Jump to content

Zayron

римокатолик
 • Број садржаја

  27226
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Последњи трофеј

Zayron је имао/ла садржај са највише реакција!

7 Пратилаца

О Zayron

 • Ранг
  Venite adoremus Dominum

Profile Information

 • Пол :
  Мушко

Скорашњи посетиоци профила

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. To nije nikakav idol već Bogorodica s djetetom s jedne strane a sa druge Pieta, Stradalna Mati Božija. Zašto ne čitaš onda objašnjanja kad si rekla da imam pisati te komentare i objašnjenja?
 2. Onaj treći bude asi Putin? U ime Sunca, Mjeseca i Putina?
 3. Znam, na svom bivšem FB profilu sam imao nekoliko srpskih mladenaca neonacista koji su skoro svi odreda bili rodnovjerci, neopagani istovremeno, odnekud sa sela na Kopaoniku, Zlatiboru, tamo negdje. Adorovali Ljotića i Nedića i ismijavali se hrišćanskoj liturgiji kako hrišćani opet svaki put na njoj "kasaju" (njihov izraz) Hristovo Tijelo i Krv i imali parolu/geslo Hrast a ne Hrist! Neko mi taj profil haknuo, pa sam morao napraviti novi i tako sam se uspio njih riješiti, pridavali me jer su vidjeli moje slovenske priloge, nisu znali da sam ja ćirilometodski panslavista. Za odmazdu u Kragujevcu tvrdili da su si za to Srbi bili sami krivi jer su se dizali protiv Njemaca i da je to posljedica onog Bolje rat nego pakt, da je trebalo sa Njemcima biti u savezu itd.
 4. Sad mi je palo na pamet i kako bi to Fanar hipotetički i dogmatski obrazložiti mogao. Jednostavno elegantno proglasi i rekne da sve to što se tiče sveštenstva po dogmatskoj stranci važi samo za episkopat jer samo u njemu je punina sveštenstva a parosi dakle jereji, obični sveštenici su ionako samo pomoćna ruka episkopima i nemaju puninu sveštenstva. A tim pravcem ide najvjerovatnije i Vatikan! I najednom imamo tamo tačno to što hoćemo a bez nekih dogmatskih problema. A hopla. dobili smo tako sve što hoćemo, se vším všude co jsme chtěli! Možete poslije ovog samo pjevati "borbene" u esfigmensko-tridentinskom stilu! Tako to najvjerovatnije bude! S tim se da oduvat vjetar iz jedara svim teološkim oponentima u Crkvi. Ubrzo to uvidime, izgleda! Konačno mi neko napisa reakciju na YT kanalu na moj video! Stara dobra vremena kad se još znalo šta su muški a šta ženski poslovi i zanimanja. I ovdje sam dobio reeakciju:
 5. Pa o tom upravo i razgovaramo, nisu se muškarci infiltrirali u ženska zanimanja već obrnuto, žene u muška, one kažu da su se za to "izborile". A s dalekoročne perspektive to izgleda ovako, koliko je žena danas u vojsci na svim polažajima, toliko će u budućnosti biti muškaraca u kliru! Ostalo im je još samo da osvoje i klirički stav. Slično kao što su to uradile sa službeničkim ili administrativnim, prosvjetnim i školstvom i zdravstveno medicinskim djelomično, glavno na nižim pozicijama gdje je predominacija žena apsolutna. S tim klirom i duhovenstvom dopadne tačno to kao u zdravstvu. Žene će predominovat na nižim pozicijama kao djakonise i parosi a episkopat će ostati domenom muškaraca. Slično kao u zdravstvu i medicini gdje su žene u apsolutnoj prevazi na nižim pozicijama dok se na tim višim muškarci još dobro drže, naročito hirurzi, ortopedi, ginekolozi, kardiolozi, hitna pomoć, gorska služba spašavanja i na sličnim fizički i psihički zahtijevnim pozicijama. Dakle svugdje tamo gdje se traži adrenalin i testosteron kojeg one nemaju dovoljno ili uopšte
 6. Ovdje je unikatna mogućnost gdje se može lijepo vidjeti taj proces u toku kako se na Moravi za vrijeme sv. Ćirila i Metodija staroslovenska vjera postepeno transformovala u hrišćanstvo. Takoreći vidimo u "direktnom prenosu" kako je to izgledalo na Moravi za vrijeme ćirilometodijskih Misija u 9. vijeku. Ovom drvenom stupu koji je nekad bio ustvari trodimenzionalni 3D prikaz slovenskog boštva, pagansko-slovenski kumir, totem ili idol se po staroslovenski kaže "modla". Od tog imamo savremenu riječ, glagol modliti se - moliti se. Ovo je dakle jedan lijep primjer hrišćanske inkulturacije. S tim je spojen i pojam "dvojvjerstva", prelaznog razdoblja kod starih Slovena. prvih slovenskih hrišćanskih konvertita koji su to "dvojvjerstvo" praktikovali. To je autentični drevni moravski običaj koji je star koliko i hrišćanstvo kod Slovena/Moravana i možemo ga dakle i dan danas vidjeti.. (podizanje "poklone" slično kao i podizanje "maje") Na videu katolički sveštenik blagoslivlja "poklonu" (dakle bivšu nekadašnju predhrišćansku slovensku modlu) posvećenu sada ne više Perunu ni Morani već Bogorodici. Poklona kod starih Slovena je bilo mjesto ili objekat (modla, drvo, rijeka, izvor itd.) dostojan klanjanja i obožavanja, adoracije. Seznam slovanských bohů – Wikipedie CS.WIKIPEDIA.ORG
 7. Sa medicinskog gledišta glavno je ne pretjerat sa dezinfekcijom!!!!!!! Potom možete i trčati, skakati, pravit kolutove s maskom! Sve što vam padne na pamet!
 8. Češi budou mít v armádě první ženu s hodností generála! - tn.cz TN.NOVA.CZ Poprvé v historii bude mít česká armáda v hodnosti generála ženu. Podle informací televize Nova si 8. května na Pražský hrad... Obor pilot vojenského letounu bude studovat první žena CESKY.RADIO.CZ Průzkumník a pilot vojenského letounu byly donedávna obory, kam se v armádě ženy nedostaly. Teď už je vše jinak a historicky... Ženy v Armádě České republiky. Kolik jich je, jaké úkoly plní, jak jsou úspěšné? | CZDEFENCE - czech army and defence magazine WWW.CZDEFENCE.CZ V českém resortu obrany je nyní 6620 žen, tedy 20 % všech zaměstnanců. Vojákyň z povolání je z nich bezmála 3200, tedy... V jordánské jednotce rychlého nasazení působí 120 dívek. V arabském světě je to unikát WWW.IROZHLAS.CZ V Jordánsku jsou do boje například proti Islámskému státu připravené i ženy. Je to jediná arabská země, která má čistě...
 9. Ta dobro podložena dogmatska argumentacija je OK, ona postoji i to jre sve u redu. Nevolja je kad se uz nju pripakuje nekakva sasvim proizvoljna koja je ssvakakva samo ne dogmatska a to se dešava često medju laicima. medju teološko obrazovanim sigurno ne. A šta kad se ustanovi na kraju da u praksi sva ta teološka argumentacija ide stranom kad je u pitanju "sekularna dogma" o jednakosti ne samo muškaraca i žena već i njihovih uloga i profesija (muškarac, otac na porodiljskom godišnjem, danas se to zove roditeljski godišnji, muška popadija - za sada samo kod protestanata, popadija jer m,u je žena paroh, žena vozač špedicije, policajac, kriminalista, vojnik ili bokser). Slično kao što je to rezultat konfrontacije crlvenih "predanja" sa evolucionističkom sekularnom "naučnom dogmom" koja je sasvim obesmislila i učnila smiješnom, zesmješnila bilo kakvu crkvenu kreativističku kontraargumentaciju. Prije je bilo nečuveno da žena i to u godinama, dakle stara baba nosi hlače, a sad je to sasvim normalno, danas i neke husitske ili evangeličke ženske propovjednice na bogoslužbu dolaze i vode je obučene u hlače a normalno vidjam babe po groblju i po crkvama u "ženskim hlačama" čak i kod nas na Misi.
 10. Pod tim predanjsko sam mislio na konkretnu argumentaciju protiv ženskog sveštenstva koja ne mora biti uvijek dogmatski dobro podložena i objašnjena ali je uvijek bez provjeravanja rado i često ponovljamo jer je navodno "predanjska". Predanjsko ako funkcioniše kao etiketa s kojom ćemo nešto samo označiti kao tabu a dogmatski to ne razjasniti do kraja je onda loš pristup k tom problemu. Zanimljivo je da se to sve odigrava u konfrontaciji naših hrišćanskih i svjetovnih dogmi. Takva jedna sekularna dogma je o jednakosti svega mogućeg, ne samo muškarca i žene, to je Crkva uvijek ispovijedala, ne samo medju rasama, to je Crkva takodjer oduvijek ispovijedala, već i medju polovima (tim je mišljen gender, muškarac ne mora biti muškog pola ni žena ženskog), pa medju rolama, ulogama u porodici, u društvu, pa medju pozivima i zvanjima, medju muškim i ženskim radom itd.
 11. Prije 30 godina da si me pitao bio bih kategorično i oštro protiv. Danas tako oštro protiv više nisam ali nisam ni za! Iz mnogo razloga. Glavni je taj što bi moralo doći do jedne velike "inventure" koju je moguće napraviti samo na zaajedničkom Vaseljenskom saboru i zapadne i istočne Crkve. Tamo bi se trebala potom raspravit i ta problematika. Svejedno, meni nekako sasvim izmiče taj koncept "ženskog sveštenstva" mimo sve moje mogućnosti shvatanja, maksimalno ja lično to vidim na službu djakonise sa vrlo velikim liturgijskim ovlastima. Vidim to tako da će se uskoro, u horizontu par stotina godina ukazati velika glad za duhovnim zvanjima jer muškarci to više neće htjeti raditi, to se već dešava kod nas a za par desetljeća će se to projaviti i kod vas. Takve stvari kroz koje sad prolazi Zapad se sa željeznom pravilnošću uvijek repriziraju i kod vas na Istoku, samo sa nekim odstupom, vremenskom distancom prije od nekoliko stoljeća, danas nekoliko desetljeća i koja se čim dalje skraćuje sve više. No, ima i ona narodna poslovica, nužda zaakon mjenja! Neko će reći boljre onda i ženske sveštenice nego da crkve zjape prazne. Kod protestanata je to sada više iz potrebe a ne iz "mode" jer da se žene nisu prihvatile toga, tamo ne bi bilo NIKOGA!!!!! Svaka druga husitska crkva ovdje Češkoj ima žensku farařku tj. ženskog paroha! Muškaraca jednostavno tamo više nema! Za par desetljeća će to biti isključivo žensko zanimanje, bar što se tiče tih husita. Slično kao što se to desilo sa prosvjetom i školstvom. Muškarcima je danas smiješno i pomisliti da bi išli "raditi" tako nešto, kao učitelj ili kao paroh. Ili kao medicinski brat. Isto je to i sa zdravstvom. Takva zanimanja ili zvanja su danas muškarcima financijski neatraktivna i neozbiljna. Ni ne razmišljaju više o njima..Da bi se na tako nešto pripravili, na svećenićki poziv, trebaju imati pozvanje i studirati bogosloviju. Vjerovatnoća da će se današnji mladii čovjek odlučiti na studij bogoslovije je skoro ista ili čak i manja od te da će izabrati studij baleta! Prosto niko nad tim ne uvažuje kao o ozbiljnom pozivu koji će mu osigurati budućnost, osim što će mu omogućiti da se u njemu realizuje.. Kod katolika još taj celibat čini sve to težim, komplikovanijim i neatraktivnijim mladim muškarcima.
 12. Dobro si rekao - ovo sa sveštenstvom je PREDANJSKO pitanje! A predanjsko ne znači automatski i DOGMATSKO!!!!! Dogmatsko može biti istovremeno i predanjsko ali predanjksko ne mora biti automatski i dogmatsko. Ne važi reverzibilita uvijek automatski.
 13. Ima ih koliko hoćeš, nema gdje ih nema, od onih orgulja i klupa pa dalje. Za par godina će biti prihvatljiva i homoseksualnost. Step by step. Transrodnost prihvatljiva SPC-u, ali ne i homoseksualnost WWW.SLOBODNAEVROPA.ORG

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.  Коментари се на сајту Поуке.орг објављују у реалном времену и Администрација се не може сматрати одговорним за написано.  Забрањен је говор мржње, псовање, вређање и клеветање. Такав садржај ће бити избрисан чим буде примећен, а аутори могу бити пријављени надлежним институцијама. Чланови имају опцију пријављивања недоличних порука, те непримерен садржај могу пријавити Администрацији. Такође, ако имате проблема са регистрацијом или заборављеном шифром за сајтове Поуке.орг и Црква.нет, пошаљите нам поруку у контакт форми да Вам помогнемо у решавању проблема.

×
×
 • Креирај ново...