Jump to content
Sign in to follow this  
Orthophill

Македонија и Македонците

Recommended Posts

На темата Непризната Македонска Црква почнавте да пишувате и за Македонската нација, но мислам дека место за тоа таму нема. Затоа отворам нова тема на подфорумот Историја.

1. Да разјасниме, предците на денешните Македонци се до крајот на 19. век и почетокот на 20. век не се чувствувале ниту за Македонци, нити пак за Срби. Да бидеме реални иако е болно за нас, и за Македонците и за Србите, тие се сметале или Бугари или Славјани или Славофони Грци!

2. Првиот Македонец, кој себе се сметал за Македонец не знам кој е, но знам кој е првиот србофил и првиот Србин од Македонија. Првио србофил е Јордан хаџи Константинов Џинот, писател, драматург, антипаписта, србофил, но се сметал за Бугарин по национално происхождение 319.gif , живеел негде во средината на 19. век, а роден е во Велес. Првиот Србин е војводата Глигор Соколовиќ од прилепското село Небрегово. Живеел кон крајот на 19. и почетокот на 20. век.

3. Епархиите во денешна Република Македонија, никогаш не биле под Пеќката Архиепископија се до воспоставувањето на Српската Патријаршија. Овие епархии заедно со босанските биле откупени од страна на Српското кралство од Васеленската Патријаршија. Претходно, епархиите биле или под Охридската Архиепископија или под Васеленската Патријаршија.

4. Првата граматика на Македонскиот јазик ја испечатил Ѓорѓија Пулески во 19. век.

5. Македонската Кирилица ја ,,создал‘‘ Блаже Конески внук на првиот Србин од Македонија, иако постоеле  препирања за тоа дали кирилицата да биде слична на бугарската или српската

6. основата на македонскиот јазик е поставена уште во 1903

За сега толку  :smiley:

ПС: јас се чувствувам Македонец, не антички  :smiley:

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

3. Епархиите во денешна Република Македонија, никогаш не биле под Пеќката Архиепископија се до воспоставувањето на Српската Патријаршија. Овие епархии заедно со босанските биле откупени од страна на Српското кралство од Васеленската Патријаршија. Претходно, епархиите биле или под Охридската Архиепископија или под Васеленската Патријаршија.

Ово није тачно , биле су у Српској Цркви за време Немањића.

Уосталом нису ли Немањићи највећи задужбинари по Македонији.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
Guest nikolastojanoviccuprija

Pomenuo sam tok stvaranja makedonske nacije i hvala na ovom dodatku tome ! nadam se braco ubuduce Hriscanskom dijalogu sa puno ljubavi jednih prema drugima ! samo brate ako ti nije problema da kad postavis post na makedonskom postavis isti i na srpskom radi lakseg i brzeg razumevanja !

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

3. ????????? ?? ??????? ????????? ??????????, ??????? ?? ???? ??? ??????? ?????????????? ?? ?? ???????????????? ?? ???????? ????????????. ???? ??????? ?????? ?? ?????????? ???? ???????? ?? ?????? ?? ???????? ???????? ?? ???????????? ????????????. ?????????, ????????? ???? ??? ??? ?????????? ?????????????? ??? ??? ???????????? ????????????.

??? ???? ????? , ???? ?? ? ??????? ????? ?? ????? ????????.

???????? ???? ?? ???????? ??????? ??????????? ?? ??????????.

?????????? ?????????????? ???????? ? ?? ??????? ?? ???????? ? ?? ???? ??????? ????????? ?? ??????? ????????????! ???????? ?? ???? ????? ?????? ??????????? ????? ? ?? ??? ????? ? ???? ?????????? ?????????! ?????, ????? ???? ????? ? ????????? ?? ???????? ?? 19. ???

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

?? ???? ?????  :smiley:

??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ???????  :smiley:

??? , ????? ?? ?? ??? ????? ?? ???????? ?? ?? ??? ???????, ? ?? ?? ??? ???? ??????? ????? ??? ?? ???????? ?? ???? ???? ?? ?? ???????.

???? ???? ?? ??????? ?? ??? ???? ??????? ??????????

319.gif

?? ???? , ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???????? ?????????? ???? ???? ??????????, ?????? ?? ?? ?? ??????? ????? ??????????? ?? ???? ?? ????.

???? ???? , ????? ?? ???????? ???????? , ?? ??????? ?? ?? ??? ??????? ??????? ?? ????.

0110_hahaha 0110_hahaha

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Pomenuo sam tok stvaranja makedonske nacije i hvala na ovom dodatku tome ! nadam se braco ubuduce Hriscanskom dijalogu sa puno ljubavi jednih prema drugima ! samo brate ako ti nije problema da kad postavis post na makedonskom postavis isti i na srpskom radi lakseg i brzeg razumevanja !

????? ?? ?? ?????????? ? ?? ?????? ???? ????? ??????? ?? ??? ??? ?????? ???? ???????????? ????? ? ???????? ?? ????????? ?? ????? ????? ?? ?? ?? ????????? ?????????????

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

3. ????????? ?? ??????? ????????? ??????????, ??????? ?? ???? ??? ??????? ?????????????? ?? ?? ???????????????? ?? ???????? ????????????. ???? ??????? ?????? ?? ?????????? ???? ???????? ?? ?????? ?? ???????? ???????? ?? ???????????? ????????????. ?????????, ????????? ???? ??? ??? ?????????? ?????????????? ??? ??? ???????????? ????????????.

??? ???? ????? , ???? ?? ? ??????? ????? ?? ????? ????????.

???????? ???? ?? ???????? ??????? ??????????? ?? ??????????.

?????????? ?????????????? ???????? ? ?? ??????? ?? ???????? ? ?? ???? ??????? ????????? ?? ??????? ????????????! ???????? ?? ???? ????? ?????? ??????????? ????? ? ?? ??? ????? ? ???? ?????????? ?????????! ?????, ????? ???? ????? ? ????????? ?? ???????? ?? 19. ???

????? ???? ?? ???????? ??? ?? ???? ? ??????? ?? ??? ?????????? ?? ????? ?? ???????????? ????? ?????? ?????.

???????? ?? ???? ???? ???? ?????????????? ?????????? ???? ???? , ?? ? ??? ???? ???? ??????.

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

?? ???? ?????  :smiley:

??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ???????  :smiley:

??? , ????? ?? ?? ??? ????? ?? ???????? ?? ?? ??? ???????, ? ?? ?? ??? ???? ??????? ????? ??? ?? ???????? ?? ???? ???? ?? ?? ???????.

???? ???? ?? ??????? ?? ??? ???? ??????? ??????????

319.gif

?? ???? , ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???????? ?????????? ???? ???? ??????????, ?????? ?? ?? ?? ??????? ????? ??????????? ?? ???? ?? ????.

???? ???? , ????? ?? ???????? ???????? , ?? ??????? ?? ?? ??? ??????? ??????? ?? ????.

0110_hahaha 0110_hahaha

?? ??????? ?? ???????  0110_hahaha !  ?????? ???? ???? ????????? ?? ?????????????  0110_hahaha !

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Pomenuo sam tok stvaranja makedonske nacije i hvala na ovom dodatku tome ! nadam se braco ubuduce Hriscanskom dijalogu sa puno ljubavi jednih prema drugima ! samo brate ako ti nije problema da kad postavis post na makedonskom postavis isti i na srpskom radi lakseg i brzeg razumevanja !

????? ?? ?? ?????????? ? ?? ?????? ???? ????? ??????? ?? ??? ??? ?????? ???? ???????????? ????? ? ???????? ?? ????????? ?? ????? ????? ?? ?? ?? ????????? ?????????????

????????! ????? ?? ???? , ????????? .

?? ??? ????  ????????? ???? ???, ??? ?? ?? ????? ??? ??????? ?? ?? ?? ?? ????? , ??? ?????.

319.gif

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

?? ???? ?????  :smiley:

??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ???????  :smiley:

??? , ????? ?? ?? ??? ????? ?? ???????? ?? ?? ??? ???????, ? ?? ?? ??? ???? ??????? ????? ??? ?? ???????? ?? ???? ???? ?? ?? ???????.

???? ???? ?? ??????? ?? ??? ???? ??????? ??????????

0110_hahaha

?? ???? , ?????? ?? ?? ??????? ?????? ???????? ?????????? ???? ???? ??????????, ?????? ?? ?? ?? ??????? ????? ??????????? ?? ???? ?? ????.

???? ???? , ????? ?? ???????? ???????? , ?? ??????? ?? ?? ??? ??????? ??????? ?? ????.

dada 0202_238

?? ??????? ?? ???????  0110_hahaha !  ?????? ???? ???? ????????? ?? ?????????????  :cheesy2: !

?? ????? ?? , ???? ??? ?? ????.

319.gif

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

?? ?????? ?????????? ?????????? ????? ???????? ?? ???????? ? ?? ???????????? ??????, ?? ?????? ???? ????? ?? ??? ???? ????. ????? ??????? ???? ???? ?? ?????????? ????????.

1. ?? ??????????, ???????? ?? ????????? ????????? ?? ?? ?????? ?? 19. ??? ? ????????? ?? 20. ??? ?? ?? ??????????? ???? ?? ?????????, ???? ??? ?? ????. ?? ?????? ?????? ???? ? ????? ?? ???, ? ?? ??????????? ? ?? ??????, ??? ?? ??????? ??? ?????? ??? ???????? ??? ????????? ????!

? ?? ?????, ????? ?? ?? ??? ???????? ??????? ???? ????? ????????? ????

2. ?????? ?????????, ??? ???? ?? ?????? ?? ????????? ?? ???? ??? ?, ?? ???? ??? ? ?????? ??????? ? ?????? ????? ?? ??????????. ????? ??????? ? ?????? ???? ???????????? ?????, ???????, ?????????, ???????????, ???????, ?? ?? ?????? ?? ??????? ?? ?????????? ????????????? 0110_hahaha , ?????? ????? ?? ????????? ?? 19. ???, ? ????? ? ?? ?????. ?????? ????? ? ????????? ?????? ????????? ?? ??????????? ???? ?????????. ?????? ??? ?????? ?? 19. ? ????????? ?? 20. ???.

?????? ???, ?? ???? ?????? ??????????? "????????".....

3. ????????? ?? ??????? ????????? ??????????, ??????? ?? ???? ??? ??????? ?????????????? ?? ?? ???????????????? ?? ???????? ????????????. ???? ??????? ?????? ?? ?????????? ???? ???????? ?? ?????? ?? ???????? ???????? ?? ???????????? ????????????. ?????????, ????????? ???? ??? ??? ?????????? ?????????????? ??? ??? ???????????? ????????????.

? ???? ?? ?????????  ????????? ??????? ??? ???? ?? ???? ????????? ?

4. ?????? ????????? ?? ???????????? ????? ?? ????????? ??????? ??????? ?? 19. ???.

?? ??? ?? ??????? ??????? ? ??? ?????? ?? ??????? "??? ???? ???? ?????? ?? ????? "?

5. ???????????? ???????? ?? ,,??????‘‘ ????? ??????? ???? ?? ?????? ????? ?? ??????????, ???? ????????  ????????? ?? ??? ???? ?????????? ?? ???? ?????? ?? ?????????? ??? ????????

6. ???????? ?? ???????????? ????? ? ????????? ???? ?? 1903

????? ???? ??? ??? ???????? ?????? "?? ?????"

?? ???? ?????  :smiley:

??: ??? ?? ?????????? ?????????, ?? ???????  :smiley:

? ???? ?????????? ??? ?? ??????? ?????????. ???? ?? ????? ? ?????

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

1. Славофон Грк = Грк кој зборува Славјански

2. Колку и да е жално вистинито е дека до втората половина на 19 век не се споменуваат ниту Срби ниту Македонци

3. Фино лепо за милион и нешто златни динари од васеленската патријаршија која тогаш била во материјална криза

4. има копии од граматиката на Ѓорѓија Пулески

Никогаш не ме интересирале Античките Македонци, па ни сега

Подели ову поруку


Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Креирај ново...