Jump to content
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt
 • advertisement_alt

Иринеј

Теолог
 • Број садржаја

  107
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Волим
  Иринеј got a reaction from PredragVId in Предлози за ЖРУ ДИВАН, теме, гости...   
  рецимо, владика браничевски Игњатије Мидић ,   владика Максим  Васиљевић ,   Богдан Лубардић  ,   Родољуб Кубат ,   звезда дечје телевизијске емисије форе и фазони Раша Попов   , ако се појави један од наведених ја сам презадовољан 
   
 2. Волим
  Иринеј got a reaction from ivona in Монархијски епископат   
  Ко је крајем првог и почетком другог века по Хр. имао мандат да ,,овлашћује''  епископе за (нпр.) мишљење о томе како црква треба да буде уређена ?
 3. Волим
  Иринеј got a reaction from emilija in Филмови који се не пропуштају   
  ,,Дан мрмота" један од оних предивнивих филмова које памтим из детињства , када је читав свет био ведрије и лепше место , а доброта није била предмет спрдње и крунски симптом при дијагностиковању да је неко глуп. Нећу вам открити много али тек да вам заголица знатижељу :  Сјајни Бил Мареј у овом остварењу из 1993. године игра једног набустиог егоманијака који чита временску прогнозу и здушно мрзи све и свакога , све док му се ко зна зашто , догоди да се не може отарасити једног дана , јер тај дан почиње да се понавља . Сваког јутра је исто јутро , други фебруар, са истом песмом на радију која га буди тачно у 6 , са истим чављањем људи на улици , који хрле да виде хоће ли мрмот Фил угледати своју сенку , јер ако је угледа то значи да ће зима потрајати још шест недеља.  Ако не , пролеће ће поранити.  И све се опетује , свака ситуација на тргу или у ресторану , сваки малени ритуал , свако успутно ћаскање . И нико наравно , ништа не примећује осим нашег главног јунака , а он нема појма како је тако нешто могуће ...  ко воли нек изволи .smesko.
 4. Волим
  Иринеј got a reaction from ines in “А њима се отворише очи и познаше Га. И Он поста невидљив за њих” (Лк. 24,31   
  Kада  распети и васкрснути Христос објашњава Писма, да  покаже апостолима  како је било неопходно да Он прође кроз страдање да би ушао у Своју славу, тада срца ученика почињу да горе да би били спремни да Га препознају у ломљењу хлеба (Лк. 24, 28-35). Када је најзад препознат, он нестаје: “А њима се отворише очи и познаше Га. И Он поста невидљив за њих” (Лк. 24,31). У том тренутку када се ученици коначно сретну са Христом (знајући да је то Он), Он нестаје из њиховог вида. Шта мислите зашто ? 
 5. Волим
  Иринеј got a reaction from Богдан_ in Предавања епископа Атанасија Јевтића   
  ,  То је наш владика Атанасије    138999
 6. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на MariaElena у Srednji vek - mračno doba ili ne?   
  Bravo za temu! O tim i sličnim temama već sam čitala na blogu Katolik s dna kace: http://katoliksdnakace.blogspot.com/2011/12/bozji-filozofi-kako-je-srednjovjekovni.html
   
  Neovisno o tome koliko koga zanima ili ne zanima povijest, mislim da je za kršćanina veoma važno da ne živi u neznanju i s predrasudama, nego da uvijek bude tražitelj istine. "Jer tko traži istinu, traži Boga, bio on toga svjestan ili ne."  (Edith Stein)
 7. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Дејан у Атеисти и верници-покушај ДИЈАЛОГА   
  Postao je antiteista kada ga in čina arhimandrita nisu unapredili u vladiku,karijerista koji nikada vernik nije ni bio...
  Dok se nadao visokom položaju nije imao ništa prtiv Crkve ni pravoslavne ni katoličke
 8. Волим
  Иринеј got a reaction from ines in Молитве у разним приликама   
  Опрости нам свима , благослови све нас , разбојнике и самарјане , оне које падају на путу и свештенике који пролазе мимо њих не заустављајући се , све наше ближње - џелате и жртве  , оне који проклињу и оне који су проклињани , оне који се буне против Тебе и оне који падају ничице пред Твојом љубављу . Прими све нас Оче Свети и Праведни .
 9. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Никола Поповић у Која вас песма дирне до суза?   
  ово сестра и ја кад 'оћемо да будемо патетични пустимо, па онда.. онако, нека носталгија...

 10. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Никола Поповић у Која вас песма дирне до суза?   
  овај спот...
  http://www.youtube.com/watch?v=rFHQP8pOihc
 11. Волим
  Иринеј got a reaction from w.a.mozart in Да ли Бог може да створи камен који Он не може да подигне?   
  Та ти је добра  :good2:
 12. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на w.a.mozart у Да ли Бог може да створи камен који Он не може да подигне?   
  Ne raspravljajte se nikada sa budalama. Prvo vas spuste na svoj nivo pa vas dobiju na iskustvo. Ovde je Bog spušten.
 13. Волим
  Иринеј got a reaction from Караконџула in Да ли Бог може да створи камен који Он не може да подигне?   
  То је само игра речи и логичких обрта , каквих у ( формалној) логици има много . По том типу питања као што је ово може се поставити неизмерно много сличних питања . На пример  : Може ли Бог начинити куће да је ни сам не може разрушити ? Може ли Бог , кад је свемогућ изговорити тако дугачку реч да је ни сам не може поновити ? Или створити свет па да га не може уништити ? И тако редом  таква питања може ређати у бескрај . Сва та питања кад се прочита њихова главна срж , главна нити која је од наведених питања подвучена , сва се своде на једно те исто питање које гласи : Кад је Бог свемогућ може ли Он и да не може ? 
   Јасно је да не може ! Бог , баш зато свемогућ , не може да не може !  А не моћи нешто не моћи , то је у логици апсолутно исто што и све моћи ! 
  За сваког ко разуме логику то је потпуно јасно ! Тај приговор је далеко више софистичан него истински логичан, Пред судом јасне и објективне логике показује сву своју софистичку неозбиљност . 
 14. Волим
  Иринеј је реаговао/ла у Да ли Бог може да створи камен који Он не може да подигне?   
  Често су противници вере постављали следеће софистичко питање:
   
  ДА ЛИ ЈЕ ТВОЈ БОГ СВЕМОГУЋ?
   
  АКО ЈЕ СВЕМОГУЋ ДА ЛИ ОН МОЖЕ ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ?
   
  На то питање позната су ми два одговора, један сам одговор дао ја када ми је, док сам био питомац на војној академији поставио један други питомац (кадет) муслиманске вере, а други веома мудар одговор на то исто питање сам чуо од блаженопочившег патријарха Павла док сам се једном возио са њим аутобусом од Београда до Краљева 1997 године.
   
  1) мој одговор:
   
  друг ми је поставио питање:
   
   
  ДА ЛИ ЈЕ ТВОЈ БОГ СВЕМОГУЋ И АКО ЈЕСТЕ ДА ЛИ ОН МОЖЕ ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ? 
   
  Такво питање је класична философска заскочица, тј један софизам, чији је циљ да превари слушаоца. Ја сам се замислио, и пошто сам у школи учио и логику, рекао сам му да је то питање бесмислено са становишта Аристотелове логике и да се на такво питање не даје одговор јер је НЕЛОГИЧНО.
   
  Он је тражио да му објасним зашто је то питање нелогично?
   
  Рекао сам му да се у логици по правилу постављају најмање две премисе (два исказа, две тврдње) и изводи конклузија (закључак) на основу њих. Дакле, да бих показао нелогичност тог питања и да бих му то појаснио хтео сам оно питање да кажем у две поједностављене премисе: 
   
  1. Бог све може
   
  2. Може ли Бог оно што не може? (као што је речено може ли да створи камен који Он не може да подигне, ја сам то скратио у питање "може ли оно што не може") 
  А пошто у првој реченици тврдимо да све може, а у другој као постављамо питање може ли оно што не може, онда сама друга премиса или исказ чини само то питање бесмисленим, тј нелогичним, и на основу две премисе, тј на основу два исказа која се међусобно искључују не може се логички извући никакав закључак, па је такво питање бесмислено и оно је један обичан софизам.
   
  2) Одговора патријарха Павла:
   
  Године 1997, ако ме памћење добро служи, док сам службовао у Краљеву као официр имао сам ту част да сам ушавши у аутобус који је саобраћао за Нови Пазар наишао на нашег драгог Патријарха. Но моје изненађење било је још веће кад сам видео да је моја резервација седишта одмах поред Патријарховог. И започео је разговор који ћу памтити читавог живота. Светитељ ми је између осталог рекао и ову анегдоту: 
   
  "Пре неки дан пита ме неки човек пред свим људима: ВАША СВЕТОСТИ ДА ЛИ ЈЕ ВАШ БОГ СВЕМОБУЋ? А ја га погледам и кажем: ЈЕСТЕ А он ће даље: А КАД ЈЕ ОН СВЕМОГУЋ ДА ЛИ МОЖЕ ОН ДА СТВОРИ КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ? Ја га погледам и кажем му: ПРИЈАТЕЉУ, ЈА БИХ ТЕ НЕШТО ЗАПИТАО, АЛИ НЕЋЕШ ДА СЕ НАЉУТИШ?А он ће: НЕЋУ.А ја му опет кажем: ПРИЈАТЕЉУ, ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ ДА ТЕ ЈА ПИТАМ ЈОШ ЈЕДНОМ, А НЕЋЕШ ДА СЕ НАЉУТИШ?А он ће мени: НЕЋУ.А ја га и по трећи пут запитам: А ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ ДА ТЕ ЈОШ ЈЕДНОМ ПИТАМ ДА НЕЋЕШ МОЖДА ДА СЕ НАЉУТИШ?А он ће мени: МА НЕЋУ ДА СЕ НАУЉТИМ!И ја му онда кажем: ДОБРО КАД НЕЋЕШ ДА СЕ НАЉУТИШ. А РЕЦИ ТИ СВИМА НАМА ДА ЛИ ТИ МОЖЕШ ДА БУДЕШ ПАМЕТАН?
   
  А он ћути и ћути и размишља: ако каже МОГУ, значи није паметан; ако каже НЕ МОГУ, значи опет није паметан. И ћути и ћути и на крају каже: НИ ЈЕДНО НИ ДРУГО ЈА ВЕЋ ЈЕСАМ ПАМЕТАН!!!
   
  И ја му кажем: ЕТО ПРИЈАТЕЉУ МОЈ И МОЈ БОГ ЈЕ СТВОРИО КАМЕН КОЈИ ОН НЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ!
   
  А он ме запита са чуђењем: А КОЈИ ЈЕ ТО КАМЕН?
   
  И ја му кажем: ТИ СИ ТАЈ КАМЕН, НЕ МОЖЕ ТЕБЕ НИ БОГ ДА СПАСЕ АКО ТИ НЕЋЕШ ДА СЕ СПАСЕШ".
   
  А наш мудри патријарх је под тим каменом који је Бог створио, а који ни он не може да подигне назвао нашу СЛОБОДУ ВОЉЕ, јер Бог неће никога на силу да спасава. 
   
  Мудри патријарх је знао још да каже: БОГ ЋЕ ПОМОЋИ АКО ИМА КОМЕ
   
   
   
   
   
  Извор: Са ФБ странице јеромонаха Доситеја Хиландарца
 15. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Oglo у Bog je postao covek?   
 16. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Зорица Бубало у Кад духовник постави себе као мерило   
  Лепо да сте се укључили.
  Ни ја не разумем чему овако тешки изрази и оволика нетрпељивост, као да се ради о другој цркви.
  Нарочито ме збуњује реакција једног свештеника који не дозвољава да се изнесу и неке друге чињенице.
  Напоменула сам да се и ја не слажем са неким ставовима о. Симеона, превише је строг, али очигледно да неки људи то воле.
  Чим су тамо присутна исцељења то сведочи да Свети Дух ту обитава.
  А ово што отац помиње да он верује у свету четворицу, теологију личности и Халкидон стварно није мој проблем.
  То се решава на вишем нивоу.
  Док се не огласи сабор и не рашчини га свештенодејства он је за мене духовник вредан поштовања, без обзира да ли се ја лично слажем са неким његовим ставовима или не.
  Свако добро!
 17. Волим
  Иринеј got a reaction from Саша од Москве in Izreke naših nastavnika-profesora koje pamtimo....   
  Наставник из географије често је имао обичај да пита :  ,, Шта имаш из мутемотике "  . 
 18. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Никола Поповић у Данијела...   
  Отишао сам потпуно непланирано на једно предавање вечерас које се још више непланирано одужило, па ми тако омело унапред смишљени план за ово вече. Морам да признам да је у полупразној сали било хладно, нећу рећи баш хладно, али довољно да ми не прија… После предавања, изашао сам напоље и кренуо до станице да ухватим бус не бих ли стигао кући, и док сам корачао све време сам се тресао од хладноће. Дефинитивно је зима стигла, мислио сам у себи, и то не само зима, већ онај хладни талас који чини моје омиљено доба непријатним. У неком тренутку док сам био на станици, одлучио сам да не чекам превоз, већ да на часак скокнем до пекаре која се налази на главној аутобуској станици како бих купио моје омиљене питице. И даље мислим да су ту најукусније у граду. Можда ме је и мисао према питицама мало омела да не мислим на то колико је хладно. Тешио сам се помишљу да ћу их купити за који минут, а онда правац у топли стан да их са слашћу смажем. Међутим… У тренутку када сам прилазио киоску, привукла ми је пажњу она. Онако згрчена седи на леденим степеницама, пије нешто из пластичне флаше, рекао бих кока колу, и онако промрзла и згрчена гледа некуд у даљину… Погледао сам је и било ми је јако жао што је видим такву. У тренутку сам се сетио колико је заправо хладно напољу. Помислио сам у једном моменту да је њен поглед био такав као да чека некога или сам можда само желео да верујем да чека некога. Било ко да дође у овом тренутку и одведе је са овог леденог бетона, у овој ледено хладној вечери, на овој леденој станици би ми деловао као национални херој…
  Док сам све ово мислио, већ сам се нашао пред пекаром и силно се обрадовао када сам видео да имају моје омиљене питице. Док сам их куповао размишљао сам о њој. Да ли ће некуд отићи вечерас? Да ли има неког у овом одавно захладнелом граду? Да ли је неко чека?... и није ми само то пало на памет, размишљао сам како да јој однесем једну питу. Да ли ћу је увредити? Можда стварно само чека и силно се увреди што сам помислио да је гладна. Можда ми неће рећи ништа, већ ће ме у потпуности игнорисати, тако да се осетим глупо што сам уопште и покушао да јој помогнем. А можда је баш гладна, помислио сам. Па какав сам ја то хуманиста и хришћанин, ако се стидим да некоме однесем питу да једе, ма како год да одреагује, ја ћу бити културан и љубазан, јер то је моја ДУЖНОСТ као човека и грађанина. Купио сам две питице, једну слатку и једну слану, да се наједем поштено.
  Кренуо сам према њој. Ух, свашта ми је прошло кроз главу, шта ако је проститутка и ту је сада неки макро који стоји иза ћошка и само нас гледа, мислим, да ли је могуће да постоје такви макрои?! Па она седи овде на бетону и мрзне! Помишљао сам да је можда наркоманка, да није нормална, да је можда чак и насилна и покушавао да смислим унапред стратегију како да се склоним и на миру одем уколико крене да прави сцену. Него, како сам корачао, кнедла се све више пела у грло. Туга. Права, правцата туга. Пришао сам јој и питао је – јел си гладна? Подигла је главу и само благо климнула. Можда је и изговорила ,,јесам“ али ја то нисам могао да чујем. Рекох, ево узми, ово је за тебе. Осмехнула се, и још више усмерила поглед ка мени, да би ме мало боље видела. Дао сам јој питу, поздравио је и кренуо. Међутим, онда ме је нешто сломило. У мојој кеси била је још једна пита, јер сам и ја био гладан и побеснео сам у тренутку! Да ли је могуће да ја и овде делим и мерим?! Да ли је могуће да не могу да јој оставим и ту другу питу, већ морам да будем ,,рационалан“?!
  Вратио сам се. Дао јој и то парче, или шта већ. Овог пута нисам могао да издржим, питао сам је, зашто је ту. Зашто се некуд не склони са ове хладноће, види ли да је ледено хладно? Скупила је рамена у намери да ми каже да нема куда. Немам где да одем – рекла је. Поново сам помислио милион ствари – како је могуће да нема где да оде?! Да ли је могуће да данас има људи и тако младих девојака које немају куда да оду!? Да ли је могуће?! Толико пута сам срео бескућнике и просјаке и гомилу њих у Београду одавно и познајем, али никад нисам тако живо осетио ту немоћ – немати куда да одеш у зимској вечери када се напољу температура спушта испод нуле?! Да ли је ово наша истина?! Поред толико усамљених и оних којима је неко заиста потребан, она је та која вечерас нема КОМЕ да оде?! А када сам је питао имаш ли где да спаваш вечерас, да се склониш вечерас, она је само показала – не. Тада сам јој видео искре у очима, понадала се да ћу је ја можда негде одвести, негде где је топло, па нека сам најгори манијак на овом свету, бар ће бити у топлој соби…
  Јасно је, помислио сам и ја. Ко зна која се прича крије иза њене садашње слике. Ко зна кога је она можда изневерила, повредила или можда чак напустила па се сада смуца ту по леденим београдским улицама тражећи неки свој смисао у потпуном бесмислу. Међутим, одмах сам себи одговорио – шта може да буде толико страшно и толико злобно и толико језиво да то створење које седи згрчено на леденом бетону учини да би вечерас стварна казна био ледени бетон аутобуске станице?! Да ли је могуће да неко толико испашта за своје глупе поступке у животу?! Па она је само погрешила у неком тренутку – ЉУДИ!!! Како је остависмо да вечерас промрзла и згрчена седи на ладном бетону! Да ли је могуће да смо толико захладнели ми који вечерас у топлим собама спавамо, па тако више ништа не осећамо?!
  Неко ће у овом тренутку да осуди Бога, неко ће да пребаци кривицу на тешку судбину, а ја ћу и даље да размишљам… Ма шта год ми мислили, док се не нађемо баш ту, у њеној кожи, ми не можемо да знамо како је то. Не осећамо глад, јер нисмо гладни. Не осећамо ледени бетон, јер смо вечерас у топлој соби. Не осећамо немоћ и ту УСАМЉЕНОСТ коју она сада осећа, јер ми нисмо остављени од свих. Када сам се се припремао већ да кренем, питао сам је како се зове изговорила је – Данијела, драго ми је. Хитро сам се окренуо и побегао. Нисам могао више да издржим. Побегао сам у свој топли свет, у своју топло собу у машту да ја јесам неко ко разуме и помаже људима, али… ја јој нисам пружио вечерас уточиште. Нисам један од оних који спашавају и који тим чином мењају и враћају у живот сваку ћелију њеном телу које је сада промрзло. Ја нисам тај. Ја сам лицимер.
   
  Ја сам данас упознао Данијелу која ми је много више рекла о мени него било ко други, док сам се ја све време бавио њоме и ко је она. Срешћете и ви сигурно неку своју Данијелу. Нахраните је и напојте, то је људски. 


  Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
 19. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Milan Nikolic у Мичио Каку   
  Занимљиво је његово детињство док се упознавао са религијама. Има његових књига у нашем преводу. Могу се поручити поштом.
 20. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Филозоф у Мичио Каку   
  Звоне ако можеш лепо постави видео, ја знам само овако линк 
 21. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Филозоф у Мичио Каку   
  Ову тему одварам да одморимо мало од политике и да се упознамо боље се великим умовима данашњице.
   
  Мичио Каку је професор теоретске физике на Градском универзитету у Њуорку, коаутор је теорије о пољу струна и писац неколико признатих научних бестселера.  

 22. Волим
  Иринеј got a reaction from Ignjatije in Јеванђеље по Матеју - одломци   
  8086.gif
 23. Волим
  Иринеј got a reaction from Драгана Милошевић in Јеванђеље по Матеју - одломци   
  8086.gif
 24. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Срђан Ранђеловић у Дигитализовано чувено Немачко Јеванђеље из IX века   
  У Немачком манастиру Лорш, у оквиру пројекта Bibliotheca Laureshamensis – digital‘, у дигиталном формату објављено је чувено Лоршко Јеванђеље, написано 810. године у дворској школи Карла Великог. Ово Јеванђеље сматра се једним од најлепших рукописа раног средњег века.
   
  Циљ овог пројекта је стварање целокупне виртуалне библиотеке манастира Лорш, који се налази на листи светског наслеђа УНЕСКО-а. До данас је, у 68 библиотека широм света, сачувано 330 средњовековних рукописа манастирске библиотеке. Сакупљање наслеђа кодекса Лоршког манастира даје јединствену прилику да се испитају интелектуалне основе манастирског живота у доба Каролинга. Лорш је био један од центара у коме се активно преписивало и прерађивало античко наслеђе.
   
  Овај пројекат представља дигиталну репродукцију рукописа библиотеке са детаљним научним описима.
   
  Странице Јеванђеља су готово у потпуности исписане златним мастилом. Свака од њих је богато украшена рамовима. Од посебног значаја су и изображења четири јеванђелиста и два изображења Господа Исуса Христа: Христос са праоцима и Христос на престолу.
   
  Корице Јеванђеља су украшене изрезбареном слоновачом са сценама из живота Христовог и Пресвете Богородице.
   
  Информације о пројекту Bibliotheca Laureshamensis – digital могу се добити на интернет адреси www.bibliotheca-Laureshamensis-digital.de.
  http://radiosvetigora.wordpress.com/2013/06/20/%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%9A%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD/
 25. Волим
  Иринеј је реаговао/ла на Jurodiv у pravoslavna rock muzika?   
  http://www.youtube.com/watch?v=wxyiziQirlg
   
  Odlična grupa iz Rume! Drugi Dolazak!

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Create New...