Jump to content

Снежана

Члан
 • Број садржаја

  15240
 • На ЖРУ од

 • Број дана (победа)

  75

Репутација активности

 1. Волим
  Снежана got a reaction from Драшко in Тетоважа: Да или не ???   
 2. Свиђа ми се
  Снежана got a reaction from Пг in Тетоважа: Да или не ???   
 3. Свиђа ми се
  Снежана got a reaction from haveaniceday in Тетоважа: Да или не ???   
 4. Волим
  Снежана got a reaction from stevan911 in Ćaskanje o ljubavi (muško-ženskim odnosima)   
  ORLOVA LEKCIJA: Znate li kako ženka orla bira oca za svoje potomstvo?
  WWW.ESPRESO.RS Ovo je vrlo dobar primer kako treba duhovno i fizički odgajati potomstvo  
 5. Радостан
  Снежана је реаговао/ла на florenntina у Ćaskanje o ljubavi (muško-ženskim odnosima)   
  Uau, bas ti hvala za link, bas mi se dopao tekst 👍
 6. Свиђа ми се
  Снежана got a reaction from florenntina in Ćaskanje o ljubavi (muško-ženskim odnosima)   
  ORLOVA LEKCIJA: Znate li kako ženka orla bira oca za svoje potomstvo?
  WWW.ESPRESO.RS Ovo je vrlo dobar primer kako treba duhovno i fizički odgajati potomstvo  
 7. Свиђа ми се
  Снежана got a reaction from Zayron in Svadbena muzika   
 8. Хахаха
  Снежана got a reaction from Kafanski amater in Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  došla je na kratko i ušla u istoriju - Crknite luzeri 
 9. Хахаха
  Снежана got a reaction from obi-wan in Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  kad ja porastem i postanem VD Boga (ili administrator pouka, što mu dođe na isto )  ti ćeš biti moje desno krilo
 10. Хахаха
  Снежана је реаговао/ла на obi-wan у Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  Moja desna ruka - poraslo cedo i sad ide u rat! 
 11. Хахаха
  Снежана got a reaction from obi-wan in Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  došla je na kratko i ušla u istoriju - Crknite luzeri 
 12. Хахаха
  Снежана је реаговао/ла на obi-wan у Дошли смо до краја пута... Поуке одлазе у историју...   
  Inace, ja sam skoro ubedjen da je ovo sve dobrim delom maslo @Juanito i @Ромејац, jeri su uvideli kako im se munjevito priblizavam, pa mogu da ugrozim njihove monopolisticke pozicije na vecnoj ATP listi. A sve to o`zgo diriguje @JESSY, koja je sivoroza emineMcija foruma, kleopatra iz senke.
  @Милан Ракић vec je nestao netragom podmicen nekim masnim iznosom, a @Grizzly Adams je odbio takove potvore i o`šo* u `ajduke.
  Ostali su posustali u neravnopravnoj borbi protivu tamne forumske elite, samo JA jos stojim postojano kano klisurina.
  Boricu se bez-postedno do zadnjeg minuta isteka hostinga!
  ...

  ...
  * ovo jedinstveno "š" donose vam vasi sponzori - "pijte mineralnu vodu Kndzaz Miloš
 13. Волим
  Снежана је реаговао/ла на Sanja Т. у Клуб мајки   
  Samo da se javimo da smo stigli  
  Svet je bogatiji za jedu Sofiju! 
  Super smo! 🥰
 14. Свиђа ми се
  Снежана got a reaction from Саласије in Протојереј Александар Шмеман - Посни стил живота   
  РАЗГОВОР ХРИСТА СА САМАРЈАНКОМ
  Четири недеље после Васкрса у свим црквама се чита она глава из Јеванђеља по Јовану где се говори о необичном разговору који је Христос водио са женом Самарјанком. Христос је  како каже Јеванђеље застао да се одмори на бунару у близина града Сихара. Његови ученици су отишли до града да купе нешто хране. И, гле, на бунар долази жена Самарјанка да захвати воде. Христосјој каже: "Дај ми да пијем". Почиње разговор[1] током кога жена пита Христа: "Оци наши клањаху се Богу на гори овој, а ви кажете да је у Јерусалиму место где се треба клањати Богу"(Јн.4,20).
  То питање се односило на вишевековни спор између Јевреја и Самарјана који су отпали од правоверног јеврејства. Средиште праве вере је за старе Јевреје био град Јерусалим, а за Самарјане извесна гора у Самарији. Тај спор се, сасвим очигледно, тицао спољашњих и ритуалних религијских правила. Христос одговара жени: ''Долази час, и већ је ту, када ће се истински богомолитељи клањати Оцу у духу и истини јер Отац тражи да такви буду они који се клањају. Бог је дух; и који му се клањају, у духу и истини треба да се клањају".
  Нема сумње да су ови стихови из Јеванђеља по Јовану заиста од одлучујућег значаја за схватање Хришћанства. Они садрже, изражавају и заувек објављују праву истину о хришћанском преокрету у самом поимању религије, јер њима заиста почиње Хришћанство. У Духу и Истини! Религија је вековима до тог времена била првенствено скуп прописа, закона и правила, при чему се сав религијски живот сводио на беспоговорно и слепо потчињавање тим прописима и правилима. Не у Јерусалиму, него на овој гори; не тамо, већ овде; не онако, него овако... Хиљадама и хиљадама таквих и сличних прописа  за које је сматрао да су од Бога човек је покушавао да се заштити од унутарњег неспокоја, страха и жеља које су га мучиле, градећи око себе свој сопствени кавез у коме је све требало да буде јасно и тачно дефинисано и у коме му више ништа не би било потребно осим тачног испуњавања онога што је претходно јасно дефинисао. И, гле, Христос све то једном својом реченицом одбацује и поништава. Богу се не треба клањати нити на тој гори, нити у Јерусалиму,  већ Му се треба клањати у Духу и Истини. А то значи не у страху и слепилу, не од бојазни и патње, већ у знању и слободи, у слободном избору и синовској љубави. Христос овим Својим речима поставља Истину у само срце и средиште вере. Не закон, не потчињавање и не пуке прописе, већ Истину. "Познајте Истину - говори Христос - и Истина ће вас ослободити". Христос у средиште вере, у само њено срце поставља иска-ње:''Иштите и наћи ћете". Не спокој, већ жеђ: "Блажени гладни и жедни истине..''. Не ропство, већ слободу: "Не називам вас слугама, јер слуга не зна шта ради госиодар његов''. Не испуњавање прописа, већ љубав: "Милости хоћу, а не жртве" и - "заповест нову дајем вам, да љубите једни друге".
  Наравно, Хришћани су - током историје Хришћанства - често заборављали Христо-ве речи о Духу и Истини и враћали се религији страха и обредоверја[2]*, споровима о томе да ли Богу треба молити "на гори Самарјанској или у Јерусалиму". И, споља гледано, Хри-шћанство је - у својој историји - веома често изгледало као религија закона или религиј-ских правила. Но, ни о чему се никада не сме судити по његовој спољашњости, никада по његовим падовима и изопачењенима, већ увек по његовој унутарњој истини. Хришћанство морамо судити по онима који су најозбиљније и до краја прихватили Христове речи о Ду-ху и Истини и који су - истином тих речи - читав свој живот претворили у непрекидни по-двиг љубави и слободе, радости и духовног узрастања. И без обзира на све падове који су се збили у његовој историји, Хришћанство не само да никада није заборавило те речи Хри-стове, већ је тим речима непрестано судило и суди само себи.
  Безбожничка анти-религиозна пропаганда је, у својој слепој мржњи према Хришћанству, увек намерно прећуткивала ове Христове речи, никада их и нигде није ни споменула, јер јој је ради обрачуна са Хришћанством било потребно да Хришћанство сведе на нешто спољашње, на сујеверје и страх. Међутим, истински говорити о Хришћанству значи управо супротно  говорити увек и пре свега о Христу, о Његовом учењу, о Јеванђељу. Јеванђеље говори о томе како су људи у Христово време претпоставили своје  своја убеђења, своју идеологију, своје законе - "Духу и Истини" Божијој, како су одбацили Божији позив на ослобођење. Јеванђеље нам говори о томе како су људи одбацили Онога Који их је позивао да живе у Духу и Истини. Јеванђеље објашњава суштину људске мржње према Христу, мржње која од тих дана траје до данас и која присиљава људе да прећуткују, лажу и клевећу. Јер Хришћанство представља опасност за сваку људску идеологију управо због тог свог позива човеку да живи "Духом и Истином". Те Христове речи представљају вечни изазов свакоме идолу, био он религијски или идеолошки. И све док су - макар и у најду-бљим дубинама човековог памћења - живе те речи о "Духу и Истини", човек не може у потпуности да прихвати учење које га претвара у роба материје, у шрафчић безличнога процеса, у радника-роба безличнога колектива. Тоје прави разлог због кога сви следбеници тих и таквих безбожничких идеологија само причају причу када кажу да се боре против "религије", тј. Хришћанства као сујеверја. Напротив, њима је Хришћанство као сујеверје, као закон и као ропство штавише неопходна, јер им такво служи као доказ њиховог безбожничког учења. Они Хришћанство представљају као сујеверје да би спречили људе да открију прави смисао Хришћанства, да би спречили људе да открију смисао тих потресних речи Христових о "Духу и Истини" које ослобађају човека, јер је управо то оно чега се они највише боје.
  Сила је тренутно на страни милитантних безбожника[3]. Хришћанству су у Русији, већ готово шездесет година, запушена уста. Но, управо то и јесте оно доказује његову снагу. Безбо жници су се својски потрудили да Хришћанству затворе уста управо због тога што знају да оно у својој дубини чува учење о Духу и Истини, о томе да без Духа и Истине човек не може да живи, да су Дух и Истина јачи од свега на овом свету. Разговор Христа са Самарјанком, који је започео у то давно и врело подне крај једног бунара у ондашњој Самарији траје до данас, јер човек никада не престаје да пита, да иште, да жедни, да увек изнова сазнаје да се та духовна глад, то искање и та жеђ не могу утолити ничим другим осим Богом Који јесте Дух и Слобода, Љубав и Слобода. Живот вечни и Пунота свега. ________________________________________ [1] Читав разговор тече овако: "Рече му жена Самарјанка: како ти, који си Јудејац, тражиш од мене жене Са-марјанке да пијеш ? Јер Јудејци се не друже са Самарјанима. Одговори Исус и рече јој: кад би ти знала дар Божији, и ко је тај који ти говори: дај ми да пијем, ти би тражила од њега и дао би ти воду живу. Рече му жена: Господе, ни ведра немаш, а студенац је дубок; одакле ти онда вода жива ? Еда ли си ти већи од оца на-шег Јакова, који нам даде студенац овај, и он из њега пијаше и синови његови и стока његова ? Одговори Исус и рече јој: Сваки који пије од воде ове опет ће ожеднети, а који пије од воде коју ћу му ја дати неће ожеднети довека, него вода коју ћу му Ја дати постаће у њему извор воде која тече у живот вечнин. Рече му жена: Господе, дај ми ту воду да не шжедним и не долазим овамо да захватам. Рече јој Исус: Иди, зови мужа свога, и дођи овамо. Одговори жена и рече: Немам мужа. Рече јој Исус: Добро каза - немам мужа, јер си имала пет мужева, и сада кога имаш није ти муж; то си право казала. Рече му жена: Господе, видим да си пророк. Оци наши клањаху се Богу на гори овој, а ви кажете да је у Јерусалиму место где се треба клањати. Рече јој Исус: Жено, веруј ми да долази час када се нећете клањати ни на гори овој ни у Јерусалиму. Ви се клањате ономе што не знате, а ми се клањамо ономе што знамо, јер је спасење од Јудејаца. Али долази час, и већ је ту, када ће се истински богомолитељи клањати Оцу у духу и истини, јер Отац тражи да такви буду они који му се клањају Бог је дух, и који му се клањају, у духу и истини треба да се клањају. Рече му жена: Знам да долази Месија који се зове Христос; кад он дође, објавиће нам све. Рече јој Исус: Ја сам - који говори с тобом. И  у том доћоше ученици Његови... ( Јн. 4, 9-27 )". [2] Обредоверје, значи магијска вера у пуке обреде, у ритуале по себи, као да они самом својом формом аутоматски мењају људски живот (прим. прев.). [3] О. Александар мисли на православно Хришћанство, на мученичко Православље у Русији и мученичку пра-вославну Русију која се у време настанка његове ове беседе већ пуних шест деценија налазила под бруталном и крвавом окупацијом комунистичких безбожника и сатаниста (прим. прев) протојереј Александар Шмеман  
 15. Волим
  Снежана got a reaction from Саласије in Протојереј Александар Шмеман - Посни стил живота   
  ***
  Вековима већ у свету - истина слабо, али непрестано - светлуца и просијава светлост верности, љубави и састрадања жена-мироносица које су ћутећи гледале страдање Човека Кога су сви одбацили. И ми данас треба да се као за сламку хватамо за све то што у нашем свету још увек живи топлином и светлошћу те и такве једноставне земаљске људске љубави. Љубав не пита човека за теорије и идеологије, она се обраћа његовом срцу и његовој души.
  Протојереј Александар Шмеман-ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ
   
  ***
  Жена је та која је спасавала и спасава човештво човека. Жена га спасава, али не речима и не идејама, већ тим својим ћутљивим и брижним присуством препуним љубави. Жена је најзаслужнија за то што - без обзира на све зло које господари светом - у свету никада не престаје тај тајанствени празник живота, што се тај празник празнује и у сиротињској кући за сиромашним столом једнако радосно као и у дворцу за краљевском трпезом, јер је извор радости и светлости тог празника у жени, у њеној љубави и верности која никада не пресахњује.
  Протојереј Александар Шмеман-ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ
 16. Волим
  Снежана got a reaction from Лапис Лазули in Протојереј Александар Шмеман - Посни стил живота   
  ***
  Вековима већ у свету - истина слабо, али непрестано - светлуца и просијава светлост верности, љубави и састрадања жена-мироносица које су ћутећи гледале страдање Човека Кога су сви одбацили. И ми данас треба да се као за сламку хватамо за све то што у нашем свету још увек живи топлином и светлошћу те и такве једноставне земаљске људске љубави. Љубав не пита човека за теорије и идеологије, она се обраћа његовом срцу и његовој души.
  Протојереј Александар Шмеман-ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ
   
  ***
  Жена је та која је спасавала и спасава човештво човека. Жена га спасава, али не речима и не идејама, већ тим својим ћутљивим и брижним присуством препуним љубави. Жена је најзаслужнија за то што - без обзира на све зло које господари светом - у свету никада не престаје тај тајанствени празник живота, што се тај празник празнује и у сиротињској кући за сиромашним столом једнако радосно као и у дворцу за краљевском трпезом, јер је извор радости и светлости тог празника у жени, у њеној љубави и верности која никада не пресахњује.
  Протојереј Александар Шмеман-ЖЕНЕ МИРОНОСИЦЕ
 17. Волим
  Снежана је реаговао/ла на Milica Bajic у Да се чујемо. :)   
  Predivna ♥️
 18. Оплаках :))
 19. Свиђа ми се
 20. Волим
  Снежана got a reaction from drvce in Тетоважа: Да или не ???   
 21. Волим
  Снежана got a reaction from Н И Н Е in Đorđe Balašević, pro et contra   
  Tajne su tu zato
  da ih neko nasluti
  postoji rec koja vredi
  tek kad se odcuti
  Bogu je kanuo caj
  svud je prsnuo sjaj
  jedan platan će ostati zlatan...
 22. Свиђа ми се
  Снежана got a reaction from Н И Н Е in Đorđe Balašević, pro et contra   
  ни до чег ми више није,
  сневам земљу из саксије
  (син јединац) 
   
   
   
   
 23. Волим
  Снежана got a reaction from Н И Н Е in Севдалинке   
 24. Волим
  Снежана got a reaction from Н И Н Е in Шта је то депресија?   
  не знам за контак центра у Београђанци, али ево ти распоред активности "Верског добровољног старатељства" које се налази у Француској 31, између осталог имају, психотерапеута, неуропсихијатра и клиничког психолога.
  Свако добро.
  http://starateljstvo.rs/raspored-aktivnosti-vds-a-za-2017-2018-godinu/
 25. Хахаха
  Снежана got a reaction from Н И Н Е in Шта је то депресија?   
  više sam mislila na ovako nešto 
   

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...