Jump to content
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black
Yelp Reddit Banana Lime Leaf Tumblr Blueberry VKontakte Slack Watermelon Chocolate Marble Steam Black

Лала из Банатa

Члан
 • Број садржаја

  44
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

О Лала из Банатa

 • Ранг
  Напише по коју
 • Рођендан 01/01/1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. И сам често патим од подозрења. Под његовим утицајем, подозревајући злу намеру, готово увек 'видим' реалност онаквом како ја хоћу, а онаквом каква она заиста јесте.
 2. Прво, да буде јасно, уопште нисам увређен и нико ми није крив ни за шта. Ово доживљавам као разговор људи којима је стало до цркве. Рекао сам више пута да нисам срећан када се црквене ствари износе у медије као што нисам срећан и због неких других ствари које неби сада помињао. Суштина онога што сам хтео да кажем је да се све ово неможе сагледати правилно без познавања ширег контекста ствари. Ако посматрамо изоловано интервју он је једним својим делом промашај, ако сагледавамо шире можда и није, Бог зна. Исто тако, изузетно ценим владику бачког Иринеја, у његовој епархији сам се учио црквености. Обојица су велики људи, наћиће они заједнички језик, у то не сумњам.
 3. Кажем да је владика Никанор тада претерао. Читав тај спор, отворене/затворене двери је бесмислен. Иако више волим служење са отвореним дверима и читањем на глас молитава у принципу ми је свеједно док нема забране причешћа. Владика Никанор је против ''новотарија' мислећи да тако чува веру отаца. Када је владика Атанасије написао две обимне књиге на тему литургије нико из супротног табора није био кадар да му одговори.
 4. Да, благо речено, га је критиковао пред једном групом људи из Браничевске епархије која му је дошла у посету. То је било време када се водила расправа у нашој цркви око начина служења литургије, са отвореним или затвореним дверима.
 5. Желим да верујем да не разумеш о чему је реч и да није у питању исмевање. Више пута сам се лично уверио да у Херцеговини постоји жива црква. Осети се љубав и нормалност, брига за човека, а не хладноћа и администрација као на многим другим местима. То су, између осталог, плодови о кома је овде реч.
 6. Ја нисам лола него лала. 😁 Уопште не сумњам у добру намеру било кога овде, само имамо различито виђење ствари, мање смо или више зрели, а сви добро желимо нашој цркви. И сигуран сам, да се одржала јесенас, то не би била последња сабора јер је црква озбиљна институција и наши епископи озбиљни и одговорни људи. Само је могло да се деси да се по неки од постојећих неспоразума превазиђе.
 7. Седнице Сабора се у редовним околностима вероватно тако припремају, али то не мора да буде тако. Седница Сабора није седница неке администрације него догађај у Духу Светом тако да та аргументација по мени не стоји. Утисак је да је Синод хтео да избегне расправу о неким проблемима у том моменту, тј. да је одложи за мајско заседање.
 8. Блиц свакако није место за решавање несугласица. Место за то је црква, разговор, сучељавање аргумената, и све то у љубави и међусобном поштовању. Када то изостане, када немамо довољно слуха једни за друге, онда се отвара простор за разговор преко блица. Јесенас се појавио захтев једног броја епископа за одржавањем јесењег заседања Сабора на ком би било прилике да се разговара о горућим питањима, за која се не може рећи да их није било. Тај захтев није уважен и сада се расправа уместо у оквиру цркве, на жалост, води у медијима.
 9. Давање интервјуа медијима који су скоро па антицрквени дефинитивно није уреду. Али исто тако није уреду маргинализација појединих епископа и њихових ставова. Сам владика Атанасије наводи у неком од својих писама да редакција Православља неће да објављује његове текстове. Владика Атанасије има оштар језик, али и његова браћа епископи које критикује су, када је језик који користе у текстовима у питању, прилично оштри. Колико год нама ово све изгледало страшно, надам се да међу њима постоји љубав и да ће они то међу собом решити.
 10. Цитат се односи на вишемесечно писање свештеника, кога помињеш, на овом форуму. Када се неко обраћа људима на такав начин, био он и свештеник, мислим да му треба скренути пажњу да то није уреду.
 11. Да би нешто било исцељујуће требало би да задовољава следеће критеријуме : Гал. 213 (5:22-6:2) Браћо, плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вјера, 23. Кротост, уздржање. За такве нема закона. 24. А који су Христови, распеше тијело са страстима и жељама. 25. Ако Духом живимо, по Духу и да ходимо. 26. Не будимо сујетни, изазивајући једни друге, завидећи једни другима. 1. Браћо, ако и упадне човјек у какво сагрешење, вн духовни исправљајте таквога духом кротости, чувајући себе да и ти не будеш искушан. 2. Носите бремена један другога, и тако испуните закон Христов.
 12. Опет сте потврдили оно што Вам малочас рекох: имате превисоко мишљење о себи. И, да, слажем се са Вама, недовољно сам интелигентан да бих схватио Вашу потребу да вређате саговорника.
 13. Имам једну пријатељицу, црквена жена, која је родом из ЦГ. Кад сам је једном приликом питао нешто у вези са неком изјавом митрополита Амфилохија она ми каже: 'тежак је то народ, треба знати са њима, они само такав језик разумију'.
×
×
 • Креирај ново...