Jump to content
И.стојковић

Манастир Хиландар

Rate this topic

Recommended Posts

УЧЕНИЦИ ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ НА ВРХУ АТОСА 

Света Гора, 31.07 - 06.08.2009.

Постављена слика

Ученици Војне гимназије боравили су од 31.јула до 06. августа 2009. године на поклоничком путовању „Стазама Светог Саве“ у манастиру Хиландару на Светој гори. Групу од 30 ученика предводио је поручник мр Негован Иванковић, испред Војне академије, и представник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, ђакон Јован Бабић. На пут их је испратио Његово Преосвештенство викар Патријарха српског Павла Г. Атанасије Ракита, који је служио молебан за срећан пут у цркви Св. Архангела Гаврила.

Постављена слика

Ово је била последња организована посета припадника Војне академије Светој Гори и манастиру Хиландару. Братство Царске Лавре Немањића, на челу Првим епитропом Царске Лавре Немањића манастира Хиландара, јеромонахом Методијем, са одушевљењем је прихватило ђаке и студенте истичући велики значај који братство манастира Хиландара придаје припадницима српске војске. Боравак у Хиландару обележило је учешће у свечаној литургији на Светог Илију, када су се сви поклоници причестили.

Постављена слика

Ђаци Милан Лепојев, Александар Ћирић , Милош Недовић и студент Бранимир Вулевић, Свету тајну крштења примили су као у апостолска времена, крштењем у мору, на обали Егејског мора. Током посете манастиру Хиландар домаћин је био јерођакон Доситеј Хиландарац који је ђацима Војне гимназије приказао део богате историјске ризнице манастира где се чувају повеље потписане руком наших краљева и царева, и упознао са његовим значајем за духовно уздизање српског народа и државе.

Постављена слика

По обиласку манастира Хиландар, група је боравила у Кареји, седишту прота Свете Горе. Ту су у обиласку Поснице Светог Саве имали прилику да се поклоне икони Пресвете Богородице Млекопитатељнице и виде место на којем се наш Путеводитељ подвизавао. Потом се цела група упутила на врх Свете Горе, Врх Православља. Ту су после напорног пењања, провели дивну ноћ под ведрим небом, осветљену месецом, одакле се цело полуострво види као на длану. У одећи са обележјима Војне гимназије и Војне академије присуствовали су Светој литургији када су се још једном сви причестили. Одушевљењу и радости свих присутних није било краја.

Share this post


Link to post
Share on other sites

МИНИСТАР БРАДИЋ У ХИЛАНДАРУ 

Хиландар 30.08.2009.

Министар културе Србије Небојша Брадић посетиће 31. августа манастир Хиландар на Светој Гори ради сагледавања стања и активности које предстоје у његовој обнови и уклањању последица катастрофалног пожара из 2004. године.

Постављена слика

Брадић ће посетити Хиландар са специјалним саветницима Зораном Хамовићем и Гораном Марковићем, а са братством манастира и стручњацима који раде на његовој обнови упознаће се докле се стигло са радовима који су интензивирани последњих годину дана, као и са проблемима који могу наићи током даље обнове и могућностима њиховог решавања, саопштило је 29. августа Министарство културе.

Министарство културе је ове године издвојило 50 милиона динара за реконструкцију и обнову Хиландара, а издвојени новац би највећим делом требало да буде употребљен за радове на конацима. Сума намењена обнови је ребалансом буџета за 2009. годину умањена за око 60% у односу на претходни период што представља велики изазов за овај сложени пројекат од националног значаја. Имајући то у виду, биће неопходна да сви учесниции сарадници у подухвату уложе максимум напора да се кризни период преброди а да се не угрози обнова и одржање Светог манастира Хиландара као најбогатије културне, духовне, историјске и уметничке ризнице српског народа.

Главни радови на обнови Хиландара се у овој грађевинској сезони обављају на реконструкцији Великог конака из 1821. године.

Обновом Великог конака, који представља готово половину изгореле корисне површине (конак је површине 2.724 м2, а укупно је изгорело 5.897 м2 манастирских конака), решава се у великој мери проблем недостатка простора у манастиру, будући да су у том објекту смештени гостопријемница, канцеларије манастирске управе и значајни смештајни капацитети, односно собе за живот монаха и посетилаца.

У складу са потребама и могућностима, разматра се и обезбеђивање додатних начина финасирања како би се обезбедио сигуран поступак реконструкције, саопштило је Министарство културе.

Министар Брадић је на челу владине Комисије за Хиландар, чији је нови састав именован почетком јуна.

Пожар у манастиру Хиландар догодио се у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године.

Како је раније процењено, реконструкција ће коштати око 25 милиона вера, а трајаће десет година. До сада је највећа средства за реконструкцију Хиландара издвојила Влада Србије, а помогле су и Српска и Грчка православна црква.

У владиној Комисији за Хиландар су, осим Брадића и помоћнице министра Душице Живковић, и археолог и научни саветник Археолошког института Српске академије наука и уметности Марко Поповић, амбасадор Србије при Светој Столици Владета Јанковић, академици Мирјана Живојиновић и Димитрије Стефановић, епископ жички Хризостом, као и директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Вера Павловић Лончарски и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Новом Саду Зоран Вапа.

У Комисији су и професори Филозофског факултета у Београду Смиља Марјановић Душанић и Зоран Ракић, доцент на Факултету примењених уметности у Београду Светислав Николић, директор Задужбине светог манастира Хиландар Миливој Ранђић, Владимир Тријић из Народне библиотеке Србије и главни архитекта Обнове Хиландара проф. др Мирко Ковачевић.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Министар Брадић посетио Хиландар

Хиландар, 31.08.2009.

Министар Небоjша Брадић и специjални саветници Зоран Хамовић и Горан Марковић посетили манастир Хиландар

Постављена слика

Србиjа и даље води рачуна о обнови манастира Хиландар, и задовољство ми jе да видим да jе, постављањем кровне конструкциjе и обављеним радовима на Великом конаку, остварен значаjан напредак. Међу активностима коjе предстоjе су и радови на унутрашњем уређењу грађевине. Финасирање у наредном периоду ће бити настављено према усвоjеном плану, а захваљуjући рационалном приступу у коришћењу опредељених средстава, обезбеђен jе наставак квалитетне обнове. Министарство културе ће истражити могућности прибављања ванбуџетских средстава како би се убрзао процес реконструкциjе - рекао jе министар Небоjша Брадић приликом данашње посете манастиру Хиландар.

Министар Брадић jе манастир Хиландар обишао у друштву са специjалним саветницима Зораном Хамовићем и Гораном Марковићем, и амбасадором Републике Србиjе у Атини, Драганом Жупањевцем. Том приликом, делегациjа се упознала са досадашњим резултатима реконструкциjе Манастира, за коjу jе Министарство културе у 2009. години издвоjило 50 милиона динара, као и са планираним активностима. Констатовано jе да се средства троше према усвоjеним плановима реконструкциjе.

Постављена слика

У разговору са братством Манастира и стручњацима коjи су ангажовани на обнови, договорено jе да ће наjважниjе активности у наредном периоду бити завршетак грађевинских радова на реконструкциjи и санациjи конака, коjи у овом тренутку представљаjу приоретет.

Постављена слика

Главни радови на обнови Хиландара се у овоj грађевинскоj сезони обављаjу на реконструкциjи Великог конака из 1821. године, коjи представља скоро половину изгореле корисне површине (Велики конак jе површине 2724 м2, а укупно jе изгорело 5897 м2 манастирских конака). Његовом обновом решава се у великоj мери проблем недостатка простора у манастиру, будући да су у овом обjекту смештени гостоприjемница, канцелариjе манастирске управе и значаjни смештаjни капацитети, коjе чине собе за живот монаха и за боравак посетилаца.

Извор: Министарство културе Републике Србије

Share this post


Link to post
Share on other sites

ПРЕДАВАЊЕ ХИЛАНДАРСКОГ МОНАХA ДОСИТЕЈА У ЛАЗАРИЦИ   

Крушевац, 8.11.2009

Постављена слика

Питање '' Шта сам спреман да учиним за Христа'' и одговор на њега били су окосница разговора између јерођакона Доситеја ( Радивојевића ) хиландарског монаха и Крушевљана, у амфитеатру парохијског дома цркве Лазарице.

У навечерје празника Светог великомученика Димитрија, који посебно прославља град Солун, чији је он заштитник, после бденија у цркви, отац Доситеј је молитве смислено наставио духовним разговором са верницима.

Указујући да су ретке и свечане прилике да хиландарски монаси држе предавања у Крушевцу, протојереј- ставрофор Драги Вешковац старешина  Лазарице је у поздравном говору рекао: ''... Ми смо благодарни што је дошао, а пре свега Савету стараца Светог манастира Хиландара, који су дали благослов, да отац Доситеј буде са нама. Сви ми православни Срби, ма где да живимо на овоме свету, треба да будемо повезани са манастиром Хиландаром. Ми крушевљани, мислим, још мало више, јер нас је задужио Свети кнез Лазар, јер је он ктитор припрате главне цркве у манастиру Хиландар...''

...''Овакав разговор треба да буде подстицај свима нама за један усрднији духовни живот. Ми сад живимо у доста тешком времену где су хришћани доста раслабљени, доста тешко где немамо светих примера, где је оскудица светих људи, где је оскудица живе речи Господње. У старо време, наши Немањићи и њихови настављачи, па и кнез Лазар који је овде столовао, сматрали су за највеће богатство за своју државу, ако имају свете људе, и  посебно су се старали да зидају цркве, манастире, и то је је било гарант духовног и националног јединства. Данас су хришћани доста раслабљени, иду за угодностима. Тај комформизам је поприлично штетан за духовни живот. Просто се заборавља оно основно што је у нашој вери- идење за Христом, ношење крста, уздржање, борба са старим човеком у себи; да се човек преобрази, оплемени и приближи Богу''- рекао је отац Доситеј.

Говорећи о отпадању од послушности Богу, недржању речи Божје, он је одговарајући на питање - Шта сам спреман да учиним за Христа- подсетио да су литургијски живот у црквеној заједници кроз свете тајне, и литургијски живот у породици, оно што сваки хришћанин треба и може да учини. ''Живи Господ нас позива на један такав савршен живот. У историји наше Хришћанске цркве су небројени примери идења за Христом, чега треба да се сетимо-  свети људи, мученици сведоци, праведници- да би видели себе и да би се подстакли да не будемо млаки у вери... За нас је обећана земља Царство небеско, јер ми смо позвани на савршен однос са Богом и са ближњима.

Речима Светога кнеза Лазара ''Не гледам колику војску имам, већ колику светињу браним'', отац Доситеј је поручио да ми светиње треба да бранимо и продубљивањем знања о нашој вери, подсећајући нас ко смо и кроз Косовски завет. Ми се Косова не можемо одрећи. Оно има место у нашим животима, оно је печат нашег опредељења за Небо. ''

У Богородичином перивоју- Светој Гори, престо Пресвете Богородице је у Хиландару, одакле се осам векова узносе молитве за народ српски. У новије време реч долази и путем интензивне издавачке делатности Хиландара, а понекад, и све чешће, у Србију  дође и непосредни сведок , као  што је међу крушевљане дошао јерођакон Доситеј и причинио радост верницима. А на дан Светога великомученика Димитрија на Светој Литургији саслуживао је протојереју Будимиру Којићу, заједно са њим причестио велики број деце и одржао лепу беседу. Сви који су били на Светој Литургији и на предавању које је одржао отац Доситеј монах хиландарски, жељно ишчекују следећи сусрет са њим.       

Извор: ЦО Крушевац

Share this post


Link to post
Share on other sites

ИСТИНА О ТЗВ. „ХИЛАНДАРСКОМ КОЛАЧУ” 

Хиландар, 24.11.2009.

Постављена слика

Јерођакон Доситеј Хиландарац

Хиландарски колач – хиландарски квасац

Последњих година у Србији се шири такозвани „Хиландарски колач“ или „Хиландарски квасац“. Због злоупотребе имена Хиландар у датом случају, неопходно је да се манастир Хиландар огласи по том питању.

Деведесетих година прошлога века делио се квасац за колач под именом „Амишки колач пријатељства“, а 1999. године под именом „Острошки хлеб љубави“. Такође 2003. године понавља се иста превара под именом „Хлеб пријатељства из Хиландара“. У последње време поново у Србији почиње да кружи квасац за тзв. „Хиландарски колач“.

У манастиру Хиландару постоји пекара и у њој се пече обичан хлеб, углавном полубели или црни хлеб. Током мешења хлеба се користи куповни суви квасац у паковањима од по пола килограма, који се углавном набавља у Србији. Дакле, не постоји никакав „Хиландарски квасац“. Значи, током мешења хлеба у Хиландару као састојци за хлеб се користе: брашно, вода, со и обичан куповни квасац, понекад се смеса обогати семенкама неких биљака. Никада се у справљању хлеба у Хиландару не користи млеко и јаја.

Осим што се ради о превари народа када је у питању „Хиландарски колач“, веома забрињава и сам процес справљања тог колача, који представља читав ритуал. Колико смо обавештени, сам процес справљања тог колача траје 10 дана, уз коришћење млека и јаја. То нарочито православни хришћани треба да имају у виду, јер се справљањем и коришћењем тог „мрсног“ колача у време Црквом установљених постова, нарушава пост!

Веровање да справљање овог „Хиландарског колача“ и ширење даље тог теста или квасца доноси срећу онима који га праве је чисто сујеверје и бесмислица. Назив „Хиландарски квасац“ или „Хиландарски колач“ нема никакве везе са манастиром Хиландаром, нити то потиче из манастира Хиландара.

Молимо православне хришћане да не примају „Хиландарски квасац“ и да не праве тзв. „Хиландарски колач“ и да тако спрече ширење злоупотребе наше велике светиње Манастира Хиландара.

Јерођакон Доситеј Хиландарац

Share this post


Link to post
Share on other sites

97. su me navukli na tu foru..taman je majka htela da počne da mesi kad čusmo ovo isto od vladike niškog preko neke niške televizije i naravno,bacismo to testo ili-maju- kako su nam rekli da se zove

Share this post


Link to post
Share on other sites

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - СЛАВА ХИЛАНДАРА 

Постављена слика  

Тропар празника (глас 4.):

''Данас је предображење благовољења Божијег и проповед спасења човековог: у храм Божији јавно се узводи Дјева, и Христа свима предоглашава. Зато и ми велегласно ускликнимо: радуј се, Испуњење Творчевога Домостроја''!

Хиландар, 03.12.2009.

На дан празника Ваведења Пресвете Владичице Богородице, који наша Света Православна Црква прославља 21. новембра по јулијанском календару а 4. децембра по грегоријанском календару, Света српска царска лавра манастир Хиландар свечано прославља своју манастирску славу.

Уочи манастирске славе, служи се свеноћно бденије уз учешће монаха из других светогорских манастира и присутних гостију. Сва служба је величанствена и у свему царска. У манастиру се поводом славе спрема свечана трпеза и кољиво са изображеном иконом Ваведења и друго кољиво за парастос свим ктиторима и приложницима обитељи који се служи истога дана али увече.

У складу са древним обичајем сваке године игуманско место на један дан преузима игуман Светог манастира Ватопеда. Посебне братске везе између Ватопеда и Хиландара утемељене су још у време Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог и сваке године за време манастирских слава игумани два манастира замењују места.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...