Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Марио Токовић

Члан
 • Број садржаја

  642
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Марио Токовић

 • Ранг
  Наш човек
 • Рођендан 08/30/1959

Profile Information

 • Пол :
  Мушко
 • Локација :
  Kruševac
 • Интересовање :
  Све,по мало,Чаробњак из Оза,Летопис Нарније,
  Барбика,Тинкербел, Фроузен ...оно што ми деца дозвољавају да гледам.

Скорашњи посетиоци профила

4834 посетилаца
 1. Срби су у постсрпској фази. Свет није у постхришћанској фази. Свет је у фази када ће Црква Христова говорити са балкона и кровова. И сви ће је чути. Неки ће се смејати, неки замислити, неки поверовати а неки ковати заверу. Као пред потоп.
 2. Кад је дошао као Дете, Христа је дочекао и Ирод хотећи да га убије. И поби витлејемске младенце. Шта је онда толико чудно и небивало страшно што свет не чека Христа но НовуГ. Важније је питање како ми Православни славимо и чекамо Христа. Зашто трчимо кући да чекамо положајника и тако славимо Божић појединачно. При чему претходно спалимо бадњак који симболише Христа. А зашто неправославни славе Н. Г. у заједници. Њих се скупи на десетине хиљада, милиони. А ми се разбежимо по кућама. Ваљда би требало да буде обрнуто. Да изгубљне овце славе саме, а нађене у Тору. Заједничарећи од Евхаристије до трпезе свечане. Да ли су и ту Шопенхауер, Ниче и остали умешали прсте.
 3. И његове вулгарне и бљутаве шале на рачун Бога, Цркве и Јеванђеља су изразито просрпске. Штета. Лане свој шарм, таленат, духовитост, интелект траћи као кабаретско спадало. Попут Кобасичара у минхенским пивницама. Али остаје вера и нада да ће га његов спор са Бог одвести право у наручије Очево. У неодољиви загрљај. Јер узалуд је сав шарм овога света ако човек души науди.
 4. Марио Токовић

  Календар и ми

  И кроз питања о календарима се види колико је Евхаристија изгубила од своје динамике, самочигледности и уверљивости. За нас Хришћане. Не по суштини својој већ по вери нашој. Евхаристија је та која даје савршенство свим Тајнама. И смисао постојања и живота. Евахристија је Тајинство које држи све законе и пророке. Кроз Евхаристију се све што Бог створи освећује. Да нема Ње све би Тајне биле само лепи, узвишени, чаробни али непричасни призори. Творевина се, са свим њеним својствима, у предложеним даровима узноси Духом преко Логоса Христа Оцу. А Отац Духом освећује Дарове и претвара у Тело и Крв Синовљеву, по свима и за све. Тиме се и време, историја, хронологија и календари освећују. Не освећује календар нас. Црква Духом освећује календар. И не чува нас календар но ми треба да чувамо себе од календра. Јер календар зависи од Цркве а не Црква од календара. Црква је и место и време спасења. Спасење које не зависи од календара. Но од синергије вере и благодати. Свет живи у доба једног Дана. Свет је у Дану у ком се служи последња Вечера. Сво време света је подређено служењу Вечере и служењу Вечери. Када би сви Хришћани пазили на себе чезнувши за Трпезом и Оним који даје и који се даје са Трпезе, не би гледали ни дане ни месеце ни године. Но би гледали да уђу у Евхаристију у свечаном оделу, колико се може. И било би нам најважније да се нађемо међ мудрим Девојкама. Онима што у рукама држаше уље, не календаре. Јер не знаше ни часа ни дана ни године када ће Женик Цар доћи. Али љубав, чежњу и дозивање сачуваше.
 5. Литургија је молитвени ход. Али Евхаристија никада није била молитва. Евхаристија је делање Бога. И наше учешће у делању Бога кроз причешће.
 6. 1.) Ne mogu da verujem da je patrijarh rekao - Артемије је поштен и честит човек 2.) Neću da verujem da patrijarh zaista misli - Артемије је поштен и честит човек. Jer ako on zaita misli - Артемије је поштен и честит човек - ...
 7. Повика на вука лисица једе месо.
 8. И сам знаш да ништа неће решити проблем рата и зла. Руси убијају зарад својих интереса. Ако бомардујеш туђу територију то није одбрамбрени рат.
 9. Да ли је могуће да ниси схватио поенту - да ли ће бомба решити проблем ножа.
 10. То што ми анонимуси дебатујемо, то је добро. Али је интересанто пратити реакције прозваних. Сумњам да ће бити јавних реакција. Игнорисање. А интимно мишљење ... П. С. Знам из прве руке мишљење многих мантија о в. Атанасију. Њихова саборна дијагоза је - он је болестан човек.
 11. Неким Хришћанима и Србима се чини да руске бомбе убијају само зликовце. Да њихове бомбе ни случајнио не могу усмртити недужне и невине. А камоли децу и жене. Бомбе свих земаља убијају људе, иконе Бога живога. Руси бомбардују нечије Косово. И то је харашо. А када Американци бомбардудју наше Косово то је злочин. Злочин је и једно и друго. Јер су пресуду без суда донели у својој земљи, а извршавају је на туђој.
 12. Старци су и те како знали да потуно промаше. Код многих ћеш наћи збрку у исказима, и потпуних промашаја. Тако је рецимо с. Јован хризостом написао да ће крај историје бити почетком петог века. Па ето, живи смо и видесмо да не би. А интересантно је искуство в. Порфирија о старцу Тадеју. Каже - ја се не сећам ни једне његове поуке. Али се сећам живе радости када смо били код њега. Јер сви смо били у центру љубави његове. И центар једног није сметао центру другог. Колико је ово искуство о љубави далеко од искуства овог или сличнух аутора о страху и мржњи.
×
×
 • Create New...