Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

badenac

Члан
 • Број садржаја

  83
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Небитан Лик у Danas: Синод скида владику Максима са факултета   
  Мени више данас ништа није чудно. Ето и Бомбаши за вечеру пљују по Цркви па почели да преносе твоје текстове а да те више не потписују као фра-Аву и злог паписту.
 2. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Марио Токовић у Danas: Синод скида владику Максима са факултета   
  Посебно се обрукао в. Игњатије. Ћути као заливен а прича о другости, слободи, заједници у различитом.
  Где је сада тај други и различит и непонивљив. 
   
 3. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Милан Ракић у Danas: Синод скида владику Максима са факултета   
  Штета што не постоје снимљене емисије некадашње ТВ Политика...
  Тамо негде почетком 21-ог столећа на поменутој телевизији, у емисији форме дијалога, своја мишљења о тада Богословском факултету СПЦ за који је тада покренута акција ради повратка под окриље БУ сучелила су два професора. Отац Љубивоје Стојановић и сада већ покојни, проф. Љубиша Рајић.
  У врло културном дијалогу, који је заиста било уживање слушати и један и други су јавности изнели, сваки са својих становишта pro et contra "Богословског" на БУ.
  Сећам се да је проф. Рајић предочио оцу Љуби извесне привилегије-да их тако назовем, које су до тада "уживали" студенти и дипломци Богословског, иако факултет тада није био у саставу Универзитета, те с` тога, данашњим речником речено иако није био "акредитован", диплома се признавала рецимо, зарад наставка последипломских студија на неким од факултета БУ. (Иако је БУ или "држава", могла да се постави тако и да не "дозволи" неком дипломираном теологу да упише последипломске на Философском нпр...)
  Даље, поменуо је проф. Рајић и ствари из домена студентског стандарда. У смислу да је и студентима Богословског била омогућена исхрана у објектима установе "Студентски центар"; да су две највеће мензе - на Карабурми и у Студентском граду средом и петком и о вишедневним постовима имале у понуди и посну храну на јеловнику. Да је један део смештајних капацитета, истина мали, био опредељен за студенткиње Богословског из унутрашњости (студенти имају свој дом у склопу нове зграде), итд...
  Даље, по сећању, проф. Рајић је изнео баш и причу о аутономији Богословског у постављању наставничког кадра, те о условима који би, ако се поштује статут Универзитета и стандардни академске заједнице, онда морали да се примењују и на Богословском. Те каза тада он (очито добро припремљен) да поједине катедре н нашем факултету "уласком" на БУ дотадашње предаваче морају заменити професорима са академским степеном, који опет, како је предвиђено, да би задржали своју доцентуру, односно професуру, морају да имају на годишњем нивоу одређен број радова објављених у домаћој и страној периодици итд...
  Такође, рече проф. Рајић тада да ће се и цена школарине морати синхронизовати са ценама на нивоу БУ, те тако уместо тадашњих 100 марака (које су сви плаћали - и редовни и ванредни на име школарине), постојаће редовни истина на буџету и "џабе", али ће ванредни плаћати вишеструко већу цену. Која је успут буди речено сада 20 пута већа од тадашњих 100 марака.
  И још доста тога је изнео, не могу се свега ни сетити. Отац Љуба, мој драги земљак из Чокешине заиста није имао много шта приговорити реченом.
  Но, треба рећи и то да је проф. Рајић ипак на све казано и саам био за повратак Богословског под окриље БУ из два разлога. 
  Први разлог је тај што је Богословски факултет био један од оснивача (са Правним, Философским и Техничким факултетом) Универзитета у Београду 1905. године.
  Други разлог је незаконита, агитпроповска и "револуционарна" одлука тадање министарке просвете Митре Митровић Ђилас о удаљавању Богословског факултета из састава београдског Универзитета.
  Што је свеукупно, без обзира на све критике, проф. Рајић џентлменски, да тако кажем признао...
 4. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на The Godfather у Danas: Синод скида владику Максима са факултета   
  Na mufte je dosao na to mesto, na isti nacin i odlazi. Sta je sejao to i zanje. A na pitanje - kako sinod moze da sklanja univerzitetske prof - odg je - moze u ovom slucaju - prosta logika - doticni je ako se ne varam i dalje episkop SPC, valjda je zavet poslusnosti i dalje na snazi i red je biti poslusan Majci SPC ( ili vise nije u SPC, posto se ponasa kao da samo nominalno jeste, a sustinski je subverzivni element ). Da je bio pametan - sve bi se ovo zavrsilo iza zatvorenih vrata, izdalo bi se saopstenje da zbog obaveza nije u stanju da valjano i predano obavlja duznost predavaca. Tu bi prica bila zavrsena i ne bi se nanosila steta SPC, ali ovako kada su licni interesi i interesi belosvetskih hohstaplera u pitanju dize se prasina i dramatizuje se bespotrebno ceo slucaj.
 5. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Небитан Лик у Danas: Синод скида владику Максима са факултета   
  Ја само молим Бога да ово не добије један за све непријатан завршетак - да ПБФ поново буде најурен са Универзитета. Толико.
   
  П.С.
  А домино ефектом и верска настава из државних школа. Овој другој ионако упорно раде о глави. 
 6. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Милан Ракић у Danas: Синод скида владику Максима са факултета   
  Koji je faktor Sinod da "sklanja" bilo kog univerzitetskog profesora? 
 7. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Вукашин у Danas: Синод скида владику Максима са факултета   
  Spinuju. Po njima je sve politika i kao smenjuju ga i kaznjavaju zato sto je kritikovao Vucica.
  Nezapamcena odluka da covek koji zivi u USA dobije otkaz na fakultetu u BG. 
   
 8. Свиђа ми се
 9. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Милан Ракић у Зоран Ђуровић: Када се удруже млади и стари лавови: владике Максим и Амфилохије   
  Možda Vaš. Istina od skora. Do sada koliko sam ispratio nije bio. Moj svakako nije. 
  Sledeći je vrv Informer. A onda i AV. Vidim da je iguman Dragojlović već napisao nešto. O AV mudrosti. 
  Vi se istina niste još odgledali u toj književnoj formi, ali ima vremena. 
   
 10. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: Када се удруже млади и стари лавови: владике Максим и Амфилохије   
  https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3267833/sramota-vladike-djilasovog-kuma-cute-na-milovu-otimacinu-svetinja
 11. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Родољуб Лазић у Зоран Ђуровић: Када се удруже млади и стари лавови: владике Максим и Амфилохије   
  Не бих могао да се сложим. Где у Правилима сајта пише да постоје пуноправни чланови (који се потписују личним именом) и непуноправни (који пишу опод форумским надимком? Па: "ако се потпишете пуним именом, онда можете радити и писати то-и-то, а ако се потпишете псеудонимом, онда можете писати (само) то-и-то". Свако бира начин како ће се појавити на форуму, али то не значи да ако се појави у једном виду може да има већа права.
  Немам никакав лични интерес, јер ја пишем под својим именом. ( Мада би ми било у интересу да браним твој став, због Леона и Кума).
  Ствар је принципијелна: не можете омогућити некоме да учествује у форуму под псеудонимом  без икаквих ограничења (а то је случај овде на Поукама),  а онда му " у ходу" пребацивати зато што пише под надимком и стављати га у неравноправан положај са онима који пишу опод личним именом. 
  Ако се тако хтело, онда су се морале другачије поставити правила, па одредити јасно шта су права и која су ограничења оних који пишу под надимком. Не могу чланови форума одређивати и ограничавати правила осталим члановима.
  Наравно, свако може и да се "открије", његова ствар, али нико нема право да га на то тера и да га условљава  тако што ће тражити да открије свој идентитет.
 12. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на АлександраВ у Савез за Србију - Pismo patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve   
  Оно што видимо данас на улицама, није добро. То даје снагу нашим непријатељима. Зна се како се долази до положаја и до власти. На овај начин не могу доћи, нити наудити, али могу наудити своме народу и својој држави. А верујем да то не желе. Можда су друге жеље јаче од њих, али мора да размисле шта чине, и да се онда са више љубави обрну своме народу, својој отаџбини и својој будућности.
  Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј
  Само глуп неће разумети оно што је патријарх рекао. А шта сте очекивали? Јуриш јунаци? Ово што је рекао није политичка изјава, него пастирска, очинска. Ово није подршка Вучићу, ово је брига за сваког човека. Није патријарх ово рекао безвезе, само што ми не умемо више да слушамо. Бесни смо, глуви, и острашћени. Изврћемо све што може да се изврне и пунимо своје испражњене адреналинске депое. Ми смо народ манипулације. Па ето, тако и ово радимо. Постајемо исти као и они против којих се боримо.
 13. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Жељко у Савез за Србију - Pismo patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve   
  Што се тиче самих изјава патријарха и других црквених великодостојника. Пре свега оно што је нама као цркви најважније јесте да се сви слажу око питања Косова и Метохије.
  Наравно свако има своје личне ставове по питању политике у Србији. И често се може чути критика од појединих епископа на рачун власти, али и на рачун опозиције и цивилиног сектора.
  Ипак овако недолично, па макар било заклоњено и Њузнетовским фазонима, понашање, и изјаве на Твитеру ни на који начин не води ни превазилажењу сукоба, нити помаже опозицији, нити руши власт. Мислим ја да сам Вучић платио бих тим грађанерима да управо тако пишу и говоре као што пишу и говоре, али на жалост они то раде бесплатно и из убеђења.
  Људи цркве требају да буду обазриви и свесни да политичари употребљавају и злоупотребљавају цркву у свом интересу и не треба да пристану на те њихове форе.
  Могу ја да се слажем или не слажем са патријархом, или рецимо често се не слажем са митрополитом Амфилохијем, као човек изнутра, као човек цркве га критикујем, али оног момента кад видим да га нападају споља, ја ћу га бранити и браним га.
  Када оца Саву Јањића нападају режимски медији, ја га браним, када патријарха нападају опозиционари браним га. Искрено ме заболе и за власт и за опозицију, мени је црква на првом месту. Питање је шта је вама црква?
 14. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на milos50 у Епископ бачки Г. Иринеј о саопштењу Епископа западноамеричког Г. Максима: Опасни портпароли   
  То значи да је раскол „такозвани“, али да ипак није раскол? Или је „такозвано македонски“ зато што је „македонски“ измишљотина и не постоји, али је ипак шовинизам, макар у суштини непостојећег (ид)ентитета? И како то да постоји само „украјински“, „бугарски“, „македонски“ патолошки псеудоцрквени шовинизам, а да су велике свете и једине богоизбране православне нације успеле да остану имуни на то велико зло и да у пуноћи живе свету наднационалност православља?   
 15. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на CutieBub у Савез за Србију - Pismo patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve   
  "ПетомилиЈонашка" реторика, која се чак увукла и на православни форум, где се окупљају православни верници. Па и овде деле људе на форуму на форумаше и "ботове", где "ботови" нису само они који гласају за СНС, него и сви они који се не слажу са "петомилиЈонашима", а са СНС немају ама баш никакве везе.
  О томе сам већ писала. Простом вероватноћом и узорковањем, овде на форуму не може бити нешто много различит пресек политичких ставова него у Србији у тоталу. Једино због природе форума, а што је и нормално, можемо да очекујемо да овде можда постоји мало већи проценат симпатизера конзервативних и патриотских странака, а доста мање антипатриотских и антицрквених јер такви једноставно овде не би ни долазили. Али простом статистиком и на овом форуму мора бити, међу активним члановима, бар око 20% оних који су гласали или ће гласати за СНС, а исто тако учесника ових протеста мора бити бар три пута мање. Око 40%, односно већину, као и свугде, чине људи који или нису заинтересовани за политику или гаје подједнак презир према свима и који неће гласати.
 16. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Поуке.орг инфо у Савез за Србију - Pismo patrijarhu Irineju: SPC nije u vlasništvu SNS, a Vi ste poglavar čitave naše Crkve   
  Тема иде под кључ. Нећемо дозволити вређање Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја. Има свако право да мисли шта хоће, али да се тек тако Патријарх увлачи у дневнополитичке глупости, бар овде на Поукама неће бити дозвољено. 
   
 17. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Августин у Одговор Епископа западноамеричког Г. Максима поводом текста Епископа бачког Господина Иринеја „Опасни портпароли“   
  Зашто овако господине Милојков ?Мало ли је понижавања Срба ових дана да тако говорите о Србима и још се дистанцирате од Срба ? Па и Ви сте Србин.Презиме Милојков долази од српског имена Милојко.
 18. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Небитан Лик у Епископ бачки Г. Иринеј о саопштењу Епископа западноамеричког Г. Максима: Опасни портпароли   
  Искрено, саопштење Синода СПЦ на које је владика Максим реаговао - тако што је радио свој посао, то јест потиснуо смутње и нејасноће у вези са богослужењима (саслуживање са другим ПЦ у САД) у СВОЈОЈ ЕПАРХИЈИ, било ја крајње двосмислено. Сетимо се, и сам владика Иринеј је морао да то саопштење (препоруку) додатно тумачи, како се не би разумело да је САС заповедио прекид општења са Цариградском патријаршијом.
  Непотребно сукобљавање, по мом мишљењу. И не свиђају ми се те приче, макар биле и шала, да одмах сатиремо, ко средњовековна инквизивија, некога ко се дрзне да о нечему другачије мисли. Нека Бог дарује мир и братску слогу нашим архијерејима, а кроз њих и свима нама јединство Цркве.
 19. Не свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Zoran Đurović у Епископ бачки Г. Иринеј о саопштењу Епископа западноамеричког Г. Максима: Опасни портпароли   
  Иринеј је изванредан, и човек је цркве. Ово је позив на саборност, а са других страна се види да се не чује овај позив на здрав разум, на фактичко. Чак је и ОУН имао негативну примедбу на интерференцију Цг у Укријинско питање. Насиље постоји и умножено је. Не можемо затрпавати главу као нојеви.     
 20. Свиђа ми се
 21. Свиђа ми се
 22. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Zeebedee у Хомосексуалац пред Путиром!?   
  Ma da homoseksualci su najveci gresnici na svetu. U Srbiji se godisnje izvede 40 000-60 000 abortusa; znaci preko sto hiljada ljudi ubije svoju nerodjenu decu svake godine. Sta cemo sa tim? ne zgrazavamo se mnogo jer ne vidimo otvoreno njihov greh; ali nam homoseksualci bas smetaju.
 23. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Zoran Đurović у Зоран Ђуровић: О причешћу   
  Па кад су на Небу, јасно је да се причешћују. Не као ми овде у овој форми, али су сједињени са Ис и Богом. Да нису, поново би неки могао да отпадне. Да ли им је природа тела као ова наше душе, то мораш неког паметнијег од мене да питаш. Ис смрт није имала за њих исту сасвим димензију као и за нас (искупљење, односно и опроштај грехова). Али у смислу преласка из небића у биће јесте. Када не би били сједињени са Христом, испало би да смо ми много већи од анђела и да су они ван Царства Божијег, односно да су тамо као посетиоци. И тада би се могли замислити други падови. Јер пад је могућ само тамо где нема сједињења са Ис по бићу (енергији). Јер ми са њиме нисмо сједињени морално или у неком преносном смислу те речи, него буквалном. Зато из есхатона, када се све испуни, неће бити могуће комадање Ис тела. Јединство са Богом није ствар убеђења или неке сада супер пламене љубави, него је то ствар сједињености по бићу, иако природе наше остају.   
 24. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Juanito у STIŽE BEBA Ana Brnabić i njena partnerka Milica USKORO POSTAJU RODITELJI   
 25. Свиђа ми се
  badenac је реаговао/ла на Лазар Нешић у Пред лондонским судом поднета тужба против СПЦ због случајева педофилије   
  Тако је. СПЦ мора да изађе са именима свих дилера-свештеника и педофила (од владика до најнижих чиновника) у цркви, рашчини их, искључи из Цркве и преда тужбе властима. Патријарх има сва имена, одавно ...

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...