Jump to content

Срђан Шијакињић

Члан
 • Број садржаја

  5694
 • На ЖРУ од

 • Последња посета

 • Број дана (победа)

  1

Репутација активности

 1. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на fsa у Bog i maske   
  VAŽNA PORUKA SRPSKIM VERNICIMA IZ RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE Mitropolit Ilarion: 
  "Kada sam gledao kadrove sa sahrane mitropolita Amfilohija, pomislio sam da će posle jedne smrti nastupiti više drugih i, nažalost, to se dogodilo" kaže mitropolit volokomalski Ilarion osvrćući se na nedavnu smrt patrijarha Irineja, čijoj je sahrani juče prisustvovao i bio jedan od govornika.
  - S jedne strane, jako sam se radovao što je više desetina hiljada ljudi izašlo da se pozdravi sa istaknutim jerarhom SPC, a, sa druge strane, dok sam posmatrao tu grupu naroda, sve ono što se dešava u oltaru, pomislio sam da će posle jedne smrti nastupiti više drugih i, nažalost, to se dogodilo - rekao je mitropolit Ilarion za televiziju "Hram".
  Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije uputio je apel svim vernicima da poštuju epidemiološke mere, jer je "sada glavni zadatak svih nas da sačuvamo ljudske živote".
  - Želeo bih da pozovem sve vernike Srpske pravoslavne crkve i sve služitelje da se pridržavaju epidemioloških mera koje se tiču i karantina i svega ostalog. Sada je vreme kada bi trebalo da sedimo kod kuće. I arhijereji mogu da sede kod kuće, i sveštenici, gde je to moguće. Moguće je i vršiti prenose bogosluženja onlajn, putem medija... Sada se moramo brinuti o tome da spasemo ljudske živote - istakao je mitropolit.
  On je naveo primer Rusije, u kojoj se, kako je rekao, o epidemiološkim merama "vodi računa".
  - U Rusiji nam je to jedan od glavnih zadataka - rekao je on.
  Podsetio je da su u glavnom gradu Rusije pravoslavni hramovi bili zatvoreni neko vreme, a da vernici nisu prisustvovali bogosluženjima ni na Vaskrs.
  - U Moskvi su hramovi bili zatvoreni tri meseca. Obavljali smo službe iza zatvorenih vrata, a čak ni na Vaskrs nismo dozvolili da narod uđe u hramove. Neki su nas osuđivali zbog toga, ali ja i dalje smatram da je naš glavni zadatak da se sačuvaju ljudski životi - zaključio je mitropolit Ilarion.
  https://www.blic.rs/vesti/drustvo/vazna-poruka-srpskim-vernicima-iz-ruske-pravoslavne-crkve-mitropolit-ilarion-kada-sam/44k8m3x?ref=fbblic&fbclid=IwAR0uFRZtqqZ8RJpDZH2KC8kHFCgbHq3VDp0iHsBd_RfPJdb05u4HZUdEjc4
   
 2. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Ђорђе Р у Preminuo raščinjeni episkop Artemije   
  Не само то, његова организација је много опаснија и деструктивнија по СПЦ од РК.
  Бог да му душу прости, а остали чланови те организације да се врате својој вери, својој СПЦ.
 3. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Благовесник у Preminuo raščinjeni episkop Artemije   
  Друго је питање да ли је било потребно баш толико строго поступити са њим, милим да није, али можда и јесте, ипак то превазилази оквире индивидуалистичке процене и ствар је црквене  свести и саборне воље Цркве. Његово изопштење било је више из педагошких разлога према осталим члановима Свете Цркве који су се охрабривали да оправдају заблуду о оснивању епархије и парасинагоге космичког карактера.  Мислим да му је сада, по икономији Божјој, враћена монашка риза пред дверима Ц.Н. а и отишао је са овога света на дан свог монашења.
 4. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Благовесник у Preminuo raščinjeni episkop Artemije   
  Емоционално јесте више наш од неког члана РКЦ, али еклисиолошки није.
 5. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Јанко у Bog i maske   
  Никоме ја не судим.
  Но, ствари требамо и морамо називати правим именом.
  За Цркву он је Марко, и екскомунициран је од маја 2015.
  То су тешке ствари. Ми не можемо ни његово име оставити у цркви на помињање - а тај момак каже да није време да се неко посматра као рашчињен или не и назива га именом по ком га Црква више не познаје...
  Господ је једини судија, "Дух дише где хоће", границе Цркве зна само Он, и ја се надам да ће некако, из свог великог човекољубља, пригрлити и њега к Себи.
  Као што ми је јасно да сва његова духовна чеда која су ишла по тзв "катакомбама" сад остају буквално "на ледини", без епископа кога ће помињати свештеници, без Цркве којој могу прићи јер их ниједна ПЦ не признаје.
  И Руска Загранична није имала другог пута него назад - ка РПЦ. Без обзира што су их на почетку оптуживали да су "црвени", да је РПЦ изгубила благодат Духа итд. Али, нису се сви вратили Мајци Цркви, многи су завршили животе у расколу. Нека да Бог да се и овај раскол зацели. Али никако по цену Истине, Драги. 
   
 6. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Вукашин у Preminuo raščinjeni episkop Artemije   
  Није ни црн, ни бео, већ је избрисан. Од 2015. је мртав за СПЦ и нема право ни на опело.
  Тужно јесте, али тако је. 
 7. Збуњен
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Милошшш у Preminuo raščinjeni episkop Artemije   
  Био сам на једној Литургији где је Владика служио, на Васкрс, мислим 2015. у Крагујевцу. Много народа, велика благодат.
  Бог да му душу прости. Ко је рашчињен а ко није, то само Господ зна. 
 8. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на drvce у Bog i maske   
  Nikada se nije ni radilo o apsolutnoj zastiti maskom. Kome treba sigurica, njega odenu u skafander . Nosenje maske je lutrija: neke maske ti daju vecu sansu na zgoditak, a neke manju. I bez maske je lutrija. Da je bilo "pameti" rekli bi (oni) da maske povecavaju sanse za dobitak na lotou. O, kako bi se samo umotavali u salove i u krpe!
   
 9. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на haveaniceday у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  CFR(smrtnost od virusa) u Srbiji je spao sa 2% na 1%.

  U Sloveniji gde su testirali kompletnu populaciju i nasli sve slucajeve (i asimptomatske) cfr je 0.3%.

  Dakle smrtnost ovoga nije 2 % vec je 0.3% ( a verovatno i manje)
  I to sve pod uslovima da se svi zaraze. 
  Slobodno mozes da bacis u vodu tu brojku o 2 % smrtnosti. 

  Što se više testira, to se više slučajeva blage ili asimptomatične korone pronalazi, i CFR spada. 


   
 10. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Владимир Бошковић у Ретроактивна наплата пореза на зараде из иностранства   
  2003. - донесен Закон о опорезивању плаћања из иностранства и није примењиван
  2019. - измена закона о пензијском и инвалидском осигурању и увођење нове категорије осигураника под називом: "лица која раде на територији Србије за страног послодавца који није регистрован у Србији"
  Октобар 2020. - Пореска управа од новембра најавила пореску котролу обвезника који остварују приходе из иностранства, а потом пореска решења са наплатом пореза, по речима министра финансија, ретроактивно 5 година
  Напомена: Горепоменути подаци су незванични
  Дакле, фриленсери који су покушавали да самоиницијативно плате порез су добијали информације од Пореске управе да они не обрађују ту врсту пореза, и порез нису знали како да пријаве. Прошле године су уврштени у легалне финансијске токове, и плаћаће порез, што ни у ком случају није спорно, али јесте спорно да се плаћа ретроактивно.
  Које је ваше мишљење поводом овог изузетно важног догађаја? Ако вам којим случајем није јасно због чега је ово изузетно важно, подсетићу вас на пар ствари:
  - Фриленсинг је био нада великог броја људи да могу да остану у овој земљи а да живе пристојно
  - Фриленсери су вероватно доносили овој држави исто новца колико и страни инвеститори којима плаћамо харач да бисмо мотали каблове за 30 хиљада
  - Појединци би морали да плате и до 100 хиљада евра
  - Фриленсери су слој друштва са интелигенцијом и способношћу, по мојој слободној процени, доста већим од просека и удар на тај слој друштва и терање њих у илегалу нам ништа добро као држави неће донети
  По мом мишљењу, овим сечемо грану на којој седимо, кувамо сиктерушу и за ово мало квалитета што је остало...
   
 11. Свиђа ми се
 12. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Justin Waters in Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Кад кажеш обмана, мени то звучи као да би неко био преварен, па изабрао погрешно, не знајући заправо шта бира и које су последице избора... Не верујем да би Бог икога препустио таквој судбини, ако није свесно и слободно донео одлуку. 
 13. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на GeniusAtWork у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  Него, мени једна ствар није јасна.
  Сећа ли се неко краја ванредног стања и онога што је после уследило? Значи због избора започета је кампања "корона је побеђена, наставља се живот": укинуте су апсолутно све (чак и превентивне) мере, организовани су предизборни митинзи, спортске манифестације са публиком, угоститељство је наставило да (углавном) ради као пре епидемије, прославе, славља, снимани су предизборни спотови са поруком "слободно изађи и гласај", КШ је престао да се појављује и Лончар је најавио да ћемо у јулу имати задњи случај короне. Сви знамо резултат: летњи талас са дупло више умрлих и скоро потпуним колапсом здравства у БГ, Н. Пазару, Тутину, Сјеници и још неким местима. 
  Е сада, за време тог другог много горег таласа, највише заражених смо имали негде у распону од 400-500 дневно. И то само пар дана у јулу ако се добро сећам. Како сада, када већ месецима имамо мере на државном и локалном нивоу и када се КШ не скида са ТВ-а, ми долазимо до тога да имамо по 10-15 ПУТА више новозаражених него у јуну/јулу када је наратив био "све је прошло, идемо на изборе"? Где се сваког дана заражава 4,5,6 хиљада људи у Србији? Како је то уопште могуће?
  Или су бројке у јулу биле наштеловане и стварни број је био близу ових бројки које гледамо задњих дана? Нзм, не капирам ја ово више ич...
 14. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Тражитељ у Тема о КОРОНАВИРУСУ... све на једном месту   
  То је оно што ја често говорим - релевантан је једино број људи на респираторима. Сви ови бројеви су апсолутно бескорисни ван контекста, а контекст се медијски не презентује, нити ико од новинара/медија покушава да га сазна... јер, је л' тако, њихов је посао да у своје радно време истражују истину и да за то примају плату, а не да се тиме баве они који имају неке друге приватне обавезе.
  Контекст би био, на пример, колико је од тестираних са благим или никаквим симптомима. Колико је од тестираних хоспитализовано. Колико је од хоспитализованих на респираторима.
  Од свега ће још на крају бити да је "луди" Несторовић давао најтачније информације и најбоље савете.
 15. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на Paradoksologija у Bog i maske   
  Sve dakle što vam kažu da držite, držite i tvorite; ali šta oni čine ne činite; jer govore a ne čine. (Mat 23: 3)
   
 16. Волим
  Срђан Шијакињић got a reaction from Србољуб+ in Bog i maske   
  Све се слажем Драле. Истакао бих само, да на основу онога што сам ја читао и како сам ја то разумео, вирус "путује" или лети у различитим величинама, у већим и мањим капљицама. Свака маска штити носиоца донекле, а ниједна, сем ових пар што је Оби поставио, не штити потпуно (у њима вероватно не можеш ни да дишеш да би могао да функционишеш дуже време...). Н95 би требало да штити довољно да можеш да проведеш неко време у зараженој околини, а да опет имаш пристојне шансе да не удахнеш довољно честица вируса да се разболиш. Нема наравно гаранција, али читао сам о случајевима да се од преко 100 клијената у фризерском салону, које су по 15ак минута у просеку шишале две заражене фризерке, нико није разболео јер су те две носиле маске. Дакле, на страну заштиту онога ко маску носи, доста је примера добрих да маске штите друге од нас... Уосталом, носили су хирурзи маске и пре короне...
  Слажем се да смо ми, иако се можда не чини кад отвориш новине, као народ доста разумни и дисциплиновани. Е сад, што имамо главне и одговорне уреднике живота и здравља такве какве имамо, то је друга тема. Али просечан човек у САД или у УК нпр. је верујем немарнији него просечан човек код нас... Или барем није ни пажљивији. Азијати су очигчледно друга прича...
 17. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Dominika in Упокојио се у Господу Његова Светост Патријарх српски Иринеј (1930-2020)   
  Вечни помен. Када сагледам деценију са њим на челу, мој утисак је да је увек имао добре и промишљене намере и да је радио све верујући да поступа на најбољи начин у датим околностима. Што се тиче неких политичких и уопште ставова о неким питањима вере и ван вере, нема човека коме се не би могло нешто замерити ту и тамо, али мислим да то уопште није ни битно за сагледавање целине његовог делања. С обзиром какву је Цркву добио на управљање, с обзиром у каквом је времену он стасавао, верујем да ће га историја памити као доброг пастира. Не треба заборавити да се у његово време примирила и ситуација са Артемијем. Све у свему, то су неки моји први, несређени утисци, без знања превише инсајдерских информација. На крају, лично је зрачио једном мени пријатном и нежном енергијом. До виђења у Царству! 
 18. Волим
  Срђан Шијакињић got a reaction from БанеЛ in Bog i maske   
  @obi-wan Па у свему бих се могао сложити, сем у неким детаљима... Чисто илустрације ради, да и ја поменем лично искуство, на основу кога сам, између осталог, формирао мишљење - моја вереница се у јулу возила око пола сата у аутомобилу са још две особе. Она је носила хируршку маску, оне нису никакву. После два или три дана обе те особе су се разболеле и тестирале се позитивно, моја боља 1/2 ништа. Е сад, да ли је била асимптоматиски случај, да ли су се то двоје негде друго заразили, или је њу маска заштитила... Ко ће га знати. 
  Руку на срце ја сам чуо више пута и од нашег КШ да хируршка маска штити пре свега друге, а не онога који носи. Али свакако се слажем да је требало јасно и гласно причати и цртати људима шта штити теоретски (хируршка маска), шта штити скоро потпуно (ове две што си помињао, тј. респиратори), а шта је евентуално нешто између (рекао бих лично да н95 пружа довољно добру заштиту јер је користе и лекари кад раде са пацијентима који су потенцијално заражени).
 19. Волим
  Срђан Шијакињић got a reaction from БанеЛ in Bog i maske   
  Све се слажем Драле. Истакао бих само, да на основу онога што сам ја читао и како сам ја то разумео, вирус "путује" или лети у различитим величинама, у већим и мањим капљицама. Свака маска штити носиоца донекле, а ниједна, сем ових пар што је Оби поставио, не штити потпуно (у њима вероватно не можеш ни да дишеш да би могао да функционишеш дуже време...). Н95 би требало да штити довољно да можеш да проведеш неко време у зараженој околини, а да опет имаш пристојне шансе да не удахнеш довољно честица вируса да се разболиш. Нема наравно гаранција, али читао сам о случајевима да се од преко 100 клијената у фризерском салону, које су по 15ак минута у просеку шишале две заражене фризерке, нико није разболео јер су те две носиле маске. Дакле, на страну заштиту онога ко маску носи, доста је примера добрих да маске штите друге од нас... Уосталом, носили су хирурзи маске и пре короне...
  Слажем се да смо ми, иако се можда не чини кад отвориш новине, као народ доста разумни и дисциплиновани. Е сад, што имамо главне и одговорне уреднике живота и здравља такве какве имамо, то је друга тема. Али просечан човек у САД или у УК нпр. је верујем немарнији него просечан човек код нас... Или барем није ни пажљивији. Азијати су очигчледно друга прича...
 20. Волим
  Срђан Шијакињић got a reaction from БанеЛ in Bog i maske   
  Ја сам пратио мишљења и са леве и са десне стране, и "наших" и "њихових", а гледао сам и око себе како су пролазили ови и они, тако да нисам базирао закључке ни на Несторовићу, ни на Кону, ни на Фаучију. Мислим да се "враћамо у нормалу" до следеће зиме, у најгорем случају до средине 2022. А ако буде деловало да се повратак у нормалу одлаже из неких других разлога, а не због вируса, лако ћу ја променити мишљење.
  Не видим то на тај начин "или-или", или ћемо поштовати мере и отуђити се и бити параноични, или нећемо поштовати мере и задржати блискост и храброст. Верујем у један здраворазумски, средњи пут, флексибилност и прилагођавање. Примера ради, синоћ сам седео напољу на пиву са неким пријатељима, испод оних грејача. Мало је било свеже, да је нормално сигурно бисмо били унутра, али шта нам било тешко да се мало помучимо и урадимо шта је до нас. Или ако седим у канцеларији са неким пар дана док сам "на терену" шта ми тешко да носим маску. 
  А иначе, мислим да смо били дебело отуђени и пре пандемије. Парадоксално, откако је све ово почело, чешће сам у контакту са неким људима него пре свега овога. Додуше углавном преко дописивања, али свеједно, битан ми је садржај комуникације.
  Начелно се слажем, само иста је прича овде као изнад - мислим да поштовање мера не искључује учешће у нечијем животу. Искључује донекле сигурно, али... све је у компромисима. Исто тако може да се окрене угао посматрања, па да кажеш да је боље да "ризикујем" да неко оде изненада, него да га ја "погурам" у том смеру.
   
  Ово се слажем да су глупости, али шта је то чудно кад погледамо ко нас води и иначе и кроз ову кризу. Ништа паметно не очекујем. Али опет се враћам на причу да треба размишљати својом главом, па од мора информација добре савете применити, лоше одбацити, а око глупих се (много) не нервирати.
 21. Волим
  Срђан Шијакињић got a reaction from БанеЛ in Bog i maske   
  Зар није тачно да сви јесмо потенцијално заражени и асимптоматски преносиоци, према свим истраживањима, од Кине до Америке, која су рађена до сада? 
  Зар није разумно да се уздржимо од грљења и љубљења и да се "намучимо" са ношењем маски ако треба и годину или две, да бисмо са онима које бисмо грлили и љубили имали прилику да проживимо још можда 5, 10, 15 или 20 година?
  Ово је све исправно, али није довољно. Зар је довољно што се ми осећамо добро док смо у посети неком, ако већ сутра дан можемо да добијемо прве симтоме? Чак и код сезонског грипа је могуће пренети вирус док се још не осећамо болесно. Зар није у овој конкретној ситуацији логично поступати у складу са најбољим доступним информацијама, које очигледно кажу да се вирус лако преноси кад су људи у затвореном простору и близу једни другима, а не носе маске? Нарочито ако проводе дуже време тако.
 22. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Жика in Bog i maske   
  Све се слажем Драле. Истакао бих само, да на основу онога што сам ја читао и како сам ја то разумео, вирус "путује" или лети у различитим величинама, у већим и мањим капљицама. Свака маска штити носиоца донекле, а ниједна, сем ових пар што је Оби поставио, не штити потпуно (у њима вероватно не можеш ни да дишеш да би могао да функционишеш дуже време...). Н95 би требало да штити довољно да можеш да проведеш неко време у зараженој околини, а да опет имаш пристојне шансе да не удахнеш довољно честица вируса да се разболиш. Нема наравно гаранција, али читао сам о случајевима да се од преко 100 клијената у фризерском салону, које су по 15ак минута у просеку шишале две заражене фризерке, нико није разболео јер су те две носиле маске. Дакле, на страну заштиту онога ко маску носи, доста је примера добрих да маске штите друге од нас... Уосталом, носили су хирурзи маске и пре короне...
  Слажем се да смо ми, иако се можда не чини кад отвориш новине, као народ доста разумни и дисциплиновани. Е сад, што имамо главне и одговорне уреднике живота и здравља такве какве имамо, то је друга тема. Али просечан човек у САД или у УК нпр. је верујем немарнији него просечан човек код нас... Или барем није ни пажљивији. Азијати су очигчледно друга прича...
 23. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић је реаговао/ла на fsa у Bog i maske   
  Nošenje maski u crkvi je simbol poraza? 


 24. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Драшко in Bog i maske   
  @obi-wan Па у свему бих се могао сложити, сем у неким детаљима... Чисто илустрације ради, да и ја поменем лично искуство, на основу кога сам, између осталог, формирао мишљење - моја вереница се у јулу возила око пола сата у аутомобилу са још две особе. Она је носила хируршку маску, оне нису никакву. После два или три дана обе те особе су се разболеле и тестирале се позитивно, моја боља 1/2 ништа. Е сад, да ли је била асимптоматиски случај, да ли су се то двоје негде друго заразили, или је њу маска заштитила... Ко ће га знати. 
  Руку на срце ја сам чуо више пута и од нашег КШ да хируршка маска штити пре свега друге, а не онога који носи. Али свакако се слажем да је требало јасно и гласно причати и цртати људима шта штити теоретски (хируршка маска), шта штити скоро потпуно (ове две што си помињао, тј. респиратори), а шта је евентуално нешто између (рекао бих лично да н95 пружа довољно добру заштиту јер је користе и лекари кад раде са пацијентима који су потенцијално заражени).
 25. Свиђа ми се
  Срђан Шијакињић got a reaction from Paradoksologija in Bog i maske   
  Све се слажем Драле. Истакао бих само, да на основу онога што сам ја читао и како сам ја то разумео, вирус "путује" или лети у различитим величинама, у већим и мањим капљицама. Свака маска штити носиоца донекле, а ниједна, сем ових пар што је Оби поставио, не штити потпуно (у њима вероватно не можеш ни да дишеш да би могао да функционишеш дуже време...). Н95 би требало да штити довољно да можеш да проведеш неко време у зараженој околини, а да опет имаш пристојне шансе да не удахнеш довољно честица вируса да се разболиш. Нема наравно гаранција, али читао сам о случајевима да се од преко 100 клијената у фризерском салону, које су по 15ак минута у просеку шишале две заражене фризерке, нико није разболео јер су те две носиле маске. Дакле, на страну заштиту онога ко маску носи, доста је примера добрих да маске штите друге од нас... Уосталом, носили су хирурзи маске и пре короне...
  Слажем се да смо ми, иако се можда не чини кад отвориш новине, као народ доста разумни и дисциплиновани. Е сад, што имамо главне и одговорне уреднике живота и здравља такве какве имамо, то је друга тема. Али просечан човек у САД или у УК нпр. је верујем немарнији него просечан човек код нас... Или барем није ни пажљивији. Азијати су очигчледно друга прича...
×
×
 • Креирај ново...