Jump to content

Срђан Шијакињић

Члан
 • Број садржаја

  5707
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  2

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Natasa. у Štajnfeld otkrila da je silovao Branislav Lečić   
  Koliko sam puta kao tinejdžerka u gradskom prevozu osetila .... da ne kažem šta. U principu se smrzneš u tim trenucima. Bes dolazi kasnije. 
  Jer si žensko, jer si mlada, stoga si fizički slabija, jer može da izađe za tobom i da te ne nađu...eto zašto.
 2. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Драшко у Štajnfeld otkrila da je silovao Branislav Lečić   
  Lako je to reći, ali je teško saopštiti nešto ovako
  Verujem da je devojkama , ako tako mogu reći, upravljao veliki stid! Stid je isto gospodar, kao i strah. Moji roditelji uopšte ne znaju kako su me ponižavali u OŠ razni likovi, vršnjaci i drugi. Iako nije drastično kao što se dogodilo ovim devojkama, na mene je ostavilo posledice i osećaj stida! Ličnost kad je ponižena to se ne može lako saopštiti.
 3. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на illuminated у Štajnfeld otkrila da je silovao Branislav Lečić   
  Траума жртве је јако озбиљна ствар. Превазилажење таквих проблема уме трајати јако, јако дуго... Потребно је времена док жртва не успе да прихвати и вербализује злочин над собом, нарочито у случају познатих починитеља, јавних личности, а камо ли да изађе у јавност са тим и тако свесно себе стигматизује код дела популације. Неке жртве, на жалост, цео живот проживе осакаћене таквим догађајем без шансе за (умним/душевним) оздрављењем.
  А особе које осуђују жртву за излажење у јавност су у равни помагача злостављачу. Свака њихова критика жртве је готово као да поново чине злочин над њом (жртва у оваквом случају не може бити крива).
  Надам се да ће Лечић добити праведну и заслужену казну.
  Поред жртве, жао ми је и његове породице... сада ће му и деца бити стигматизована ни крива ни дужна.
 4. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Milan Nikolic у Štajnfeld otkrila da je silovao Branislav Lečić   
  @Ćiriličar
  Неке жене не могу да делују силом да се одбране. Њихово ,,не" на наваљивање за сексом значи - силовање.
  Нису све жене спремне да буду физички повређене, да би се одбраниле од силовања. Можда те жене нису за светитељке, али тај чин од стране напасника једноставно јесте силовање.
  Лечић је, чини ми се, био у једној емисији поводом случаја Алексића, где је Лечић објаснио да је након изреченог ,,не", даље наваљивање стварно силовање. Управо је то он сам, Лечић, учинио над овом женом.
 5. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на illuminated у Da li podržavate НАЦРТ ЗАКОНА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА   
  Ја не видим овај Нацрт као поспешивање страсти, али у реду је да нам се мишљења разликују,
  Мислим да не бих могао дати бољи одговор од цитата оца Саве Јањића:
   
 6. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Тражитељ у Da li podržavate НАЦРТ ЗАКОНА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА   
  Ја мислим да је ово питање у јавности један велики спин и скретање пажње на нешто небитно. Не знам да ли сам у праву, али пази моју аргументацију:
  1. Прво, будимо реални: већина хомосексуалаца уопште и не жели бракове нити моногамне везе. То је један животни стил који је у огромној мери повезан са блудом и односима са многобројним партнерима. Питање је чак колико су уопште сви хомосексуалци отворено хомосексуалци, доста их живи у браковима, има децу и не желе уопште да своју перверзију обелодањују, него је држе сакривеном, као везе са љубавницом.
  2. Друго, ајде да и претпоставимо да два педера желе брак и волели би да усвоје дете. То не би значило да би социјалне службе ишле и отимале децу хетеросексуалним паровима и одводили их у геј парове, него да би геј парови ушли у равноправну евалуацију са хетеро-паровима по питању усвајања деце које би иначе завршила у дому. Равноправну евалуацију, а она би требало да значи да би ваљда неки психолог проценио да ли се ради о нормалним људима.
  3. Треће и најбитније, ми имамо проблем деце по домовима коју нико неће. Имамо проблем што и бездетни парови одустану од усвајања када им понуде Циганче од 9 година, или неко дете које има неку болест или инвалидитет. Сви замишљају усвајање као одвођење мале плавокосе бебе од 3 месеца кући, али у пракси ми имамо проблем што има више деце без родитељског старања него што има парова који желе да их усвоје. А нека се свако сети свог детињства и запита да ли би радије имао своју собу и живео са "чика Пером" и "чика Марком" који га прате у школу, или живео у дому са њих 12 у соби и ишао у домску школу и носи домску гардеробу.
  4. Четврто, због чега највише сматрам да је ово питање спин: Хомосексуалци не желе децу, њихов сексуално-породични нагон је измењен. Ако и постоји неко, то је један у 1.000 или у 10.000. Лезбијски парови у пракси чешће желе децу јер је мајчински инстинкт јачи, али њима за то не треба никакво усвајање, жена просто има ту могућност да затрудни и да роди, било односом са мушкарцем, било преко банке сперме и донатора. На примеру наше премијерке, остаје само питање: ако је њена партнерка родила дете и заједно ће га подизати, да ли ми заиста желимо да веће право над тим дететом, у случају партнеркине смрти, имају партнеркина сестра, брат и њихове породице, или можда то дете треба одвести у дом јер "нема никог", а занемарити да оно можда има 6 година и да је одрасло са обе жене?
  5. Приче о томе колико је за развој детета неопходно постојање и оца и мајке пада у воду поготово на примеру Србије, где је сваки нараштај имао очеве погинуле у рату, мајке умрле од болести, а данас још додати и високу стопу развода. Јесте идеално да дете има и оца и мајку, али неће постати ненормално ако га одгајају баба и деда, мајка уз помоћ тетке која нема децу или самохрани родитељи.
   
  Не знам, да ли грешим овде?
 7. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Avocado у Da li podržavate НАЦРТ ЗАКОНА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА   
  Da, pojačana su (u odnosu na sadašnju situaciju) time da ima još jedno lice koje ima dužnost izdržavanja prema detetu.
   
  Uvažava se isto koliko i izbor bilo kog deteta da ne živi sa jednim od roditelja ili ni sa jednim od roditelja (kod razvoda se stav uzima u obzir ako je dete dovoljno staro, a ako mu roditelji žive zajedno ili ima samo jednog roditelja, onda nema izbor da ne živi sa njima/njom dok ne napuni 18 godina šta god mislilo o životnim izborima svojih roditelja).
   
  To "pravo" ne postoji i nije nikad ni postojalo. Čak i onda kada je razvod bio zabranjen, udovci i udovice nisu morali da detetu nađu novu mamu/tatu.
   
  Pa ako samo izostaviš članove koje si naveo i dalje će lica koja žive u ovakvim zajednicama imati decu i imati roditeljska prava. Samo njihov partner neće imati dužnost izdržavanja, niti pravo da dete odvede u urgentni ako mu je roditelj nije kod kuće, a nešto se desi detetu... 
   
  Za to nije dovoljno da izostaviš pomenute članove, već bi trebalo da dopišeš članove po kojima se takvima oduzimaju deca.... a za to moraš i da prethodno promeniš Ustav... i da istupiš iz skoro svih međunarodnih organizacija da te ne bi izbacivali naglavačke, itd.
   
  Zato što priroda uređuje rađanje ti bi da nekom oduzmeš njegovo dete?


   
 8. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ГорданаП у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  @Србољуб+ Да вам свима тамо, и болеснима и сестрама и лекарима Господ помогне! Хвала што сте ово поделили са свима, можда тако и допре до оних до којих би требало.
 9. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Србољуб+ у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Нисам ставио због патетике или сажаљења. Некима је много горе. Мислим да велики број људи није свестан каква се борба овде води. Двојцу су пребацили на одељења где могу добити већи проток кисеоника. Сатурације биле испод 80%. Примају по 6-7 инфузија дневно. Обојца снажни у напону животне снаге. Сестрице развозе боце од 80 килограма њих три на нас 50-60. Један дан дошла само једна остале позитивне. Замена има седам дана стажа. Само зује около. Мере, деле терапију, ваде крв,возају на рентген, скенер... Мали змајеви. Има и неки брат па када вичу сестро а он додаје сестро-брате. Било би лепо када би људи схватили да је неколико хиљада људи у јако тешком стању и да без подршке коју на оваквим местима вероватно не би преживели.
 10. Волим
  Срђан Шијакињић got a reaction from Agaton Vuzman in АПЕЛ за укључивање у хуманитарну делатност форума   
  Ево подаци и за породицу Влајковић:
   
  Број жиро рачуна: 205-9011007565512-50
   
  Прималац: Жаклина Влајковић, 11300 Смедерево
   
  Контакт телефон: 0612441120
 11. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Родољуб Лазић in АПЕЛ за укључивање у хуманитарну делатност форума   
  Драги сви,
  Као што вам је можда познато, у оквиру форума функционише хуманитарна организација, која се састоји од људи који сваког месеца издвоје одређени новчани износ за помоћ за неколико угрожених појединаца и породица (наравно, и неновчана помоћ у храни, хигијени, одећи итд. је увек добродошла). 
  С обзиром да је људима којима помажемо потребна редовна помоћ сваког месеца, овим путем позивам све људе који су у прилици и желе да редвоно издвајају неку суму (већ од 500 динара месечно би пуно значило) да нам се придруже. Јавите се овде на теми или приватном поруком мени, ако желите да вас укључим у пресписку на којој се договарамо око помоћи.
  Тренутно помажемо следеће једну баку и две породице:
  -  Рада Симић живи сама у Шапцу, нема никог свог (умрли су јој родитељи и брат, нема друге фамилије), преживела је канцер, затим лом ноге који је држао у постељи пола године, а у новембру је доживела и мождани удар који јој је паралисао ногу и руку и онемогућио је да се самостално стара о себи. Са пензијом од само 15.000 не може никако да закрпи све рупе и у јако је тешкој сутацији. Потреба јој помоћ сваког месеца за минимум достојанственог живота, да има за храну, лекове и да неко може да је одведе до тоалета и окупа. Постоје докази за све речено, ако некога занима.
  - Други случај је случај породице Филимоновић, из Грабовца код Обреновца. Самохрана мајка Ивана и троје деце основношколског узраста, жртве породичног насиља. Живе од социјалне помоћи и помоћи добрих људи, пошто је Ивана прошле изгубила посао теткице у вртићу. Ова прича је сто посто проверена будући да су им Срби за Србе подигли кућу (до тада су живели у буквално рушевини, без купатила).
  - Трећа породица је породица Влајковић из Смедерева. Жаклина, самохрана мајка малог Богдана, живи од дечијег додатка, са братом који је дужевни болесник и старим оцем. Иако нисам био код ове породице, нити имам неки новински чланак о њима и сл., више пута смо им помагали, тако да лично верујем да је такође потпуно веродостојна прича у питању.
  Знам да су тешка и неизвесна времена, и мало ко има вишка средстава, али овим људима је посебно тешко и без наше помоћи имају великих проблема да саставе било какав крај са крајем. Тако да апелујемо ко је год у могућности, да се укључи.
 12. Волим
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Родољуб Лазић у АПЕЛ за укључивање у хуманитарну делатност форума   
  Ово су подаци за Раду и Ивану:
  1) Рада
  Рада Симић
  Краљице Марије 2/1
  15000 Шабац
  Број рачуна: 200-37445746-36
  Ако уплаћујете физички, пошто је рачун у Поштанској штедионици можете у свакој пошти да уплатите без провизије, само тражите посебну уплатницу за Поштанску штедионицу.
  2) Ивана
  Ивана Филимоновић
  Видански крај 69
  11508 Грабовац
  Број телефона 065 4582853 (Ако уплаћујете постнет-ом)
  Рачун:
  160-5300101918035-40
  Banka Intesa
 13. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Тражитељ in Зоран Ђуровић: Да ли је Марија имала брачне односе са Јосифом? Mт 1, 25   
  Сад капирам и слажем се генерално.
  Можда се може рећи да је данас још теже веровати, иако ваљда никад није ни било лако (јер неки који су сведочили Христовим чудима нису поверовали у њега, иако у саму чудесну природу догађаја нису сумњали). Само што данас човек прво мора да расклони испред себе све "разлоге" за веру који се тичу појава које су се раније могле објаснити само натприродним узроком, а за које данас знамо да су природне. Сада, човек није нужно привучен вери ни Благодатним огњем, ни богојављенском водом (тиме што се не 'квари'), ни нетрулежним моштима и сл., јер за све постоје и мање, више или потпуно одржива објашњења које не укључују божанску интервенцију. Донекле је, чини ми се, отупео осећај задивљености, па иако познајемо детаље творевине него икада пре, и иако се често свет описује као чудесно или генијално место, генерално људи немају јак осећај да иза њега мора стајати Творац. 
 14. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from obi-wan in АПЕЛ за укључивање у хуманитарну делатност форума   
  Драги сви,
  Као што вам је можда познато, у оквиру форума функционише хуманитарна организација, која се састоји од људи који сваког месеца издвоје одређени новчани износ за помоћ за неколико угрожених појединаца и породица (наравно, и неновчана помоћ у храни, хигијени, одећи итд. је увек добродошла). 
  С обзиром да је људима којима помажемо потребна редовна помоћ сваког месеца, овим путем позивам све људе који су у прилици и желе да редвоно издвајају неку суму (већ од 500 динара месечно би пуно значило) да нам се придруже. Јавите се овде на теми или приватном поруком мени, ако желите да вас укључим у пресписку на којој се договарамо око помоћи.
  Тренутно помажемо следеће једну баку и две породице:
  -  Рада Симић живи сама у Шапцу, нема никог свог (умрли су јој родитељи и брат, нема друге фамилије), преживела је канцер, затим лом ноге који је држао у постељи пола године, а у новембру је доживела и мождани удар који јој је паралисао ногу и руку и онемогућио је да се самостално стара о себи. Са пензијом од само 15.000 не може никако да закрпи све рупе и у јако је тешкој сутацији. Потреба јој помоћ сваког месеца за минимум достојанственог живота, да има за храну, лекове и да неко може да је одведе до тоалета и окупа. Постоје докази за све речено, ако некога занима.
  - Други случај је случај породице Филимоновић, из Грабовца код Обреновца. Самохрана мајка Ивана и троје деце основношколског узраста, жртве породичног насиља. Живе од социјалне помоћи и помоћи добрих људи, пошто је Ивана прошле изгубила посао теткице у вртићу. Ова прича је сто посто проверена будући да су им Срби за Србе подигли кућу (до тада су живели у буквално рушевини, без купатила).
  - Трећа породица је породица Влајковић из Смедерева. Жаклина, самохрана мајка малог Богдана, живи од дечијег додатка, са братом који је дужевни болесник и старим оцем. Иако нисам био код ове породице, нити имам неки новински чланак о њима и сл., више пута смо им помагали, тако да лично верујем да је такође потпуно веродостојна прича у питању.
  Знам да су тешка и неизвесна времена, и мало ко има вишка средстава, али овим људима је посебно тешко и без наше помоћи имају великих проблема да саставе било какав крај са крајем. Тако да апелујемо ко је год у могућности, да се укључи.
 15. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Марек in Зоран Ђуровић: Да ли је Марија имала брачне односе са Јосифом? Mт 1, 25   
  Сад капирам и слажем се генерално.
  Можда се може рећи да је данас још теже веровати, иако ваљда никад није ни било лако (јер неки који су сведочили Христовим чудима нису поверовали у њега, иако у саму чудесну природу догађаја нису сумњали). Само што данас човек прво мора да расклони испред себе све "разлоге" за веру који се тичу појава које су се раније могле објаснити само натприродним узроком, а за које данас знамо да су природне. Сада, човек није нужно привучен вери ни Благодатним огњем, ни богојављенском водом (тиме што се не 'квари'), ни нетрулежним моштима и сл., јер за све постоје и мање, више или потпуно одржива објашњења које не укључују божанску интервенцију. Донекле је, чини ми се, отупео осећај задивљености, па иако познајемо детаље творевине него икада пре, и иако се често свет описује као чудесно или генијално место, генерално људи немају јак осећај да иза њега мора стајати Творац. 
 16. Хахаха
 17. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Тражитељ у Зоран Ђуровић: Да ли је Марија имала брачне односе са Јосифом? Mт 1, 25   
  Наравно, немојте ме погрешно схватити, ипак нисам луд (бар не толико) да овом питању дајем било какав приоритет.
  Али теолози се баве свим и свачим и черече ствари у ситна цревца, о темама које су за практичан хришћански живот већине верника и монаха апсолутно небитне и бескорисне. Међутим, ако је нешто небитно већини, не значи да не постоји мали део оних које то занима и који су и те ствари рашчистили.
  Само у том смислу сам поставио ово питање - у смислу да ме занима да ли већ постоји теолошки одговор на ово питање, као што постоје одговори на питања која отварају савремена сазнања о стварности. На пример, сви смо овде читали идеје о есхатону као нечему што није у будућности нашег тренутног времена-простора у коме смо, већ да је део виших димензија и да је само из наше субјективне перспективе у будућности (јер је смрт нашег тела, којим смо везани за време-простор, у будућности), док у објективној ствари постоји "одувек" и да су васкрсли већ "тамо". И овакве ствари су за већину вишак и беспотребна информација, али опет постоје. А питање о хромозомима није нека 5. димензија о којој су у стању да дискутују само докторанди физике, већ нешто што представља основ биологије и нешто што ће деца у врло блиској будућности знати као таблицу множења.
  Дакле, само у том контексту питам. Не у контексту да је то неко толико битно питање да нови Васељенски сабор треба око тога да заседа. Свети Дух је у прошлости толике истине откривао неписменим рибарима, ваљда је и у модерно доба могуће да неки монах, владика или мирјанин коме је биологија ужа специјалност добије бар толико зрнце Духа да по овом питању развеје недоумице без ућуткивања или гушења здраве радозналости.
 18. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Zoran Đurović in Зоран Ђуровић: Да ли је Марија имала брачне односе са Јосифом? Mт 1, 25   
  Зашто ово мислиш? Мени делује да "тежина" веровања у неко чудо мало зависи од "техничке" или биолошке сложености неког механизма (у овом случају зачећа). Ако је нешто чудо, то значи да пркоси природним законима, а ако пркоси природним законима није толико важно да ли пркоси "мало" или "пуно", да ли пркоси једном или више закона итд. Ако сам уопште добро разумео шта си хтео да кажеш...
 19. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Bokisd in Зоран Ђуровић: Да ли је Марија имала брачне односе са Јосифом? Mт 1, 25   
  Зашто ово мислиш? Мени делује да "тежина" веровања у неко чудо мало зависи од "техничке" или биолошке сложености неког механизма (у овом случају зачећа). Ако је нешто чудо, то значи да пркоси природним законима, а ако пркоси природним законима није толико важно да ли пркоси "мало" или "пуно", да ли пркоси једном или више закона итд. Ако сам уопште добро разумео шта си хтео да кажеш...
 20. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на fsa у Да ли бисте примили вакцину против ковид-19?   
  @Bokisd 
  Zaobiđi me s tim pričama... Za mene Pravoslavlje nije religija straha, mazohizma i patnje. 
  Ne pada mi na pamet da paranoišem, da "plačući pričam o poslednjim vremenima i antihristu", da opsesivno tragam za znacima i žigovima, da živim u žalosti, panici i strahu. Znam ljude koji su sve to revnosno upražnjavali pa su završili ili u duševnim bolnicama ili u raskolničkim družinama ( "po plodovima ćete ih prepoznati" ). To je lažna i bolesna "pobožnost" koja dolazi od neznanja, nedostatka rasuđivanja i maloverja. Odricanje od Boga može biti samo slobodno i svesno, a ne onako kako to pojedinci zamišljaju ( upotreba čipova, vakcina, 5G mreže... ).
  S druge strane, žalosno je videti inaćenje pojedinih crkvenih velikodostojnika i vernika s naukom i zvaničnom medicinom. Odbacujemo naučna dostignuća i negiramo važenje prirodnih zakona za nas "verujuće" i time kušamo Boga i ugrožavamo ljudske živote ( nismo se opametili ni posle gubitka patrijarha, vladika, sveštenika )... I dok gazimo ono suštinsko u Hrišćanstvu ( ljubav prema Bogu, sebi i drugim ljudima ) mi nastavljamo da insistiramo na bespogovornom očuvanju prevaziđenih formi ( npr. upotreba iste kašičice za pričešće u doba epidemije ). To je naš pravi problem, a ne vakcine, čipovi, šestice...
 21. Хахаха
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Avocado у Да ли бисте примили вакцину против ковид-19?   
  Nisam se toliko uplašio od onda kad je dr. Jovana lično došla ovde da priča te priče...
 22. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Пг in Vise glumica istupilo protiv Mike Aleksica profesora glume, sa optuzbama za silovanje   
  Чини се да је начелно проблем што закон и право не познају нијасне претпоставке невиности, свако је невин док се у одговарајућем поступку не утврди да није и то је то. А у животу је сваки случај мање-више прича за себе, од оних где се исход не може ни претпоставити, до тих потпуно очигледних. Не знам где бих котирао овај случај, свакако негде ближе овим очигледним, мада можемо да причамо и о томе.
  Ми имамо два паралелна проблема, тај што се претпоставка невиности крши рутински и тај што се злостављање почесто релативизује, тако што се за жртве злостављања постављају неки додатни 'услови' које ретко срећемо код других кривичних дела. Тако кад имамо овакве случајеве видимо масу коментара у смислу "сад су се сетиле да се јаве", "што су допустиле да се понови" итд., а кад ухапсе неког због примања мита нпр. или разбојништва, нема тих резерви и сумчичења према жртвама и сведоцима. Мислим да скоро никад нисам чуо да је неко критикован што је шетао сам ноћу па био опљачкан или што није одјурио одмах у полицију да пријави отимачину.
  Тако да треба бити пажљив у овом случају да инсистирње на претпоставки невиности (која је несумњиво позитивна цивилизацијска тековина) не иде у прилог (макар и ненамерно) онима који стављају со на рану тим несрећним девојкама причама како су на овај или онај начин саме допринеле томе што им се десило.
 23. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Тражитељ in Vise glumica istupilo protiv Mike Aleksica profesora glume, sa optuzbama za silovanje   
  Чини се да је начелно проблем што закон и право не познају нијасне претпоставке невиности, свако је невин док се у одговарајућем поступку не утврди да није и то је то. А у животу је сваки случај мање-више прича за себе, од оних где се исход не може ни претпоставити, до тих потпуно очигледних. Не знам где бих котирао овај случај, свакако негде ближе овим очигледним, мада можемо да причамо и о томе.
  Ми имамо два паралелна проблема, тај што се претпоставка невиности крши рутински и тај што се злостављање почесто релативизује, тако што се за жртве злостављања постављају неки додатни 'услови' које ретко срећемо код других кривичних дела. Тако кад имамо овакве случајеве видимо масу коментара у смислу "сад су се сетиле да се јаве", "што су допустиле да се понови" итд., а кад ухапсе неког због примања мита нпр. или разбојништва, нема тих резерви и сумчичења према жртвама и сведоцима. Мислим да скоро никад нисам чуо да је неко критикован што је шетао сам ноћу па био опљачкан или што није одјурио одмах у полицију да пријави отимачину.
  Тако да треба бити пажљив у овом случају да инсистирње на претпоставки невиности (која је несумњиво позитивна цивилизацијска тековина) не иде у прилог (макар и ненамерно) онима који стављају со на рану тим несрећним девојкама причама како су на овај или онај начин саме допринеле томе што им се десило.
 24. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from zarptica in Vise glumica istupilo protiv Mike Aleksica profesora glume, sa optuzbama za silovanje   
  Чини се да је начелно проблем што закон и право не познају нијасне претпоставке невиности, свако је невин док се у одговарајућем поступку не утврди да није и то је то. А у животу је сваки случај мање-више прича за себе, од оних где се исход не може ни претпоставити, до тих потпуно очигледних. Не знам где бих котирао овај случај, свакако негде ближе овим очигледним, мада можемо да причамо и о томе.
  Ми имамо два паралелна проблема, тај што се претпоставка невиности крши рутински и тај што се злостављање почесто релативизује, тако што се за жртве злостављања постављају неки додатни 'услови' које ретко срећемо код других кривичних дела. Тако кад имамо овакве случајеве видимо масу коментара у смислу "сад су се сетиле да се јаве", "што су допустиле да се понови" итд., а кад ухапсе неког због примања мита нпр. или разбојништва, нема тих резерви и сумчичења према жртвама и сведоцима. Мислим да скоро никад нисам чуо да је неко критикован што је шетао сам ноћу па био опљачкан или што није одјурио одмах у полицију да пријави отимачину.
  Тако да треба бити пажљив у овом случају да инсистирње на претпоставки невиности (која је несумњиво позитивна цивилизацијска тековина) не иде у прилог (макар и ненамерно) онима који стављају со на рану тим несрећним девојкама причама како су на овај или онај начин саме допринеле томе што им се десило.
 25. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Danijela in Vise glumica istupilo protiv Mike Aleksica profesora glume, sa optuzbama za silovanje   
  Чини се да је начелно проблем што закон и право не познају нијасне претпоставке невиности, свако је невин док се у одговарајућем поступку не утврди да није и то је то. А у животу је сваки случај мање-више прича за себе, од оних где се исход не може ни претпоставити, до тих потпуно очигледних. Не знам где бих котирао овај случај, свакако негде ближе овим очигледним, мада можемо да причамо и о томе.
  Ми имамо два паралелна проблема, тај што се претпоставка невиности крши рутински и тај што се злостављање почесто релативизује, тако што се за жртве злостављања постављају неки додатни 'услови' које ретко срећемо код других кривичних дела. Тако кад имамо овакве случајеве видимо масу коментара у смислу "сад су се сетиле да се јаве", "што су допустиле да се понови" итд., а кад ухапсе неког због примања мита нпр. или разбојништва, нема тих резерви и сумчичења према жртвама и сведоцима. Мислим да скоро никад нисам чуо да је неко критикован што је шетао сам ноћу па био опљачкан или што није одјурио одмах у полицију да пријави отимачину.
  Тако да треба бити пажљив у овом случају да инсистирње на претпоставки невиности (која је несумњиво позитивна цивилизацијска тековина) не иде у прилог (макар и ненамерно) онима који стављају со на рану тим несрећним девојкама причама како су на овај или онај начин саме допринеле томе што им се десило.
×
×
 • Креирај ново...