Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

horatio

Члан
 • Број садржаја

  1240
 • На ЖРУ од

 • Последња посета


Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  horatio got a reaction from kopitar in Novohrvatski: Burek će se zvati „zajednica mesa i testa“   
  Pih, seksizam na djelu...ljudska prava za pite....zašto bi jedna pita sa mesom uzurpirala, to posvećeno ime burek-a....
 2. Оплаках :))
  horatio got a reaction from Милошшш in Muška lepota   
  Ovo je pravi uzor muške ljepote, a ne ovi metroseksualci

 3. Волим
  horatio got a reaction from Дијана. in Aтеистима је тешко да прихвате постојање смисла   
  Чекај лафе, помало се губим у свим овим силним терминима. Проблем са терминима је што се често употребљавају непрецизно, а уколико покушамо да изнађемо смисао и значење неког термина упадамо у још веће проблеме....Но, чињеница је да се људи у суштини разумију, те да су језици преводиви. То говори да нека објективна основа постоји, е сада каква је, то је већ велики проблем. 
   
  Проблем са логиком је проблем са премисама, уколико кренеш од погрешних премиса добићеш и погрешан резултат. Чињеница да ти сада желиш да докажеш непостојање субјективног смисла сходно твојој теорији (ако те добро разумијем) значи да си детерминисан и да то није твој избор или ..? Ја бих рекао да је човјек сврха по себи, а да постојање слободе воље спада у антиномије људског разума (теоријски посматрано), док практично је темељ људског постојања, али - не као дијела природног каузалитета. Мислим да је у питању лажна дилема, која се лако да ријешити.
 4. Свиђа ми се
  horatio got a reaction from kopitar in Сплит тема - Савремени Срби католици   
  Извињавам се, нисам упућен - шта је то са Леополдом Мандићем тј. на који начин је провокација. Знам да је из Херцег Новог и гдје је црква посвећена њему, те да има пуно Мандића православних, али и даље не знам како је провокација. Просто нисам информисан, а интересује ме.
 5. Оплаках :))
  horatio got a reaction from kopitar in Теологија светог Августина - камен спотицања?   
  Blaženi Avgustin je jedan od najznačajnijih pisaca hrišćanskog Zapada, a do pojave Tome Akvinskog gotovo nesporan autoritet. Njegovi spisi u sebi sadrže mogućnosti najrazličitijih interpretacija, a jedna od njih (ne i najmanje legitimna) je - kalvinizam. Doduše, Avgustin je često pisao polemički, što ga je vodilo pretjerivanjima. U isto vrijeme bio je spreman da koriguje svoje stavove, a da je to tako potvrđuje i knjiga koju je napisao pred kraj života kojom objašnjava kako treba čitati njegove ranije tekstove. Razlozi tome su bili što se sam razvijao, kao i što su neki jeretici koristili njegove rane radove da potkrijepe svoje tvrdnje (npr, Pelagije).
   
  Ponekad stičem utisak čitajući neke teologe, da je zapravo Avgustin uzočnik svakog zla.... Kako mi se čini, istina je da je bio plodan pisac i da je kao svaki čovjek bio limitiran, te da je trpio razne uticaje, te se stoga u njegovim djelima može naći osnova za izvođenje ponekad (za moj ukus) vrlo čudnih konkluzija i teorija.
 6. Волим
  horatio got a reaction from florenntina in Francuska: nadgrobni spomenici u boji   
  Ако му је ћеиф да постави, ферарија/мерцедеса/коњску запрегу/свемирски брод или нешто слично-може то да уради. Уколико дотично гробље, прави проблем; човјек може отворити сопствено гробље.... Не може човјек ни у смрти да буде слободан
 7. Волим
  horatio got a reaction from Volim_Sina_Bozjeg in Преображење Господње   
  Пошто сам непримјерено поставио питање на статусу (што сам, донекле, слутио) - исправљам овим своју грешку и прихватам добронамјерне сугестије.
  Елем:Имао сам један занимљив разговор: наиме, један пријатељ тврди да се на гори Тавор Христос није стварно промијенио, већ да се промијенила перцепција апостола који су могли сада да виде његово (непромјењиво) божство. Јасно, само сам се дијелом сложио са њим. Шта мислите о овој теми? 
   
  Да додатно појасним: оно што је мене бунило је свођење реалитета догађаја Преображења САМО на субјективну рецепцију апостола. Просто, сматрам да појава Мојсија, Илије и Бога Оца који говори из облака, ма колико нам била или не била драга паламистичка интеретација догађаја, не потире објективни реалитет догађаја. У противном, могли би се исто запитати и у вези крштења Господњег, итд...
   
  Хвала свима који утроше дио свог времена на ову тему!
 8. Волим
  horatio got a reaction from Биљана 1234 in Ratnici Svetlosti sekta, kult ili obicni prevaranti?   
  Ни прво, ни друго, ни треће, већ - жртве лепе књижевности Није тешко постати ратник светлости када имаш приручник
 9. Волим
  horatio got a reaction from arizan in Šta je najvažnija stvar u životu ?   
  Слобода и љубав....прво је услов другог а друго је прво
 10. Волим
  horatio got a reaction from "Tamo daleko" in Šta je najvažnija stvar u životu ?   
  Слобода и љубав....прво је услов другог а друго је прво
 11. Волим
  horatio got a reaction from Марина Савковић in Šta je najvažnija stvar u životu ?   
  Слобода и љубав....прво је услов другог а друго је прво
 12. Волим
  horatio got a reaction from Жика in (Не)испуњена молитва - Бог није дух из „Аладинове лампе“ за наше себичне жеље   
  Ne znam da li sam na dobrom tragu,a ali ja to ovako razumijevam. Ti naravno nisi (direktno) odgovoran za smrt svog komšije, niti to možeš biti, jer svako ima slobodu i njoj pripadajuću odgovornost. Ali, kao što si ti odgovoran za to što se njemu desilo (na jedan indirektan način) - i ja sam, kao i svako od nas,utoliko što se nismo više trudili da se približimo Hristu i da uznosimo molitve za cio svijet. U tom slučaju možda bi i njegova sudbina bila drugačija. U krajnjoj liniji svi smo pozvani da budemo carsko sveštenstvo i da Gospodu uznosimo i privodimo cjelokupnu tvorevinu, te i imamo odgovornost za to.
  Ja to tako razumijevam. Nadam se da ne promašujem previše. 
 13. Волим
  horatio got a reaction from "Tamo daleko" in Деца на богослужењима – „биљке у саксији“ или словесни хришћани   
  Е, највише волим те што су строги према дјеци...тако се развија љубав ка Богу и Цркви....Сада стварно, да ли неко уопште зна колико је тешко бити цијелу литургију са више дјеце, немирне уз то?! Још када ме нека бакута погледа строго што дјеца галаме....
 14. Волим
  horatio got a reaction from Sanja Т. in Da li je sex između supruznika uzvišen čin, ili je to nešto sto činimo zbog slabosti, i ne treba mu pridavati značaja?   
  Нисам жена, али колико знам ( а понешто знам) - то је много кратак период (месец дана). Жена треба да се поврати физички и психички, а и муж јој у том периоду баш и није приоритет. Па, и мужу уколико беба не да спава, однос са женом баш и није на првом мјесту спавати....сањати....
 15. Волим
  horatio got a reaction from PredragVId in Активности Мисионарског одељења СПЦ (коме припадају и ПОУКЕ)   
  Добра идеја и заслужено чланство! Честитке, те пуно успјеха на њиви Господњој!!
 16. Волим
  horatio got a reaction from АлександраВ in Мушки, да ли кувате?   
  Када морам кувам - нерадо али мора се помоћи. Битно је да тим функционише, па ако некада центар и одигра на бековској позицији, ништа страшно...битно је да смо у игри...
 17. Волим
  horatio got a reaction from Џуманџи in Da li biste uveli moralnu policiju?   
  Не, полиција која спроводи право је сасвим довољна. Да је ово питање постављено на неком муслиманском форуму, било би донекле логично, овако - и сама упитаност над тиме је забрињавајућа! 
 18. Волим
  horatio got a reaction from Kaludjerovic Sreten in Упокојио се наш вољени прота Дејан Дејановић   
  Драги прото, уђи у радост  Господа својега! Нека те свеблаги Господ насели у насеља праведних, у наручју Аврамовом, тамо где нема боли, ни туге, ни уздисања! Вјечнаја памјат!!
 19. Волим
  horatio got a reaction from Милан Ракић in Упокојио се наш вољени прота Дејан Дејановић   
  Драги прото, уђи у радост  Господа својега! Нека те свеблаги Господ насели у насеља праведних, у наручју Аврамовом, тамо где нема боли, ни туге, ни уздисања! Вјечнаја памјат!!
 20. Волим
  horatio got a reaction from JESSY in Упокојио се наш вољени прота Дејан Дејановић   
  Драги прото, уђи у радост  Господа својега! Нека те свеблаги Господ насели у насеља праведних, у наручју Аврамовом, тамо где нема боли, ни туге, ни уздисања! Вјечнаја памјат!!
 21. Волим
  horatio got a reaction from Драшко in Упокојио се наш вољени прота Дејан Дејановић   
  Драги прото, уђи у радост  Господа својега! Нека те свеблаги Господ насели у насеља праведних, у наручју Аврамовом, тамо где нема боли, ни туге, ни уздисања! Вјечнаја памјат!!
 22. Волим
  horatio got a reaction from kopitar in Moral, njegov značaj i gde je religija u svemu tome   
  Ako mogu skromno i laički da kažem, tvoje (ako ti je oslovljavanje na ti OK) poznavanje Kjerkegorovog djela, konkretno "Straha i drhtanja" je više nego dobro! Vjerno i analitično si izložio osnovne crte tog djela i Kjerkegorove intencije. Šta više, tvoja posljednja rečenica je čak i ključna! Sasvim je na Kjerkegorovom misaonom tragu, a kako ja to poimam - u pitanju je iskorak u nepoznato, gdje razum ne igra više nikakvu ulogu!! Potpuno pouzdanje u Gospoda suspenduje etičko i razumsko u jednom višem smislu. Otuda i govorimo o Kjerkegorovom fideizmu. No, ovo meni otvara čitav niz novih problema koje ne mogu do kraja da riješim svojim krhkim razumom. Jedan od njih je odnos razuma i vjere, te konstituisanja zajednice ukoliko prihvatimo neki od mogućih odgovora, itd.
  Ono što se meni čini aktuelnim kod nas je - jedna intencija (kod jednog broja ljudi) da široko tumačeći odnos ontologije i etike, shodno svojim ljudskim slabostima, suspenduju etičko na svakodnevnom nivou. Da ne budem pogrešno shvaćen, daleko od toga da prozivam bilo koga, samo sam uočio to kao sklonost kod jednog određenog broja ljudi - kod sebe najprije ;(
 23. Волим
  horatio је реаговао/ла на Zayron у Vojna muzika, parade i vojničke pjesme iz cijelog svijeta   
  Čestit vam blagdan svetog Save
  https://www.pouke.org/forum/topic/12319-православци-причају-с-католицима-и-протестант/?p=1395036
  https://www.pouke.org/forum/topic/42054-у-славу-и-част-светитеља-саве/?p=1395140
  https://www.pouke.org/forum/topic/30707-етно-музика-света/?p=1395287
   
  Krumlovski Petrovski vitezovi od Nemanic


  Krumlovští Petrovští Rytíři z Nemanic Gotika
   
   
   
   


  Maria Dziemitko i Zespół ludowy "Jarzebina" z Zawidowa, (lošiji kvalitet zvuka, šum, ali vrijedi poslušat)
  Srbská Horní Lužice/Dolní Slezsko - Srpska Lužica/Donja Šlezija
  https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_dolno%C5%9Bl%C4%85skie
  https://pl.wikipedia.org/wiki/Zawid%C3%B3w
  https://cs.wikipedia.org/wiki/Zawid%C3%B3w
  http://www.zawidow.info/index.php/cz/
 24. Волим
  horatio је реаговао/ла на Архимандрит Сава Јањић у Промена Устава - Православље као званична државна религија?   
  Гледано мало више из политичке перспективе рекао бих да је јако лепо што је Грчка укључила овај члан у свој Устав, иако видимо да га садашња влада прилично игнорише (већина није ни хтела да положи заклетву пред архиепископом). Грчка је земља у којој националне мањине званично не постоје. Питање словенских Македонаца, Влаха, епирских Албанаца и других је јако проблематично питање. Мислим да је једино призната званично турска заједница у Тракији.
   
  Србија је у другачијој ситуацији. Слажем се да треба нагласити да је Православље већинска вероисповест и да држава треба да афирмише православне вредности. Ипак због политичке стабилности Србије јако је важно да имамо у виду њу и Мађари и они који се изјашњавају као Бошњаци, и Албанци и други треба да доживљавају као своју земљу. Већина Срба ван Србије српство и реч Србин доживљава као ширу категорију која има еванђелски смисао верног народа који је свој духовни, културни и национални (у еванђелском смислу) идентитет засновао на Православљу, светосавској традицији (Светосављу), историји Немањића, нашем заједничком језику (био он екавски или ијекавски), нашој култури итд. Зато ми у Херцеговини са поносом кажемо да смо Херцеговци али и Срби. Највећи синови Црне Горе са поносом су говорили да су Црногорци али су истовремено били једни од највећих поборника српства, очувања косовског завета. У Босни, због ново-босанства или бошњаштва како се год сада звало, Срби све чешће избегавају да кажу да су Босанци Срби иако је Босна заузимала и заузима јако важно место у српској историји. Срби из данашње Хрватске, Словеније или новостворене Македоније у којој се као и данас у Црној гори географски појам проглашава за темељ нове нације, такође су људи са поносом себе сматрали Србима. 1903 сабор свих Срба у Османском Царству одржан је у Скопљу.
   
  За нас који смо одрасли ван Србије постоји појам Србијанац, који није нова реч коју су измислили Хрвати и други већ за нас означава Србе из уже Србије и уопште становнике Србије. У Србији се реч Србијанац доживљава често дерогативно, али морамо да разумемо да је јако тешко очекивати од муслимана у Новом Пазару или других мањина да кажу да су Срби јер живе у Србији. То је исто као да тражимо од Срба у Хрватској да кажу да су Хрвати јер су грађани Хрватске. Мислим да би било мудро да се поради на јединству свих грађана Србије без обзира на нацију и веру, али да се притом не изгуби оно што је јако важно, а то је да је Србија матична земља свих Срба, од Словеније до БЈР Македоније. 
   
  Свођење српсктва на србијанство је јако ризично и плашим се да то само погодује савременом монтенегринству или новопеченом-македонству и сл. Уосталом најстарије српске земље биле су на просторима данашње Херцеговине, Црне Горе и Косова и Меотхије, док је Београд још био угарски град. Важно би било да се рашчлане ови појмови и да се Србија истовремено афирмише као савремена земља која би све своје грађане видела једнако као своје, али би истовремено чувала тековине српске духовности, културе и традиције на којима је и настала српска државност у Средњем веку и на којим је основама обновљена у 19. веку. 
   
  Ово није само питање очувања политичког јединства Србије као државе већ се директно рефлектује на положај Срба у новонасталим државама где преко ноћи као народ који је стварао државност на тим просторима (Црна Гора, БиХ, БЈР Македонија) постаје национална мањина са све мањим правима и слободама.
 25. Волим
  horatio је реаговао/ла на Кратос у Пливање за Часни крст   
×
×
 • Креирај ново...