Jump to content

timobasilico

Члан
 • Број садржаја

  0
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

Репутација активности

 1. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на Драган άσημος :) у О Промислу Божијем и вољи Божјој...Наше позвање, животни пут   
  Ја сам само жица која проводи струју, а струја је од Бога.
  Тако ми једном рече неко.
 2. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на Ненад Р. у "Кана Галилејска" - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!   
  Ово је прелепо и свака част администратору . Даће Бог да се склопи још доста бракова на овакав начин.
 3. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на мирођија у Потребна ми је ваша молитвена подршка...   
  Даће Бог да све буде како треба.
 4. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на Драгана Милошевић у Свети Василије Острошки   
  МОЛИТВОМ НАД МОШТИМА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА , ВРАТИЛА МУ СЕ МОЋ ГОВОРА   1
  Један од најновијих догађаја исцјељења снагом молитве пред моштима Василија Острошког, забиљежио је протојереј – ставрофор Ранко Билинац, парох у Источном Сарајеву, а испричао је Југослав Вaсковић из Источног Сарајева, који је то и доживио:
  Рођен сам 22. марта 1979. године у Сарајеву. Дана 08. јула 2013. године почео сам да тешко изговарам ријечи. Након два дана потпуно сам занијемио.  Ишао сам докторима и нису знали рјешење моје болести. Ноћима нисам спавао. Било ми је тешко да ме моја дјеца таквог гледају. Послије 17 дана моје агоније отишао сам, слава му и милост, под Острог, гдје ми је тамошњи свештеник над моштима Светог Василија прочитао молитву. Ту ноћ, када сам се вратио кући, легао сам да спавам са надом да ће ми се говор вратити. Вјеровао сам у помоћ Светитеља. Ујутру, у 06 часова и 55 минута, када сам се пробудио, мени се вратила моћ говора. Слава Светитељу и хвала.
   
  http://vijesti365.com/molitvom-nad-mostima-svetog-vasilija-vratila-mu-se-moc-govora/#.UtBL686FdiI
 5. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на Хришћанин012 у Кад духовник постави себе као мерило   
  Да ти кажем сестро , мој професор није важно чега, нам је рекао " писменом човеку не треба ни поп ни адвокат" , све што те занима наћи ћеш и сазнаћеш. Један стари духовник је рекао " некада смо имали дрвене путире и златне свештенике, данас имамо златне путире и дрвене свештенике, нажалост ". Моли се дакле Богу кад год можеш, иди и исповедај се ако те нешто много мучи, и иди обавезно на Литургију...
 6. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на Хришћанин012 у Кад духовник постави себе као мерило   
  Блажено почивши Патријарх Павле каже " не дозволите злу око вас да пробуди зло у вама " , а знаш да Бог чини суд за све којима се неправда чини. Е сад један паметан човек је рекао " у свакоме човеку спава свиња, пази да је не пробудиш" .
  И да завршим са блажено почившим Патријархом Павлом " да ли ћемо бити људи или нељуди то зависи од нас -"
 7. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на Дејан у Кад духовник постави себе као мерило   
  Кад духовник постави себе као мерило
  Духовник ни на који начин не треба да стави себе између Бога и верника, каже владика Порфирије
   
  (фото архива Политике/Д.Јевремовић)   Борећи се са искушењима верници се окрећу својим духовницима, свештеницима и монасима, али и они могу да подлегну искушењу да злоупотребе своје позвање и од духовног оца постану тоталитарне духовне вође које траже беспоговорну послушност.Када такав свештеник или монах уместо Бога, узме себе као мерило и критеријум, када доведе верника у непрестану зависност од своје личности, када почне да се меша у сваки детаљ његовог живота и одређује му како ће он да спава, једе, живи, онда он престаје да буде духовник и постаје гуру, каже викарни епископ јегарски Порфирије.
  – Уместо тога, он треба да духовно руководи, васпитава верника, у исто време да му буде и отац и пријатељ и брат, неко ко пре свега има љубав у односу на своје вернике и своју духовну децу, покушава да подржава слободу верника тако да они идући ка Христу постану оно што јесу. Духовник треба да упућује вернике на Бога, а не да покушава да упути верника на себе доводећи га у потпуно ропску, потчињену везу својом личношћу заклањајући лик Христов. Такви духовници имају менталитет гуруа и злоупотребљавају аутентичну, здраву и искрену потребу сваког човека за Богом, за мистичним, за метафизичким – каже владика Порфирије.
  Гуруизам је био један од кључних појмова и појава којом су се бавили учесници недавно завршене конференције Међуправославне мреже иницијатива за проучавање религија и деструктивних култова у Новом Саду, а један од предавача био је и владика Порфирије. „Православни гуруизам“, иако сама појава „духовног тоталитаристе“ никако није страна ни другим црквама и верским заједницама, можда може привући оне који у Цркви и хришћанству траже решење свих проблема на магијски начин, али они који отворено и искрено приступе вери, могу се чак окренути од Цркве сусревши се са таквим духовним учитељима који не проповедају оно што њихова вера у суштини јесте, напомиње владика Порфирије.
  У разматрању учесника скупа, појам гуруизма није узет у свом традицијском, историјском значењу духовног учитеља у религијској традицији хиндуизма, већ у ширем значењу, везан за појам сектног и манипулативног деловања, објашњава Андреј Протић из Центра за антрополошке студије.
  – Реч је о појави лажног духовног или идеолошког вођства које обавезно користи манипулацију у придобијању својих следбеника, захтева тоталну контролу над својим следбеницима. То је врста псеудорелигијског вође који покушава да на манипулативни начин учини своје следбенике зависним од сопствене личности, сопственог система вредности и својих идеја – каже Протић.
  Стварни циљ таквих група, с једне стране, јесте да се вођа покрета или сам култ обожава као једини ауторитет или извор решавања свих проблема, а с друге стране економско злоупотребљавање следбеника – истиче митрополит карпасијски Христофор из Кипарске православне цркве.
  – Такве култне групе злоупотребљавајући или искоришћавајући различите проблеме и искушења људи нуде лака, брза и успешна решења, скривају своје право лице и представљају се лажно како би људи мислили да ће унутар таквих организација решити своје духовне и егзистенцијалне проблеме. Православна црква делује против таквих појава у три правца: најпре својом проповеђу покушава да изнесе на светло истину јеванђеља која има за циљ да целовито изгради човека и учини га слободном личношћу са перспективом вечне слободе, затим изучавањем садржаја учења и опасности које произлазе из ових група и обавештавањем јавности о њима да би људи знали о чему се ту ради. Коначно, Црква дејствује и терапеутски, покушавамо да помогнемо жртвама или породицама жртава да се одвежу од зависности од култова и секти и да се потпуно слободно и релаксирано укључе у духовни живот цркве – напомиње митрополит Христофор.
  Управо тај трећи правац, међутим, може да буде проблематичан. Рехабилитација жртава лажних пророка и других „божанстава на земљи“ веома је тешка и захтева организован рад психијатара, психолога, социјалних радника, свештеника, па и адвоката, каже Александар Дворкин, један од најпознатијих руских антикултних активиста и директор центра Свети Иринеј Лионски, који се бави овим појавама.
  Јелена Чалија   Извор: ПОЛИТИКА Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
 8. Волим
  timobasilico је реаговао/ла на Дејан у Поклоничка путовања, ходочашћа   
  Манастир Лепавина
   
  Полазак у петак (13.12.2013) у 17 часова, са паркинга испред Сава Центра и путовање кроз Србију и Хрватску, са задржавањем ради граничних формалности. Долазак у Лепавину у касним вечерњим часовима, смештај и ноћење. Субота: Света Литургија, поклоњење чудотворној икони Богородице Лепавинске и читање молитава испред иконе. Ручак и повратак у Београд у касним вечерњим сатима  
   
  Цена превоза: 70€
  Цена преноћишта: 15€
   
  Возило је врло комфорно, број путника је ограничен
   
  Све  информације око резервације и уплате  добићете на бр. телефона: 064 93 28 707
   
×
×
 • Креирај ново...