Jump to content

Limes

Члан
 • Број садржаја

  46
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Limes

 • Рођендан 01/01/1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Limes's Achievements

Напише по коју

Напише по коју (3/9)

2

Форумска репутација

 1. Bilo bi dobro kad budete imali vremena da podrobnije ovo sa papaom Honorijem pojasnite.
 2. Ne želim nikog vrijeđati, ali meni su ti darovi u najmanju ruku problematični, da ne kažem jeretički, pa čak i satonistički.
 3. Pošto vidim da je rasprva skrenula sa teme, da zaključimo: S ozirom da je papa Honorije zagovoarao monotelitsku jeres i bio ekskomuniciran iz Crkve Božije, jasno je da papa nije nikad bio nezabludiv, već naprotiv!
 4. Gospodine Zeliću, griješite. Jedan sabor JESTE anatemisao papu i jedan papa JESTE zastupao jeretičko učenje. Naime papa Honorije , koji je bio na čelu Rimske crkve od 625. do 638. naučavao je monotelizam. Uzgre4d, istu jeres naučavao je i patrijarh carigradski Sergije, ali on za razliku od pape nije nezabludiv. Pošto je monotelizam vjersko i teološko pitanje, izlišno je govoriti da stav pape Honorija ne spada u "ex chatedra". Idemo dalje...Monotelitska jeres je od strane Crkve saborno osudjena na Sestom Vaseljenskom Saboru (680-681 god.), a zatim i na Trulskom (692 god.) i Sedmom Vaseljenskom Saboru (784 god.). Na svim tim saborima kolovodje jeresi su saborno predati anatemi. Medju njima i rimski papa Honorije. Slucaj pape Honorija najbolje pokazuje da je rimski papa pogresiv i prevarljiv u pitanjima vjere.
 5. A, kako to da je jedan sabor anatemisao jednog od papa, koji je čini mi se zastupao jeretičko učenje o monotelizmu? Kako je on mogao biti osuđen od strane sabora i kako je mogao zastupati monotelizam kad je papa nezabludiv? (Monotelizam je već stvar vjere i vjreskog naučavanja, što ulazi u ono što vi zovete ex chatedra)
 6. Gospodine Zeliću znači li da je sveti Jovan zlatousti pogriješio, kao i mnogi drugi oci Crkve?
 7. Ja se ne osjećam licemjer zato što ga oslovljavljam sa brate i pitam ono što ne razumijem. To što ne dijelimo iste stavove ne znači da se mrzimo.
 8. Zayrone, nisi mi odgovorio na pitanje. Da li je neko od ranih otaca Crkve naučavao da je papa nezabludiv? i prokomentariši mi činjenicu da su i Sv. Jovan Zlatousti i blaženi Augustin i ostali oci razumjeli Gospodove riječi upućene Petru baš onako kako ih i mi danas razumijemo i tumačimo.
 9. Braćo katolici, kako komentarišete činjenicu da su sveti oci Crkve, počev od Jovana Zlatoustog , blaženog Avgustina... pa nadalje, riječi Gospoda "Na toj stijeni sagradiću Crkvu svoju", razumijeli kao i mi pravosalvci danas: Na toj vjeri-ispovjedanja da je Hristos Sin Božji sagradiću Crkvu svoju, a ne na Petru? Ipak, jedan Jovan zlatousti(a, i drugi) kad to kaže ima veću težinu od teologa počev I Vatikuma pa do danas. Ima li ko od svetih otaca rane crkve da je naučavao dogmu o papskoj nezabludivosti?
 10. Ne slažem se. Duže smo bili sa Katolicima, nego sa monofizitima. a, s obzirom da je Hristologija monofizita skroz pogrešna ne vidim kako su nam oni bliži od katolika.
 11. Ma, da monofiziti su nam bliži, jer nam oni nisu teološki konkurenti, da kažem. To što Hristologiju oni totalno pogrešno shvataju i tumače, nema veze.
 12. Pravoslavna Crkva itekako ima veze sa Katoličkom. niko nam nije bliži od katolika. Djelimo mnogo toga. više imamo onoga što nas spaja, nego razdvaja. Konačno Hristos nam je zajednički, a on je veći od svih naših razlika! Uostalom i u Pravolsavju sam nailazio na slićčne konstatcije za episkopa, kao kod katolika za papu.
 13. Brate Zayrone, nije mi bila namjera da provociram. pitam jer mi stvarno nije jasno. Kako papa može biti vidljivi i ŽIVI Hristos na zemlji?
×
×
 • Креирај ново...