Jump to content
Михајло

Република Српска

Recommended Posts

Да почнемо тему о дешавањима у Републици Српској!

-------------------------------------------------------------------------------------------

ШИПОВО - ГОДИШЊИЦА ПРВЕ ШИПОВАЧКЕ БРИГАДЕ

У Шипову је данас свечано обиљежен дан формирања Прве шиповачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, у чијем саставу су били борци из овог мјеста и расељени из сусједне општине Јајце.

Положени су вијенци и прислужене свијеће на Централаном спомен-обиљежју у Шипову и на Војничком гробљу у Натпољу, 17 километара од Шипова, гдје су сахрањена 62 погинула борца ове бригаде, већином борци из Јајца.

Прва шиповачка лака пјешадијска бригада формирана је 26. априла 1992. године, по наређењу команданта 30. дивизије пуковника Станислава Галића.

Бригада је имала од 1.500 до 1.950 бораца, зависно од периода. Из њеног састава погинуло је 125 бораца, док је 320 рањено.

В.Д.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=39317

Share this post


Link to post
Share on other sites

:229229229:

БоТа окреће леђа Републици Српској као и Милошевић...

Председник Тадић, који је рекао да Србија неће подржати никакав референдум о дезинтеграцији БиХ, сматра да је најважнији политички циљ да цео регион буде интегрисан у ЕУ. „Хрватска што пре треба да постане чланица ЕУ, али важно је да након интеграције Хрватске не буде направљена велика пауза до интеграције следеће државе”, рекао је Тадић.

Општа је сагласност да је предуслов заједничке будућности региона помирење, пре свега између Србије и БиХ, које подразумева заједничку борбу против предрасуда и индивидуализовања кривице. „У прошлости су направљене велике и тешко премостиве грешке, али наша обавеза је да премостимо јаз који постоји”, поручио је Тадић описујући тројни сусрет као „састанак” а не међународну конференцију о БиХ, јерниједна од три државе самостално немају капацитет да реше многе од проблема насталих у прошлости.

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Srbija-nikad-nece-podrzati-referendum-o-podeli-BiH.sr.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Уколико високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко поништи Одлуку о референдуму и закључке Народне скупштине РС сви званичници Републике Српске у институцијама БиХ се повлаче, рекао је "Гласу Српске" извор близак властима.

Из Предсједништва БиХ повући ће се предсједавајући Небојша Радмановић, повлаче се и предсједавајући и сви министри и њихови замјеници из Савјета министара Никола Шпирић, Средоје Новић, Младен Зиројевић, из Суда и Тужилаштва БиХ повући ће се све судије и тужиоци из РС, а из Парламента БиХ посланици из Републике Српске.

-Aко немамо демократско право да одлучујемо о институцијама које финансирамо, нема сврхе да учествујемо у њиховом раду. Нека државу онда праве сами - рекао је тај извор.

Он је истакао да о положају Републике Српске унутар БиХ најбоље свједоче дуговања која према Српској има Управа за индиректно опорезивање око 50 милиона КМ, а неће да јој врати новац, као и милионска дуговања Фонда ПИО Федерације.

Како је јуче објавио "Глас Српске" високи представник у БиХ Валентин Инцко у четвртак или током идуће седмице могао би да донесе одлуку о поништавању Одлуке о референдуму и закључака Народне скупштине.

Иако су неки медији јавили да би Инцко могао да санкционише политичаре, извори "Гласа Српске" навели су да то није тачно, али да то питање остаје отворено у будућности.

- Постоји и могућност да OHR не донесе одлуку о поништавању Одлуке о референдуму, него да донесе одлуку да не признаје резултате референдума - рекао је извор "Гласа Српске" из међународне заједнице.

Инцко је потврдио да ће искористити бонска овлашћења када је у питању Одлука о референдуму.

- У четвртак ће бити одржана сједница Савјета за примјену мира и тада ће бити донесена коначна одлука. Да ли ћу ту одлуку објавити у четвртак или неки други дан не знам - рекао је Инцко и поновио да је Одлука о референдуму "антидејтонска".

Премијер РС Aлександар Џомбић јуче није желио да каже каква ће бити реакција РС у случају поништавања Одлуке о референдуму и закључака Народне скупштине.

- Још имамо само најаве и спекулације из међународне заједнице и не зна се какву одлуку ће поводом тога донијети високи представник. Одлука Скупштине и даље важи и према њој се тако и односимо - рекао је он.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/57188/cir/Srbi-napustaju-institucije-BiH.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Коначно мало истине

0442_feel

НОРВЕШКА ТВ: АРМИЈА БиХ ПРИКАЗАНА КАО АГРЕСОР

015049.jpg

На норвешкој државној телевизији НРК приказани су документарни филмови "Град који се могао жртвовати" и "Трагови из Сарајева" у којима је Армија БиХ приказана као агресор у рату у БиХ, а Војска Републике Српске као жртва.

У документарцима се говори и да је Војска РС бомбардовала Сарајево да би уништила терористе у њему, преноси сарајевска штампа.

Документарни филм "Град који се могао жртвовати" говори о Сребреници и Србе приказује као жртве, те оправдава њихове акције у том граду.

За све што се дешавало у Сребреници директно је оптужен тадашњи предсједник БиХ Алија Изетбеговић, а филм почиње изјавом бившег америчког предсједника Била Клинтона да ће, ако муслимани жртвују 5 000 људи у Сребреници, НАТО напасти српске војне циљеве.

Аутор филма Оле Флијум закључује да су, "од више од 8 000 страдалих Бошњака, око 2 000 убили дијелови српске војске, док су остали страдали у борбама".

У другом документарцу тврди се да су у БиХ обучавани терористи који су напали Америку 2001. године.

Приказивање ових документараца изазвало је велико незадовољство бошњачке заједнице у Норвешкој.

Р.К.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/30-09-2010/Dnevnik/85568/Maljem-ubijali-i-srpske-bebe

OTKRIVEN SNIMAK O ZLOČINIMA ARMIJE BIH U TRNOVU

Maljem ubijali i srpske bebe

97085_093006s2_f.jpg?ver=1285775808

NOVI DOKAZI: Vojnik armije BiH na snimku

Pripadnici Armije BiH su u leto 1992. godine formirali u opštini Trnovo logor za srpske civile, žene, decu, starce, od kojih su mnoge svirepo ubili, a o tom stravičnom zločinu svedoči propagandni film Armije BiH, piše list "Pres".

Film predstavlja jedan od ključnih dokaza da ti civili nisu ubijeni u borbama koje su se vodile u toj opštini, kako tvrdi muslimanska strana, već su zarobljeni, odvedeni u logor i kasnije zverski pogubljeni.

Inspektor u timu MUP-a RS za istrage o ratnim zločinima Radovan Pejić rekao je da je policija od 1992. godine do danas nadležnim tužilaštvima podnela tri krivične prijave i 12 dopuna tih prijava za ratne zločine počinjene u opštini Trnovo. On je dodao da za sada za te zločine niko nije odgovarao, ali da se intenzivna istraga privodi kraju i da se očekuje podizanje optužnice protiv najmanje 15 osoba.

Savez logoraša RS predao je Tužilaštvu BiH, MUP-u RS i Haškom tribunalu video-kasetu sa propagandnim filmom Armije BiH. Predsednik Saveza Branislav Dukić nije hteo da kaže imena počinilaca zločina nad srpskim civilima, rekavši da je jedno od ključnih imena Edo Godinjak, nekadašnji načelnik predratnog Centra javne bezbednosti iz Trnova.

Poseban policijski izveštaj podnesen je o počinjenim ratnim zločinima u selima Trebečaj, Ledići, Lisovići, Gornja i Donja Presjenica, Strajišta, Kijevo, u naselju Trnovo i na lokalitetima Škipov gaj i Rajski do, gde su srpski civili svirepo ubijani, posebno u Ledićima gde je maljevima i noževima usmrćeno devet članova porodice Tešanović, od kojih je najmlađi Milan imao 11 meseci.

Milena Vasić iz Trnova posvedočila je da su je muslimanski vojnici zajedno sa četvorogodišnjim bliznakinjama i dvogodišnjom kćerkom zatvorili u logor za Srbe koji je bio smešten u prostorijama škole u mestu Ledići.

- U jednoj prostoriji bilo nas je 55, a među nama je bila i beba od 40 dana i starci od skoro 90 godina. U drugoj prostoriji je bilo smešteno 50 muškaraca - rekla je Vasićeva, kojoj je muž od torture u logoru preminuo.

Sistemsko proterivanje

Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje zločina i traženje nestalih lica Staša Košarac rekao je da zločini u Trnovu svedoče o zločinačkoj nameri muslimanskih vlasti u Sarajevu da planskim uništavanjem i proterivanjem Srba stvore islamsku državu u BiH.

Ukupno 777 logora

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je na području Federacije BiH u ratu postojalo 536 logora, Hrvatskoj 220, a u Sloveniji 21 logor u kojima su Srbi mučeni i ubijani. Podsetivši da su u Sudu BiH Srbi osuđeni za ratni zločin na ukupno 1.354 godine, Hrvati na 223, a Bošnjaci na 149 godina zatvora, Dukić je naglasio da ni Haški tribunal ni međunarodna zajednica ne žele da priznaju da su zločini počinjeni i nad Srbima, kako bi se oni i dalje optuživali kao agresori.

Share this post


Link to post
Share on other sites

..uobičajan scenario..

dodik i njegova vlada referendumom skreću pažnju građana RS sa višegodišnjih nagomilanih nerješenih problema u svim poljima...

...i bezkrupuloznih malverzacija i pljački..

to su isto radili i njihovi predhodnici a to će isto raditi i njihovi nasljednici ...

konstantno nas plaše napadom i klanjem od strane muslimana, mudžahedina, ustaša itd....

isto tako i suprotna strana ...

a narod hm...jadan narod ...i ja s'njima..

preširoka je ovo tema , a i nemam volje ovo dalje razglabati.. 0110_hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Уколико високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко поништи Одлуку о референдуму и закључке Народне скупштине РС сви званичници Републике Српске у институцијама БиХ се повлаче, рекао је "Гласу Српске" извор близак властима.

Из Предсједништва БиХ повући ће се предсједавајући Небојша Радмановић, повлаче се и предсједавајући и сви министри и њихови замјеници из Савјета министара Никола Шпирић, Средоје Новић, Младен Зиројевић, из Суда и Тужилаштва БиХ повући ће се све судије и тужиоци из РС, а из Парламента БиХ посланици из Републике Српске.

-Aко немамо демократско право да одлучујемо о институцијама које финансирамо, нема сврхе да учествујемо у њиховом раду. Нека државу онда праве сами - рекао је тај извор.

Он је истакао да о положају Републике Српске унутар БиХ најбоље свједоче дуговања која према Српској има Управа за индиректно опорезивање око 50 милиона КМ, а неће да јој врати новац, као и милионска дуговања Фонда ПИО Федерације.

Како је јуче објавио "Глас Српске" високи представник у БиХ Валентин Инцко у четвртак или током идуће седмице могао би да донесе одлуку о поништавању Одлуке о референдуму и закључака Народне скупштине.

Иако су неки медији јавили да би Инцко могао да санкционише политичаре, извори "Гласа Српске" навели су да то није тачно, али да то питање остаје отворено у будућности.

- Постоји и могућност да OHR не донесе одлуку о поништавању Одлуке о референдуму, него да донесе одлуку да не признаје резултате референдума - рекао је извор "Гласа Српске" из међународне заједнице.

Инцко је потврдио да ће искористити бонска овлашћења када је у питању Одлука о референдуму.

- У четвртак ће бити одржана сједница Савјета за примјену мира и тада ће бити донесена коначна одлука. Да ли ћу ту одлуку објавити у четвртак или неки други дан не знам - рекао је Инцко и поновио да је Одлука о референдуму "антидејтонска".

Премијер РС Aлександар Џомбић јуче није желио да каже каква ће бити реакција РС у случају поништавања Одлуке о референдуму и закључака Народне скупштине.

- Још имамо само најаве и спекулације из међународне заједнице и не зна се какву одлуку ће поводом тога донијети високи представник. Одлука Скупштине и даље важи и према њој се тако и односимо - рекао је он.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/57188/cir/Srbi-napustaju-institucije-BiH.html

Како да не! Народ има дао мандат да их заступају у заједничким  оганима, а они ће се повући. У њихову акт ташну може стати више него педесет просјечних људи може зарадити за три живота, и они ће се "часно" повући. А шта са онима који живе од плате, и ако се повуку не оста им ништа? Оће ли им Шпирић хранити породицу? А шта са Србима који живе у федерацији, мисли ли ико о њима? Они су мање вриједни Срби?

Катастрофа!

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/30-09-2010/Dnevnik/85568/Maljem-ubijali-i-srpske-bebe

OTKRIVEN SNIMAK O ZLOČINIMA ARMIJE BIH U TRNOVU

Maljem ubijali i srpske bebe

97085_093006s2_f.jpg?ver=1285775808

NOVI DOKAZI: Vojnik armije BiH na snimku

Pripadnici Armije BiH su u leto 1992. godine formirali u opštini Trnovo logor za srpske civile, žene, decu, starce, od kojih su mnoge svirepo ubili, a o tom stravičnom zločinu svedoči propagandni film Armije BiH, piše list "Pres".

Film predstavlja jedan od ključnih dokaza da ti civili nisu ubijeni u borbama koje su se vodile u toj opštini, kako tvrdi muslimanska strana, već su zarobljeni, odvedeni u logor i kasnije zverski pogubljeni.

Inspektor u timu MUP-a RS za istrage o ratnim zločinima Radovan Pejić rekao je da je policija od 1992. godine do danas nadležnim tužilaštvima podnela tri krivične prijave i 12 dopuna tih prijava za ratne zločine počinjene u opštini Trnovo. On je dodao da za sada za te zločine niko nije odgovarao, ali da se intenzivna istraga privodi kraju i da se očekuje podizanje optužnice protiv najmanje 15 osoba.

Savez logoraša RS predao je Tužilaštvu BiH, MUP-u RS i Haškom tribunalu video-kasetu sa propagandnim filmom Armije BiH. Predsednik Saveza Branislav Dukić nije hteo da kaže imena počinilaca zločina nad srpskim civilima, rekavši da je jedno od ključnih imena Edo Godinjak, nekadašnji načelnik predratnog Centra javne bezbednosti iz Trnova.

Poseban policijski izveštaj podnesen je o počinjenim ratnim zločinima u selima Trebečaj, Ledići, Lisovići, Gornja i Donja Presjenica, Strajišta, Kijevo, u naselju Trnovo i na lokalitetima Škipov gaj i Rajski do, gde su srpski civili svirepo ubijani, posebno u Ledićima gde je maljevima i noževima usmrćeno devet članova porodice Tešanović, od kojih je najmlađi Milan imao 11 meseci.

Milena Vasić iz Trnova posvedočila je da su je muslimanski vojnici zajedno sa četvorogodišnjim bliznakinjama i dvogodišnjom kćerkom zatvorili u logor za Srbe koji je bio smešten u prostorijama škole u mestu Ledići.

- U jednoj prostoriji bilo nas je 55, a među nama je bila i beba od 40 dana i starci od skoro 90 godina. U drugoj prostoriji je bilo smešteno 50 muškaraca - rekla je Vasićeva, kojoj je muž od torture u logoru preminuo.

Sistemsko proterivanje

Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje zločina i traženje nestalih lica Staša Košarac rekao je da zločini u Trnovu svedoče o zločinačkoj nameri muslimanskih vlasti u Sarajevu da planskim uništavanjem i proterivanjem Srba stvore islamsku državu u BiH.

Ukupno 777 logora

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da je na području Federacije BiH u ratu postojalo 536 logora, Hrvatskoj 220, a u Sloveniji 21 logor u kojima su Srbi mučeni i ubijani. Podsetivši da su u Sudu BiH Srbi osuđeni za ratni zločin na ukupno 1.354 godine, Hrvati na 223, a Bošnjaci na 149 godina zatvora, Dukić je naglasio da ni Haški tribunal ni međunarodna zajednica ne žele da priznaju da su zločini počinjeni i nad Srbima, kako bi se oni i dalje optuživali kao agresori.

neznam dal i sta bi priznali ako su posmatraci bili ,znaci da su znali 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam koliko bi se složili srbi iz Srpske sa mnom, ali mislim da je bilo kakav savez sa Srbijom nemoguć. Sem naravno bileteralnih, koji u principu ništa i ne znače.

Kada bi Srbija iščezla iz glava srba u Srpskoj, da li bi onda lakše prihvatili BiH (federalnu) kao zajednicu u kojoj bi se ostvarivali..

Ja je ne prihvatam, prosto iz razloga jer se zbog tih naroda i zbog tih teritorija ginulo. Nije se igralo igračkama, nego mecima. Ako bi srbi iz Srpske prihvatili BiH u potpunosti, kako to žele sunarodnici iz Federacije, onda bi to bilo gaženje po grobovima ne samo srba, nego i protivnika (muslimana i hrvata).

-----------------------

Znači iz sadašnje situacije Srpska nema perspektivu, a samim tim ni srbi iz Srpske.

1. Sa Srbijom ne mogu, mada bi to većina u Srpskoj želela. Što zbog spoljnih pritisaka, što većinom jer niko to u Srbiji zaista ne želi.

2. Sa BiH (federacijom) neće. Trenutni brak je već unapred osuđen na propast, jer je pod moranjem.

3. Kao samostalna Srpska ne može postojati. (Što zbog sveta koji neće priznati takvu Srpsku, što zbog ekonomske zavisnosti od tog sveta)

I šta je onda rešenje? Pošto se ovo stanje ne može držati ne znam koliko dugo.

Opasnost od mnogo jačeg okruženja (vojno i ekonomsko), odlivanje novca u zajedničku BiH kasu...kao i mnogo toga drugog (politička neujednačenost srpskog nacionalnog korpusa u RS (recimo to)..) su razlozi zbog kojih RS ima veoma lošu perspektivu, čiju budućnost ne vidim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

..uobičajan scenario..

dodik i njegova vlada referendumom skreću pažnju građana RS sa višegodišnjih nagomilanih nerješenih problema u svim poljima...

...i bezkrupuloznih malverzacija i pljački..

to su isto radili i njihovi predhodnici a to će isto raditi i njihovi nasljednici ...

konstantno nas plaše napadom i klanjem od strane muslimana, mudžahedina, ustaša itd....

isto tako i suprotna strana ...

a narod hm...jadan narod ...i ja s'njima..

preširoka je ovo tema , a i nemam volje ovo dalje razglabati.. :(

:bla:

Па свака влада од постанка света.... до данас је пљачкала народ..

..нека мање...нека више...

Проблем је да би се то давно довело у ред да нема виског и федерације која нас кочи...

...ја сам у Сарајеву доживео покушај клања од стране муслимана...тако да нема потребе да ме плаше .. 0203_cool-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='dance67890' />.. мој прађед је заклан од стране арбанаса на кућном прагу... а пола фамилије са мајчине стране од стране хрвата...у два наврата...

Зато.... мени је претња стварна...за мене и моју жену, ђецу и родитеље...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam koliko bi se složili srbi iz Srpske sa mnom, ali mislim da je bilo kakav savez sa Srbijom nemoguć.

Sem naravno bileteralnih, koji u principu ništa i ne znače.

Kada bi Srbija iščezla iz glava srba u Srpskoj, da li bi onda lakše prihvatili BiH (federalnu) kao zajednicu u kojoj bi se ostvarivali..

Ja je ne prihvatam, prosto iz razloga jer se zbog tih naroda i zbog tih teritorija ginulo. Nije se igralo igračkama, nego mecima. Ako bi srbi iz Srpske prihvatili BiH u potpunosti, kako to žele sunarodnici iz Federacije, onda bi to bilo gaženje po grobovima ne samo srba, nego i protivnika (muslimana i hrvata).

-----------------------

Znači iz sadašnje situacije Srpska nema perspektivu, a samim tim ni srbi iz Srpske.

1. Sa Srbijom ne mogu, mada bi to većina u Srpskoj želela. Što zbog spoljnih pritisaka, što većinom jer niko to u Srbiji zaista ne želi.

2. Sa BiH (federacijom) neće. Trenutni brak je već unapred osuđen na propast, jer je pod moranjem.

3. Kao samostalna Srpska ne može postojati. (Što zbog sveta koji neće priznati takvu Srpsku, što zbog ekonomske zavisnosti od tog sveta)

I šta je onda rešenje? Pošto se ovo stanje ne može držati ne znam koliko dugo.

Opasnost od mnogo jačeg okruženja (vojno i ekonomsko), odlivanje novca u zajedničku BiH kasu...kao i mnogo toga drugog (politička neujednačenost srpskog nacionalnog korpusa u RS (recimo to)..) su razlozi zbog kojih RS ima veoma lošu perspektivu, čiju budućnost ne vidim...

Има доста истине у твом виђењу...

Ја сам исто за самосталну р.Српску...без уједињења са Србијом...

...чак неки Срби из Србије који живе у Р.С се слажу...

Код нас није проблем..ако су Србин са било ког дела света...и нико те неће звати..србијанцом, црногорцем или херцеговцем...већ именом...

Док Србија има веееееееееликх проблема са локал патриотизмом...и када то сконта Србија..

..онда можда име наде за уједињењем...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Као што се очекивало:

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=39925

РУСИЈА КРИТИКОВАЛА ИНЦКОВ ИЗВЈЕШТАЈ- САД, БРИТАНИЈА И ЊЕМАЧКА ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА У РС

Представници САД, Велике Британије и Њемачке током расправе у Савјету безбједности УН о ситуацији у БиХ подржали су рад високог представника и успротивили се одржавању најављеног референдум у Републици Српској , док је руски амабасдор критиковао изјвештај Валентина Инцка и предложио да буде размотрено писмо које је предсједник РС Милорад Додик послао генералном секретару УН Бан Ки Муну.

Извор: СРНА

Замјеник амбасадора САД при УН Розмери ди Карло рекла је током расправе да Вашингтон потпуно подржава рад високог представника и изразила противљење одржавању референдума у РС на којем би се грађани изаснили о Суду и Тужилаштву БиХ.

Она је оцијенила да Народна скупштина РС својим одлукама у вези са рефередумом "фундаментално доводи у питање Дејтонски споразум" и да ће ти "кораци назад" имати негативан утицај, јер ће РС, како је рекла, отежати да привуче неопходне стране инвестиције.

САД су изразиле пуну подршку високом представнику у БиХ Валентину Инцку у вези са корацима које буде предузео ради заштите Дејтонског мировног споразума и суверенитета БиХ поводом најављеног референдума у РС.

Ди Карло је изразила забринутост поводом чињенице да више од седам мјесеци послије избора у БиХ нису формирани органи власти на државном нивоу.

Она је оцијенила да оштра реторика, негирање геноцида у Сребреници и позиви на сецесију територијалну реорганизацију само подстичу даље подјеле и кризу у земљи.

САД су, такође, позвале власти у БиХ да институционализују сарадњу са Хашким трибуналом.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин сматра да је у Инцковом извјештају "било више емоција, него анализе", те да је "неопходан објективнији поглед" на ситуацију у БиХ.

Он је предложио Савјету безбједности УН да размотри писмо које је предсједник РС Милорад Додик послао генералном секретару УН Бан Ки Муну. Додик је у том писму навео да оцјене које је високи представник у БиХ изнио у свом извјештају представљају потпуно нетачну и искривљену представу о легитимним политичким активностима руководства РС.

Чуркин је оцијенио да употреба бонских овлаштења појачава тензије у БиХ. Он је додао да је неопходно извршити трансформацију ОХР-а у изасланство ЕУ и да грађани БиХ сами треба да одлучују о својој судбини.

Амбасадор Русије при УН позвао је ОХР да својим ангажовањем олакша дијалог између три конститутивна народа у БиХ и омогући им да сами доносе одлуке у складу са међусобним договорима.

Амбасадор Велике Британије при УН Филип Фарам позвао је Савјет безбједности да убиједи власти РС да повуку приједлог о референдуму. Ако такве одлуке не буде, додао је, Британија ће подржати сваки корак високог представника у правцу спровођења Дејтонског споразума.

Он је рекао да је Британија видјела Додиково писмо Бан Ки Муну и да се "фундаментално не слаже" са његовим садржајем.

Фарам је изразио забринутост Британије поводом закључака Народне скпштине РС о референдуму и оцијенио да је ријеч о "директном нападу на високог представника и његова овлаштења", те да се њима угрожава сигурности БиХ.

Он је у име Британије изразио забринутост поводом погоршања политичке кризе у БиХ у посљедњих неколико мјесеци и указао на чињеницу да више од седам мјесеци послије избора још нису формирани органи власти на државном нивоу.

Фарам је рекао да лидери у БиХ морају да преговарају о формирању власти и да ће БиХ, без флексибилности у политичком животу, остати "заглављена на путу ка ЕУ".

Амбасадор Њемачке при УН Петер Витиг дао је пуну подршку раду високог представника у БиХ и оцијенио да је приједлог о одржавању референдума у РС "алармантан", јер се њиме поткопавају надлежности ОХР-а које, како је оцијенио, проистичу из оквира Дејтонског споразума.

ИНЦКО: НАЈВЕЋА КРИЗА ОД ДЕЈТОНА

БиХ се суочава са једном од највећих политичких криза од краја рата и Дејтонско-паришки споразум, који је земљи донио 15 година мира, изложен је озбиљним кршењима, изјавио је високи представник у БиХ Валентин Инцко, представљајући полугодишњи извјештај Савјету безбједности УН у Њујорку.

Инцко је оцијенио да су се власти Републике Српске наставиле да залажу за распад земље, да су институције на државном нивоу под политичким, институционалним и економским притиском, наводећи да више од седам мјесеци након избора, формирање нових власти још није на видику.

"Пошто је законодавни процес на државном нивоу на мртвој тачки, процес интеграције у ЕУ и евроатлантске интеграције је потпуно стао", рекао је Инцко.

Инцко је навео да је Народна скупштина РС у овој тешкој атмосфери, донијела закључке и одлуку да одржи референдум, посебно циљајући државне правосудне институције, као и мандат високог представника према Поглављу – седам Повеље УН.

"Одржавање таквог референдума би било супротно Дејтонском споразуму и угрозило би уставни систем подјеле надлежности између државе и ентитета, утврђен Мировним споразумом", сматра је Инцко.

Осим полугодишњег извјештаја Савјета безбједности УН, високи представник је поднио и посебан извјештај о недавним мјерама власти РС у коме је нагласио озбиљност ситуације и упозорио да се ови догађаји не смију сматрати само краткорочним негативним трендом, наводи се у саопштењу из ОХР-а.

"Потреба за међународним присуством, како цивилним тако и војним, са извршним мандатом и даље је очигледна", оцијенио је Инцко.

Б.Т.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
  • Create New...