Jump to content
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr
Quora StumbleUpon Banana Lime Leaf vKontakte Sky Blueberry Slack Watermelon Chocolate Steam Black Facebook Tumblr

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

Нифада

Члан
 • Број садржаја

  1948
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Последњи трофеј

Нифада је имао/ла садржај са највише реакција!

3 Пратиоца

О Нифада

 • Ранг
  :)
 • Рођендан Септембар 3

Profile Information

 • Пол :
  Женско
 • Локација :
  одавде сам

Скорашњи посетиоци профила

13271 посетилаца
 1. Lepa poruka. Baš očekujem od nekih da mi se jave ovih dana kada budu preispitivali svoj odnos prema drugome i smisao i značaj prijateljstva.Nikako da se jave,a na sve strane lepi motivacioni posteri:mahmah:

  ФоÑогÑаÑиÑа коÑиÑника СвеÑигоÑа пÑеÑ/Svetigora Press

 2. Била сам на неком предавању на ПБФ које је држао митрополит бечки Цариградске патријаршије Арсеније Кармадакис,сећам се да је најинтересантнија тема била статус вероучитеља у Бечу,односно како се наметнути митрополиту бечком за место вероучитеља у Бечу,то су била и најчешћа питања студената .Иначе,он је Крићанин. Колико сећам одговор није био баш обећавајући по студенте. Статус веронауке и постављање вероучитеља отвара наравно и друге теме везане за дијаспору.
 3. S obzirom da u Austriji veronauka ima status redovnog predmeta,zaista je interesantno ko u jednoj školi predaje veronauku,da li pravoslavnu veronauku može da predaje bilo koji veroučitelj,bez obzira da li je Srbin,Rumun,Grk....Čini mi se da je neko pominjao da tamo gde ima veći broj srpske dece predaje veroučitelj iz Srbije. Ne znam kakav je koncept verske nastave tamo,da li je akcenat na hrišćanskom identitetu ili se u verskoj nastavi podrazumeva i jedna nacionalno-kulturna dimenzija. No,na konceptu verske nastave otkrivaju se i druge dimenzije. Status verske nastave i kod nas je kompleksan,odnosno prisustvo verske nastave u državnim školama. Svako ko završi npr.neki fakultet,može da predaje u školi,kada je reč o veronauci očigledno nije dovoljno da završi PBF,nego se vrši i dodatna selekcija.Država ima svoje razloge za davanje prostora verskoj nastavi koji ne moraju uvek da se poklapaju sa razlozima Crkve,no čak i različiti interesi neretko nađu neku zajedničku platformu, ali u razlicitim istorijskim okvirima taj odnos se često menjao i kretao se od fascinacije do ignorancije. Ovih dana sam pročitala sjajan tekst Rastka Jovića,možda se ne uklapa u postavljenu temu direktno,ali indirektno svakako, a u vezi je sa laičkom službom u Crkvi.Izgleda da je Crkva ranije mnogo više afirmisala laičku službu nego danas. http://teologija.net/licnosti-ili-pokorni-objekti/
 4. Мислим да је и став медицине исти, али видим није интересантна тема о статусу жене и у мушкараца у вези са зарадом.Мислим да немамо развијено црквено јавно мњење,него се најчешће комуницира званичним саопштењима. У својим ставовима о некој теми,Црква и треба да где год је то могуће,узима у обзир и медицину,право и сл.јер се не обраћа само члановима Цркве,него и потенцијалним члановима и свим осталим. Још у првим вековима најпознатији оци Цркве упућивали су своје ученике да изучавају философију,физику,природне науке...тако да нисам ништа ново рекла.Може свако рећи да је нешто став Цркве,али кога то обавезује,зато мислим да став Цркве о нечему треба да буде изнет на начин да је он свима јасан. И овде се можемо сетити дијалога између Васкрслог Христа и Томе, односно прихватање да се Тома опитно увери да је Он васкрсао, указујући да постоје и узвишенији начини спознаје, али не игноришући ни све остале. Мислим да код нас још увек има девијација на плану менталитета када је реч о односу према жени и да се сваки став жене дочека као ,пусти те феминисткиње. Некако на ЖРУ очекујемо да се дискусија о нечему води на мало вишем нивоу. Сећам се неких сјајних ликова по коментарима овде,којих више нема,односно престали су да учествују у дискусијама.
 5. Мислим да начин на који је ова жена покушала скренути пажњу је погрешан,патријарх Павле је једна од најпоштованијих личности код Срба у новије време. Такође,свођење права жена на право на абортус није баш афирмативно по жене. Ако се један брачни пар нпр.одлучи да након одређеног броја деце не желе више деце,и одлуче се за прекид трудноће,онда је то ствар тог брачног пара,а не само мајке,жене,али и детета које би требало да има право на живот.Ставови Нађе Духачек да је она против тога да јој се Црква меша у сексуални живот не стоји, овде је тема да од када почиње живот детета,од зачећа или рођења,а то је ствар и медицине,и да ли дете има право на живот,а то је већ и аспект права. Теме о висини плате су нпр. мени интересантне,али ако их неко пласира преко кецеље,и непоштовања статуса који нека личност им код већине Срба,као што је патријарх Павле, онда себи одузима кредибилитет да нешто каже и да то има важност чак и онда када има смисла,као нпр. "Јаз у зарадама у Европској унији износи 16 одсто у корист мушкараца, а у Србији, чак и у сектору здравства и социјалне заштите у којој жене чине већину запослених, у просеку су за 15.463 динара мање плаћене у у односу на мушке колеге. отово у свим земљама Европе жене чине образованији део популације, а подаци Евростата говоре да је на универзитетима у ЕУ током 2015. године дипломирало пет милиона студената – већину њих чине жене. Естонија има највећи проценат жена међу дипломираним студентима, али и највећу разлику у платама између жена и мушкараца која износи 27 одсто. Анализа Европског статистичког бироа такође сведочи да жене чине већинску радну снагу у професијама као што су образовање и здравство, док мушкарци доминирају у информационим технологијама и инжењерским занимањима. И док економисти скрећу пажњу на чињеницу да јаз у зарадама у Европској унији износи 16 одсто у корист мушкараца, главна тема у британским медијима ових дана су разлике у платама између жена и мушкараца запослених на Би-Би-Сију. Након што је британски јавни сервис објавио зараде запослених, више од 40 најпознатијих новинарки и водитељки затражило је хитну акцију како би се изједначиле њихове плате са мушким колегама које раде исти посао. Наиме, најплаћенија особа на британском јавном сервису је телевизијски и радијски водитељ Крис Еванс који зарађује око 2,2 милиона фунти годишње, а најплаћенија новинарка Клаудија Винклман зарађује између 450.000 и 500.000 фунти." Остатак текста погледати преко линка http://www.politika.rs/scc/clanak/385693/Друштво/У-Европи-и-Србији-жене-су-образованије-од-мушкараца на Ђорђевићсреда, 26.07.2017. у 21:45
 6. Нађа Духачек прозива СПЦ за неплаћање пореза,а у најразвијенијим европским земљама грађани плаћају црквени порез,који нпр.у Аустрији износи годишње неколико стотина милиона евра,у Немачкој је и већи,а овамо се залажу за европске вредности
 7. https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3216749/ovo-je-feministkinja-koja-je-okacila-kecelju-patrijarhu-pavlu-i-razbesnela-srbe-a-onda-se-na-tv-pravdala-crkva-misli-da-ima-pravo-da-se-mesa-u-moj-seksualni-zivot-video Преко овог линка може се погледати разговор са активисткињама,међу којима је и Нађа Духачек,која је изводила тај перформанс са кецељама.Можда и о тим ставовима полемисати.Оне су те кецеље у ствари нудиле мушкарцима, не знам само где нађоше патријарха Павла.Има ту разних тема о којима оне говоре.
 8. Не знам само како их неко може схватити озбиљно ако им је један од аргумената нпр.да је наука женског рода.и хоће тиме било шта да кажу,када има толико речи женског рода са најразличитијим значењима,као то им је неки аргумент.
 9. Јa mogu o ovoj temi govoriti toretski, ne znam šta se dešava u svesti žene i muškarca koji se odluče na to da nekome uskrate pravo na život, postojali su slučajevi i u poslednjem ratu da su neke žene prekidale trudnoću nakon silovanja,ne znam kakve su one imale osećaj, no verujem da tim ženama nije lako,zahvalna sam Bogu što ne spadam u žene koje su imale iskustvo abortusa,jer nisam sigurna da takve žene ne nose to kao teret celog života, tako da o pitanjima abortusa nisam baš kompetentna da govorim,ali o statusu žene kod nas,mentalitetu koji se sporo menja,e tu bi već mogla sa izvesnim kompetencijama da govorim.
 10. Mislim da ovakvim performansima pojedine žene samo degradiraju žene i pravo žena da istaknu svoj status u porodici,društvu,Crkvi...Problem je što se kod nas na abortus gleda kao na pravo i što se o tome govori kao da je to stvar žene,a ne i muškarca. Jasno je da žene koje su u Crkvi i imaju svest o svome pripadanju Crkvi neće se nikada odlučiti na abortus,no postoje i žene koje na to gledaju kao na pravo,ne znači naravno da i među ženama koje nisu u Crkvi nema onih koje na isti način gledaju na abortus,jer pitanje abortusa nije samo stvar žene,nego i deteta koje ima pravo na život,odnosno trebalo bi da ima pravo na život,aodnosno da na pitanje abortusa gledaju kao na degradaciju života,a ne afirmaciju. I kada ovako nešto vidimo,onda takve aktivnosti srozavaju svaku reč koju bi žena mogla reći o raznim temama, jer pokazujući ovakve slike mnogi će reći eto kakve su te žene -feministkinje.Bilo bi lepo da o ženskim pravima govore žene koje bi time afirmisale status žene i uticale na mentalitet kod nas koji nije uvek afirmativan za ženu,a ne one koje svojim stavovima i perfomansima, još više degradiraju ženu. Imamo porodice,pa i crkvene zajednice,gde o ženama odlučuju drugi,ženi se čak i ne ostavlja mogućnost da bilo šta kaže i podrazumeva se da muški glas ima veću težinu od ženskog, ali o tome bi trebalo da govore žene koje imaju kredibilitet,a ne frustrirane osobe.I ako se neka usudi da o bilo kojoj temi nešto kaže,ona se etiketira kao feministkinja ,a pod tim se podrazumeva upravo ovakav profil feministkinje kao što su ove sa kecelja-performansom.
 11. Bumbaširovići su poznata lekarska porodica,i otac i brat su mu lekari. Lepo je što je takav stručnjak ipak našao motiv da ostane u Srbiji. Nekada mi se čini da čuda poput srastanja odsečene ruke Sv.Jovana Damaskina,nakon molitve pred ikonom Bogorodice pokazuju čoveku šta je ( Bogu) moguće i prizivaju čoveka da pomera granice nemogućeg,a samo oni najbolji i najposvećeniji to i mogu..
 12. Kompozicija je zaista lepa,ponekad kada slušam instrumental,poslušam i ovu pesmu.Ponekad podelim nešto ovde za neke koji u svemu traže neke poruke,s moje strane nema ,a interpretacija je lčna stvar i nikoga ne obavezuje,a to i jeste smisao umetnosti,da podstakne ljude na lični doživljaj.
×
×
 • Create New...