Jump to content

angst

Члан
 • Број садржаја

  1155
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Волим
  angst got a reaction from Светислав Павловић in Анафоре   
  Aлександријска Анафора Светог Марка
  Јер заиста је достојно и праведно, преподобно и долично, и душама нашим корисно, Ти Који Јеси, Владико, Господе Боже Оче, Сведржитељу, Тебе хвалити, Тебе певати, Теби благодарити (и) Теби се исповедати и дању и ноћу непрестаним устима и неућутним уснама и неућутљивим срцем, Теби који си створио небо и све што је на небу, земљу и све што је на земљи, мора, изворе, језера и све што је у њима; Теби Који си створио човека по Своме лику и подобију, којем си подарио и уживање у Рају, но када је он преступио, ниси га Добри, презрео ни напустио, него си га опет призвао кроз Закон, васпитно руководио кроз Пророке, пресаздао га и обновио кроз ову страшну и животворну и небеску Тајну (Христову); све си пак учинио кроз Твога, Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, кроз којега са Њиме и Светим Духом благодарећи приносимо ову словесну и бескрвну службу, коју Ти приносе Господе, сви народи од истока сунца до запада, од севера до југа, јер је велико Име Твоје у свима народима, и на сваком месту кâд се приноси Светом Имену Твоме, и жртва чиста, и кађење, и принос.
  И молимо и умољавамо Те, Човекољубче Добри, помени, Господе, Свету и Једину Католичку и Апостолску Цркву које је од крајева земље до крајева њених, све народе и стада Твоја.
  Мир са неба даруј срцима свих нас, а и мир живота овог даруј нам.
  Владара, војништво, старешине, савете, народне зборове, суседства, уласке и изласке наше сваким миром украси.
  Царе мира, мир Твој даруј нам, јер си нам све даровао; стеци нас у слози и љубави, Боже, јер осим Тебе другога [Бога] не знамо, Име Твоје именујемо (=призивамо); оживотвори душе свих нас, и нека над нама не надвлада смрт греха, нити над свим народом Твојим.
  Болеснике, Господе, народа Твога посети милошћу, и милосрђем излечи; удаљи од њих и од нас сваку болест и слабост, дух болести/немоћи одагнај од њих; оне који леже у дугим болестима подигни, оне узнемираване од духова нечистих излечи; оне у затворима, или рудницима, или судовима, или осудама, или у изгнанствима, и горком ропству, или заваћене дуговима - свима се смилуј, све ослободи, јер си Ти Бог наш Који разрешујеш свезане/оковане, Који усправљаш оборене, Надо безнадежних, помоћи беспомоћних, подизање палих, пристаниште витланих буром, бранитељу потлачених. Свакој души хришћанској, ожалошћеној и поробљеној дај милост, дај олакшање, дај освежење. А и наше, Господе, болести душевне исцели, телесне слабости излечи, Лекару душе и тела, Надзиратељу свакога тела, посети и исцели нас Спасењем Твојим.
  Браћу нашу која су на путу, или која ће путовати, добро руководи на сваком месту, било на земљи или рекама или језерима, или напутовањима, или на било који начин путујуће, све свукуда поврати у пристаниште мирно, у пристаниште спасоносно, удостоји да са њима будеш сапутник и сапловац; поврати их сродницима, радосне радоснима, здраве здравима; а и нама, Господе, странствовање у овоме животу неповређено и безбурно до краја сачувај.
  Кише благе богате ниспошаљи местима потребитим и жедним; силаском њиховим обрадуј и обнови лице земље, да се капима њиховим обрадује процветала.
  Благослови и сада, Господе, венац године доброте Твоје ради сиромаха народа Твога, ради удовице и ради сироте, ради странца и ради дошљака, ради нас свих који се уздамо у Тебе и који призивамо Име Твоје свето. Јер очи свих у Тебе се надају и Ти дајеш храну њихову у погодно време. Ти Који дајеш храну сваком телу, испуни радошћу и весељем срца наша, да свагда имајући сваку довољност, преизобилујемо у сваком добром делу у Христу Исусу, Господу нашем.
  Душе раније преминулих у вери Христовој отаца и браће упокој, Господе Боже наш, поменувши од века праоце, оце, патријархе, пророке, апостоле, сведоке (=мученике), исповеднике, епископе, преподобне, праведне, сваки дух у вери скончавших, и оних који у данашњи дан спомен чинимо, и светога оца нешега Марка, апостола и еванђелита, који нам је показао пут спасења.
  Радуј се, благодатна, Господ је с тобом. Благословена си ти међу женама, и благословен је Плод утробе твоје, јер си родила Спаситеља душа наших. Возглас: Особито за свесвету, чисту, благословену владичицу нашу Богородицу и Увекдјеву Марију. Ђакон: Господу се помолимо. Свештеник: Господ да те благослови благодаћу Својом, сада и увек и у векове векова. Ђакон чита диптихе уснулих. Свештеник:
  И душе свих ових упокоји, Владико Господе Боже наш, у насељима Светих Светих Твојих, у Царству Твоме, дарујући им сва добра Твојих обећања, која око не виде, и ухо не чу, и на срце људско не узиђе, што је припремио Бог онима који љубе Име Твоје свето. Њихове, дакле, душе упокоји и Царства Небеског удостоји, а крај живота нашега хришћански и благоугодан и безгрешан даруј; и дај нам да имамо удео и наслеђе са свима Светима Твојима.
  Оних који приносе жртве, приносе благодарења - прими, Боже, у Твој свети и наднебесни и умни Жртвеник, у невеске величине, кроз арханђелску Твоју литургију/службу, и оних који много и мало, тајно и јавно, желе а немају, и оних који у данашњи дан принеше (Ти) приносе, као што си примио дарове праведно Авеља, - жртву оца нашега Авраама, Захаријин кâд, Кирнилијеве мистиње и удовичине две лепте, прими и њихова благодарења, и узврати им уместо пропадљивих непропадљива, уместо земаљских небеска, уместо привремених вечна.
  Најсветијега и најблаженијега папу (мисли се на Александријског патријарха) _____, којега си предзнао и предодредио да руководи Твојом Светом Католичком и Апостолском Црквом, и најпреподобнијег епископа нашега _____, одчуваваји очувај их многим годинама, временима мирним, да свршавају од Тебе поверено (им) свето архијерејство, по светој и блаженој вољи Твојој, право управљајући реч Истине.
  А помени и посвуда православне епископе, презвитере, ђаконе, ипођаконе, понариме, ипонариме, појце, монахе увекдевственице, удовице, лаике.
  Помени, Господе, град Христа Бога нашега (=Јерусалим), и царствујући град (=Нови Рим=Константинопољ) и овај наш град (=Александрију) и земљу, и оне који у православној вери Христовој бораве у њима, и мир и безбедност њихову.
  Помени, Господе, сваку душу хришћанску, ожалошћену и намучену, која потребује милост Божију и помоћ, и повратак заблуделих.
  Помени, Господе, и браћу нашу који су у заробљеништву; дај им милосрђе пред свима који су их заробили.
  Помени, Господе, у милости и милосрђу и нас грешне и недостојне слуге Твоје, и грехе наше избриши/уништи, као човекољубиви Бог, и саприсуствуј нама који служимо/литургишемо Свесветоме Имену Твоме.
  Наша сабрања, Господе, благослови; идолопоклонство сасвим исорени из света, сатану и свако његово дејство и зло скрши под ноге наше; непријатеље Цркве Твоје, Господе, као свагда, и сада унизи, обнажи њихову гордост, покажи им брзо немоћ њихову, њихове завере и сплетке и злобе, које чине протиб нас, непријатељи Твоји и нека беже уназад сви који мрзе Име Твоје свето, а народ Твој верни и православни учини благословом хиљаде хиљада и миријаде миријада, и да чине Твоју свету вољу.
  Ослободи окована, избави оне у невољама, гладне нахрани, малодушне утеши, заблуделе обрати, помрачене просветли, пале подигни, колебљиве утврди, болесне исцели, све изведи на пут спасења, сједини и њих у светоме стаду Твоме, а нас избави од безакоња наших поставши у свему Чувар наш и Заштитник.
  Јер си ти изнад сваког началства и власти и силе и господарства и сваког имена именованог, не само у овоме веку, него и у будућем; Теби предстоје хиљаде хиљада и миријаде миријала светих анђела и арханђела; Теби предстоје два најчеснија жива бића: многооки херувими и шестокрили серафими, која са два крила покривају лица, и са два ноге, и са два лете, и једно другом кличе непрестаним уснама и неућутним богословљима - победну и Трисвету песму певајући, кличући, славословећи, узвикујући и говорећи великолепној слави Твојој: Свет, Свет, Свет Господ Саваот, пуно је небо и земља свете славе Твоје, - (наглашава) свагда Те све и сва освећује, али и са свима који Те освећују прими, Владико Господе, и наше освећење, који са њима певамо и говоримо: Свет, Свет, Свет Господ Саваот, пуно је небо и земља свете славе Твоје.
  Јер заиста је пуно небо и земља свете славе Твоје јављањем Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Испуни, Боже, и ову Жртву благословом од Тебе наиласком Свесветога Духа Твога, јер Сам Господ и Бог и Свецар [и Спас] наш Исус Христос, у ноћи када предаваше Себе за грехе наше, и подношаше телом смрт за све, саседнувши са светим Својим Ученицима и Апостолима, узевши хлеб у Своје свете и пречисте и непорочне руке, погледавши на небо ка Теби, Своме Оцу, а нашем Богу и Богу свих, заблагодаривши, благословивши, осветивши, преломивши, даде Својим Ученицима и Апостолима, рекавши: Узмите једите. Ово је тело моје, које се за вас ломи и раздаје на отпуштење грехова. Амин. Тако исто и чашу по вечери узевши и растворивши од вина и воде, погледавши на небо ка Теби, Своме Оцу, а Нашем Богу и Богу свих, заблагодаривши, благословивши, осветивши, испунивши Духом Светим, даде Својим светим и блаженим Ученицима и Апостолима, рекавши: Пијте из ње сви. Ово је крв Моја Новога Завета, која се за вас и за многе излива и раздаје на отпуштење грехова. Амин. Ово чините у мој спомен, јер кадгод једете Хлеб овај, и пијете Чашу ову, Моју смрт објављујете и Моје васкрсење и вазнесење исповедате, докле не дођем.
  Владико Господе, Сведржитељу, Небески Царе, смрт Јединороднога Сина Твога, Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, објављујући, и тридневно и блажено Његово из мртвих васкрсење исповедајући, и вазнесење на небеса и седење с десне стране Тебе, Бога и Оца, и Други и страшни и потресни Његов Долазак очекујући, у који ће Он доћи да суди живима и мртвима у правди, и да свакоме да по делима његовим - поштеди нас Господе Боже наш! - Теби од Твојих дарова предложисмо пред Тобом, - и молимо Те и умољвамо, Добри Човекољупче, ниспошаљи са свете висине Твоје, изготовог обиталишта Твога, из ббезграничног наручја Твога, Самога Утешитеља, Духа Истине, Светога, Господа, Животворнога, Који је говорио у Закону и Пророцима и Апостолима, Који је свуда присутан и све испуњујући, и дејствујући самовласно, не службно, освећење на оне којима хоће, благовољењем Твојим, простог природом, многостранога енергијом/дејством, Извор божанских харизми, Теби Једносуштнога, из Тебе Исходећега, Сапрестолнога Царству Твоме и Јединороднога Сина Твога, Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, - погледај на нас и ниспошаљи на Хлебове ове и на Чаше ове Духа Твога Светога, да их освети и саврши, као Свесилни Бог, и учини Хлеб- Тело, Амин а чашу - Крв Новог Завета Самога Господа и Бога и Спаса и Свецара нашег Исуса Христа, Амин да буду свима нама који се од њих причешћујемо на веру, на трезвеност, на исцељење, на целомудреност, на освећење, на обнову душе, тела, духа, на заједницу блаженства живота вечнога и непропадљивости, на славословљење Свесветог Имена Твога, на отпуштење грехова, - да Ти се и у ово време, као и у сву, прослави и опева и освети Свесвето и Часно и прослављено Име Твоје, са Исусом Христом и Светим Духом. Као што беше, и биће, из нараштаја у нараштај, и у све векове векова. Амин.
 2. Свиђа ми се
  angst got a reaction from Ambasador in Крстићи за око врата?   
  Не, крстови, свештени сасуди, иконе итд. се не свештају.
 3. Волим
  angst got a reaction from drvce in Homeopatija   
  У помоћ зовем Ивицу:
  „Укратко, хомеопатија у нашем универзуму не може да функционише јер је у супротности са основним законима физике. Сва срећа, па углавном није штетна јер су хомеопатски ”лекови” практично 100% вода.”

  „А знате шта је најбизарније у целој причи? Управо је алтернативна медицина она од које се згрћу силне паре у Америци и то на онај највулгарнији амерички начин кога се толико грозе наши поклоници алтернативне медицине, иначе велики борци против глобализма и америчког система вредности.”

  „Бизарно у смислу врло чудно, нездраво чудно. Најчешћи алтернативци су антиамериканци, а подржавају алтернативу на начин који је амерички бренд.

  A колика је цена те воде (мислим да ти не требају знаци навода, то јесте вода у дословном физичком смислу)? Па ево једног илустративног примера. Хомеопатски ”лек” против прехладе прави се од пачије јетре и обележен је са 200С. Праве га тако што узму јетру заклане патке, држе је на топлом 40 дана, онда процеде, заледе ради дехидратације, поново је хидрирају и онда креће разблаживање. Узму један стоти део, и тако 200 пута (одатле ознака 200С). На крају узму једну кап тог раствора, капну на шећер и добију таблету против кашља. Лако се може израчунати колика ће да буде концентрација тако добијеног раствора: 1/10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000. Број у имениоцу је много, много пута већи него укупан број молекула у целом свемиру!


  Једна патка је више него довољна за годишњу произодњу лека у целом свету. Не знам колико може да кошта једна патка, али верујем да је то мање од годишњег прихода од овог ”лека” који износи преко 20 милиона долара.”
 4. Волим
  angst got a reaction from kopitar in Православље западног обреда   
  Aнгликански и тридентински обред нису православни*, али се користе по икономији, пасторално - наравно у исправљеној варијанти. С обзиром да је овај наш локални „старотарски обред” заправо „тридентизовани византијски”, коришћење чистог тридентинског, или чак англиканског не делује нимало охрабрујуће. С друге стране претпостављам да су традиционалним англиканцима и старокатолицима они стварно православни запади обреди (они доленаведени) можда подједнако непознати колико и овај неоконстантинопољски тренутно најкоришћенији у ПЦ - али ипак је боље да пређу под ПЦ и тако, него тако да буду сами (у расколу у односу на своју матичну цркву која сада благосиља истополне бракове и бискупице). Искрено се надам да ће временом прећи на неки од православних обреда било источних било западних (небитно који).
  * - Западни православни обреди су галикански, келтски, древни мозарапски, беневентански, древни амвросијски, и пре-каролиншки римски (у свим својим формама).
  P.S. Занимљива је рецимо антиохијска форма литургије Светог Јована Златоустог коју је служио епископ Давид Крушевачки на ПБФ.
 5. Волим
  angst got a reaction from blue in ОВДЕ СТАВИТЕ ВАШ ДЕСКТОП или САЈТ   
  Fuduntu
 6. Волим
  angst got a reaction from Жедни in Humor - kada i u kojoj meri   
  Нисам чуо да је смех грех. Чуо сам да је лудо смејање грех...
 7. Волим
 8. Волим
 9. Волим
  angst got a reaction from Саша од Москве in Свето причешће   
  Ево два линка за DOC фајл, за оне који хоће да скину с интернета, а немају налог на Фејсбуку или Скрибду:
  http://www.mediafire.com/?2cr72im137p7di8
  http://www.megaupload.com/?d=BVU1UBQN
 10. Волим
  angst got a reaction from Баба in Месијански Јевреји   
  Секташи најобичнији - нит јевреји нит хришћани.
 11. Волим
  angst got a reaction from javor in Амвросијанске молитве   
  ХРИСТОС ТИ ЈЕ ВЕЋ БЛИЗУ
  Бог сам хита да нас спаси (Ис. 35,1-10), Христос је већ близу ономе који Га тражи.
  Свако ће тело бидети спасење Божје (Лк. 3,6)
  Свети Амвросије је беседио у Флоренцији приликом освештавања цркве у чији је олтар положио мошти Светог Агриколе које су нађене у Бононији. Цркву је подигла побожна удовица Јулијана са својим сином монахом, и три кћери монахиње.
  Тек што почињеш да га тражиш,
  а Христос ти је већ близу:
  ономе ко Му се нада
  Он неће недостајати,
  јер јави се и онима
  који Га ни сневали нису,
  и би нађен од оних
  који за Њега не питаху.
  Мислиш ли и говориш о Њему
  Он је већ присутан.
 12. Волим
  angst got a reaction from Sidarta in "Zaista, zaista ti kazem, danas ces biti sa mnom u raju"   
  Исто како је могао рећи данас, то је све есхатолошки свуда и стално, парадоксално сада, али не још увек... један вечити незалазни дан.
 13. Волим
  angst got a reaction from Плутон in Rečnik pravoslavnog slenga....   
  Да помре цео комшилук не би ти било доста - речи којима се поп обраћа својем детету након што га оно обавести да је потрошило џепарац и да му треба још...
 14. Волим
  angst got a reaction from Миљан Крстић in „Литургија - кретање ка Царству Божијем“   
  ЗА ПОЧЕТАК:
  Све гласно, све на српском и без италијаншћења (тј оних ужасних хорова - већ да се користи тзв. византијско појање). Без парафинских свећа и електричног осветљења. Без барокне иконографије.
 15. Волим
  angst got a reaction from Саша од Москве in Прослављен новомученик Александар Шморел   
  Аматерски превод последњег писма:
  Драги оче и мајко
  Сада ће бити ништа друго до ово, и Божијом вољом, данас ћу завршити свој земљски живот, како бих отишао у други, незалазни и у којем ћемо се сви сусрести. Нека вам овај будући сусрет буде нада и утеха. Нажалост, овај ће ударац теже пасти вама него мени, зато што ја одлазим у извесности, да сам из свог дубоког убеђења, послужио истини. Све ово оставља ме мирне савести, без обзира колико близу је самртни час. Помислите на милионе младих људи који су изгубили своје животе напољу, у областима. Њихова је парцела и моја. Срдачно поздравите све моје драге пријатеље. Посебно, Наташу, Ерика, Нијанију, тетку Тони, Марију, Аљонушку, и Андреја. За само неколико сати, бићу у бољем животу, збогом мајко моја, и нећу те заборавити; Упитаћу Бога да ти да утеху и мир. И чекаћу те! Једна ствар, изнад свега, допустите ми да оставим ово у срвима вашим: Никада не заборавите Бога!!!
  Ваш Шурик
  Са мном одлази професор Хубер, који вам такође шаље своје најсрдачније поздраве!
  Минхен, 13. Jула 1943.
 16. Волим
  angst got a reaction from Саша од Москве in Прослављен новомученик Александар Шморел   
  Аматерски превод четвртог писма:
  (својој сестри)
  Моја драга, драга Наташа!
  Сигуран сам да си прочитала писма која сам слао нашим родитељима, тако да си добро обавештена. Можда ће те изненадити, онда, што ти пишем да сам из дана у дан све смиренији изнутра, весео и срећан чак, да ми је стање ума, углавном, боље него што је било раније, на слободи! Одакле ово долази? То желим одмах да ти објасним: Цела ова страшна незгода је потребна да ме наведе на прави пут - и стога, то заправо и није била незгода. Изнад свега, срећан сам и Богу захвалан што ми је дата прилика да разумем куда је Бог показивао и кроз ово да ходим правим путем. Шта сам знао о вери, из истинске, дубоке вере, и о истини, и изнад свега о Богу? Врло мало! Сада сам, међутим, стигао толико далеко, да сам у својој тренутној ситуацији, радостан, смирен, и самоуверен, било како било. Надам се да сте сви прошли кроз слично духовно узрастање, и да ћемо сви ми заједно - након дубоког бола раздвајања - остати при благодарењу Богу за све. - Цела ова незгода је била потребна да ми отвори очи - али не само моје очи, већ свих нас, свих нас који смо ударени овим, и тако, наше целе породице. С пуно наде да сте сви исправно разумели куда Бог показује. Поздрави све, из срца, али теби посебан поздрав од твог
  Шурика.
  Минхен, 2. Jул 1943.
 17. Волим
  angst got a reaction from Саша од Москве in Прослављен новомученик Александар Шморел   
  Аматерски превод трећег писма:
  Драги моји родитељи!
  Немам ништа ново да вам јавим. Ја сам сам здрав, и здравог ума. Скоро сам проитао нешто у једној врло доброј и смисленој књизи, што веома одговара свима вама: „Што је већа трагедија живота, утолико вера мора бити јача; што више изгледа да смо заборављени, толико више треба да поуздамо срца своја у руке Бога Оца”. A игуман Teoдoр пише: "Стога сам благодарио Богу за моје несреће, и приклонио себе потпуно недокучивим судовима Његовог Промисла, тако да је на Његов благодатни начин, Он већ знао, од искони, време и место свачије смрти." Ово је отприлике исто оно што сам вам већ рекао. Веома би ме усрећило, када би сте размишљати на такав начин, одузело би вам много туге и бола. Али ја још увек нисам мртав - стога се молите и не губите наду.
  Најсрдачнији поздрав,
  Ваш Шурик.
  Минхен, 18. Jун 1943.
 18. Волим
  angst got a reaction from Саша од Москве in Прослављен новомученик Александар Шморел   
  Активиста антифашистичке студентске организације „Бијела ружа“ Александар Шморел, кога су нацисти погубили 13. јула 1943. године, због његове проповиједи покајања и исповиједања Православља прибројан је лику светих локално поштованих у Берлинско-њемачкој епархији Руске Заграничне Цркве.
  Чином канонизације, која је 4-5. фебруара одржана у минхенском храму Новомученика и исповједника Руских, на храмовну славу, началствовао је архиепископ Берлински Марко.
  Прослава је отпочела у суботу 4. фебруара литијом од храма до гробља, гдје је на гробу Александра Шморела одслужен последњи помен. Затим је на свеноћном бдењу у храму свечано изнесена икона новомученика Александра и први пут одслужена служба новопрослављеном светитељу. Наредног дана, у недељу 5. фебруара, одслужена је света Литургија.  „Својим саможртвеним животом, подвизима и мученичком кончином, Александар Шморел је посвједочио своју љубав према Богу и његовом лику који који се одражава на нашим ближњим“, истакао је предстојатељ Руске Заграничне Цркве, митрополит Источноамерички Иларион, у својој поруци учесницима канонизације.
  Новомученик Александар је могао да избјегне казну и сачува свој живот, али је добровољно отишао на страдање, побиједивши сопствени егоизам који нас може „одвратити од љубави Божије“, казао је владика. Позвавши све да се боре против егоизма који има снагу да „подијели човјечанство, посије злобу, мржњу, осуђивање“, митрополит Иларион је указао на примјер љубави новопрослављеног мученика Александра и изразио наду на његово посредништво за наше „исправљење, обнову живота и наших унутрашњих снага“.  Александар Шморел је први новомученик прослављен након обнове канонског општења између Московске Патријаршије и Руске Заграничне Цркве. Рођен је 16. септембра 1917. у Оренбургу. Са породицом је 1921. дошао у Минхен, али будући мученик није прекидао духовну везу са далеком отаџбином и укључио се у живот руске парохије. Као студент Медицинског факултета Минхенског универзитета, Шморел је 1942. године са својим другом Хансом Шолом почео да саставља и шири анти-фашистичке летке. Тако је основана група „Бијела ружа“, у коју се укључио Шморелов гимназијски друг Кристоф Пробст, њихов друг, такође студент, Вили Граф и Хансова сестра, Софи Шол. Група је откривена у фебруару 1943, њени чланови су осуђени и погубљени на гиљотини.
  извор: СВЕТИГОРА
 19. Волим
  angst got a reaction from DankaM in Прослављен новомученик Александар Шморел   
  Активиста антифашистичке студентске организације „Бијела ружа“ Александар Шморел, кога су нацисти погубили 13. јула 1943. године, због његове проповиједи покајања и исповиједања Православља прибројан је лику светих локално поштованих у Берлинско-њемачкој епархији Руске Заграничне Цркве.
  Чином канонизације, која је 4-5. фебруара одржана у минхенском храму Новомученика и исповједника Руских, на храмовну славу, началствовао је архиепископ Берлински Марко.
  Прослава је отпочела у суботу 4. фебруара литијом од храма до гробља, гдје је на гробу Александра Шморела одслужен последњи помен. Затим је на свеноћном бдењу у храму свечано изнесена икона новомученика Александра и први пут одслужена служба новопрослављеном светитељу. Наредног дана, у недељу 5. фебруара, одслужена је света Литургија.  „Својим саможртвеним животом, подвизима и мученичком кончином, Александар Шморел је посвједочио своју љубав према Богу и његовом лику који који се одражава на нашим ближњим“, истакао је предстојатељ Руске Заграничне Цркве, митрополит Источноамерички Иларион, у својој поруци учесницима канонизације.
  Новомученик Александар је могао да избјегне казну и сачува свој живот, али је добровољно отишао на страдање, побиједивши сопствени егоизам који нас може „одвратити од љубави Божије“, казао је владика. Позвавши све да се боре против егоизма који има снагу да „подијели човјечанство, посије злобу, мржњу, осуђивање“, митрополит Иларион је указао на примјер љубави новопрослављеног мученика Александра и изразио наду на његово посредништво за наше „исправљење, обнову живота и наших унутрашњих снага“.  Александар Шморел је први новомученик прослављен након обнове канонског општења између Московске Патријаршије и Руске Заграничне Цркве. Рођен је 16. септембра 1917. у Оренбургу. Са породицом је 1921. дошао у Минхен, али будући мученик није прекидао духовну везу са далеком отаџбином и укључио се у живот руске парохије. Као студент Медицинског факултета Минхенског универзитета, Шморел је 1942. године са својим другом Хансом Шолом почео да саставља и шири анти-фашистичке летке. Тако је основана група „Бијела ружа“, у коју се укључио Шморелов гимназијски друг Кристоф Пробст, њихов друг, такође студент, Вили Граф и Хансова сестра, Софи Шол. Група је откривена у фебруару 1943, њени чланови су осуђени и погубљени на гиљотини.
  извор: СВЕТИГОРА
 20. Волим
  angst got a reaction from Николa in Savremena iskusenja i mladi   
  Можда је погрешно сматрати превелику тугу због учињеног греха за врлину, јер можда управо та превелика туга бива због гордости и самоуверености, а псалмописац каже: Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. (Пс. 50:19). Не знам када и како смо попримили казуистички менталитет, али он је православљу стран. Није то нешто за понос, али не треба човек себи ни да пребацује, а камо ли другоме. Просто мислим да је опасно и по психу, и по духовност, и и по односе са другима, и по друге ствари из живота да човек зглајзне у неке дубиозне трипове... :10900:
 21. Волим
  angst got a reaction from Marjanovic in Oci rane Crkve o ratovanju i nasilju   
  Свети Маркелије Танџирски је био центурион који је напустио војну службу када је постао хришћанин http://en.wikipedia....llus_of_Tangier Свети Иринеј Лионски http://en.wikipedia.org/wiki/Irenaeus Свети Кипријан Картагински http://en.wikipedia.org/wiki/CyprianСвети Амвросије Медиолански, епитимисао римског цара Теодосија Великог због покоља http://en.wikipedia.org/wiki/Ambrose
 22. Волим
  angst got a reaction from Dugousko in Како настаје љубав?   
  Κако ЕТФ-овац изјављује љубав?
  Тако ми Лагранжа, Кошија и Шварца,
  поред тебе губе значај и Тејлор и Бернули,
  јер ти си лимес мога срца када разум тежи нули.
 23. Волим
  angst got a reaction from Олимп in Како настаје љубав?   
  Κако ЕТФ-овац изјављује љубав?
  Тако ми Лагранжа, Кошија и Шварца,
  поред тебе губе значај и Тејлор и Бернули,
  јер ти си лимес мога срца када разум тежи нули.
 24. Волим
  angst got a reaction from gandalf in Анафоре   
  Анафора Cветог Василија Великог
  Ти Који Јеси, Владико, Господе Боже Оче, Сведржитељу, Обожавани, ваистину је достојно праведно и долично величанству Светиње твоје: Тебе хвалити, Тебе певати, Тебе благосиљати, Теби се клањати, Теби благодарити, Тебе славити Јединог истински постојећег Бога, и срцем скрушеним и духом смиреним приносити Теби ово духовно богослужење наше; јер си нам Ти даровао познање Истине твоје. И ко је способан исказати моћи твоје, објавити све хвале твоје, испричати сва чудеса твоја, учињена у сва времена? Владару свих и свега, Господе неба и земље, и све твари, видљиве и невидљиве. Ти седиш на престолу славе и надгледаш бездане, Беспочетни, Невидљиви, Непостижни, Неограничени, Непроменљиви, Оче Господа нашега Исуса Христа, Великога Бога и Спаса, наде наше, Који је слика Твоје доброте, печат истоветни, Који показује у себи Тебе Оца, Логос живи, Бог истинити, предвечна Премудрост, Живот, Освећење, Сила, Светлост истинита, преко Кога се јави Дух Свети: Дух Истине, Дар усиновљења, Залог будућег наслеђа, Првина вечних добара, животворна Сила, Извор освећења, Који, сва творевина логосна и умна, укрепљавања служи Теби и узноси Ти вечни славопој, јер све и сва служи Теби. Јер Тебе хвале Анђели, Арханђели, Престоли, Господства, Начала, Власти, Силе, и многооки Херувими. Око Тебе стоје Серафими: једни са шест крила, и други са шест крила: са два покривају лица своја, са два ноге, а са два лете, и кличу један другоме неућутним устима, непрестаним славословима: Победничку песму певајући, кличући, узвикујући и говорећи: Свет је, Свет, Свет, Господ Саваот, пуно је небо и земља славе твоје: Осана на висинама, благословен који долази у име Господње, Осана на висинама. Са овим блаженим Силама, човекољубиви Владико, и ми грешни кличемо и говоримо: ваистину си свет и пресвет и нема мере величанству Светиње твоје и праведан си у свим делима својим и у свему си поступио са нама по правди и истинском суду: створио си човека узевши прах од земље и почаствовавши га ликом твојим, Боже, настанио си га у рају сладости и обећао му бесмртност живота и наслађивање вечним добрима, ако буде држао заповести твоје. Али пошто он не послуша Тебе, истинитог Бога, Саздатеља свога и би заведен змијином обманом и умртвљен својим сопственим сагрешењима, изгнао си га праведним судом твојим Боже, из раја у овај свет и вратио га у земљу од које је био узет, устројавајући му спасење кроз поновно рођење у самом Христу твом. Јер се Ти, благи Боже ниси потпуно одвратио од створења свога које си саздао нити си заборавио дело руку твојих, него си га по милосном обиљу самилости твоје посећивао на разне начине: слао си пророке; чинио си чудеса преко светитеља твојих који су Ти у сваком поколењу угодили; говорио си нам устима слугу твојих пророка, најављујући нам спасење које се имало збити. Дао си нам закон у помоћ; одредио си нам Анђеле као чуваре. А кад се наврши пуноћа времена, говорио си нам самим Сином твојим кроз кога си и векове створио, који је блистање славе твоје и обличје бића твога и све носи речју силе своје и који није сматрао за отмицу то што је раван Теби, Богу и Оцу, па ипак Он иако превечни Бог јави се на земљи и са људима поживе, оваплотивши се од свете Дјеве, понизи себе узевши обличје слуге и постаде једнак телу смирења нашег, да нас учини једнакима лику славе Његове. Јер пошто кроз човека грех уђе у свет и кроз грех смрт, то Јединородни Син твој који је у наручју Тебе, Бога и Оца, благоволи родити се од жене свете Богородице и увек Дјеве Марије, подвргнути се закону и осудити грех телом својим да би они који умиру у Адаму били оживљени у самом Христу твом. И Он живећи у овом свету даде нам спасоносне заповести и одвративши нас од обмане идолске, приведе нас познању Тебе, истинитог Бога и Оца, и стече себи нас – народ изабрани, царско свештенство, свети род. И очистивши нас водом, и осветивши нас Духом Светим даде себе у замену смрти која је нас продане греху држала у ропству; и сишавши крстом у Ад да собом испуни све и сва, покида окове смрти; и васкрсе у трећи дан и сваком телу отвори пут у васкрсење из мртвих, јер не беше могуће да Господар Живота буде држан у смрти; Он постаде првина умрлих, прворођени из мртвих, да би био Он сам све и сва, првенствујући у свему; и узишавши на небеса, седе с десне стране величанства Твога на висинама, и Он ће опет доћи да свакоме да по делима његовим. А остави нам Он као спомен спасоносног страдања свог ово што по његовим заповестима предложисмо пред Тобом. Јер пре но што ће поћи на добровољну и преславну и животворну смрт своју, Он у ноћ у коју предаваше себе за живот света, узе хлеб у своје свете и пречисте руке и показа га Теби Богу и Оцу и заблагодаривши, благословивши, осветивши, преломивши га: даде својим светим ученицима и апостолима рекавши: Узмите, једите, ово је Тело моје које се ради вас ломи за отпуштење грехова. Амин. Тако исто узевши и чашу са родом виноградским и растворивши, заблагодаривши, благословивши, осветивши: Даде својим светим ученицима и апостолима рекавши: Пијте из ње сви, ово је крв моја Новог Завета која се ради вас и ради многих пролива за отпуштење грехова. Амин. Ово чините у мој спомен: јер кад год хлеб овај једете и чашу ову пијете, ви смрт моју објављујете и Васкрсење моје исповедате. Стога и ми, Владико, сећајући се његових спасоносних страдања, животворног Крста, тридневног погребења и из мртвих васкрсења и на небеса уласка и с десне стране Тебе Бога и Оца седења, и славног и страшног другог доласка Његовог, твоје од твојих, Теби приносећи ради свих и за све, Тебе певамо, Тебе благосиљамо, Теби благодаримо, Господе, и молимо ти се Боже наш. [...] Стога, Пресвети Владико, и ми, грешне и недостојне слуге твоје, удостојени служити светом Жртвенику твом и не због праведности наше јер ништа добро не учинисмо на земљи, него због милости и самилости твоје које си богато излио на нас, смело приступамо жртвенику твом; па и предложивши предобрасце светог Тела и крви Христа Твог, Теби се молимо и Тебе призивамо, Свети над Светима, да благовољењем доброте Твоје дође Дух Твој Свети на нас и на предложене дарове ове и да их благослови и освети и покаже Хлеб овај самим пречасним Телом Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, Амин. А чашу ову самом пречасном Крвљу Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, Амин. Проливеном за живот света, Амин, Амин, Амин. А нас све који се од једног хлеба и од једне чаше причешћујемо, да сјединиш једне са другима у заједницу једног Духа Светог и учиниш да се ниједан од нас не причести светим Телом и Крвљу Христа Твога на суд или на осуду, него да обретемо милост и благодат са свима светима што су Ти од памтивека угодили: праоцима, оцима, патријарсима, пророцима, апостолима, проповедницима, еванђелистима, мученицима, исповедницима, учитељима и са сваким духом праведника у вери преминулога. Особито за Пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију. За светог Јована Пророка, Претечу и Крститеља, за свете славне и свехвалне Апостоле, за светог (име) чији спомен славимо, и за све Твоје светитеље, чијим молитвама посети нас, Боже. И помени, Господе, све раније преминуле у нади на васкрсење у живот вечни и упококј их, Боже наш, где сија светлост Лица Твог. Још Ти се молимо: помени, Господе, твоју свету, католичку и апостолску Цркву, распрострту од краја до краја васељене, и даруј мир њој коју си стекао пречасном Крвљу Христа Твога, и овај свети храм утврди до свршетка века. Помени, Господе, оне што Ти ове дарове принесоше, и оне за које, и преко којих, и ради којих Ти их принесоше. Помени, Господе, оне које плодове доносе и добро творе у светим Црквама Твојим, и оне који се сећају сиротиње. Награди их Твојим богатим и небеским даровима: Даруј им место земаљских добара – небеска, место привремених – вечна, место пролазних – непролазна. Помени, Господе, оне по пустињама, и по горама, и по пећинама, и по гудурама земаљским. Помени, Господе, оне што живе у девствености, у побожности, подвижништву, честитом животу. Помени, Господе, благоверни народ наш, наоружај га оружјем истине, у даруј му победу над сваким злом, да тих и миран живот поживимо у свакој побожности и чистоти. Добре сачувај у доброти Твојој, рђаве добротом Твојом преобрази у добре. Помени, Господе, присутни овде народ, и из оправданих разлога одсутне; и по обиљу милости Твоје помилуј њих и нас: домове њихове напуни сваким добром, бракове њихове сачувај у миру и слози, децу одгаји, омладину васпитај, старце укрепи, малодушне утеши, расејане сабери, заблуделе обрати, и присаједини Твојој светој, католичкој и апостолској Цркви; ослободи мучене од нечистих духова; плови са онима што плове; путуј са онима што путују; удовице штити, сирочад заштити; сужње ослободи, болеснике исцељуј. Помени Боже оне што су под судским ислеђењем, и оне по рудницима, и оне у изгнанству, и оне на тешким радовима, и све оне што су у било каквој невољи, и нужди, и опасности. Помени, Господе Боже наш, и све оне којима је потребно Твоје велико милосрђе, и оне који нас воле, и оне који нас мрзе, и оне који нас недостојне замолише да се молимо за њих. Господе Боже наш, помени и сав народ Твој, и излиј на све богату милост Твоју, и даруј свима оно што моле за спасење. И оне које ми не споменусмо због незнања, или због заборава, или због мноштва имена, Ти сам, Боже, помени, знајући свачији узраст и име, знајући свакога од нас још од утробе матере наше. Јер си Ти, Господе, помоћ беспомоћнима, нада безнадежнима, Спаситељ витланих буром, пристаниште морепловцима, лекар болеснима. Сам буди свима све и сва, Ти који знаш сваког од нас, знаш и молбу, и дом, и потребу нашу. Избави, Господе, град овај и сваки град и земљу од глади, помора, земљотреса, поплаве, пожара, покоља, најезде туђинаца, и међусобног рата. Најпре помени Господе, преосвећеног епископа нашег (име) и даруј га светим Твојим Црквама у миру, читава, часна, здрава, дуговечна, и да правилно управља речју Истине Твоје. Помени, Господе, сво епископство православних, који правилно управљају речју Истине Твоје. Помени, Господе, по мноштву милосрђа свог, и моју недостојност; опрости и свако сагрешење вољно и невољно; и немој због грехова мојих отклонити благодат Светог Духа Твог од ових дарова који су пред нама. Помени, Господе, презвитерство, у Христу ђаконство, и сав свештенички ред, и немој посрамити никога од нас што стојимо око светог Жртвеника Твог. Посети нас благошћу Твојом, Господе; јави нам се богатим милосрђем својим; даруј нам благорастворење ваздуха и погодно време; даруј тихе кише земљи ради плодности; благослови, Господе, благошћу својом круг године; прекрати раздоре међу Црквама; угаси непријатељства међу народима; силом Светог Духа Твог сатри што скорије јеретичко бунтовање; све нас прими у Царство Твоје, покажи нас синовима светлости и синовима дана; даруј нам мир Твој и љубав Твоју, Господе Боже наш, јер си нам дао све и сва. И дај нам да једним устима и једним срцем славимо и певамо пречасно и величанствено име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.
 25. Волим
  angst got a reaction from gandalf in Анафоре   
  Анафора Cветог Јована Златоустог
  Достојно је и праведно Тебе певати, Тебе благосиљати, Тебе хвалити, Теби благодарити, Теби се клањати на сваком месту владавине Твоје, јер си Ти Бог неисказан, непојмљив, невидљив, непостижан, Који увек постојиш, на исти начин постојиш, Ти и Јединородни Твој Син и Дух Твој Свети. Ти си нас из небића привео у биће, и када смо отпали подигао си нас опет и ниси одустао да све чиниш док нас ниси узвео на небо и даровао нам Твоје будуће Царство. За све то ми благодаримо Теби и Јединородном Сину Твом, и Духу Твом Светом: за сва знана и незнана, видљива и невидљива доброчинства која су нам учињена. Благодаримо Ти и за ову службу коју си изволео да примиш из наших руку, иако пред Тобом стоје хиљаде Арханђела, и тма Анђела, Херувими и Серафими, шестокрили, многооки, крилати, који лакокрило лебде, победничку песму певајући, кличући, узвикујући и говорећи: Свет је, Свет, Свет, Господ Саваот, пуно је небо и земља славе Твоје; Осана на висинама, благословен који долази у име Господње; Осана на висинама. Са овим блаженим Силама, човекољубиви Владико, и ми кличемо и говоримо: Свет си и пресвет, Ти и Јединородни Син Твој и Дух Твој Свети; Свет си и пресвет, и величанствена је слава Твоја; Ти си тако заволео свет твој, да си и Сина свог Јединородног дао, да нико који верује у Њега не погине, него да има живот вечни; Који, дошавши и испунивши сав домострој спасења за нас, у ноћ у коју би предан, шта више самог себе предаде за живот света, узевши хлеб у своје свете и пречисте и непорочне руке. Благодаривши и благословивши, осветивши, преломивши, даде својим светим Ученицима и Апостолима рекавши: Узмите, једите, ово је Тело моје, које се ради вас ломи за отпуштење грехова. Амин. А исто тако и чашу по вечери, говорећи: Пијте из ње сви: ово је Крв моја Новог Завета, која се ради вас и ради многих пролива за отпуштење грехова. Амин. Сећајући се дакле ове спасоносне заповести, и свега што се нас ради збило: Крста, гроба, тридневног васкрсења, узласка на небеса, седења с десне стране и другог и славног доласка, - Твоје од твојих Теби приносећи ради свих и за све. Још Ти приносимо ову разумну и бескрвну службу, и молимо Те, и призивамо, и преклињемо: ниспошљи Духа Твога Светог на нас и на ове предложене дарове, и учини овај Хлеб пречасним Телом Христа Твога. Амин. А оно што је у Чаши овој пречасном Крвљу Христа Твога. Амин. Претворивши их Духом Твојим Светим. Амин. Амин. Амин. Да ове свете Тајне буду онима који се причешћују на отрезвљење душе, на отпуштење грехова, на заједницу Духа Твога Светог, на испуњење Царства Небеског, на смелост према Теби, не на суд или на осуду. Још Ти приносимо ову разумну службу за преминуле у вери Праоце, Оце, Патријархе, Пророке, Апостоле, Проповеднике, Јеванђелисте, Мученике, Исповеднике, Подвижнике, и за сваки дух праведника преминулог у вери. Особито за Пресвету, пречисту, преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију, за светог Јована, Пророка, Претечу и Крститеља, за свете славне и свехвалне Апостоле, за светог (име) чији спомен славимо, и за све Твоје Светитеље, чијим молитвама посети нас, Боже. И помени све преминуле у нади на васкрсење у живот вечни и упокој их, Боже наш, где сија светлост Лица Твог. Још Ти се молимо, помени Господе сво епископство православних који правилно управљају речју истине Твоје, сво презвитерство, у Христу ђаконство, и сав свештенички ред. Још Ти приносимо ову разумну службу за васељену, за свету, католичку и апостолску Цркву, за оне који живе у невиности и часним животом, за благоверни и христољубиви народ наш, да тих и миран живот поживимо у свакој побожности и чистоти. Најпре помени Господе, преосвећеног епископа нашег (име), и даруј га светим Твојим Црквама у миру, читава, часна, здрава, дуговечна и да правилно управља речју истине Твоје. Помени Господе, град овај у коме живимо, сваки град и земљу, и оне који вером живе у њима. Помени, Господе, морепловце, путнике, болеснике, патнике, заробљенике, сужње, прогнанике и спасење њихово. Помени, Господе, оне који плодове доносе и оне који добро творе у светим Црквама Твојим, и оне који се сећају сиротиње, и на све нас ниспошљи милост Твоју. И дај нам да једним устима и једним срцем славимо и певамо пречасно и величанствено име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.
×
×
 • Креирај ново...