Jump to content

nikolay

Члан
 • Број садржаја

  106
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

2 Пратилаца

О nikolay

 • Рођендан 03/01/1977

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

6484 посетилаца

nikolay's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

265

Форумска репутација

 1. nikolay

  Samoca u zivotu udvoje

  Владета Јеротић - о комуникацији : Човек је биће које је неминовно упућено на друго биће. Човек је комуникативно биће, дакле, он осећа дубоку потребу да се искаже, да нешто о себи саопшти, да ступи у некакав додир и везу са другим особама. На тај начин човек не само да излаже суду јавности другог човека оно што је од духовних и материјалних добара стекао, већ он проверава своје физичке, емотивне и интелектуалне квалитете, водећи рачуна да то увек буде пред оним у кога има поверења, а најчешће је то особа коју воли. Жива комуникација између људи, у ствари, јесте размена оног што јесмо, у виду прећутних или гласно постављених питања и одговора, али комуникација је у исто време давање и узимање. о срећи : Ако изузмемо срећу ствараоца који је успешно завршио неко своје дело или загонетну срећу мистичара који доживљава сједињење са Богом, нема веће среће за човека у животу од успелог физичког, душевног ( емотивног) и духовног сједињења са партнером.
 2. БЕСЕДАо бризи за спасење наших ближњихНико да не гледа што је његово,него сваки да гледа што је другога. (I Кор. 10, 28)То је начело светитеља Божјих, и сада и некада, од увек и довека. То је начело назидно и друштвено. На том начелу може се основати најсавршеније, најбогоугодније и најсрећније друштво људско. Спасоносно начело за сваку врсту тешкоћа, са којима се савремени људи боре, боре без победе и без наде. Света душа брине се о суседима својим, ближњим и даљним; брине се где ће бездомни преноћити, како ће се гладни нахранити, чиме ли наги оденути. Брине се и моли се Богу, да се суседи њени спасу; да срце своје испуне љубављу према Богу; да ум свој управе к Богу; да се неваљали врате с пута неваљалства; да се колебљиви у вери утврде; да се утврђени одрже; да упокојени виде лице Божје; да живи буду уписани у Књигу Живих у царству светлости.Но пазите, браћо, како исто тако од речи до речи може да гласи и начело ђаволско, разорно и недруштвено: нико да не гледа своје тело како да га очува у чистоти од греха, него свак да гледа туђе тело како да га оскврни и уништи. Нико да не гледа своју душу како да је спасе, него свак да гледа на туђу душу како да је оцрни, оклевета, осиромаши, упропасти. Нико да не гледа свој дом како да га сазида и обнови, него свак да гледа на дом туђи како да га спали и поруши. Нико да не гледа своје житнице како да их напуни, него свак да гледа туђе житнице како да их покраде и испразни. Видите ли, Браћо, како ово начело може да буде начело добра и начело зла: мач оштар с обе стране; ангел или сатана. Погледајте како је ово начело, у сатанском духу и облику, данас узело маха на све стране!О Господе Душе Свети, који си ове свете речи пустио у свет кроз језик апостола Божјег, као светле зраке сунчане, да нас обасјају а не да нас сагоре, помози нам, да их испунимо у правом смислу небесном, на славу Бога Тројединога а на спасење душа наших. Теби слава и хвала вавек. Амин. Из Охридског Пролога св. владике Николаја беседа за 22. јануар ( 9. по јулијанском)
 3. Први директан пренос Свеноћног бденија по Светогорском типику на црквеном радију биће реализован у петак, 12. јануара, од 19 часова – Радио Глас Епархије нишке ће поводом Дана Св. Доситеја директно преносити Свеноћно бденије, које ће реемитовати Радио Слово љубве Архиепископије београдско-карловачке. 

   

  http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=15310

 4. Желим срећну и Богом благословену Крсну Славу свима који славе св.Николаја! Да је у здрављу и весељу прославите, све госте лијепо угостите и да сви заједно умолимо од св. оца нашег Николаја сваког добра и много поклона за све. Трпеза ће бити сутра постављена, па свратите да се почастимо у славу и част св. оца Николаја.

  1. "Tamo daleko"

   "Tamo daleko"

   Hvala brate Nikolay! Uzvracamo svesrdno u ime svih svecara! 

 5. Све је могуће оном ко верује, поручује нам Господ Исус Христос више пута у Јеванђељима. Како је, међутим, тешко данашњем човеку да верује! А Бог нам се ништа мање или ређе не открива данас, него некад, у време Мојсија или Христових апостола. Открива нам се непрестано у "ситницама" свакодневног живота: у сунчаном дану или олуји, на мору или у планини, у осмеху вољеног човека, у хлебу и вину, у лету птице, у верности пса и ћудљивости мачке, у хаику-песмицама и слављењу Бога људским гласом. Ако само једном, за секунд застанемо пред овим Божијим објављивањима, већ смо ухваћени у рибарску галилејску мрежу и постали смо плен "луде љубави Божије". А тада, збиља, можемо све чинити, јер смо поверовали. "Природним" путем, јер је то Божији пут, преображаваћемо своју природу, чинећи је "новом твари", јер "старо прође, гле, све ново постаде". Таблица закона на којој је исписана "судбина" наша, наслеђе и "кисело грожђе" предака, "зла" природа људска са свим њеним страстима - разбијена је Христовим Преображењем. Свако од нас људи могућ је Јаков, Јован и Петар, којима би дата Благодат Божија да сагледају Светлост света између "природног" Илије и законодавца Мојсија. Једним скоком савлађујемо вером пут од Давида - који у Псалмима (27:7) види већ све унапред и изрече: Узда се срце моје у Њега, и поможе ми, и процвета тело моје - до Павла који дочека Њега и ускликну: "Све могу у Исусу Христу који ми моћ даје" (Фил 4:13). Божији угодници већ су све за нас урадили, пут нам утрли, сузе избрисали, тугу отклонили. Само треба да поверујемо, а онда нам ни Крст неће бити тежак, ако и будемо морали да Га носимо на Голготу: личну и националну. Јер ће нам Вера, Нада и Љубав на крају Пута шапнути: " Добар рат ратовах, трку заврших, вјеру одржах" (2 Тим 4:7). Владета Јеротић - Повратак Оцима
 6. Хеј, друштванце, да ли би могли да ми препоручите нешто за читање, неку књигу која је на вас оставила лијеп утисак. Имам нешто слободног времена, па да га корисно утрошим. А искрено да кажем мени ништа не пада на памет, све се нешто вртим од Несвети а свети, Флавијана преко разних беседа до ст. Пајсија, па опет испочетка. Био бих вам свима много захвалан :)

  1. Show previous comments  8 more
  2. Nektarija*

   Nektarija*

   Bas mi je drago.:) Ja sam sad nabavila drugi deo knjige, a potrudicu se i ostale delove da nabavim.:dobro:

  3. МилошБГ

   МилошБГ

   Јуродиви човек Божији, књига о светом Гаврилу Грузијском

  4. Nektarija*

   Nektarija*

   Mozda mozes da vidis i Blazeni Jakov Calikis i Monah Kalist.:)

 7. У ропству се родих,

  у ропству живјех,

  у ропству, вајме, и умријех.

  Петар Кочић (Стричићи 29.6.1877 - Београд 27.8.1916)

  140 година од рођења и 101 година од упокојења Петар Кочића.  Родио се у Отоманској Империји, живио под Аустро-Угарском царевином, и умро у тада окупираном Београду, када је и записао ове ријечи. Мислим да би исто уздахнуо и данас да види своју Босанску Крајину.

 8. Знам да није право мјесто, али ето чисто мало подсјећање да је плашт св. Петке донесен из Јашија 2011. године у храм св. Петке у селу Подбрду поред Мркоњић Града, гдје се и данас налази. Света Петко моли Бога за нас.
 9. ... Мислим да, такође код Фрома постоји једна јако добра подела појмова. Човек може да буде. За њега постоје два основна појма: бити и имати. И, једна моја, такође занимљива познаница, психолог, која се исто бави породицом, говорила је да после свог првог разговора с људима који већ имају породицу, обично као домаћи задатак поставља следеће питање: "Добро, сад идите кући, а следећи пут ћемо разговарати на ову тему: кад сте хтели да ступите у брак, да ли сте желели да имате добру жену, да ли сте желели да имате добру децу, да ли сте желели да имате топли дом, или сте желели да будете добар муж, да будете добар отац, да будете домаћин у својој кући? Дакле, шта сте желели: да имате или да будете?" То је заиста веома важно стање: то су два потпуно различита расположења и стања човекове душе. Да ли ја желим да имам добру жену? Да – желим да имам добру жену па бирам, ова није баш сасвим таква, овде нешто не одговара... Па нема идеалних људи, заиста нема идеалних људи који би нам у свему угађали. Зато је човек несрећно изабрао, па ће бирати другу. Желим да имам добру жену, па ћу бирати другу зато што нисам имао среће с овом. Што се тиче деце – ја сам хтео добру децу, а ова су обешењаци, или су се покварила у школи, или их је жена покварила, ташта их је упропастила, па су деца лоша. И испада да је заиста тако, човек се мучи, почиње да се разводи и спреман је да се одрекне деце итд. А у ствари, ако човек има другачију поставку: "желим да будем отац", "желим да будем муж", и поред најгоре жене. Ако имам за циљ да постанем добар муж, ма каква била жена, ја могу да будем добар муж, могу да будем добар отац. Деца могу да буду најнепослушнија, најнесташнија, али ја и поред најгоре деце могу да будем добар отац. Ето, веома је важно да се то схвати, да је главни, основни разлог због којег бракови почињу да се разводе и породице да се распадају, тренутак кад човек жели да има, а не сам да буде. Дакле, то је заиста најважније. Из овога проистиче и све остало. Одавде потиче и то што нема љубави. Јер, нема пожртвованости, нема жеље да човек буде неко, нема жеље да промени себе, нема жеље да се одрекне неких својих навика и онога чему даје предност... о. Илија Шугајев
×
×
 • Креирај ново...