Jump to content

Препоручена порука

O ovoj mentalnoj bolesti ponekad imamo pogrešnu predstavu, zasnovanu uglavnom na površnim televizijskim filmovima. Stručnjaci kažu da se šizofrenija manifestuje sledećim simptomima i načinima ponašanja: povlačenjem iz društva depersonalizacijom, intenzivnom anksioznošću i nerealnim odnosom prema svetu i ljudima ,gubitkom apetita ,nevođenjem brige o ličnoj higijeni halucinacijama (osoba čuje glasove i vidi slike koji ne postoje) zabludama raznih vrsta osećajem da je obolela osoba pod vlašću nepoznatih sila.

šizofrenije neće pokazivati sve ove simptome, već neke od njih. U nekim slučajevima, bolest može biti očigledna po bizarnom ponašanju obolelog. Na primer, šizofreničar se može umotati u aluminijumsku foliju u uverenju da će ga to spasti od prodiranja zloćudnih talasa u njegov mozak.

Ova bolest može varirati, dok se obolela osoba bori da je stavi pod svoju kontrolu. Kada je bolest na vrhuncu, ona može biti očigledna po alogičnim rečeničnim konstrukcijama. Neželjena posledica šizofrenije može biti i nekontrolisani bes i nasilje. Šizofreničari mogu imati i pasivne faze bolesti, kada im je “sve ravno”, deluju nepokretno i neemotivno. To su dva ekstrema u okviru kojih se odvija ponašanje obolelog od šizofrenije. To ponašanje može biti predviljivo i nepredvidljivo.

Sada ćemo detaljnije pobrojati simptome, svrstane po grupama:

Aktivni simptomi: osoba čuje glasove, oseća se kao da je pod konstantnom prismotrom, izgovara novostvorene reči bez značenja.

Pasivni simptomi: socijalno povlačenje, teškoće u izražavanju emocija, teškoće o osnovnom vođenju računa o sebi, nesposobnost da se oseti zadovoljstvo (ove simptome ponakad posmatrači pogrešno nazivaju lenjošću).

Kognitivni simptomi: teškoće u procesiranju informacija, u razumevanju okoline, kao i u pamćenju jednostavnih zadataka.

Afektivni simptomi: primetna depresija; veliki je broj suicidalnih pokušaja među šizofreničarima.

Da objasnimo neke od ovih simptoma. Ponekad se kod šizofreničara javlja potpuni nedostatak interesovanja za socijalni život, praćen neizražavanjem emocija i hladnom pojavom. Kada je reč o halucinacijama, osoba može imati snažan doživljaj bića ili predmeta koji su stvarni samo za njega. Na primer, šizofreničar može gledati u senku, a doživeti je kao realnu osobu.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • Одговори 55
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Популарне поруке

Генијалност и схизофренија Савремене студије о генијалности покушавају да дефинишу сам појам ,,геније“ и ,,генијалност“ у оквирима емпиријског и психоаналитичког искуства. Неке од најновијих студија

Овај текст има велике пропусте па зато сматрам за сходно да допуним то. Прво, заборављени су неки кључни симптоми у продромалној фази: - десоцијализација као пратећи елемент честе, изненадне (тј. бе

Како то мислиш?

U Srbiji živi ukupno 40.000 pacijenata kod kojih su lekari utvrdili dijagnozu šizofrenije, ali je broj verovatno veći pošto je reč o bolesti koju mnoge porodice, stideći se, kriju i zato ne prijavljuju zdravstvenim ustanovama, istaknuto je na okruglom stolu o toj teškoj duševnoj bolesti, koji je nedavno održan u Beogradu.

Šizofrenija (sćizophrenia - ime nastalao od grčke reči 'sćizein' koja znači cepanje i 'phren', što znači duša) jeste hronično oboljenje koje se obično javlja tokom adolescencije ili nešto kasnije, u ranim dvadesetim, istakli su na okruglom stolu eksperti za tu bolest.

Kod većine muškaraca, bolest se javlja izmedju 16. i 25. godine, dok se kod žena simptomi razvijaju izmedju 23. i 36. godine. Statistički podaci pokazuju da više od 10 odsto pacijenata pokušavaju  samoubistvo u toku prve godine bolesti, a da su 30 odsto bolesnika bar jednom u životu pokušali da se ubiju.

Šizofrenija utiče na kvalitet života, jer smanjuje radnu sposobnost, dovodi do socijalnog povlačenja i žigosanja pacijenata, a česti su istovremeni somatski i psihički poremećaji koji dodatno pogoršavaju stanje pacijenta. Oboleli su, takodje, često u lošem fizičkom i mentalnom stanju, loše se hrane, previše puše i mnogo piju.

Šizofrenija utiče i na porodicu obolelog, a članovi porodice koji brinu o obolelom često odsustvuju sa posla, pa čak ga i gube, javlja im se osećaj tuge i krivice.Istovremeno, same porodice kriju da imaju obolele od šizofrenije, jer tim pacijentima društvo ne posvećuje dovoljno pažnje i stavlja ih na marginu, odnosno oboleli bivaju otpisani iako postoji mogućnost da se resocijalizuju, završe školu i fakultet, da rade i osnuju porodicu.

Simptomi šizofrenije su halucinacija, sumanutost, poremećaj mišljenja, odbojnost, sumnjičavost, nesposobnost emotivnog doživljaja, emocionalno i socijalno povlačenje, siromaštvo govora, psihomotorna usporenost, depresija, razmišljanje o smrti i samoubistvu, osećaj krivice, anksioznost, dezorganizovane misli...

Pošto se šizofrenija javlja u ranoj mladosti, kritičnom periodu za razvoj ličnosti, veoma je važno da lečenje  počne u ranom stadijumu bolesti.Šizofrenija se, na žalost, ne može izlečiti, ali je moguće držati simptome pod kontrolom, istaknuto je na okruglom stolu.

Prema podacima američke organizacije NAMI (National Alliance for Mentally Ill - Nacionalni savez za duševno bolesne), savremena terapija šizofrenije je prilično uspešna, a svakako uspešnija od lečenja srčanih oboljenja - 60 prema 52 odsto.

Oporavak i tok bolesti zavise od redovnog uzimanja terapije, odnosno, saradnje pacijenta i njegove okoline, pri čemu podaci govore da se kod 75 odsto pacijenata bolest pogoršava u prvih 18 meseci ako odustanu od redovne terapije.

Na žalost, procenjuje se da se samo 25 odsto pacijenata pridržavaju režima doziranja leka. Čim pacijent prestane da uzima lekove, simptomi se vraćaju. U Beogradu, najznačajnije ustanove za lečenje su Institut za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", Institut za mentalno zdravlje, Klinika za psihijatriju KBC "Dragiša Mišović" i Klinika za psihijatriju KBC "Zvezdara".

U Beogradu postoje dva kluba za pacijente obolele od šizofrenije - pri Institutu za mentalno zdravlje i Klinici za psihijatriju KBC "Dragiša Mišović".Ove godine, u Beogradu je osnovano Udruženje pacijenata koji pate od duševnih bolesti i članova njihovih porodica pod imenom Videa. Cilj je da se obolelima pruži što je moguće jača i delotvornija podrška.

Inostrani naučnici su identifikovali nekoliko genskih promena povezanih sa šizofrenijom. Jedan od važnih faktora rizika je porodična istorija, ali su tu uključene i razne promene gena kao i faktori okoline, navodi se u najnovijem istraživanju.

Naučnici anglo-američke organizacije Medjunarodni konzorcijuma za šizofreniju (ISC) otkrili su da teški bolesnici imaju neke vrlo retke promene na odredjenim hromozomima.Ispitavši 3.000 bolesnih i isto toliko zdravih osoba, stručnjaci ISC su otkrili promene na hromozomima 1 (jedan) i 5 (pet), povezanim s rizikom šizofrenije.

"Bude li nam uspelo da otkrijemo tajne genskih promena, moći ćemo da se realno nadamo uspešnijem lečenju, ali i prevenciji", izjavio je "Njujork tajmsu" dr Tomas Inzel, direktor američkog državnog Instituta za mentalno zdravlje.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • Гости

Naziv shizofrenija znači rascep duše, raspadanje duševne ličnosti bolesnika. Uzrok ovom najčešćem duševnom poremećaju još nije pouzdano utvrđen. Zbog sličnosti nekih znakova ove bolesti sa ponašanjem i reakcijama koje se normalno sreću u pubertetu, smatralo se da je bolest posledica poremećaja u ovom periodu čovekovog života. Međutim, ta shvatanja su odbačena zbog javljanja shizofrenije kod osoba kod kojih je pubertet već odavno završen, i to bez naročitih teškoća. Ranije se ova bolest nazivala "mladalačko ludilo". Pošto se bolest može javiti i posle dvadest pete-tridesete godine, ovaj naziv odbačen je kao nepogodan.

Suština shizofrenije sastoji se u rascepkanosti, rasklimatanosti pojedinih psihičkih funkcija. One kod bolesnika nisu uništene, samo veza između njih je labava, tako da događaji ne aktiviraju u dovoljnoj meri osećanja, mišljenje, nagone i stremljenja ili ih, ponekad, aktiviraju preterano. Bolesnik se povlači u sebe. Zbog ovako nenormalne koordinacije psihičkih funkcija postaje nerazumljiv okolini i okolina njemu. Razvitak čovekov u celini, a naročito razvitak psihičkog života, stalni je proces obnavljanja i akcije. Razvitak psihičkog života najvećim delom zavisi od sredine, zajednice, drugih ljudi, jer je psiha, uglavnom, regulator održavanja odnosa između jedinke i sredine. Ako se pojedinac, što shizofreni bolesnik i čini, u periodu najaktivnije borbe povuče iz spoljnjeg sveta u svoj specifični, unutrašnji, gde vladaju sasvim drugačiji procesi, neupotrebljivi, i nekorisni za sredinu, onda dolazi, što je i epilog shizofrenije, do propadanja, zapuštanja bolesnikove ličnosti.

Početak bolesti je često neprimetan: pošto se najčešće javlja u mladalačkom uzrastu, teško ga je, ponekad, razlikovati od uobičajenih odstupanja u ponašanju mladih. Jedan od raznih znakova shizofrenog procesa jeste gubitak osećajne topline za najbliže srodnike (roditelje, braću i sestre). Na ovo se nadovezuje pad vitalnih dinamizama: čudna rasejanost, indiferentnost mladog bolesnika za sve što se dešava oko njega, nezainteresovanost za sopstvenu budućnost, za osvajanje započetog poziva.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • 1 year later...

Shizofrenija posledica evolucije

schizoBritanski, nemački i kineski naučnici tvrde da je shizofrenija nesrećna posledica rapidne evoolucije ljudskog mozga. Istraživači, predvođeni Filipom Kaitovičem sa Maks Plank Instituta za evolutivnu antrolopogiju i šangajskog ogranka kineske Akademije nauka, ispitivali su mozgove zdravih ljudi i onih obolelih od shizofrenije i poredili ih sa mozgom šimpanza i rezus majmuna.

Kaitovič objašnjava da su naučnici tragali za razlikama u koncentracijama metabolita i ekspresiji genetskih instrukcija kako bi identifikovali "molekularne mehanizme uključene u evoluciju ljudskih kognitivnih sposobnosti." Prema njegovim rečima, otkriveno je da su se u slučajevima  shizofrenije izmenjeni geni i metaboliti rapidno menjali tokom evolucije, naročito oni povezani sa energetskim metabolizmom.

"Naše novo istraživanje sugeriše da je shizofrenija nuzsproizvod povećanja metaboličkih potreba koje se javilo tokom evolucije ljudskog mozga. Naš mozak je jedinstven po svojim enormnih metaboličkim potrebama. Ako uspemo da objasnimo kako naš mozak odražava takav ogroman metabolički tok, imaćemo bolje šanse da razumemo kako mozak fukcioniše i zašto se ponekad kvari," dodao je Kaitovič.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Genome Biology.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Не знам за научнике али имали смо неки покушај да хришћански сагледамо проблем па смо стали:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9524.msg280513.html#msg280513

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

...svi smo mi sizofrenicari jer smo pala priroda,u nama se stalno za prevlast bore i dobro i zlo...ja nekad bivam tako svjesna svog zla,da se cak prepadnem,ili nekad tacno osjetim kako imam tako malo ljubavi...

Ајд види линк (горе) јер ти је коментар веома близак сржи која се врти тамо око дуализма апостола Павла....

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Najnovija naucna otkrica su pokazala da kod ljudi koji boluju od ove bolesti je DNK ostecen.

Recimo spirala DNK je kod njih ptekinuta na pola, dovoljno je da samo jedno hemijsko ne bude

na svom mestu i da to prouzrokuje teske poremecaje u glavi. Takodje postoji disbalans izmedju

sive i bele mozdane mase, kod ljudi obolelih od ove bolesti preovladjuje siva masa u odnosu na belu

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

...svi smo mi sizofrenicari jer smo pala priroda,u nama se stalno za prevlast bore i dobro i zlo...ja nekad bivam tako svjesna svog zla,da se cak prepadnem,ili nekad tacno osjetim kako imam tako malo ljubavi...

S jedne strane bi se složila sa tobom,a to je ovo oko toga da smo svi pale prirode i da imamo te borbe dobra i zla permanentno,ali da smo svi šizofreničari,tu se ne slažem.Šizofrenija je izuzetno teško oboljenje i nikada se ne bih usudila da za sebe ili nekoga drugog kažem da je šizofren,ako to nije potvrđeno od stručnih ljudi.Ta podvojenost kod nas ljudi je delom opšta genetika ljudi,a delom se javlja baš iz ovog navedenog:borbe dobra i zla.Ima tu puno stvari koje utiču na podvojenost,recimmo ljudi sa kojima smo bliski,razne životne okolnosti...Jako široka tema,ali bi volela da se uključi i neko ko je stručniji,pa da nam pojasni neke stvari...

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

...svi smo mi sizofrenicari jer smo pala priroda,u nama se stalno za prevlast bore i dobro i zlo...ja nekad bivam tako svjesna svog zla,da se cak prepadnem,ili nekad tacno osjetim kako imam tako malo ljubavi...

S jedne strane bi se složila sa tobom,a to je ovo oko toga da smo svi pale prirode i da imamo te borbe dobra i zla permanentno,ali da smo svi šizofreničari,tu se ne slažem.Šizofrenija je izuzetno teško oboljenje i nikada se ne bih usudila da za sebe ili nekoga drugog kažem da je šizofren,ako to nije potvrđeno od stručnih ljudi.Ta podvojenost kod nas ljudi je delom opšta genetika ljudi,a delom se javlja baš iz ovog navedenog:borbe dobra i zla.Ima tu puno stvari koje utiču na podvojenost,recimmo ljudi sa kojima smo bliski,razne životne okolnosti...Jako široka tema,ali bi volela da se uključi i neko ko je stručniji,pa da nam pojasni neke stvari...

...da to se slazem,vec banuh na psihologiju,ali me srecom neki preusmjerise :)
Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

...svi smo mi sizofrenicari jer smo pala priroda,u nama se stalno za prevlast bore i dobro i zlo...ja nekad bivam tako svjesna svog zla,da se cak prepadnem,ili nekad tacno osjetim kako imam tako malo ljubavi...

S jedne strane bi se složila sa tobom,a to je ovo oko toga da smo svi pale prirode i da imamo te borbe dobra i zla permanentno,ali da smo svi šizofreničari,tu se ne slažem.Šizofrenija je izuzetno teško oboljenje i nikada se ne bih usudila da za sebe ili nekoga drugog kažem da je šizofren,ako to nije potvrđeno od stručnih ljudi.Ta podvojenost kod nas ljudi je delom opšta genetika ljudi,a delom se javlja baš iz ovog navedenog:borbe dobra i zla.Ima tu puno stvari koje utiču na podvojenost,recimmo ljudi sa kojima smo bliski,razne životne okolnosti...Jako široka tema,ali bi volela da se uključi i neko ko je stručniji,pa da nam pojasni neke stvari...

...da to se slazem,vec banuh na psihologiju,ali me srecom neki preusmjerise 7896634

Večito kasnim sa čitanjem postova,tek sam sada videla link  0102_laugh pa se izvinjavam postavljaču teme i Aphex Twin.

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима
  • 1 year later...

sizofrenija1.jpg

Simptomi šizofrenije najčešće počinju u kasnim tinejdžerskim, do srednjih 20-ih godina kod muškaraca i u kasnim 20-im do 30-ih godina kod žena. Simptomi mogu da počnu iznenada ili se javljaju postepeno.

Šizofrenija u detinjstvu je retkost.

Postoje četiri faze šizofrenije: prodromalna faza, aktivna ili akutna faza, remisija i recidiv.

Prodromalna faza

Šizofrenija obično počinje ovom fazom, kada su simptomi nejasni i lako ih je prevideti. Često su isti kao simptomi drugih mentalnih zdravstvenih problema, kao što su depresija ili drugi anksiozni poremećaji. Ovi simptomi ne izgledaju neobično kod tinejdžera ili mladih odraslih ljudi. U stvari, šizofrenija se retko dijagnostikuje u ovoj fazi.

Simptomi se ponekad aktiviraju stresom ili promenama, kao što je odlazak na dalje školovanje, početak korišćenja droge ili alkohola, ili prolazak kroz teške bolesti ili smrt u porodici.

Prvi simptomi često uključuju negativne simptome, izlive besa, ili čudno ponašanje.

Ova faza može trajati danima, mesecima ili godinama pre nego što se pozitivni simptomi ne pojave.

Aktivna (akutna) faza

U nekom trenutku osoba ima pozitivne simptome, kao što su halucinacije.

Ovi simptomi mogu se pojaviti iznenada ili postepeno. Oni mogu biti ozbiljni i mogu da izazovu epizode psihotičnog ponašanja, što znači da obolela osoba ne može da vidi razliku između onoga što je stvarno i onoga što je nestvarno.

Ako imate ove simptome, možda ćete morati da idete u bolnicu. Verovatno nećete biti u stanju da donosite odluke o svojoj nezi.

Ova faza obično traje od 4 do 8 nedelja. To je period kada se šizofrenija obično dijagnostikuje.

Remisija i recidiv

Nakon aktivne faze, pozitivni simptomi se boljšavaju, posebno uz pomoć lečenja, i život postaje „normalniji“. Ovo se zove remisija. Ali simptomi se opet mogu pogoršati, i to se naziva recidiv. Moguće je imati ciklus ovih simptoma koji se pogoršavaju i poboljšavaju.

U svakom ciklusu, pozitivni simptomi mogu da postanu manje intenzivni, ali negativni simptomi se mogu pogoršati. Možete imati nekoliko ili mnogo ciklusa pre nego što se zadržite u fazi remisije.

U roku od 5 do 10 godina, obično se razvije jedinstveni obrazac bolesti koji često ostaje isti tokom celog života. Takođe je moguće da ćete imati manje recidiva kako starite, pa čak možda više nećete imati ni simptome.

Saveti za izbegavanje recidiva

Naučite kako da prepoznate prve znake recidiva, na primer to što ne želite da radite stvari sa drugima, i napravite plan kako da se ponašate ako do toga dođe i kako da potražite pomoć.

Ako vam je potrebna pomoć u odlučivanju da li da odete kod lekara, saznajte koje razloge šizofreničari imaju da ne traže pomoć i kako ih prevazići.

Uzimajte svoje lekove, čak i ako se osećate bolje. Tako smanjujete šanse za recidiv.

Ako vam neželjeni efekti otežavaju život, razgovarajte sa svojim lekarom da vidite da li možete da isprobate različite lekove.

Rešavajte i zdravstvene probleme koji se javljaju zajedno sa šizofrenijom ili zbog nje. To su gojaznost, korišćenje droga, dijabetes tipa 2 i problemi sa srcem i plućima. Idite na psihološko savetovanje i nastavite sa svojim planom oporavka.

Drugi problemi

Obratite pažnju na sledeće probleme:

Misli o samoubistvu ili misli o povređivanju sebe ili drugih. Ako razmišljate o ovim stvarima, smesta pozovite svog lekara ili hitnu pomoć. Obavestite porodicu i prijatelje kako da prepoznaju znake upozorenja o samoubistvu i znake upozorenja nasilja prema drugima.

Problemi koji su izazvani stavovima drugih ljudi prema šizofreniji. Ljudi koji ne razumeju šizofreniju ili druge mentalne probleme mogu vas tretirati drugačije. Pronađite porodicu i prijatelje koji žele da vas podrže i pomognu vam. Pomozite im da razumeju šizofreniju.

Pušenje. Mnogi ljudi koji imaju šizofreniju puše cigarete. Razlog može biti taj što pušenje pomaže kod nekih simptoma. Ali pušenje stvara druge bolesti, kao što su rak i srčana oboljenja.

Trudnoća. Ako imate šizofreniju i želite da imate bebu, razgovarajte sa svojim lekarom. Lekovi koje uzimate za šizofreniju mogu izazvati defekte kod bebe, a neuzimanje lekova stvara rizik od recidiva. Vaš lekar vam može pomoći da planirate trudnoću, tako da se maksimalno smanji rizik po Vas i Vašu bebu.

Zloupotreba opojnih supstanci. Mnogi ljudi koji imaju šizofreniju zloupotrebljavaju alkohol ili drogu. Kada imate šizofreniju i bolest zavisnosti, obratite se lekaru koji će vam pomoći u odvikavanju.

IZVOR

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Овај текст има велике пропусте па зато сматрам за сходно да допуним то.

Прво, заборављени су неки кључни симптоми у продромалној фази:

- десоцијализација као пратећи елемент честе, изненадне (тј. без повода) и јако тешке депресије

- деперсонализација праћена ,,великим животним питањима" која изазива страх и умерене унутрашње паничне нападе које особа често неће ни на који начин исказати осим ,,одсутношћу"

- тада наступа тежи облик анксиозности који ће натерати особу да повремено и споља искаже нападе панике, обично не тако озбиљно јер више личе на нагли доживљај невероватне узнемирености при којој особа често није у стању да ближњима објасни разлог узнемирености, док напад не прође а после може само да опише осећај који је имала али не и разлог

- губитак апетита је такође честа појава која прати развој симптоматике шизофреније

- небрига о личној хигијени и у тој фази долази најчешће до потребе за већом дозом никотина те особе почињу у драстично већој мери да користе дуван као анестетик за своје психичко стање

- честа је и немогућност правилног и зрелог расуђивања о основним животним стварима и то је симптом који околина најчешће примети када почне озбиљно да размишља о томе да је њихов ближњи болестан

- оно што обавезно долази пре халуцинација је чувени симптом ,,теорије завере", тј. особа умисли разне завере како на личном тако и на глобалном нивоу и ово је често праћено осећајем да га неко прати или да неко хоће да га убије али у тој фази још не може да види свог нападача већ само осећа његово присуство

- још један опасан симптом је када особа почне да размишља на глас и обично се испољава тиме што прича сам са собом и у тим својим ,,беседама" пркоси разним заверама које је умислио

- крајња и најопаснија фаза су отворене халуцинације у којима је особа у стању да измисли ликове у свом животу и да најнормалније функционише са њима као да они стварно постоје. Најчешће је то да од тада ти измишљени ликови доносе све одлуке уместо особе која их је измислила

За све ове симптоме не постоје правила. Често се уопште не јављају по овом редоследу а неки од њих никада и не морају да се појаве. Има и много симптома који су заједнички шизофренији и другим психичким поремећајима (нпр. гласови у глави, изговарање речи које немају никакво значење, тешко или чудно испољавање емоција, немогућност осећаја задовољства и среће, тешкоће у памћењу једноставних података итд).

Сигурно сам пропустио нешто или сам поновио поједине ствари из горе наведеног текста али ово су кључни проблеми који прате појаву шизофреније и да не би дошло до драстичних последица као што је суицид, треба добро обратити пажњу на њих.

О вези шизофреније и суицида се може отворити посебна тема јер ту заиста има и богословских основа за дискусију.

P. S. Извињавам се што нисам поделио продромалну од осталих фаза, ипак је ово било написано што би рекли ,,у даху".

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Odlična dopuna. Slučajno naleteh na tekst, pa ga postavih, ali kad budem imala vremena, postaviću i stručnije tekstove kao dopunu temi. Hvala za trud Balthasare :)

Линк до поруке
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу

×
×
  • Креирај ново...