Jump to content

bursach

Члан
 • Број садржаја

  23
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Everything posted by bursach

 1. @Justin Waters Ако мислиш да пређеш само електричних 200 км а да сус мотор пуни батерије, то нема. У неким хибридима ти увек возиш на електромотор, само што сус мотор служи да преко генератора који погони даје струју електромотору. Батерије су ту да имаш режим да можеш по граду неки број километара да возиш само на струју. Ако хоћеш већа убрзања и већу брзину, онда се аутоматски пали бензински мотор и додаје потребну енергију за тај рад. Постоје и хибриди којима је електромотор подршка кад требају да убрзавају а сус мотор је основни. Тојота је то лепо направила и сваким моделом се усавршава. Чуо сам да таксисти у немачкој прелазе по милион километара са овим моделом. односно електромотор је прешао милион километара а бензински мотор је само гонио генератор. Зато дуже и траје. @Taша То за Грчку сам навео само као пример аутономије која би била потребна да се опустимо и кренемо на неки дужи пут. Ја месечно прелазим 2000 км, мени би одговарао електрични ауто аутономијом од бар 300км. Неком другом би одговарало само по граду. Различити су захтеви. Знам и за тај систем пуњења индуктивним пуњачима док је возило још у покрету или стоји на неком месту предвиђеном за бежично пуњење као са мобилним телефонима. Још само да смисле како ће то да се наплати :). У Норвешкој су урадили један део пута покривеног соларним панелима у асфалту који ноћу светли и показује знаке директно испред пута. У свету се на томе интензивно ради, али код нас треба нешто драстично да се промени да кренемо се бавимо будућношћу.
 2. Ево да нешто прокоментаришем пошто сам из те струке. Што се тиче електричних аутомобила, за сада ниједан нема неку велику аутономију да може да крстари путем натоварен рецимо 800км (нпр.кренула породица на море у Грчку). Опелова ампера е, која излази ове године има аутономију од 500 км, а реално око 350 што је јако добар резултат. Батерије које користе различити произвођачи електричних аутомобила су обично сад типа литијум јон или литијум феро фосфат (LiFePo4). Oве задње имају јако добре карактеристике, и век трајања. Не пада им капацитет на температурама испод нуле и имају век трајања ако се одржавају по произвођачким спецификацијама око 10 година(максимална струја пражњења и пуњења). Сада излазе већ новије са још бољим карактеристикама, али је цена превисока. Што се тиче пуњења у граду ту би био проблем, чак штавише и због тога што је за 80% напуњености батерије потребно бар неколико сати мањом струјом. А верујем да у Србији нема нигде ниједне станице за пуњење. Још већи проблем са којим можемо да се суочимо је ко ће то све да сервисира? Јер ту нису само батерије, има и електроника, контролер, па чак и мотор. Мотор ако је на наизменичну струју и нема неког одржавања, али опет има генерално доста посла. Мени је жао што не стојим довољно добро финансијски да направим електрични аутомобил, иако би он у сопственој изради са постојећег фабричког коштао 3 пута мање него било који нови фабрички електрични. Чак и да имам фабрички ионако сваких 7 дана идем код родитеља на село где бих могао да пуним да имам за до Београда , на посао, и опет назад за Ваљево. Ставити неке соларне панеле и пунити у току дана, не користити мрежни напон. Иначе и да се користи мрежа за пуњење и то само ноћу неких 8 сати угрубо ако су баш празне батерије, а пуњач је 3кW to je 24kWh u jeftinijoj tarifi puta 4 dolaska to je oko 100kWh, што значи да не упадам у црвену зону чак и са нешто јачим пуњачем. Наравно за брзо пуњење се користе трофазни пуњачи и ту је већ потрошња нешто већа, али краћи временски период. Колико пратим хрватски форум за електричне аутомобиле код њих их већ има регистрованих стотињак и постоје неке станице за пуњење у центру Загреба. Али како то код нас већ иде, за сада од овога свега нема ништа. Тојота прајус нова је хибрид где бензински мотор преко генератора напаја електромотор и потрошња бензина је негде око 3 литра. При чему је могуће возити 50 км само на струју и може да се пуни из кућне утичнице независно. То би била боља опција тренутно у овој ситуацији јер може и да се крене на дужи пут а и има овлашћени сервис. Додуше опет за бензински мотор а не за електрични део. С обзиром да у неким државама европе већ планирају избацивање возила које имају дизел моторе, то ће кад тад и стићи код нас.
 3. Sa dvojicom drugara kao studenti krenuli peske kuci iz Cacka za Valjevo. Prepesacili oko 40 km. Pored nas vozili kao manijaci, nigde policije. Samo smo se molili da ne bude rata opet kao 1999. Muka nam je i dan danas od politike i politicara.
 4. Познавајући америчку политику везану за поверљиве информације, ово што су избацили у суштини нема никакву практичну сврху. Оно што треба да буде тајна и остаће :). А за зраке смрти се зна одавно није то нека тајна, Тесла те неке своје идеје и визије је видео у смислу одбране земље а не напад на другу земљу, што може да се злоупотреби. Ја и даље остајем фасциниран једним чланком где се каже да је направио мотор који ради сам од себе у одређено доба године један временски интервал а онда стаје сам од себе.
 5. Вероватно мислите на овог: https://zelenenovine.wordpress.com/zelena-energija/sumadinac-nudi-srbiji-besplatnu-struju/ Читао сам доста на ту тему(напомињем читао) као и коментаре испод ( да ли су ботови или не не бих рекао....), оно што прича је изводљиво и вероватно и функционише како каже с том разликом што не открива детаље(није луд, како би зарадио иначе). С обзиром да сам из електро струке, све ми је јасно осим оног дела кад каже да има топлотни акумулатор који држи топлоту од 800 степени целзијуса 6 месеци са губицима од 1%. Какве материјале је користио да сачува ту топлоту толико дуго, не знам али каже да је користио природне материјале, вероватно глина, вуна и слично(прим. аут. ). Што се тиче електричних аутомобила, знам пар људи који се већ возе али имају проблема да се региструју па возе на дивљака колико могу. У Панчеву има неколико комада добијених чини ми се од Италијана, и постоји станица за пуњење са соларним панелима. У хрватској има регистрованих стотињак електричних аутомобила махом прављених од ових стандардних аутомобила са сус мотором. Код нас је та процедура много компликована, па се много њих (укључујући и мене) не усуђује да направи електрични аутомобил само због администрације. Иначе за неку преправку постојећег аутомобила, да то буде и сигурно на друму и пристојно урађено,са неком аутономијом од 80 км по граду, потребно је око 8-9 000 евра. Тако да су већином и финансије проблем поред распале администрације.....
 6. У суштини било који инструмент али у рукама мајстора. Јер инструмент је само алат. Иначе неким редоследом: виолина, хармоника, фрула (Бора Дугић)....не знам да ли се рачуна хор, оркестар од различитих инструмената......ипак они сви делују као један инструмент.
 7. Малопре дижем хаубу од аута да проверим уље у мотору, кад оно мачка седи на блоку мотора. Кренула да бежи и из неког разлога се заустави на пола. Ја је додирнем прстом и она тек тад се покрену и оде. Хвала Богу да сам је видео иначе да сам одмах сео у кола и упалио, могло је бити свашта. :)  Овако, хвала Богу!

 8. Излазим из Храма Св. Саве, а са леве и десне стране баба и деда просе. Неки момак пре него што ће да уђе унутра, пребира по џеповима и пошто не нађе ништа од пара, он стави чоколадицу деди у капу  којом проси и рече: " немам пара ево ти ово".

  Какав цар :).

 9. Uspeo sam da otvorim nalog, ali ne mogu da podesim onaj deo oko dana rodjenja, nema padajuceg menija? Pa samim tim ne mogu da zavrsim taj deo podesavanja...... Jel do mene ili je do sajta?
 10. Ех ,нешто немам поверења у неког другог да нам " чува" ваздушни простор. Сви знамо како ће то да изгледа и стварно је туга да поред свега у шта се улагало ми морамо да плаћамо неког другог па чак ни тад нисмо сигурни (а искуство нам иде у прилог) да ћемо бити "чувани". Познавао сам пар пилота који су још тад гледали да науче још нешто да у случају губитка посла, да га тако назовем, могу да се снаћу и потраже други посао који је тотално ван њихове струке. И неки су и отишли. Много ми је жао што је тако како је и што неће бити боље док неко не лупи шаком од сто и каже да је било доста. Ја се дивим овом народу да оволико стрпљења има за ствари које се дешавају у земљи. То је вероватно последица ратова и измучености и што је најгоре равнодушности према свему.....
 11. Велика штета за авијацију, па људи ко ће да нам чува ваздушни простор? Још док сам био на служењу војног рока 2004. у 126. ЛАЕ, се све радило уз помоћ штапа и канапа и летења једва једном месечно, а могу мислити како то изгледа сада....
 12. Како да осуђујем некога кад о њему знам само оно што видим и чујем.....

 13. Код мене јуче ујутру у Ваљевској цркви се прво завршила Литургија, а свештеник је одмах после рекао да ко хоће да се причести да приђе и при излазу да користи излаз са десне стране да се не ствара гужва. Тако да је ове године вероватно знајући ситуацију од прошле (а прошле године је било причешће и наравно останак до краја Литургије), да људи долазе само пред крај да се причесте и да беже кући, завршио Литургију па онда Свету причест. А иначе кад сам дошао на почетак Литургије црква је била попуњена, а кад сам изашао две колоне су биле до испред улаза капије....
 14. Човек се дочекује по одећи а испраћа по памети. У последње време нико више у памет не гледа....

 15. Да, смета ми "млохав" стисак поготово код мушких. Кад сам био клинац учили су ме да је ствар лепог васпитања да кад се рукујеш са неким, мало стиснеш туђу руку,тек толико. Само ми нису рекли да женским особама које имају млитав стисак не стискам руку као мушкарцима, па је било вриштања на почетку док нисам сконтао да су те руке мало нежније .
 16. bursach

  Шта сањате ?

  Да, наравно, углавном на енглеском језику. И то тако добро причам да се сам себи чудим . А иначе сањам сваки дан и сваки сан је неповезан, чудан и тотално ван икакве логике. И у колору. Кад причам колегама на послу шта сам све сањао, они мисле да измишљам :.mislise. .
 17. Mајстор. Поправљам све.....осим карактера....нема делова.

  1. Никола Поповић

   Никола Поповић

   али можда има другог решења, не? :)

  2. Mарија Миленковић

   Mарија Миленковић

   нема. карактер се никада не поправља :(

  3. bursach

   bursach

   ма све може да се поправи уз Божију помоћ, али људи неће......

 18. Не верујем да је код мене проблем општина која је иначе катастрофално организована. Можда и имају грејање али га из неког разлога не укључују. Иначе, увек се добро облачим кад идем напоље на хладноћу, али сад ми се некако увукло у кости. Није лоша идеја за метаније
 19. Приметио сам да је у зимском периоду у неким Црквама изузетно хладно. Прошле недеље сам се смрзнуо на Литургији и цео дан сам покушавао да се загрејем. Не знам да ли та ваљевска Црква има неки вид грејања или не, али где год сам ишао нигде грејања није било. Црква је новије градње и не верујем да није урађено подно грејање као један од ефикаснијих начина грејања.Искрено сад се већ размишљам да ли да идем у недељу на Литургију или не. И то само због хладноће. Каква је ситуација код вас у вашем крају, да ли имате неко грејање у Цркви? И јесте ли зимогрожљиви као ја понекад?
 20. bursach

  Музика наших чланова

  Ево и мог скромног доприноса теми, није вежбано већ одлучено напрасно . Има доста грешака у мелодији и ритму, па се надам да ћете нам опростити.... Иначе је било пре 8 година. Ништа свежије на жалост немам. Жанр, народно коло, бугарски мелос.
 21. Aха, нисам видео да постоји већ та тема за чланове музичаре, не знам да ли да сад пребацујем тамо или да остане овде? Како модови одлуче 8086.gif . Иначе за учење било којег инструмента је потребна само воља а даље све иде својим путем. Као што имам обичај да кажем, потребно је 90% снаге , воље и вежбања за било који инструмент, а оних 10 % представља добар учитељ. То кад једном уђе у крв, тешко излази :good2: .
 22. Захваљујем и ценим мишљење професионалаца :bendoff: . Само не претерујте да се не погордим .
 23. Можда не би било лоше да неко од чланова ако има неке своје снимке извођења на неком инструменту постави овде да можемо да чујемо. Наравно ако се модератори и админи слажу са предлогом. Ево, ја постављам један видео клип од пре 8 година, свирамо брат и ја, композицију од Љубише Павковића, са доста грешака и смејања . Не замерите. http://www.youtube.com/watch?v=YtKPNjmdlng
 24. Хвала на добродошлици! Што се тиче школе коју си споменуо, искрено не знам да има таква са тим именом, музичка школа у Ваљеву је "Живорад Грбић" и њу сам завршио 1992. А за свирање, трудим се да бар 2 пута недељно мало развучем мех, реално, због посла којим се бавим и неких других проблема, не стижем некад ни толико. Музика ми служи као равнотежа и средство ослобађања од стреса током целодневних активности . Раније сам имао много више времена за свирање, у школи и на факултету, сада не толико колико бих хтео.
 25. Видим да има доста хармоникаша . Придружујем се. Завршио нижу музичку школу за клавирну хармонику, познајем мало и гитару. Искуство ми говори да слушати музику је лепо, али знати то одсвирати је још лепше, и једноставно тај осећај да производиш музику није исти као и кад је само слушаш .
×
×
 • Креирај ново...