Jump to content
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ
Јагода Наранџа Банана Лимета Лист Море Небо Боровница Грожђе Лубеница Чоколада Мермер WhatsApp Ubuntu Угаљ

Придружите се нашој ВИБЕР ГРУПИ на ЛИНКУ

о.Небојша

Свештеник
 • Број садржаја

  1159
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

2 Пратиоца

О о.Небојша

 • Ранг
  Дуго је са нама
 • Рођендан Јануар 1

Profile Information

 • Пол :
  Небитно

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. о.Небојша

  Ovo što Penava radi više nije ni govor mržnje nego govor bijede

  Нико неће некога у Србији напасти што није устао на химну, нити је било етничког чишћења и концлогора као у Хрватској. Људима су испрани мозгови по матрици КПЈ од Дрезденског конгреса. Чим се спомене неки злочин над Србима, умјесто осуде одмах се јављају неки коментари ако су Срби сами криви, јер су то изазвали својим понашањем.
 2. Пошто се изгледа кратког памћења потражите мало колико је "Отпор" добио новаца за организовање демонстрација. Па онда сви каснији протести или митинзи подршке- све кошта. Разглас, плакати, подршка медија, обезбјеђење, храна, пиће, превоз....Ако једна група људи проводи вријеме на једном мјесту тј. не иде на посао поставља се питање од чега живе. И треба више од 90 РСД, пошто се ваља вратити у стан. Осим ако се не шета или шверцује.
 3. Потпуно си у праву, јер се ишло на рушење Млошевића, без обзира на резултате избора. Да није било тако не би се уништавали листићи. И не би полиција све пасивно посматрала и пустила да се окупи народ са стране у Београду. Само неупућени могу вјеровати да је полиција која је била доведена са стране разбила демонстрације 08.марта, а да поред све технике и обучености није се ишло тим циљем 05.октобра. Нема спонтаних протеста, све је ствар финансија и медијске манипулације. Удари мангуп полицајца и док га хапсе деру се бабе : Пусти дијете ! Кад пустиш други дио стварно потресно, ако си видио први није. Тако и несрећа породице Драгићећвић користи да би се Република Српска дестабилизовала. Довољно је видити ко подржава и сазнати ко све то финансира и паметном доста. А свако ко има искуства зна да је с уцвијељенима лако манипулисати. Јадни Давор прозива убице, али никако да каже њихова имена, Анте Нобило који је озбиљан адвокат је ускратио своје заступање, сигурно са разлогом. Сад се напада и СПЦ, све иде устаљеним током.
 4. о.Небојша

  Карл Маркс о Фанариотима

  Никога ми не одбацујемо , али сами они који су одричу Православља, одричу се , ако не однам , онда у другој генерацији и Српства. Доказ за то су покатоличени и поисламљени Срби који су са промјеном вјере , одрекли се и нације и нападали за рачун нових господара на своју једнокрвну браћу. Доказ за то су комунисти који су се углавном изјашњавали као Југословени и стално се извињавали за неки великосрпски хегемонизам. Исто чине и секташи који неће да су Срби, а не могу бити Југословени, а све им српско смета. Вели ми један назарен : Шта се ви Срби хвалите с тим народним пјесмама, ако да је нешто фино кад Марко Краљевић пије вино, па одсијеца главе, набије на копље, гази Шарцем... А сваком је слободно у Србији да буде оно што му воља и нико му не брани. Овде Роми се изјашњавају да су Роми, други веле да су Цигани, као и њихови стари, трећи опет да су Муслимани, а некад су Срби или Хрвати....
 5. о.Небојша

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Па сам си оповргао своју тврдњу, јер да би све ово знао, мораш ићи у неку школу, осим ако се научен ниси родио. Не занима људе папир, али свако ће дати прије посао ономе ко има диплому и препоруке, него оном ко само има фино мишљење о себи. Никоме не бацам прашину у очи, али не могу схватити да неко позив свештеника сматра нерадом и да сад треба да још нешто друго раде, а с друге стране сви други позиви су у реду и њима се ништа не замери. То је мишљење који се некада заступали комунисти, а сада њихови пресвучени следбеници. С друге стране, одрастао сам у мјешовитој средини и никада нисам чуо од муслимана или римокатолика да имају тако ружно мишљење о својим свештеницима. Овдје има пар кућа суботара који уредно плаћају десетак, редовно посјећују и одржавају своју богомољу. У чему је онда проблем с нама ?
 6. о.Небојша

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Ништа ти мене не конташ, али није важно, најважније је да си ти срећан у томе свом свезнању. Имам у парохији човјека који је завршио ЕТФ па чека посао, а ти самоук радиш и још си плаћен за то. Иако је по мени требало да се бориш да имаш 100% норме , него да дајеш отказ и после ти сви у Цркви криви
 7. о.Небојша

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Има још до избора, па се не треба бавити бајкама. Да би се радио неки посао на рачунару, потребна је школска спрема, а то није богословија. Једино да није у питању рударење биткоина. Кад би тако могло свако би сједио и кликтао на компу, а паре само иду на рачун. Међутим сам живот је много тежи, ја сам нпр. радио преко распуста на утовару цигле, 5 пара по комаду, али ако слажеш она у пола, па удри док се не забројиш. За дуборез су потревне машине и занатско умијеће, као и тржиште које ће то узети. За иконе и прављење свијећа свештеник не може добити благослов, јер би био конкуренција манастиру и Епархији. Што се тиче тог свештеника кога народ хоће да бије што неће да прими паре, мислим да се преселио на Тибет и да живи од дестиловане воде и планинског ваздуха. Опште је познато да ако је нешто џаба, нико се неће отимати да то плати. Пробао је један с том тактиком па су људи с њим правили спрдњу, убацивали му ситан новац у чинију за водицу, давали по 20 динара за крштење и вјенчање и хвалили како су израдили попа. Људи су се натјецали ко ће мање дати, проналазили и давали новац из 90-их или завијали циглу у сјајни папир, стављали машницу и давали као поклон . Толико о ставу, поносу и односу. Држава је можда нешто обећала око плата у предизборно доба, али се никад конкретно није радило на томе. Реалност је да се иде у пореско по потврду да су обавезе измирене и онда овјерава здрав. књижица, да свештеник не може отићи у пензију , док не измири све обавезе.Скоро је умро један прота који је имао дуга и његова удова није добила пензију. Толико о томе како се држава отима да да паре поповима. Опет имаш проблем са рачуном, мора те жена чешће да шаље на пијацу. Обавезе су 100.000, црквењаку 180.000, струја 30.000 и увијек се нађе нешто ванредно да се уради или некоме помогне , сад управо сви по 100 е за КиМ. Овде свештеник нема плату од ЦО и тај новац у буџету не смије да троши свештеник за себе. Мени је жао што ниси имао пун фонд часова , али што не би треба да се одрази на тон разговора на форуму. Ја ти најискреније желим да што прије добијеш парохију и увидиш благодети овог живота.
 8. о.Небојша

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Просвијетли нас неуке и оне који чекају посао на Заводу за запошљавање. Који су то послови ? Али под условом да је легално, морално и да не гоји. Нико Цркви није нудио плате. У земљи у којој се дигла галама око доплатне маркице од 10 динара за Храм Светог Саве, тешко да би се нашло новца за свештеничке плате, кад се смањују плате и пензије осталим корисницима буџета. Осим тога тај који би давао плату могао би да то користи као средство уцјене или да је укине, као Ципрас у Грчкој иако су тамо свештеници имали примања од државе од стицања независности. И ако је неко тако благонаклон према Цркви зашто се не одрекне држава доприноса за ПИО и соц. и здр. осигурање које мјесечно износи 20.000 динара по свештенику. Па ако је доста 300 евра шта остане кад се тај износ измири? Овде Црквене општине имају годишњи приход око 450.000 динара. Док се да плата црквењаку, плати струја, ситне поправке, обавезе према Епархији и Патријаршији, мора се ићи по селу и молити за прилог и рад, да се нешто додатно уради.
 9. о.Небојша

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Без везе је објашњавати некоме ко се не разумије ни у математику , ни у стварни живот, али ништа не шкоди да се мало пише, а што не шкоди може некоме и да користи. Глупо одређивати колико је некоме доста за живот. Знам људе који су напустили посао у оближњој фирми, јер им је плата од 38.000 рсд, превоз и храна - мало, док људи оду да раде у иностранство, па иако су радили исти посао, не донесу исту своту новца. Што се свештеничке службе тиче, не може се поредити са св.ап. Павлом који је био мисионар и тек требао да преобрати незнабожце и свештеника који имао обавезе према парохијанима, а и они према њему. Поменути цитат се не односи на плату апостола, него да су добијали новац од Цркве за мисионарска путовања, неки су водили и жену са собом, док св.ап.Павле није то чинио, јер је имао занат, а сигурно и породично имање, јер је рођен као римски грађанин. Сад ако неко сматра да је свештеничка служба ништа и нешто непоштено, продавање магле, и да свештеник треба наћи неки поштенији посао, ту нема дискусије. Прво не може један слуга два господара служити, а друго гдје год би се запослио, тај послодавац тешко да би имао разумијевање за одсуствовање са посла, ради службе у Цркви. Да се бави пољопривредом мора имати земљу и машине, што је потребно генерацијама стварати, а не неко ко се мора селити по потреби службе. Знам за случај свештеника коме је Црквени одбор одобрио да посади малине на црквеној земљи, да би ту одлуку после пар година укинуо и нико није надокнадио труд, саднице, жицу и коље који су уклоњени са парцеле. Има свештеника који се баве пчеларством, али то изискује дуже одсуство с парохије, што је на селу гдје су људи слободни потражити свештеника кад им треба у свако доба дана и ноћи неприхватљиво. И по тој логици не би требало давати ни плате запосленима у здравству, просвети, управи, јер би се и они могли снаћи на тај начин. Да није све лако сјетих се почетка моје службе, кад дјед и баба из трећег села зову да им се дође кући и прочита молитва ,, јер их боли глава. Пошто нисам имао ауто морао сам пјешачити до аутобуске станице, па после од друге до њихове куће. Док сам дошао до њихове куће њих прошла и главобоља , а и воља за молитвом, па ме вратише са капије, наравно без награде, па опет сам све морао да поновим да док се нисам вратио у парохијски дом и тако је прошло пар сати. Или други случај; једне баке која је живила ван пута, па сам морао возити пар километара, оставити ауто , а па ако ме пусти чувар да прођем кроз капију и воћњак, ако не пусти онда да идем около дуплим путем до једне баке, која би ме наградила грдњама, јер мој претходник није хтио да да иде у пратњу кад јој је дјед умро, него их је фино чекао на путу, а сви су попови исти....
 10. о.Небојша

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Којим се цифрама ви гађате , нема везе са везом. Ако се за резање колача даје 500 динара колика би то парохија била да се добије мјесечно 600 евра кад се види да је просјечна парохија броји око 450 домова ? Које је дерање у питању ако солидан домаћин прави крштење као мању свадбу (шатра или сала, конобари, разно врсна јела и пића, музика, све минимум 3 хиљаде евра) и проблем је дати свештенику 5.000 динара, колико оде на полупану амбалажу и изгубљен есцајг. И од чега живи свештеник на селу који у периоду мај-новембар нема слава, него око 20 крштења и пар свадби.А мора да измири све обавезе , спреми огријев, дјецу за школу....
 11. о.Небојша

  VOZE SE U BESNIM KOLIMA, DERU ZA KRŠTENJE: Evo zašto Crkva naplaćuje svoje usluge!

  Из књиге монах Калист је мисли на оне људе који долазе у манастир, да им се читају молитве, а сами неће да се покају, нити да постану бољи, него воде трговину са Богом, мисле да се може купити милост, као што се купују неке услуге и протекција. Сам вл. Николај полсао је једног монаха у обновљени манастир у Овчарско-кабларској клисури , давши му литар вина, литар уља и кило брашна рекавши да манастир нема имања, него да живи од молитве. Тако је било онда, тако и данас.
 12. о.Небојша

  Pomozite mi o postu

  Пости најблаже што можеш и причести се на здравље и спасење да ти буде и да са својом породицом лијепо прославиш Божић.
 13. о.Небојша

  Владика Григорије богослужио у Минхену

  Онда би неко требао да дође и дијели кафу и колаче за Џ, па нека људи имају могућност избора.
×