се и пролиј сузе. Исповеди се душо моја слободно за дела, речи и мисли своје. И тада слободно полети у загрљај Христу Богу Своме.

Алилуја!

Икос 2

Схватио сам, Боже Мој, да нема у животу ни греха, ни дела, ни зла у којем ја нисам сагрешио умом, речима и делима во

ише од свих људи. Савест ме разобличава, савест ме осуђује за зла дела моја. Али Исусе Христе, Мили Боже Мој, поштеди, избави и спаси мене дете Твоје, које Ти говори: Боже Мој, сагрешио сам предавши душу своју греховним навикама. Милостиви Боже, као Каин и ја сам Ти принео жртву нечисту: дела зла и живот непотребан. Оче Мили, од младости сам заповести Твоје преступио. У греху и са тугом сам прошао кроз живот. Спаси ме милошћу Твојом. Милостиви Боже Мој, као блудни син расуо сам и ја богатство своје, а трпећи сада глад душевну, говорим Ти: Дародаваоче нахрани душу моју Љубављу Твојом. Љубави истинита, сав сам рањен, као човек кога су напали разбојници, излечи ме. Љубави Вечна, прими уздисање душе моје, прими сузе очију мојих и очисти ме, јер се кајем.

Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 3

Силом Твојом, Оче Мој, истеран је био по заслузи Адам из Едема, јер није сачувао једину Твоју заповест. Седео је он окренут Рају, горко оплакујући голотињу своју и говорио: „Тешко мени – Рају, Рају мој прекрасни“. Зар ја да не пострадам, Господе Мој и Боже, када сам одбацио Твоје Речи које живот дају?. Подари ми, Оче Мој, време да горко оплакујем зла дела своја.

Алилуја!

Икос 3

Имајући у сећању мноштво страшних дела која сам учинио ја дрхтим. И шта да чиним када дође Господ праћен Анђелима, да суди свету? Тешко мени, тешко мени. Боже отаца наших, пре него што ми затвориш врата милосрђа Твога, Теби прилазим, Благи, и говорим: Милостиви, у гресима сам се родио и додао сам ранама својим и друге ране. Помилуј ме, Боже Мој, Створитељу свега видљивога и невидљивога. Помилуј ме Боже Мој по милости Твојој. Љубави вечна, немој ме одвојити од Тебе, Извора живота мога. Мили Боже Мој, среброљубљем сам обузет – тиме сам се и осудио. Милостиви, делима сам постао убица душевне савести, наоружавши се против ње својим лукавством.

Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 4

Бура грехова навали на мене и ко да ми пружи руку помоћи, ако не Ти, Исусе Христе Боже Мој. Спаси ме као што си спасао Петра који је тонуо у мору, да ме не би потопила бура грехова. Приведи ме Небеском пристаништу, да вечно будем сједињен са Тобом, Љубави Моја.

Алилуја!

Икос 4

Господ је огњеном кишом спалио земљу содомску. Тешко мени! Душо моја, устани да не будеш у огњу пакленом. Бежи од пожара, бежи од горућег Содома, бежи од пламена Божијег, на гори високој спасавај се као Лот призивајући Бога: Оче и када сагрешим знам да волиш човека, да кажњаваш милостиво и да је Твоје милосрђе топло, да помажеш као Отац, призивајући блудног сина. Боже Мој, Краљу и Цару једини, хањину нечисту сашио ми је грех да би се упрљале тако прве, Богомткане хаљине душе моје. Милостиви Боже, залепио сам се за земаљске ствари и под тешким теретом сав се повијам. Украсио сам идола тела мога одећом срамних мисли. Уништио сам страстима првостворену лепоту душе моје. Оче Једини, само сам ја сагрешио пред Тобом.

Мили Боже мој помилуј ме палог.

Кондак 5

Свету Крв Твоју, Исусе Христе, Љубави Вечна, пролио си на Крсту да би мене спасио. Дух Свој си предао да ме приближиш Оцу Нашем. Едем затворен отворио се, сва товревина и сва створења славе Тебе Бога Свог. Алелуја!

Икос 5

„Видите, видите да сам Ја Бог!“ – чуј душо моја, Господа који овако призива. Удаљи се од ранијег греховног живота и пожури у наручје Оцу Свом. Окрени се, покај се, откриј скривене грехове, приђи Богу Оцу Свом као блудни син са сузама. Боже Мој, рањен сам, ево стреле демонске пробише душу и тело и зато Ти прилазим са сузама. Милостиви, као цариник говорим ти: очисти ме, нико од Адама није сагрешио као ја. Мили Боже Мој, скини тешки терет грехова мојих и опрости сагрешења моја. Оче, моја вољна и невољна сагрешења, јавна и тајна, знана и незнана, опрости ми и спаси ме. Боже Мој, бура грехова мојих ме потапа и нема ми спасења. Пружи ми руку Твоју. Не затвори врата Милосрђа Твога у дан Суда, него их отвори мени који се горко кајем.

Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 6

Христово светило, Свети Јован, свим људима је рекао: „Покајте се и очистићете се“ – и сва Јудеја и Самарија, када је чула глас Његов, пожурила је да исповеди грехове своје. Пожури и ти, душо моја, Извору живота да не иструлиш у греху, пригрли покајање и запевај Христу Богу Свом.

Алилуја!

Икос 6

Слушајте Небеса и земљо глас онога који се каје. Ко од људи тако сагреши као ја: ум рањен, тело болесно, дух изнемогао, страдања умножена. Лекару Једини и Прави пре него што сасвим погинем, спаси мене који Те овако зовем: Милостиви Боже Мој Ти си Бог који испитује срца, спали трње мојих грехова и покажи ме чистог пред Тобом. Љубави Једина, Ти си извор живота, подари души мојој живот пре него што дође крај живота. Сличан сам онима из времена Нојевог, који су починили грехове, зато, као и они, потопљен сам у воду потопа.

Мили Боже помилуј ме палог!

Кондак 7

Желећи да се сви спасу и у познање истине дођу, Ти си, Сине Божији, дошао на земљу и постао човек, призивајући покајању разбојнике и блуднице и отворио си врата Царства Небеског свима који се кају. Врата покајања отвори ми Боже Мој, Који си ми живот дао.

Алилуја!

Икос 7

Дивно покајање принели су Ниневљани када им је Јона пророк објавио њихову блиску смрт због грехова. Обукли су се у вреће и пепелом су главе своје посипали. Силно су плакали говорећи: „Да одврати Господ гнев Свој праведни“. Тако се расплачи и ти, душо моја, као Ниневљани и овако говори: Милостиви, не одбаци молитву оних који Те славе са вером и даруј опроштај. Милостиви, помилуј када дођеш са Анђелима да подариш свакоме наследство по делима његовим. Оче, не презри створење Своје ако сам и сагрешио више од свих људи. Ти си Господ васионе, а ја прах и у Твојој је власти отпустити грехе моје. Боже Мој, ако сам и упрљао душу и тело, Ти ме, Спаситељу Мој, очисти, умиј, учини бељим од снега.

Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 8

Учинио сам себе странцем пред Тобом, Исусе, Боже Мој. Помози ми да се отргнем од ранијег живота и васкрсни мене који много година лежим у гробу непокајања. Исусе Боже Мој, подари ми да и ја будем у Небеском Јерусалиму славећи Те непрестано.

Алилуја!

Икос 8

Сав сам се израњавао помислима својим и испунио ранама као човек кога су ухватили разбојници. Исусе Христе, излиј на мене Љубав и Веру да Ти овако говорим: Милостиви, нека ми буде бања очишћења и пиће проливена Крв Твоја и вода истекла из ребара Твојих. Оживи ме собом, Мили Боже Мој. Као фарисеј ја се надимам и као он безумље пред Тобом чиним. Истеби из мене грех и срце смирено ми даруј. Оче, знам да сам сагрешио пред Тобом, кајем се – прими ме, подигни ме, да не постанем плен и храна демона – Сам се Ти смилуј нада мном. Љубави једина, нисам слушао глас Твој, нити сам се заповестима Твојим покорио и зато го стојим пред Тобом. Милостиви, ноћ греха мога беше са великом тамом и дубоким мраком, али Ти, Боже Мој, ипак се не одричеш мене и називаш ме сином Својим. Боже Мој, тешко мени, јер ум свој сам упрљао великим нечистотама, али молим Љубав твоју, умиј ме сузама мојим и попут снега убели душу моју.

Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 9

Из Старог Завета приносим ти све душо моја. Подржавај дела оних који воле Бога и који су увек испуњавали заповести Његове. А избегни грехове лукавих, да те поштеди Христос у Дан Суда, како би запевала, душо моја, Богу Своме са Свим Светима.

Алилуја!

Икос 9

Огрубело је срце моје и немам ни суза ни плача. Милостиви, Благи, дотакни се мога срца Љубављу Својом и Духом Светим утврди ме. Пљусак суза пошаљи мени створењу Твоме које ти се моли. Милостиви, као жена која је боловала од течења крви, прилазим Ти, примичем се да додирнем хаљине Твоје да ми кажеш као и њој:“Вера твоја спасе те“. Мили Оче, источи ми струјања животна из пречистих жила Твојих, напој ме као жену Самарјанку да не ожедним заувек. Милостиви, да буду сузе моје – мени самом као бања Силоамска, да умију зенице душе моје и умом сагледам Светлост Твоју вечну. Љубави Једина приносим ти сузе очију својих и дубоке уздахе. Срцем Ти говорим:“Боже, сагрешио сам пред Тобом. Опрости ми“. Боже Мој, таласи грехова мојих покрили су ме као гониоце египатске Црвено море, али ме Ти подигни из пакла и избави од трулежи живот мој.

Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 10

Желећи да се спасе Божанског пламена, Лот је побегао из Содома, као што му је рекао Господ. Душо моја, ако се и ти желиш спасити, на праведника се угледај, бежи од пламена греха, бежи од пожара разгореног жељама безумним. Не буди стуб од соли, осврћући се уназад да те уплаши лик содомски.

Алилуја!

Икос 10

Царе Свети, време живота мога је мало и препуно болести и зала, али Ти ме прими у покајању и разуму ме призови да не будем уграбљен и предат туђинцима и смилуј се. Милостиви, Ти си пристаниште тихо, избави ме из дубине греховне како ме не би прогутао огањ очајања. Мили Боже Мој, ја сам изгубљена пара, потражи и пронађи свој лик. Оче Мој, двоструко погрешивши, Давид је плакао горко, а ја сам више од њега зла починио и нисам Ти принео плодове покајања. Милостиви, Соломон премудри некада је заволео распусне жене и од Бога одступио, на њега сам се угледао у мислима срамним и делима. О, тешко мени. Затамнила се сва лепота у мени и од грехова свећа душе моје се угасила. Подари ми као што Давид пева, радост велику. Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 11

Дивну песму написао Ти је Давид за дело зло и које је починио изнесе пред Истину, како би се и ти, душо моја, покајала и устала, оставила зла дела своја и као он узвикнула: „Боже Свети, опрости ми, Теби јединоме сагреших, очисти ме по милости Твојој.

Алилуја!

Икос 11

Господе, Ти који живот дајеш свему, пошаљи Светлост Твоју и просвети срце моје, душу моју од сваког греха очисти, да Теби Говорим овако:

Милостиви, ишчезнули су дани моји као сан, зато и плачем, продужи ми живот да умијем своја сагрешења. Мили Мој, као разбојник говорим: помози ми. Као Петар плачем горко, као цариник призивам: опрости ми Боже Мој. Милостиви, као блудница проливам сузе, обасјај ме светлошћу Својом. Ти си Једини Лекар Боже Мој, излечи ране душе моје, положи на њу облогу и подари ми сузе. Исусе Христе, као жена која је боловала од течења крви, дотичем се и ја крајева хаљина Твојих и плачем као Марта и Марија над Лазарем. Милостиви, изливам сузе моје Теби, као суд мира на ноге Твоје и молим да ми дарујеш опроштај.

Мили Боже Мој помилуј ме палог.

Кондак 12

Љубав своју не одузми од мене Исусе Христе ако и сагреших више од свих људи. Ти си Бог Милосрдни, не желиш смрти грешника, опрашташ онима који се кају и призиваш оне који су залутали. Осветли ме Љубављу Својом и дух прави обнови у мени.

Алилуја!

Икос 12

Плачем Господе због својих почињених зала и Љубав Твоју молим: плодова достојних покајања не тражи од мене, јер је и снага моја мала. Срце ми даруј увек чисто и смиреност духовну да бих ти њих принео као пријатну жртву. Милостиви, види страх мој, види немоћ душе моје и опроштај ми даруј. Милостиви, Ти си Бог Мој и у Тебе се једино надам. Боже Мој, не иди са мном на суд, не испитуј моја дела, погрешења моја остави и помози ми Свесилни. Оче Мој, Теби прилазим, сагрешио сам Ти, очисти ме и узми од мене тешки терет греховни. Подари ми сузе чисте. Милостиви, рекао сам Ти грехове које сам учинио и ране душе и тела мога што су унутра убиствене мисли разбојничке мени задале. Мили Боже Мој, мене обореног пред вратима Твојим као непотребног не изручи паклу, него пре смрти дај ми опроштај сагрешења.

Мили Боже Мој помилуј ме палог!

Кондак 13

О, Исусе Христе Боже Мој, све тајне срца мога и све што сам починиом од младости своје до овога дана, исповедио сам Теби, Оцу своме. Види јецање моје, види тугу моју и одазови се сада на дозивање моје и помози ми. Подари ми чисто срце и ум мој просветли Боже Мој.

Алилуја     

(читати 3 пута Кондак 13, па Икос 1 и онда Кондак 1)

Молитва

Господе Боже Мој, ево стојим пред Тобом, као блудни син, исповедајући грехове своје Твојој Љубави. Сагрешио сам Ти, Боже Мој, сагрешио сам веома. Од младости своје зле радње сам чинио и упрљао сам душу и тело неделима страшним. Сагрешио сам Ти као прадитељи наши Адам и Ева, не поштујући заповести Твоје. Сагрешио сам као Каин и као сви људи грешници Старог и Новог Завета. Ум сам упрљао нечистим помислима, срце сам испунио нечистотом и сваким осећањем греховним, вољу сам ослабио леношћу и склоношћу ка греху. Сав сам у ранама греховним, као човек који је запао разбојницима. Све ране душе моје гној точе. Ко ће ме излечити? Ко ће ме подићи из дубине грешног живота, ако не ти, Лекару Мој Једини? Теби прилазим Царе Мој и Боже Мој, молећи те са сузама. Излечи ме. Ум мој очисти од непотребних помисли, срце ослободи греховне нечистоте, да могу чистим умом и срцем да славим Тебе, Створитеља Мога и Бога. Вољу моју оснажи за добра дела да бих чинећи их угодио Теби и да би она била достојна Светиње Твоје. Опрости ми сваки грех и све што сам учинио у знању и незнању.

Ти си Сав Љубав Боже Мој и имаш власт отпуштати грехове и Теби славу узносимо са Оцем и Светим духом сада и у векове векова.

АМИН.

Извор

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Molitva svenarodnog pokajanja

Kajemo se prvo za sebe u svemu sto zgresismo i Bozju Rec prekrsismo i obraz okaljasmo bilo laganjem ili kradenjem, bilo zlobom i pakoscu, bilo razvratom ili otimanjem, bilo pijanstvom i zderanjem ili varanjem i kockanjem, bilo psovanjem ili huljenjem svetinje ili klevetanjem i ogovaranjem svojih bliznjih! Kajemo se za bezbrojne grehove svoje, znane i neznane, voljne i bezvoljne, bilo slovom ili delom ili pomislju, bilo javne ili tajne, kajemo se i molimo Boga, da nam oprosti i da zbog nas ne kazni sav narod nas i svu drzavu nasu. Skruseno se kajemo, oprosti nam, Gospode!

Potom, kajemo se za sve grehe onih duhovnika i svestenika koji u cemu god zgresise pred Gospodom Bogom i Svetim Savom, bilo da malaksase u veri ili u strahu Bozjem, bilo da nebrizljivi bise u delu Gospodnjem ili da oslabise u ljubavi bratskoj. Ukoliko se oni ne kaju, kajemo se mi za sve sto je zlo pred Bogom u srcu, na jeziku ili u vladanju njihovom. Skruseno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se za grehe onih nasih narodnih prvaka i vodja, koji zaboravise da su Sveci srpski osnovali ovu drzavu i da je ovo sveta zemlja, i koji zaboravise da su istaknuti za prvake i vodje jednog svetog i mucenickog naroda, pa bez straha Bozjeg i ljubavi prema narodu zloupotrebljavase svoju vlast na narodnu privremenu nesrecu a na vecnu propast i prokletsvo sebe i svoga poroda. Skruseno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se za grehe onih ucitelja i knjigopisaca i knjigoprevodilaca, koji omladini pokazase klizav putraznih belosvetskih fantazera i frazera, put bezbozan i nemoralan, koji vodi narode u krv i zlocin i unistenje, na radost satane i njegovih paklenih sila. skruseno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se za grehe svih onih srpskih sinova i kceri, koji prezrese duh i iskustvo i pamet i veru i svetinju i postenje i dobrotu svoga naroda, i primise tudjinsku ludost i nepostenje i svaku jeftinu robu, da time zamene cisto zlato narodno u stotinama vatri oprobano. Skruseno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se i za sve nepravde svih nepravednih sudija i kmetova, i poreznika i sumara, i zakupaca i prekupaca, uvoznika i izvoznika! Kajemo se za zlobu svih zlotvora, za poroke porocnih,za strasti strasnih, za ubistva ubca, za nasilje nasilnika, za uvrede dece prema roditeljima; kajemo se za svadje i deobe medju slabijim, i za sve nemilosti imucnih naspram siromasnih, i za se banalnosti i vulgarnostikoji se mogu cuti ili videti po kafanama, po pozoristima i raznim igralistima sirom svete zemlje nase, pod cijom se korom skrivaju sela mnogih miliona vojnika i Mucenika za Krst casni i slobodu zlatnu, Skruseno se kajemo, oprosti im, Gospode!

Kajemo se i za sve one cija je dusa podeljena i karakter neutvrdjen te Svece slave a Svece psuju, Krstu se klanjaju a Krst psuju, post drze a post psuju, Bogu se mole a Boga ruze, Crkvom se hvale a u crkvu ne idu, Srpstvo velicaju a Srbe cepaju, drzavom se ponose a drzavu stete. Aj, Boze veliki, za sve njih mi Ti prinosimo skruseno i placno pokajanje. Ako Ti nije dovoljno pokajanje nase za bracu nasu, pokaj i njih, Gospode blagi. I ne dopusti, Care i Tvorce neba i zemlje, da se bic gneva Tvoga pravednoga, kojemu sve dane bijes ohole i bezbozne, spusti na narod sluge Tvoga svetoga Save i mucenika Tvoga kneza Lazara. Slava Ti, Boze nas, slava Ti Tvorce i Spasitelju nasna vek veka. Amin.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Креирај ново...