Jump to content

Иван ♪♫

Члан
 • Број садржаја

  9828
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Волим
  Иван ♪♫ got a reaction from haveaniceday in Da li Amerika klizi u haos   
  Moja reakcija na temu:
   
 2. Волим
  Иван ♪♫ got a reaction from GeniusAtWork in Beloruski diktator pobedio?   
  milosevic i yu politika, kao i svi ideoloski naslednici, su upravo antisrpska politika
 3. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на haveaniceday у Da li Amerika klizi u haos   
  Boze , je l ti stvarno ne razumes sta ti ja pricam? Znaci nisu tu u pitanju odredjena imena, u pitanju su dve kulture koje vladaju trenutno u americi. Levica i desnica, progresivci i konzervatvci, socijalisti kapitalisti. Nazovi ih kako 'oces.

  ovo ostalo necu ni da odgovaram, dojadilo mi je da pricam sal judima koji svoju opoziciju konstatno nazivaju kretenima, moronima, klovnovima itd... to je neki jak bias u pitanju i nije vredno daljeg razgovora...


   
 4. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на haveaniceday у Da li Amerika klizi u haos   
  Ne ti skupljas svoja misljenja iz realnosti i magicnih klugli, objektivni vulkanac koji pogleda SVE MEDIJE i fox i CNN ... pa onda objektivno zakljuci da je realnost na strani ekipe CNN-a.


   
 5. Не свиђа ми се
  Иван ♪♫ got a reaction from sanja84 in Да ли жене могу да буду свештенице?   
  Ne.
 6. Волим
  Иван ♪♫ got a reaction from Рапсоди in Ko je umro na krstu?   
  mrzi me da citam, reci cu samo ovo:
  besmisleno je jer bi znacilo da Bogu nije stalo, da je indiferentan, da je puki zakon prirode, a to je nemoguce
   
 7. Волим
  Иван ♪♫ got a reaction from sanja84 in Ko je umro na krstu?   
  mrzi me da citam, reci cu samo ovo:
  besmisleno je jer bi znacilo da Bogu nije stalo, da je indiferentan, da je puki zakon prirode, a to je nemoguce
   
 8. Волим
  Иван ♪♫ got a reaction from Edmund in Председник Америке, Доналд Џ Трамп   
  Trampova administracija nije zapocela nijedan novi rat, i smanjuje vojno prisustvo u svetu.
 9. Волим
  Иван ♪♫ got a reaction from haveaniceday in Председник Америке, Доналд Џ Трамп   
  Trampova administracija nije zapocela nijedan novi rat, i smanjuje vojno prisustvo u svetu.
 10. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на Juanito у Шта је то депресија?   
  Шалиш ли се тако и са раком и осталим болестима које убијају?
  Има нас који смо изгубили чланове породице од те опаке болести, па знамо из прве руке да за депресију нису криви они који је имају. Неки се и боримо са тим или сличним поремећајима, па смо у тој борби изгубили, између осталог, и део смисла за хумор.
 11. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на Desiderius Erasmus у Шта је то депресија?   
  Da, to je poznata stvar, da crevna mikroflora utiče i na neurotransmitere.
 12. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ got a reaction from obi-wan in Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  Au brate! Fantasticno!
 13. Зачуђен
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на obi-wan у Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
 14. Волим
  Иван ♪♫ got a reaction from Н И Н Е in Никола Тесла (1856 – 1943)   
  Ceo svet zna za Nikolu Teslu, ali manje je poznato da je i NJEGOVA MAJKA bila podjednako GENIJALNA
  Za izumiteljski dar koji je posedovao, Nikola Tesla se u knjizi "Moji izumi" zahvalio majci. Nije bio škrt na toplini, niti je krio koliko joj se divi, dok ju je opisivao kao izuzetno hrabru ženu, retke umešnosti i moralne snage. Nazvao ju je prvorazrednim izumiteljem, verujući da bi mnogo postigla da, kako je zapisao, nije bila tako daleko od modernog života.  
  Georgina Đuka Tesla, majka velikana među velikanima, imala je, govorio je njen sin, toliko spretne ruke da je ono što očima vidi, rukama mogla da stvori. Kreirala je mnoge alatke i tkala najlepše šare od vune, koju je sama prela, pišu Novosti.
   
   
  Pletenu ličku torbicu sa kojom ga je ispratila u gimnaziju, Nikola je celog života nosio kao amajliju. Baš onako kako je čuvao sve njene reči nežnosti i podrške.
   
  Đuka je potekla iz svešteničke porodice, a u takvu se i udala. Rođena je u Tomingaju kod mesta Gračac 1822. godine, kao unuka prote Tome, ćerka Nikole Mandića i Soke Budisavljević. Majka joj je rano umrla, pa je kao najstarije dete brinula o šestoro braće i sestara, što ju je udaljilo od obrazovanja.
   
  Stub porodice
   
  Đuka nije umela da čita, ali je obožavala poeziju i napamet znala hiljade stihova
   
  Milutin Tesla, otac Nikole Tesle i Đukin suprug, Foto: WIkipedia narodnih pesama, pa i odlomke iz Njegoševog "Gorskog vijenca". Nikola je od nje nasledio i fantastičnu moć pamćenja.
   
  Kao spretna i domišljata, još od malena je pronalazila razne sprave, od beskorisnih stvari pravila korisne. Pokazivala je zavidno intelektualno umeće, ali nije imala uslove da se školuje. Govorilo se da je prava Samarićanka, jer je uvek imala potrebu da pomaže bolesnim i nemoćnim.
   
  Postala je supruga sveštenika Milutina Tesle, sa kojim je u Smiljanu dobila dva sina - Dana i Nikolu, kao i tri ćerke - Angelinu, Milku i Maricu. Nažalost, Dane je od udarca konja preminuo u 14. godini, što je bila velika tragedija za porodicu. Posle toga, Tesle su se preselile u Gospić, odvojivši se od svoje crkve Svetog Petra i Pavla u Smiljanu i skromne kuće.
   
  Ali, Đuka je i dalje bila stub doma. Svaki kutak je držala pod konac, pravila je alatke, tkala, vezla. Mnogo pažnje je posvećivala vaspitanju dece, učila ih da budu dobri ljudi i milostivi prema bližnjima. Brinula se, jer je Nikola bio bolešljiv i strašljiv, živeći dugo, kako je priznao, u strahu od utvara, zlog duha, ljudoždera... Ona je oduvek prepoznavala njegovu posebnost i znala je da će svi ti strahovi iščeznuti. I bila je u pravu.
   
  Nije se plašila smrti
   
  Koliko je Đuka bila posebna i hrabra, Tesla je u knjizi "Moji izumi", pokušao da dočara i sledećom pričom: "Kada je majci bilo šesnaest, nekakva zarazna bolest je harala zemljom. Njenog oca su pozvali da obavi poslednju pričest bolesnika na umoru, a za vreme njegovog odsustva, ona je sama otišla da pomogne jednoj porodici u susedstvu, koju je takođe napala ta strašna bolest. Svi članovi porodice, njih petoro, brzo su podlegli jedno za drugim. Ona ih je sama okupala i obukla. Pošto ih je, prema običajima predaka, ukrasila cvećem, položila ih je na odar. Kada joj se otac vratio, sve je bilo pripremljeno za hrišćansku sahranu".
  Očekivalo se da Nikola nasledi oca i nastavi svešteničkim stazama. Ali, majka Đuka je dala završnu reč. Zbog nje se to nije dogodilo!
   
  Kako je u knjizi "Znamenite žene Srbije" naveo Žika Marković, ona je očekivala da joj sin krene tim putem, ali da bude obrazovan i "pohranjen knjigama", dok je otac verovao da su one neprijatelji vaspitanja.
   
  Iako je Milutin Tesla imao bogatu biblioteku, pisao pesme i članke, zanimao se za filozofiju,sinu u ranom dobu nije dozvoljavao da čita.Skrivao je sveće od njega, pa je Nikola krišom pravio fitilje, izlivao tanke štapove lojanice i "gutao" stranicu za stranicom, sve do zore.
   
  Majka je razumela tu strast, jer ju je i sama osećala, a nije mogla da je zadovolji u toj meri.
   
  Marković navodi zapise biografa Nikole Tesle, u kojima stoji da je on prvi put privukao pažnju javnosti kada je u šestoj godini stavio u pogon vatrogasna kola, posle bezuspešnih pokušaja stručnjaka. Posle nekoliko sličnih poteza kojima je sve ostavio bez daha, Đuka je uspela da ubedi supruga da je za dete bolje da studira tehniku, umesto Bogoslovije. Milutin je jedva pristao jer je Đuka bila uporna. Posle godinu dana lečenja od kolere, Nikola je od roditelja dobio obećanje da će ga poslati na najbolji politehnički fakultet.
   
  Pomogla sinu da "ukroti strasti"
   
  Ona je sinu uvek bila podrška, u svemu. Nikola je isticao da je bila dobar psiholog sa jakom intuicijom. Nije krio da mu je majka pomogla da prevaziđe fazu koja je za njegovog oca bila neoprostiva. Naime, u mladalačkom zanosu je bio naklonjen kocki i samo je majka to smatrala prolaznom strašću. Razumela je, zapisao je Nikola, mušku prirodu i znala da čovek može da se spase samo vlastitom voljom. 
   
   
  Marković kaže da je Tesla naučio da kroti svoje strasti baš zahvaljujući majci, tako je "pobedio" jaku želju za pušenjem i ispijanjem kafe.
   
  – Učila ga je majka Đuka da voli sve što je živo. I njegovi golubovi, bela golubica i plavkasti goluban, preko puta hotela u Njujorku, s pravom su ga očekivali u večernje sate, da mu slete na rame i dobiju obavezno zrnevlje – navodi u knjizi Marković.
   
  Telegram da mu je majka na samrti, Nikolu je zatekao u Parizu. Odložio je sva predavanja i odmah otputovao u Gospić. Georgina Đuka Tesla je umrla uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, u aprilu 1892. godine. Bog joj je uslišio poslednju želju, videla je voljenog sina Nikolu i oprostila se sa njim.
  извор: http://www.dnevno.rs/istorijski-zabavnik/slavne-lepotice/86101/ceo-svet-zna-za-nikolu-teslu-ali-manje-je-poznato-da-je-i-njegova-majka-bila-podjednako-genijalna
   
 15. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ got a reaction from obi-wan in Da li igrate kompjuterske igrice i koje?   
  Star Wars Jedi Fallen Order. Dobra igra!
 16. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ got a reaction from Вукашин in Poštuj vlast   
  Ne razumem. Jel ap Pavle trebao da kaze: ,,Bozija volja!" i ostane kod kuce? To sto pricas vise lici na budisticku nirvanu, nezainteresovanost i prepustanje stihiji. Ako sutra vidis coveka kako lezi na ulici, hoces reci bozija volja i produziti dalje?
  Bog je svakome dao slobodu da deluje u zivotu. Nije sve Bozija volja. Ali jeste Bozija volja da svako ima slobodu, i da moze raditi cak i protiv Boga. Ako cemo se pozivati na Pismo, Isus se suprotstavljao judejskim staresinama, ispravljao ih je. I pokazao je kako. Narod je na kraju birao izmedju Isusa i Barabe. Isus koji govori istinu s jedne strane, Baraba koji dize bune i ubija s druge. To je prica koja vazi kroz celu istoriju, narodi, na zalost, najcesce biraju Barabe, one koji im obecavaju silu.
  Stvar nije crno bela kako postavljas, potpuna predaja vs potpuni haos. Oba su pogresni ekstremi, prvi mrtvila, drugi divljastva. Nijedno od ta dva nam ne treba! Ugledajuci se na Isusa, potrebno je govoriti istinu.
   
 17. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ got a reaction from Вукашин in Poštuj vlast   
  Da, slazem se, pasivnost vs revnost
 18. Љут
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на GeniusAtWork у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Programer iz Beograda dobio 6 meseci zatvora nakon što mu je policija odobrila da pomogne tati – Startit
  STARTIT.RS Tužba je jasna, kriv je M.S. jer se kretao za vreme policijskog časa. To što je to učinio po pozivu policije, očigledno nema nikakvog značaja, bar ne u dosadašnjem postupanju.   
 19. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на PredragVId у Слике форумаша   
 20. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на Рапсоди у Слике форумаша   
 21. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на Вукашин у Poštuj vlast   
  Берђајев каже да је Толстојево учење - пасивност и непротивљење злу ближе будизму, него што има везе са Хришћанством. 
 22. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на GeniusAtWork у Poštuj vlast   
  А-а. То је основна грешка у корацима због које смо овде где смо већ деценијама. Ниједна власт неће само да ради свој посао, то није неки компјутерски програм који једном укључиш и он ради то што треба да ради док има струје. Власт чине људи, а политика и моћ кваре људе...па они онда не раде свој посао, него празне туђе џепове и уништавају све редом.
  И то је на људима, гласачима, да их контролишу, терају да раде свој посао и позивају на одговорност. Нико то неће да ради уместо њих.
 23. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на Eurod у Vakcinacija, tema oko koje nema pogovora. TAČKA. Ovih 7 činjenica to potvrđuje i svi treba da ih znamo   
  Да поновимо за оне који нису видели.
  Дакле, сам др Кон се користи и алтернативним  средствима.
   


 24. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ је реаговао/ла на Avocado у Vakcinacija, tema oko koje nema pogovora. TAČKA. Ovih 7 činjenica to potvrđuje i svi treba da ih znamo   
  ... da veličamo Murata, menjamo ime škole iz Sveti Sava u Halifa Bin Zajed, bojimo BG u boje nemačke zastave na 06.04., imamo Blera i Šredera za savetnike, da imamo sa Arapima sporazume po kojima se naši zakoni ne primenjuju na njihove investicije u Srbiji, itd...
 25. Свиђа ми се
  Иван ♪♫ got a reaction from fsa in Da li je 5G mreža opasna?   
  "talasna dužina signala 5G mreže je i dalje velika, neuporedivo veća od one koju ima obična dnevna svetlost.
  Takvi elektromagnetni talasi jednostavno nemaju dovoljno veliku energiju da bi imali jonizujuće dejstvo, samim tim nisu u stanju da reaguju s materijom i utiču na njenu strukturu. Da bi tako nešto uopšte bilo moguće, potrebni su elektromagnetni talasi jako male talasne dužine: ultraljubičasti, rendgenski ili gama-zraci. Talasi 5G mreže, jednostavno, nisu ni blizu ovog opsega. Baš iz tih razloga, nebrojene institucije i učeni pojedinci kategorički su porekli bilo kakvu mogućnost uticaja 5G signala na ljudsko zdravlje"
  https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1774171
   

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...