Jump to content

Марјанн

Члан
 • Број садржаја

  127
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by Марјанн

 1. Oче Зoрaне мoлим рaзјaшњење aкo мoже oкo oргaнизoвaњa пaрoхискoг живoтa, зaштo служе те сaвете, oдбoри..., дaли тo дoпринoси и дaли је циљ нaдилaжење клерикaлизмa јер кoд aфaнaсијевa сaм нештo нaшao aли немoгу дa рaзумем oвo устрoјствo, a и кaкo је уствaри нa терену?
 2. Благословите Ваше Блаженство! Рекли сте да Македонски народ је подељен у односу на то да приступе у ПОА, због тога да не буду осуђени за националну издају од својих суграђана. Дали је разлог овоме отсуство националног обележја као код других ПЦ-ва, СПЦ, РПЦ, ГПЦ..., или неки други разлог?
 3. Molim, ako neko ima ovaj tipik 2015 u elektronskom formatu da ga linkuje. Hvala! http://www.mitropolija.com/u-izdanju-svetog-arhijerejskog-sinoda-spc-odstampan-tipik-bogosluzbene-napomene-za-godinu-gospodnju-2015/
 4. Припрема ваљда коју саветује ап. Павле, преиспитивати себе , своје релације са ближњима и са Богом...
 5. Оче, шта мислите о т.з. условљавања са стране свештника лаика пред прићешћа пр. ко се припремио да приступи, ко није да одступи, ко има благослова свог. духовног оца, ко нема, приступи-одступи, ко се исповедио ко није и незнам какве све друге креације са стране клира. Вакву праксу сам видео једном на ТВ мису код римокатолике кад је свештеник остро узвико: ко је иповеђен да приступи ко није не смије да приступи!
 6. Оче, сусрео сам се питања, како објаснити која је смисла са Божје стране саздати некога ко не жели бити са Богом? Дали ово доводи у питање савршенство Бога...? Ако имате и друга можна импликација овог питања молио бих за ваше мишљење. Хвала.
 7. Хитно молим књигу Владета Јеротића " Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka ". Хвала!
 8. Пасивност је права примедба, дијагноза, свих чланова Цркве, без разлике што каже то један суботар, јер само чекати на активност, свештеника и теолога ето ти пасивног стања, тако да није баш весело.
 9. Сви у Цркви у основи смо Црквењаци, не видим ко би трећи мењао стање, проблеме итд.
 10. Најс квешчнс, али ти зар ниси црквењак?
 11. Са болдом хочеш да кажеш да ап. Павле заговара неки индивидуализам, практична решења у то време или ...?
 12. И мене занима ово питање у смислу, како верни народ продужује литургију кад она “заврши“ у храму?
 13. Јако занимљиво, јел има негде актуелан пример?
 14. Хитно требам неке критичке текстове за есеј, Левинаса, Дерида, Елема, Пегелера..., у односу Хајдегера и његовој метафизици, смисла битствовања...
 15. 13Jer ja nisam došao da zovem pravednike no grešnike na pokajanje. Matej 9 Кога овде Спаситељ назива праведником, а ко грешником, ако може мало објашњење, хвала.
 16. Кад би се решило питање имена у релацији Грчка- Македонија и свакако генералне релације са Бугарској..., кад би ове балканске државе(Црна Гора, Србија, Македонија, Бугарска и Грчка) биле у нормалним односима по природа ствари Албанци не би олако маштали о Великој Албанији, ма колика била подршка Америке. Али ово „кад би“...
 17. Колико има смисла Бог да ствара људе за вечну муку који сами су то одлучили? Ради ли се о некој педагошко, библиској теологији или ...?
 18. О. Зоран је био елоквентан по овом питању, хвала и теби на труду, то је то. Човек да би реализовао себе као човек-бог(Божје призвање), то може једино преко Духа Слободе, т.ј. слободно ДА! за вечно постојање у св. Тројици. Мислим да је проблем за обичан човек кад чита св. писмо да разграничи библиску, онтолошку етику са оном фарисејском, ропском... Зато сам питао оца за конкретна, практична разјашњења делова библије због експлицитности стила, који сам досад срео на форуму једино код Аца Милојковим(уједно се извињавам осталима који се труде :good2: , али нема места за сујету код хришћана).
 19. Немам дилема око власти Сина и оживљавања т.ј. васкрсења, које погрешно, банално тумачиш као да зависи од наших дела , него питам конкретно о. Зорана о тумачењу стиха који сам навео, како га разумети, повезати у контексту библијске онтологије, јер само као стих, пр. на опелу како сам навео, обични људи га схватају као етику. Како ефикасно одговорити?
 20. Потсетили сте ме стиха, који обично чујем на опелу али касније заборављам (упс! издао сам своје “читање“ Библије )да потражим адекватан одговор у прилог онтологији, насупрот етици, молим Вас помозите. Evanđelje po Jovanu - 5. glava 29. I izići će koji su činili dobro u vaskrsenije života, a koji su činili zlo u vaskrsenije suda.
 21. Можете ли оче ово објаснити у ком смислу праведни не требају Бога, јер и они су такође смртни?
×
×
 • Креирај ново...