Jump to content

Молитвено правило  

27 члановâ је гласало

 1. 1. Имате ли своје молитвено правило?

  • Да! (^_^)
   24
  • Не, а баш бих желео/ла... (-_-)'
   2
  • Не и не треба ми. Довољно је ићи на Литургију. (u_u)/
   0
  • Први пут чујем за тако нешто.
   1
 2. 2. Да ли редовно испуњавате молитвено правило?

  • Да, уз Божју помоћ...
   11
  • Не али се трудим.
   15
  • Не и не трудим се.
   1


Recommended Posts

Моје молитвено правило1. У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

2. Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

3. Оче наш, који си на небесима, да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

4. а) Богородице Дјево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших. (УЈУТРУ)

б) Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и све беспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога реч непорочно роди ваистину Богородицу ми Те величамо. (УВЕЧЕ)

5. Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
    И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
    Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
    И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
    И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
    И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
    И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
    И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
    У једну свету, саборну и Апостолску Цркву.
    Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
    Чекам васкрсење мртвих.
    И живот будућег века. Амин!

6. Упокој Господе душе уснулих слугу Твојих (имена) и опрости им сва сагрешења, вољна и невољна и даруј им Царство Небеско.

7. Смилуј се Боже на све људе који су данас изашли пред Тебе и опрости им сва сагрешења, и вољна и невољна.

8. Спаси Господе и помилуј мог духовника (име), родитеље моје (имена), браћу моју (имена), сроднике, професоре и све православне Хришћане.

9. Господе, дај љубави, мудрости, храбрости, снаге и моћ расуђивања свима нама.

10. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Поред тога, читам једну катизму из Псалтира на дан, и молим се Исусовом молитвом на бројанице.

За дуже молитвено правило, искрено не бих имао снаге. Зато ћу дуже да практикујем горе наведено молитвено правило.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Немам баш неко правило.Читам основне молитве Оче Наш,Богородице Дјево.., и Исусову молитву наглас кад сам сам,а кад нисам у себи.

Ја сам убацио основне молитве по угледу на кратко молитвено правило светог Серафима, али сам додао и молитве за умрле и живе. То је добра ствар.

А молитвено правило сам одабрао због дисциплине.

Share this post


Link to post
Share on other sites

У време када сам био у вишим разредима основне и кроз целу гимназију, читао сам све молитве из патријаршијског молитвеника, а у ранцу носио хиландарски.... Међутим, због разноразних ствари (као да је то неко оправдање!) данас то само у посту (па и то -ето, да се исповедим- ретко)  поштујем. Иначе, као и у првом поусту, али покушавам да компезујем Исусовом молитвом (кад год и колико год могу: значи кад возим бициклу, кад шетам са дететом... буквално кад год околности дозволе, и мислим да је то корисно) и Иже на сјакоје времја...

Што се тиче Псалтира, ја практикујем да после сваког псалма (осим на Славу) изговорим Исусову молитву уз мали поклон (појасни) и имена из помјаника. Понекад, кад ми је неко драг болестан, помињем само њега...

Share this post


Link to post
Share on other sites

МОЛИТВА БОГОРОДИЦИ ГЕТСИМАНСКОЈ - Исцелитељна

Ова молитва Пресветој Богородици нађена је у Гетсиманији, на гробу Пресвете Богородице и увек Дјеве Марије. И сваки који је носи са собом и прочитава сваки дан неће се плашити напрасне смрти ни на мору, ни на рекама, нити ће пострадати од непријатеља видљивих и невидљивих, призивајући Пресвето име Оца, и Сина, и Светога Духа и Пресвете Дјеве Марије.

Ова молитва има још и ову благодат: ако се жена мучи приликом порођаја и не може да роди, па се над њом прочита ова молитва, одмах ће се ослободити мука и родити.

И још: ако неко бива искушаван од ђавола, нека прочита ову молитву, и избавиће се од беде.

Ако неко ову молитву сваког дана чита, на три дана пред смрт јавиће му се Пресвета Богородица и утешити га.

Тако и болесници при прочитању ове молитве, стичу брзо жељено исцељење.

Ово ради уверења и утврђења православних хришћана, на помоћ онима који призивају име Пресвете Богородице, а у част и славу њеног преславног успења.

Молитва Пресветој Богородици Гетсиманској

Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом!

О, свемилостива Мати и Помоћнице хришћана! Теби се радују анђели и служе арханђели!

Радуј се, Утехо ожалошћених и Палицо слепих, Помоћницо и Заступницо слугу твојих!

Радуј се, Свети Престоле, седиште Вишњега!

Радуј се, красна Палато Цара све твари!

Радуј се, златна Кадилнице твога Творца!

Радуј се, Владарко Маријо, стубе од злата!

Радуј се, сунчани престоле небескога Цара, Дјево света и непорочна!

Сачувај ме под окриљем Твојим, који носим и читам ову молитву. У руке Твоје предајем душу своју. Удостој ме да се изобилно умножи правда моја, те да уђем у Царство небеско, по речима Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа.

О, Пресвета Дјево Маријо и непорочна Владарко, стубе и тврђаво вере! Радуј се, Невесто Неневесна!

Радуј се, непорочна Мати без мужа, која си у својој Пречистој и безгрешној утроби носила Носиоца неба и земље и свега што је на њима!

Буди ми помоћница и заступница, слузи твоме, сачувај ме у животним бригама овога света и свима противним околностима. Подари ми дуг век и продужи живот мој, као некада Језекији (цару јеврејском), испуни га земаљским добрима, у славу и част Пресветог имена Твога, да Ти певам и славим Те вавек.

О, Владарко анђела и Госпођо мира, утробом својом шира од неба. Радуј се, благодатна, с тобом је Господ!

Госпођо госпођа, Светињо светиња, часнија од херувима и серафима, покриј ме и сачувај!

Радуј се, Сасуде златни, који носиш ману!

Радуј се, Дјево Маријо, Помоћницо грешника и Горо чврста!

Радуј се, пресвета Палато највишег Цара Христа!

Радуј се, Цвете мученика и патријараха!

О, Маријо, Пресвета Дјево, која покриваш небо облацима рађањем из своје утробе једнога од Пресвете Тројице, Христа Бога нашега, помози ми, слузи своме, и укрепи ме часним и животворним крстом Сина твога, упућујући ме на прави пут спасења.

О, свети анђели и арханђели Михаило и Гаврило и свети анђеле, чувару душе моје, помозите ми грешном.

Чиста и Пресвета Дјево и Владарко Богородице, узданице свих који су без наде, славна као сунце и Преблага, виша од неба и чистија од сунчаних зрака, часнија од херувима и несравњено славнија од серафима, надо свих праотаца, славо пророка, похвало апостола и радости свих мученика, преподобних и испосника; весеље Аврамово, Исаково и Јаковљево; руно Гедеоново; красото Мојсејева, Аронова и свих светитеља; кадилницо златна и свећниче светлоносни; сасуде који носиш небеску ману, животе божанског закона. Царицо моја свехвална, најсветији престоле, утехо оних који плачу, Пречиста Тројеручицо, наставницо хришћана, Пресвета Дјево.

О, купино неопалима, пространо станиште, процветала палицо Аронова, јер из тебе, као из палице Аронове, процвета Син твој Христос избавитељ, потомак из корена Давидова, Бог наш, Господ, Творац и Сведржитељ вишњи и једини доброчинитељ.

Ти си као девојка родила Бога Реч, и после рођења остала си девојка, јер је Христос Бог и Творац својим безсеменим оваплоћењем из утробе твоје сачувао девичанство твоје неповређено и измирио нас са Богом Оцем.

Ти си помоћница беспомоћним и грешним.

Ти си тихо пристаниште онима на бурноме мору, утеха свету и скоро ослобођење затворених.

Ти си заштитница сирочића и избављење сужања.

Ти си лекарка болесних и спасење света.

Ти си тврђава монаха и нада онима који су обузети животним бригама.

Ти си трпљење, заштита и покров удовица. Ти си похвала, венац и красота девојкама, о Девојко часна!

Владарко, Царицо и Госпођо моја, покриј ме покровом Твојим и сачувај, да се не похвали нада мном убица сатана, и да ме не победи враг мој.

Помилуј ме, убогог и упрљаног, који сам многим гресима прогњевио Творца мога и Бога, Судију и Творца свих.

Јер си Ти, Пречиста, моје пристаниште, помоћница и заштитница. Прибегавајући под покров Твој, Владарко, припадам Ти, свеславна, и ропски вапијем, молећи Ти се са сузама, да ме преслатки мој Исус, Творац свега, због многих грехова које учиних, не посече недостојнога и неспремнога.

Молим Те, Пречиста, да дођем ка Христу моме, и да уђем у двор праведних, где нема суза ни невоља, ни туге, ни муке, нити тескобе, него је вечна радост, наслада и уживање са праведницима, красота и вечни живот без краја, сладост и радовање, слава и светлост у друштву ангела.

Пресвета Дјево, удостој ме, смиреног слугу твога, да се избавим од страсти и сваког греха, и испуни уста моја благодати, најслађа, и просветивши душу моју, обрадована, покрени уста моја и језик мој, да Ти радосном душом и усрдним срцем певам ову анђелску песму, којом Те је Гаврило поздравио:

Радуј се, Дјево, најблаженија међу женама!

Радуј се, пресветла Звездо, Мати Дјево!

Радуј се, која си Светло родила Цара свих!

Радуј се, која си засијала светлост правде!

Радуј се, Госпођо Владарко, виша од свих!

Радуј се, Мире и Радости свега света и спасења!

Радуј се, Радости целог људског рода!

Радуј се, Проповедање и Слово свих пророка!

Радуј се, Похвало апостола и Доброто мученика!

Радуј се, Радости и Весеље праведника!

Радуј се, Венче уздржања преподобних и умилна песмо монаха!

Радуј се, најјаснија красото светитеља!

Радуј се, најлепша Песмо свих песника!

Радуј се, Избавитељко моја од пагубне смрти!

Радуј се, Избавитељко моја од најтежег земљотреса!

Радуј се, најславније Чудо васељене!

Радуј се, Насладо и украсу свих људи!

Радуј се, Рају сладости и бесмртности!

Радуј се, Стено верних и спасења свих људи!

Радуј се, тихо Пристаниште, избављење од животних бура!

Радуј се, Обезбеђење свих умрлих!

Радуј се, Похвало, нас смирених слугу твојих!

Радуј се, Радости и Уточиште грешних и страних!

Радуј се, Помоћницо и утехо злостављаних!

Радуј се, Заступницо моја у дан суда!

Радуј се, Пречиста, многосветли дане мога просвећења!

Радуј се, Чиста, која си скршила главу змије, од које је зло потекло!

Радуј се, која свезане ослобађаш адских уза!

Радуј се, која си многу радост свету донела!

Радуј се, Узрочнице спасења свега света и славо!

Радуј се, најопеванија, наша заштитнице и покрове!

Радуј се, Владарко, ослонце верних царева!

Радуј се, која дајеш славу владарима!

Радуј се, славо и радости свештеника!

Радуј се, која си отворила двери раја!

Радуј се, која си пресекла тугу и радост донела!

Радуј се, Рају, која си утолила тугу ожалошћених!

Радуј се, Кључу небеског Царства Христовог!

Радуј се, сигурно Пристаниште и надо поуздана!

Радуј се, Помоћницо свих, Дјево Богородице!

Радуј се, Светлости Пресветога, која свет просвећујеш!

Радуј се, Мати Христа Бога, Сина Бога живога!

Радуј се, Покрове и Радости свих нас људи, која си у утроби носила наду умрлих!

Радуј се, која си у утробу своју сместила безграничнога!

Радуј се, која си млеком хранила Христа животодавца, мога милосрдног Бога и Творца!

Радуј се, која храниш Хранитеља свих, мога штедрог Човекољубца и Сведржитеља, коме припада свака слава, част и поклоњење, са беспочетним Његовим Оцем, и Пресветим и благим и животворним Његовим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

По завршетку овај узвик с поклонима до земље:

О, Пресвета Госпођо Владарко Дјево Богородице, прими недостојну молитву моју и сачувај ме од нагле смрти и дај ми пре свршетка покајање.

(чита се трипут)

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Марије, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Богородице Дјево радуј се благодатна, јер си телесно у утроби носила Сина Божијег. Радуј се, јер си Га родила;

Радуј се, јер су му се мудраци поклонили. Радуј се, јер си Христа после три дана нашла у цркви. Радуј се, јер Христос васкрсе из мртвих и вознесе се на небо.

Радуј се, јер си Ти сама на небо узнета!

Радуј се, јер су Теби сви небески становници послушни!

Радуј се, јер Ти све што хоћеш учинити можеш!

Радуј се, јер си близу Пресвете Тројице!

Радуј се, јер је Твоја радост бескрајна!

Радуј се благодатна Маријо, Господ је с тобом!

Тропар, гл.6.

Пресвета Владарко, под Твоју заштиту сви припадамо, и молимо Те, недостојни, предухитри и избави град и место ово од сваке невоље, и напрасне и пагубне смрти, јер знамо да можеш све што хоћеш. Владарко света и Госпођо свих, благодатна, услиши нас, који се Теби молимо.

Пресвета Владарко, и заступницо света, анђели, арханђели, апостоли, блажени Претечо Христов Јоване, четрдесет мученика, првомучениче Стефане, Викторе, Мино и Викентије, Теодоре, Димитрије и победниче Георгије, са Атанасијем, Василијем и Григоријем, премудри Златоусте са Николајем молите се за душе наше.

        Затим,

        ОЧЕ НАШ

        МОЛИТВА  ГОСПОДУ НАШЕМ  ИСУСУ  ХРИСТУ

        БОГОРОДИЦЕ  ДЈЕВО

        СИМБОЛ  ВЕРЕ

        Свакога  дана, као молитвено  правило.

       

Share this post


Link to post
Share on other sites

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Господе Исусе Христе сине Божији, молитвама Пречисте Матере Твоје и свих светих помилуј ме.

Слава Теби Боже наш, слава Теби!

Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас!

Оче наш, који си на небесима, да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од зла.

Јер је Твоје Царство и Сила и Слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин

Пресвета Владарко моја Богородице.....

Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и све беспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога реч непорочно роди ваистину Богородицу ми Те величамо.

Анђеле Христов чувару мој свети...........

Затим Архангелу у зависноти од дана у недељи.

Затим: Св.Арх. Михаилу, Св.Георгију, Св.Пантелејмону, Св.Сави, за ближње, епископа,  покојне, заштиту од ничисте силе и на крају дана Вечерње!

пс. све ове молитве постоје у акатистима посвећеним овим светитељима!

http://www.molitvenik.in.rs/akatisti_index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

obično ovako:

serafimovo pravilo plus

Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom

plus

Sveti Sveštenomučeniče Kiprijane I mučenice Justina!

Primite smirenu molitvu nasu. Jos za vreme zemaljskog zivota vaseg mucenicki ste stradali za Hrista, ali duhom od nas odstupili nisteuceci nas da uvek hodimo po zapovestima Gospodnjim I Krst svoj trpeljivo nositi jer ste stekli smelost prema Hristu Bogu I Precistoj Materi Njegovoj. Budite I sada molitvenici I zastupnici nas nedostojnih” – I dalje u molitvi nabrajamo imena I dodajemo koji piju ovu vodu I krope se njome. Budite nam zastupnici krepki, da bismo vasim zastupnistvom bili sacuvani od besova, vracara I zlih ljudi, slaveci Svetu Trojicu:Oca I Sina I Svetoga Duha, sada I uvek I u vekove vekova. Amin”.

plus lične molitve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta je to molitveno pravilo? To su molitve koje covek cita redovno, svakodnevno. Razliciti ljudi imaju razlicita molitvena pravila. Necije jutarnje ili vecernje pravilo traje nekoliko sati, a necije opet samo nekoliko minuta. Sve zavisi od covekovog duhovnog nastrojenja, od stepena njegove postojanosti u molitvi i od toga koliko ima vremena.

Veoma je vazno da covek ispunjava molitveno pravilo cak i najkrace, kako bi postojala redovnost i postojanost u molitvi. Ali pravilo ne treba da se pretvori u formalnost. Iskustvo mnogih vernika pokazuje da prilikom neprekidnog iscitavanja jednih te istih molitvi njihove reci blede, gube svezinu i covek prestaje da se usredsredjuje na njih kada se navikne na jedne te iste reci. Treba se truditi da se ta opasnost izbegne po svaku cenu.

Secam se kada sam primio monaski postrig (bilo mi je tada dvadeset godina), kada sam se obratio iskusnom duhovniku za savet, upitavsi ga kakvo treba da bude moje molitveno pravilo. On je rekao: “Ti treba svakodnevno da citas jutarnje i vecernje molitve, tri kanona i jedan akatist. Treba to da procitas cak iako si veoma umoran. Cak i ako ih procitas brzo i nepazljivo – nije vazno, vazno je – da pravilo bude procitano”. Pokusao sam. Medjutim nisam uspeo. Svakodnevno citanje jednih te istih molitvi je dovelo do toga da su mi tekstovi molitve dosadili. Zbog toga sam svaki dan provodio mnogo sati u Crkvi na sluzbama, koje su me duhovno hranile, i okrepljivale. A iscitavanje tri kanona i akatista se pretvaralo u neki nepotrebni “dodatak”. Poceo sam da trazim drugi savet koji bi mi vise odgovarao. I nasao sam ga u delima svetog Teofana Zatvornika, predivnog podviznika XIX veka. On je govorio da se molitveno pravilo ne meri brojem molitvi, vec vremenom koje smo spremni da posvetimo Bogu. Naprimer mi mozemo da uzmemo na sebe pravilo da se molimo ujutru i uvece po pola sata, ali tih pola sata treba potpuno da budu posveceni Bogu. I nije toliko vazno da li mi u toku tih minuta citamo sve molitve ili samo jednu, ili cemo mozda jedno vece u potpunosti posvetiti citanju Psaltira, Jevandjelja ili molitvi svojim recima. Najvaznije je da budemo usrdesredjeni na Boga, kako ne bismo izgubili paznju i kako bi svaka rec doprla do naseg srca. Taj savet sam procitao. Ja uostalom ne iskljucujem mogucnost da ce nekome vise odgovarati savet duhovnika koji sam dobio. Ovde sve mnogo zavisi od ljudske individualnosti.

Cini mi se da je za coveka koji zivi u svetu dovoljno ne petanest nego i pet minuta jutarnje i vecernje molitve koja se izgovara s paznjom i osecajem, da bude pravi hriscanin. Vazno je samo da misao uvek bude u skladu sa recima, da srce odgovara na reci molitve, i da ceo zivot bude u skladu sa molitvom.

Pokusajte da za sledeci savet svetog Teofana Zatvornika odvojite neko vreme u toku dana za molitve i za svakodnevno ispunjavanje molitvenog pravila. I uvidecete da ce to uskoro doneti plodove.

http://www.manastir-lepavina.htnet.hr/knjigaomolitvi.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

текст је врло неприлагођен за мирјанина. bla.gif


Ја укуцао на гуглу молитвено правило и то ми изашло као једно од резултата претраге, али сад се чудим зашто сам трошио своје време читајући овај текст кад ти имаш решење у само једној реченици + прилагођено за мирјане.

+ што си ми открио да имам пијетизам према монаштву. Хвала ти брате  :drugarstvo:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joj ima ranih podjela međ Srbima, a jedna je na kaluđere i mirjane.

Ako mirjanin poštuje monaštvo ne valja (čuj "mirjanin" dje nadjoše ovakve riječi...ne mislim na tebe), ako vladika (recimo Ignatije) kritikuje monahe što sablažnjivo gledaju, neki, na neke pojave medj mirjanima opet ne valja...moraš biti na ovoj il onoj strani stadaradim greengrin

Ondaa vladičini učenici kritkuju kaluđere, a kaludjeri (neki, recimo Simeon) kritikuju vladiku i mirjane...ma naša posla.

Ni slučajno da nešto jeste kako valja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

+ што си ми открио да имам пијетизам према монаштву. Хвала ти брате  :drugarstvo:


слабо ти иде тај сарказам  :ani_biggrin:

слажем се да је све лакше у заједници, него сам да луташ.
купи си молитвеник у било којој цркви или црквеној продавници, ниси ни морао да гуглаш. тамо је далеко боље објашњено него у овом пијетистичком тексту.

тебе нисам ни поменуо  bla.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Сличан садржај

  • Од Логос,
   Јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира св. Архангела Гаврила у Пиносави (Кусадку) надомак Младеновца, говорио је данас о молитвеном правилу у свакодневном животу хришћана. Питамо шта је молитвено правило, који је његов значај, да ли нас свакодневни живот води у млакост, незаинтересованост и одвраћа од молитве?    Звучни запис беседе   Отац Петар напомиње и подвлачи да је „златно и прво правило - да нема правила за давање молитвеног правила, за свакога је потребно псоебно, па је зато увек најбоље ићи код свог парохијског свештеника или свештеника / духовника који нас најбоље познаје“, каже наш гост. „Молитвено правило је само увод у оно чему тежимо – да правило или оквир временом нестаје и претвара се у оно што треба да буде - начин живота однонсо отимање ка Богу – живот у непрестаној молитви“. Питали смо о. Петра и зашто се велики број људи данас понаша као да им је Бог само помоћник (асистент) у животу и одакле креће такав начин размишљања. „Бог гледа сваку нашу мисао као реч“ напомиње о. Петар.     Извор: Радио Слово љубве
  • Од Логос,
   Дана 21. септембра лета Господњег 2019. године на Малу Госпојину, сестринство  Манастира Каменца, који је прошле године  јубиларно прославио шест векова постојања, је имало велику част да угости Епископа Јустина. Он је началствовао Светом Архијерејском Литургијом, а саслуживали су му архимандрит Јаков из Манастира Жиче, духовник каменачког сестринства, протојереј-ставрофор Радован Стевановић, јереј Младен Стевановић, нови парох каменачки, и протођакон Александар Грујовић.     После читања Светог Јеванђеља Владика је одржао беседу у којој је говорио о томе  да у животу треба да нам је најбитнија молитва, молитва за Царство небеско. Указао је на то да треба да се молимо Пресветој Богородици, чије рођење данас прослављамо, да нас “води и руководи“ и све наше трудове и напоре усмери на задобијање вечних блага и да нас својом милошћу заступа пред Господом не би ли били уписани у књигу вечности. Рекао је да не треба да се бојимо недаћа које нас сналазе и које нас чекају, већ да храбро уз Господа стојимо, јер кад смо уз Њега „никаква мука не може на нас“. Као прави духовни отац оснажио је своју паству речима Господњим: „ Не бојте се, ја сам победио овај свет.“ Нагласио је да је важно да опстанемо као добри људи, да ревнујемо и да свако својим трпљењем принесе жртву и труд „и за државу и за цркву и за народ у целини“, угледајући се на своје претке и настављајући оно, што су они „крвљу својом, жртвама својим и животом својим дали“.   Епископ је окончао беседу честитањем славе игуманији Марини и сестрама и подсетио нас да ове године Српска Православна Црква прославља осам векова аутокефалности са централном прославом 06. октобра у Манастиру Жичи.     По завршетку Свете Литургије, Владика је пресекао славски колач, онда је уследио кратак културно-уметнички програм, који су добровољно припремили уметници, који су прошле јубиларне године учествовали у свечаној академији за прославу. Програм је осмислила наша драмска уметница Биљана Ђуровић.   Уз помоћ верног народа и вредних парохијана, сестре су припремиле и скромну трпезу љубави и угостиле верни народ.     За време трпезе, нови парох јереј Младен Стевановић, се обратио Епископу, пожелео му добродошлицу и захвалио на указаном поверењу. Позвао је Епископа, као домаћина ове светиње,  да поново посети манастир и рекао да се нада да ће га следећи пут затећи у сваком послушању и благочешћу, уз речи: „Нека би моје послушање било на изградњу цркве и спасење свих и свега.“     Извор: Епархија жичка
  • Од Логос,
   У среду, 11. септембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у својству потпредседника Екуменског савета аустријских цркава, узео је учешћа у традиционалној заједничкој молитви за заштиту човекове средине (Ökumenische Gebetswoche für die Bewahrung der Schöpfung) која се у септембру – на иницијативу Православне Цркве – сваке године одржава поводом новог Индикта као почетка црквене године.     Ове године, у градском храму Реформатске Цркве (Stadtkirche) у Бечу, молитва је одржана под покровитељством Екуменског савета аустријских цркава, а у сарадњи са свим хришћанским Црквама у Бечу.   Молитвеном скупу присуствовали су чланови Управног одбора Савета, представници дохалкидонских цркава, Римокатоличке, Евангелистичке, Реформатске, Баптистичке, Методистичке, Англиканске и Старокатоличке цркве, а и верници многих бечких храмова. Владика Андреј је поздравио све присутне, захвалио им на учешћу и одржао проповед на тему старања о Божјој творевини. Позивајући верне да обраћају посебну пажњу изградњи савесног поступања с Божјом творевином као нашим нама од Бога повереним окружењем, владика Андреј је пре свега нагласио потребу чувања и заштите човекове околине од нежељених и фаталних климатских промена, нарочито нагласивши потребу свехришћанске солидарности према еколошким питањима, с обзиром на лошу еколошку ситуацију у савременом свету. Уз то, епископ Андреј је скренуо пажњу на школе које се све више залажу за одрживи еколошки развој модерног света, наглашавајући религиозно-етичко-философску димензију у савременом образовању, у коме би важан фактор заузимала духовна димензија у васпитавању омладине и деце.     Извор: Инфо-служба СПЦ
  • Од Логос,
   У недељу тринаесту по Духовима Владика Јустин је, у Саборном храму у Краљеву, служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање братства овога храма и уз појање певнице при нашем храму која је окупљена око г-дина Ивана Трајковића.     У атмосфери скела које се налазе на свим странама храма – и у порти Храма око објеката који се увелико зидају (парохијски дом са звоником и црквена продавница са палиоником за свеће), и на спољашњим зидовима храма (управо се налазимо у фази постављања великих зидних мозаика на улазне портале Храма) и у самој унутрашњости храма (за неколико дана ће, ако Бог да, бити завршено осликавање олтарске апсиде и завршава се осликавање параклиса посвећеног икони „Млекопитатељница“) – смо одслужили и ову Литургију на Часној Трпези која се, баш због тих скела, налази на солеји. Наш храм и простор око њега се из дана у дан преображавају и све су израженије контуре оне лепоте којом ће блистати када радови буду сасвим окончани. Чини се да тај дан више није тако далеко, а до пре само неку годину изгледало је да ће проћи можда и деценија до тренутка када више за скелама неће бити потребе. Хвала Богу на томе!   У својој пастирској беседи Владика се дотакао и те теме нагласивши да до тог свеопштег уређивања и украшавања храма долази и по мери наше љубави, труда и молитве. Потом је Владика говорио о јеванђелској причи „о злим виноградарима“ која је прочитана на Литургији, подсетивши нас да је овај свет створен савршен и леп попут винограда и да ми – виноградари – уколико на правилан начин живимо и обделавамо виноград можемо примати његове богате плодове и ни у чему не оскудевати. Али исто тако, уколико водимо животе у греху и уколико проводимо неплодне животе у незадовољству и незахвалности, проћи ћемо попут ових злих виноградара који нису слушали слуге Божије – пророке и светитеље – па чак ни самог Сина Божијег.   Од нас ће овај виноград бити одузет уколико наши животи не постану вино – најсавршенији плод творевине јер је то део Причешћа – и уколико наша срца не постану чиста и достојна да се у њих усели Бог. Још нас је наш Пастир подсетио и на то да смо јуче прославили „начало индикта“ и да је ово период када деца крећу у школе – да је ово тренутак када почиње нови годишњи круг када треба свести рачуне са самима собом и погледати шта смо све учинили претходне године. Ако смо нешто сагрешили ту су покајање, исповест и молитва као начини да се исправимо и усправимо.  На крају беседе нам је свима пожелео да полако узрастамо и да доспемо до Царства Божијега.     Као и сваки пут, Литургија је окончана свечаним Владикиним изласком из храма током којег су појци у византијском напеву предивно отпевали „Многољетије“.     Извор: Епархија жичка
  • Од Логос,
   Молепствије о почетку школског рада или, како често кажемо, Призив Светога Духа пред почетак нове школске године биће служен у недељу 2/15. септембра 2019. године у свим храмовима у Епархији бачкој.   Преузмите летак кампање “Изабери веронауку”   Преузмите плакат кампање “Изабери веронауку”     Позивамо ученике, вероучитеље, катихете и остале просветне раднике хришћане, родитеље и целокупни благочестиви народ Божји да дођу у своје парохијске цркве на богослужење тога дана.
       Дођите да се помолимо да Дух Свети, својом божанском благодаћу, разгори срца ђака по школама и свим просветним установама, и да свима отвори умове за познање сваког доброг дела и стицање знањâ којима се изграђујемо у славу Тројичнога Бога, а за лично и свеопште спасење!     Извор: Инфо служба Епархије бачке

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...